Widok

Mamusie kwietniowe 2014 (2)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Ok, już jest :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aguś .. ja w końcu mam 1na plusie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Już sobie przypomniałam co mnie najbardziej irytuje u innych, kończy mi się 4 miesiąc a co chwilę słyszę że nic jeszcze nie widać. Kurcze, wszyscy myślą że na tym etapie brzuch będzie jak przed porodem? śmiech na sali, ale niestety tak jest.

Kaja to co często jest zbędne to rożek, bo maluszka można tak samo w kocyk zawinąć, ja mam rożek i pożyczyłam koleżance która chyba z niego korzystała. Na pewno ciuszki 62cm są bezpieczniejsze, jak już będziesz w szpitalu i maluszek będzie mniejszy to z pewnością ktoś z przyjemnością dokupi mniejszy rozmiar ;) położne w szkołach rodzenia zalecają większe ciuszki bo maluszek jest tak nieporadny że trudno w ten mały rozmiar go ubrać. Kompletów nigdy dość ;) szczerze nawet nie pamietam ile moja mała biała body, ale kilkanaście na pewno bo ciągle ktoś coś donosił. Najgorzej że w kwietniu nie widomo jaka pogoda będzie, w zeszłym roku na początku nawet śnieg był. Eh na samo wspomnienie o tych początkach łapie mnie pamika że znowu będzie trzeba przez to przechodzić.

Aga M. w rivierze nie pomyśleli o mamach, takim mutancie, myślałam że tam wszystko bedzie, a to wtopa :D mam do niej z pracy rzut beretem a pewnie dopiero w przyszłym roku pojade ;) Ile ja mam do przodu, niech policze... ;) ok 2kg, ale jak się ważę u lekarza we wszystkich ciuchach i butach a do tego po południu to prawie z tej wagi spadam jak te cyfry widzę ;)
Sharana dzięki :), przyda się bo coś od czwartku trrzyma, niby lepiej trochę,ale kaszel został;/ grunt,że bez gorączki...

Właśnie może zróbmy listę praktycznych porad ;) zaczęłabym od tego, że bodziaki najlepiej, żeby miały guziczki przy szyjce wtedy się ładnie trzymają i nie rozchodzą jak te z zakładkami.

na kolki (nie kupujemy od razu oczywiście tylko w razie potrzeby,ale umieszczam poki pamiętam) dzieciaczki roznie reagują i rozne specyfiki dzialaja ale sa glwonie na 2 skladnickach. My postawiliśmy na BOBOTIC oczywiście zwiekszajac dawke, poniewa ta na ulotce była zdecydwanie za slaba, a biorac pod uwagę,ze jest całkowicie wydalany z organizmu... sugerowaliśmy się niemieckim sab simplexem (skład jest niemalże identyczny) pomogl i Naszej Malenkiej i dzieciom znajomych,ale tez w większej dawce.

Jeśli chodzi o rozm. to warto mieć jedne malenskie na w razie co,ale My np. zaczniemy chyba tym razem od 62, poprzednio mieismy i 56,ale zupełnie się nie przydaly ponieważ Córcia miała 59 cm jak się urodziła.

Fajnie się zakłada body kr. rękaw i pajaca i body dł. rękaw i śpioszki. Takie pakiety miałam porobione do szpitala. Kaftaniki pod pajacyki tez się sprawdzają, choć mogą się podwijać to jednak pępkowi pozwalają oddychać(kikutowi znaczy ;p)

Co do oddychania pepka to pieluchy z wycięciem być nie musza, wystarczy wywinąć z przodu brzeg.

Ja od jakiegoś czasu cos tam czuje raz na jakiś czas,aczkolwiek nie jestem pewna czy to to, nie mam czasu się na tym skupiać niestety poki co, jak będzie wyraźniej dam znac :)

Co do ilości to zgadzam się ,ze po kilka na początek np. po 3 bo później po prostu można dokupić te mniejsze rozmiary, a nie wiadomo jak duże będzie dzieciatko. Do 68 Malenka rosla momentalnie natomiast kolo rozm. 74-80 już wolniej wiec ponosila trochę.

Aga M. jesteś wyyysoka zatem nie sadze żeby Maluszke miał 50,ale warto mieć przynajmniej sztuke, w naglej sytuacji Tatus poleci kupic ;),ale sadze ze przydadzą się Wam większe ;)

Sharana i znow musze się z Toba zgodzić, mimo,ze to druga ciaza to bez przesady... nie będę mieć brzuszka jak w 9 mies. bo później musiałabym mieć taczke przed sobą... ahh jooo ;p
u mnie zaczyna być brzuszek widać.

Co do rozka to chyba tez mao korzystaliśmy ,wygodniej mi było albo w kocyk albo bezpośrednio na rekach, chociaż Babcie były tym przerażone,zyjemy nic Nam nie jest,a nawet slyszalam,ze to dobrze bo lepiej się dziecko cuje na rekach niż przez te wszystkie wartswy,le to kwestia spojrzenia.

co by tu jeszcze... ;p
Dość istotne żeby nie robić dziecku na pupci skorupy z kremu i pudru ;) puder to przeżytek bo skóra nie oddycha ale znam młode mamy które kładą grube warstwy czego się da, potem to nawet pieluszka ni jest potrzebna ;) cienka warstwa kremu pośladkowego wystarczy, ale są też osoby które używają go tylko w przypadku podrażnień żeby skóra się przy przyzwyczajała. Nasza była kremowana codziennie po kąpieli i nadal ma pupcie niemowlaczka ;)

Pierwsze pieluszki te nr 1 bodajże, z własnego doświadczenia i znajomych, najlepsze są pampersy bo ściśle przylegają, próbowałam innych firm w tym rozmiarze ale zawsze przeciekały. Teraz używamy babydream z rossmana ale wielu osobom te biedronkowe też pasują.

Bobotic warto kupić, albo wiedzieć gdzie jest w pobliżu apteka całodobowa :) maleństwo które tylko na plecach leży nie radzi sobie z brzuszkiem. Zazwyczaj takie dolegliwości mijają do 3 miesiąca, no chyba że maluch nie akceptuje mleczka, ale ciężko jest trafić na lekarza który prawidłowo to stwierdzi :/
Muszę założyć sobie notes, żeby spisywać wszystkie dobre rady :)
Ja napewno zabieram ze sobą nakładki silikonowe na sutki ,moja córa tak mim poraniła sutki że miałam strupy.Teraz wolę byc przygotowana jakby miało się to powtórzyć.Jeżeli chodzi o pieluchy to na początku urzywałam pampersy (super były te pampers soft bardzo mięciutkie ) a ok. 7-8 miesięca przeszłam na biedronkowe(moja siostra wolała te z lidla).
Blondynaa super! ja mam wieksza dawke eutoryxu - 75, wiec juz tarczycowe spadly znacząco, wiec waga poszla w gore :) i jest brzuszek.

riviera ogolnie jest wielka, ale wiele sklepow rozczarowujacych- tkmax fajniejszy jest w gdansku, hm home- szalu nie ma troche swiecznikow, troche poduszek, pare talerzykow- ogolnie rozowo-szaro- słabo. smyk nie mial ani jednego 3 kolowego wozka! lozeczko turystyczne, takie jak tam za 349 w gdansku mozna kupic za 198 - nie w smyku. .
pieluszki to My biedronkowe zdecydowanie, dada w niczym nie ustepuja pampersom.

na wszelkie pupowe podrażnienia, wysypki etc. polecam linomag masc, jest rewelacyjna!

Kapalismy i kapiemy Małą co drugi dzień, n chyba, że latem jak jest bardzo cieplo i się dziecko poci wiadomo,ale generalnie co drugi dzien.

Do pierwszych zabkow jest nakladka sylikonowa na palec, fajna rzecz.
Dzisiaj wszyscy wolne no na forum nic nowego nie wpada ;)
Przypomniałam sobie o jednej rzeczy przeglądając zdjęcia, a mianowicie o leżaczku. Są takie specjalne leżaczki bujaczki dla maluszków, które są o tyle praktyczne że można je przenosić z pokoju do pokoju zależnie od tego co właśnie robimy. Niektóre maluchy uczą się w tym zasypiać, niektóre jak są starsze nie lubią ich używać, ale moja ma obecnie 2 lata i jak widzi gdzieś leżaczka to się do niego ładuje :) nasz niestety był pożyczony więc szukam jakiegoś fajnego używanego których jest całkiem sporo.

Druga sprawa to laktator. Miałam ręczny i odradzam, bo zużył się bardzo szybko i nie spełniał swojej funkcji. Teraz szukam medeli bo ode mają dobry 'ciąg' ;) jeśli jednak nie planujecie używać laktatora regularnie to można po prostu od kogoś pożyczyć lub rzeczywiście jakiś tani ręczny kupić tylko na czas nawału który pojawia się na początku, potem może się już nie przydać. To takie drobiazgi :)

Miłego weekendu :D
Hey dziewczyny dzisiaj bylam u lekarza i na 85 % dziewczynka ...ale byloby supeeeer.
Super :-) Ja ide w czwartek, zaczal sie 17 tydzien wiec moze juz bedzie cos widac Ruchow jeszcze nie czuje :/
Blondyna no nigdy nie daje 100% ;)

Agnieszka56 ja jestem w 18 tc i też nie czuję, a w pierwszej ciąży już czułam, na razie miałam 2 fałszywe alarmy, jutro idę do lekarza i mam nadzieje że wszystko będzie ok, ale nie ukrywam że się martwię.
Dziewczyny , nie martwcie się bedzie dobrze :)

Wydaje mi się ,że wczoraj lekko mnie "kopneła" ale też to nie pewne ... czekanie miesiąc na wizytę to się dłuży ,żeby już zobaczyc malenstwo.
Sharana, a dlaczego myślisz, że to "fałszywy alarm"?? Może to właśnie maluszek, tylko kopie inaczej niż poprzedni, cooo? :)
I po wizycie :) jest wszystko ok i na 95% to chłopiec więc póki co nasze "planowanie" się sprawdza :)
Szwagierka już oddała nam łóżeczko i wózek :) sama się staram na spokojnie z zakupami ale nie wytrzymałam i kupiłam body dla małego :) po prostu nie mogłam się powstrzymać :)
ja też niby czuje że coś tak jakby mnie dotyka od środka ale czy to dziecko to nie wiem :) ale lubię myślę że tak :)
droseda bo wyszłoby na to że od półtora tygodnia się nie rusza :)

Dziś w końcu wizyta, rzeczywiście miesiąc się strasznie dłuży, ale teraz będzie wizyta prenatalna i jakoś wytrzymam te 3 tygodnie ;) maluszek rośnie, serduszko bije i miało czkawke ;) spało na siedząco z rączkami założonymi na karczek, na sam widok szyja mnie bolała :) ale ponoć jest ok, rusza się więc jest w porządku, ale dopóki nie będę mieć 100% pewności że to są ruchy malyszka to wolę sobie nie robić nadziei.

Rahhel no ja kupiłam pierwszego pajaca jak malucha nie było jeszcze w planach ;) czasem przecież trzeba zrobić sobie przyjemność podczas każdego długiego miesiąca między wizytami :D
Gdzieś czytałam takie śmieszne zdanie, że USG i badania to mogą sobie istnieć, ale matkę uspokoją dopiero odczuwalne ruchy dziecka :) Czyli wszystko w normie ;);)
Cześć, no i po urlopie czas do pracy. Mi momentami doskwiera zbyt długie stanie, chodzenie. Poza tym u mnie niebawem półmetek, jeszcze kilka dni. W następnym tygodniu mam kontrolę, ale ten miesiąc zleciał. Pewnie będę miała robione połówkowe usg, ale bez 3D. Brzusio się zaokrąglił, zaczyna być widać, zwłaszcza jak ubieram dopasowane sweterki sprzed ciąży. W sumie fajnie w nich wyglądam i dobrze się czuję, podkreślają brzusio. Nie lubię kobiet w workowatych strojach. Póki co jeszcze nic nie czuję albo nie umiem tego rozpoznać. Jestem ciekawa jak tam będzie wyglądało bobo na usg.

Co sądzicie o robieniu badania usg 3D? idziecie? polecicie jakiegoś lekarza? podobno na Rajskiej w In.. robią dobre 3D. Słyszałam, że koszt do 250zł.

Ostatnio zaczęłam się rozglądać za spisami wyprawek w internecie...może zrobimy jakąś wspólną listę wyprawkową dla dziecka? oraz listę rzeczy potrzebnych do szpitala zarówno dla mamy jak i dziecka. Liczę tu na istniejące mamy, może coś doradzą, co warto kupować od razu, z czym można się wstrzymać itd... Może zacznę pierwsza, podaję to co mi wpadło do głowy w kolejności przypadkowej:

1. wózek -na co warto zwrócić uwagę przy zakupie? (akcesoria=spacerówka, fotelik itp, torba, osłonka przeciwdeszczowa, przekładana rączka)
2. łóżeczko z materacykiem - jaki materacyk ?
3. fotelik do auta
4. przewijak na łóżeczko
5. ubranka - jakie najważniejsze i jakie ilości ? body, śpiochy, kaftaniki, bluzeczki, spodenki, sukienusie, łapki
6. pieluchy jednorazowe/ tetrowe wg uznania
7. krem na odparzenia
8. podkłady do przewijania
9. kocyk
10. huśtawka/fotelik
11. wanienka + ew. stojak do wanienki
12. ręcznik z nakryciem głowy a'la rożek
13. rożek do noszenia noworodka
14. butelki - jakie ? ile? słyszałam o butelkach specjalnych dla matek, które karmią i sztucznie i piersią z wydłużonym smoczkiem
15. mleko - dla karmiących sztucznie
16. laktator - jaki ?
17. wkładki laktacyjne

Co dodacie od siebie :)?
Pozdrawiam
Ja napewno zakupie nakładki silikonowe na sutki moja starsza córa tak mnie pogryzła że miałam ranki i te nakładki uratowały mi życie,nie są drogie a mogą sie przydac.
- Laktator mam reczny aventa i butelki też.
- łapki to myśle że 2 pary wystarcza
- kaftaniki maks 4 sztuki (ja wolałam body), mi w domu wygodnie było ubierać mała w śpioszki ,pajacyki,półśpichy,czasem sukienki albo tuniczki.inne rzeczy to na wyjścia.Znam osoby które potrafiły w dzinsy dziecko w domu ubierac , ja osobiście uważam że takiemu maluchowi to troszkę niewygodnie .
- do kąpieli fajne są "foczki "wkłada się je do wanienki i dziecko spokojnie w tym leży
Dziś już prawdopodobnie dzidziulek się ruszał, takie głaskanie wew. brzucha ;) Pewnie wczorajsze Usg pomogło i pobudziło maleństwo do działania.

Kasieńkas byłam na usg 3d w pierwszej ciąży w ok 30 tc, kobieta powiedziała że lepiej widać wszystko w późniejszym czasie. Niestety mieliśmy pecha bo łożysko zasłoniło całą przednią ścianę i nic, kompletnie nic nie było widać. Teraz też się zastanawiam bo fajnie zobaczyć malucha w realu :) ale pewnie poczekam do 30 tc.
Też wolę opięte rzeczy bo krew mnie zalewa jak słyszę że jeszcze po mnie nie widać, ale zaczęłam nosić spodnie ciążowe które wygładzają trochę brzuch czyli i tak nic nie widać ;)
Można w sumie zrobić osobny wątek na wyprawkę bo pewnie sporo tego będzie, albo uaktualniać listę tak jak listę maluszków.

1. wózek
- torba, osobiście nie używałam, wszystko woziłam pod wózkiem; warto zwrócić uwagę na gondolę, a dokładnie jej rozmiar, chociaż w przypadku naszych maluchów nie będzie to miało takiego znaczenia bo będzie używana w ciepłe miesiące, zwykle na zime jest więcej 'ale'. Warto kupić te 2 w jednym, czyli gondola i spacerówka, fotelik lepiej kupować osobno.

2. łóżeczko z materacykiem
- mi brakowało opuszczanej ścianki w łóżeczku i sama ją zdemontowałam, ale nie jest przez to stabilne.

3. fotelik do auta
- maxi cosi, chyba nadal jest najbezpieczniejsze, na tym etapie każde jest tyłem do kierunku jazdy.

4. przewijak na łóżeczko
- my nie używaliśmy, jedynie do kąpieli bo wtedy malucha na stole przebieraliśmy;

5. ubranka
- łapki zdecydowanie nie, chyba że maluszek bardzo marznie, ale dzieko ma poznawać swoje ciało i odkrywać rączki; głównie to chyba body, śpiochy i pajace, na start po 5 par; sukienki, mało wygodne i niepraktyczne ale fajnie wychodzą na zdjęciach ;)

6. pieluchy jednorazowe/ tetrowe
- jednorazowe rozmiar 1 to papmersy są najlepiej przylegające, a tetrowe przydają się do kładzenia pod główkę jak maluch ulewa

7. krem na odparzenia
- zwykła maść pośladkowa na co dzień, sudocream dodatkowo, ale my używamy maści pośladkowej robionej w aptece - przepisuje lekarz

8. podkłady do przewijania
- zdecydowanie tak, zamiast przewijaka, można wszędzie ze sobą zabrać i przy odrobinie szczęścia będzie wielorazowy ;)

9. kocyk
- nawet 2 sztuki, na początku łatwiej utrzymać w rękach takie zawiniątko :)

10. huśtawka/fotelik
- przydatne ale nie na samym początku, warto się przyzwyczaić do wózka w domu ;)

11. wanienka + ew. stojak do wanienki
- na początek najmniejsza, bo nie traci się tyle wody, my stojak mieliśmy i uważam że warto, ale niestety zależy od wzrostu osoby myjącej bo szybko cierpną ręce

12. ręcznik z nakryciem głowy a'la rożek
- po myciu główki bardzo się przydaje, na początku rozmiar 80x80

13. rożek do noszenia noworodka
- zdecydowanie nie, kocyk wystarczy

14. butelki - jakie ? ile?
- na początek jedna najmniejsza potem się smoczki tylko się wymienia, rzeczywiście butelki są różne, ale jeśli mama karmi piersią to i tak wszystko w rękach dziecka czy będzie dość łakome żeby odpowiednio ciągnąć :) medela ma specjalną butelkę Calma ktora ponoc jest najbardziej podobna do piersi, najbardziej miekki smoczek ma Dr Browns ale sa to chyba najdrozsze butelki, my mielismy avent ale przy ząbkowaniu smoczek jest za twardy

15. mleko
- to już zależy, często zaczyna się od Nan pro nestle bo używają tego w szpitalach, ale maluchy mogę mieć uczulenie na laktozę i wtedy potrzebne jest jakies HA, np hipp jest gęstsze bo zawiera skrobie a bebilon sie strasznie pieni, nie wiadomo czemu

16. laktator
- jeśli mama bedzie tylko karmic piersia i jest na to zdecydowana, nie bedzie odciagac pokarmu w pracy to na poczatek wystaczy reczny, ale warto sie rozejzec za elektrycznym zeby na wszelki wypadek miec juz wybrany,

17. wkładki laktacyjne
- lepiej miec bo nigdy nie wiadomo :)

18. smoczek
- wiem, sa zwolennicy i przeciwnicy, ale jesli nie bedzie smoczka to maluch bedzie ssac albo piers albo kciuk bo ponoc do roku maluszek ma naturalne zapotrzebowanie na ssanie

19. kosmetyki - płyn do kąpania (my mieliśmy żółty j&j, bo na inne mała miała alergię), polecane są te najbardziej bezwonne, oliwka, włoski myje się płynem do kąpieli, warto pomyśleć o oliatum lub emolium, bo choć są dość drogie to zawierają olejki dzięki którym nie trzeba maluszka oliwkować po myciu, nożyczki do pazurków, waciki do przemywania oczu, sól fizjologiczna - sporo :)

20. apteczka - ten temat pewnie jeszcze bedziemy rozwijac blizej porodu, ale warto pamietac ze gdzies tam sie zaczal :) czopki paracetamol, bobotic, sól do noska (maluszki mają wąskie kanały nosowe i przez pierwsze mieciące ciągle sie wydaje ze maja katar), czopki z gliceryny, octenisept - polecany ale mało skuteczny, lepiej się sprawdza spirytus ok 70%

20. chusteczki nawilżone - mnie uczyli w szkole rodzenia że wysuszają i podrażniają skórę, dlatego używaliśmy specjalnych wacików dla dzieci takie duże kwadraty i samą wodą myć

Podkreślam że to są tylko nasze doświadczenia :) dopisujcie dziewczyny co wam przyjdzie do głowy bo na pewno sporo jeszcze tego jest i dajcie znać czy stworzyć specjalny wątek do tego.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

do góry