Widok
Ale ten kosz jest fajny bo mozna go wsadzic do samochodu i zabrac na wakacje, do rodzicow, gdziekolwiek, i dziecko ma gdzie spac, nie zajmuje duzo miejsca. Jest lekki, mozna go przestawic gdziekolwiek, ja sobie bralam na taras i corka spala na swiezym powietrzu a ja czytalam ksiazke. Kolyska to jak drugie lozeczko wiec mi sie nie przyda, potrzebuje czegos takiego mobilnego wlasnie:) U nas w sumie starczyl do 6 miesiaca, a pozniej w imieniu znajomej bez problemu sprzedalam go na allegro za dobra cene.
Pierwsze ruchy! Życzę i sobie takich podskoków!Rozpoczęłam dziś 18 tydzień, pierwsza ciąża więc możne dlatego nic nie czuję. Na usg Dziecko bardzo ruchliwe, ale tak zaciska nóżki, że płci nie poznaliśmy:). Dalej mam skróconą szyjkę, przyjmuję d*phaston i luteine, trochę mam dość tych wszystkich prochów, bo łykam od początku ciąży. Mogę jednak już sobie pozwolić na więcej,czyli spokojny spacer,nie muszę leżeć. Z chęcią czytam co szykujecie przed porodem, bo sama nie wiem co najważniejsze na liście zakupów:)
Pozdrawiam Was serdecznie!
Pozdrawiam Was serdecznie!
Malgosia to masz jeszcze czas na ruchy, ja w pierwszej czulam dopiero w 20-21 tygodniu. Jesli chodzi o zakupy to przy kolejnych dzieciach juz jest latwiej-mniej niepotrzebnych rzeczy sie kupuje:) U mnie np w ogole nie przydal sie rozek/otulacz, chusta nie przypasowala corce, pieluchy wielorazowe. Z to super sie u nas sprawdzil komoda kapielowa z wanienka, jak ktos ma miejsce to polecam, uzywalismy jej bardzo dlugo, jest przewijak, miejsce na pampersy, kremy, masci itp.
oj to prawda,że przy drugim dziecku jest łatwiej, a dodatkowo kierujemy się większym rozsądkiem:-) z rzeczy, które przy pierwszym dziecku bardzo, bardzo mi się przydały to był tzw "leżaczek bujaczek". Nie używany od samego początku, ale jeżeli kupimy taki z regulowanym oparciem, to możemy bardzo wcześnie. jak dla mnie to coś z kategorii must have:-) wiem natomiast,że są rzeczy, z którymi nie ma co szaleć, np mata edukacyjna... kupiliśmy jedną z największych i chyba najdroższych, a nasza córa miała ją gdzieś. no ale trzeba pamiętać, że każde dziecko jest inne:-)
i wiele rzeczy jest też kwestą przyzwyczajenia. Ja np, nie kupowałam komody kąpielowej, dla mnie wygodne była komoda tuż przy łóżeczku,przewijak kładłam na łóżeczku, a kąpiel odbywała się obok w wanience na stelażu.
i wiele rzeczy jest też kwestą przyzwyczajenia. Ja np, nie kupowałam komody kąpielowej, dla mnie wygodne była komoda tuż przy łóżeczku,przewijak kładłam na łóżeczku, a kąpiel odbywała się obok w wanience na stelażu.
Ta komoda jest dobra alternatywa dla wanienki ze stelazem, a ze ja akurat komody zwyklej nie mialam, tylo szafe to sie przydala bardzo. Lozeczko i ta komode mielismy w naszej sypialni na poczatku, wiec bylo wszystko pod reka. Pozniej dopiero do pokoju corki to przenieslismy i w dalszym ciagu komoda sie przydawala:) Ale to wiadomo, kazdy inaczej sobie organizuje i musi wybadac co mu pasuje:) Lezaczek tez jest fajny, albo taka hustawka dla maluszkow z regulowanym oparciem ktora sama buja-cudo:D
oj tak, lezaczek - bujaczek byl u nas niezastapiony przy Kubie, teraz na 100% go kupie. Przewijaka przy drugim dziecku nie mialam i swietnie sobie bez niego poradzilismy. Rozek u nas sie swietnie sprawdzil, bo i w szpitalu i w domu chlopakow nim owijalam i nie balam sie, ze mi sie w kolderke "zakreca" ;-)
mate mielismy zwykla, w miare tania, ale bardzo mocno kolorowa i podobala sie chlopakom, fikali sobie na niej i dzieki niej zaczeli podnosic sie na brzuszku do zabawek, bo leniuszki byli.
u mnie sprawdzil sie tez podgrzewacz i napewno go kupie, nie wiem tylko czy laktator kupowac, mam mieszane uczucia....
sterylizator do butelek dla mnie to niewypal, poki sterylizowalam Bartkowi butelki, to stale mial plesniawki, a jak przestalam, to afty sie skonczyly, z Kuba nie uzywalam w ogole i sie bez niego obeszlam ;-)
mate mielismy zwykla, w miare tania, ale bardzo mocno kolorowa i podobala sie chlopakom, fikali sobie na niej i dzieki niej zaczeli podnosic sie na brzuszku do zabawek, bo leniuszki byli.
u mnie sprawdzil sie tez podgrzewacz i napewno go kupie, nie wiem tylko czy laktator kupowac, mam mieszane uczucia....
sterylizator do butelek dla mnie to niewypal, poki sterylizowalam Bartkowi butelki, to stale mial plesniawki, a jak przestalam, to afty sie skonczyly, z Kuba nie uzywalam w ogole i sie bez niego obeszlam ;-)
Malgosia to też moja pierwsza ciąża. Jestem w 22 tygodniu, a ruchy poczułam na początku 21, więc myślę, że i ty niebawem poczujesz. :) Co do zakupów to też już je planujemy. Mamy już kilka rzeczy od rodziny czy znajomych, jednak największy wydatek dopiero nas czeka, czyli wózek i fotelik samochodowy. Z fotelikiem będzie mniejszy problem, bo myślę, że weźmiemy Cybex, ale nie wiem co z wózkiem. Może któraś z Was poleci jakiś wózek wielofunkcyjny, który składa się do małych rozmiarów i jednocześnie ma solidne koła, bo będziemy spacerować po nie zawsze łatwym terenie? :) A dobrze gdyby składał się do małych rozmiarów, bo mamy mały bagażnik, a samochodu nie będziemy na razie zmieniać. Myślałam o Jedo Fyn, ale nawet bez kół zajmuje nam prawie cały bagażnik... Myśleliśmy też o Mutsy, ale jeszcze nie sprawdzaliśmy jak się mieści do bagażnika.
Ja przy pierwszym dziecku korzystałam z Quinny Speedi i z plusów: to jest to bardzo lekki wózek, ma pompowane koła, łatwo się składa, po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca, gondolka jest nie za duża, ale wystarczająca ( moja córa szybciej nie chciała w niej leżeć niż z niej wyrosła, a jako minus to nam a raczej córce nie odpowiadała spacerówka. nie dało się ustawić siedziska całkowicie do pozycji siedzącej, przez co mała się wkurzała i dość szybko wymieniliśmy ją na wygodną "parasolkowatą" spacerówkę.
Ostatnio u sąsiadki podpatrzyłam Mutsy i naprawdę wygląda zachęcająco, nie wiem tylko jak spacerówka...
Ostatnio u sąsiadki podpatrzyłam Mutsy i naprawdę wygląda zachęcająco, nie wiem tylko jak spacerówka...
STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia
02.01.2014 Jaagnes, kobitka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
12.01.2014 Nalla
13.01.2014 justi
17.01.2014 Karmelek
20.01.2014 Wilczyca246
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89
LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; płeć ?; Szpital: Zaspa
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89
20.02.2014 mamazosi
21.02.2014 niezapominajka
02.01.2014 kammcia
02.01.2014 Jaagnes, kobitka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
12.01.2014 Nalla
13.01.2014 justi
17.01.2014 Karmelek
20.01.2014 Wilczyca246
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89
LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; płeć ?; Szpital: Zaspa
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89
20.02.2014 mamazosi
21.02.2014 niezapominajka
Część
Troszkę mnie to nie było, ale tak to jest jak sie jest zapracowaną przyszłą mama, niestety praca na kilka etatów jest wykańczająca
Otóż od tygodnia wiem że będę miała córkę, mimo że bardzo bardzo liczyłam na syna to jednak z dziewczynki też się bardzo cieszę :)
Mama mały problem otóż nie znoszę różowego koloru :/
Widzę że kilka z Was jest juz matkami, piszecie o jakiś bujaczkach czy czymś innym, możecie mi napisać co trzeba kupić, niestety na dzieciach się zupełnie nie znam przyznaję się że od wielu lat siedzę pomiędzy kodeksami a dzieci to dla mnie czysta abstrakcja.
Może zapytam wprost, co kupujecie? :P
W kwestii tych ćwiczeń czy można się jeszcze zapisać?? Otóż ja mam taki problem że z początkiem października chodzić nie mogę gdyż muszę być min 2 3 tyg w Krakowie
Troszkę mnie to nie było, ale tak to jest jak sie jest zapracowaną przyszłą mama, niestety praca na kilka etatów jest wykańczająca
Otóż od tygodnia wiem że będę miała córkę, mimo że bardzo bardzo liczyłam na syna to jednak z dziewczynki też się bardzo cieszę :)
Mama mały problem otóż nie znoszę różowego koloru :/
Widzę że kilka z Was jest juz matkami, piszecie o jakiś bujaczkach czy czymś innym, możecie mi napisać co trzeba kupić, niestety na dzieciach się zupełnie nie znam przyznaję się że od wielu lat siedzę pomiędzy kodeksami a dzieci to dla mnie czysta abstrakcja.
Może zapytam wprost, co kupujecie? :P
W kwestii tych ćwiczeń czy można się jeszcze zapisać?? Otóż ja mam taki problem że z początkiem października chodzić nie mogę gdyż muszę być min 2 3 tyg w Krakowie
szczerze to sama nie wiem co kupić;)
Znalazłam w necie taką listę:
Do spania:
1. Łóżeczko z materacem
2. Prześcieradło 3szt
3. Kołdra (ze sztucznym wkładem, naturalne pierze może uczulać)
4. Poszewka na kołdrę 3szt najlepiej bawełniana
5. Kocyk 2 szt.
6. Rożek
7. Przewijak
Do kąpieli i pielęgnacji:
1. Wanienka
2. Termometr do wody
3. Płyn do kąpieli przeznaczony dla niemowląt
4. Płatki do przemywania buzi
5. Sól fizjologiczna do przemywania oczu
6. Oliwka dla dzieci
7. Krem pielęgnacyjny dla niemowląt
8. Ręcznik z kapturkiem(po kąpieli można od razu zakryć główkę dziecka)
9. Miękka szczotka do włosów
10. Nożyczki lub obcinak do paznokci
11. Płatki nasączone spirytusem do przemywania pępka
12. Gruszka do nosa
Do przewijania
1. Przewijak z miękkiej ceratki
2. Ceratka do przewijania poza domem
3. Mokre chusteczki do przecierania pupy
4. Pieluszki jednorazowe 3 paczki
5. Pieluszki tetrowe ok. 10szt
6. Pieluszki flanelowe ok. 5szt
7. Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem- poleca go wiele matek)
Ubranka:
1. Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem (3 szt.)
2. Body bawełniane z długim rękawem (3 szt.)
3. Pajacyki bawełniane 3szt
4. Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 3szt
5. Bluzy lub sweterki 3szt
6. Śpioszki 3szt
7. Skarpetki 6 par
8. Dres 3szt
9. Czapeczki osłaniające uszy i czoło 2szt
10. Czapeczki chroniące przed słońcem-z daszkiem
11. Kurteczka nie przepuszczająca wiatru
12. Na zimę kombinezon
13. Rękawiczki 3szt
Na wyjście z domu:
1. Wózek
2. Kocyk polarowy do wózka
3. Folia przeciwdeszczowa na wózek
4. Krem ochronny do buzi
5. Termoopakowanie na butelkę
Do karmienia naturalnego:
1 .Poduszka do karmienia, na której leży dziecko podczas karmienia-pomaga przyjąć dziecku i matce wygodną pozycję
2. Osłonki na piersi
3. Wkładki laktacyjne do biustonosza
4. Laktator elektryczny
Do karmienia butelką:
1. Butelki najlepiej antykolkowe 4szt
2. Myjka do butelek
3. Smoczki do butelek po 3szt o różnej sile przepływu
4. Sterylizator parowy lub mikrofalowy
5. Śliniaki 8szt
Rzeczy pomocne:
1. Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz.
2. Smoczki uspakajające 4szt
3. Chusty do noszenia dziecka
Wiec może będzie pomocna;)
Znalazłam w necie taką listę:
Do spania:
1. Łóżeczko z materacem
2. Prześcieradło 3szt
3. Kołdra (ze sztucznym wkładem, naturalne pierze może uczulać)
4. Poszewka na kołdrę 3szt najlepiej bawełniana
5. Kocyk 2 szt.
6. Rożek
7. Przewijak
1. Wanienka
2. Termometr do wody
3. Płyn do kąpieli przeznaczony dla niemowląt
4. Płatki do przemywania buzi
5. Sól fizjologiczna do przemywania oczu
6. Oliwka dla dzieci
7. Krem pielęgnacyjny dla niemowląt
8. Ręcznik z kapturkiem(po kąpieli można od razu zakryć główkę dziecka)
9. Miękka szczotka do włosów
10. Nożyczki lub obcinak do paznokci
11. Płatki nasączone spirytusem do przemywania pępka
12. Gruszka do nosa
Do przewijania
2. Ceratka do przewijania poza domem
3. Mokre chusteczki do przecierania pupy
4. Pieluszki jednorazowe 3 paczki
7. Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem- poleca go wiele matek)
Ubranka:
1. Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem (3 szt.)
3. Pajacyki bawełniane 3szt
4. Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 3szt
5. Bluzy lub sweterki 3szt
6. Śpioszki 3szt
7. Skarpetki 6 par
8. Dres 3szt
9. Czapeczki osłaniające uszy i czoło 2szt
11. Kurteczka nie przepuszczająca wiatru
12. Na zimę kombinezon
13. Rękawiczki 3szt
Na wyjście z domu:
1. Wózek
2. Kocyk polarowy do wózka
3. Folia przeciwdeszczowa na wózek
4. Krem ochronny do buzi
5. Termoopakowanie na butelkę
1 .Poduszka do karmienia, na której leży dziecko podczas karmienia-pomaga przyjąć dziecku i matce wygodną pozycję
2. Osłonki na piersi
3. Wkładki laktacyjne do biustonosza
4. Laktator elektryczny
Do karmienia butelką:
1. Butelki najlepiej antykolkowe 4szt
2. Myjka do butelek
3. Smoczki do butelek po 3szt o różnej sile przepływu
4. Sterylizator parowy lub mikrofalowy
5. Śliniaki 8szt
Rzeczy pomocne:
1. Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz.
2. Smoczki uspakajające 4szt
3. Chusty do noszenia dziecka
Wiec może będzie pomocna;)
Ja moge dodac do tego wlasne opinie z perspektywy tego co mi sie przydalo przy corce, a co nie, teraz zamierzam kupic tyko to co przy niej uzywalam:)
Do spania:
1. Łóżeczko z materacem- wiadomo
2. Prześcieradło 3szt- tak, 3 szt wystarcza
3. Kołdra (ze sztucznym wkładem, naturalne pierze może uczulać)-koldra i poszewki tak naprawwde dopiero po paru miesiacach, na poczatku spiworki do spania bo dziecko moze sie w koldre zaplatac, wiec nie trzeba kupowac na poczatku
4. Poszewka na kołdrę 3szt najlepiej bawełniana-to samo co koldra
5. Kocyk 2 szt.-jak najbardziej, ja mialam nawet z 4
6. Rożek- u mnie zupelnie sie nie sprawdzil i nie uzywalam, wolalam kocyki
7. Przewijak-tak jak mowilam u nas super sie komoda kapielowa sprawdzila z przewijakim
1. Wanienka-tak
2. Termometr do wody-nie mialam, wode mozna lokciem sprawdzic
3. Płyn do kąpieli przeznaczony dla niemowląt-uzywalismy calego zestawu oilatum emulsa do kapieli, krem i szampon-polecam
4. Płatki do przemywania buzi-tak
5. Sól fizjologiczna do przemywania oczu-tak
6. Oliwka dla dzieci-nie uzywalam bo po oilatum skora jest juz natluszczona
7. Krem pielęgnacyjny dla niemowląt-tak, oilatum a na zime na dwor tlusty na mroz
8. Ręcznik z kapturkiem(po kąpieli można od razu zakryć główkę dziecka)-tak
9. Miękka szczotka do włosów-tak
10. Nożyczki lub obcinak do paznokci-tak, powiem ze najlepiej uzywac normalnych nozyczek do paznokci a nie tych dla dzieci bo ciezko nimi cokolwiek obciac
11. Płatki nasączone spirytusem do przemywania pępka-octanisept i patyczki do uszu
12. Gruszka do nosa- super alternatywa jest "nose frida" duzo lepsze niz gruszka i bardziej higieniczne
Do przewijania
2. Ceratka do przewijania poza domem-przydaje sie
3. Mokre chusteczki do przecierania pupy-przez pare pierwszych miesiecy uzywalam duzych wacikow nasaczonych woda z odrobna mydla, duzo lepsze dla malej pupki bo jednak mokre chusteczki maja chemie
4. Pieluszki jednorazowe 3 paczki-nie kupowalabym za duzo jedynek, szybko dziecko wyrasta, i kupilabym po jednej paczce z kazdego rodzaju, u nas np huggisy byly porazka, pampers najlepsze
7. Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem- poleca go wiele matek)- super jest masc posladkowa ktora daja w szpitalu, sudocrem tez sie przydaje, dobry jest tez linomag, jednak nie stosowalam profilaktycznie bo skora sie przyzwyczaja, lepiej smarowac jak cos sie zaczyna dziac
Ubranka:
1. Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem (3 szt.)- bodziakow kupilabym wiecej, naprawde duzo ich schodzi na poczatku, zwlaszcza ze kupki sa dosc luzne i czesto cos wyplynie bokiem. Najlepsze sa bodziaki zapinane na calej dlugosci kopertowo, nie trzeba wtedy przez glowke przekladac.
3. Pajacyki bawełniane 3szt-pajacykow rowniez wiecej
4. Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 3szt- rzadko uzywalam bluzeczek, na poczatku wygodniej mi bylo zalozyc pajaca albo body i spodenki
5. Bluzy lub sweterki 3szt- nie uzywalam na poczatku, grubszy pajac zalatwial sprawe
6. Śpioszki 3szt
7. Skarpetki 6 par
8. Dres 3szt
9. Czapeczki osłaniające uszy i czoło 2szt- tylko na dwor
11. Kurteczka nie przepuszczająca wiatru- tylko kombinezony bo rodzilam we wrzesniu
12. Na zimę kombinezon
13. Rękawiczki 3szt
Na wyjście z domu:
1. Wózek-tak
2. Kocyk polarowy do wózka-tak
3. Folia przeciwdeszczowa na wózek-tak
4. Krem ochronny do buzi-tak
5. Termoopakowanie na butelkę-tak
Dodalabym torbe do wozka
1 .Poduszka do karmienia, na której leży dziecko podczas karmienia-pomaga przyjąć dziecku i matce wygodną pozycję- mi sie nie przydala, wolalam na poczatku karmic na lezaco, tak naprawde wystarczy zwykla poduszka na siedzaco
2. Osłonki na piersi- nie uzywalam, mysle ze warto kupic po porodzie jesli beda potrzebne
3. Wkładki laktacyjne do biustonosza-baaardzo sie przydaja w duzych ilosciach
4. Laktator elektryczny-m sie przydal bardzo, polecam medele mini electric
Dodam ze u mnie biustonosz do karmienia sie nie sprawdzil, bo byl bardzo miekki i nie trzymal odpowiednio piersi, uzywalam wiec swoich normalnych i nie bylo problemu. Przydaja sie tez pojemniczki/woreczki do mrozenia pokarmu np jak chce sie miec zapas na wyjscie bez Malucha:)
Do karmienia butelką:
1. Butelki najlepiej antykolkowe 4szt-tak, mialam tomme tippe byly ok
2. Myjka do butelek-tak
3. Smoczki do butelek po 3szt o różnej sile przepływu- smoczki mozna kupowac na bierzaco, po 3 miesiacach, 6 itd
4. Sterylizator parowy lub mikrofalowy- nie kupowalam nawet
5. Śliniaki 8szt- sliniaki to dopiero przy wprowadzaniu pokarmow stalych
Rzeczy pomocne:
1. Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz.- przydaje sie gdy dziecko spi daleko, lub z zamknietymi drzwiami, my uzywalismy tylko w czasie gdy byli goscie, bylo glosno a dziecko spalo
2. Smoczki uspakajające 4szt- ja mialam 2 sztuki i wystarczyly, pozniej i tak sie kupuje coraz wieksze
3. Chusty do noszenia dziecka- u nas niewypal, lepiej pozyczyc i zobaczyc czy dziecku w ogole sie spodoba
Dodalabym lezaczek-bujaczek lub hustawke ale taka gdzie oparcie jest prawie na plasko dla malych dzieci. Przyda sie tez termometr, ja mam bezdotykowy microlife i sobie chwale. Mata i karuzela przydaja sie dopiero po miesacu-dwoch kiedy dziecko widzi wyraznie. Ogolnie duzo jest rzeczy ktorych nie trzeba miec od razu po porodzie wiec nie trzeba szalec z zakupami:) To takie moje subiektywne komentarze ale wiele z nich u moich kolezanek rowniez sie sprawdzila:)
Do spania:
1. Łóżeczko z materacem- wiadomo
2. Prześcieradło 3szt- tak, 3 szt wystarcza
3. Kołdra (ze sztucznym wkładem, naturalne pierze może uczulać)-koldra i poszewki tak naprawwde dopiero po paru miesiacach, na poczatku spiworki do spania bo dziecko moze sie w koldre zaplatac, wiec nie trzeba kupowac na poczatku
4. Poszewka na kołdrę 3szt najlepiej bawełniana-to samo co koldra
5. Kocyk 2 szt.-jak najbardziej, ja mialam nawet z 4
6. Rożek- u mnie zupelnie sie nie sprawdzil i nie uzywalam, wolalam kocyki
7. Przewijak-tak jak mowilam u nas super sie komoda kapielowa sprawdzila z przewijakim
1. Wanienka-tak
2. Termometr do wody-nie mialam, wode mozna lokciem sprawdzic
3. Płyn do kąpieli przeznaczony dla niemowląt-uzywalismy calego zestawu oilatum emulsa do kapieli, krem i szampon-polecam
4. Płatki do przemywania buzi-tak
5. Sól fizjologiczna do przemywania oczu-tak
6. Oliwka dla dzieci-nie uzywalam bo po oilatum skora jest juz natluszczona
7. Krem pielęgnacyjny dla niemowląt-tak, oilatum a na zime na dwor tlusty na mroz
8. Ręcznik z kapturkiem(po kąpieli można od razu zakryć główkę dziecka)-tak
9. Miękka szczotka do włosów-tak
10. Nożyczki lub obcinak do paznokci-tak, powiem ze najlepiej uzywac normalnych nozyczek do paznokci a nie tych dla dzieci bo ciezko nimi cokolwiek obciac
11. Płatki nasączone spirytusem do przemywania pępka-octanisept i patyczki do uszu
12. Gruszka do nosa- super alternatywa jest "nose frida" duzo lepsze niz gruszka i bardziej higieniczne
Do przewijania
2. Ceratka do przewijania poza domem-przydaje sie
3. Mokre chusteczki do przecierania pupy-przez pare pierwszych miesiecy uzywalam duzych wacikow nasaczonych woda z odrobna mydla, duzo lepsze dla malej pupki bo jednak mokre chusteczki maja chemie
4. Pieluszki jednorazowe 3 paczki-nie kupowalabym za duzo jedynek, szybko dziecko wyrasta, i kupilabym po jednej paczce z kazdego rodzaju, u nas np huggisy byly porazka, pampers najlepsze
7. Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem- poleca go wiele matek)- super jest masc posladkowa ktora daja w szpitalu, sudocrem tez sie przydaje, dobry jest tez linomag, jednak nie stosowalam profilaktycznie bo skora sie przyzwyczaja, lepiej smarowac jak cos sie zaczyna dziac
Ubranka:
1. Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem (3 szt.)- bodziakow kupilabym wiecej, naprawde duzo ich schodzi na poczatku, zwlaszcza ze kupki sa dosc luzne i czesto cos wyplynie bokiem. Najlepsze sa bodziaki zapinane na calej dlugosci kopertowo, nie trzeba wtedy przez glowke przekladac.
3. Pajacyki bawełniane 3szt-pajacykow rowniez wiecej
4. Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 3szt- rzadko uzywalam bluzeczek, na poczatku wygodniej mi bylo zalozyc pajaca albo body i spodenki
5. Bluzy lub sweterki 3szt- nie uzywalam na poczatku, grubszy pajac zalatwial sprawe
6. Śpioszki 3szt
7. Skarpetki 6 par
8. Dres 3szt
9. Czapeczki osłaniające uszy i czoło 2szt- tylko na dwor
11. Kurteczka nie przepuszczająca wiatru- tylko kombinezony bo rodzilam we wrzesniu
12. Na zimę kombinezon
13. Rękawiczki 3szt
Na wyjście z domu:
1. Wózek-tak
2. Kocyk polarowy do wózka-tak
3. Folia przeciwdeszczowa na wózek-tak
4. Krem ochronny do buzi-tak
5. Termoopakowanie na butelkę-tak
Dodalabym torbe do wozka
1 .Poduszka do karmienia, na której leży dziecko podczas karmienia-pomaga przyjąć dziecku i matce wygodną pozycję- mi sie nie przydala, wolalam na poczatku karmic na lezaco, tak naprawde wystarczy zwykla poduszka na siedzaco
2. Osłonki na piersi- nie uzywalam, mysle ze warto kupic po porodzie jesli beda potrzebne
3. Wkładki laktacyjne do biustonosza-baaardzo sie przydaja w duzych ilosciach
4. Laktator elektryczny-m sie przydal bardzo, polecam medele mini electric
Dodam ze u mnie biustonosz do karmienia sie nie sprawdzil, bo byl bardzo miekki i nie trzymal odpowiednio piersi, uzywalam wiec swoich normalnych i nie bylo problemu. Przydaja sie tez pojemniczki/woreczki do mrozenia pokarmu np jak chce sie miec zapas na wyjscie bez Malucha:)
Do karmienia butelką:
1. Butelki najlepiej antykolkowe 4szt-tak, mialam tomme tippe byly ok
2. Myjka do butelek-tak
3. Smoczki do butelek po 3szt o różnej sile przepływu- smoczki mozna kupowac na bierzaco, po 3 miesiacach, 6 itd
4. Sterylizator parowy lub mikrofalowy- nie kupowalam nawet
5. Śliniaki 8szt- sliniaki to dopiero przy wprowadzaniu pokarmow stalych
Rzeczy pomocne:
1. Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz.- przydaje sie gdy dziecko spi daleko, lub z zamknietymi drzwiami, my uzywalismy tylko w czasie gdy byli goscie, bylo glosno a dziecko spalo
2. Smoczki uspakajające 4szt- ja mialam 2 sztuki i wystarczyly, pozniej i tak sie kupuje coraz wieksze
3. Chusty do noszenia dziecka- u nas niewypal, lepiej pozyczyc i zobaczyc czy dziecku w ogole sie spodoba
Dodalabym lezaczek-bujaczek lub hustawke ale taka gdzie oparcie jest prawie na plasko dla malych dzieci. Przyda sie tez termometr, ja mam bezdotykowy microlife i sobie chwale. Mata i karuzela przydaja sie dopiero po miesacu-dwoch kiedy dziecko widzi wyraznie. Ogolnie duzo jest rzeczy ktorych nie trzeba miec od razu po porodzie wiec nie trzeba szalec z zakupami:) To takie moje subiektywne komentarze ale wiele z nich u moich kolezanek rowniez sie sprawdzila:)
Dziewczyny gratulacje! Ja dzisiaj mam wizytę u ginekologa, ale u mnie na określenie płci, to chyba jednak za wcześnie:-( a tak bym chciała wiedzieć:-)
Co do powyższej listy to dodałabym/zmieniłabym:
do spania - taki specjalny podkład pod prześcieradło, który w razie czego zabezpieczy materacyk. Co do rożka, to opinie są różne, ja go używałam i uważam,że jest potrzebny, natomiast wiele osób uważa go za zbędny.
Do kąpieli i pielęgnacji, ja nie uzywałam gruszki i chyba bałabym się jej użyć, zamiast niej polecam Fridę i dodatkowo przed jej użyciem dobrze użyć soli do noska (ja używałam disnemar), jeżeli chodzi o obcinanie paznokci, to ja używałam cążków, ale rodzice dzielą się na zwolenników i przeciwników tego "sprzętu":-) Ręczniki z kapturkiem miałam 3 i uważam, że jest to optymalna ilość ( po każdej kąpieli je prałam). Jeżeli chodzi o ubranka, to na pewno trzeba ich trochę mieć, ale nie ma co przesadzać, bo w każdej chwili można dokupić ( chociaż powyższa lista głównie jeżeli chodzi o bodziaki to minimum) Ja jednak uważam,że skoro mamy zaplanowany poród na styczeń/luty to nie kupujmy na pierwsze miesiące body z krótkim rękawem. i jeżeli chodzi o bluzeczki/body na pierwsze chwile wygodniejsze będą takie zapinane, nie wkładane przez główkę.
Ja karmiłam naturalnie i miałam poduszkę do karmienia, ale zdecydowanie wygodniej było mi bez niej, nie używałam też zadnych osłonek na piersi, warto jednak mieć krem do brodawek ( polecam medelę) Maluch może niestety nas poranić. Laktator miałam, ale ręczny i mi akurat nie był pomocny dlatego, warto go pożyczyć, bo to dość drogi wydatek. Nawet karmiąc naturalnie, warto jednak zaopatrzyć się w butelkę. Naprawdę może się przydać.
Do rzeczy pomocnych dodałabym leżaczek-bujaczek, nad chustą proponuję się zastanowić i kupić ją lepiej już w momencie jak maleństwo będzie na świecie. Łatwiej będzie nam się wtedy zdecydować,czy w ogóle będzie nam potrzbna, lub jaką kupić. Jeszcze smoczki... kupcie jeden góra dwa, nie wszystkie dzieci chcą ich używać, a czasami musimy wypróbwać kilka różnych żeby znaleźć ten właściwy.
Pewnie jeszcze kilka rzeczy mi sie przypomni, więc bedę się odzywać:-)
Co do powyższej listy to dodałabym/zmieniłabym:
do spania - taki specjalny podkład pod prześcieradło, który w razie czego zabezpieczy materacyk. Co do rożka, to opinie są różne, ja go używałam i uważam,że jest potrzebny, natomiast wiele osób uważa go za zbędny.
Do kąpieli i pielęgnacji, ja nie uzywałam gruszki i chyba bałabym się jej użyć, zamiast niej polecam Fridę i dodatkowo przed jej użyciem dobrze użyć soli do noska (ja używałam disnemar), jeżeli chodzi o obcinanie paznokci, to ja używałam cążków, ale rodzice dzielą się na zwolenników i przeciwników tego "sprzętu":-) Ręczniki z kapturkiem miałam 3 i uważam, że jest to optymalna ilość ( po każdej kąpieli je prałam). Jeżeli chodzi o ubranka, to na pewno trzeba ich trochę mieć, ale nie ma co przesadzać, bo w każdej chwili można dokupić ( chociaż powyższa lista głównie jeżeli chodzi o bodziaki to minimum) Ja jednak uważam,że skoro mamy zaplanowany poród na styczeń/luty to nie kupujmy na pierwsze miesiące body z krótkim rękawem. i jeżeli chodzi o bluzeczki/body na pierwsze chwile wygodniejsze będą takie zapinane, nie wkładane przez główkę.
Ja karmiłam naturalnie i miałam poduszkę do karmienia, ale zdecydowanie wygodniej było mi bez niej, nie używałam też zadnych osłonek na piersi, warto jednak mieć krem do brodawek ( polecam medelę) Maluch może niestety nas poranić. Laktator miałam, ale ręczny i mi akurat nie był pomocny dlatego, warto go pożyczyć, bo to dość drogi wydatek. Nawet karmiąc naturalnie, warto jednak zaopatrzyć się w butelkę. Naprawdę może się przydać.
Do rzeczy pomocnych dodałabym leżaczek-bujaczek, nad chustą proponuję się zastanowić i kupić ją lepiej już w momencie jak maleństwo będzie na świecie. Łatwiej będzie nam się wtedy zdecydować,czy w ogóle będzie nam potrzbna, lub jaką kupić. Jeszcze smoczki... kupcie jeden góra dwa, nie wszystkie dzieci chcą ich używać, a czasami musimy wypróbwać kilka różnych żeby znaleźć ten właściwy.
Pewnie jeszcze kilka rzeczy mi sie przypomni, więc bedę się odzywać:-)