Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 44

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Stary wątek pod linkiem: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-43-t495130,1,130.html#npu1

Musiałam już stworzyć nowy wątek bo tamten mega długi i się gubiłam, szczególnie otwierając w telefonie - więc egoistycznie postąpiłam :p

U nas dziś dzień jakby mi ktoś dziecko podmienił! Nie dość, że noc przespał niesamowicie (poszedł spac o 19.30, pobudka o 3 i potem do 7.30), to dzień był bardzo grzeczny i cały dzień gadał no i zaczął składać rączki i się nimi bawił, uśmiechnięty, spokojny! Chyba wierzę w te skoki rozwojowe!!! No ale boję się zapeszać - zobaczymy co będzie jutro - przychodzi babka od rehabilitacji.

Kamyczku - Ty się nie przejmuj skoro to najlepsza przyjaciółka to na pewno się dogadacie!
Pszczoola - Monisia Ci rośnie jak na drożdżach ;-)) A uśmiechy rozumiem - sama się rozczulam za każdym razem gdy Kacper radośnie spojrzy :)
mentorko - mi ostatnio dni tak uciekają, że sama się dziwię! Tyle rzeczy bym chciała zrobić a tu ledwo się budzę, a już trzeba iść spać :p
Basieniak - u nas na skierowanie się mega ciężko dostac wiec pewnie większość tutaj chodzi prywatnie ;/ My juz na kilku wizytach bylismy, jutro znów no i cierpliwie czekamy na miejsce w OWI - moze sie uda. U nas słabe napięcie obręczy barkowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pszczola - moja też jest w podobnym wieku (5go skończy 3 miesiące). Na razie nie łapie zabawek, w rączkach jak jej się włoży grzechotkę to trzyma krótko. Najbardziej lubi trzymać w buzi paluszki ;) Nie przekręca się i na brzuszku krótko wytrzymuje :) Więc czekam cierpliwie na rozwinięcie zainteresowań u córci.
Co do ciuszków za małych - niektóre oddaję znajomej, a resztę pakuję i później zawiozę do Matemblewa...
Jeszcze nie wiem co kupić na Mikołaja moim dzieciakom :-/// Muszę spróbować z tym prażeniem bo po surowym to trochę mojego czyści więc jak któreś z dzieciaczków ma zaparcia to polecam surowe jabłko tarte :-))))

Od kilku dni bawiłam się z Mateuszem w Indianina - kładłam mu dłoń na ustach jak wydawał dźwięki to klepałam żeby taki indiański okrzyk wychodził. Bardzo mu się podobało i dzisiaj rano zauważyłam że sam zaczął tak robić i nie zawsze swoją ręką ale też tym co w pobliżu: moim moją ręką, zabawką. Fajnie patrzeć jak dzieciaki szybko łapą o co chodzi :-)

Ja bym chciała karmić piersią przez zimę ale jak wyjdzie to zobaczymy bo sama pierś to już mu nie wystarcza. A zimą to choróbska się pałętają i zawsze to jakaś dodatkowa ochrona. I myślę że na wiosnę go odstawie. Jestem za karmieniem piersią ale nie fanatyczką :-)))))
Nie wiem czy nazwać to prażeniem czy gotowaniem na parze :) wrzucam obrane i pokrojone w cwiartki w pudełku plastikowym do mikrofali i wstawiam na 1-1,5 min aż bedzie miękkie :) ubiore widelcem i tyle ;) boje sie dać surowe jeszcze :)

A dzisiaj zjadlysmu śliwki :) smakowalo :)

My cały czas na piersi i śpi dobrze w nocy a w dzień ok 1-1,5 godz na spacerze ale czasami tylko 30 min i potem jedna drzemka 30 min :( cieżko jest dobrze ze chociaz sie wysypiam :)

Ja kupiłam Mili królika tino na Mikołaja :) królik śpi na razie ze mną by mną pachniał :) a na gwiazdkę robaki bawiaki za poleceniem Pillotki :) a wy co kupujecie ?

