Widok
Justa, trzeba było nie czekać na mnie tylko od razu założyć nowy wątek. :)
Miałam przedszkole domowe i nie udało mi się tego zrobić wcześniej.
Ale teraz zapraszam do naszego świeżutkiego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Majowo-Czerwcowe-Mamusie-2013-15-t521795,1,160.html
Mam nadzieję, że wszystko zrobiłam tak jak trzeba.
Miałam przedszkole domowe i nie udało mi się tego zrobić wcześniej.
Ale teraz zapraszam do naszego świeżutkiego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Majowo-Czerwcowe-Mamusie-2013-15-t521795,1,160.html
Mam nadzieję, że wszystko zrobiłam tak jak trzeba.
Widzę,że tylko moja córa i synek ja_sama nie mają ząbków. Reszta dzieciaczków udzielających się mam ma już czym gryźć ;)
~sl żegnacie się z rozmiarem 62? Może dlatego Twoja córcia mieści się jeszcze w kołysce. My już ponad miesiąc temu pożegnaliśmy rozmiar 68. Teraz nosi 74,ale rajstopki i kurtki musi mieć 80. Nadal jeździmy w gondoli,tylko u mnie priorytetem przy wyborze wózka była gondola przynajmniej 80 cm i podnoszone oparcie,żeby dziecko siedząc obserwowało świat.
~sl żegnacie się z rozmiarem 62? Może dlatego Twoja córcia mieści się jeszcze w kołysce. My już ponad miesiąc temu pożegnaliśmy rozmiar 68. Teraz nosi 74,ale rajstopki i kurtki musi mieć 80. Nadal jeździmy w gondoli,tylko u mnie priorytetem przy wyborze wózka była gondola przynajmniej 80 cm i podnoszone oparcie,żeby dziecko siedząc obserwowało świat.
Moseka, proszę, nie narzekaj ;) U nas się zdarzają noce, że mała co godzinę się budzi. Ale co jej jeden ząb wyjdzie, to potem jest dzień-dwa spokoju i zaczyna się aj-waj z następnym :/ Trzy jej wyszły, czwarty wyjdzie lada chwila. I będę mieć w domu wampirka ;)
U nas nie ma co marzyć o porannym pospaniu czy nawet dospaniu. Synek wstaje najczęściej przed 7, a jak tylko mała usłyszy, że tupta do naszego pokoju, to od razu głowę z kołyski wyciąga.
Tak, mała jeszcze śpi w kołysce. Mieści się. Nie siada. Zdecydowanie woli wstawać niż siadać. Nogi ma jak z gumy. Na wszystkie strony je wygina, szpagaty robi i w ogóle. Synek takich rzeczy nie wyprawiał ;)
Zaczęła się czołgać kilka dni temu. Na cztery łapki wstawała już wcześniej i się na nich bujała, a dziś wykonała pierwszy krok na czworaka. I padła na brzuch (na brzuchu to jej zdecydowanie ulubiona pozycja).
No i żegnamy się na dobre z rozmiarem 62 powoli ;) Choć większość bodziaków na 68 wciąż jej jest troszkę przydługa.
No, to się rozpisałam ;)
U nas nie ma co marzyć o porannym pospaniu czy nawet dospaniu. Synek wstaje najczęściej przed 7, a jak tylko mała usłyszy, że tupta do naszego pokoju, to od razu głowę z kołyski wyciąga.
Tak, mała jeszcze śpi w kołysce. Mieści się. Nie siada. Zdecydowanie woli wstawać niż siadać. Nogi ma jak z gumy. Na wszystkie strony je wygina, szpagaty robi i w ogóle. Synek takich rzeczy nie wyprawiał ;)
Zaczęła się czołgać kilka dni temu. Na cztery łapki wstawała już wcześniej i się na nich bujała, a dziś wykonała pierwszy krok na czworaka. I padła na brzuch (na brzuchu to jej zdecydowanie ulubiona pozycja).
No i żegnamy się na dobre z rozmiarem 62 powoli ;) Choć większość bodziaków na 68 wciąż jej jest troszkę przydługa.
No, to się rozpisałam ;)
Cześć dziewczyny! Dawno nie pisałam, ale jakoś nie było czasu :P
Młoda ma już dwa zębole, grandzi na potęgę, teraz uczy się stawania, bo siedzenie ma już opanowane :) wychodzą jej górne jedynki, więc ostatnio mamy noce nie przespane :/
Jest już od dawna na mm, chociaż ostatnio pije coraz mniej - woli kanapki, owoce czy flipsy (w sumie flipsami to się zapycha, jak zapomnę schować paczki :/ ) obiady je chętnie, ale z naszych talerzy - nie smakują jej nie doprawiane :P a że my nie używamy soli, to nie obawiamy się ;) no i w ogóle powiedziała jakiś czas temu kompletne NIE dla papek - kroję jej tylko na mniejsze kawałki i sama je "gryzie" :)
Kaś zasypia sama w łóżeczku, ale ostatnie noce są ciężkie, bo budzi się po 2-4 razy w nocy i płacze albo marudzi.. a ja już jestem przyzwyczajona, że dziecko mi śpi od 19 do 6 z jedną pobudką o 22 na jedzenie.. więc szokiem jest dla mnie wstawanie o 3 czy 4 w nocy ;) no i zaczęła się budzić o 5... ale jakoś jeszcze można ją do 6 przetrzymać, więc aż tak źle nie jest.
Młoda ma już dwa zębole, grandzi na potęgę, teraz uczy się stawania, bo siedzenie ma już opanowane :) wychodzą jej górne jedynki, więc ostatnio mamy noce nie przespane :/
Jest już od dawna na mm, chociaż ostatnio pije coraz mniej - woli kanapki, owoce czy flipsy (w sumie flipsami to się zapycha, jak zapomnę schować paczki :/ ) obiady je chętnie, ale z naszych talerzy - nie smakują jej nie doprawiane :P a że my nie używamy soli, to nie obawiamy się ;) no i w ogóle powiedziała jakiś czas temu kompletne NIE dla papek - kroję jej tylko na mniejsze kawałki i sama je "gryzie" :)
Kaś zasypia sama w łóżeczku, ale ostatnie noce są ciężkie, bo budzi się po 2-4 razy w nocy i płacze albo marudzi.. a ja już jestem przyzwyczajona, że dziecko mi śpi od 19 do 6 z jedną pobudką o 22 na jedzenie.. więc szokiem jest dla mnie wstawanie o 3 czy 4 w nocy ;) no i zaczęła się budzić o 5... ale jakoś jeszcze można ją do 6 przetrzymać, więc aż tak źle nie jest.
Fajnie, że będze nowy wątek. U nas coraz lepiej ze spaniem, bo ostatnie miesiące to byl jakis koszmar. Franio budzil sie po 10-11 razy i marudzil. Teraz od niedzieli budzi sie zawsze o polnocy, dostaje mleczko i śpi do 6ej, poczym dosypia jeszcze do 8ej. Z tym, że zasypia tylko w wozku bądz na ręku, komletnie nie wie co to zasypianie samemu w lozeczku.
~gani przejrzałam cały wątek od początku i wydaje mi się,że ta lista jest ok. Nikogo więcej nie zauważyłam,żeby się ujawnił i nie był na liście. Wczoraj myślałam nad założeniem nowego wątku,ale nie miałam kiedy usiąść do komputera. Teraz nie będę się wychylała i poczekam aż Ty założysz. Może w nowym coś się ruszy,jak będzie taki dla mam i majowo-czerwcowych dzieciaczków.
Pozdrawiam wszystkie zaglądające tutaj mamusie i ich dzieciaczki.
Pozdrawiam wszystkie zaglądające tutaj mamusie i ich dzieciaczki.
Dziewczyny, chcę założyć nowy wątek. Czy taka lista może być? Kogoś dopisać/usunąć?
02.05 Zielona Cytrynka SYNEK Mateusz 3425g, 54cm / SN / Zaspa
04.05 lolaola SYNEK Tymon 4050g i 56cm / cc / Redłowo
09.05 aniella SYNEK Marek 3850g i 60cm / cc / Wojewódzki
13.05 h_and_m Patrycja 2450 g i Kornelka 2400g / SN / Kościerzyna
17.05 adziula SYNEK Nikodem 3900g , 50cm / SN / St Georges Hospital, London
17.05 Gani SYNEK Michał 4110 g i 58 cm / SN / Malbork
21.05 Muszczek - CÓRECZKA Natalka, 4320g, 59cm /SN/ Wojewódzki
23.05 Jagaa SYNEK Ludwik 4150, 57 cm / CC / Kliniczna
24.05 Nadiaa CÓRECZKA Michalina 3700, 56cm , SN/ Redłowo
24.05 Stokrotka 24s- SYNEK Hubert 2760 i 51cm, SYNEK Norbert 2510 i 49 cm/ cc/ Zaspa
27.05 inka2 SYNEK Tomek 3200,53cm /sn/ Zaspa
30.05 Hexusia, Cyprian, 3520, 58cm/ CC
30.05 Grosik, Synek Tobiasz, 4280, 58cm, /cc/ wojewódzki
CZERWIEC 2013
05.06. Stenemi, córeczka Julia/ CC/
09.06. Dee, córeczka Łucja, 3870, 56 cm, sn/ Zaspa
11.06. julka - SYNEK / SN/ Zaspa
12.06. sl/ córeczka, sn, 3620, 55cm, Redłowo
14.06. MamaJasia, synek Franio, 3300, 56 cm, sn
15.06. Jotenka, córeczka Kornelia, 3625, 59 cm, sn, Wejherowo
17.06. Justa78,córeczka Magdalena, 3600, 55 cm, SN, Wojewódzki
26.06. Buniak, synek Aleksander, 3900, 57cm, sn, Zaspa
27.06 ja_sama, SYNEK Piotruś, 3860, 60cm, sn, Wejherowo
28.06 moseka, CÓRECZKA Kasia, 3300, 53cm, sn, Kliniczna
02.05 Zielona Cytrynka SYNEK Mateusz 3425g, 54cm / SN / Zaspa
04.05 lolaola SYNEK Tymon 4050g i 56cm / cc / Redłowo
09.05 aniella SYNEK Marek 3850g i 60cm / cc / Wojewódzki
13.05 h_and_m Patrycja 2450 g i Kornelka 2400g / SN / Kościerzyna
17.05 adziula SYNEK Nikodem 3900g , 50cm / SN / St Georges Hospital, London
17.05 Gani SYNEK Michał 4110 g i 58 cm / SN / Malbork
21.05 Muszczek - CÓRECZKA Natalka, 4320g, 59cm /SN/ Wojewódzki
23.05 Jagaa SYNEK Ludwik 4150, 57 cm / CC / Kliniczna
24.05 Nadiaa CÓRECZKA Michalina 3700, 56cm , SN/ Redłowo
24.05 Stokrotka 24s- SYNEK Hubert 2760 i 51cm, SYNEK Norbert 2510 i 49 cm/ cc/ Zaspa
27.05 inka2 SYNEK Tomek 3200,53cm /sn/ Zaspa
30.05 Hexusia, Cyprian, 3520, 58cm/ CC
30.05 Grosik, Synek Tobiasz, 4280, 58cm, /cc/ wojewódzki
CZERWIEC 2013
05.06. Stenemi, córeczka Julia/ CC/
09.06. Dee, córeczka Łucja, 3870, 56 cm, sn/ Zaspa
11.06. julka - SYNEK / SN/ Zaspa
12.06. sl/ córeczka, sn, 3620, 55cm, Redłowo
14.06. MamaJasia, synek Franio, 3300, 56 cm, sn
15.06. Jotenka, córeczka Kornelia, 3625, 59 cm, sn, Wejherowo
17.06. Justa78,córeczka Magdalena, 3600, 55 cm, SN, Wojewódzki
26.06. Buniak, synek Aleksander, 3900, 57cm, sn, Zaspa
27.06 ja_sama, SYNEK Piotruś, 3860, 60cm, sn, Wejherowo
28.06 moseka, CÓRECZKA Kasia, 3300, 53cm, sn, Kliniczna
Ja przed ciążą nie pracowałam,także nie wiem ile posiedzę w domu z małą.
U nas ząbków zero,ale syn miał 9,5 miesiąca jak wyszedł pierwszy,to może siostra w brata się wdała. Córcia je wszystko co jej podsunę. Kaszki na śniadanie,na obiad słoiczki,chociaż najczęściej sama gotuję. Deserki zjada wszystkie jakie jej podam,uwielbia owoce lata Bobovity. Chodzi spać o 20,o 2 w nocy mamy pobudkę na mleczko i śpi do 6.30. 17 stycznia na 7 miesięcy dostała od nas nocniczek i od 21 stycznia robi już na niego kupki. Śmiesznie wygląda ja chce nas poinformować,że chce kupkę. Zastęka.po czym szybko spogląda na nas,czy zauważyliśmy. Nie raczkuje,tylko pełza na brzuchu,wstaje przy meblach,a najczęściej coś na siebie ściąga. Masakra,oczy dookoła głowy trzeba mieć.
Dziewczyny wybieracie się na warsztaty Akademia Malucha? W Gdańsku to jest nowość,organizuje je Bezpieczny Maluch,ale są to warsztaty dla rodziców z dziećmi.
Podsyłam link do rejestracji jakbyście miały ochotę http://www.bezpiecznymaluch.com.pl/akademia/szczegoly/146
Pozdrawiam i niech ten wątek nie umiera znowu.Odzywajcie się częściej.
U nas ząbków zero,ale syn miał 9,5 miesiąca jak wyszedł pierwszy,to może siostra w brata się wdała. Córcia je wszystko co jej podsunę. Kaszki na śniadanie,na obiad słoiczki,chociaż najczęściej sama gotuję. Deserki zjada wszystkie jakie jej podam,uwielbia owoce lata Bobovity. Chodzi spać o 20,o 2 w nocy mamy pobudkę na mleczko i śpi do 6.30. 17 stycznia na 7 miesięcy dostała od nas nocniczek i od 21 stycznia robi już na niego kupki. Śmiesznie wygląda ja chce nas poinformować,że chce kupkę. Zastęka.po czym szybko spogląda na nas,czy zauważyliśmy. Nie raczkuje,tylko pełza na brzuchu,wstaje przy meblach,a najczęściej coś na siebie ściąga. Masakra,oczy dookoła głowy trzeba mieć.
Dziewczyny wybieracie się na warsztaty Akademia Malucha? W Gdańsku to jest nowość,organizuje je Bezpieczny Maluch,ale są to warsztaty dla rodziców z dziećmi.
Podsyłam link do rejestracji jakbyście miały ochotę http://www.bezpiecznymaluch.com.pl/akademia/szczegoly/146
Pozdrawiam i niech ten wątek nie umiera znowu.Odzywajcie się częściej.
Hej dziewczyny, tak ucichło, że myślałam że już nie wątek nie ruszy, może jednak rzeczywiście uda się go reaktywować :-) U nas synek jest na etapie pełzania i siedzenia, podnosi się do raczkowania ale jeszcze nie ruszył. I ma ogromny apetyt na stanie przy meblach. Ząbków jest 5 i idą kolejne, więc znów zaczął lądować u nas w łóżku nad ranem, w związku z niespokojnymi nocami. T. całe dnie spędza na podłodze, bawiąc się, przemieszczając, odkrywając świat :-)
Je już ładnie, nadal jest na piersi, średnio 5 karmień na dobę, plus 3-4 posiłki stałe w ciągu dnia. Najgorzej jest z obiadkami, ale widzę, że ma wśród nich swoich faworytów, lubi rybki i cielęcinę. W tym tyg. chcę już zacząć mu sama gotować, bo dotychczas na słoiczkach. Ja również jestem na rocznym urlopie rodzicielskim, powrót do pracy planuję w lipcu. Pozdrówki dla wszystkich, niech pozostałe mamy też dadzą znać, co u nich!
Je już ładnie, nadal jest na piersi, średnio 5 karmień na dobę, plus 3-4 posiłki stałe w ciągu dnia. Najgorzej jest z obiadkami, ale widzę, że ma wśród nich swoich faworytów, lubi rybki i cielęcinę. W tym tyg. chcę już zacząć mu sama gotować, bo dotychczas na słoiczkach. Ja również jestem na rocznym urlopie rodzicielskim, powrót do pracy planuję w lipcu. Pozdrówki dla wszystkich, niech pozostałe mamy też dadzą znać, co u nich!
Ja też do roczku w domu. Mała ma trzy zęby (dolne jedynki i górną dwójkę), a czwarty idzie (druga górna dwójka). Też jeszcze karmię, choć już miałam nadzieję dawno skończyć, ale nie idzie ;) Obiadki wcina bardzo chętnie, nawet grudek specjalnie w nich nie zauważa. Kaszki też lubi. Najgorzej jej idzie jedzenie owocków. Zje, ale czasem tylko troszkę, a czasem i duży słoiczek. To już od humoru zależne ;)
Ale fajnie, ze watek rusza na nowo:) Moze jak juz dzieciaczki wieksze to i czas na pisanie sie znajdzie. Franio ma dwa ząbki i uwielbia jeść:) niestety w istatnim czasie duzo chorowal. Od listopada do stycznia mial piec razy zapalenie oskrzeli. W zwiazku z tym od wtorku jestesmy pod opieka poradni alergologicznej i wlasnie od wtorku jest leczony przewlekle lekami na astme. Na szczescie lejarka powiedzisla, ze z duzym prawdopodbienstwem do trzech lat z tego wyrosnie. To tyle u nas. Korzystam z urokow rocznego rodzicielskiego, a Wy dziewczyny hak, pracujecie juz?
Heh, ja wczoraj szukałam naszego wątku i stwierdziłam, że umarł;)
Wszystkie mamy pochłonięte opieką nad maluszkami.
My mamy już 7 miesięcy, ani jednego zęba, ale Piotruś wcina obiadki i deserki bez problemu. Jeszcze karmię piersią. Jest już o wieeeele łatwiej niż na początku, chociaż pobudka o 3 w nocy obowiązkowa:)
Pozdrawiamy
mam nadzieję, że nasz wątek odżyje!
Wszystkie mamy pochłonięte opieką nad maluszkami.
My mamy już 7 miesięcy, ani jednego zęba, ale Piotruś wcina obiadki i deserki bez problemu. Jeszcze karmię piersią. Jest już o wieeeele łatwiej niż na początku, chociaż pobudka o 3 w nocy obowiązkowa:)
Pozdrawiamy
mam nadzieję, że nasz wątek odżyje!
Witaj gani! Również się zastanawiałam,czy nie powstał nowy wątek. Nawet szukałam,bo myślałam,że przegapiłam.
Szkoda,że dziewczyny się nie odzywają. Może czas najwyższy reaktywować ten wątek?
Myślałam nad utworzeniem zamkniętej grupy tutaj lub na fb,gdzie dostęp miałyby tylko dziewczyny z naszego wątku. Może w ten sposób łatwiej by było nam pisać,jakby postronne osoby nie miały wglądu w nasze myśli spisane na klawiaturze. Co Wy na to?
Pozdrawiam serdecznie. Dziewczyny piszcie co u Was?
Szkoda,że dziewczyny się nie odzywają. Może czas najwyższy reaktywować ten wątek?
Myślałam nad utworzeniem zamkniętej grupy tutaj lub na fb,gdzie dostęp miałyby tylko dziewczyny z naszego wątku. Może w ten sposób łatwiej by było nam pisać,jakby postronne osoby nie miały wglądu w nasze myśli spisane na klawiaturze. Co Wy na to?
Pozdrawiam serdecznie. Dziewczyny piszcie co u Was?
Gorisk, u nas też niestety dwa nocne karmienia. Już ładnie przesypiała noce, a teraz znów kicha. Po kaszce też nie śpi dłużej.
haemka, to fajnego masz pediatrę. Czytałaś skład? Cukier na trzecim miejscu?! Już pomijam, że to z krowiego mleka. Wiesz, że producent zaleca Danonki dopiero od 3 roku życia?
Poczytaj sobie:
http://www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/861c6734-ed87-416e-9d55-568e1764a537
Polecam zwłaszcza fragment: "w malutkim kubeczku jest równowartość dwóch łyżeczek cukru" (!!)
Jak już koniecznie chcesz podawać takie serki to zmiksuj serek homo z owocem i będzie o niebo lepsze, mimo że bez znaczka "super przekąska dla dziecka".
haemka, to fajnego masz pediatrę. Czytałaś skład? Cukier na trzecim miejscu?! Już pomijam, że to z krowiego mleka. Wiesz, że producent zaleca Danonki dopiero od 3 roku życia?
Poczytaj sobie:
http://www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/861c6734-ed87-416e-9d55-568e1764a537
Polecam zwłaszcza fragment: "w malutkim kubeczku jest równowartość dwóch łyżeczek cukru" (!!)
Jak już koniecznie chcesz podawać takie serki to zmiksuj serek homo z owocem i będzie o niebo lepsze, mimo że bez znaczka "super przekąska dla dziecka".