Widok

Mamusie jesienno-zimowe 2007 :) [9]

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Nowy :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No u mojej to się dziś okazało, że to nie przeziębienie tylko wirus. Więc leku na to nie ma. Można tylko płukać nosek i czekać aż przejdzie. No i obserwować, żeby nie było gorzej.

gratulujemy Maksikowi i czekam na postępy mojego zbira:)
Basiu znajomej córa ma 8 miesięcy i lekarka nic nie wspominała że nie może i małej na prawdę o wiele lepiej się oddychało tak więc może trzeba wybróbować, ale jak znalazłaś inny lek to też fajnie się dowiedzieć:)
ale ja się cieszę bo nasze maluchy już są w taki wieku że idzie im jakoś pomuc w przeziębieniach można już cokolwiek stosować:)

Julka najpierw nauczyła się przewracać z brzuszka na plecy (miała wtedy 4 miesiące). Przewróciła się może ze 2-3 razy i koniec. A jakiś miesiąc temu zaczęła przewracać się z plecków na brzuszek i robi to ciągle. Jeden ruch i już jest na brzuszku. A kiedyś darła się jakby ją ze skóry obdzierano jak ją na brzuszek kładłam. Teraz uwielbi to robić. A w drugą stronę nie chce!!
Także gratulujemy Maksiowi a mamie radzimy uważać bo może mu się to strasznie spodobać. A ciężko ubiera się dziecko leżące na brzuszku!
A jeśli chodzi o nasivin to wiemy, że trzeba krótko stosować, nawet na ulotce jest, ale lakarka też mówiła. Ale dzięki za zainteresowanie.
Kajuta, chciałam kupić tel olbas, co go twoja koleżanka używała, ale on jest od roczku. Ale kupiłam pulmex. Super sprawa. Julce od razu lepiej się oddycha. On jest po 6 miesiącu. Julce brakuje więc tylko 4 dni, więc kupilam.

Ja mam newsa. Maksio się dziś obrócił z plecków na brzuszek. Przymierzał się do tego cały dzień. Próbował się przekulać, ale nie wiedział co zrobić z tą rączką pod spodem i strasznie go to denerwowało. I w końcu myk, sam nie mógł wyjść ze zdziwienia jak to zrobił. Ciekawe, bo z brzuszka na plecy nie umie się jeszcze obracać, a podobno to łatwiejsze ;-))

nie minal mu katar tylko wydzielina zatrzymala sie w gornych partiach nosa i maly nie mogl prawie oddychac, poszlam do innego pediatry i kazala natychmiast odstawic nasivin, teraz tylko odciagam Bartkowi gruszką "smarki" i nawilzam sterimarem i jest ok.

a co małemu coś się stało??

dziewczyny uwazajcie z nasivinem do noska , mozna maksymalnie dziecku dawac go 3 dni po rzad .

cześć dziewczyny
co dziś zalatane jesteście:)

image

zaraz wstawię dzisiejszego Kubusia bo robiłam mu zdjątko
a mam teraz fajnie młody poszedł spać:)

zwykłą manna błyskawiczną:)
moja koleżanka naciera jeszcze oil olbasem:)

A dajesz taka zwykła manna czy jakas dla dzieci specjalna? Własnie wróciłam od lekarza. Na szczęście to tylko przeziębienie. Mamy obserwowac, płukać nosek sterimarem, dawać fenistil i nasivin do noska.

Basiu spokojnie teraz taki sezon
poza tym mojej znajomej córa to tak przechodzi ząbki jakby zakatarzona była marudna i temp:)
a ja małego do bujawki wsadziłam i mam w końcu czas posiedzieć przy kompie:)
Basiu dokładnie wrzuć pół żyżeczki kaszki przed podgrzewaniem marchewy podgrzewaj marchewę i mieszaj:)

ojej !!! To nieźle Julka Ci się zaprawiła.
Mateusz miał już katar ale kaszlu na szczęście nie.

Z takich starych sposobów na przeziębienie dziecka to ja mogę polecić nacieranie stópek olejkiem kamforowym.

Podaję. I jeszcze nasivin do noska. Paskudnie kaszle moja kruszynka. Boję się żeby nie skończyło się antybiotykiem.

Bj a podajesz Julci Cebion (witamina C)
?? Nasza pediatra poleciła nam, aby podawać go młodemu jak ktoś w domu jest chory albo on sam.

Kupiłam kaszkę taką co się nie gotuja ale ona jest z mlekiem modyfikowanym i nie wiem czy takiej też tylko pół łyżeczki. Ale dziś idę do lekarza bo mi się Julka przeziębiła to się wypytam. Tylko że lekarka nasza taka starsza i nie wiem jak do nowości podchodzi.

A to ja wiem. Dostałam taką ściągę od lekarki. Tylko ciągle zastanawiam się jak ugotować pół łyżeczki kaszki.

bj, w poradniku żywieniowym jest o kaszce mannej, więc możesz dodać 2-3g/100ml jedzenia, w tym wypadku do marchewki :) Powodzenia, ja dopiero po 22 kwietnia będę wiedziała jak to zrobić w przypadku Kuby :)

Ja nie mam pomysłu bo karmie piersią, ale Julka dostaje już abo marchewke albo jabłuszko. Może tam to dodam. Tylko co? Zwykłą kasze manny.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry