Widok

Mamusie i dzidziusie styczniowo-lutowe 2016

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczynki, chyba czas na nowy wątek :)
Dopisujcie siebie i dzieci do listy:

Tanzania - Córka Martyna ur. 28.01.2016 Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Iga - ur. 18.02.2016 Szpital Wejherowo
Franio - 15.01.2016 Szpital Kliniczny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Monika - córeczka Zosia ur. 17.02.2016 Zaspa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Izabela- urodzona 20.01.2016 w Wejherowie
image
Julka- 26.01.2016r. w Wejherowie
Filip 09.02 Kwidzyn
Styczeń
Mufina - Franio ur. 15.01.2016 Kliniczna
MILCIAA - Izabela ur. 20.01.2016 Wejherowo
Tanzania - Martyna ur. 28.01.2016 Kliniczna

Luty
Maua_mama - Iwo ur. 1.02.2016 Kliniczna
Magus - Filip ur. 09.02.2016 Kwidzyn
Monika26 - Zosia ur. 17.02.2016 Zaspa
Asiulkaa2424 - Iga ur. 18.02.2016 Wejherowo

Dziewczyny dopisujcie się do listy - kopiując powyższą
image

www.facebook.com/MauaFotografia
Dziewczyny jak u Was z płaczem grzeczne maciee maluchy?
Moja mała jest w miarę grzeczna no chyba że ją męczą gazy jakieś. W nocy grzecznie śpi po ok 6 godzin
image
Dzięki Maua, ubiegłaś mnie :) W ogóle to minęłyśmy się na Klinicznej bo ja 1 lutego wychodziłam :)

Moja mała generalnie grzeczna, raczej nie płacze bardziej kwili :) Problemów z brzuszkiem nie ma mimo, że mama odbija sobie cukrzycę ciążową i je WSZYSTKOOO!! :P Dziś trochę marudziła, ale to chyba przez to, że ma odparzoną szyjkę w jednym miejscu :( Posmarowałam sudocremem i czekam na efekty. Szczepienie nam odroczyli o 2 tygodnie bo mała miała kontakt z ospą. A jak Wasze maluchy zniosły szczepienie?
Moj synek, tez mało placze, w sumie to tylko wieczorem kiedy jest zmęczony i marudny. Na szczepieniu byl maz i podobno plakal strasznie, az sie zanosil:(, a chwile pozniej zasnął, az lekarka sie zdziwila ze tak szybko.
Moja córeczka jest bardzo spokojna, grzecznie je i śpi! Niestety zdarzają się właśnie problemy z gazami to wtedy jest troche marudna, ale tak to anioł! Co do szczepienia to mu mamy jeszcze czas, ale pierwsza kontrolna wizyta u pediatry zaliczona.
Styczeń
Eliza624 - Olaf ur.15.01.2016 Wejherowo

Luty
Grudzień (a co ;) )
WinnieThePooh - Przemek ur. 31.01.2015 Wejherowo

Styczeń

Luty
Przemek, w porównaniu do starszego brata, jest ostoją spokoju :) ostatnio zaczął płakać przy cycu, ale wydaje mi się, że to przez to, że jest dokarmiany z butelki. Tzn moim mlekiem, ale jako, że musiałam wrócić na 2 dni do pracy, to pije z butli. No i chyba butla dla niego wygodniejsza niż pierś.
A tak, to odpukać wszystko dobrze. Teraz starszy złapał wirusa i modlę się, żeby Mały nie załapał
Dziewczyny, gdzie planujecie zorganizowac chrzciny? My bedziemy robic dopiero w lipcu ale juz zaczynam przegladac rozne oferty i poki co nic mi nie pasuje..
Iwo jest bardzo pokojowo nastawiony do świata :) Jest raczej z tych mało płaczliwych. Teraz od 40min leży i "gada" z karuzelą.

Wczoraj starszy przyszedł z przedszkola z zapaleniem spojówek :(
Został przetransportowany do dziadków, a mi się serce kraje, że znów choruje beze mnie :( Jadę dziś mu zawieźć swoje mleko do przemywania oczu to mu chociaż przez okno pomacham... Od rana dzwon, pyta o małego i każe go ukochać. Ja nie wiem skąd w tym moim dużym dziecku tyle miłości do Iwka. Jest totalnie zakochany :)
image

Ja tez planuje chrzciny na lipiec (może koniec czerwca) najlepiej chciałabym gdzies blisko mojego mieszkanka,ale nic ciekawego w pobliżu nie ma :/ . Jakby ktoś wiedział o fajnym miejscu na chrzciny w Gdyni byla bym wdzięczna!
Mam jeszcze pytanie ma któraś z was skuteczny sposób na pozbycie się potówek u maleństwa ?
nie przegrzewać i same znikną - o ile to potówki :)
image

A ja wczoraj za bardzo chyba pochwaliłam moje dziecko i dziś od rana awanturowała się niemiłosiernie. Dopiero na spacerze się uspokoiła :( Podejrzewam brzuszek...
A chrzciny planujemy w czerwcu i tak sobie myślę o Lukullusie-tam mieliśmy wesele i lubię to miejsce :)
Moja Julka z tych płaczliwych dzidzi, jak jest głodna to nie płacze tylko się drzeeeee,ogólnie kolkowa wiec parę razy dziennie jest ryk ale śpi ładnie i poza tym jest usmiechnietaszczepić ie juz na pneumokoki?
A co do chrzcin to mamy 3.04 a obiad w Faltomie.
Cześć dziewczyny.
Jestem z majowych 2016 i chciałabym zasięgnąć u Was opinii na temat porodu na Klinicznej. Planuję tam się udać jak się zacznie :-) o ile mnie nie odeślą...
Widzę, że kilka z Was tam urodziło. Jak ogólnie oceniacie sama pomoc przy porodzie i po porodzie? Warunki itp? Co nie przydało się Wam w szpitalu a wzielyscie że sobą np do torby? Lub inne cenne uwagi? A może któraś korzystała z tych płatnych sal poporodowych?
Jeśli któraś z Was byłaby tak miła to proszę o wiadomość na priv, żeby tutaj Wam wątku nie zaśmiecać.
Trzymajcie się ciepło
Hej. A my dziś nauczyliśmy się z mężem wiązać naszą Ize w chuscie. Super sprawa, polecam. Przyjechała do nas miła pani konsultant i nas nauczyła : -)
image
Tkanka chusta? Ile konsultacja?
Tak tkana. Konsultacja indywidualna 120 zł. Bardzo miła dziewczyna nas uczyła.
image
To jeszcze my ;)
Niunia Adasiowa - 11.01.2016 - syn Kubuś - Wejherowo
mój maluszek jest bardzo pocieszny :) dużo się śmieje i ładnie śpi - w nocy wstaje co 3 godzinki na jedzonko, w ciągu dnia trochę gorzej - robi sobie kilka drzemek po pół godziny max, jedynie spacer przesypia cały. Za to ładnie je - choć tu łatwo też nie jest :P w ciągu dnia je co 2 godziny, na jednym posiedzeniu z obydwu piersi, tyle że po kilka minut dosłownie. Jakby tego było mało, głośno protestuje jak nie chce już jeść, a dalej mu leci, hehe ;) za to po kąpieli żadnych problemów ze spaniem - po jedzonku kładę go do łóżeczka, 5 minut i syna nie ma :D

Co do chrzcin - te przed nami w najbliższy Lany Poniedziałek. :) A mnie jakieś paskudne przeziębienie łapie :( synek się w głos śmieje jak kicham :P macie jakieś sprawdzone sposoby na ból gardła w okresie karmienia piersią?
image
Grudzień (a co ;) )
WinnieThePooh - Przemek ur. 31.01.2015 Wejherowo

Styczeń
NiuniaAdasiowa - Kubuś ur. 11.01.2016 Wejherowo

Luty
image
Dziewczyny, a macie za sobą skoki rozwojowe? U nas pierwszy minął niezauważony, ale teraz prawie 8 tygodni i jest kryzys. Dziś tfu tfu jakoś łagodniej jest, ale od piątku masakra- ryk, wycie non stop. Bogu dzięki, że w nocy ładnie śpi bo w dzień jest koszmaaar :P
Moja miała tak że tylko by przy piersi siedziała. Najlepiej przyklejona na kilka godzin i by była zadowolona. : -)
Jutro idziemy w końcu na pierwsze szczepienie. Stresuje się nim, obawiam się żeby tylko żadnych skutków ubocznych nie miała, żeby dobrze je zniosła.
image
To koniecznie daj znać jak było na szczepieniu. A na co szczepicie?
Już po szczepieniu. Robiliśmy 5w1. A od następnej wizyty pneumokoki jeszcze będą. Był straszny płacz, aż mi się chciało płakać. Ale dobrze ze już po. Teraz tylko mam nadzieję że żadnej gorączki nie będzie.
image
I jak tam malutka? mam nadzieję, że obyło się bez gorączki :) mój młody po pierwszym szczepieniu (6w1 + pneumokoki) godzinę bez przerwy marudził, potem wszystko grało. Przed nami kolejne szczepienie: 13 kwietnia. Znając życie znowu ja to bardziej niż on przeżyję... Pozdrawiam :)
No jak narazie gorączki brak, zobaczymy jak nam noc minie. Oby bez afer. :-)
image
MILCIAA, nastepnym razem przy szczepieniu dostaw maluszka do piersi jeśli karmisz. Ssanie odwraca uwagę i hormony wytwarzane podczas cyckowania działają przeciwbólowo. U nas przy pobieraniu krwi na milion badań bardzo się sprawdziło - młody zakwilił i zajął się jedzeniem ;)
image

Maua_mama dzięki za radę, następnym razem tak zrobię. Bo przy kolkach takiego płaczu nie było jak przy szczepieniu. Ale całe szczęście już po, następne za 6 tyg. Mała jak narazie bez gorączki więc spokojna jestem. A jak przybierają na wadze wasze maleństwa? Moja jakoś ponad 100g na tydzień. Teraz waży 4560 i karmię piersią . Ale długa się zrobiła za to : -)
image
Świetny pomysł z tym karmieniem podczas szczepienia :) My mamy za tydzień, więc przetestuję i dam znać :)
Moja mała rośnie ładnie 2 tygodnie temu było 4784g, więc teraz już pewnie dobrze ponad 5kg :) A my ciągle w pieluchach 1 :)
Nie chcę zapeszyć, ale nasz kryzys rozwojowy chyba minął i od dziś Kluska uderza w zabawki wiszące w bujaczku :D I nie płacze prawie wcale, nawet jak nie ma mnie na widoku :D I'm soooo proud :D
My dziś byliśmy na szczepieniu, strasznie płakał. Pierwszy raz mu łzy ciekły.
Okropne przeżycie.
Jak na razie żadnej gorączki, jest tylko trochę nieszczęśliwy:(
To ja mam w domu długiego kurczaka - pierwsze szczepienie mieliśmy jak Misio skończył 7 tyg.i waga pokazała 3720 g za to miarka ponad 58 cm :) waga piórkowa po tatusiu, ale dr twierdzi, że jest ok - od wyjścia ze szpitala przybrał ponad kg a urósł ponad 3 cm :) czekam na następne ważenie, mam nadzieję, że do 4,5 kg dobije...
To nasz Filip to king Kong skończone 6 tyg a waga....5,5 kg ale co z tego jak w kość tak daje ze dziewczyny nie wiem jak się nazywam. ....a do tego jeszcze nasza starsza się rozchorowala i ten 38,5....tego nawet w najbardziej pesymistyczne scenariuszu nie przewidziałam :(
A ja mam pełen szacun dla mam więcej niż jednego dziecka - szczerze podziwiam i biję pokłony. Ja na chwilę obecną obstaję przy jednym... Chyba już jestem za stara na drugie... Szczerze, tak długo na nią czekaliśmy, że zdążyliśmy w sobie wyrobić egoistyczne nawyki... Może to głupie, ale wkurza mnie to, że nie mogę sobie zaplanować dnia np. wziąć prysznic o danej porze, albo zjeść śniadanie bo jest taka mała Kluska, która narzuca mi swój porządek dnia. A przecież od początku widziałam, że tak będzie i miałam 9 miesięcy, żeby się na to przygotować... Dopiero teraz powoli zaczynam się godzić z nową, chaotyczną rzeczywistością. I wcale nie chodzi o to, że jestem leniwa i tylko leżałam i pachniałam przez całe życie - wręcz przeciwnie. Ehh takie mam rozterki :) Ale wierze, że nikt mnie tak nie zrozumie jak Wy :)
a Nasza Klucha już gaworzy i głośno się śmieje i (!!!) zaczął się przewracać! z brzucha na plecy sam a z pleców z lekką pomocą :)
tak więc zabawa coraz większa!
Szczepienie nr 2 po świętach.
My wszyscy chorzy. Starszak zaprzedał nam ostrego wirusa i wszyscy na antyrobalu skończyliśmy (na szczęście Przemo się trzyma).
Tanzania ja mam drugie dziecko i nadal czuje tak samo jak Ty....a do tego drugie dziecko trafiło się raczej z tych średnio grzecznych wiec jest podwójnie ciężko.pewnie dlatego mam taką duża różnice między dziećmi 6 lat bo było ciężko się zdecydować długo nie chciałam a teraz w dużej mierze robie to dla męża bo wiem ze jest bardzo szczęśliwy.
Winnie The Pooh ile twóje dziecie ma ze tak się śmieje ? Bo ja już nie mogę się doczekać.
Czy któraś z Was stosuje debridad albo delikol?
Moja mała też się śmieje i uśmiecha jak tylko się do niej podejdzie jak leży w łóżeczku. A odgłosy takie śmieszne robi, najlepiej jej wychodzi osiołek: -)
Też podziwiam dziewczyny co mają więcej niż jedno dziecko. Na chwilę obecną nie wyobrażam sobie jeszcze jednego brzdąca. Moja znajoma urodziła miesiąc temu bliźniaki, to jest wyzwanie dopiero: -)
image
Jak fajnie macie ze Wasze maluchy polegać łóżeczku. ...mój tylko ręce albo płacz. ...
Mój maluch też się w głos już cieszy :D dzisiaj słuchajcie jakiś koszmar, Misiek ma mega czerwone dziąsełka, mega się ślini i dziś mega krzyczy jak je, albo jak tylko wyląduje w łóżeczku... Wg pediatry początek batalii ząbkowej się zaczął, aż się boję ile to potrwa zanim pierwszy zębolec wyjdzie... Dramat, padam na twarz, idę chwilę choć pospać póki mąż daje radę z młodym.
ps. o drugiej ciąży póku co nie myślę, tymbardziej po takim dniu jak dziś :P
Dziewczyny czy któraś z Was ma problemy z kółka z brzuszkiem z placzacym maluchem czy wszystkim się grzeczne i słodkie bobaski urodziły?
Moją małą męczą czasami gazy, nie codziennie całe szczęście. Ale na pomoc w gazach stosujemy Windi. Jak brzuszek boli to jest płacz bardzo głośny. No i codziennie dicoflor dostaje w.kroplach. Nie wiem tylko czemu robi zielone kupki. Nie każde i nie codziennie ale się zdarzają.
image
No to ja od dziś już wiem co to znaczy jak córkę boli brzuszek i jaką pojemność mają jej płucka...
Masakra, najgorszy płacz ever! Jakby ją ze skóry obdzierali...
Na szczęście zasnęła po espumisanie.
A ja chyba będę czuwać nad nią całą noc - adrenalina mnie trzyma przy życiu.
A my święta w szpitalu. ..noc na sor :( masakra. .
Magus a co się stało? Mam nadzieję że ok wszystko?
image
Magus co się dzieje? Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

Przemo ma prawie 3 mce. Uśmiecha się i "gada" gdzieś od miesiąca. A cwaniaczek mały zagaduje jak nie zwraca się na niego uwagi.

Zielone kupki to chyba jak dzidzia z czymś "walczy". Ja brałam teraz antybiotyk, to Przemek też miał zielone kupki.

Mój starszy też był strasznie płaczliwy. Przez pierwszy rok spał praktycznie z nami, bo co go odłożyłam, to po 15 min budził się. Teraz czasem potrafi przyjść w nocy i się przytulić :) taki typ. Polecam noszenie w chustach - dzieciaczek przytuli się i przynajmniej obiad można zrobić :)
a z dwójką nie jest tak źle. są dni kiedy można zwariować (np. jem obiad dopiero o 15, bo na zmianę krzyczą), ale ogólnie jest dobrze :)

Wesołych świąt dziewczyny!
image
image
Ehh też czuję się jak egoistka,mimo że baaardzo chcialam mieć Julkę ale doskonale Was rozumiem:)Moje dziecko ogólnie jest uśmiechnięte i kontaktowe kiedy jest najedzona ale w przypadku kiedy jest glodna ma kolkę puszcza mega głośne i śmierdzące bączki to jest płacz ale nie taki zwykły to jest wrzask połączony często z sininiem.Wszystko zniosę byle by była zdrowa i prawidłowo się rozwijała:)ehh a mój mąż właśnie z pogotowia wrócił diagnoza zapalenie gardła grrr...normalnie od dwóch dni czuję się jakbym miała dwójkę dzieci:P ale się wyżaliłam, dzisiaj się ewakuować do mamy na noc ,niech teściowa się synkiem zajmie w końcu wie przecież najlepiej co jej synek potrzebuję:p
Juz w doku takie silne kołki. ...:( oddawanie wyciskanie kupy. ...aj dziewczyny co ja przeszłam potem temperatura...wróciliśmy z katarem....a wchodzimy do domu a mój mąż 39 temperatury. .myślałam że odpoczne....48 godz bez snu...koszmar!!! A dzisiaj sama całą noc znowu...tylko fajnie ze juz w domu. Mam nadzieje ze Filipek da mamie odpocząć choć kilka godzin w nocy...
Magus, trzymam kciuki żeby z maluchem było ok i żebyś pospała trochę :)
Dziewczyny jak Wasze dzieci zniosły święta i tłumy gości? Moja wczoraj cały dzień spała i miała wszystkich w poważaniu. Za to dziś dla odmiany cały dzień nie spała i wieczorem nam urządziła awanturę chyba ze zmęczenia. Teraz padła, ale śpi niespokojnie bo smok wypada i ciągle do niej chodzę.
W ogóle w sobotę moja teściowa i mój mąż przeszli sami siebie... Mąż zabrał mała do swojej mamy na trochę, żebym mogła odgruzować chatę i siebie :P Spakowałam mu 80ml mojego mleka i na wszelki wypadek 90ml gotowego Bebiko. Dali jej najpierw moje a że podobno płakała to nafutrowali ją od razu tym modyfikowanym, więc w rezultacie mała zjadła na raz 170ml !!! Całe popołudnie jej się dziwnie odbijało, ale koszmar zacząć się wieczorem... 1,5h takiego mega wrzasku, że myślałam, że to już koniec świata. Brzuszek ją musiał strasznie boleć, kupy ani widu ani słychu. Termofor i espumisan dopiero przyniosły jako taki skutek w formie snu ze zmęczenia. Ulżyło jej dopiero wczoraj przy poranne toalecie - jak tylko zdjęłam jej pieluchę to dała pokaz możliwości i okupała siebie, przewijak, mnie i podłogę :)
A tak pobocznie jeszcze zapytam- czy w akpolu w Gdańsku jest winda??
Magus teraz musi być już tylko lepiej, ściskam mocno kciuki za Ciebie i szkraba :) mój mały niedzielę się cały dzień śmiał ku uciesze rodzinki ;) za to wczoraj był chrzczony i też był bardzo grzeczny, zresztą wszystkie maluchy (w sumie 6) były cichutko w kościele. Po dniu wrażeń padł, 'wstał' na kąpanie i kolację, zasnął i dopiero teraz o 3 podniósł się na jedzonko z szerokim uśmiechem na buziaku :)
Hej hej. A moja dziewczynka w niedzielę w miarę spokojna tylko wieczorem gazy meczyly (mama trochę za bardzo zaszalala ze świątecznymi przysmakami). A w poniedziałek jak zjechało się tyle ludzi to chyba oszalala i był płacz. Ale całe szczęście jak się już luzniej zrobiło to była spokojna. Wieczorem obudziła się na kapanie i kolacje i przespala pięknie całą noc do 7 :-)
image
Misiek właśnie testuje jeden z prezentów na chrzciny Misia Whisbear. Jedną rączką trzyma misia za ucho, drugą rączką pilnuje swojego smoka i zasypia - ku mojemu zdziwieniu ;)
My już po szczepieniu. Mała nawet nie zakwiliła, więc nie było potrzeby przystawiać jej do piersi. Teraz odsypia a ja ją bacznie obserwuję i czekam czy będą jakieś skutki typu gorączka... tfu tfu
hej laseczki, u nas katar :(
ale za to Przemo miał badanie ucha i wszystko dobrze :) słyszy wszystko i wyraźnie !!!
image
image
Hej dziewczynki! U nas sobota pod hasłem: bolą mnie dziąsła, chcę spać mamie w ramionach :P krzyk od 5 rano, łzy jak grochy, matka bliska depresji, a młody śpi właśnie na moim brzuchu...
image
Dziewczyny, jak usypiają Wasze dzieci? Mam na myśli nocne zasypianie. Moja mała tylko na rękach a potem zanoszę ją do łóżeczka... Potrafi się wybudzić kilka razy i śpiewka się powtarza.
Co u Was w ogóle? Może któraś z Was jest z okolic Oruni Górnej, Ujeściska? Jeśli pogoda dopisze to może jakiś spacer po okolicy? :)
Hej. Moja Iza zazwyczaj zamuli przy wieczornej kolacji :-) Odkładam ją do łóżeczka i sama sobie zasnie jak chwilę się przy niej posiedzi. Czasami trzeba ululac na rękach ale to jak np brzuszek męczy czy coś.
No my do Gdańska mamy niestety troszkę daleko....
image
Hej :) mój maluch po kąpieli i jedzonku zasypia sam w łóżeczku, nie muszę przy nim czuwać - gaszę światło i wychodzę :) mi do Gdańska też daleko, ale jak któraś z Chyloni to wspólne spacery jak najbardziej :D co tam u Was i Waszych szkrabów?
image
Iwo też sam zasypia wieczorem z muzyczką albo szumisiem. Wchodzę tylko na wypadający smoczek ;)
Przedwczoraj mieliśmy pierwsze szczepienie - zniósł je po męsku ;)
Chłopak rośnie nam jak na drożdżach - 5600g i 62cm czyli 9cm od urodzenia :) Zrobił się gadułą i cięzko go przegadać ;)

A jak tam dziewczyny batalia z powrotem do formy? Ja wypowiedziałam wojnę tyłkowi i brzuchowi... codziennie 7-9km z wózkiem plus dieta. Jutro jadę kupić dobry stanik sportowy i planuję wyprawy na siłownię

Ja jestem z Chwarzna z Gdyni :)
image

Pięknie Ci Maua synek rośnie, chciałabym żeby Kuba tyle ważył - trochę sobie poczekam przez kurczakowe geny szanownego Tatusia :P mi zostały pociążowe 2 kg i trochę brzuszka - póki co rozgrzewki i masaże, no i chodzenie z wciągniętym brzuchem a od poniedziałku uskuteczniam Chodakowską ;)
image
2kg wow! u mnie niestety 7kg na plusie. W moim przypadku karmienie piersią nie spowodowało spadku wagi ;)
Brzuch wciągnięty to podstawa!
image

Na mnie dzidzi przy cycu zadziałała :D U mnie przez pierwsze 2 miesiące też było plus siedem,teraz tak ładnie zjechało bez specjalbej diety - wszystko przed Tobą ;)
image
My wczoraj na szczepieniu na pneumokoki. Mały wazy 6120 więc już niezły klops z niego.
Zasypia przy piersi i wtedy go odkładam do łóżeczka, w nocy zje, odkładam go i idzie spać.
Niestety po szczepieniu dostał gorączki, cała noc z głowy, marudził, płakał widać że czuje się źle. Do tego znowu złapał katar więc się męczy.
Co do wagi to szczerze od dwóch miesięcy nie wchodziłam na wagę ale widzę że brzuch mi trochę został.
Pozdrawaim
Mój mały zasypia albo przy cycku albo sam w łóżeczku - zależy od dnia.

Już po drugim szczepieniu - 67 długi i 8kg; szaleje ;) Młody zaczął marudzić i już mu się nie podoba leżenie na plecach - albo chce siedzieć w bujaczku albo leżeć na brzuchu i wszystkich oglądać. No, albo w chuście zasuwać ;) a do tego gada jak najęty - cały czas gugigaga :D

2kg ?!?! zazdroszczę! mi po ciąży zostało 8 kg i jeszcze dwa przybrałam po świętach :( masakra jakaś, bo czuję jak mi się tyłek kołysze... Chodakowskiej to się trochę boję, bo za długo nic nie robiłam, ale chciałam spróbować ćwiczenia SportMama albo zwyczajnie zacząć biegać. Zobaczymy jak to będzie.
image
image
Ja mam dziewczyny -2 kg do ciąży. ..ale co z tego jak juz nie daje rady z moim małym łapie mnie depresja jeszcze jak czytam te wasze relacje o zasypianiu...ja na spacer mogę na 30 min max wyjść bo zaraz wracam na syrenie.....juz się boje i zaczynam schizy łapać ze może on chory jest na coś
Magus, łączę się z Tobą w bólu. Moja mała też mega niespokojna. Wieczorne zasypianie to od jakiegoś czasu mordęga :( W dzień śpi mało, w bujaczku nie wysiedzi dłużej niż 5 min-potem ryk. Ogólnie musi być w centrum wydarzeń bo inaczej wycie. Za to spacery przesypia w 100% - mogę chodzić 3-4h a ona śpi...
No to nasz super z tymi spamerami :) bo ja tylko max 40 min i ryk. ...a czy znasz albo domyślasz się jaki powód płaczu ?? Ile twoja Mała ma?
Mała ma 10 tygodni.
Nie mam pojęcia skąd ten płacz... Mam koleżankę, której synek jest 11 tygodni starszy od córci i właśnie został przeprowadzony do spacerówki bo w gondoli już nie chciał jeździć i głośno się buntował.
A Twoje małe ile ma?
A już widzę, że 8 tyg z hakiem. No to na spacerówkę za wcześnie. A może mu za ciepło albo za zimno?
U mnie moja Zosia zasypia po kąpieli o 19:30 i budzi się o 4:30. Jak pierwszy raz tak długo spała to się przestraszyłam i ją na siłe obudziłam, ale w kolejnych nocach dałam spokój widocznie potrzebuje tego snu :) co dla mnie jest zbawienne bo sama mogę się wyspać ! W dzień nie śpi tylko o 8:00 (9:00) do 11:30 a tak je i śpi itd. A o 12:00 idziemy na spacer który jak dla niej może trwać nawet 3 godziny, warunkiem jest tylko to że musze z nią chodzić a nie siedzieć na ławce w parku :D (wózek musi się poruszać), gdy wracamy do domu to żal mi jej budzić i przekładam ją do nosidełka samochodowego i wystawiam na balkon.
Ogólnie to trafił mi się mały Anioł! Bo nawet na szczepieniu zapłakała dopiero na samym końcu ostatniej szczepionki. A i co do wagi to mój klopsik waży 5550 g a mierzy 62,5 a nie ma nawet 2 miesięcy!
Mamy tylko problem z wysypką na twarzy na którą nawet lekarz nie potrafi zaradzić.
A jutro czeka nas wizyta u okulisty a we wtorek u kardiologa (ze względu na moją wadę serca) boję się co nam powiedzą.
A co do wagi to u mnie idzie to mozolnie przed ciążą ważyłam 49 kg a teraz 63 i waga stanęła i nic w dół :(

Pozdrawiam :)
A i ja jestem z Gdyni Witomino jakby coś :)
Tanzania nie zastanawiałas się żeby zdiagnozować czy maleństwo nie jest chore? Bo kurcze taki płacz bez przyczyny....ja juz umawiam się chyba do neurologa...a czy szczpilas w terminie?
Witam, Tanzania moja mała też trochę popłakuję,zazwyczaj nie wiem o co chodzi najedzona jest przewinięta a płacze.Ale wydaję mi się, że nie ma typowych kolek bo rozmawiałam z mamami któych dzieci miały kolkę to mówiły, że Julka na pewno nie ma, kolki to jest 3 godziny dosłownie wycia tego nie można nazwać płaczem, conajmniej 3 razy w tygodniu tak mi mówiła lekarka. Z tego co zauważyłam Julka ma problem z gazami i zrobieniem kupki, karm;ię mieszanie więc powinna codziennie robić kupkę a nie robi i się męczy :(dziewczyny czy któraś z Was kładzie dziecko na brzuszku do spania??? Julka niestety tylko na brzuszku najlepiej śpi i najdłużej bo tak to co chwilę rękami i nogami macha i się wybudza:/ Również chciałam zapytać czy znana jest Wam doleglowość zwana ,,sapką,,??
Kubuś zasypia na boczku, ale po jakimś czasie zmienia pozycję i potem go znajduję albo na środku łóżeczka (w poprzek!) albo na brzuszku właśnie ;) co do kupek - tak jak go 2 m-ca walił po kilka dziennie, tak teraz jedną co 2-3 dni. Ale bąki puszcza, brzusio miękki także jest ok :) Swego czasu wydawało mi się że synek ma sapkę, ale dr mi powiedziała że przy sapce dzidzi ciężko się oddycha przez 24 h na dobę a to co brałam za sapkę jest ponoć normą i samo minie.

My po kolejnym szczepieniu - 6w1, rota i pneumokoki. Mały zbuntował się przy wyciąganiu igły ale przytulił się do cyca i było już ok :) Ładnie rośnie - ma 65 cm za to waga jak się spodziewałam piórkowa - 4440 g. Dr mówi, że taka jego uroda i że ważne że przybiera, jest żywotnym wesołkiem - długim ale szczupłym, dokładnie jak tatuś. :)
image
Co tam słychać u Was i szkrabów? U nas pierwszy ząbek już jest :D prawa dolna jedyneczka :D a ja zaczynam robić zapasy mleczka co by móc gdzieś z mężem mym czasem wyskoczyć. Opornie to idzie, bo ściągam między karmieniami (metodą 77 55 33) po 30 ml max :/ ponoć jak laktacja się bardziej rozbuja będzie więcej - czekam na ten moment z utęsknieniem :P
image
NiuniaAdasiowa a bardzo marudzlai Twoja dzidzia?mi lekarka mówiła w zeszłym tygodniu,że Julce zeby idą ale ja widzę tylko dwa pęcherzyki na dole .Smarowalas czymś dziąsła? I jeszcze mam pytanie odnośnie rozszerzania diety,kiedy zaczynacie?moja mała ma 12 tyg a lekarka mówiła żebym się zaczęła zastanawiać nad tym.Dodam ze karmie piersią i mm.
Inka Kubuś miał takie dni, że tylko na ręce i nic innego, ale generalnie zniósł ten czas dzielnie :) na dziąsła polecam Bobodent, smarowałam małemu i od razu było po nim widać, że pomaga :) ja jeszcze o rozszerzaniu diety nie myślę, mały ma 14 tyg., wg dr pierś póki co wystarczy
image
Dziękuję za odp, musze podejść po ten preparat:)
już zęby?! ale szybko. Młody tylko się ślini i, jak to lekarka nazwała, "dziąsła pracują". Ale chyba coś jest na rzeczy, bo zaczął się budzić o 5 rano. I do tego zrobił się marudniejszy, tzn. na plecach nie chce leżeć, tylko na brzuchu świat ogląda i jak za długo przy cycu, to też na mnie krzyczy. cwaniaczek.
powiem Wam, że mam dosyć, bo starszy od miesiąca z katarem i kaszlem. Osłuchowo czysto, gardło piękne, a dzieciak chory. I lekarz nie wie co ma mu podawać. A co najlepsze w biurze u połowy dzieciaków takie same objawy ;/

jak Wasze maluszki?
image
image
Ten speed z zębami to po mamusi, jak wierzyć moim rodzicom to 2 zęby w wieku 3 miesięcy już miałam :D Kubuś póki co poprzestał na jednym i meeeeega się ślini dalej i zapamiętale szoruje buźką o wszystko. Ostatnio się taki grzeczniutki zrobił że szok - mój mały 'dorosły' synek nic nie płacze jak się obudzi tylko sobie cichutko leży i się rozgląda, gdyby się nie rozgadywał to bym często nie wiedziała, że wstał. Także już zupełnie nie mam kontroli nad długością drzemek. Długi się taki zrobił, wszystkie spodnie na 68 już nosi, teraz tylko czekam żeby wagowo podskoczył nad trzeci centyl. ;) Coś nam tu przycichło, dzidzie Mamom nie dają chwilki? ;)
image
Hej. Moja mała silni się i dłonie co chwilę do buzi bierze. Ogólnie jest grzeczna, Śmieje się co chwilę. Ciuszki też już na 68 nosi bo moja to na długość idzie :-) I te jej włoski, śmiejemy się ze jeszcze trochę i warkoczyki będziemy robić :-)
image
Hej.
Jak często wasze maluchy budzą się w nocy?
Mój wstaje co dwie godziny i szczerze to mam już trochę dość. Do tego w ogóle nie che żadnych smoczków. Wypróbowałam już 6 różnych, więc jak się wydrze na spacerze to nawet nie mam jak go uspokoić. Wszystkie wypluwa i wkurza się jeszcze bardziej jak mu próbuję dać smoczek.
Spać by chciał tylko przy cycku inaczej w dzień idzie go uśpić tylko w wózku. Jest zupełnie inaczej niż przy pierwszym, on był jak aniołek w porównaniu z tym małym terrorystą:)
Hej. Moja śpi od 21 do 6 rana. Więc w nocy się nie budzi na jedzenie. W ciągu dnia drzemkę jakias zrobi sobie. A smoczka bierze do spania ale wypluwa go jak zaśnie.
image
Dziecko ideał skąd się takie biorą ??
Witajcie,zeby cały czas idą ,maruda straszna z tej mojej córeczki ale za to śpi pięknie o 20.30 zasypia budzi się ok4/5 na mleko i dalej do 7/8 spi:)wczoraj dodałam pierwszy raz klik kukurydziany do mleka.moja mierzy 67 cm a waży 6,5kg a jak to u Was wyglada?jakoś smutno mi było jak chował am ubranka na 62.
Jeszcze chciałam zapytać co Wasze dzieci juz potrafia?Broń Boże nie chce porównywać tylko Julka jest moim pierwszym dzieckiem i jestem ciekawa:p
Hej :) Kuba je w nocy 2-3 razy. Najczęściej dwa razy - koło 1 i potem koło 4. Spi tak do 6:30, potem trochę pogada, do cyca i spi tak przez ok.2 godzinki jeszcze :) długie nóżki takie ma i póki co tylko na udkach zaczęły się 'pućki' robić, może pójdzie trochę w masę w końcu ;) a co do umiejętności - uwielbia jak się turlamy razem po kanapie, sporadycznie uda mu się na plecki z brzuszka obrócić - ale wydaje mi się, że to przypadkiem ;) na brzuszku też lubi leżeć, klatkę dźwiga na wyciągniętych rączkach i dość długo umie już wytrzymać w tej pozycji. A najlepiej jak się położę naprzeciwko niego na brzuchu, radocha totalna :D główkę już mocno trzyma, dźwiga ją do góry jak za długo jest w pozycji półleżącej, a ostatnio pokochał siedzieć na kolanku :)
Hej :) Moja malutka od jakichś 2 tygodni przesypia całe noce... Na noc dostaje butlę przed 20. Zasypia i śpi do 5-6 a dziś do 6:45 i aż się zerwałam z łóżka żeby sprawdzić czy wszystko ok a ona się tylko leniwie przeciągnęła i jak mnie zobaczyła to od razu miska jej się ucieszyła :D Rano po jedzeniu zwykle pogada z 2h i śpi dalej około godziny. W południe idziemy na spacer i w wózku śpi cały spacer 2h czy 5h-nie ma różnicy. Po południu już nie jest tak kolorowo bo lubi pomarudzić. Mam w zasadzie tylko jeden problem... jak zostawiam ją z tatą nawet na godzinę to jest wycie i marudzenie straszne :( Boli mnie to bo widzę, jak mój mąż się frustruje. Wychodzi z siebie, żeby ją zabawić a ona wyje :( Nie wiem co z tym zrobić...
A jeśli chodzi o umiejętności to chyba zgodnie z wiekiem. Od tygodnia pcha łapki do buzi. Bawi się na macie, gada do zabawek. Nie przewraca się jeszcze i nie lubi leżeć na brzuszku, ale głowę trzyma dumnie i stabilnie w górze :)
Boże dziewczyny ale macie fajnie...u nas zasypoa 19 budzi sie 12, 2, 3 i 5 to juz pobudka i nie ma spania... :( pożniej zasypia około 7 :( ja już nie daję z mężem rady...nie da się tak funkcjonować...:( na spacerze w wózku nadal max 40 min wiec nawet na spacerze sobie nie odpocznę :(
Magus współczuję, konsultowałaś się z pediatrą? może coś poradzi...

Tanzania mój Kuba też rozpaczał jak zostawał sam z tatusiem (jak jesteśmy w komplecie to go uwielbia). Przeszło mu, jak zaczął męża kojarzyć z jedzonkiem - od tygodnia przed wieczornym karmieniem ściągam mleko i małego futruje tatuś, odkłada do łóżeczka i utula do snu - jak ręką odjął przeszły krzyki jak wychodzę. :)
Hej dziewczyny. Macie może jakieś sposoby na przeziębienie w trakcie karmienia? Bo coś mnie zaczyna brać a nie wiem co mogę wziąć gdy karmię piersią.
image
Hej :) ja ugotowałam rosół, piłam dużo ciepłego i brałam strepsils z miodem i cytryną :)
5cm utartego imbiru, 2-3 zabki utartego czosnku, sok z cytryny i miód do smaku. zostawić na pare godz i popijac 2-3 lyzki 3 razy dziennie. do tego inhalacje z wody morskiej albo prenatal do nosa i gardła

Młody ogarnia przewracanie, łape zabawkini bawi sie nimi glownie pchajac do buzi :)
Oczywiście ze konsultowałam z pediatra neurologiem nawet w szpitalu leżelismy...poza nietolerancja laktozy nic nie wykryto rośnie normalnie nawet bardzo dobrze kończy 12 tyg i waży 6,5 kg rozwija się też dobrze ale na spacer nie mogę wyjść na zakupy pojechać. ...a tak właściwe to ile dziennie śpią w takim wieku wasze dzieci?? Pewnie znowu zalanie się Waszymi odpowiedziami ale co tam chce wiedzieć. Poza tym piszcie co fajnego robią wsze dzieciaki i w którym tygodniu szukam jakichś pozytywów bo jestem juz wykończona swoim macierzyństwem....szczerze to dla mnie coraz większy koszmar :( a jak Wasze dzieci tak dobrze śpią w nocy to są na piersi czy sztucznym ?? A maja smoki czy nie ??
Moja mała na noc dostaje 120 ml sztucznego i śpi zwykle 10 h. Moim się nie najadała. A w ciągu dnia pierś. A smoczek to best friend i bez niego nie ma opcji... Ze tak powiem: każdy pokój w domu ma swój smoczek, wózek i fotelik też :) W torbie też mam zawsze zapas :)
Kubuś w ciągu dnia śpi tak 5 godzin, średnio 3-4 drzemki. Na noc zjada z butli mojego mleczka 140-150 ml, w ciągu dnia tylko pierś. Smoczki mamy dwa - generalnie są potrzebne przy zasypianiu, teraz częściej używany przez bolące dziąsła. :)
A czemu karmisz z butli na noc? Nie macie problemu z tym żeby dzieci jadły z butli kiedy jedzą z piersi?? Przy karmieniu naturalnym chyba smoczek tez gorzej zasysaja? A ile trwa drzemka Waszych maluchów. U nas max 40 min z zegarkiem w ręku nawet na dworze w wózku max 40 min zaczęłam wnikać w temat i wyczytałam ze to mogą być problemy z przechodzenie między fanami snu u niemowlaka....ach....gdyby to nie moje drugie dziecko to bym się zalamal ze jestem beznadziejna matka która sobie nie radzi z dzieckiem ale mam porównanie i wiem ze trafił mi się taki ciężki model....skończył 12 tyg a my nadal w domu siedzimy ani zakupy wspólne ani spacery wyjazdowe :(
Dostaje moje mleko z butli z dwóch powodów: po pierwsze niedługo wracam do pracy na część etatu i chcę synka przyzwyczaić że cyca na miejscu nie ma, a po drugie wieczorne karmienie butelką zaprzyjaźniło maluszka z tatą - dzięki temu, że też kojarzy się z jedzeniem, zajmuje się teraz Kubą bez stresu ( wcześniej nie był go w stanie uspokoić ani zabawić kiedy nie było mnie obok). Ze smoczkiem nie miał i nie ma problemu :) a drzemki w ciągu dnia ma różne, od kilku po 40 minut do 2-3 po ok.2 godziny.
A jak nauczylas pić malucha z butli bo generalnie te cynkowe dzieci nie chcą z butli prawda?
Mały nie miał problemu z butlą, po cesarce jak byłam nieprzytomna dostał mieszankę i położne mówiły, że nie było kłopotu :) nie wiem, czy to kwestia smoczka czy nie, w każdym bądź razie ssie tak jak pierś ;)
Magus,
przepraszam, jeśli czegoś nie doczytałam, ale jeśli tylko często się budzi, to chyba nie ma się czym przejmować? mój starszy też się tak budził. Podziałało spanie z nami w jednym łóżku gdzieś od 3 mc do 6-7 mca. może nie każdy to pochwala, ale przynajmniej mogłam się wyspać, a dzidziek był spokojniejszy.

a teraz mój mlody zaczął budzić sie o 4 i już nie jest tak super pięknie...ale to chyba zęby, bo ślini sie niesamowicie. i słuchajcie cwaniak siada! tzn jak leży plecami na moim brzuchu (tak na skos) i złapie sie za coś to podnosi się do siadu! Wiem, że to jeszcze nie pełne siadanie, ale jaki cwaniaczek jest silny!

trzymajcie się przy tak pięknej pogodzie!
image
image
Nasz mały tez niestety śpi z nami :( i nic to nie zmienia zastanawiam mnie to że od 19 do 24 potrafi spać bez przebudzenia a po 24 budzi się o 2,4 i 5 juz wstaje. :( do tego w dzień po 40 min max. No i w wózku a dworze reż 40 max jak się obudzi to się drze wiec pospacerować nie można nawet zakupów nie zrobię :( nie chce leżeć i się patrzeć ani w gondoli ani w foteliku samochodowm. Padam juz na twarz ;(
Moja karmiona tylko na piersi śpi od 21 do 6. W dzień drzemki po 30-40 minut. Na spacerze śpi tak długo ile spacerujemy, czy godzinę czy trzy godziny. Najbardziej cieszy mnie to ze wieczorem nie ma dużego lulania, jest kolacja, odkładam do łóżeczka i sama sobie zaśnie :-) A powiedzcie mi kiedy wprowadzacie jakieś np kaszki dla maluszków?
image
A mu mnie nawet a spacerze śpi 40 kin a potem ryczy jakby go woczek w d.... parzyl. Nawet na długi spacer nie mogę wyjść taka pogoda a ja siedzę jak pies w budzie. Ratuje dziewczyny bo juz nie mam siły a tego mojego chłopaka :(
Mangus poczytaj w necie o terapii czaszkowo krzyżowej albo poradz się osteopaty - może jest jakies napięcie albo ucisk i to sprawia dyskomfort. Może masaż Shantala przed snem?
Może szumiś? teraz w smykuna stronie są promocje na szumisie. U nas się bardzo sprawdza - młody się kręci to mu go włączam i śpi dalej. ew. szumy z youtube
Na spacer proponuję chustę, a za jakiś czas nosidło ergonomiczne.

Wierz mi, są dzieci HBN, które budzą się co 30-40min, a w dzien mają drzemki max 20min. Jeśli wszystko jest ok to po porostu geny i nic nie poradzisz - kiedyś to minie

Idz wcześniej (razem z nim) spać co drugi dzień to trochę odeśpisz. Idz na dwór - jak płacze weź na ręce i pokazuj świat :) musisz się wziąć do kupy bo to dopiero 3 miechy minęły i jest to początek
image

Dzięki za radę szumisia mamy nie działa chustę tez to jedyny moment kiedy wychodzimy na spacer.....i w chuście jest ok ale teraz jest już ciepło i coraz ciężej. ...a żal jest mi podwójnie bo to moje drugie dziecko....i jest diablem w porównaniu do mojej córki
Magus ja z marcowek. Pisze, zeby Cię "pocieszyc" ;-) moje 2-miesieczne dziecko śpi max 10h na dobę - nawet cyc nie usypia. Przetestowane wszystkie smoczki, także Wubbanub. Młody dostaje Delicol na nietolerancje laktozy, Espumisan na kolki i BioGaje na poprawę trawienia. I tak potrafi drzec się bez przerwy przez 6-7h. W telefonie mam zainstalowana aplikacje z różnymi białymi szumami. On ma problem, żeby puścić baka. Używamy Windi. Wszystko z rezultatem miernym, by nie powiedzieć niedostatecznym. Wózek i chusta tez bleee. Ale być może tak ma. Starszy syn był niechustowy. Z wózka zrezygnowaliśmy po roku. Chodził na nogach albo go nosilismy. Po roku także nie spał juz w dzień, a teraz mając niecałe 5 lat śpi od 21:00 do 5:30. Ja mam chyba dzieci wysokich potrzeb ;-) Pogodzilam się z tym... po prostu :-) Zawsze możesz skonsultować się z neurologiem.
o kurcze współczuję, ale może trzeba porządnie przebadać? może jakieś napięcie ma? chociaż mój starszy też był ryczek (do tej pory jest), ale po odstawieniu cycka jakoś się uspokoił, zaczął sam zasypiać. Może też musisz przecierpieć chwilę i będzie ok. Dziecko dziecku nie równe.

Mamy pierwszego zębala! dzisiaj się przebił!
image
image
Gratulacje winnieThepooh,opiszesz jak ten proces wyglądał? Bo mojej córce niby juz od chyba 3tyg wychodzi według opinii pediatry ale ja tam nic nie widzę. Mam pytanie ,moja córka na ogół jest pogodnym dzieckiem,dużo gaworzy jest bardzo ruchliwa jak nie ręce to nogi chodzą ale jak coś jej nie pasuje czy jak jest głodna to drze się w niebo głosy jakby ją ze skóry obdzierali,wózek okropny płacz juz od dwóch tygodni kręcę się wokół domu bo jak w końcu się uspokoi i zaśnie to nie wiadomo ile będzie spala a jak się obudzi to wrzask.Jeszcze mnie martwi to ze jest bardzo lekliwa, jakiś hałas czy inny donosniejszy dźwięk to odrazu podkowka i w ryyyk czy może któraś z Was się spotkała z takim zachowaniem?może normalnie to jest moje pierwsze dziecko i wszystko bardzo przeżywam.
Magus jak tam u Was? nie wiem czy to Cię pocieszy ale moja kuzynka ma dwoje dzieci,pierwsza córka do 4 miesiąca nic tylko ryczała caaly czas i tylko przechodziła od mamy do babci potem dziadka i jak tata wracał do taty,już wtedy współczucia kuzynce a teraz w zeszłym roku urodziła synka i powtórka z rozrywki do 6miesiaca,jak byli u nas na weselu to wszyscy zapamiętali tego małego przez to ze płakał. Moja kuzynka była wyczerpana ale bardzo dzielna.I ani przy małej ani przy małym spacery nie wchodziły w grę na początku. A teraz super uśmiechnięte dzieci.A co do wymagających dzieci to lekarka oceniła ze moja córka tez takim dzieckiem co prawda nie płacze duzo ale aż się boje jak to będzie jak będzie starsza:)
Hej Mamusie :) Jak tam Wasze maluszki i ich postępy? Moja mała ma 16 tygodni i ostatni miesiąc spała całe noce od 20 do 5. Wybudzałam ją na jedzenie, ale nie chciała. Od 3 dni budzi się kolo 1-2 na mleko. Jestem zszokowana bo myślałam, że trafi mi się dziecko, które budzi się co 2h :P W dzień ma 2-3 drzemki. Poza tym strasznie dużo "gada" od kilku dni :) Uczy się przewracać z plecków na brzuszek. Szaleje w leżaczku. Ogólnie jest pogodna :) Jedyne czego bardzo nie lubi to leżenie na brzuszku. No za nic w świecie nie poleży dłużej niż minutę, dwie. Wścieka się niemiłosiernie... Chwyta zabawki i ładuje do buzi. Na macie potrafi spędzić godzinę albo i dłużej :)
Czy któraś z Was zdecydowała się już zostawić maleństwo na noc pod opieką np dziadków? Myślę nad tym mocno bo chciałabym trochę czasu poświęcić mężowi, skupić się na nim tylko. Chłopak jest ostatnio po macoszemu traktowany przeze mnie :P
Inka dziękuję za pamięć Filip trochę się uspokoił w dzień już tyle nie płacze potrafi już poleżeć w leżaczki trochę na macie...pozostał jeszcze problem spania i drzemek...śpi max 40 min. W wózku również wiec dłuższe spacery odpadają. ...ogólnie nie mam czasu zrobić czegokolwiek bo te 40 min szybko mija w nocy teraz nie jest lepiej...budzi się 24,3,5 i tu często już nie idzie spać. ..wiec jak czytam ze dziewczyny piszą ze im dziecko przesyłka całe noce.... :( i śpi w dzień 2-3 godz.... :( pozazdrościć. ...dziewczyny cieszcie się bo macie fajne macierzyństwo. ...mam jeszcze pytanie do mam dzieci 13-14 tyg jak wasze dzieciaki reagują na dźwięki czy odwraca głowę do dźwięków czy szukają źródła jak ktoś do nich mówi? ?
Magus a może spróbuj podać mm na noc lub sciągnij pokarm i dodaj zagęszczacz lub kleik??rada mojej kuzynki tej o której pisałam, podając mm przynamniej trochę się zregenerujesz w nocy.Moja mała też zaczyna się budzić szybciej do 3 miesięcy spała 4-4,5godz w dzień a teraz max 3 a wieczorem tak jak kładliśmy ją ok 20 i było ok to teraz już chwile po 19 marudzi płacze bo zmęczona:(Julka też ma 16 tygodni i tak jak pisałam ogólnie jest bardzo pogodna duuużo gaworzy , ślina jej leci hektolitrami:)co do zabawy to sama potrafi się sobą zająć z godzinkę,na macie lub w leżaczku.Nawet czasami uda się uśpić w leżaczku(mamy taki rozkładany na płasko).Na brzuszku lubi leżeć najepiej jakby to był nasz brzuch w sensie męża lub mój, ale nie podnosi się jeszcze na przedramionach.Rączkami już operuję potrafi wkładać zabawki do buzi i składać ręce jakby się podliła:) Niestety nienawidzi się przekręcać czy leżeć na boku,myślę że to kwestia czasu:)Co do zostawienia małej na noc pod opieką kogoś innego to my czekamy do pół roku, Julka w nocy strasznie rzuca się w kołysce sapie, piszczy i w ogóle masę dziwnych dzwięków wydaję, ja sama pół nocy nie śpię i nie chciałabym aby ktoś inny nie spał całej:P a co do wołania jej badż zaczepiania zabawką to jeszcze się nie odwraca w kierunku dzwięku,położna mówiła że na wszystko przyjdzie czas:)
Hej.
Za nami kilka cięższych dni i jeszcze gorszych nocy.
Mały się mocno przeziębił, katar leci strumieniem, kaszle i ma gorączkę. Marudzi strasznie i cały czas na rękach. Dziś w nocy nie spał od 12 do 3.30.
Na całe szczęście dziś jest trochę lepiej i mały odsypia. Śpi już prawie 3h.
Rozszerzacie już dietę?
Mój mały jest cały czas na piersi ale ostatnio zaczynamy już jeść warzywka i raz dziennie je kaszkę ryżową. Niestety po tej zmianie na problemy z kupką. Strasznie się męczy i ma przerwy po 2 dni.
Jak to u was wygląda?
Ja będę rozszerzać od pół roku tak jak jest rekomendacja przy karmieniu piersią. A u nas pojawił się dodatkowy problem. ..totalny ryk w samochodzie wiec jestem totalnie uziemiona ani wózek ani samochód :(
U nas pediatra zalecił już rozszerzenie diety, ale na razie dostaje malutko. tylko na posmakowanie:)
A dlaczego zalecił ?? Masz jakieś szczególne wskazania ?? Generalnie lekarze mało wiedzą na temat karmienia piersią rozszerzania diety itp jeśli karmisz piersią to powinnaś rozszerzeń od 6 miesięcy poczytaj o zleceniach w necie m.in WHO
Eliza, a dlaczego zlecił rozszerzanie diety tak wcześnie??? Przy kp rozszerzanie jest po 6mż. Jego uk pokarmowy nie jest jeszcze na to gotowy. Mój jest na mieszanym, ale nawet jeszcze nie myśle o rozszerzaniu. Nawet takie smakowanie/próbowanie moze byc dla małego brzuszka obciążające.
Niestety wiedza lekarzy o żywieniu dzieci jest turbo uboga. Moja "przychodniowa" pediatra, przy pierwszym synu, na moje pytania o dietę dziecka dała mi ulotki Gerbera i Bonovity...
Dokładnie
Inka, na szczęście nie było strasznie - trochę bardziej marudny, kupy trochę rzadkie, ale obyło się bez gorączki.

Za to teraz złapał od starszego zapalenie krtani i noc spędziliśmy w szpitalu :( no ale już wszystko ok, tylko pilnujemy, żeby katar nie spływał i nie rzuciło się na oskrzela czy płuca :(

My też czekamy z rozszerzaniem. Gdzieś czytałam, że nawet dzieciom na mm rekomendują rozszerzanie po 6 mcu. Chociaż przyznam, że młody już z zazdrością patrzy na jedzenie i jak jem kanapkę trzymając go na rękach, to próbuje wyrwać i pchać do buzi :D urwis mały

jak tam osiągi? U nas przewracanie się i próby siadania (tzn. jak leży plecami na moim brzuchu tak pod kątem 45 st, to łapie moje palce i siada, ale sam jeszcze nie próbuje)
image
image
W sumie nie wiem czemu. Powiedziała ,że nóżki mu się robią chude i mam zacząć wprowadzać. Po paru dniach też doszłam do wniosku, że to za wcześnie. Mały miał problemy z brzuszkiem, nie mógł zrobić kupki więc wszystko odstawiłam.
Są kaszki i słoiczki po 4 miesiącu i takie mu kupiłam, ale teraz poczekam jeszcze te dwa miesiące.
Tym bardziej że ładnie przybiera na wadze i tylko biedne dziecko się po tym męczy.
Witajcie, ja też czekam z rozszerzeniem diety. Mam problem bo Julka robi rzadko kupki tak co 3-4 dni jest na mm, a dodatkowo kupki są zielone, moja pediatra nie widzi problemu;/a mi się zdaję że tak nie powinno być, co uważacie na ten temat??Julka ani myśli się przekręcać/
Inka, a jakie mleko dajesz?
Maua podajemy bebilon ha.
U nas od Babilonu tez były zielone i do tego śmierdzące kupy. Teraz zmieniłam na hipp i sa juz takie jak trzeba :)

Z jakiegoś konkretnego powodu dajesz HA?
Julka jak miała dwa tygodnie to byłyśmy w szpitalu i tam nam lekarka zaleciła ze względu na kolki(wydawało mi się to zbyteczne bo od urodzenia dostawała bebiko i w sumie po przejściu na ha nie było różnicy ale pediatra kazała nie zmieniać) a jak przechodziłaś z bebilona na hipp??
Co tam dziewczyny u Was i maluszków? u nas zmiany - odkąd Kuba skończył 4 m-ce zaczął marudzić po moim mleczku i przeszliśmy na karmienie mieszane. Młody w ciągu dnia wcina nan pro h.a. (bo mąż nie toleruje białka z mleka) i póki co sobie chwalę, je chętnie, żadnych zaparć i innych historii, a przynajmniej troszkę się mój długi drobinek zaokrąglił:D jutro kolejne szczepienie to się dowiem jak nowe jedzenie na wagę się przełożyło ;)
Hej dziewczyny. Czy któryś z waszych pociech ma już ząbka? Moja od soboty ma kaszel, bardzo się silni. W poniedziałek byłam z nią u lekarza żeby ją osluchala no i osluchowo jest czysta. Podobno ten kaszel jest od nadmiaru śliny bo ząbki mogą iść. Temperaturę ma ok 37 stopni. Czy też któraś z Was tak ma? Bo ja cały czas sobie wkręcanie ze mała jest chora i stąd ten kaszel.
image
Sprawdzała refluks taki ukryty bez ulewa nią często objawia się kaszle
Mój synek ma jednego ząbka póki co, jak się wyżynał to faktycznie więcej kaszlał, ale szczerze to nie kojarzyłam tego z zębami ani chorobą, wg pediatry do pół roku kichanie i kaszelek gdy nie ma przeziębienia jest wynikiem oczyszczania się dróg oddechowych malucha jeszcze po porodzie :)

po dzisiejszym szczepieniu Misio miał stan podgorączkowy, w przychodni bardzo płakał i nawet cyc nie pomógł - bardzo niedelikatna pielęgniarka się trafiła :( ale już jest lepiej, Kuba odsypia trudy dnia ;) zaczyna w końcu przybierać, przez niecałe 1,5 miesiąca ma więcej 1,2 kg :)
Hej Dziewczyny!
Jesli chodzi o zęby, to u nas pojawiły sie chyba 4 białe kropeczki u gory-jesli nie mam jakis omamów;) i tez zauważyłam, ze cześciej kaszle. Ale tez sporo ulewa.

Jak tam Wasze maluszki? Dajecie juz cos innego oprócz mleka do jedzenia? My jesteśmy po pierwszej łyżeczce marchewki;)
Hej.
Mój powoli je obiadki, ale nie codziennie i tylko jeśli widzę, że jak my jemy to się patrzy i na nas mlaska:)
Za to dał by się pokroić za banana, ale nie w postaci papki ale ja trzymam całego banana a on go sobie ssie, potrafi tak zjeść pół a jak mu zabieram to strasznie płaczę. w ten sam sposób je świeżego ogórka i arbuza.
Jak je obiadki to musi trzymać łyżeczkę razem ze mną i sam włada do buzi.
Jednak cycuś to jego ulubione danie:)
A u nas jednak kaszel przerodzil się w infekcje i od poniedziałku mała bierze antybiotyk. Już kaszel ma troszkę lepszy. My jak narazie jeszcze nic poza cyckiem nie dawalismy. Ale myślę że już czas coś spróbować.
image
Eliza-jaki fajny samodzielny maluch:) Tez spróbujemy niedługo BWL:)
Milcia-zdrowka dla synka!
Hej :) Jak te nasze maluchy rosną :) Czas leci... ja już nie mam prawie pokarmu :( Czasem mała rano pociumka, ale potem i tak muszę jej dać butlę. Zjada 180ml na raz i krzyczy, że chce wiecej. Od tygodnia wcina obiadki bobovity. Nauczyła się ładnie połykać i już nie wypluwa :) Jestem dumna :) Lada dzień wjadą deserki a potem kaszki i gluten muszę wprowadzić. Ogolnie malutka jest pogodnym dzieckiem, przesypia noce od 20:30 do 6 :) Nie moge narzekać :)
Hej!

Trafiłam na to forum jeszcze w ciązy , ale kompletnie o nim zapomniałam, Dziewczyny może macie podobną sytuację , moja Mała na piersi jeszcze do niedawna robiła jedną kupkę na dzień, teraz po każdym karmieniu
Nie wiem dlaczego , diety nie zmeniłam , pediatra powiedziała,żebym dawała jej marchewkę, ja jednak nie jestem do konca przekonana , dzisiaj natomiast podalam jej po piersi troche mm , bo słabo przybiera - zjadła tylko 50 ml , widac , ze byla najedzona.
Może jestem trochę przewrażliwiona z tą wagą , bo bo Mała nie wyglada na nieszczesliwa , przesypia noc od 21do 5 i potem jeszcze robi sobie drzemke do 8, bawi sie , jest bardzo wesola i ruchliwa. Caly czas sie smieje:):)
Czy to prawda , ze po 4 miesiacu dzieci mają podwoic wage?

Pozdrowienia!
Jeszcze jestem ciekawa jak sie czujecie? Mnie dopadło straszne zmęczenie. Włosy wypadają, waga mi spadła do wyjsciowej , ale figura już nie ta sama:] Często boli mnie głowa, a Panadol nie pomaga.
Czasem czuję taką bezsilność, a ostatnio nawet się rozkleiłam.
I te komentarze , ze ja sie przy Małej "nie narobię" i że ona taka spokojna , to powinnam sie cieszyć. Może i owszem racja ,jest spokojna i kochana, ale Dzidzia jest bardzo absorbująca i nie mam za bardzo czasu dla siebie.Niestety nie jestem w stanie ściagnąc z laktatora prawie nic. Ostatnio pierwszy raz umówiłam się z kolezankami na wieczorne wyjscie , to z 2 dni sciagalam mleko na dwa karmienia.:/
Meggi, ja jestem prawie łysa! Zrobiły mi sie normalnie zakola:D bierzesz jakies witaminy dla kobiet karmiących? Głowa do gory, masz prawo tak sie czuć, w koncu to obrót o 180 stopni:) Ja zawsze sie pocieszam, gdy dopada mnie taki kryzys, ze to jedyny taki czas, kiedy jesteśmy ze soba 24/24, jak wrócę do pracy, pewnie bedzie mi tego brakować.

A te kupy sa takie jak zawsze? A ile Malutka juz ma?
Witajcie, u nas katarek i to taki porządny, Julka się strasznie męczy biedna.Byłyśmy u lekarza bo miała mieć szczepienie w piątek ale się nie zgodziłam na szczepienie, na szczęście osłuchowo ok. Lekarka mówi, że teraz już na pewno ząbki idą,Julka jest marudna i najlepiej u mamy na rączkach:)Ja też jestem łysa, jest mi z tym strasznie zle bo ogólnie miałam bardzo grube łądne włosy i to mnie dobija i też czasami mam wszystkiego dosyć, czekam na męża z zegarkiem w ręku i jak wraca to odrazu oddaję jemu Julkę:P a potem oczywiście mam wyrzuty sumienia, że mam małej dosyć:/ my również jesteśmy już po marchewce, ziemniaczku, jabłko, gruszka a czy Wasze dziecieczki piją samą wodę,bo u nas to jest mega problem od razu się orientuję że zamiast mleka w butli woda:P a je 4 razy po 180 ml.Czy Wasze butelkowe dzieci też nie jedzą już w nocy?moja zasypia ok 19.45 i śpi do 7.
Limonka musze Cię z martwić na wypadanie włosów żadne tabletki nie pomogą, te włosy co urosły w ciąży( a u większości kobiet włosy się wzmacniają i rosną jak szalone)muszą wypaść a nowe rosną ok 3 miesięcy także trzeba po prostu przeczekać ten nieciekawy stan co nie znaczy ze tabletki wcierki maski czy specjalnie szampony nie zaszkodza:)czy Wasze maluszki tez tak ciągną za włosy? Jeszcze chciałam zapytać jak u Was z przewrót ami? Moja to kluska 8,150 kg i 70 cm wiec może za ciezka:p
Wiem, wiem Inka;) Łysienie poporodowe przechodzę drugi raz;) i tak jak piszesz, trzeba to przeczekać... Chyba około 7 miesiąca zaczęło sie wszystko normować z włosami.Chodziło mi o takie ogólne rozbicie o ktorym pisała Meggi. Oczywiście, nie mowie, ze to recepta na wszystko, kiedy dochodzi jeszcze niedospanie, stres czy brak czasu, zeby regularnie cos zdrowego zjesc. A u mnie wszystkie te czynniki w nadmiarze występują;)
Moj synek wode popija, ale niezbyt chetnie;) korzystacie juz z niekapkow?
Za te pare włosów, ktore zostały tez chetnie ciagnie, albo za skore - uścisk kobry normalnie:) Przewroty z pleców na brzuch od około 2 tyg robi:) Ciezko go przebrać, az tak sie wierci:) ale moj najstarszy jest chyba, wiec nie ma co porównywać.
O rety to długo,ja jak sobie pomyślę ze jeszcze tyle będą mi te włosy wypadać to aż mi się chce plakac:p co do niekapkow to się właśnie zastanawiam od kiedy może dziecko z nich pić? I pomagalas sie dziecku przekrecac czy samo zaczelo?Limonka to Ty doświadczona mamusia jestes:)moja ma 19 tygodni.
Hej. Mo też włosy na potęgę wypadają. Stosuje: tabletki, szampon, ampułki ale to wszystko żeby szybciej odrosły, czasami jak widzę ile zostaję na szczotce to mi się płakać chce.
Zostałam teraz na ponad tydzień z dwójką sama i mam nadzieję że nie oszaleję, mały dziś w nocy się budził co godzinę i jestem padnięta.
Dobrze że jest jeszcze przedszkole:)
Co do przewrotów to mały do ponad dwóch tygodni się obraca, do tego skubany potrafi całkiem szybko się czołgać, więc na łóżku nie może sam zostawać.
W wodzie potrafi raczkować, tylko trzeba mu pilnować głowy żeby nie zanurkował. Ogólnie cały czas się wierci, kręci i nie ma nawet sekundy ( chyba że śpi) żeby poleżał spokojnie.
Limonka, biorę witaminy te co w ciązy i morfologię mam ok, pewnie to wahania hormonalne powoduja taka ospalosc i zmeczenie. No i oczywiscie Maluszek ma tez w tym swoj udzial:)
Ale masz rację, tak to jest ,ze jak jesteś w pracy to tęsknisz za czasem w domu i spacerami.
Julka ma 17 tygodni i jest na piersi , dlatego zdziwila mnie ta decyzja o marchewce. Moze w przyszlym tygodniu cos sprobuje jej podac.
A chodzicie gdzieś z maluszkami na basen?
Inka, niekapki sa niby nawet od 4mca? Ja mam z tomme tippee, wczoraj dałam mu troszke wody, ale nie był zainteresowany, posłużył mu bardziej jako gryzak;) Z przekręcaniem jakos specjalnie nie pomagałam, ale doping był:D

Eliza, powodzenia z Maluchami przez ten tydzien:) Moj tez ostatnio budzi sie w nocy co chwile... Wróciliśmy pare dni temu od dziadkow a tam przesypial całe noce... Nie wiem co mu tutaj nieodpowiada...

Maggie, ja jeszcze nie, ale zabieram sie do wyjscia na basen juz od paru ładnych miesiecy (ze Starszym;)
A czy któraś z Was się kąpie z maluszkiem?? moja ma już coraz mniej miejsc a w wannie i nie wiem czy to juz odpowiedni moment do przeniesienia do dużej wanny:P ja jakoś nie jestem przekonana do moczenia się z dzieckiem ale może nie mam racji.
juz od jakiegoś czasu kapie Małego w dużej wannie razem ze starszym, tylko moj kręgosłup na tym cierpi;) Słyszałam, ze niektórzy kapią sie razem. Znajoma np. wchodzi z dzieckiem pod prysznic.

Dziewczyny, co Wy na to, zeby zrobic grupę na FB, byłoby łatwiej i sprawniej komunikować sie, poznac, pokazać maluszki?
jestem za fb :)
To wyślijcie mi Dziewczyny, ktore chcą namiar na siebie na FB, utworzyam grupę:)

Tazania, wysłałam wiadomosc:)
Dziewczyny jaka jest nazwa grupy na fb? Mam jeszcze pytanie piszcie jak to z tymi obrotami ?? Jak mogę prosić piszcie również który to tydzień - łatwiej wtedy porównać. A jak u Was czy u wszystkich dzieci tak ładnie przesypiaja noce?? Bo u nas jeszcze cały czas ciężko :(
Mam jeszcze pytanie jak u Was z rozwojem nie wiem jak to nazwać - kontaktowosc. Czy Wasze dzieci reagują juz na imię na wolanie na to jak np mąż przychodzi z pracy. Itp. ??
Moja mała ma 21 tyg. Kilka razy udało jej się obrócić samej na brzuszek. Ale codziennie się kula. Ogólnie jest leniuszkiem jeżeli chodzi o leżenie na brzuszku (w wannie tylko jej się to podoba). Noce przesypia cale, śpi od 21 do 6. Na imię czasami zareaguje ale nie wiem czy to przypadek :-) Ogólnie ostatnio uwielbia gryzaczki, wszystko już łapie w rączki i wyczaila że za stopy może się ciągnąć i wkładać je do buzi
image
Magus, na priva mogę Ci podesłać link do grupy na fb.
Moja mała zaczęła się na poważnie obracać w 19 tygodniu, ale póki co tylko z pleców na brzuch i tylko w prawo :P Śpi od 21 do 7. Czasem z przerwą na wetknięcie smoka. Kontaktowa jest i owszem, ale na imię nie reaguje, bardziej na znajomy głos.
Tanzania też poproszę o.link
image
wysłałam Ci na priv :)
Dzięki już jestem
image
Ja również poproszę o link:)
Mój mały kąpie się w dużej wannie od samego początku, ale zgadzam się z tym że plecy dostają przy tym:)
ja tez poproszę o linka :)
image

Ja też:)
Wysłałam Wam na priv.
image
Moja mała ma 20 tygodni i nie obraca się w ogóle, ogólnie jest leniwa jeśli chodzi o postępy ze tak to nazwę motoryczne ,za to lubi się bawić rączkami ogląda łapie zabawki , smiehe sie w glos i wczoraj wyczilaa ze może pluc na imię to trudno powiedzieć czy reaguje na pewno na znajomy głos . Czy teraz wszystkie się przenosić ie na fb? Pytam bo nie mam i szkoda mi ze nie będę mogła poczytać o Waszych maluszka.
Inka :) to może zmontuj sobie jakieś fajkowe konto na fb tylko dla naszej grupy :) Tam jest o wiele wygodniej :)
A może któraś z Was mieszka na Obluzu w Gdyni i poszukuje towarzystwa na spacery?:)
Inka, ja jestem z Gdanska, ale jak bede w okolicy to sie odezwę;)
Tanzania dobrze prawi:) spróbuj z tym fejkowym kontem:)
Inka ja jestem z Oksywia! :) trochę czasu minęło, ale jeśli nadal szukasz jakieś mamy na spacery to możemy się wybrać :)
Jak najbardziej:)kiedy i gdzie Ci pasuje?
Chodzę na spacery prawie codziennie (chyba, że pogoda nie dopisuje). Możemy umówić się jakoś w "połowie drogi". Zależy, w którym miejscu na Obłużu mieszkasz :)
hejka, my rówież poprosimy namiary na FB tam jest dużo łatwiej się komunikować:) poazdrawiamy
Ja mieszkam we Wrzeszczu Dolnym, dużo spacerujkemy po okolicy więc może któraś mama chciałaby sie dołączyć:)
desperadoska_13 w takim razie może obok centrum handlowego Bosman(jesli dobrze kojarzę nazwę)??nie znam Oksywia także ciężko mi podać jakieś inne miejsce, ja mieszkam obok kościoła św. Ducha ale Obłuża też za dobrze nie znam bo od niedawna tutaj mieszkam.
Nie ma problemu. Mi pasuje :)
Desperadoska_13 Chyba przez forum ciężko będzie się dogadac:p mój email wikus90@tlen.pl odezwij się prosze:)
Napisałam :)
cześć dziewczyny, dawno mnie tu nie było :) mogę dołczyć do fb?
image
image
Wyślij mi prywatną wiadomość z linkiem do Twojego profilu na fb a ja dodam Cię do grupy :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy

do góry