Widok

Mamusie kwietniowe 2014 (5)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
1. Kasieńkas - miał być 05.04.2014 a teraz wychodzi 30.03, ale zostaję w kwietniowych, bo się zadomowiłam -córka - imię ? - raczej Kliniczna
2. Blondynaaa- 06.04.2014r.- córka Kornelia - Kliniczna
3. Kikula84- 07.04.2014r.- syn?- Wojtek- Kliniczna
4. kasia- 08.04.2014r.- córka- Lilianna - Wejherowo/Redłowo
5. Rahhel- 09.04.2014 - córka- Kornelia Szpital Wejherowo/Redłowo
6. Sara83- 10.04.2014r.- syn/córka?- imię- Wejherowo?
7. ag_86- 11.04.2014r.- syn- Fabian- szpital Kliniczna
8. sharana - 12.04.2014r. - syn - Sebastian - Kliniczna/Wojewódzki
9. Domikaj - 15.04.2014 r. - syn - imię??? - Redłowo/Wejherowo
10. Agnieszka56 - 19.04.2014 syn- Adaś? - Zaspa/Wojewódzki
11. Morelka- 20.04.2014r.- córka/syn?- imię- Kliniczna
12. Majka2 - 20.04.2014r. - córka - Hania - Kliniczna
13. Ruminka- 24.04.2014r.- córka?- Zosia/Marysia?- Wejherowo
14. Drosera- 29.04.2014r.- syn - Staś- Redłowo
15. Kaja- 30.04.2014r.- CÓRKA :)- Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hey dziewczyny .....

Bylam dzisiaj na gkukozie i niestety po godzinie wsxystko oddalam...i badanie nie wazne kolejne podejscie w srode mam nadzieję ze teraz pójdzie lepiej. .. ogólnie smak mi nie przeszkadzal ...ale wydaje mi sie ze niepotrzebnie chodzilam ....moglam siedziec ns tylku heheh

Przytylam juz 9kg nagle .... :d

Sharana ja orunia gorna wiec mozemy razem spacerowac ... dzisiaj mam spotkanko w szkole rodzenia ....
Kasia ja mialam swoja
Kasia, ja dostalam, ale robilam prywatnie.
W przychodni trzeba miec, ale zadzwon - powiedza Ci :-)
Ja też glukozę robiłam prywatnie i tam mieli na miejscu.

Ten portal parenting naprawdę fajne ma te opisy ciąży tydzień po tygodniu, najbardziej wyczerpujące ze wszystkich, jakie znalazłam :) Ja sobie jeszcze oglądam takie krótkie filmiki na innym portalu, Krystyna Czubówna czyta :)

Odwołali mi szkołę rodzenia, bo położna zachorowała :( chlip, trzeba czekać do czwartku :(
kasia jeśli masz skierowanie do przychodni nfz to musisz kupić w aptece. Przy pierwszej ciąży też nie zrobiło to na mnie wrażenia, ale przy drugiej trochę się męczyłam z piciem, może dlatego że przy pierwszej miałam tylko 50g do wypicia a teraz 75 :/

Blondynaaa współczuję, samo picie tego po raz kolejny będzie trudne. Może iść z Tobą w środę, będziesz mieć towarzystwo ;)

SheIsLike też od dziś jestem na L4 ale tyle sobie zajęć znalazłam że nawet nie mam kiedy nieprzespanej nocy odespać, mimo to i tak jestem 4 razy dziennie na forum ;) Właśnie z tym ciśnieniem trzeba uważać, bo może się licho skończyć, ale na szczęście są to rzadkie przypadki.
Z różnych portali polecam jeszcze dzieciowo.pl
Jest ciąża tydzień po tygodniu, pierwsze lata życia dziecka, no i różne artykuły na różne tematy. Fajnie się czyta :)

Dziewczyny, czy któraś poza mną jeszcze pracuje?? Ja mam czasem już serdecznie dosyć, zwłaszcza siedzenia przed kompem. Po kilku godzinach żadna pozycja nie jest dobra :(
Witam :)
Czytam portal parenting od początku ciąży, od niedawna zaczęłam jeszcze na forum kwietniówek tam zaglądać :)

Co do ruchów dziecka, rzeczywiście są dni że ich praktycznie nie czuć Zwłaszcza jak zapewnie Maluchowi dawkę większych emocji, nerwów etc Buntuje się i jest mniej aktywny Tłumaczę sobie, że jak każdy człowiek - ma dni lepsze i gorsze :)

W gazetach dużo piszą o nadciśnieniu w ciąży, może pojawić się nagle w ostatnich miesiącach ciąży Tylko spokój nas uratuje :D
Od którego tygodnia liczy się 7 miesiąc? czy bierze się pod uwagę pierwszy dzień ostatniej miesiączki i liczy równe miesiące? Na tym portalu parenting piszą, że po skończonym 26 tygodniu szanse na przezycie dziecka wynoszą 80% - tj przy przedwczesnym porodzie Jakoś sobie tego nie wyobrażam, ale 80 % to już dużo

Drosera współczuję chodzenia do pracy, zwłaszcza przy takiej pogodzie :/

Ciężko było się przyzwyczaić do siedzenia w domu, zwłaszcza ze praktycznie całą ciąże nie pracuję Im dłużej, tym łatwiej mi to przychodzi Ostatnio zajmuję czas haftowaniem, znalazłam w gazecie wzory na obrazki z bajek i wyszywam nad łóżeczko dla synka Przynajmniej mam jakiś cel :)

Pozdrawiam :)
drosera pociesze Cie że pracowałam do połowy zeszłego tygodnia czyli poszłam na wolne w 27 tc :)

Agnieszka56 różnie bywa z tymi wyliczeniami, ja określam wg książki Oczekiwanie na dziecko i do końca 27 tc jest 6 miesiąć, a od 28tc jest 7 miesiąc i jednocześnie 2 trymestr się kończy. Każdy miesiąc ciąży to mniej więcej 4 tygodnie, no i liczą od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Ten sposób przynajmniej najbardziej to do mnie dociera :) Rzeczywiście już wielokrotnie czytałam że skończony 26 tydzień to ogromna szansa na przeżycie bo maluch już potrafi samodzielnie oddychać, także z niecierpliwością czekałam na tą chwilę :) Lada dzień też się biorę za szycie, niech tylko ksiądz z kolędą przyjdzie i wyciągam maszynę. Zaczynam od kocyka, potem pewnie wezmę się za jakąś maskotkę no i to co przyjdzie jeszcze do głowy :)
Hej wszystkim , nie udalo mi się skopiować listy ,komputer mi zamula. Ja mam nadcisnienie i borę dopegyt od 13 tygodnia ciązy , narazie wysokie cisnienie zdaża sie incydentalnie, niestety mam zażywać te tabletki do konca ciązy. Dziewczyny będe robić jutro glukozę . Mała figluje i jest ułożona porzecznie, mam nadzieję ,że przekręci się pożniej prawidłowo. Spokojnej nocy życzę Wam.
Drosera ja Cie pociesze - nadal pracuje. Pewnie dlatego ostatnio nawet nie mialam czasu tu zajrzec! A rozkreciło sie znacznie :-D

Ja akurat cisnienie mam poki co w normie w granicach 120/65, waga na plusie 4kg, jestem wlasnie w 27tc. Czuje sie ogolni dobrze, poza malymi bolami krzyza.
Na szczescie jutro mam kontrolna wizyte u gina bo juz misiac minal od ostatniej i mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.

Lekko nadgonilam tema zakupow:-) ale najgorszy dla nas jest wybor wozka. Matko nie myslalam se to takie trudne!!! Mam totalny metlik w glowie. Czy mozna kupic dobry, praktyczny i wytrzymaly i nie zbankrutowac? Masakra jakas. Jakie sa wasze wybory?
Kasia glukoze zalezy gdzie i kiedy ;p mi pow.gin. ze w Wejherowie czasem maja czasem nie ;) zatem kupilam i tyle.

Lekarze ktorych pytalismy wypowiadaja sie,ze owszem w 26-28 tyg. jest szansa na uratowaanie MAluszka niestety jednak najczesciej wyglada to pozniej slabo bo mozg nie ma szans sie rozwinac jak powinien i "najfajniej" w sensie bezpieczniej w 32 tyg. jakby byl wybr ;) Zartuje. Mnie nie rusza nic,a dzieciatko jak mialoby sie urodzic to grunt,ze ratuja takze z Boża pomoca :)
Pomalenku dobijam konca 26 tyg. takze chyba najgorsze za NAmi.

Ja to w ciazy i po kilku kawach mam dopiero normalne cisnienie 110 na 70 ;) dziwne to biorac pod uwage moj temperament :)

Ulozenie MAlutkiej od miesiaca do dolu glowka.
Dziewczyny, zaczynam dzis szkole rodzenia i mam watpliwosc:
moze ktoraś z Was wie czy te tzw. ćwiczenia dla kobiet w ciąży są na każdych zajęciach, np. przed czescia teoretyczną?
Bo dostalam z super mamy plan zajec na 10 spotkań i tam w żadnym dniu nie są te ćwiczenia ujęte....
Ok, już wiem :-)
Są odrębne.
SheIsLike gdzie będziesz chodzić na zajęcia? ja tez dziś zaczynam, na wawelskiej :)
Hehe, pewnie razem będziecie chodzić, zazdroszczę :)
Agnieszka86 ja na Unruga, Pogorze Gorne, Gdynia (niestety :-/).
Hej,

Ale produkujecie tych postów, nie mam ostatnio czasu nadgonić.

Dostałam porcję ciuchów od rodzinki, wyprałam je już w sobotę w Jelpie, wszystko poschło, więc teraz tylko spisałam na listę co mam. Muszę teraz zweryfikować czego brakuje i będzie trzeba jakieś zakupy jeszcze zrobić. Kupiłam też odplamiacz Loveli - bezpieczny dla dzieci, siostry mi poleciły.

Druga Pani z Klinicznej też mnie zlewa, na maile nie odpisuje, przez telefon zbywa jak Pani MJ, więc chyba sobie podaruję te zapisy na Klinicznej do szkoły rodzenia.

Dzięki Drosera - jutro przedzwonię do supermamy, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie, jak nie = jestem utopiona. Lipa tak bez szkoły rodzenia. Poza tym miałam nadzieję, żeby może jakoś męża w to wkręcić. Tracę powoli nadzieję...

Blondynaaa a czemu badałaś dno oka? czyżby wada wzroku i opcja z cesarką? Ja byłam u dwóch okulistów, zbadali mi wzrok i stwierdzili, że teraz to z wadą wzroku tzw. krótkowzrocznością do -10 dioptrii kobiety normalnie rodzą i nie powinno się nic stać. Nie ukrywam trochę się boję, bo to oczy, ale czytałam, że podczas porodu dobrze jest zamknąć oczy, wtedy przy parciu jest mniejsza szansa na odklejenie siatkówki. Poza tym współczuję oddania glukozy, życzę Ci powodzenia na kolejnej !!!

U mnie zamiatanie lub zmywanie podłogi to na dłuższą metę wyzwanie, muszę w trakcie robić przerwy, bo w krzyżu boli.

Jakie koszule do porodu wybieracie ? Macie już coś na oku ? i ile sztuk ?

U mnie ze spaniem też różnie, jak w nocy wstanę na opróżnienie pęcherza, to potem już nie mogę zasnąć i tak często od 4-4.30 do 6.30 sobie leżę i gapię się w sufit. Choć ostatnio kilka nocek udało się bez wstawania i jakoś o dziwo nawet wstałam wyspana. Ale mówię, różnie jest. Magnez piję wieczorem, ale mnie to nie usypia.

Powoli zaczyna mnie dopadać strach przed naturalnym porodem.
A z drugiej strony po naturalnym podobno szybciej się goi i nie ma blizny jak po cesarce... już sama nie wiem czasem co lepsze.

Agnieszka56-Materac do łóżeczka planuję nowy około 9cm. Łóżeczko najprawdopodobniej odstanę od kolegi, więc 1 koszt mniej :).

Sharana-zazdroszczę już wolnego. Pogoda nie zachwyca, ale pewnie już Ci lżej. Ja do pracy dalej śmigam, choć już lekko nie jest, ale przyuczam osobę na moje zastępstwo, więc nie ma zmiłuj i muszę chodzić. Tylko jeszcze nie wiem do kiedy, oby tylko do 31.1 i póki co 8h, nie ma innej opcji.Łudzę się, że szef mi to wynagrodzi...np. premią :P.

Ostatnio po wieczornym smarowaniu brzucha leżałam na kanapie i... patrzyłam na brzuch i nagle mój brzuch zaczął się ruszać :)))) zaczęły z niego jakieś dziwne kształy się uwydatniać.... może to ręka była, albo noga.. nie wiem, ale było to niesamowite wrażenie:). Ostatnio też wyczuwam główkę, jeszcze skubana się nie obróciła, a wręcz mam wrażenie, że jest teraz w poziomie ułożona a nie w pionie.

Oglądam wózki i szykuję się jednak coraz bardziej na wózek głęboko-spacerowy.Wiele osób mi tak doradza i z tego co widzę na mieście i w rodzinie, wygląda to ok, a tym bardziej, że rodzić mam pod koniec marca, więc ... na kolejną zimę gondola będzie za mała, a do spacerówki śpiworek się włoży i damy radę.

Fotelik chyba wybrany - chyba to będzie maxi cosi cabrio fix. Zastanawiam się nad bazą, kurczę, cholernie to drogie jest za kawałek plastiku... kupujecie ?

Jutro idę na kontrolę.Wyniki krwi mi trochę siadły -pierwszy raz w sumie od początku ciąży. Pewnie to przez lekkie przeziębienie.
Ciekawe co na to lekarka. Do tej pory nie dostałam żadnej karty ani zalecenia do liczenia ruchów. Owszem codziennie obserwuję przed pójściem spać albo jak na spokojnie sobie usiądę czy położę - czy się mała rusza czy nie... itd, ale nie liczę.Odnoszę wrażenie, że w ub tygodniu tj 28tc, (teraz połowa 29) ruchy były rzadsze, ale to też zależy od pory dnia, czy nocy.

Mattelka witaj :)

ag86 - Ciśnienie jak mierzę wieczorem w domu jest całkiem ok, puls w miarę, ale jak tylko mierzy mi położna od razu skok-chyba na zawołanie. Puls w domu mam często nieco wyższy niż powinnam, ale chyba mierzę go za szybko po wejściu po schodach i pewnie dlatego.

Pozdrawiam
Blondynaaa współczuje glukozy... mam nadzieje, że za drugim podejściem pójdzie lepiej.
Ja też jestem z oruni górnej więc piszę się w przyszłości na wspólne spacerki :) co prawda teraz nie dam rady bo kończę studia i wlaśnie trwa sesja a zaraz po niej obrona to muszę się głównie na tym skupić... ale jak już to wszystko ogarnę to pamiętajcie o mnie :)

Jeśli chodzi o moje ciśnienie to zaczęłam już je spisywać i mierzyć średnio 3razy dziennie... czasem się zdarzy w normie ale często jest powyzej 140 więc trochę mnie to niepokoi, dodam że mierzę gdy już jakiś czas odpoczywam a teraz więcej czasu spędzam nad książkami więc nie jest to zbyt duży wysiłek fizyczny.

Dziewczyny dawajcie znać jak po pierwszych spotkaniach w szkolach rodzenia... ja mam dzwonić za ok 10dni bo na klinicznej rozpocznie się nowy cykl bo teraz trwa już dla zaawansowanych. Mam nadzieje, że mnie nie wystawią bo już się nastawiałam aby tam chodzić ;/

Jutro też idę do kontroli i mam nadzieję, że wszystko jest ok z maluszkiem bo takie oczekiwanie na wizytę jest bardzo stresujące.

pozdrawiam
Ag, a może to sesja właśnie jest powodem wysokiego ciśnienia? Stres egzaminacyjny?? Myślę, że to może być sensowna przyczyna!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry