Widok

Mały pokój dla dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam, proszę o porady, podzielenie się opiniami na temat czy 8-metrowy pokój dla dziecka jest wystarczający? Wlasnie stoimi przed dylematem jak zaaranżować i przebudować mieszkanie by nasi chłopcy mieli osobne pokoje. Jedno rozwiązanie to takie, że jeden pokoik ma 8 metrów, drugi 9. Drugie rozwiązanie to jeden pokoj ma 15m drugi 9. Doradzcie, ktore rozwiazanie lepsze. Czy pierwsze- bo sprawiedliwe :) czy moze to drugie. Teraz chlopcy mają 2,5 roku oraz 7 miesięcy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja uważam że powinni mieć osobne pokoje docelowo. Teraz są mali więc to nie jest może takie ważne, ale kiedyś napewno będzie. Moje dzieci z różnicą wieku 2i pół roku (synek 4l i córcia półtora) mieszkają we wspólnym pokoju 10,5m. Pokój jasny i ustawny, nie ma problemu są od początku razem,ale przewiduję zmianę jak synek pójdzie do szkoły, wtedy moim zdaniem jest ostateczny moment na osobne pokoje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
fiolka, ale my wszystkie tu piszemy właśnie o tym, żeby docelowo mieli osobne pokoje. Ale póki są mali i im to nie przeszkadza np. w nauce, to żeby byli razem. Podział póki co na pokój do spania i do zabawy - genialny. I dzięki temu garderoba - to juz w ogóle super ;-). Zazdroszczę takich możliwości metrażowych.
Też wiadomo jest łatwiej kiedy dzieci są tej samej płci. Mogą wtedy cały czas nawet mieszkać razem w jedym pokoju. Ale jak juz rodzeństwo jest mieszane i zaczyna się okres dojrzewania - może być ciężko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oj dziewczyny fajnie, ze tak rozgorzała dyskusja ;) To nasze mieszkanie to tez mieszkanie w bloku. Do tej pory mielismy dwupokojowe, ale ostatnio udalo sie dokupic sąsiadującą z naszym mieszkaniem kawalerke- 33m. i wlasnie w związku ztym zakupem planujemy reorganizacje mieszkania. W naszej czesci dwupokojowej chcemy zrobic czesc sypialną- pokoje dla chlopcow, pokoik dla nas, z kuchni powstanie wlasnie ta garderoba, toaleta zostaje nie ruszona. Natomiast w tej dokupionej kawalerce ma byc duzy pokoj- taki jakby salon :) z zestawem wypoczynkowym i duzym stolem, kuchnia- bo jest tam spora kuchnia z duzym oknem oraz lazienka. Oba te mieszkania są polaczone wspolnym korytarzem- 6metrow wiec wszystko powinno ulozyc sie w jedną calosc. Teraz tylko potrzeba sporo gotowki, czasu i cierpliwosci :)
Wow, to ja juz wiem, gdzie Twoje dzieci beda jezdzily na rowerze hihihi ;) Powodzonka przy remoncie :)

u nas też jest 8 metrów i jest ok jak nie masz innego wyjścia. Sztuką jest tylko odpowiednia aranżacja żeby było miło i funkcjonalnie. My nawet dużą mapę z eduart zmieściliśmy na ścianie, żeby było "edukacyjnie". :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Możecie fachowe porady dotyczące odpowiedniego urządzenia dziecięcego pokoju możecie znaleźć łatwo w internecie. Znajdziecie na pewno wskazówki odnośnie samej aranżacji pokoju, co dowiecie się też jak wybierać mebelki i czym się przy tym kierować. Tak na szybko znalazłam fajny artykuł o przygotowaniu pokoju dla dziecka, jaki znalazłam na stronie cafe-mama.pl/meble-dzieciece-bezposrednio-od-producenta-czyli-nie-przeplacaj/. Może tam znajdziecie przydatne dla Was informacje i pomoże Wam to w urządzeniu pokoju dla malucha.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Patrzcie tutaj - https://tapetuj.pl/blog/jak-zaaranzowac-pokoj-chlopca/
Zdecydowanie warto stawiać na aranżacje ponadczasowe ;-)
W sensie - nie bajka, którą dziecko interesuje się od miesiąca, tylko klimat, który powinien być odpowiedni również za rok ;)

Sprawdzone pomysły dotyczące aranżacji pokoju dziecięcego w bloku znajdziesz na http://gotme.pl/jak-urzadzic-pokoj-dziecka-w-mieszkaniu-w-bloku/ . Warto się nimi zainspirować, szczególnie jeśli w ogóle nie wiesz, jak się do tego zabrać.

Ja mam problem jak urządzić dwa duże pokoje 18m2 i 22m2 .jeden dla chłopca 10lat drugi dla córki4lata. A chciałabym mieć mniejsze pokoje a z dużymi pokojami tylko problemy

U nas chłopaki mają 10 m2 i 15 m2 i faktycznie w tym większym jest już gdzie zaszaleć jeśli chodzi o urządzanie i umeblowanie. Ale z drugiej strony jest gdzie wszystko upchnąć, tylko trzeba pamiętać żeby się graciarnia nie zrobiła.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli chcecie remont to trzeba pomyśleć o meblach oraz o łóżku dla malca. Jeśli myślicie o solidnym łóżku który ma być w pokoju dziecka kilka lat to zobaczcie tu https://www.anpol-meble.pl/lozka-dzieciece-i-modziezowe. Dobre ceny, dobra jakość. Nic dodać nic ująć. Polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Też rozdzieliłabym po równo, pokoje dziecięce nawet małe można bardzo sprytnie urządzić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakbyscie szukali dobrych materacy dla dzieci polecam fiki miki, u nas i jak malusia była córka i teraz jest materac tej matki. Tym razem już Odeo + z tych wiekszych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Polecam zajrzeć na bloga. Można tam znaleźć fajne porady na temat wnętrz!

Jak dobrze zaaranżujecie pokój to będzie wystarczający! Stwórz dzieciakom przytulne miejsce, a wielkość nie będzie miała znaczenia. Ostatnio widziałam fajny artykuł dotyczący, tematu urządzania pokoju artykuł

Ja mam chłopaków 3 lata i 4 miesiące. Na ten moment mieszkamy w jednoprzestrzennej kawalerce. Pod koniec roku wprowadzamy się do czteropokojowego mieszkania i chłopcy dostaną największą sypialnię. Chcemy, żeby byli razem. Jak starszy pójdzie do szkoły, to się zastanowimy, czy ich rozdzielać.

Ostatnio rownież przeglądałam sobie meble dla dzieciaków, wpadły mi w oko meble dla dzieci na tej stronie:
https://www.luxuryproducts.pl/wloskie-meble-dla-dzieci.html

W sklepie maja włoskie komplety mebli dla dzieci.
Świetne są zestawy dla dziewczynek
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Rónież kupiłem dzieciom łóżko z tego sklepu tutaj wybrałem łóżko piętrowe które jest naprawde dobre dla dwójki dzieci https://www.anpol-meble.pl/lozka-dzieciece-i-modziezowe polecam

Nie również kupiłeś tam łóżko, tylko również wyżej jako Marta wrzuciłeś tu reklamę i tyle. Po co kłamiesz?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sama również zmagałam się z niewielkim pokojem dziecięcym. Teraz corka jest starsza, ale jak byla przedszkolakiem to kwestie przechowywania rozwiazal PAX ikeowski (szafa 1.5m), miala swoje biurko, ale glownie sluzylo jako rupieciarnia nad/pod, rysowala najczesciej lezac na podlodze. Na zabawki, ktorymi bawila sie na codzien miala skrzynie, ktora sama ogarniala. Pod lozkiem dwa duze pojemniki na zabawki, ktorymi sie nie bawila, a ktorych nie chciala sie pozbyc. Dekoracje ograniczyłam tak aby nie robić w pomieszczeniu bałaganu.

Jesli chcecie kupić jakies dekoracje do pokoju malucha, polecam po prostu plakaty na ściany :)
https://www.galeriaplakatu.com/bajki-disneya-ktore-zna-kazdy.html

W galerii plakatu mają sporo plakatów z bajkami :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo ciekawe rozwiązanie. Pozdrawiam! :D

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry