Widok

Mamusie kwietniowe 2014 (5)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
1. Kasieńkas - miał być 05.04.2014 a teraz wychodzi 30.03, ale zostaję w kwietniowych, bo się zadomowiłam -córka - imię ? - raczej Kliniczna
2. Blondynaaa- 06.04.2014r.- córka Kornelia - Kliniczna
3. Kikula84- 07.04.2014r.- syn?- Wojtek- Kliniczna
4. kasia- 08.04.2014r.- córka- Lilianna - Wejherowo/Redłowo
5. Rahhel- 09.04.2014 - córka- Kornelia Szpital Wejherowo/Redłowo
6. Sara83- 10.04.2014r.- syn/córka?- imię- Wejherowo?
7. ag_86- 11.04.2014r.- syn- Fabian- szpital Kliniczna
8. sharana - 12.04.2014r. - syn - Sebastian - Kliniczna/Wojewódzki
9. Domikaj - 15.04.2014 r. - syn - imię??? - Redłowo/Wejherowo
10. Agnieszka56 - 19.04.2014 syn- Adaś? - Zaspa/Wojewódzki
11. Morelka- 20.04.2014r.- córka/syn?- imię- Kliniczna
12. Majka2 - 20.04.2014r. - córka - Hania - Kliniczna
13. Ruminka- 24.04.2014r.- córka?- Zosia/Marysia?- Wejherowo
14. Drosera- 29.04.2014r.- syn - Staś- Redłowo
15. Kaja- 30.04.2014r.- CÓRKA :)- Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Powinni robić specjalne buty dla ciężarnych bo jak nakładam swoje to czuje się jakby wnętrzności miałyby wypłynąć przez uszy ;)

My wybraliśmy wózek Jedo Fyn Memo z obiciem z ekoskóry, jest bardzo zwrotny, zgrabny i całkiem lekki. Na przewijak byłam napalona od początku, ale w sypialni mamy wysokie łoże więc z pewnością z czasem na nim będę przewijała Hanię, a na te pierwsze miesiące teściowa podrzuciła mi pomysł i złożyłam duży koc, położyłam ręcznik i naciągnęłam prześcieradełko specjalne na przewijak i tak stworzyłam swój prototyp, który leży na komodzie. Więcej stwierdziłam, że mi nie potrzeba bo z czasem będę pewnie przewijała na kanapie, łóżku i wszędzie.

Sterylizatora i podgrzewacza nie kupuje, nie będę miała nawet gdzie to wszystko pomieścić, postawiłam na tradycyjne metody - garnek z gotującą się wodą.

Część ubranek już wyprałam, postawiłam na niemiecki Persil Sensitiv w płynie, który kupiłam na Zielonym Rynku na Przymorzu. Polecam, bo jest wydajny, przyjemnie i delikatnie pachnie i ciuszki nie są sztywne.

Jeśli chodzi o poród, to naczytałam się już o Zaspie, Klinicznej i Wojewódzkim i jedyne co jest pewne, to to, że w każdym coś mi nie pasuje. Na Zaspie trakt porodowy mnie przerasta, w Wojewódzkim odwiedziny za szybą i przymus posiadania wcześniej podpisanego papierka przez anestezjologa co do zzo, a Kliniczna to wszechobecne studenciaki. Jednak ze wszystkich Kliniczna psuje mi najbardziej, więc trzymam kciuki, by jak nadejdzie czas, żeby znalazło się tam wolne miejsce.

Najbardziej jednak obawiam się tego, że o czymś zapomnę, czegoś nie kupię czy z czymś nie zdążę. A przede wszystkim nie mogę się już doczekać :)))
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-kwietniowe-cz-6-t519704,1,131.html?hl=9108068#op9108068

Laski założyłam Wam nowy wątek, bo już znowu ponad 200 postów :)
ja też czekam na kolejne USG, aby potwierdzić, że to synek. Mi lekarz dość dokładnie oglądał i mówił, że nie ma wątpliwości co widzi, mąż też widział, ale ja nie widziałam nic :P

Mi ten swing też się podoba, czytałam, że jest najcichszy ze wszystkich elektrycznych laktatorów i mało jest reklamacji na niego. Z tymże cena jest przerażająca, ale jestem już krok od utworzenia funduszu na laktator :D

Anaju my też jeszcze nie zdecydowaliśmy się na imię dla synka. Mam nadzieję, że to przyjdzie samo.

Moja Kornelcia wazy 1500g i lekarz poraz 3 potwierdzil mi plec . :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
domikaj widzisz tak to jest kiedy masz inne zdanie i się nie zachwycasz, ale lepiej nie dać się pani ze sklepu ;) jeśli wyszła dziewczynka to raczej znikoma szansa na tym etapie jest że zmieni się w chłopca, zwykle jest odwrotnie, bo coś tak wcześniej mignęło co się np okazało pępowiną. U mnie płeć była raz ale bardzo wyraźna, chociaż nie ukrywam że wolałabym mieć pewność, ale jakoś mój lekarz prowadzący zawsze ekspresowo robi to usg że nic po nim nie wiem, dlatego czekam na 33tc aż będę mieć prywatne. No a laktator wolę mieć elektryczny i właśnie swing bo słyszałam że dobry, sporo się namęczyłam z laktacją a ręczny szybko mnie zawiódł i wolę mieć w domu, ale niestety nowe są drogie jak smok.

anaju powodzenia z wybieraniem imienia, może rzeczywiście jak spojrzy Wam w oczy to od razu będzie wiadomo jakie imię będzie pasować najlepiej :) asortyment widzę mamy identyczny ;) na początku rzeczywiście maluchy nie chcą smoków, ale z czasem się przyzwyczajają, no a ponoć do roku jest naturalna potrzeba ssania, więc jeśli nie smoczek to kciuk, pierś mamy lub coś innego. Łóżeczko mieliśmy tylko z wyjmowanymi szczeblami i z czasem brakowało mi opuszczanego boku, ale niestety już tego nie zmienię :/ A małą przewijaliśmy na kanapie w dużym pokoju, także pod ręką i tak łóżeczka nie było. Fajnie to wygląda jak same takie małe ciuszki na suszarce wiszą ;)
domikaj - dzieki za informacje. ;-) Fajnie ze sprawdzilas. Ja musze zacząć jeździć i poważnie zabrac sie za kupno tymbardziej ze niektore dziewczyny pisaly ze czasami dlugo sie czeka na realizacje zamowienia...
@domikaj:

Nam co miesiąc na usg gin powtarza, że nie ma wątpliwości, że dziewuszka, ale tyle historii już słyszałam, że jajka w ostatniej chwili potrafią się pokazać, że uwierzę, jak zobaczę:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
@sharana:

Ja też na siedząco, jedynie tak daję radę:)

Z tymi podkładami to też dobry pomysł, z tym, że komodę z całym arsenalem pielęgnacyjnym będziemy mieć tuż obok łóżeczka, a za łóżeczkiem dopiero nasze łóżko, więc niewygodnie sięgać trochę. Ale rozważę to, zwłaszcza, że sztywny przewijak będzięmy mieć prawdopodobnie też w łazience (komplet z wanną)

Część łaszków dla Młodej już się pierze, jak poprasuję i poukładam, to wezmę się za drugą część i to chyba na tyle. Wydaje mi się, że mam tego bardzo dużo i więcej nie trzeba, ale pewnie się mylę, bo mówią, że na początku bywa różnie i przebiera się czasami kilka razy dziennie:)
hej:)

ok, już edytuję:

01. Kasieńkas - miał być 05.04.2014 a teraz wychodzi 30.03, ale zostaję w kwietniowych, bo się zadomowiłam -córka - imię ? - raczej Kliniczna
02. Blondynaaa- 06.04.2014r.- córka Kornelia - Kliniczna
03. Kikula84- 07.04.2014r.- syn?- Wojtek- Kliniczna
04. kasia- 08.04.2014r.- córka- Lilianna - Wejherowo/Redłowo
05. Rahhel- 09.04.2014 - córka- Kornelia Szpital Wejherowo/Redłowo
06. Sara83- 10.04.2014r.- syn/córka?- imię- Wejherowo?
07. anaju - 10.04.2014r. - córka - kilka pomysłów na imię, liczymy, że jak się urodzi, to powie nam jakie wybrała:)) - Zaspa/Kliniczna (?)
08. ag_86- 11.04.2014r.- syn- Fabian- szpital Kliniczna
09. SheIsLike-11.04.2014- syn - Jaś- ?
10. sharana - 12.04.2014r. - syn - Sebastian - Kliniczna/Wojewódzki
11. Domikaj - 15.04.2014 r. - syn - imię??? - Redłowo/Wejherowo
12. Agnieszka56 - 19.04.2014 syn- Franek - Zaspa
13. Morelka- 20.04.2014r.- córka/syn?- imię- Kliniczna
14. Majka2 - 20.04.2014r. - córka - Hania - Kliniczna
15. Mattelka -23.04.214r. -córka -imię? -Kliniczna
16. Ruminka- 24.04.2014r.- córka?- Zosia/Marysia?- Wejherowo
17. Drosera- 29.04.2014r.- syn - Staś- Redłowo
18. Kaja- 30.04.2014r.- CÓRKA :)- Kliniczna

---

LAKTATOR - o właśnie, o tym prawie w ogóle jeszcze nie myślałam. Dopisuję do "to do" listy :)

BUTLA - mamy jedną, z firmy Avent.
SMOCZKI - dwie sztuki Lovi.
Wszystkie trzy rzeczy "naturalne", anatomiczne. Były w paczkach podarunkowych, które dostaliśmy w szkole rodzenia.
Większość dzieciaków moich znajomych nie chciało smoków, zobaczymy jak nasza Młoda zdecyduje.

Prowadzę też wywiady odnośnie spania: pościel czy śpiworek, no i zdecydowana większość radzi jednak śpiworki. No ale to wiadomo - co komu wygodniejsze.

A co do łóżeczek... Wybieracie raczej te z opuszczanym bokiem? Czy nie ma to dla Was znaczenia? Ponoć wygodniej odkładać malucha, gdy można obniżyć barierkę. Ale przestaje być wygodne, gdy ma się przewijak na łóżeczku.
domikaj z tego, co ja sie zdazylam zorientowac, to z laktatorem elektrycznym warto zaczekac, wlasnie dlatego ze sa dosc drogie, a nie wiesz nawet czy Tobie akurat bedzie potrzebny.

Jesli chodzi o sterylizator-polecam mikrofalówkowy. Kilka minut i wszystko wysterylizowane.

Co do podgrzewacza do butelek naczytalam sie na forach, ze jest to zbedne urzadzenie i do niczego sie nie przydaje, gdyż... podgrzewa duzo dluzej niz zajmuje zagrzanile wody i wstawienie do niej na moment butelke lub tez dziewczyny taki patent opisywaly, ze na noc grzaly wode goraca w termos i w nocy tylko dolewaly do zimnej. W kazdym razie odradzaly to urządzonko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny, a potwierdzałyście jeszcze raz płeć dziecka? Dzisiaj moja mama dzwoniła i powiedziała, że jest pewna, że będę miała dziewczynkę, bo chodzę tak samo jak ona...

A ja się teraz zastanawiam, a może się faktycznie okaże, że to nie chłopiec?

Sharana ja się jeszcze namyślę. Może też rozejrzę się za jakimś z drugiej ręki, bo mnie korci ten laktator :D.

Co do X-landera w sobotę oglądałam te z kolekcji MOVE (zeszłoroczne), choć można już zamawiać w nowych kolorach z kolekcji 2014. Ogólnie nie powalił mnie na kolana ten wózek. Wydawał mi się strasznie mały i niski. Ok fajnie ma wykończone niektóre elementy, ale miałam wrażenie, że jest niższy od pozostałych. Ja jestem dość wysoka, mąż również. Babka w sklepie mi powiedziała, że przesadzam, że wcale on taki niski nie jest, a ja nie jestem taka wysoka, ale... ja już swoje wiem :P. W sklepie się ludzie zachwycali tym wózkiem, również pani ekspedientka, że jest taki popularny, a teraz okazja, bo wyprzedaż zeszłorocznej kolekcji. Mi się ten wózek nie podoba, a dokładnie mam wobec niego mieszane uczucia. Wg mnie JEDO fyn 4ds czy Tako City Move o wiele lepiej się prezentują, ale to moje prywatne zdanie.

anaju ja siadam w przedpokoju na podłodze i ubieram buty, inaczej się nie da :) my zawsze używaliśmy takich jednorazowych podkładów, które na kilka dni wystarczały, aż do pierwszego zasiusiania ;) można położyć w każdym miejscu. Trochę się bałam kłaść sztywny przewijak na łóżeczku, ale przydawał się po kąpaniu żeby malucha ubrać. Pranie też czeka, nie mam pojęcia kiedy się za to zabrać, może w marcu jak już nigdzie nie będę jeździć i trzeba będzie szukać zajęcia w ten ostatni miesiąc. Z tymi szpitalami to kiepska sprawa, bo zawsze można po prostu źle trafić na czyjś nastrój. Dla mnie Zaspa jest za daleko, ale mój lekarz też chyba tam pracuje, chyba bo nigdy go o to nie pytałam :) na razie wybieram Kliniczną, albo ewentualnie Wojewódzki w którym już rodziłam i mam najbliżej, chociaż opieka po porodzie trochę mi nie odpowiadała. No i Ci studenci na klinicznej to wg mnie plus, bo mogą się zająć dzieckiem, a czasem można mieć dość :) pierwszą córkę rodziłam w październiku i osobiście bardziej teraz mi pasuje bo te upały bardziej dały w kość niż zima.

mamaKasia3 chyba najlepiej będzie podzwonić do sklepów i zapytać, bo jeśli to jest nowość to może w najbliższym czasie sprowadzą go na stan. Nigdy o nim w każdym razie nie słyszałam. My mamy Jedo Fyn bo ma największą gondolę, a chłopcy rosną szybciej niż dziewczynki, więc rzeczywiście Xlander może się nie sprawdzić, bo budke ma małą, a lepiej za szybko nie przekładać niemowlaka do spacerówki.

Kaja mała pewnie się odwróci przed następną wizytą koło 30 tc, powiem Ci że odkąd mały jest głową w dół to wystarczy mi dłuższy spacer do sklepu i czuję jak na mnie naciska, liczę że dzieki temu szybciej się urodzi ;) a 14 tygodni to trochę sporo, może jakiś wyjątkowy model, warto też pewnie sprawdzić w innych sklepach.
domikaj będę kupować ten laktator ale używany,można sporo taniej dostać, a butelkę kupić nową własną. Z pościelą też zawsze mam ciężko, ale w końcu udało się dostać flanelową, jest delikatniejsza, w Akpolu mają spory wybór razem z kołdrą i poduszką. No ale rzeczywiście wszystko zależy co komu pasuje :) Swoją drogą fajnie że macie tyle miejsca że tyle mebli macie gdzie wstawić i urządzeń, bo u nas nadal szukamy miejsca na drugie łóżeczko :)

mamaKasia3 i anaju witajcie na ostatniej prostej :) możecie dopisać się do poniższej listy, po prostu ją skopiujcie do następnego postu i wpiszcie zależnie od terminu porodu.

1. Kasieńkas - miał być 05.04.2014 a teraz wychodzi 30.03, ale zostaję w kwietniowych, bo się zadomowiłam -córka - imię ? - raczej Kliniczna
2. Blondynaaa- 06.04.2014r.- córka Kornelia - Kliniczna
3. Kikula84- 07.04.2014r.- syn?- Wojtek- Kliniczna
4. kasia- 08.04.2014r.- córka- Lilianna - Wejherowo/Redłowo
5. Rahhel- 09.04.2014 - córka- Kornelia Szpital Wejherowo/Redłowo
6. Sara83- 10.04.2014r.- syn/córka?- imię- Wejherowo?
7. ag_86- 11.04.2014r.- syn- Fabian- szpital Kliniczna
8. SheIsLike-11.04.2014- syn - Jaś- ?
9. sharana - 12.04.2014r. - syn - Sebastian - Kliniczna/Wojewódzki
10. Domikaj - 15.04.2014 r. - syn - imię??? - Redłowo/Wejherowo
11. Agnieszka56 - 19.04.2014 syn- Franek - Zaspa
12. Morelka- 20.04.2014r.- córka/syn?- imię- Kliniczna
13. Majka2 - 20.04.2014r. - córka - Hania - Kliniczna
14. Mattelka -23.04.214r. -córka -imię? -Kliniczna
15. Ruminka- 24.04.2014r.- córka?- Zosia/Marysia?- Wejherowo
16. Drosera- 29.04.2014r.- syn - Staś- Redłowo
17. Kaja- 30.04.2014r.- CÓRKA :)- Kliniczna
mamaKasia w Akpolu nie ma wciąż tego wózka, o którym pisałaś.
Co do szpitala, to jestem rozdarta między Wejherowem a Redłowem. Nie leżałam w żadnym i najchętniej bym w żadnym z nich nie spędziła ani chwili... najbardziej boję się problemu z prysznicem, dojazdu do szpitala i oczekiwania na właściwy moment :P Bo pewnie to dość stresujące jest.

Co do wózka dzisiaj jednak stwierdziliśmy, że chyba emaljunga na klasycznych kołach. Fotelik raczej maxicosi cabriofix z tą podstawką do samochodu.

Co do mebelków. Też byłam w Ikei tydzień temu i w sumie trochę się rozczarowałam tymi mebelkami. Myślałam też o Klupsiu, ale jak łóżeczko jeszcze fajnie wygląda to komódka i szafa... powiem tak gorzej niż IKEA. Z tymże też Klupś jest tani.

Zamierzamy zamówić komodę z przewijakiem, szafę i łóżeczko - to tyle z mebelków dla dziecka. Łóżeczko raczej 140 x 70, co do firmy jeszcze rozważamy. Wiem, że na pewno nie IKEA i raczej nie Klupś :)

Rozglądam się jeszcze za pościelą do łóżeczka oraz wózka, ale tego wszędzie jest sporo, więc to kwestia już bardziej estetyczna :).

Myślę też, aby zainwestować w laktator elektryczny Medela Swing, ponoć cichutki i ma dobre opinie, ale trochę cena mnie przeraża. Z drugiej strony czytam w necie, że ręczny jest męczący.... co o tym myślicie? http://www.ceneo.pl/20169882

Z takich gadżetów dla mam to korci mnie też sterylizator parowy philips Avent 3in1 http://www.ceneo.pl/14254695

i oczywiście jakiś podgrzewacz. Z tymże nie wiem, na ile te gadżety są przydatne, a na ile to strata pieniędzy.

:)
No właśnie, ten brzuch, jak go nazywam "Brzuch Mamy Kangurzycy", w skrócie: beemka;)) zaczyna trochę utrudniać życie, a pocieszają, że będzie jeszcze więcej atrakcji - zakładanie butów na leżąco było jedną z nich u mojej koleżanki:))) cieszmy się, że nie ma upałów, bo doszłoby puchnięcie stóp i można by zapomnieć o grubszych skarpetkach do butów.
Ale, z drugiej strony ciągle powtarzam, że nigdy więcej wysokiej ciąży w zimie! Że kolejne dziecię, jak się uda wycelować, trzeba planować na sierpień/wrzesień - stroje kąpielowe ciążowe też są fajne, a wystarczy włożyć lekką sukienkę i sandałki, co jest zdecydowanie wygodniejsze niż ubieranie na cebulkę, podczas, gdy tej cebulki nie ma w co zmieścić pomału:))

Ze spaniem jest coraz lepiej, fakt, w sumie najgorzej spało mi się, nie wiedzieć czemu w drugim trym., który teoretycznie powinien być najlepszy. Baaardzo cieżko było mi się odzwyczaić od spania plackiem na brzuchu, potrafiłam budzić się kilka razy w nocy z płaczem, bo kręgosłup nienawykły do spania na boku - całe życie na brzuchu/plecach. A teraz pokochałam mojego rogala do spania i śpię smacznie na obu bokach.

Położna w szkole rodzenia mówiła, że nie ma ZZO na Zaspie w ogóle - jest gaz, farmakologia i można korzystać z TENS-y(a?), co ponoć niewiele daje. Ale damy radę, kto da jak nie my?:)

A więcej jesz, bo mrozy są i gromadzisz paliwo:)) za niedługo, miejmy nadzieję, wiosna, oraz coraz bardziej podeptany przez dziecię żołądek i jeść się odechce:)

p.s. Trafiłam dziś w lumpeksie na śpiworek do spania w idealnym stanie za 7zł, a miałam wczoraj brać w Ikei za 50zł - ale się cieszę!:) Szukajcie ciuszków na ciuchach, warto, czasami trafia się na prawie nówki za grosze:)
Witam, zacznę od tych nieszczęsnych butów coraz ciężej z nimi. Weszłam w 29 tydzień i zaczyna mi przeszkadzać brzuch, tj męczę się i w wielu pozycjach nie mogę swobodnie oddychać. Odpukać nie mam już takich problemów ze snem :)

Też zastanawiam się nad przewijakiem, w jakiej formie go wybrać. Jeśli nic nie wpadnie mi w oko to pewnie stanie na tym z ikei, cena jest przystępna. Jedyną opinią za oddzielnym przewijakiem którą powielają moje koleżanki jest fakt że nakładka na łóżeczko je niszczy. Chodzi chyba o ramę łóżeczka.

Zamówiłam już regał dla synka, myślę że jak tylko go dostarczą będę powoli prać ciuszki. Mam kilka kartonów tych małych szmatek :D Proszki już są, kupiłam lovele.

Co do Zaspy to z tego co wiem są już ściany między poszczególnymi łóżkami na porodówce. Nie zmienia to faktu że słyszy się krzyki sąsiadek. Koleżanka rodziła 4 miesiące temu, jest zachwycona opieką poporodową. Sam poród wiadomo, lekki nie był. Nie udało jej się skorzystać z ZZO. Może się któraś z Was orientuje czy rzeczywiście odpłatnie jest taka możliwość?

Mam wrażenie że jem nie tylko za dwóch, ale przynajmniej za trzech. Co godzinę zaglądam do lodówki, nie mogę się powstrzymać :D Wczoraj naszła mnie ochota na gołąbki, długo się nie zastanawiając zrobiłam ich cały garnek.
Pozdrawiam serdecznie :)
To i ja się dołączam do wątku, bo zaczynam powoli świrować, czy zdążę i ogarnę - o co siebie w życiu nie podejrzewałam:)
Może jak tu sobie z Wami popiszę, to może mi trochę przejdzie - czytam Was od kilku dni i muszę przyznać, że trochę to pomaga:)

córka, 30tc, termin teoretycznie na 10 kwietnia.

1. WÓZEK - kupiony.
Trafiła nam się super okazja na Allegro - Emmaljunga Mondial Duo Combi creme leatherette: gondola, spacerówka, adapter do fotelika (bierzemy od znajomych), mnóstwo dodatkowych gadżetów z grubym, zimowym śpiworem EJ na czele, torbą i innymi dodatkami. Wózek po jednym dziecku, świetnie wyważony, duża gondola, stosunkowo lekki, w głębokim śniegu śmiga aż miło, po piachu i wertepach super daje radę. Moim zdaniem warto się rozglądać za okazjami, bo nówka w salonie Emmaljunga na Grunwaldzkiej, z takimi samymi dodatkami kosztuje w okolicach 4,5tyś. My kupiliśmy go w świetnym stanie za 1/3 tej ceny.

4. FOTELIK - zaklepany u znajomych.

3. ŁÓŻECZKO - wczoraj byliśmy w Ikei, a tam pustki.
Planujemy Gulliver albo Sundvik
Ciekawe czy czekają na dostawę, czy wymieniają asortyment?

4. KOMODA - kupiona.
MALM 4-szufladowy. Do tego system do przechowywania SKUBB.

5. PRZEWIJAK - brak ostatecznej decyzji. Jaki system Wy wybieracie? Przewijanie na łóżeczku, na komodzie? Przewijak przenośny, na stałe?

6. WANNA - zamówiona u znajomych.
Chociaż rozważamy jeszcze opcję: http://allegro.pl/aqualino-przewijak-i-wanienka-komoda-pielegnacyjna-i3889177859.html - co Wy na to, żeby mieć pod ręką w łazience też przewijak i szybko umyć d*pkę?:)

7. KOSMETYKI (dla Młodej i dla mnie) - gotowa lista, zakupy w Gemini.

8. CIUSZKI - kilka kupionych na wyprzedaży w Smyku, dużo od znajomych. Czekają na pranie i prasowanie. Właśnie, kiedy planujecie to ogarniać? W sensie ile zostawiacie na "leżakowanie" gotowych łaszków w komodzie?

9. SZPITAL - śledzę wątek o tym, gdzie rodzić w 2014, rozmawiam ze znajomymi, no i waham się między Zaspą i Kliniczną.
Z obu mam dobre i gorsze opinie koleżanek.
Na korzyść Kliniczną przemawia zzo, chociaż nie jestem do końca pewna, że chcę mieć wbijaną igłę w kręgosłup, no i odnowione porodówki itd. Na Zaspie jest mój lekarz prowadzący i szpital mam pod domem prawie. Co mnie lekko zniechęca to "sale" poprzedzielane tylko parawanami/zasłonami i to, że kładą bardzo duży nacisk na poród sn - w tym sensie, że zanim zdecydują, że poród się przedłuża i może warto byłoby zrobić cc, to mija wieczność i coś może pójść nie tak. Być może coś się pozmieniało, ale 3 i 4 lata temu moje znajome miały prawie identyczne sytuacje: bardzo długi poród naturalny > tętno dziecka spada dramatycznie > poród kończy cesarka. Na szczęście w obu przypadkach wszystko kończy się dobrze. Na plus Zaspy przemawiała do końca u.r. poradnia laktacyjna, której już nie ma. Na minus Klinicznej stada studentów, choć wiem, że muszą się uczyć, a studentki potrafią być bardziej pomocne i opiekuńcze niż położne.

p.s. Czy Wam też tak ciężko już się zakłada zimowe buty?:))
domikaj -widze że Ty trz bedziesz miala synka i w Redlowie bedzisz raczej rodzic? Ja tez mam takie dylematy co do porodu w tym szpitalu tymbardziej ze mialam' przyjemnosc 'lezec na ginekologi i na patologi ciazy - jezeli chodzi o komfort to średni na patologi częściej . Personel w kratkę można naprawdę trafic na super zespół ale czasami trafiają sie takie kwiatki ze najlepiej uciekać gdzie pieprz rosnie...
Licze po części na pomoc dziewczyn z forum jezeli chodzi o wybór bryki dla Malego :-) bedzie mi napewno latwiej na cos sie zdecydowac :-P Nie chce napewno x -landera bo moja kolezanka miala -kupila go ze wzgledu na popularnosc i dobre opinie ale u niej sie nie sprawdzil narzekala na mala gondole i uzytkowanie spacerowki.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry