Widok

MAMUSIE WRZEŚNIOWE I PAŹDZIERNIKOWE 2014 (4)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Wrześniowe:
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
05.09.2014 evi78
05.09.2014 mamakaroli
06.09.2014 cytrynka
09.09.2014 ann - chłopiec
13.09.2014 AgaKr , jeśli synek - Aleksander, jeśli córeczka - Helenka
14.09.2014 Pestka
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
26.09.2014 Wrzesien jeśli synek Łukasz lub Kacper, jesli córeczka Hania
26.09.2014 GosiaX
26.09.2014 manka
27.09.2014 aniuleczka25
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
09.10.2014 karo_lina
22.10.2014 Darlonek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
manka - na wynikach powinno być podane prawdopodobienstwo dla danej grup wiekowej w której jesteś i Twoje obok - ja tak miałam an wynikach.
Ogolnie dostalam 4 kartki A4 zapsiane z wynikami. Na jednej z nich było, że wynik jest po prostu prawidłowy (gdzies w tekscie), a prawdopodobieństwa jeśli masz mniejsza niż te podane dla danej grupy to super.
manka, moja córa też ma wymyślonych przyjaciół:) Jedną "koleżankę" ma mniej więcej odkąd skończyła 2 latka czyli już ponad rok, a z czasem doszło ich jeszcze kilkoro:P Uśmiać się można jak się to obserwuje.

Co do pieluch, córka "rzuciła" je mając 2 lata i było to nagłe. Wcześniej żadne metody nie skutkowały, każde dziecko ma na to swój czas:) I było to w styczniu więc wcale nie w czasie tych ciepłych miesięcy.

Ja się nie mogę doczekać tych malutkich pieluszek, karmienia, pchania wózka itp:) Oczywiście przeraża mnie ponowne nie wysypianie, ale da się przeżyć:)
Hej wszystkim:)
Wiecie co? Wczoraj czytalam o pielęgnacji malucha juz w domku. I to prawda,ze na poczatku dziecka nie mozna kapac tylko wycierac wilgotnymi wacikami?? Przez jakies dwa tygodnie?b Dziwne to dla mnie troche,bo jak tu dziecka nie wykapac?
jeju, 2 dni nie zaglądałam, a tu tyle do nadrobienia :)

mamakaroli - pierwszy synek skończy niedługo 14-miesięcy. czyli będzie rok i 8 miesięcy różnicy między dzieciaczkami.

w pierwszej ciąży pierwszego kopniaka poczułam w 17. tygodniu i z niczym nie dało sie tego pomylic :) nawet pamiętam dokładną datę :D

ubrania ciążowe na szczęście mam z pierwszej ciąży, chociaż teraz zmienią mi się pory roku, bo z największym brzuchem będę chodzic latem, a nie zimą. H&M rzeczywiście jest spoko, ale polecam ten w Galerii Bałtyckiej, bo mają tam większy wybór. W Happy Mum mają śliczne sukienki, chociaż dosyc drogie w porównaniu do czasu, przez jaki sie je używa ;)
Wrzesien - to nieprawda. Już w szpitalu kapią dziecko codziennie. Niestety pod kranem nad umywalką, więc po powrocie do domu pierwsza kąpiel to masakra - dziecku się źle kojarzy... Przynajmniej tak było u mnie. Potem już jest spoko :)
Poza tym kapiel to fantastyczna częśc wieczornego rytuału - mówią, że nie trzeba kapac codziennie, ale mój synek zaczął mi przesypiac najpierw te noce, które były poprzedzone kapielą. Więc to się stało naszym stałym punktem wieczoru (i tak jest do dziś, bo synek ma AZS, więc musi byc kąpany codziennie...).
Kompletna bzdura. Moj synek ma ponad 15 miesiecy i w szpitalu juz byl kapany a zw bylismy troche dluzej to pozniej mialam swoja wanienke i moglam go kapac. Ogolnie jestem tu pierwszy raz, mam pytanie do mam ktore po krotkim czasie zaszly w ciaze, nie boicie sie jak wasze maluchy zaareaguja do noworodka??
No to juz teraz wiem. A jak jest z czyszczeniem uszu ? W ksiazce mi nawet pisze,ze nie mozna czyscic wnetrza ucha tylko z zewnatrz. To sie zastanawiam jak niby myc ucho w srodku u malucha?
Sa specjalne preparaty ktore wlewasz do ucha i woskowine rozpuszcza ale oprocz tego ta woskowine trzeba zebrac patyczkiem delikatnie:)
No wlasnie tez tak myslalam. Nie wiem po co w takim razie piszą w ksiazce inaczej?:/ niby ma byc pomocna,a piszą bzdury.
Ja przy pierwszym dziecku tez czytalam aale jak urodzilam robilam wszystko po swojemu. Syn jest teraz duzy i zdrowy, je wszystko co mu sie da, spi dobrze i ogolnie jest wesolym dzieciaczkiem:)
ja idę 22 kwietnia i mam nadzieje ze pokaze sie dzidziol :)
Sandi tez raczej bede polegac na sobie bo te wszystkie ksiazki chyba ogłupiają niż pomagają.

Gagata ja idę 24 kwietnia i bardzo liczę na wieści kto to się tam wierci jak szalony:))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ty juz czujesz ruchy?
Witam się;)
Ja na wizytę ide 7 kwietnia i już się doczekać nie moge żeby zobaczyć co tam słychać u maluszka i właśnie żeby zobaczyć kto tam mieszka ;)

Co do książek to faktycznie ogłupiają.Ja będąc w ciąży z córką też podczytywałam róże czasopisma i książki.Żeby niby się dobrze przygotować do macierzyństwa a w rezultacie robiłam wszystko odwrotnie.I młoda jest zdrową i wesołą dziewczynką;)
Sandi - ja się nie boję ;) Uważam, że im mniejsza różnica wieku, tym lepiej. Dzieciaki będą się szybko razem bawic i nie będziesz wychowywac dwójki jedynaków. Widzę, jaki problem ma moja siostra - ma 4-latka, jedynaka i sama musi byc dla niego kompanem do zabawy. Zresztą doświadczone mamy mówią, że warto sie przemęczyc z dwoma maluchami, bo potem korzyści są o wiele większe ;)

jeśli chodzi o uszka, to u małych dzieci same się oczyszczają. woskowina po prostu "wychodzi" na zewnątrz i można ją delikatnie usunąc patyczkiem.

byłam dziś na USG genetycznym i wszystko jest OK :) a termin wychodzi mi na 04.10., więc 5 dni szybciej w porównaniu do OM.
Ja też się nie boję - synek będzie miał 19 mcy jak urodzi się drugie:)
Między moim bratem, a mną jest 10mcy - bawiliśmy się ze sobą od początku, mama miała spokój, bo nam się nie nudziło. a dzieci z większa (kilkuletnia) różnicą wieku ciężko zając jedną zabawą, bo to zupełnie inne etapy rozwoju i potrzeby
Bardziej bym się bała reakcji 5 czy 6 latka w rodzinie jest taka różnica i jest mega zazdrość... 6 lat byłą sama i nagle trzeba się mamą dzielić co jest trudne dla takiego już kumatego dziecka
u mnie bedzie rowno 7 lat róznicy

i narazie młoda jest przeszcześliwa
Te terminy z usg to potrafią na każdej wizycie być inne :)
U nas miedzy córkami są trzy lata różnicy teraz będą dwa, zobaczymy jak się to wszystko ułoży bo młodsza bardzo samodzielna jest ale jesli chodzi o zajmowanie się nią typu kąpiel, przewijanie to taki "cycuś mamusi" jest nadal. Jak się urodziła to starsza bardzo mi przy nie pomagała i nie była zazdrosna a teraz już się kłócą :)
Gagata nie czuje ruchow malucha bo jest za wczesnie:)) ,ale jak widze na usg jak ten skoczek się rzuca na prawo i lewo to boję się,ze nie dowiem sie kto to taki:)) Jak mialam badania u dr. Preisa to musiał w pewnych momentach czekać żeby zbadać malucha bo nie dało rady przy jego skokach;))) no tą energię to na pewno po mamusi nie odziedziczył he he.
Ja się też nie boje mimo,że między dziećmi będzie 4 lata różnicy.I troche nie zgodze się z waszą teorią,że im mniejsze pierwsze dziecie tym lepiej.Bo to naprawde zależy bardzo dużo od dziecka. Znam wiele przypadków gdzie między dziećmi były małe różnice a bywało naprawde różnie.Np.Koleżanki prawie 2 latka która od dwóch czy 3 miesięcy nie nosiła pieluch to jak przyszedł braciszek do domku to po kilku dniach zaczeła robić na nowo w majtki i ogólnie było ciężko.Generalnie skończyło się kilkoma wizytami u psychologa.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry