Widok
Bylam u lekarza. Wszytsko jest dobrze ale leki na podtrzymanie, musze dalej brac. Dzidzia jest mała ma zaledwie 3,2 cm co odpowiada na 11 tc a nie 12tc w którym jestem. Mi się skończył kwas foliowy więc biorę witaminy dla kobiet w ciąży z kwasem foliowym i jodem. O widzę, że troszczkę się już Nas uzbierało:)
Ja brałam od 6 tygodnia prenatal complex, ale teraz zaczynam brać pregna plus, lekarz mi powiedział, że są tam najważniejsze potrzebne witaminy. Wcześniej brałam kwas foliowy, ostatnio jak zapomniałam kupić witamin to też przez kilka dni brałam sam kwas.
Z leków musiałam kilka razy wziąć paracetamol, bo czasami miałam silne migreny i teraz z racji tego, że to już 13 tydzień ginekolog przepisał mi zyrtec na alergię i krople do nosa.
Z leków musiałam kilka razy wziąć paracetamol, bo czasami miałam silne migreny i teraz z racji tego, że to już 13 tydzień ginekolog przepisał mi zyrtec na alergię i krople do nosa.
Dziewczyny,
Czy robiłyście lub zamierzacie robić badania prenatalne?
Ja cały czas się zastanawiam, po pierwsze nie usunęłabym ciąży niezależnie od wyniku, a po drugie wyczytałam,że statystyki mówią ,że na 50 dodatnich wyników tylko jedna kobieta rodzi rzeczywiście dziecko z zespołem Downa. Po trzecie wynik badań daje tylko szacunkowy/ procentowy wynik. Po czwarte czasami wynik , może wprowadzić totalny niepokój w cały okres mojej ciąży. Z drugiej jednak strony lepiej jest wiedzieć jeśli coś jest nie tak, bo pozwoli to się przygotować rodzicom na to co może ich czekać. Znajomość wyniku tego "złego" daje też możliwość opracowania planu działania i możliwości leczenia jeszcze przed porodem...
ehhh ciężki temat....
Czy robiłyście lub zamierzacie robić badania prenatalne?
Ja cały czas się zastanawiam, po pierwsze nie usunęłabym ciąży niezależnie od wyniku, a po drugie wyczytałam,że statystyki mówią ,że na 50 dodatnich wyników tylko jedna kobieta rodzi rzeczywiście dziecko z zespołem Downa. Po trzecie wynik badań daje tylko szacunkowy/ procentowy wynik. Po czwarte czasami wynik , może wprowadzić totalny niepokój w cały okres mojej ciąży. Z drugiej jednak strony lepiej jest wiedzieć jeśli coś jest nie tak, bo pozwoli to się przygotować rodzicom na to co może ich czekać. Znajomość wyniku tego "złego" daje też możliwość opracowania planu działania i możliwości leczenia jeszcze przed porodem...
ehhh ciężki temat....
Hej dziewczyny, ja rowniez przylaczam sie do watku mam styczniowych, poki co termin na 27 stycznia, ale pewnie sie opozni poniewaz mialam pozniej owulacje. Jestem teraz w 9/10 tygodniu zalezy jak liczyc ale ta ciaza bedzie dla mnie pewnie dosc ciezka, poniewaz poprzednia poronilam w 5 miesiacu. Nie nastawiam sie jeszcze jakos szczegolnie, ale 2 tygodnie temu widzialam juz serduszko na usg, narazie malo mysle o ciazy, boje sie kolejnego niepowodzenia:( Za tydzien mam kolejna wizyte, wiec pewnie wtedy bede miala dokladny termin porodu wyznaczony. Ja narazie biore kwas foliowy i jod bo mam niedoczynnosc tarczycy.
Co do badan prenatalnych ja je wykonuje, nie wiem co bym zrobila gdyby dziecko okazalo sie ciezko chore, gdyby trzeba bylo zrobilabym amniopunkcje aby mec pewnosc czy dziecko jest zdrowe. Z racji poprzedniej ciazy zakonczonej przedwczesnym porodem teraz bede miala zakladany szew okrezny.
Co do badan prenatalnych ja je wykonuje, nie wiem co bym zrobila gdyby dziecko okazalo sie ciezko chore, gdyby trzeba bylo zrobilabym amniopunkcje aby mec pewnosc czy dziecko jest zdrowe. Z racji poprzedniej ciazy zakonczonej przedwczesnym porodem teraz bede miala zakladany szew okrezny.
Mi lekarz teraz proponował i mówił, że mam jeszcze 10 dni jeśli chciałabym zrobić te badania. Ja nie robię ich bo niezależnie od wyniku urodzę. Nie chce się niepotrzebnie denerwowac pozatym sama mam znajomą która robiła te badania w USA bo tam mieszka i 2 razy mówili jej że urodzi 100%dziecko z zespołem downa mowili żeby usuneła a ona urodziła dwoje zdrowych ślicznych dzieci
Kammcia pewnie ze tak, ale po stracie zaawansowanej ciazy ciezko myslec do konca pozytywnie, niestety. Dlatego narazie staram sie za duzo nie myslec w ogole:) Ja Wam zycze radosnych i szczesliwych ciaz, dla mnie pierwsza taka byla kiedy urodzilam coreczke, mam nadzieje ze za pare tygodni bede sie umiala cieszyc takze ta:)
U mnie progesteron jeszcze bardziej spadł, więc u mnie humorek też spada.:(
Czy wiecie może gdzie można kupić progesteron w zastrzykach , kiedyś w Polsce był dostępny ale wycofali. Słyszałam ,że na Słowacji ale nie mam pewnych informacji.
W Niemczech można kupić ale bardzo drogo - jeden zastrzyk koło 300zł, a ja musiałabym przyjmować jeden na dobę , najprawdopodobniej do końca ciąży....
Czy wiecie może gdzie można kupić progesteron w zastrzykach , kiedyś w Polsce był dostępny ale wycofali. Słyszałam ,że na Słowacji ale nie mam pewnych informacji.
W Niemczech można kupić ale bardzo drogo - jeden zastrzyk koło 300zł, a ja musiałabym przyjmować jeden na dobę , najprawdopodobniej do końca ciąży....
Hej Hej,
Ja niestety nie mam zadnych informacji na temat progesteronu.
U mnie nastał ostatnio jakis jadłowstęt, ale juz widze ze mi przechodzi:) Przede mna jeszcze te wszystkie badania do wykonania jak toxo, morfologia, mocz itp.
Mogłoby byc cieplej. A ostatnio kupiłam spodnie ciazowe w h&m na wyprzedaży wiec polecam :)
Ja niestety nie mam zadnych informacji na temat progesteronu.
U mnie nastał ostatnio jakis jadłowstęt, ale juz widze ze mi przechodzi:) Przede mna jeszcze te wszystkie badania do wykonania jak toxo, morfologia, mocz itp.
Mogłoby byc cieplej. A ostatnio kupiłam spodnie ciazowe w h&m na wyprzedaży wiec polecam :)