Chodzimy na basen i małej coraz bardziej sie podoba :) chodzi któraś z was ? Jak wrażenia ?
Mi włosy wypadają ale by jakoś strasznie to nie wiem, ubyło ich w stosunku do ciazy ale w ciazy miałam wiecej wiec ja bym powiedziała ze wróciło do normy :) oby dalej nie leciały :) biorę witaminki te co w ciazy :) a tym na mm polecam merz special :) ja jeszcze nie mogę :(
Miłej nocy
aaaa.. i chciałam jeszcze powiedziec że mi też strasznie wypadają włosy... staram się ich za dużo nie czesać, dlatego noszę związane...

a jak piszecie o tych wszach...bleee aż mnie wszystko swędzi Zapytam jutro w przedszkolu u syna czy miały jakiś przypadek...
pszczola, moja Kornela dzisiaj właśnie kończy 3 miesiące :) z umiejętności to jest bardzo kontaktowa, odwraca głowke jak sie do niej mówi , a śmieje się non stop! ten uśmiech jest taki rozbrajający że mogłabym tak cały dzień siedzieć i patrzeć na nią :) wyciąga rączki do zabawek i uderza w nie i aż cała chodzi z tej radości, jak one nad nią się bujają! a ma też taką długaśną Zazule, którą gdy uchwyci, to pakuje sobie do buźki. Ale jeśli chodzi o leżenie na brzuszku- nie przepada... unosi główkę na chwile, a potem się wkurza, więc jej nie męczę... na bok umie się kulnąć ale nie jest to celowe... raczej jak jej się uda. Czytałam że dzieci dopiero w 7 miesiącu przewracają się celowo, a wcześniej to tak od przypadku. Ale ja w ogóle się nie ekscytuje tym czy leży na brzuchu na przykład, bo mój syn w ogóle nie leżał na brzuchu, bo się od razu darł jak dziki... potem też w ogóle nie raczkował, a rozwijał się świetnie. Dzis ma 5 lat, biega, fika, także nie ma co się przejmować takimi drobiazgami
pszczoola moja Wiki przewracać tak że to określę perfidnie zaczęła 2 dni przed skończeniem 4 m.ż. wcześniej to jej się zdażało
Aisak, E_w_a odzywajcie się częściej, bo z "późniaczków" mam wrażenie, że jestem tu sama :) Moja Monisia też zaraz kończy 3 miesiące. Jak tam umiejętności Waszych maluchów? Monisia dobrze trzymaj główkę ale ani się nie przewraca, ani nie potrafi potrzymać dłużej zabawki w dłoni. Trzyma tylko jak jej coś włożę do ręki.
E_w_a czym objawia się asymetria u Natalki?

agusia-gdańsk współczuje powodzi w domu :/
aaa i wlasnie pije swoje pierwsze piwo od hmm 13 miesiecy :P
wcale nie jest takie dobre jak myslalam :P
Az wstyd sie przyznac ale ja tez tylko czytam :)
Moj Tymi spi 2x po 30 min i 2-3 na spacerze, takze troche mi lzej jak widze ze on nie taki jeden sie trafil :) Boje sie co to bedzie zima jak nie dam rady tyle po dworzu chodzic.
W nocy jest roznie, czasem pobudki juz przed 24 a czasem sie uda do 3.
Przeszlam juz calkiem na mm bo mleka bylo za malo. Dokaramialam jakis czas, a ostatnio przestalam. I wnioskuje ze lepiej spal na cycku niz na mm.
My narazie jemy tylko obiadki, chce poczekac z deserkiem az sie troche przyzwyczai :) a dzis futrowal szpinak az milo hehe :)
Wprowadzamy tez gluten, po 2 lyzeczce kaszy manny codziennie przez 2 miesiace.
Ile waza wasze pociechy, Tymi ma 68 cm ale wazy tylko 7160.
a co do dzieci to nigdy ich nie lubilam, dlatego czekalam az do 30-tki :P natomiast teraz nie wyobrazam sobie zycia bez mojego cukiereczka :)
Bezglutek, to gratulacje dla córci :) i pocieszę Cię, moja śpi w dzień 4x30 min a w nocy budzi się co 1,5h także bosko ;) (a jesteśmy na mm)
Cześć dziewczyny,

Meldujemy się cali i zdrowi :-) Cały czas czytam ale jakoś zebrać się żeby coś napisać to ciężko, tym bardziej że Mati coraz mniej śpi.

Mi włosy już mnie wypadają ale jak zaczęły to poleciałam do fryzjera obciąć żeby takie ciężki nie były. Trochę to pomogło.

Mateusz ma już 5 miechów. Jemy obiadki i deserki. Te drugie wchodzą lepiej, obiadkami pluje. Mtusia jak robisz prażone jabłko w mikrofali. Bo ja surowe, tarte dawałam :-///

W dzień Mati śpi trzy razy: rano pół godzinki potem na spacerze około 2 godziny i około 17:00 tak 40 minut. Ale noce to makabra. W ogóle nie chce spać w swoim łóżeczku, najchętniej całą noc przy cycu by spędził. Już próbowałam mu na noc mm dawać ale pluje mlekiem :-/// To zaczęłam kaszkę na mleku dawać ale poprawy nie widzę. Załamka :-(((( Jak czytam, że wasze dzieciaki przesypiają całą noc albo raz się budzą.... Zazdroszczę.

Ubranka sprzedaję coby mnie nie podkusiło żeby se trzecie zrobić :-)))) Dwójka mi wystarczy.

Na początki listopada zaliczyliśmy szczepienie i teraz do roczku mamy spokój :-)) I dobrze bo zawsze tym szczepieniem się stresuje. Naczytam się głupot i nakręcam się.

Jeżeli chodzi o odgłosy wydawane przez Matiego to jest ich cała gama: guganie takie śmieszne niskim głosem poprzez mama, baba, lala i piszczenie oczywiście :-))))) Przewraca się w każdą możliwą stronę, zaczyna pełzać do przodu i przesuwać się jak raczek do tyłu. Potrafi cwaniaczek przeturlać się do zabawki.

Muszę się Wam pochwalić. Moja starsza Oliwcia będzie w przedszkolu grała w Jasełkach rolę Marii. Jestem z niej taka dumna :-))))) Ogólnie jest taka kochana teraz.

Dobra nie zanudzam, trzymajcie się ciepło. Buziaki.
my właśnie po 1,5 godzinnym spacerku :))

nasz Juli od dwóch dni nauczył się piszczeć i skrzeczeć, niedługo będzie mógł się porozumiewać z delfinami :P

u mnie nic się nie dzieje z włosami... ale też w ciąży nie zauważyłam żeby było ich szczególnie więcej więc to może dlatego?

fajnie dziewczyny, że jesteście, piszcie czasem żeby wątek nie umarł:) ja się dzięki Wam dużo dowiedziałam, w temacie dzieci byłam zielona.... :))

ja ubranka mam zapakowane w worki próżniowe i będą czekały na kolejną dzidzię... :)))) chyba, że będzie dziewczynka to poprzebieram to co mam a resztę oddam :) jak nie będzie nikogo w ciąży wśród znajomych czy rodziny to zawiozę do domu samotnej matki :)
cześć dziewczyny,
no ja też oczywiście czytam, ale z pisaniem to już troszkę gorzej

co do wypadania włosów, to was pocieszę, bo ja mam już za sobą, wypadały mi od 2 miesiąca do 5.

A co do wszawicy, to jak byłam ostatnio w aptece to słyszałam jak kobieta kupowała środek przeciwko wszom, podobno zapach odstrasza i podobno skuteczny

Tyśka za chwile kończy 6 miesięcy i zarówno jedzonko jak i gluten już wprowadziliśmy i nadal karmię piersią, chciałam do pół roku, ale jak sobie pomyślę że miałabym już przestać, to jakoś nie potrafię i póki mam jeszcze pokarm, to jeszcze będę karmić.

Co do asymetrii to też miała i jak byliśmy ostatnio to prawie nie ma, ale to dzięki temu że nie czekaliśmy na OWI, tylko poszliśmy od razu prywatnie. Już pisałam kiedyś, chodziliśmy do ośrodka Pinokio (mieści się w pruszczu, a raczej przed) a teraz chodzimy do OWI

My na spacer to chodzimy codziennie około 3 godzin, bo niestety Martyna śpi tylko na spacerze :( a nie wiem jak mogłabym to zmienić, nie mam pomysłów
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
my wszystkie oddajemy przyjaciołom bo w styczniu urodzi się koleżanka Wiktorii, a część - zrobiona przez moją mamę - chowam do pudła z pamiątkami dla niej
Dziewczyny co robicie z za małymi ubrankami....? ja większość oddaje bratu, bo za 1,5 miesiąca rodzi się moja bratanica Marysia :):) Ale te co cenniejsze okazy chcę sprzedawać aby za tą kasę kupować większe. Ale na allegro jest tego tyle, że nawet mało kto je ogląda eh. Zastanawiam się czy ta sprzedaż ma sens....
Przez wiatr to spacer tylko godzinny z przerwami na szybkie zakupy :-)

Dzięki za podpowiedź co do prezentu, już kupiłam jakiś zestaw lego.

U nas na kaszel lekarka dała syrop paraślazowy i dopiero jakby młoda nie chciała jeść to tamtum verde. No ale dziś temp. 37.7 :/ trochę marudzenia i czopek w d**kę, mam nadzieję, że zadziała, bo jak nie to jutro znowu wizyta u lekarza.

A wypadające włosy to jakaś masakra, nie dość, że same wypadają to jeszcze mi córa wyrywa ;-) podobno są jakieś peruki na nfz :-P
A my właśnie wróciłyśmy od pediatry, mała coś od wczoraj pokasłuje. Gardło ma zaczerwienione ale ped. mówi, że bardzo możliwe że to od zębów - nadmiar śliny podrażnia śluzówkę, a tej śliny podobno Lili ma mega dużo...na wszelki wypadek tamtum verde i 2 dni siedzenia w domu :/

Co do włosów to ja chyba będę łysa :]

No właśnie dziewczyny piszcie piszcie bo forum nam wymrze i nie będzie wesoło. Jednak mam tu w Was ogromne wsparcie :):):)
Wisienka ja mam to samo z włosami, garściami mi wypadają, nigdy tak nie miałam, wszędzie pełno moich kłaków..masakra

ja byłam na spacerze dziś, ale tylko pół godziny, bo rzeczywiście bardzo wieje.

młoda wszytko co uda jej się złapać pakuje do buzi i cały czas
wrzeszczy, kiedyś sobie gaworzyła, a teraz cały czas krzyczy ;0

dziewczyny które macie starsze dzieci, na trójmieście jest artykuł dotyczący wszawicy w szkołach i przedszkolach, lęgną się nawet na czystych włosach, podobno jest epidemia, na dolnym śląsku mąż ma bratanka 8 letniego i przywlókł skąd dziadostwo, sprawdzajcie główki, bo bardzo cięzkie do wytępienia są.

proszę proszę ile was się odezwało...czytam ale nie piszę, tak być nie może,bo wreszcie zabraknie komu pisać, a poza tym gdzie reszta fotek???

z nowości to wprowadziłam już dziś herbatę rumiankowa, zobaczymy czy nie uczuli.
a z promocji to w realu można kupić od dziś butelki aventa duże 260 ml z serii naturall dwie w cenie jednej za 30 zł.
ale dziś wieje, odpuściłam spacer, może po południu się jeszcze zdecyduję. U nas bez zmian, no może z małych sukcesów to trochę dłużej wytrzymuje na brzuchu, chociaż bez szału, no i pije trochę więcej wody :)
Ale mi włosy masakrycznie wypadają. W piątek byłam u fryzjerki i powiedziała, że może się to utrzymywać do 6 miesięcy po porodzie. No zobaczymy, mam nadzieję, że nie wyłysieję. Poleciła mi biotebal 5mg i biorę od piątku. Wkurzyłam się, bo kupiłam u mnie na osiedlu w aptece za 31 pln, a w gemini kosztuje 20 pln...No to sobie zamówiłam jeszcze dwa opakowania w gemini, plus omegamed dla młodego i jadę wieczorem odebrać.
Powoli się rozglądam za meblami do pokoju dziecięcego, bo teraz mały jest z nami w sypialni, ale po świętach chcemy go wyeksmitować do własnego pokoju. Chyba się wybiorę do Ikei, żeby obejrzeć na żywo co tam mają ciekawego.
My już też nosimy 68 :)
Więcej tu "czytaczy" niż "pisaczy" ;-) u nas jutro 4. miesiące :-D

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry