Widok

MAMUŚKI I MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 cz.51 (9)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSKI-I-MALUSZKI-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-2009-cz-50-8-t153407,1,130.html

NASZA LISTA MAMUŚ I DZIECIACZKÓW :-)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

Zapraszam :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w sumie mi się wydaję,że umiem się z moim dzieckiem "dogadać"
aa, dzieki Basia za wytłumaczenie, faktycznie fajna sprawa, ale pewnie trudno tak nauczyć siebie i dziecko ;/

a co do noszenia w pionie to neurolog mówił, że własnie wtedy dziecko sie wygina nienaturalnie na którąś ze stron i sie odchyla na boki i do tyłu, dlatego może mieć ta asymetrię.. ja tak nosiłam Małego w gabinecie, a pobadaniu babka mi powiedziała, że nie mam tego robić... szczerze powiedziawszy to czasem nadal tak go noszę, bo nie dość że nie da się ciągle na płasko dziecka nosić to jeszcze on często tak nie lubi i marudzi..
sorry, neurolog mówił-a! bo to babka, dr Olszewska, wiem że niektóre z Was też do niej chodziły..
wiecie co, ja slucham juz tylko swojej intuicji, jak nie trzymalabym w pionie dzidzi to placz itp, ona nienawidzi byc noszona na plasko, nawet jak zaczynam karmic to szybko butle podaje, bo inaczej ryk i juz kopie, aby wyrwac sie...tak samo z lyzeczka...u nas kazali soft, bo jest lepsza szczegolnie jak daje sie dzidzi 4-miesiecznej, ona np.mi zlizuje i polyka itp...dalej ulga dla bolacych dziaselek hihi...ale u mnie zadnej asymetrii nie ma...
Natalio, idz do Dominikanow, tez wiem, ze nie robia problemow...itp.
no ale cały dzień się nie nosi przecież. ja przynajmniej mało małą noszę
nam też neurolog powiedziała żeby nie nosić w pionie, Emi też ma asymetrię i lekkie napięcie pasa barkowego, staram się w pionie nie nosić, ale jeżeli już to biorę ją bardzo wysoko ąż łapki zwisają jej po drugiej stronie moich pleców, a żeby nie płakała jak noszę ją na płasko zmieniłam pozycję na leżącą na brzuszku i tak ją noszę, pozycję pokazała mi neurolog, i w literkę C tak jak pisze Natalia też proponowała ale małej za bardzo nie pasuje
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Baśka przecież na stronie tych migusiów są namiary na instruktorkę w Gdańsku

Kasia Strzała
ul. Piekarnicza 17/37
80-126 Gdańsk
tel: 509201345 kasiastrzala@poczta.onet.pl

też bym się chciała nauczyć ale nie mam kasy na takie rzeczy :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
hmmm migusie, jak ja nienawidzilam procesow poznawczych bleee na studiach 2 lata meki, dobrze , ze na pierwszych tylko..., ale Piaget jak najbardziej na tak hihi...
dziewczyny dzis bylam w Cocordillo w g.przymorze i bylo sporo ciuszkow po przecenie tak bardziej w glab sklepu, duzo rzeczy bylo na rozmiar 68-74, niestety na 80-86 nie bylo tak wiele, ale kupilam sukienke na szelkach, i 2 pary spodni, wiec jak ktos ma czas to niech wstapi...
Witam w nowym watku.

A my bylysmy dzisiaj na kolejnym szczepieniu,pierwszy raz malutka mi nie plakala tylko obserwowala co sie dzieje dookola.Przytyla 830gr i wazy teraz 6760gr.Pediatra powiedziala,ze bardzo ladnie sie rozwija z czego bardzo sie ciesze.
Mam pytanko do mam ktore nie szczepily dzieci na te dodatkowe szczepienia,czy w pozniejszym okresie (jak dziecko skonczy np.rok) macie zamiar zaszczepic je na pneumokoki? Ja zaczelam sie nad tym zastanawiac jak mi dzisiaj pediatra powiedziala abym to jednak przemyslala.

Co do chrztu to my dalismy 100zł. I mieslismy chrzest zaraz po mszy swietej.My akurat bylismy na tej mszy ,ale ksiadz powiedzial,ze jesli nie chcemy to nie musimy przychodzic na msze z dzieckiem tylko przyjsc na sam koniec.Oczywiscie wtedy komuni sie nie daje,tak wiec jesli chcecie przyjac komunie to trzeba byc na danej mszy.A odbylo sie to tak,ze po mszy my juz stalismy przy chrzcielnicy,wyszedl ksiadz z ministrantem,kazal wziasc dziecko na reke i wyglosil formulke taka sama jak na chrzcie ,ktory jest podczas mszy,byla szatka,swieca,polewanie glowki woda i poswiecenie pamiatek jesli ktos ma no i do domku.

A co do wieczornego placzu to ja akurat nie mam takiego problemu z Oliwia,jedynie wtedy kiedy nie chce jej za wczesnie polozyc i ja przetrzymuje ze spanie i jedzenie,ale jak tylko dostanie cycusia to od razu przy nim zasypia.Niestety nocek nie ma takich fajnych jak wiekszosc z was bo moja corcia tak dlugo nie spi,budzi sie jeszcze dwa razy na jedzenie,co prawda je na spiocha i od razu zasypia no ale zawsze trzeba wstac.
Moja Oliwka czasami placze przy ubieraniu najczesciej przy czapeczce,ale jak tylko wloze ja do wozka lub fotelika i wyjde na klatke to sie od razu uspokaja jak by wiedziala,ze wychodzimy.

Dzisiaj byla taka piekna pogoda,ze bylysmy na spacerku prwaie 4h i przez ten czas malutka caly czas spala.Mam nadzieje,ze jutro tez bedzie taka piekna pogoda,fajnie byloby gdyby zrobilo sie juz tak ciepluto na dluzej.
Dzięki Salambo :-) Włąśnie je zauważyłam, ale głowę daję, że w poniedziałek jeszcze ich nie było... No wiem, kasy trochę trzeba (180?), ale na tę okolicznośc postanowiłam wrócic do dawania korków, a mały z tatusiem zostaje ;-)
Mi się też spodobał pomysł Migusiów :) Fajna to sprawa jest:)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Natalia - my chodzimy z mala na Tysiąclecia, zapisyałam sie w grudniu i wtedy udało nam sie dostac do dr na styczen a na cwiczenia na luty, na szczescie jak mowi pani od reh mala ma tylko lekką asymetrie ułożeniową wiec szybko to powinna wyprowadzic na prosto,
co do cwiczen to tak jak na poczatku pisalam robimy:
- przy karmieniu pozycja na zmiane (raz z lewej raz z prawej - u ciebie to jest pewnie naturalnie bo karmisz piersią :-) no a u dzieci butelkowych trzeba o tym pamietac)
- nastepnie aby dziecko osiągnęło linięśrodkową ciała bierzyemyrączki o dotykamy jedna o drugą, albo posrodku wkładam małej piłeczkę z wypustkami,
- bierzemy stópki i tez je o siebie"trzemy", pukamy
- bierzemy lewą rękę i prawą stópke i tak po skosie dotykamy dłonią do stopy, pukamy, głaszczemy i to samo dla drugiej strony
- jak lezy na brzuszku (a ze tv mamy wysoko na scianie- tzn wysoko jak dla niej) to przed dokladnie aby głowa była po srodku a nie trzymana na boku to albo jej maz grzechocze, albo inna zabaweczke jej kładziemy a w najgoszym wypadku jak juz ja ciezko czyms zainteresowac to kładę ramkę cyfrową i wtedy skupia wzrok (wiadomo za długo nie wskazane....)

dodatkowo na zajeciach pani robi z nia podobne cwiczenia ale dodatkowo jeszcze jakoś reką napina brzuszke zeby byl silniejszy, a jak mala lezy u niej na kolanach na brzuszku to ręką łapie tzn kciukiem i srodkowym palcem trzyma na jej skroni i lekko przekreca głowe na wprost

no i wiadomo pilnujemy w domu jak lezy na przewijaku, w foteliku aby jej ta głowka nie uciekała (wiec poprawiamy lub po prostu zabezpieczamy reczniczkiem, pieluszka...)

mała ciezarówka - widze ze teraz Liwia ładnie daje pospac mamusi, my np wczoraj pozniej wrocilismy wiec mala zjadala o 20 i pozniej o 24 i spala do 8 wiec tez nie najgorzej :-) a ze my chodzimy wlasnie ok 12-1 spac to to karmienie o 24 na razie nam pasuje...
z wkładaniem malej do wozka nie mam problemu, za to czapka to masakara... powoli juz sie to jakos normuje ale na poczatku to czasami we dwojke czape ubieralismy tzn jedna osoba ubierala a druga zabawiala
Paulinka tez juz sie głosno smieje ale musi byc powod wiec najczesniej jak cos do niej mowie i moze jakos smiezny ton mi wyjdzie to wtedy odpowiada wlasnie takich rechotaniem jak pisze Salambo

aha a co do oklulisty to ja nie mialam skierowania, po prostu zadzwonilam na Wejhera i sie umówilam na dany dzien
i u nas mala tez ma jedno oczko troszkę mniejsze ale nawet nie pomyslalam zeby spytac dr o to... wiem ze dorosli tez tak maja i myslalam ze to po prostu taka uroda

aha i Paulinka powoli zaczyna chwytac zabawki - jestem zadowolona ale widze ze jednak potrzebuje troszke wiecej czasu na takie rzeczy niz wasze donoszone brzdące, no i ostatnio lezala sobie na brzuszku 10 min a zwykle po 3-5 jest ryk..

Salambo - no wlasnie moja mala zaczela marudzic ostatnio i odkrylam kołdre i przykrywam cienszym kocykiem na na noc, rano wstaje a ona odkryta.... wiec albo zaczne jej jakos miedzy szczebelki ten kocyk "upinac" albo taki spiworek..

ojjka - jak bylam u mojej chrzesniaczki na chrzcie (po mszy był) to na mszy również byliśmy, chyba wypada a z drugiej trony mozna dac mala w wozku z dziadkiem na dwor...

Lidia - no własnie jak tam na nartach sama byłas? no i jednak nie macie chrzcin w katedrze? bylam wczoraj na naukach to ciebie nie widzialam

Betrisa - moaj tez ma mega serdelki :-) na nogach wazyla ostatnio 6400 i tez 90 centyl, a zjada 5x 150 (czasami 4x i wtedy danie np marchewka albo brokuły) soczek pije tylko marchewkowy hippa ale rozcienczamy z woda, czasami dostanie herbatki ale wiecje w nia nie "wpychamy" a i tak ladnie przybiera
aha i u nas jablko równiez nie przeszło, mąz dokoczyl polowe sloiczka a drugie pol z talerzyka wylądowalo w koszu, za to marchewke super wcina, brokuły słabiej...

Agusia - ja mialam najpierw w planach szczepic mala na pneum po 6 mż ale teraz sama nie wiem....

o a o migusiach mowili w DDTVN - bede musiala sie zastanowic nad tym...

oki ja juz zmykam na sniadanko i potem na scaperek, ale chyba gdzies tu niedaleko bo jakas taka niewyrazna pogoda...

Liwa spi juz prawie 12 godzin !! ( wstała o 6:30 i zjadła 150 i dalej spac)mi głowa pęka dzisiaj i jakos tak nie czuje sie za fajnie,chyba spacer sobie odpuszcze,nie chce mi sie nic
Melduję się w nowym wątku.

Zmartwiłyście mnie tym, że nie powinno się dziecka nosić w pionie. Mi tylko tak wygodnie. Jutro idziemy na szczepienie to zapytam czy wszystko w porządku, ale i tak w przyszłym tygodniu na pewno idziemy na rehabilitację bo Amelia jest zbyt wiotka. Nie podnosi za bardzo główki :( i lekarka dała skierowanie.

Idziemy na spacer póki nie pada :) Udanego dnia!
Nowy wątek - witam:-)

Bylam wczoraj u mojej mamy z mala, bo mielismy nauki przed chrzcinami. Tak to jej jeszcze placzacej nie slyszalam. Zanosila sie, nie mogla sie uspokoic - nowe twarze, otoczenie, zapach. No ale zostawilam ja a jak wrocilismy z kosciola, to moja mama byla " lekko" zmeczona. Nawet jak maz ja wzial na rece, to tez plakala. Szkoda...Wasze dzidzie tez tak reaguja?

Co do oczek - to Mala tez ma jedno wieksze a drugie mniejsze. Nie jest to jakas kolosalna roznica, ale ja ją zauwazylam. Zreszta ja tez tak mam:-))

W niedziele mamy chrzciny i juz sie tego boje. Bedzie 9-ro dzieci a chrzest jest podczas mszy. Nie wiem jak mala to wytrzyma, chodzi mi glownie o czas no i czy troszke polezy w wozeczku a potem w domku-ten tlum ludzi. Ahhhh nie ma lekko..
Małgoś a byłas moze wczoraj w katedrze oliwskiej?
Moj skarbek jest towarzyski. Usmiecha sie nawet do obcych ludzi i nie przeszkadza mu ilosc ludzi. Tak wiec nie mamy z nim problemow.
Mamy jednak inny problem z kupkami. Juz chyba od miesiaca robi takie normalne kupy,taki jeden wielki bobek. Daje mu wode,herbatke na trawienie i jabluszko,ale to za bardzo nie pomaga :(. Za miesiac jade do Polski. Tam pojde do lekarza,bo tutaj nic nie mowia.
biedronko, zauwazylas czy cierpi przy tym, ze nie moze wycisnac itp...bo jak nie to moze taka jego uroda ...

Malgos, moja tez placze bardzo w nowychmiejscach, nie wiem ja zwalam na wiek itp, mowilam jak przylecialalm to pierwszy dzien u babci placz i na rece, nadal w kosciele nie potrafi zachowac sie, dobrze, ze chrzciny sa po mszy...a wlasnie dzis knajpe zalatwilam w sobote jade menu ustalic, bo maz przyjezdza hihi...latwe nie ylo, bo wtedy wszystkie komunie sa i juz sa rezerwacja, bo zastrzeglam, ze nie chce aby byly komunie i latajace dzieci wokol, mowie nie...
Sara, dzięki za ćwiczenia, cieszę się tymbardziej, bo ja sama z siebie w domku robię mu takie jak napisałaś.. juz od jakiegoś czasu tak robię, więc może coś pomoże ;))

ja byłam dziś na spacerku w Sopocie na Monciaku i w parczku przy Kościuszki, chodziliśmy 2 godziny, a spacer kończyliśmy zgrzani.. tak słońce dawało po pyskach!! Młodego na ulicy rozbierałam z kurtki, czapki i spodenek, normalnie w zwykłych "domowych" ciuszkach jechał (a miałam tylko fotelik sam. ze sobą) a i tak było za gorąco.. super! wiosna-lato idzie ;-D

coś mi strasznie marudzi dziś cały wieczór.. już nie wiem czy to od tych ząbków?? smarowałam dziąsełka Bobodentem, ale widac nie pomaga, wszystkie inne sprawy są ok, nie wiem co mu dolega...
natalio, ja tez bylam w Sopocie na molo i na promenadzie spowrotem do Jelitkowa...

ja tak wspolczuje zabali Blance, naprawde szkoda mi jej, ja stosuje dentinox N i pomaga, ale na krotko...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry