Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 44

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Stary wątek pod linkiem: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-43-t495130,1,130.html#npu1

Musiałam już stworzyć nowy wątek bo tamten mega długi i się gubiłam, szczególnie otwierając w telefonie - więc egoistycznie postąpiłam :p

U nas dziś dzień jakby mi ktoś dziecko podmienił! Nie dość, że noc przespał niesamowicie (poszedł spac o 19.30, pobudka o 3 i potem do 7.30), to dzień był bardzo grzeczny i cały dzień gadał no i zaczął składać rączki i się nimi bawił, uśmiechnięty, spokojny! Chyba wierzę w te skoki rozwojowe!!! No ale boję się zapeszać - zobaczymy co będzie jutro - przychodzi babka od rehabilitacji.

Kamyczku - Ty się nie przejmuj skoro to najlepsza przyjaciółka to na pewno się dogadacie!
Pszczoola - Monisia Ci rośnie jak na drożdżach ;-)) A uśmiechy rozumiem - sama się rozczulam za każdym razem gdy Kacper radośnie spojrzy :)
mentorko - mi ostatnio dni tak uciekają, że sama się dziwię! Tyle rzeczy bym chciała zrobić a tu ledwo się budzę, a już trzeba iść spać :p
Basieniak - u nas na skierowanie się mega ciężko dostac wiec pewnie większość tutaj chodzi prywatnie ;/ My juz na kilku wizytach bylismy, jutro znów no i cierpliwie czekamy na miejsce w OWI - moze sie uda. U nas słabe napięcie obręczy barkowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
harietta - ja podaję krople espumisan na zmianę z infakolem - jeden dzień espumisan drugi infacol i tak do 3go m-ca chcę podawać. Co do wit. D to też do 3go m-ca :)

aknahh - 3mamy z Kingą za Ciebie kciuki by sie udało ;)
mentorko a dlaczego ten espumisan dajesz?
my cały czas podajemy wit D, bo Kacper na razie zjada 6x150. 5 grudnia mamy szczepienie to się dowiem co dalej z witaminami.
Dziewczyny biegne jutro 10 km w Gdyni - trzymajcie kciuki ;-)
Hareitta ja do każdej butli daję espumisan ale chyba już czas z niego zejść.

Wit D dawałam do niedawna codziennie ale młody zjadał już dużo mm i teraz daje tak raz na 3 dni. Pediatra nam powiedziała, że jak dziecko wypija 1 litr mm na dobę to nie trzeba wtedy podawać.
no hej,
pszczoola- też się nad tym zastanawiałam, ale po tym dniu ściągania zaczątki zatorów i boje się kolejnego zapalenia.a wczoraj wieczorem nakarmiłam małą i wzięłam tą tabletkę, wszystko było ok, w nocy mała się obudziła dwa razy raz o 12, potem o 5:30 a o 6 czkawka, mąż wstał do niej, ale już nie chciała spać i musiał już wstać bidny z nią.ale rano mleko z cycków leci, cycki jak kamienie, kulki i grudy w środku obu piersi.masakra. mama kolezanki ginekolożka poradziła żebym ściągnęła grudki rozmasowała i założyła obcisły stanik, na trochę pomogło, ale po 4 godzinach znowu to samo, więc znowu odrobinkę odciągnęłam, bo zaczynało mocno bolec. cholera nie dość że się miałam z tym mlekiem jak karmiłam to jeszcze jak chce przestać to też jakieś ceregiele.liczę na cud, bo na zniknięcie tego pokarmu chyba się nie zanosi. aha a te mleko które odciągnęłam taki niebiaskawy odcień miało, masakra, co to musi być w tych lekach.

a z innej beczki kolejne pytanie do mam mm ;) czy podajecie jeszcze krople, ja podawałam wczesniej 3xespumisan i 3xdelikol i teraz nie wiem, czy mam przestać, jak wy robicie??

a drugie pytanie to przy mleku modyfikowanym dajemy tylko wit. d?
Witam Was dziewczyny :)

Wczoraj byliśmy sami na imprezie bez małej na 30-stce Szwagra mojego męża, super się wybawiliśmy przez 6h :), poszliśmy się bawić do Miasta Aniołów i było Nas z 10 osób w tym koleżanka w ciąży. Malutkiej natomiast pilnowała moja kochana mama chrzestna :).

Dzisiaj odpoczywamy a jutro do Gdańska na Paradę Niepodległości, potem na obiadek do teściowej i jeszcze jakiś spacerek ogarniemy po starówce.
pillotka medela też ma takie cudo. Jest podwójna wersja laktatora swing i do tego można kupić gorset. Czytałam, że piersi najlepiej produkują mleko jak są pobudzane obie na raz, więc może takie rozwiązanie pomaga. Ale rzeczywiście wygląda śmiesznie :) Z drugiej strony... tu Ci się odciąga mleczko, a w między czasie można np. malować paznokcie :D

mentorka - moja Monisia bardzo lubi spiralę lamaze http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://helikopterek.pl/wp-content/uploads/aktywna-spirala-lamaze-lc27142-2.jpg&imgrefurl=http://helikopterek.pl/p/aktywna-spirala-lamaze-lc27142/&h=800&w=800&sz=142&tbnid=qlv-O6fLJ-HVSM:&tbnh=99&tbnw=99&zoom=1&usg=__Iq0rY3B8ly3J8jEIyaXC2zD-7Rk=&docid=X62DVYkhhiDS-M&sa=X&ei=3F9_UtqsIKjE4gS1jYDQAQ&ved=0CFYQ9QEwAQ

Ogólnie póki co patrzy się na zawieszki i się do nich śmieje. Kupiłam jej w promocji w tesco matę bright starts pretty in pink. Podoba jej się, mi z resztą też :)

harietta a nie lepiej by było karmić co raz rzadziej, aż mleko samo zaniknie? Nie znam się, dlatego pytam. Sama się zastanawiam jak to będzie, gdy zdecyduję się zakończyć karmienie. Czy tabletki są niezbędne, czy tylko Ty chcesz jak najszybciej zakończyć, ze względu na problemy z piersiami?
harietta - ja ściągnęłam tylko przy pierwszej tabletce, potem już nie miałam ściągać. Nic mi się nie działo ale dodatkowo piłam sząłwię bo się bardzo bałam, że tabletki nie podziałają...
pilotka ok :)

a może polecicie jakieś zabawki? u nas sprawdza się drzewko z fisher price, kostka edukacyjna taka materiałowa. Przyrząd gimnastyczny z chicco ustawiam tak żeby młody do niego leżał na brzuszku, gra i świeci się więc mu się podoba i dłużej tak poleży

u nas dzisiaj znowu marchewka rewelacja, dałam mu popołudniu jabłko z gruszką, zjadł ale bez rewelacji tak jak przy marchewce ;)

no i dzisiaj zrobiłam mały eksperyment... mleko na noc zagęściłam kleikiem ryżowym ale tylko połową tego co jest w przepisie. Zobaczymy czy dociągnie do tej 7 bez pobudki :) wkurza mnie że je o 5 skoro o 7 i tak się budzi :)

yevele ja miałam ten sam problem, zaczęłam przetrzymywać młodego aby jadł co 4 godziny i udało mi się go tak "nastawić" :P
dziewczyny, umarłam ze śmiechu (w temacie laktacji, żaden offtopic):
http://www.nursingbraexpress.com/nursing-bras/pump-band-hands-free-nursing-bra
:D
mentorka - trzymam za słowo :) to daj znać na forum, może jeszcze ktoś się skusi na spotkanko :)

harietta - hehehe :D
to jak jesteście i na wadze i na długości tak samo, to super :)

aaaaa, przypomniało mi się w temacie jabłek. Ped mi mówiła przy Starszaku, żeby wprowadzać jabłka, które nie są czerwone. Te, które są czerwone mają więcej alergenów :) może Wam się ta info przyda :)

wisienka - można na początku karmić w foteliku samochodowym.
Ja karmiłam trzymając Starszaka półleżącego na moim kolanie i opartego o lewą moją rękę.. no nie wiem, jak to opisać..

yevele - chyba musisz Ją raz przetrzymać, żeby zrobiła większą przerwę.. wtedy zje więcej, więc powinno na dłużej starczyć..

pszczoola - dobrze wiedzieć. w takim razie omijam tesco z daleka, mój M uwielbia kupować Starszakowi zabawki :P potrafi kupić 10 autek, żeby były "na zapas do dawania".. yyyh... ;]
Hej my dziś u teściów na Warmii, młody wpadł w histerię wieczorem i wył od 18 aż padł o 20. Normalnie to złote dziecko ale w gości się nie nadaje. Ja na wysuszenie pokarmu pilam dużo szalwii i brałam tabletki szałwiowe i po chyba tygodniu pokarm zanikł, a laktatorem sciagalam tylko tyle żeby poczuć ulgę i zmiękczyć cycki, podzialalo:)
abaszka no właśnie mam tylko dwie sztuki, mam brać co 12 g po pół tabletki przez dwa dni, ale mówisz że miałaś ściągnąć?w sensie przed tabletkami? czy juz w trakcie tej kuracji dwudniowej?

mi się tak wymyśliło, że na wieczór wykarmię małą na maksa i wtedy wezmę, bo wieczorem zawsze mam najmniej mleka.
a nie zrobiły ci się zatory z tego mleka co było w piersiach?
harietta - ja brałam takie tabletki co tylko 2 się przepisuje. Kosztowały coś ok 70zł. Wtedy miałam ściągnąć mleko, wziąć tabletkę i po dobie drugą. Przez tą dobę to mleko mi się jeszcze zbierało i myślałam, że nic z tego, ale po tej drugiej przeszło, mleko "uciekło".
Harietta ja ten lek brałam jak starałam się o dziecko - na obniżenie prolaktyny, co do osuszania i jak on działa to nie pomogę, ja praktycznie nie miałam pokarmu i nic nie brałam.
hej, ale tu cisza.
Jak mówiłam tak zrobiłam , dzień próby na mm, ściągałam laktatorem, ale za każdym razem było gorzej, coraz więcej zostawało w cyckach, na wieczór zdecydowałam że mała musi mi w nocy ściągnąć, bo zastoje zaczęły się robić i kulki różnej wielkości, liczyłam że mnie obudzi jak zwylke około3-4 w nocy, a tymczasem ja się obudziłam sama około 8, a mała dalej spała sobie smacznie, cycki-normalnie kamienie, takie twarde. Wymyśliłam że dziś do wieczora pokarmię cyckiem a noc wezmę już tą tabletkę, a propo tych tabletek czy miałyście jakies doświadczenia z tymi tabletkami Dosminex? albo kogoś znacie, kto wysuszał mleko?Bo lekarka powiedziała, że nie ściągać, nie karmić nic nie robić i zastanawiam się czy od tego momentu jak się lek wchłonie to nie będzie się produkować mleko, ale co z tym które już jest w piersiach? w ulotce i w internecie nic o tym nie piszą.
U nas to skok rozwojowy pełną parą, tygodnie się zgadzają i wszelkie objawy niestety też :( a ja chodzę ledwo przytomna ze zmęczenia. Jeszcze niedawno mogłam ją zostawić na bujaczku czy w łóżeczku i np. zrobić obiad lub na szybko posprzątać, zjeść. Teraz nie ma takiej opcji, ciągle muszę być obok. Niech to się już skończy :(
Dziewczyny widzę, że nic na ten temat nie piszecie, więc mimo tego, że już padam na twarz, to dam Wam cynk, że w Tesco do jutra włącznie jest promocja na zabawki dla dzieci - za każde 10zł wydane na zabawki dostaje się bon o wartości 5zł na dowolne zakupy. Zostawiłam dzisiaj tam majątek, ale na co najmniej pół roku rozrywka zapewniona :)
u nas to samo...

laski, help, jak przestawić małą żeby jadła więcej a rzadziej? jak tak liczę to chyba z 10 karmień mamy, masakra. Ona jak nie chce tow wypchnie butelkę albo mleko wypływa jej bokiem. Jesteśmy na mm i ściąganym kp. Ale zastanawiam się już na samym mm bo czasem nawet nie mam jak ściągnąć mleka bo młoda jest taka absorbująca.

Aknahh, z miłą chęcią się kiedyś spotkam, ale nie wiem kiedy. Teraz jedziemy do Gd, ale mamy tyle osób do odwiedzenia, że nie mam pojęcia jak to zrobić. Masz już jakieś plany co do rozszerzania diety? Zazdroszczę że Kacper sam zasypia :)
ja na razie karmiłam w leżaczku :)

Kamyczku u nas też tak samo, może taki dzień?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja fotelika nie mam, kładę Lile na kanapie a pod plecy poduchę i ręcznik co by nie zachlapała więc tak ma pozycję półleżącą :)

Ja mam dziś kryzys nr 150 :( Lila od samego rana czyli od 6:00 marudzi ciągle marudzi, mi już ręce opadają nie wiem co jest.... :(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry