Widok

MAMUŚKI I MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 cz.50 (8)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Numer wątku 50, bo 48 był razy 2 :-)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=151554&c=1&k=130#fs

NASZA LISTA MAMUŚ I DZIECIACZKÓW :-)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

Serdecznie zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słodka :-) i jaka zadowolona.....
Kasia - ja wybralam rózowy jasny tort ze zdjeciem malej,a napis hmm nie pamietam...
a co do pepti to Agusia Gda pisala ze gdzies w aptece Gemini po 8 złchyba... ale nie wiem czy dobrze pamietam
o widze ze juz Bogosia tobie odpisala :-)

Bogosia - u nas co Paulinka nie wypije to wcina nasz psinka nic jej po tym nie jest a pije az jej sie uszy trzęsą :-)

Kamila - a nie mozesz zadzwonic zeby ciebie gdzies wcisneli? jakas mala awatura, ze musisz miec kontrole z mala itd? popros kierownika przychodni moze jak nie beda chcieli... no albo prywtanie wtedy bym poszła
co do chwytania to moja cos tam chwyta ale pani na reh pow ze I etap to wkladanie raczek do buzi, potem ogladanie dłoni a pozniej dopiero bedzie chwytanie, tak to jest ponoc wszystko ustawione...
aha i zeby zawiesci malej cos na lezaczku czy na karuzeli cos lekkiego zeby jak przez przypadem traci to to sie poruszy to wtedy ponoc zacheci do probowania i chwytania

Moni - łyżeczka canpol, szukałam takiej bez BPA ale akurat w QQ kids jeszcze nie mieli, ale jest miekka :-) dostalismy tez dwa kartoniki z zestawami z bobovity i z hippa (danie, herbatka, ulotki, łyzeczka własnie ale taka twardsza, bedzie na pozniej)

izulucha - o mam wlasnei taka sama łyżeczke, a mala super wcina moze ja zaraz tez poszukam i cos wstawie ale chichrak z niej tak jak Paulisia :-)

Saro, dawaj hihi, nie ma to jak Canpol, a karmila babcia, bo mama nie ma cierpliwosci...no straszne smieszki z naszych pociech tez zrobily sie...a to prawda to co napislas z tym chwytaniem, u mnie tak bylo tylko ogladanie raczek i chwytanie to bylo w ciagu 1 tyg. i fakt zawieszanie zabawek i przypadkowe kopniecie skupia uwage naszych dzidzi...
Bogosia, na wizytę potrzebne jest skierowanie, morfologia koniecznie oraz zeszyt 16-kartkowy (ja nie miałam i wciąż nie wiem po co on). Babka rzeczowa, robi echo serca (tak jak USG) oraz saturację (przyczepia kabelki do dużego palca u stópki), a przed jej gabinetem najpierw jest robione przez pielęgniarkę EKG (śmiesznie wygląda mały człowieczek okablowany na całym ciałku niemalże, haha). Także nie powiem, żeby lekarka była jakoś nad wyraz miła, ale fachowo podchodzi do sprawy i odpowiada na wszelkie pytania..

Sara, super że tak Ci mała rośnie, mój niestety przez ostatnie 4 tyg przybrał tylko 370g :( ale dla mnie to dziwne bo je normalnie, jest nad wyraz pogodny, kupki ma dobre i regularne i bardzo dużo sie rusza (a może on spala to co zjada??), a ostatnio z ciekawości ile zjada nakarmiłam go moim mlesiem ściągniętym i zjadł 130ml i potem jeszcze z 5 min przy cycku, więc myślę że ponad 150 zjadł, to chyba ok, co? bo nie mam pojęcia ile powinno jeść 4-miesięczne dziecko z piersi...

my tez dzis spacerowaliśmy długo, byliśmy w Sopocie na molo i potem w kawiarni-restauracji zaprzyjaźnionej na obiadku.. ;)

Eve, niezły masz ten swój słodki ciężar!!! czyli jednak dzieci na piersi też mogą być utyte, bo mówiono że tylko na butli... ja karmię na żądanie, ale jeśli widzę że mija 3 godz to Młodego i bez żądania przystawiam, a ssie różnie, czasem mocno i szybko przez 8-10min a czasem wolno, z przerwami na uśmiechy, zabawę, rozglądanie się, drzemkę to nawet pół godziny mija.. ja czekam aż sam wypuści sutka, albo zaśnie, albo poprostu już marudzi i cycka nie chce a smoka tak to wiem że już woli inną atrakcję..

Kamila, mój zaczął chwytać zabawki już z miesiąc temu, ale sam z siebie to dopiero około 2 tyg. temu, a wcześniej jak mu wkładaliśmy do rączki..

Sara, ja tez dostała w tym tyg taką paczuszkę z Hippa z daniem (Pierwsze jabłuszko), z kaszką i herbatką jabłk. oraz kremik na buzię, łyżeczka i ulotki - śmieję się bo dostałam to całkiem niespodziewanie, chyba z ankiety którą wypełniałam w szpitalu w Niebieskim pudełku ;))) ale fajnie... czekam na inne testery ;-D
kurcze awarię neta mam :/
warbuziaczku nie spisałam Twojego maila i gdzieś mi umknął, a nie chcę go szukać bo znów będę miała problem z netem,
może spotkamy się w przyszłym tygodniu ? w jakiej części Chełmu mieszkasz ?

myśmy też zaczęli z marchewką ale młodej chyba za bardzo nie smakuje, zje troszkę i płacze za mlekiem, dzisiaj poeksperymentuję z jabłuszkiem może lepiej jej będzie smakowało

izulucha Ty Blankę wozisz już w spacerówce na siedząco ? nie jest to za wcześnie ?
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Eve, moja je 5-10 min i też panie w szpitalu na mnie krzyczały,ze za krótko- bzdurka, mała jest w 90 centylu a je tak od urodzenia co 2-3 godz tak właśnie.

Rozbroiła mnie ta uśmiechnięta japa z łyżeczką:)

moja to chce zlizywać z łyżki, dzisiaj kolejna próba będzie, zobaczymy
Salambo, nie - ona jest na plasko, bo w tej spacerowce moge rozlozyc ja na plasko...na siedziaco to na pewno za wczesnie...
Mam pytanie odnosnie dokumentow potrzebnych do chrztu,oprocz aktu urodzenia dziecka co jeszcze musze miec?aha to jest moja parafia od 2 lat ale jeszcze nigdy tam nie bylam,bo chodze gdzie indziej do kosciola i tam tez mialam prawie wszystkie sakramenty, lacznie ze slubem
właśnie dzisiaj szłam z dokumentami do swojej parafii ;-)
więc musisz mieć akt ślubu z parafii w której brałaś ślub
akt urodzenia dziecka
no i zaświadczenia rodziców chrzestnych z parafii (ich parafii), ,że mogą być rodzicami chrzestnymi
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
u nas tylko akt urodzenia jest potrzebny i zaświadczenia światków. Niby po co akt ślubu. Zresztą nawet karteczek do spowiedzi nie dostaliśmy, mamy sie poprostu we własnym zakresie wyspowiadać jak będziemy mogli:) tak powiedział nam ksiądz:)
Hej,

my mamy chrzciny za tydzien w swieta. Robimy w mojej rodzinnej parafii i musialam miec akt urodzenia dzidzi, swoj dowod, zaswiadczenie od ojca chrzestnego (z innej parafii), akt ślubu (padlo pytanie w jakim kościele byla ceremonia ślubu), musialam znac daty urodzin wszystkich osob oraz adresy :-). Uiscilam oplate w wysokosci 50 zl (narzucone z gory) oraz dostalam dla nas rodzicow i rodzicow chrzestnych karteczki do spowiedzi.To tyle. We wtorek czeka nas jeszcze nauka przed chrzcinami.

A teraz z innej beczki - czy wasze dzieciaczki grzecznie leza w wozeczkach na spacerkach, nie placza? Bo moja mala jak tylko zaczynam ja ubierac a szczegolnie czapeczke to jest lekki placz, biore ja na rece to sie troszke uspokaja a jak juz ja wkladam do wozka, to wtedy jest ryk niemilosierny - prezy sie. Dzisiaj nawet zrezygnowalam z kozuszka, tylko przykrylam ja kocykiem, bo wydawalo mi sie,ze w tym kozuchu ma za goraco, ale pod kocykiem jest to samo. W domu normalnie zasypia w wozku i nie ma krzyku. Na probe ubralam jej czapke i to chyba jeden z powodow. No ale jak mam wychodzic z nia gdziekolwiek bez nakrycia glowki - nie ma w ogole takiej opcji. Teraz kiedy przyszla wiosna i jest wymarzone sloneczko mam taki problem i nie mam pomyslu jak go rozwiazac.
betrisa, nie wiem po co akt ślubu, ale chcą go, I nie jest to wymysł mojej parafii tylko w 99% parafii go żądają.

Moja mała daje od trzech dni czadu :( wrzeszczy i ciągle chce być na rękach :( łóżeczko jej nie odpowiada, leżaczek jej nie odpowiada, huśtawka jej nie odpowiada, a wózek jest ok tylko na spacerze :((( Już padam na twarz, nie wiem dlaczego ma takiego focha :(
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Małgoś25 u mnie jest to samo jak tylko czapke zakładam to płacz i jak do wózka wkładam :-) Nie zawsze tak jest ale często się zdarza
A wogóle to nie mam zupełnie pomysłu jak ubierać na spacer. A Wy jak ubieracie swoje maluchy???
A ja tak lubie spacerki, sama przy tym odpoczywam a tu klops. Na poczatku tak jak pisalam jest wrzask. Jak tylko zaczne bujac to sie uspokaja i na jakis czas jest spokoj, wiec wtedy troszke spacerujemy ale stwierdzilam,ze nigdzie daleko ni emoge isc, bo jak tylko sie rozbudzi to znowu mala sobie uswiadamia,ze przeciez jej to nie pasowalo i znowu wrzask - taki,ze nie da uspokoic, no w sumie jak bym ja wyjela i niosla na rekach to spokoj murowany, ale to nie pora na wyjmowanie z wozka, tym bardziej, ze nie ubieram jej juz w kombinezon, bo zawsze byla zgrzana.
Ja dzisiaj mala ubralam w body z krotkim rekawkiem + bawelniany pajac + skarpetki + dresik (spodenki i bluza) + czapka bawelniana. Przykrylam cieplym kocykiem.

Wczesniej jak wkladalam ja w spwior-kozuszek to nie ubieralam juz spdenek od dresiku, bo jak sprawdzalam czy ma w nozkach cieplo, to rzeczywiscie w nozkach miala saune.

No ale co z tego jak tak i tak jest ryk:\
moja koleżanka przyzwyczajała małego do chodzenia w czapce non-stop na dworze, w domu i bez mała w kąpieli i teraz nie ma problemu,
Emily kiedyś płakała przy zakładaniu czapki ale na szczęście już od dawna mamy z tym spokój :)
ja ubieram małą bardzo lekko, Ona nie lubi jak jej za ciepło i od razu płacze, dzisiaj ubrana była w body, półśpiochy, skarpetki, czapeczka wiosenna i komplet polarkowy
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Dziś Filipka ubrałam w body z krótkim rękawkiem + pajac bawełniany + ciepły welurkowy dresik. Oczywiście czapeczka i skarpetki . Przykryłam kocykiem i spał mi na ogrodzie prawie 4 godz.

Nasz wcina i marchewkę i jabłuszko. Tak śmiesznie otwiera dziobka jak widzi łyżeczkę :))))) mam łakomczuszka. Myslę, ze waży juz z 8 kg. Karmię go pół na pół tzn. 2 czasem 3 razy butla po 120 ml i pierś.
My dzis tez lekko ubraliśmy Ami. Body z krótkim rękawem, dresik, skarpetki do tego zamiast kurtki bluza polarowa na zamek do tego przykryłam ją cieniutkim kocykiem i spała smacznie :)

Dzwoniłam dziś do OWI, termin w Gdańsku mają na 17maja :( a w Gdyni na 24 kwietnia, więc będziemy jeździć jak coś do Gdyni bo szybszy termin mają

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry