Widok

Mamusie kwietniowe 2014 (14)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No to po przekroczeniu 200 wpisów zaczynamy nowy wątek :) Jeśli są jakieś uaktualnienia na liście lub dołączyły nowe mamusie to proszę o dopisanie.

1. Mirandaja 04.04/16.03 - Maksymilian - 2700g - Redłowo - cc
2. Kasia 08.04/22.03 - Lilianna - 3140g 50 cm - Redłowo - cc
3. Kasienkas 30.03/28.03 - Dominika 2960 g 52 cm - Kliniczna - cc
4. Ru.minka- 24.04/03.04 - Anna Rita - 2710g 55cm - Wejherowo - sn
5. anaju 10.04/25.03 - Alicja - 2760g 55cm - Zaspa - cc
6. Sara83 10.04/05.04 - Lena - ? ? - Kliniczna - sn
7. ag_86 11.04/09.04 - Fabian - 3445g 54cm - Kliniczna - sn
8. Agnieszka56 - 19.04/10.04 - Franek - 3500g 58 cm - Zaspa - sn
9. sharana - 13.04/13.04 - Sebastian - 3710g 53cm (57 bo źle zmierzyli:) - Kliniczna - sn
10. Domikaj - 15.04/13.04 - Iwo - 3290g 58 cm - Redłowo - sn
11. Majka2 - 20.04/? - ? - Kliniczna - sn
12. Blondynaaa - 08.04/16.04 - Kornelia - 4095g 55cm - Kliniczna - cc
13. SheIsLike - 11.04/12.04 - Jaś - 3590g 56cm - Zaspa - cc
14. Morelka - 20.04/19.04 - Laura - 3485g 56cm - Kliniczna - sn
15. Rahhel - 09.04/19.04 - Kornelia - 4150g 55cm - Wejherowo - sn
16. Osanna - 21.04/22.04 - Mateusz- 4330g 60cm - Zaspa - cc
17. Mattelka - 23.04/23.04 - Weronika - 3589g ? - Kliniczna - sn
18. Kaja - 30.04/27.04 - córka ? - 2865g 49cm - Kliniczna - sn
19. Drosera- 29.04/07.05 - Staś - 4000g 58cm - Redłowo - sn

Link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=545474#post9519087
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
9. sharana - 13.04/13.04 - Sebastian - 3710g 53cm (57 bo źle zmierzyli:) - Kliniczna - sn
20. gusia 08.04- Olga 2600g 50cm - Redlowo -sn
Czesc dziewczyny,

Urlop mimo beznadziejnej pogody zaliczam do jak najbardziej udanych i polecam zresztą już nie pierwsza na tym forum wczasy z maluszkami. Nawet wypoczelam choc wydawalo mi sie to mission impossible. Mala cudnie spala i humor jej nie opuszczal.
Nawet sie odwazylam i karmilam mala piersia w restauracji choc przyznam ze sie tym stresuje.
Ruminka dolaczam do Ciebie i odhaczam pierwsze wczasy jako zaliczone! ;D

Drosera to w takim razie skoro tak blisko mamy do siebie to musimy sie jakos umowic ;)

Mirandaja wyczytalam wcześniej ze tez chodzicie do OWI w Gdyni z asymetrią, my dopiero jesteśmy po jednej rehabilitacji i wizycie u psychologa ale nic specjalnego. Wczoraj byliśmy na prywatnych lekcjach. A u Was jak?
gusia my jesteśmy już po drugich wizytach u rehabilitanta, psychologa, logopedy, neurologa i fizjoterapeuty. Z tym, że Ci wszyscy oprócz fizjoterapeuty to u nas kontrolnie, bo młody był "wcześniakowaty" ;) i szczerze mówiąc....też uważam, że nic specjalnego. Prywatnie przychodzi do nas fizjoterapeutka teraz w czwartek, chcę zobaczyć różnicę.
Wam pokazywali inne ćwiczenia na prywatnych zajęciach?
My tez reszte mamy kontrolnie. Na prywatnych zajeciach poki co takie pielegnacyjne cwiczenia jak podnosic jak sie bawic itp. troche wiecej niz w osrodku ale ma jeszcze do nas przyjsc sasiadka ktora okazalo sie ze jest rehabilitantka takich maluszkow i mowila ze jakies cwiczenia nam pokaze.. wiedzieliśmy gdzie sie przeprowadzic ;D Takze zobaczymy.
Dziewczyny a jak u Was z leżeniem na brzuszku bo moja młoda to średnio to znosi...
Cześć Dziewczyny :-)
Kasieńkas - mam dokładnie to samo :( Włosy wyciągam garściami, są wszędzie, wypróbuje ten suplement, który polecasz, zaczęłam też pić pokrzywę, dobra na cerę i włosy, w Biedronce jest taka w połączeniu z trawą cytrynową - nie lubię herbat ziołowych a ta jest taka akurat do przełkniecia.
ag_86 - jak znajdziesz czas to bardzo chetnie :), ten tydzień też jest u nas szalony, idziemy m.in. do szpitala na szczepienie i będziemy musieli zostać tam 2 doby na obserwacji, już się zaczynam bać po ostatnim, także trzymajcie za nas kciuki. Co do refluksu, to został stwierdzony po objawach, denerwują mnie już Ci lekarze, przepisują leki na sypmtomy, bez jakichkolwiek badań, jak będziemy w szpitalu poruszę jescze raz ten temat, może tam dowiem się więcej. Nabiał również odstawiłam całkowicie i chyba jest po tym poprawa, a jakie badanie robi się na wykrycie skazy białkowej? Można gdzieś zrobić prywatnie?

Kiedy Dziewczyny planujecie wprowadzić coś nowego do diety dziecka, bo spotykam sie z różnymi opiniami, na ogół pada, ze po skończneniu 4 miesiaca.

Udanego startu w nowy tydzień :)
20. gusia 08.04- Olga 2600g 50cm - Redlowo -sn
21. anel87 08.04 - Michał 3210g, 53cm - Zaspa - cc
Ja od 5 i pół msc bede wprowadzac gluten a w 6msc zaczne wprowadzac pokarmy na pierwszy ogien pojdzie marchewka :) no ale to jeszcze zobaczymy jak malutka bedzie sie rozwijac

http://www.hafija.pl/2013/03/kiedy-rozszerzac-diete-dziecka-i-po-czym-poznac-ze-dziecko-karmione-piersia-jest-gotowe-do-jedzenia-pokarmow-stalych.html
Gusia u nas z lezeniem na brzuszku slabo, staram sie go klasc na chwile, ale czesto. Doslownie po 5min juz jest ryk.

Anel87 my niedlugo startujemy (skończone 4mies), ale synek karmiony jest tylko mm
Witajcie po długiej przerwie. Niestety nie mam za bardzo jak nadrobić zaległości w forum bo w wakacje mam oba maluchy w domu. Sebastian wczoraj skończył 3 miesiące i waży 7420, ale już słyszałam o maluchu który waży ponad 8 kg ;) Zaczął mu się chyba ten najdłuższy skok rozwojowy w 14 tygodniu bo ciągle płacze i tylko w pionie na rękach mu pasuje. Wróciliśmy z urlopu, który spędziliśmy u teściów. Trochę odpoczęłam, głównie psychicznie bo ciągle ktoś maluchami się zajmował. Sebastian spał nawet 7,5h w nocy! Ciekawa jestem czy mu to na długo zostanie :)

Robiłam badanie krwi i takich dobrych wyników dawno nie miałam  Wychodzi na to że karmienie jest bardzo energochłonne i potęguje zmęczenie. Na razie nie mam problemów z karmieniem, jedynie pierwszą noc kiedy miał przerwę w jedzeniu 7,5h to myślałam że eksploduję, a jak zaczął jeść to samo tryskało ;) Z Kariną na tym etapie już się męczyłam z zastojami i w podobnym okresie przestałam karmić, ale że nie do końca mąż mnie wspierał no to depresja była, ale przynajmniej mała zaczęła przybierać. Szkoda że wtedy nie miałam takiego dystansu do karmienia jak teraz :/ Swoją drogą też mi już zaczyna karmienie przeszkadzać, bo mały ciągle je w dzień co 2h i niewiele mogę w tym czasie zrobić, czekam kiedy wreszcie będzie miał dłuższe przerwy.

Dzisiaj miałam gorszy dzień bo spałam ledwie 2,5h :/ Mąż wyszedł na noc do kumpli i jakoś się zestresowałam tym że jestem sama i spać nie mogłam, do tego męczy mnie kaszel jak leży, no więc zasnęłam dopiero o 4, lipa jak nic. Sebastian zaczął chyba ten najdłuższy skok rozwojowy bo cały dzień mi płacze i nawet z nim pogadać nie mogę, bo rzadko się uśmiecha, a tak to nawijał cały czas i tak fajnie się cieszył.

domikaj jak się macie? Ile Iwuś waży? Widzę że swoje przeszłaś, z facetami jest super ciężko. Powiedz mezowi żeby sam zaczal karmic albo niech się nie wtraca, bo jakie ma pojecie na ten temat. Jeśli masz potrzebe żeby zrezygnowac z karmienia to pamiętaj ze pierwsze 3 miesiace które sa najważniejsze, udalo Ci się zaliczyc. Stan psychiczny mamy jest dla malucha najważniejszy, a pediatra się nie przejmuj, po prostu przy nastepnej wizycie powiec ze skonczylas i tyle, jeśli spyta czemu to powiedz ze depresja ;)

Agnieszka56 pieluchy w dzien z Rossmana bo lepiej przepuszczaja powietrze, a na noc pampersy bo sa bardziej chłonne. Chusteczek nie uzywamy tylko waciki zmoczone wodą. Kosmetyki ziajka lub nivea. Pranie różnie, co najtańsze  Malucha noszę w nosidełku prawie od początku, mam takie od 3kg.

Drosera noszę małego od początku bo tak wygodnie. Nie wgłębiałam się w sumie w fizjologiczną sferę, ale jak napisali od 3 kg to jakoś się nie zastanawiałam. Dobrze się trzyma, jest przytulony i zwykle w ten sposób śpi, także świata i tak niewiele widzi 

Kasieńkas na razie malucha będę karmić w leżaczku, z resztą u nas to zmiany diety jeszcze 3 miesiące. Łóżeczko turystyczne mamy ale nie używamy, bo strasznie zagraca i jest niepraktyczne, mały śpi w wózku, najchętniej bym je sprzedała :/ ah te teściowe, no przynajmniej masz rozrywkę ;) współczuję i teściowej i męża że nic nie powie, ja nie mam tego problemu, mnie bardziej wkurza teść ;) swoją drogą faceci nie są stworzeni do opieki nad dziećmi, w końcu to nie koniki morskie ;) mój się fajnie zajmuje dzieciakami, chętnie z nimi zostaje, jedyne co to jak wraca z pracy to mu szybko przeszkadza ich płacz. No a włosy właśnie zaczynają mi wypadać, to niestety norma po ciąży.
Ru.minka no ja nadal mam te 6kg do zjechania i tak od ponad miesiąca się nie rusza, nawet przybieram jak więcej jem 

Mattelka z tą główką to ważna sprawa, jak leży na plecach staraj się jej przekładać główkę z boku na bok, nie na środku bo jej tak zostanie. Zwykle pediatrzy zwracają na to uwagę, ale moich znajomych bliźniaki mają rok i mają maksymalnie płaskie główki! Nie wiem czemu nikt im tego nie powiedział. Spytaj o to lekarza przy okazji, bo pozniej będzie trzeba specjalny kask zakładać.

Gusia i anel87 witam nowe mamusie 

Anel87 no ja jestem z Nieborowskiej, też chętnie w większym składzie wychodzę na spacery ale szczerze po porodzie trudno jest znaleźć towarzystwo więcej niż jednej mamy  Motyw z pieluchami świetny, nie wpadłabym na to żeby kupować pieluchy zależnie od wagi zawartości ;)
Czy któryś maluszek używa jeszcze Pampersów rozmiar 2? Nadal mam całą paczkę 92szt i chcę komuś tanio sprzedać bo Sebastian do 4 nawet się zbliża.
Sharana - mieszkamy na jagoellonki, wiec pewnie juz sie gdzies mijalysmy z wozkami ;)
O patrz, nawet nie wiedziałam że na ujeścisku mieszkam ;) no to super, bliżej się nie da :) dziś akurat muszę na pocztę skoczyć, pewnie koło 13 będę w okilicy. Może spacerek? :) Do 14 muszę starszą z Królowej Jadwigi odebrac.

Poniżej najnowsze zdjęcie Sebastiana, zapraszam także nowych znajomych :)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=829761060381553&set=a.140810052609994.20302.100000430011100&type=1&theater
Sharana no 80% czasu ma glowke na boczkach pilnuje tego a i tak ma plaska glowke pediatra mowila ze sie wyrówna ale ja nie wiem... Stwierdziła ze nie ma miękkich kosci czaszki i nie zwiekszyla Wit.d spędzą mi to sen z powiek,bo gdybym nie pilnowala tego to mogloby się robić plaskie ale ja cigle przekladam na boczki,a nawet jak Isia śpi to sama z boczku na bok glowke przekreca ...
Ru.minka,u mnie nadzieje są marne ze ta skóra się wchlonie bo po pierwszej ciąży byla bardzo rozciągnięta,przytulam wtedy 20kg ,a córka wazyla 4380g. I w ogóle nie zgubilam tych kg przez piec lat i jeszcze utylam trochę.Teraz przytylam 10kg a schudlam 19kg tak wiec i tak jest lepiej niż po pierwszej ciąży. Ujędrniam ,ugniatam ćwiczę brzuszki moze będzie odrobinę lepiej. Ale dzięki za wsparcie.
U nas 6800 i 63 cm po skończonym 3 miesiącu Młody nadal sporo śpi w dzień, przerwa bez drzemki to maks 2 godziny Jest zdecydowanie zimnym typem ;) Najczęściej jeśli marudzi to ma czegoś za dużo - a to czapka przeszkadza, a to kocyk za gruby, a to za niepotrzebna dodatkowa bluzeczka Wystarczy go rozebrać, zdjąć kocyk i jest znowu cały zadowolony

Kolejny raz boli mnie jedna pierś, zwłaszcza podczas karmienia Mam tak co jakieś 2 tygodnie i chwilę trwa Teraz ból jest nie do wytrzymania, tak ze chce g od tego cycka oderwać a wiem że jest głodny ech :/ Nie widzę żeby to były jakieś zastoje, guzków tez nie ma Jak sobie pomyśle o następnym karmieniu to aż mnie skręca...

Macierzyństwo mi służy i nie zamieniłabym tego czasu na nic innego Jednak pojawiają się już momenty zmęczenia materiału Przydałaby się zwyczajnie jakaś odskocznia...

Franek ostatnie dwa razy źle zareagował na babcie, tj moją teściową Ryk był przeraźliwy Sama byłam w szoku, bo jest z tych mało płaczliwych dzieci Oczywiście komentarze były takie że to dlatego że ja z nim całe dnie sama siedzę i oczywiście ich inne wnuki to są takie i owakie... Bble ble ble
Czołem dziewczyny :)

Dawno nie pisałam bo mąż miał urlop 3 tygodnie i jakoś tak czasu brakowało na takie atrakcje ;)

Otóż psychicznie lepiej, w każdym razie na tyle że już męża poinformowałam że już od sierpnia będę chodzić na aqua aerobik a on w tym czasie będzie zajmował się małą :) bo kilo dużo zostało... ale nie poddaję się, kondycja słaba :) ale polecam te ćwiczenia specjalnie dla kobitek po ciąży. Można troszkę poprawić kondycję :) https://www.facebook.com/sportsmama.ola/posts/292375237600747:0

Zajęłam się też wyrobem bransoletek i sprzedaję póki co po znajomych i mąż do pracy bierze, więc jakaś odskocznia jest. Może nauczę się szyć?
Nawet bym mogła się zająć malowaniem na szkle, jakiś postaci bajkowych dla dzieci... A może będę malować coś większego? Chodzi za mną wizja pomalowania pokoju małej w jakieś postacie bajkowe :) Ale to może za rok :)

Mała rośnie jak na drożdżach i już dawno przeszliśmy na rozmiar 68 a 62 powoli robią się za krótkie... Mała ma dość długi tułów i jak mąż ją miarką mierzył to miała już ok 67 cm i teraz pewnie sporo ponad 6 kg. Duży okruch z niej. Ale za to bardzo pogodny i taka śmieszka bo do wszystkich się uśmiecha i powoli jej śmiech zaczyna brzmieć jak śmiech ;) a nie jak jakiś krzyk :) Ogólnie mam teraz problem z ciuszkami bo jak tak dalej pójdzie to szybko wyrośniemy z 68 i teraz pytanie kupować 74 i to może być na chwilę czy 80?

Co do leżenia na brzuszku to niestety nie jest to jej ulubiona pozycja, staramy się ją kłaść częściej a na krócej, ale za to jest silna bo głowę ładnie unosi i czasem zaczyna się podnosić na rękach. Z innych umiejętności to gdy zasypia opanowała wyciąganie smoczka po czym jest oczywiście płacz ;) raz widziałam że próbowała sobie go sama włożyć ale to jeszcze nie ten etap. :) Ogólnie w ciągu dnia smoczek jest niepotrzebny, lubi się bawić bez niego, tylko usilnie wpycha rączki i się ślini, a do zasypiania smoczek jest niezbędny. No i nie trzeba jej bujać, lulać by usnęła. Gdy widzę, że już marudzi ze zmęczenia to po prostu dostaje smoczek i odkładam ją do łóżeczka. Czasem jeszcze pomarudzi, ale usypia sama bez niczego.

Mała lubi oglądać świat, ostatnio interesuje ją wszystko co jest zielone. Kwiaty, liście, drzewa :) więc dobrze się czuje na balkonie :) Rozważałam kupno nosidełka ale nie jest potrzebne jej noszenie, jak jest najedzona to starcza jej bujaczek albo położenie pod stolikiem edukacyjnym, bo maty nie kupowaliśmy.

Poza tym nadal jest bezproblemowa: jedzenie, godzina do półtorej zabawy i ok 40 minut snu. Jedyne co się zmieniło to to, że jest szybciej głodna i daje znak już po 2,5 h od karmienia. Co do snu w nocy to były czasy że przesypiała non stop do 6, ale to się zmieniło i ostatnio budzi się koło 4.

Co do kosmetyków to my używamy nivea, nie jest źle ale ma jakiś drobne uczulenie i nie wiem czy nie od kremu przeciwsłonecznego. Pieluszki próbowaliśmy z rossmana i pampers. Ogólnie z rossmana nie są złe, ale nie te fit and fun bo te mi nie podeszły. Chcę wypróbować jeszcze z biedronki. I będę miała porównanie.

Kupy ogólnie raz na dwa dni, a czasem i zrobi z dwie. Różnie to bywa, ale problemy brzuszkowe już przeszły na dobre. Z czego jestem zadowolona.

Odnośnie kup... Obowiązki wzywają ;) miłego dnia wszystkim
My tydzień temu mieliśmy szczepienie, marudzenia było przez kilka dni sporo, no i gorączka się utrzymywała przez 3 dni. Teraz już jest ok. Na koniec swojego drugiego miesiąca Stasiu miał sporo ponad 6 kg (co ustawia go powyżej 90tego centyla), wzrostem też wysoko, ponad 75tym centylem. Heh nogi takie długie, że wszystkie śpiochy i pajace na niego za krótkie. A silny jak nie wiem co :)
Jedyny problem, jaki teraz mamy to bąki. Wcześniej tego nie było - albo może kolki maskowały problem. Teraz te bąki go budzą, męczą, a żadne espumisany ani inne delicole nie pomagają :((
Sharana - ja sama czasami nie wiem co mówić, gdzie mieszkam, bo jedni mówią, że Chełm, inni że Ujeścisko. Niestety przeczytałam Twój post po 16.00 :( A chętnie wybrałabym się na spacer.

Co Wy na to dziewczyny żeby w ogóle przenieść się na FB i tam utworzyć grupę, podobnie zrobiły mamusie lipcowe.

Miłego wieczoru :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry