Widok

MAMUSIE WRZEŚNIOWE 2014

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
są już jakieś...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny ,a robicie badanie PAPPA? Jesli tak to w ktorym tygodniu?
ja raczej bede robila, o ile dobrze pamietam to robi sie miedzy 11 a 13 tygodniem.
Ja nie robię, nie widzę sensu.
Ja mam to badanie w 13 tygodniu,zastanawiam się czy to nie za późno? :/ A jakie macie przeczucia ,czy chłopiec czy dZiewczynka? Czy na serio jedzenie ,wygląd,samopoczucie,ma na to wpływ , czy to zabobony?
Pestka dlaczego? Co prawda czytałam,że to badanie nie daje 100% pewności. Tez w sumie jestem w kropce.
Ten test informuje jedynie, jakie jest prawdopodobieństwo wad genetycznych. Pytanie, co z takim wynikiem zrobić. Dla mnie to tylko niepotrzebny stres. Ciąży za nic w świecie i tak bym nie usunęła, nawet jeżeli wynik byłby zły.
Masz rację ,ale ja właśnie stresuję się tym,ze tak długo trzeba czekać na to badanie:). Nie wyobrażam sobie chyba całą ciąże zastanawiać się czy może mieć jakąś wadę czy nie.
ja tez nie robie. Mam dwie kolezanki kt robily i wykazalo, ze dzieci urodza sie z wadami . Ile one sie naplakaly, nastresowaly,. Oczywisvie dzis maja zdrowe coreczki. ALe co sie nacierpialy to ich. Biegaly pozniej po tych lekarzach by sprawdzic, wykluczyc, potwierdzic. Ja wole zyc w niewiedzy. Zrobie usg polowkowe.
ja robie bo sama mam wrodzoną wadę serca, dlatego robimy test pappa i echokardiografię brzdąca, wolę za wczasu przygotować się że maluch może mieć wadę serca,jak i po samym porodzie zapewnic mu niezbędną opiekę. W poprzedniej ciąży też robiliśmy.
Test pappa najlepiej zrobić tego samego dnia co USG genetyczne, lub dzień po.

My robiliśmy 12/13tc

Ja to badanie mam w pakiecie medycznym.

Daje ono prawdopodobieństwo wystąpienia danej wady, a nie pewność czy ona wystąpi, czy nie.

Słyszałam mieszane opinie na ten temat, np że kobietom wychodzi podwyższone prawdopodobieństwo wady np 1:100 - czy to dużo? można być jedną z tych 99 szcześliwych w końcu.

Tak czy inaczej ja się cieszę, że zrobiliśmy to badanie, bo wyniki wyszły nam świetne, więc ja tylko bardziej się uspokoiłam (to nasz pierwszy maluch i oczywiście się przejmuję wszystkim aż nadto ;) przy kolejnej ciąży już bede wiedziała mniej wiecej co jest normalne a co nie, a teraz... ;) )

Przy kolejnej ciąży jeśli nie bede miała tego badania w pakiecie, to myślę, że robiłabym je tylko wtedy gdyby na USG genetycznym wyszło coś nie tak. Malucha i tak bym chciała, ale wolałabym być przygotowana na to, że może coś być nie tak.

Jest jeszcze coś takiego jak test Nifty - on daje 99,9% pewności czy wystąpi wada, tyle co amniopunkcja, ale bez ryzyka poronienia. Tylko jest koszmarnie drogi. (chyba 3tys) i robią to z krwi.
Ja robiłam zarówno z córką 5 lat temu i teraz. Nie żałuję,wyniki tylko dały mi spokój psychiczny gdyż wyszło najmniejsze prawdopodobieństwo. Krew miałam pobraną w tym samym dniu co usg.
ja robie te testy za 3 tygodnie - w 13 tygodniu ciąży. Mam to w pakiecie medycznym i nie płace za te badania. Czasem można już dzidzie leczyć w łonie matki, mamy takie teraz możliwości .. czemu z tego nie skorzystać ?
Ja tez je zrobie:) Bede spokojniejsza tym,ze wiem jaki jest wynik,zeby sie wlasnie w razie czego przygotowac. Niestety w pakiecie go nie mam i musze placic:/
Dziewczyny, piszecie, ze macie badanie w pakiecie medycznym. A konkretniej?
Jaki pakiet macie, jaka Placowka?
Mam kolejne pytanie. Lekarka przepisała mi witamine D 1000. Wszystkie badania mam dobre,wiec na jakiej podstawie mi to przepisala? Boje sie ,ze to moze zaszkodzic,czytalam ,ze moze to wplynac na zly rozwoj dziecka. Bierzecie witamine D w takich ilosciach?
nie biore żadnych witamin - tylko kwas foliowy.
Moja firma zapewnia mi opieke medyczną w medicover - chodze tam od kilku lat. Mój pakiet obejmuje w pełni opieke w czasie ciąży
jest to naprawde wygodne. Z tego co wiem pracodawca płaci jakieś 100 zł mcznie za to. Jeśli chciałabym rodzice (mężą, dzieci) włączyć to 123 zł to kosztuje i wówczas to mój całościowy koszt.
Jest to dość wygodna sprawa - byłam dziś na konsultacji u internisty z powodu wysokiego ciśnienia, na miejscu zrobili mi EKG. Będę miała też robione badanie HOLTER RR
ja tez mam pakiet z firmy w medicover.

pracodawca placi za to ok 100, mi potrącany jest podatek w wysokości ok 25-26zł

niestety jakbym chciała dziecko to koszt 175 zł w pakiecie podstawowym i 310 zł w pakiecie rozszerzonym w którym są specjaliści - masakra ;)

Aga_kr - u kogo prowadzisz ciążę?

mi witaminę d też przepisała lekarka w 2 trymestrze, nie miałam nic nie tak z badaniami.
ja czytałam, że witamina D bardzo dobrze robi dla maluszka :)
ja mam pakiet w lux medzie, jestem razem z corka dopisana u meza, chociaz badan genetycznych nie mam w pakiecie, bo mamy mniejszy niz maz. badania bede chyba robila w invicie tak jak poprzednio.
ja witamin tez nie biore, tylko kwas foliowy no i d*phaston jak w pierwszej ciazy.
hej , ja też jestem w pierwszej ciąży :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry