Widok

MAMUŚKI I MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 cz.51 (9)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSKI-I-MALUSZKI-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-2009-cz-50-8-t153407,1,130.html

NASZA LISTA MAMUŚ I DZIECIACZKÓW :-)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

Zapraszam :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nowy wątek założony
http://forum.trojmiasto.pl/MALUSZKI-I-MAMUSKI-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-2009-cz-52-10-t157921,1,130.html

zmieniłam poczatek tematu, bo przecież Maluszki nasze sa teraz wazniejsze niż mamuski :))
nie nie!! sztucznego mleczka na pewno nie bede wprowadzac póki moge karmić naturalnie.. ale mówiła ped że można do mojego mleczka ściągnietęgo dodac troszkę kaszki... albo tez proponowała soczek marchewkowy pół/pól z wodą (ale mała ilość na poczatek) albo własnie słoiczki... może od weekendu zaczniemy :)
Natalia, to może zamiast wprowadzać sztuczne mleczko to po prostu jakieś słoiczki dodatkowo do piersi?

Mój już wcina marchewkę, jabłko a dzisiaj zaczął brokuły - spróbowałam i dla mnie były okropne, a on wyglądał jakby mu smakowały. I chyba po tym jak zaczęłam wprowadzać słoiczki to ma lepszy apetyt :)
Bogosia, doczytałam dopiero teraz co pisałaś mi o karmieniu... byc może jest tak że się nie najada na noc, ale co zrobić skoro często zasypia właśnie przy cycku.. może już mu będę do mojego mleczka wieczorem troszkę kaszki dodawać.. i tak w 5-5 miesiącu powinno się zacząć wprowadzać kaszkę (gluten generalnie).. także spróbuję.. zobaczymy czy pomoże :)

Sara, super, że napisałąś o tych targach rodzinnych :)) chętnie się wybiorę ;))

Kamila, ja tez była miesiąc temu równo u Olszewskiej i Maksiu ma dokładnie to samo i tez kazała to samo robić, tez obejmowanie rączek, noszenie na lewym ramieniu w literkę C, wit B1i B6 i wszystko na lewo.. za miesiac na kontrolę.. ale ja juz zapisałam Maksia na rehabilitację ale jest długi termin oczekiwania, więc może do tego czasu się samo poprawi :)

a my dziś byliśmy u ped na badaniu i trzecim szczepieniu 5w1, wczoraj na morfologii (powtórnie) byliśmy... wszystkie ukłucia Maks przechodzi tak dzielnie że wszystkie panie go chwalą, bez kitu dziś na szczepieiu nawet nie zauważył że igła była i to bez smoka!!! hehehe miał paluszki w buźce :)))
waży 6270g, niestety mało (ostatni miesiąc przytył zaledwie 280g), ale ped jeszcze nie alarmuje.. powiedziała że do mnie zależy decyzja czy chcę już wprowadzać inne pokarmy oprócz piersi..

Lidia, mi jakieś 3 tyg temu zaczęły bardziej wypadać i teraz to rzeczywiście wszędzie ich pełno.. kupuję sobie odzywkę i szampon do zniszczonych włosów.. może też coś pomoże, nie wiem... mi się przerzedziła czupryna o połowę, ale na szczescie zawsze miałam dużo włosów, więc nie jest jeszcze źle :))
a co do kupek to faktycznie po wprowadzeniu deserków kupki są takie gęste i przez pierwsze dni miał Mały problem ze zzrobieniem, ale teraz jest 1 dziennie, czasami 2. To zależy co zje. Po jabłuszku są częściej.
zazdroszę Wam wychowawczego. ja mam umowę do lipca i musze wrócić. U mnie wychowawczy = zwolnienie, ale powiem wam, że nie wiem czy nie zrezygnuję z pracy, bo dojeżdzam 70 km w jedna stronę i 13 godz nie będzie mnie w domu.... nie wyobrażam soebie zostawic małego na cały dzień. Mama namawia mnie na odejście z pracy i robieniem drugiej dzidzi a za 2-3 lata szukanie drugiej pracy. Na początku ja wyśmiałam, ale teraz mysle o tym coraz częściej. Może ma rację.... Boje sie 2 dzidzi, ale to nie jest takie głupie. Zwłaszcza, że mieszkam z rodzicami.
A Wy planujecie 2 dzidzię???????????? jak tak to z jaka przerwą???????????/ moja mama urodziła rok po roku i mówi, że tylko przez pierwszy miesiąc jest meksyk ale potem super. Ja miałabym pomoc mamy. Juz sama nie wiem :((((((((((((((((((((((((((((((((((
Agusia :) Ja dzisiaj postanowiłam je sprzedać, bo wczoraj kupiliśmy już czwórki i tak myślałam że jeszcze zużyjemy trochę trójek, ale to nie ma sensu bo już są na styk, więc sprzedaję. Zabulka bierze jumbo pack a zostaną jeszcze 2 paczki po 62sztuki :)

Ja w pracy tylko poinformowałam że po macierzyńskim chcę zaległy wypoczynkowy i aktualny a potem wychowawczy :)

A co do kupek, to jak pierwszego dnia wprowadziliśmy marchewkę to kupka była po 2 dniach. Potem codziennie po 2, a jak jemy jabłuszko to nawet bywają 3.

A Jasiek dzisiaj tak świruje że szok. Cały dzień mi dał popalić :/ Nie wiem już czy to zęby czy co :( Mąż się godzinkę zajmował teraz i mówi "szacun" za cały dzień :))

Zabulka, zaraz napiszę maila.

Witam,
Slodkie te wasze maluszki,torciki piekne i zapewne tez bardzo dobre.

Ja mojej malutkiej daje juz prawie wszystko co jest w sloiczkach ale tylko 1 dziennie.Kaszke na noc Oliwka tez juz dostala i spala jak na nia bardzo ladnie.A od dzisiaj malutka dostaje dalej 1 sloiczek + kaszke oczywiscie sloiczek okolo godz 14 a kaszke o 18 no i kolo 20 do snu jeszcze cycusia i od razu zasypia :-)
Wyczytalam,ze nie ktore z was tez juz daja sloiczki i chcialam zapytac jak jest z kupkami waszych dzieciaczkow,bo moja malutka nie mogla na pocztku zrobic kupki przez 3 dni az nareszcie zrobila jedna tak ogrpomniasta.Zastanawiam czy to dlatego ,ze dostaje cos nowego a nie sama piers,bo jak do tej pory to karmie tylko piersia.

Bogoosia szkoda,ze nie napislas ze masz do sprzedania pampersiki bo wzielabym je wszystkie od razu od ciebie gdyz nam sie wlasnie skonczyly a tak niestety juz kupilam zapasik z Reala .

A ja dzisiaj napislam podanie do pracy o wykorzystanie urlopu wypoczynkowego starego i nowego zanim pojde na urlop wychowawczy bo mam az do wykorzystania 49 dni,ciekawa jestem jaka dadza mi odpowiedz bo slyszalam ze moga odmowic
mi już zdecydowanie mniej wypadają i znów mam mało kłaczków, a w ciąży miałam takie bujne owłosienie ;)
mierzyłam dziś moją córę 69 cm na centymetrze, a do gondolki ledwo wchodzi, ma tylko po 5 cm luzu z każdej strony, coś mi się zdaje że całkiem niedługo będziemy robić przesiadkę do spacerówki,
wieszam Emi nad łóżeczkiem zabawki na takiej gumce i dziś ten mały łobuziak położyła się w poprzek łóżeczka, rączki i nóżki zarzuciła na ta gumkę i wyglądała jak taki mały leniwiec :)
i dostałą dziś pismo z pracy że łaskawie wyrażają zgodę na urlop wychowawczy - jakby mieli coś do powiedzenia ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Lidka, mi już chyba mniej, ale wypadały gdzieś tak najbardziej intensywnie przez około 2mce :/
śpicie? czy nastroju nie ma:(
dziewczyny, wypadają wam jeszcze włosy? u mnie się zaczęło jakieś trzy tygodnie temu. jest strasznie... niedługo będę łysa.... kiedy się skończy?
U nas na zaciśnięte piąstki neurolog kazała dawać jakieś małe miękkie piłeczki ( takie jak dla kotka do zabawy ) ;)
Natomiast moja również jeszcze 2 tygdnie temu nie trzymała rączek przed sobą i nie podpierała się na nich. Nam lekarka kazała kłaść Amelkę na plecki, złapać za nóżkę ( udo ) i obrócić dziecko na brzuszek. Obracanie w ten sposób powoduje u dziecka, że rączki zostają pod brzuszkiem, cały szkopuł w tym żeby dziecko je wyciągnęło spod tego brzusia i położyło pod siebie. Moja się wkurzała na maxa, darła się, ale zacisnęłam zęby i robiłam jej tak. Minęły jakieś 2 tygodnie, a Amelka już ślicznie podtrzymuje się na rękach i nie kładzie je wzdłuż ciała :)

Ciekawe co powiedzą w OWI, bo w maju idziemy, może już nie będą potrzebne rehabilitacje i damy radę same w domu ćwiczyć
juz nic nie rozumiem,Kamili corcia przytyla w ciagu 3 tyg 200g i nie musi jej dokarmiac ani wprowadzac dodatkowych pokarmow,a za to moja Maja w ciagu 6 tyg przytyla ponad 800g i pediatra fakt, powiedziala ze malo to nie jest ale duzo tez nie, ale ze juz jakies kleiki czy marchewka lub jabluszko moge jej czasami dac,sama nie wiem co mam robic...kazdy pediatra mowi co innego... :/
Kamila, co do ćwiczeń to nie pomogę, ale jeśli chodzi o zaciskanie rączek to przede wszystkim podwijaj rękawki żeby nie były za długie.
aha i przez 3 tyg przybrala tylko 200 gr , lekarka powiedziala ze rewelacji nie ma ale tragedi tez nie i zobaczymy co bedzie dalej na razie nic nowego nie wprowadzac , chyba bede musiala ja dokarmiac tyle ze ona jakos tak nie upomina sie o wiecej po cycku wiec nie wiem czemu nie tyje
bylam dzis z \majka u dr olszewskiej neurologa i mala ma asymetrie prawostronna :( mamy ja ukladac na lewym boku i wogole wszystko robic z lewej strony i podchodzic do niej z lewej , trzymac na drugim ramieniu do odbicia, i ma troszke mniejsza glowe w porownaniu do klatki piersiowej (jest w rozmiarem glowy do wieku w najnizszej normie :( ) mamy zrobic badanie na poziom wapnia fosfoalanow czy jakos tak no i wit b1 b6 , i mamy ja nosic przed soba w litere c , i cwiczyc z nia rece , cwiczenia obejmujace czy jakos tak , bo mala lezac na brzuchu nie podpiera sie za dlugo na rekach tylko rozklada je na boki i nie chce lezec na brzuchu wtedy , i pyt do dziewczn ktore cwicza ze swoimi maluchami , zapodajcie jakies cwiczenia na ta asymetrie , na raczki zeby ich nie rozkladala , zeby na brzuchu chciala lezec i na zacisniete piastki bo czasem jej sie zdaza miec zacisniete , z gory dziekuje :)
Bogosiaa u nas jest tak samo. Od 2 tyg strasznie ulewa. Wczesniej tak nie miał. Czytałam gdzieś w necie, że to dlatego, ze jest dziecko bardziej ruchliwe ...
Jeszcze jedno pytanie. Zauważyłam u Jasia od jakiegoś tygodnia, że jak mu się odbija, to wylatuje mu dość sporo mleczka. Wcześniej tego nie było. Czasami się zdażyło że ulał leciuteńsko, ale teraz jest to permanentne. Też tak macie? Może to dlatego że więcej je.
Dziewczyny, załóżcie nowy wątek :)
Aga, pediatra nam kazała tak kontrolnie, bo 2 razy włączył nam się pierwszy ostrzegawczy sygnał w Angelu (przed alarmem) no i Jasiek ma ciągle marmurkową skórkę i kazała nam kontrolnie go zbadać.
Ale teraz się tak zastanawiam czy nie zarejestruję go do invicty, bo tam jest podobno super lekarz i super sprzęt, tylko że wizyta 200zł :/
Ale jeszcze dopytam pediatry.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry