Widok

Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Majowo - czerwcowe mamusie 2013

Maj 2013

04.05 Kasieńka79
07.05 kinki.em
09.05 Muszczek
12.05 ZielonaCytrynka
15.05 aravls
17.05 aniella
23.05 gani
24.05 _dee_
26.05 Grosik
27.05 Kitka_86
27.05 Adziula - SYNEK

Czerwiec 2013

06/07.06 Hexusia
07.06 Jotenka
08.06 stenemi
08.06 inka
12.06 MamaJasia
13.06 ja_sama
14.06 h_and_m (haemka)
14.06 Aniaa
16.06 stokrotka24s
20.06 julka
21.06 Justa78
23.06 Buniak
28.06 edycia32
28.06 moseka

jesli ktos zostal pominiety w liscie to dajcie znac, to dopiszemy :)

i przepraszam, ale nie pamietam, ktora z was podawala juz plec, zeby dopisac do listy, takze tez dajcie mi znac :)
image

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój synuś w 17 tyg ważył 160g
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Uważam, że i tak najwięcej to trzeba miec bodziaków i pajaców na samym poczatku bo to najwygodniej i bez stresu przy przebieraniu. Body jak dla mnie najlepsze były rozpinane wzdłuż ciałka bez stresu przy nakładaniu przez głowę. Nigdy nie zapomne jak w szpitalu miałam pierwszy raz przebrac małego, ale mialam stresa jak mu te body przez główke nałożyc:))

Naszemu małemu kupowałam już na 62,68 też bluzeczki na długi rękaw i do tego spodenki, jakies małe dżinski mięciutkie, z takim szerokim pasem. Super takie maluchy wyglądają:)
Nasz mały w 18 tyg ważył 245g, za tydzień kolejne usg.

Co do ubranek nasz synek w marcu się urodził no i wiadomo body,pajacyki,półśpiochy,spodenki dresowe takie fajne w h&m kupiłam wtedy z bezuciskowym pasem, potem już nie mogłam takich znaleźc.

Teraz będzie lepiej nie będzie trzeba tak grubo ubierac, wygodniej i szybciej:))

Mam nadzieję, że teraz już będzie mi łatwiej w poszukiwaniu ubranek choc mam wrażenie jak zawsze wchodzę do sklepu, że więcej jest dla dziewczynek:)
z tą szacunkową wagą ciekawe jakie mogą być odchyły .....
image
Hexusia, u mnie w 21 tc mały ważył szacunkowo 402g.

A my jutro podrzucamy córkę do dziadków na weekend, a sami jedziemy na bal od męża z pracy, szału nie ma w sukience bo brzuch mam już spory, ale i tak zamierzam się dobrze bawić :)

Co do ciuszków, Lenę rodziłam na początku lipca ale nie było wtedy jakichś mega upałów, na spacery z reguły zakładałam bodziaka z długim, a jeśli krótki rękaw to i tak narzucałam coś cienkiego na to. Ja swojej małej najczęściej zakładałam bodziaki, geterki i skarpetki tak na co dzień.Lena ważyła 4300 i mierzyła 58 cm, więc już na starcie kilka ubrań było za małych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam już plus 3 !!!!!!!!
image
Ale miałam do czytania:)

Co do tycia to jeszcze tydzień temu nie miałam nawet grama na plusie:) bardzo się z tego cieszę bo waga wyjściowa wg mnie dość duża:)

Do szkoły rodzenia zapisuję się tylko na ćwiczenia, oczywiście jak nie będzie przeciwwskazań we wtorek będę u lekarza i muszę się zapytać

Ubranka będziemy mieli różne, sporo chłopięcych od siostry i szwagierki, a jak będzie dziewczynka to będę miała pole do popisu:) bo wszystkie ubranka po córeczce oddałam albo posprzedawałam, ale na pewno nie będę miała samych śpiochów i pajacyków. Kaftaników i śpiochów w ogóle nie używałam z małą i teraz też nie będę bo są nie praktyczne lepiej założyć jeden pajacyk, wygodniej przy zmianie pieluszki, ale ja pajacyki traktuję jako piżamki. Do noszenia na dzień uznaję spodenki bluzeczki a dla dziewczynek spódniczki i sukieneczki głównie i to najlepiej jak jest jeszcze maluśka bo tak koło pół roczku to już zaczyna przeszkadzać w raczkowaniu:(
image

image
stenemi to pewnie spotkamy się w szkole rodzenia ;))))

a właśnie czy szacunkowo wiecie ile ważą wasze pociechy wynikające z badania usg?? wiem, że każda z nas jest na różnym etapie ciąży ale pytam z ciekawości. u mnie wczoraj wyszło 3,650 a jestem w 20 tc. właściwie jutro zaczynam 21.
image
aha i jeszcze relacja z dnia dzisejszego- kleska zywiolowa u nas, bo od rana pada snieg i jest -2 st :D tak to brytyjczycy znaja sie na zimie :D
mimo tego zaliczylismy dzisiaj usg- synek bardzo ociezaly, duzy chlopak, twarzy nie chcial nam pokazac, za to klejnoty na pierwszy ekran musial wystawic. sie usmialam, bo pani sonograf przylozyla usg do brzucha, a tam wielkie jajka bylo widac :D tekze u nas sie raczej nie zmieni :)
image

image
u nas podobnie jak u Muszczek- same body, polspiochy i kilka spiochow. zadnych koszulek i kaftanikow, bo to cholerstwo sie zwija, podwija i mnie tylko denerwuje, nie mowiac o takim maluchu co na tych zwinietych walkach lezy. Pajace welurowe i jakis cieplejszy sweterek albo bluza wystarczaja, ew jakis dresik. koniecznie kocyk do wozka, bo wtedy jak za chlodno ubrany to mozna przykryc kocykiem i juz.
ilosc to zalezy od zasobnosci portfela i checi na kupowanie. ja kupuje nie tyle ile gdzies mi ktos napisal, tylko jak mi sie spodoba albo potrzebuje. Mimo, ze mam po Mikolaju sporo ubran to teraz mlodemu dokupuje- ale nie bo trzeba, tylko dlatego, ze mi sie podoba :)
image

image
My na początek będziemy używać tylko body, pajaców, półśpiochów (spodenki ze stópkami). Jakaś jedna bluza na wierzch na wszelki wypadek, ale to niewygodne, bo się zwija i przeszkadza. Ilość na oko, zależy jaki kto sterylny, ja nie przebierałam dziecka za każdym razem jak ulało ;) Cieplejszych ciuszków kupować nie będę, mimo że u nas to pierwsza połowa maja - w wózku i tak będzie, zawsze można przykryć jeszcze jedną warstwą, welurowe pajacyki zupełnie wystarczą. Synek zeszłą zimę, jak jeździł w gondoli, kombinezon tylko do samochodu wkładał :) Ale u nas raczej zimny chów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Inka2 - dobre pytanie :) ja jako świeża przyszła mama też się nad tym zastanawiam. Może doświadczone mamy podpowiedzą? wiadomo,że z tą pogodą w czerwcu i latem też nigdy nie wiadomo, ale co będzie takim niezbędnikiem? i mniej więcej ile sztuk zamierzacie mieć i czego? :)
image
Ja sporo kupiłam teraz, z tego względu, że są wyprzedaże. W H&M kupiłam naprawdę fajną kolekcję ciuszków, za nie wielkie pieniądze. Kupiłam spodenki, ale takie jakby dresowe- po 5 zł za parę, tuniczkę za 20 zł, duże są obniżki. Mam też jeden ulubiony second hand w Gdyni i tam też można dostać ładne rzeczy za grosze.
Chodziło mi o już większe- nie o już różne heh. Mam 62,68,74 itd
Kuzynka ma teraz 3 miesięczna córę i mówiła że nie ma sensu kupować spodenek itd tylko śpiochy, body i pajacyki oraz rajstopki, bo to się nosi.. ja kupię ciepły kocyk i właśnie pajacyki body i śpiochy i będę ubierać warstwowo ;)
Jak dobrze pójdzie to niedługo męża namówię na pierwsze zakupy :P
chociaż nie wiem czy nie lepiej na razie kupić pościel i materacyk, a z ciuszkami jeszcze poczekać trochę.. z drugiej strony body są po 6zł na allegro... ;)
image
Hej dziewczyny. Ja wybieram się do szkoły rodzenia OchMamo, a zajęcia mają się zacząć jakoś w lutym. Jeżeli chodzi o ubranka, to ja w ostatnich kilku dniach trochę już kupiłam. Przede wszystkim bodziaki, pajacyki, ale też spodenki, bluzeczki, kaftaniki i sukienki. Kupuję ubranka w różnych rozmiarach, kilka mam 56, 50 też coś jest, ale raczej staram się kupowac już różne. No i jezeli chodzi o czerwiec, to ja w'ychodze z założenia, ze dobrze jest mieć coś, co będzie można dziecku "zarzucić" jak się ochłodzi, jakieś luźne spodenki, kaftanik.
Zadzwon może do swojej gin i spytaj, ale do rodzinnego lekarza na konsultacje też powinnaś się wybrac.

Synek to prawie wogóle ubranek na 56 nie nosił bo urodziła się duży 59cm. Także w sumie to nie będę kupowac na 56, tylko od razu na 62. Muszę zrobic przegląd co mam a czego nie.

A tak wogóle to nawet nie wiem jak w tym czerwcu będzie, ciepło zimno. Co będziecie kupowac dla Waszych maluszków? Na pewno bodziaki, pajace a co jeszcze?
U mnie tak samo jak u gani - 56 synek w ogóle nie włożył. I w 62 baaardzo krótko chodził (leżał :p). Bliźniakom kupiłabym 56, ale nie mniejsze. Jak ubranko jest takie na styk to i tak ciężko się zakłada. Ale inna sprawa, że niektórzy mają maleńkie dzieci, a moje było spore.

Co do ospy to moim zdaniem koniecznie powinnaś się skonsultować...
Hej, myślę, że w sprawie ospy powinnaś się skonsultować z lekarzem i to jak najszybciej. Nigdy nie wiadomo, jak w ciąży się to przechodzi.
Ja ciuszków dla Dziewczynki mam sporo, więc na razie nic nie kupuję, bo może nie będzie potrzeby. Jeszcze miesiąc oczekiwania na potwierdzenie płci- chociaż lekarz skłania się ku dziewczynce:)
Moja córka urodziła się duża i nawet 56 nie założyła. Przejrzę jej ubranka jak będę na zwolnieniu i dopiero wtedy wyruszę na zakupy. Gdybym miała bliźniaki to pewnie kupowałabym coś 56, a tak to od razu 62. W szpitalu dostawaliśmy ich ubranka i jak były większe to zwyczajnie podwijało się rękawki. To naprawdę nie problem. U mnie najbardziej sprawdziły się zestawy 0-3ms. Nie wiem czemu w Polsce ta rozmiarówka jest taka skrupulatna. Chyba żeby mamy miały się nad czym zastanawiać. Z drugiej strony, i tak każda firma szyje jak jej się podoba.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy

do góry