Widok

MAMUSIE WRZEŚNIOWE 2014

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
są już jakieś...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny, piszecie, ze macie badanie w pakiecie medycznym. A konkretniej?
Jaki pakiet macie, jaka Placowka?
Ja tez je zrobie:) Bede spokojniejsza tym,ze wiem jaki jest wynik,zeby sie wlasnie w razie czego przygotowac. Niestety w pakiecie go nie mam i musze placic:/
ja robie te testy za 3 tygodnie - w 13 tygodniu ciąży. Mam to w pakiecie medycznym i nie płace za te badania. Czasem można już dzidzie leczyć w łonie matki, mamy takie teraz możliwości .. czemu z tego nie skorzystać ?
Ja robiłam zarówno z córką 5 lat temu i teraz. Nie żałuję,wyniki tylko dały mi spokój psychiczny gdyż wyszło najmniejsze prawdopodobieństwo. Krew miałam pobraną w tym samym dniu co usg.
Test pappa najlepiej zrobić tego samego dnia co USG genetyczne, lub dzień po.

My robiliśmy 12/13tc

Ja to badanie mam w pakiecie medycznym.

Daje ono prawdopodobieństwo wystąpienia danej wady, a nie pewność czy ona wystąpi, czy nie.

Słyszałam mieszane opinie na ten temat, np że kobietom wychodzi podwyższone prawdopodobieństwo wady np 1:100 - czy to dużo? można być jedną z tych 99 szcześliwych w końcu.

Tak czy inaczej ja się cieszę, że zrobiliśmy to badanie, bo wyniki wyszły nam świetne, więc ja tylko bardziej się uspokoiłam (to nasz pierwszy maluch i oczywiście się przejmuję wszystkim aż nadto ;) przy kolejnej ciąży już bede wiedziała mniej wiecej co jest normalne a co nie, a teraz... ;) )

Przy kolejnej ciąży jeśli nie bede miała tego badania w pakiecie, to myślę, że robiłabym je tylko wtedy gdyby na USG genetycznym wyszło coś nie tak. Malucha i tak bym chciała, ale wolałabym być przygotowana na to, że może coś być nie tak.

Jest jeszcze coś takiego jak test Nifty - on daje 99,9% pewności czy wystąpi wada, tyle co amniopunkcja, ale bez ryzyka poronienia. Tylko jest koszmarnie drogi. (chyba 3tys) i robią to z krwi.
ja robie bo sama mam wrodzoną wadę serca, dlatego robimy test pappa i echokardiografię brzdąca, wolę za wczasu przygotować się że maluch może mieć wadę serca,jak i po samym porodzie zapewnic mu niezbędną opiekę. W poprzedniej ciąży też robiliśmy.
ja tez nie robie. Mam dwie kolezanki kt robily i wykazalo, ze dzieci urodza sie z wadami . Ile one sie naplakaly, nastresowaly,. Oczywisvie dzis maja zdrowe coreczki. ALe co sie nacierpialy to ich. Biegaly pozniej po tych lekarzach by sprawdzic, wykluczyc, potwierdzic. Ja wole zyc w niewiedzy. Zrobie usg polowkowe.
Masz rację ,ale ja właśnie stresuję się tym,ze tak długo trzeba czekać na to badanie:). Nie wyobrażam sobie chyba całą ciąże zastanawiać się czy może mieć jakąś wadę czy nie.
Ten test informuje jedynie, jakie jest prawdopodobieństwo wad genetycznych. Pytanie, co z takim wynikiem zrobić. Dla mnie to tylko niepotrzebny stres. Ciąży za nic w świecie i tak bym nie usunęła, nawet jeżeli wynik byłby zły.
Pestka dlaczego? Co prawda czytałam,że to badanie nie daje 100% pewności. Tez w sumie jestem w kropce.
Ja mam to badanie w 13 tygodniu,zastanawiam się czy to nie za późno? :/ A jakie macie przeczucia ,czy chłopiec czy dZiewczynka? Czy na serio jedzenie ,wygląd,samopoczucie,ma na to wpływ , czy to zabobony?
Ja nie robię, nie widzę sensu.
ja raczej bede robila, o ile dobrze pamietam to robi sie miedzy 11 a 13 tygodniem.
Dziewczyny ,a robicie badanie PAPPA? Jesli tak to w ktorym tygodniu?
Od razu lepiej hehe , nie czuję się jak odmieniec:)))))
Tulipanek! to teraz razem z Wrzesien nie jesteśmy same jako rodzące po raz pierwszy :p jak miło :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie zmiana terminu z 14 na 16 września - wprowadziłam już do aktualizacji.
Powiem wam, że szybko "dojrzałam" do decyzji o zostawieniu pracy, jutro idę już na zwolnienie
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
06.09.2014 cytrynka
14.09.2014 Pestka
15.09.2014 Magra
15.09.2014 tulipanek
16.09.2014 AgaKr , jeśli synek - Aleksander, jeśli córeczka - Helenka
17.09.2014 Anka
26.09.2014 Wrzesien jeśli synek Łukasz lub Kacper, jesli córeczka Hania
26.09.2014 GosiaX
26.09.2014 manka
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 ~m jeśli synek Michał, jeśli córeczka Julia
**.09.2014 Ani6
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
06.09.2014 cytrynka
14.09.2014 Pestka
14.09.2014 AgaKr , jeśli synek - Aleksander, jeśli córeczka - Helenka
15.09.2014 Magra
15.09.2014 tulipanek
17.09.2014 Anka
26.09.2014 Wrzesien jeśli synek Łukasz lub Kacper, jesli córeczka Hania
26.09.2014 GosiaX
26.09.2014 manka
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 ~m jeśli synek Michał, jeśli córeczka Julia
**.09.2014 Ani6
Hej dziewczyny,

Poprosze rowniez o dopisanie do listy. Termin 15 września.
1 ciaza ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry