Widok

MOPS czy mam szanse na pomoc?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam
Nigdy nie korzystałam z pomocy Mopsu. Jednak teraz chyba będę musiala się zglosic. Mąż pare lat temu prowadził dzialalnosc gospodardcza jednak musiał ją zamknąć bo przynosiła straty. Ja pracowałam z przerwami. Obecnie pracuję od 2 miesięcy na stażu z urzędu pracy za 840 zł na reke, a maż stracił prace od stycznia.I niestety nie należy mu się żaden zasiłek bo w obecnej pracy pracował na czarno od 4 lat. Na początku obiecywali mu etat ale to były obiecanki cacanki a obecnie szef u którego pracował uciekł do swojego kraju i nie wypłacił pensji. Mam niecałe 6 tys. oszczednosci. Nic więcej. Czy w ogole mam szanse na jakąkolwiek pomoc z mopsu? Chociaz żeby dziecko chodzące do 1 klasy miało bezpłatne obiady w szkole?
Jak wygląda procedura załatwiania spraw z mopsem? Mąż pojdzie i zarejestruje się do urzędu pracy to po pierwsze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
A w administracji skladasz oficjalne dokumenty o obnizenie czynszu powinni miec papiery na to i na dodatek mieszkaniowy a jak nie to w MOPR dokumenty mozesz wziasc i najpierw o obnizke a wtedy o dodatek mieszkaniowy.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie mów nic o oszczędnościach, ani o pracy męża. Jak koleżanka wyżej sugeruje - powiedz, że dorabiał i były to różne kwoty. Powiedz, że do tej pory pomagała Wam rodzina ale niestety już nie są w stanie dlatego zgłaszasz się do Mopsu. O konkrety musisz wypytać w mopsie osobiście. Nastaw się na zmarnowany dzień, bo bywa podobnie jak w urzędzie - odsyłają jeden do drugiego, czasem ze sprzecznymi informacjami ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki wielkie dziewczyny za rady. Głupio mi tak chodzić po Mopsach, nigdy nie korzystałam z tego rodzaju pomocy. Teraz oszczednosci się koncza a sam czynsz mamy 670 zł. za 56 m. na 3 os. Męża gonie do szukania pracy, myslimy tez może o dotacji na jakąś dzialalnośc może urząd coś podpowie.
Czy przy składaniu wniosków w Mopsie musimy być oboje? ja chodze do pracy na 9- 10 na 8 h wiec mam marne szanse na załatwienie wszystkiego wiec chce męża wyslać.
Nie bardzo wiem jak się za to technicznie zabrać, we wtorek maż idzie do urzędu tam się rejestruje i z tym zaświadczeniem może się udac do mopsu od razu, a ja tez muszę sobie załatwić zaświadczenie o pieniądzach zarobionych na stażu w urzędzie. Gdzie mam isc po takie pismo do księgowości?
We wspólnocie dotychczas płaciliśmy 1 tyś bo plus zaległości z przeszłości. Wiec nie wiem czy dadzą nam dodatek. Chyba jest nas nawet za mało zameldowanych osób.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy o ten dodatek rodzinny musze się sama jako matka zgłosić? czy maż może wszystko za jednym razem spróbować załatwić?
Moze pojechac maz ale musi miec wszystkie dokumenty uzbierane wasze,zarobki z US za rok 2013,z zusu skl,spoleczne chyba,najlepiej jechac do mopsu po dokumenty i bedzie wiadomo co przyniesc.A w administracji jak macie oplacone ostatnie 3 mies. to z mopsu dostaniecie dotacje,my placimy 850 a dzieki dotacji 420zl. Wiec jest o co sie starac.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Kjopa dzięki. Nie mam pit-a za 2013. Rozumiem, ze mam jechać do Urzedu Skarbowego, to chyba nie ma sensu. Może wystarczy zaświadczenie z urzędu pracy. Co ze składkami społecznymi?
My płacimy czynsz bieżący i zadłużenie, wiec nie mamy co liczyć na dotacje ale dzięki.
Jeszcze raz dzięki wielkie i pozdrawiam. Mąz pojedzie tam na dniach i zgłębi temat.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry