Widok

Mamusie kwietniowe 2014 (cz. 6)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
01. Kasieńkas - miał być 05.04.2014 a teraz wychodzi 30.03, ale zostaję w kwietniowych, bo się zadomowiłam -córka - imię ? - raczej Kliniczna
02. Blondynaaa- 06.04.2014r.- córka Kornelia - Kliniczna
03. Kikula84- 07.04.2014r.- syn?- Wojtek- Kliniczna
04. kasia- 08.04.2014r.- córka- Lilianna - Wejherowo/Redłowo
05. Rahhel- 09.04.2014 - córka- Kornelia Szpital Wejherowo/Redłowo
06. Sara83- 10.04.2014r.- syn/córka?- imię- Wejherowo?
07. anaju - 10.04.2014r. - córka - kilka pomysłów na imię, liczymy, że jak się urodzi, to powie nam jakie wybrała:)) - Zaspa/Kliniczna (?)
08. ag_86- 11.04.2014r.- syn- Fabian- szpital Kliniczna
09. SheIsLike-11.04.2014- syn - Jaś- ?
10. sharana - 12.04.2014r. - syn - Sebastian - Kliniczna/Wojewódzki
11. Domikaj - 15.04.2014 r. - syn - imię??? - Redłowo/Wejherowo
12. Agnieszka56 - 19.04.2014 syn- Franek - Zaspa
13. Morelka- 20.04.2014r.- córka/syn?- imię- Kliniczna
14. Majka2 - 20.04.2014r. - córka - Hania - Kliniczna
15. Mattelka -23.04.214r. -córka -imię? -Kliniczna
16. Ruminka- 24.04.2014r.- córka?- Zosia/Marysia?- Wejherowo
17. Drosera- 29.04.2014r.- syn - Staś- Redłowo
18. Kaja- 30.04.2014r.- CÓRKA :)- Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czesc Dziewczyny! Czy te z Was, ktore zamawiały pościel z Darlandu mogłyby wypowiedziec sie nt jej jakosci? Jak sie pierze, prasuje, o ile juz przeprowadzalyscie te zabiegi?
Czy te z Was, ktore kupuja Jedo Fyn Memo zdecydowaly juz o kolorach? Jakie wybieracie?
mnie zainteresowal model, bo jak wkleilam nazwe w google, opinie i poczytalam opinie to jak na elektryczny cena jest dobra i opinie ogolnie ok. wiadomo, ze cena spada w ciagu roku.

pamietam jak kupilismy dywan, a potem w gazetce cena byla 2/3 nizsza:) i za nia kupilismy do drugiego pokoju, ale inny kolor:)
Wszystkiego najlepszego Rahhel z okazji urodzinek, 😊.
Aga M dobrze że jesteś czujna, kupiłabym raczej nowy laktator he he.
Aga M ... dobre z tym laktatorem heh
just1 to jest ten? 051?

http://www.oleole.pl/laktatory/babyono-051-sensi.bhtml?from=ceneo&p=119.99&cr=0
Byłam dzisiaj zwiedzić porodówkę w Redłowie. Powiem tak, myślałam, że będzie gorzej :). Jeżeli jeździłyście kiedyś na obozy i nocowałyście w schroniskach młodzieżowych, to jest podobnie, ale cieplej i mniej miejsca.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Cześć,mam do sprzedania Laktator elektryczny więcej info w linku
http://tablica.pl/oferta/laktator-elektryczny-babyono-sensi-CID88-ID4k1PJ.html
Ja mam komodę z szufladami, a przewijak to będę kłaść na łóżeczku, lub na tej komodzie właśnie - gdzie będzie wygodniej... Na początku jak mały będzie z nami w sypialni (planujemy, że przez 3 mce jego łóżeczko będzie stało w naszym pokoju), to będę musiała trzymać przewijak na łóżeczku, a potem to zobaczymy.
Laktator kupię po porodzie, zobaczę, czy jest pokarm itd.
Kosmetyki kupuję najpierw w małych opakowaniach, jak wyjdą na jaw jakieś alergie, to nie będzie kłopotu - ostatecznie szamponem dla dzieci to i tatuś może włosy umyć :P

Domikaj od pierwszego miesiąca ciąży mam bóle pleców - na siedząco, na stojąco, na leżąco.. takie właśnie, że łzy czasem w oczach stają. Mi pomaga spacerowanie, staram się robić kilka razy w tygodniu pomimo bólu minimum 3 kilometrowe spacery, jak plecy pozwalają to i więcej - pomaga z czasem.
A co do laktatora, to zdecydowałam, że przed porodem kupię laktator ręczny AVENT. Jeżeli po porodzie okaże się, że jest mi potrzebny, to zainwestuję w elektryczny z Medeli.

Myślę także o zakupieniu smoczków uspokajających z Medeli w kształcie rurki (nie ma ich w sklepach), które najmniej ponoć zaburzają odruch ssania piersi u dziecka.

@sharana dzięki za informację... mogłam to zrobić na początku ciąży, ale może lepiej późno niż wcale.

Co do przewijaka to zamówiliśmy komodę z przewijakiem. Mam sporo miejsca, więc nie ma z tym problemu.

Ja za to cierpię na ból pleców od jakiegoś czasu - dokładnie dolny odcinek kręgosłupa lekko po prawej stronie. Czuję cały czas, chodzę, leżę, siedzę... a czasami przy wysiłku fizycznym, to mam łzy w oczach, ale nie ma chyba innej możliwości jak to wytrzymać :) nikt za mnie zakupów nie zrobi czy nie odkurzy :P Zresztą, kiedy siedzę też czuję, ale ciut mniej :).

domikaj w Luxmedzie mają tak że jeśli ich ginekolog wystawi Ci kartę ciąży to wtedy wszystkie skierowania wystawione z zewnątrz są traktowane jak ich własne, musisz tylko umówić się na wizytę żeby wypisał Ci kartę ciąży, każdy tak robi więc nie powinno być problemu, a przy okazji możesz też poprosić o skierowanie na badania, tak na wszelki wypadek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rahhel - zycze duzo zdrowka bo sama dopiero dochodze do zdrowia. I wygrzewaj sie duuuuuzo i pij duzo bo to lepsze niz wszystkie lekarstwa:-)
My z braku miejsca bedziemy miec przewijak na lozeczku. Mamy mala sypialnie, i lozeczko wejdzie cudem ale trzeba byc dobrej mysli. A po pol roku jak juz wczesniej pisalam baj baj baj sypialnio a witaj pokoiku dzieciecy:-D

Ja juz powoli wychodze z chorobska jakie mnie dopadlo. Najgorszy byl bol spowodowany lamaniem w kosciach. Takiego nasilenia jak tym razem to nie przezylam chyba jeszcze. Nie wspominajac ze kaszel mialam duszacy i az sama sie siebie balam a co dopiero mala. Nic dziwnego ze mniej sie ruszala, bo byla zszokowana co sie z matka dzieje:-) ale juz bryka jak wczesniej wiec i ja jestem w lepszym nastroju:-D
Bylam tez kontrolnie u gina zeby zobaczyl czy wszystko ok z mala i czy ten moj kaszel jakos jej krzywdy nie zrobil, na szczescie koncze 30tc, wszystko ok i nawet juz wazy 1300g:-) to juz jest baba:-D wizyty bede miala od tej pory co 3 tyg.

Jaki plyn do kapieli dla maleństw kupujecie? Ja myslalam nad oilatum. Ale czy dobrze jest kupic od razu butle 500ml? A jak sie okaze ze nie sluzy?

Aaa i jeszcze mam takie pytanie o laktator. Czy kupujecie przed porodem, czy dopiero po? Boje sie ze bedzie no od razu potrzebny i bedziemy jezdzic i kupowac pierwszy lepszy dostepny. Ale z drugie strony jak sie okaze ze nie mam pokarmu lub z innych przyczyn nie bede mogla karmic to troche strata pieniedzy... a i tak wydatkow jest sporo! No i do mamusiek doswiadczonych- lepiej reczny czy elektryczny? Macie jakies porownanie? Czy ktoras korzystala z takiego i takiego i moze podac jakies zalety/wady?
Ja się doigrałam... jakieś choróbsko mnie wzięło, a tylko w domu zmarzłam w nocy i poszło samo. Temperatura poniżej 36, bolące gardło, z nosa cieknie, niskie ciśnienie i znowu puls powyżej 100... Spać nie mogę bo mi gorąco, to się odkrywam, więc bardzo szybko robi mi się zimno, a każdy ruch sprawia że słabo się czuję i mam zimne poty, a w dodatku mała jest jakaś taka ospała i słabiej się rusza co mnie bardzo martwi i ufam, że nic jej nie jest... Od kilku dni cytryna, miód, masło, mleko, czosnek, rumianek, goździki... Ja już nie wiem co jeszcze może pomóc... Macie jakieś pomysły?
Jutro miałam mieć imprezę rodzinną z okazji moich urodzin i chyba muszę ją odwołać bo nie dam rady nic przygotować... :(

Co do przewijaka to dostaliśmy od szwagierki komodę i na niej będzie przewijak :) póki co będziemy dzielić sypialnię z małą a później jak już będzie większa to będzie to już jej pokój :)
Przeważnie w szkołach rodzenia mówią rutynowo ... bo ileż można to samo powtarzać :) Praca jak każda inna z czasem się nudzi coś się o minie;)

Przewijak będę miała na łóżeczku ,ale chyba wygodniej będzie mi przebrac dzieciątko na łóżku , no zobaczymy czas pokaże:)
Osobiście jak bym miała dużo miejsca nie kupywałabym takiej komody z przewijakiem :)
Cześć dziewczyny :) Przydają się Wasze rady, czasami o czymś pomyślę i nie zdążę zapytać a już są jakieś opinie :D Zdecydowałyście się już na rodzaj przewijaka? Czy w ogóle będziecie się zaopatrywać w ten mebel? Ja mam ogromną sypialnię, więc nie muszę się martwić o miejsce Nie chciałabym jednak wyrzucać pieniędzy w błoto, jeszcze sporo zakupów przede mną
Wczoraj pierwszy raz poczułam prawdziwy ból nóg, głównie w stawie skokowym. Po tygodniu w łóżku pojechałam do ikei, co wystarczyło żeby moje nogi odmówiły posłuszeństwa. A jeszcze niedawno byłam przekonana że do końca ciąży będę podłogę na kolanach zmywać :P
My ze szkoły rodzenia prowadzonej przez p. Iwonę Guć jesteśmy zadowoleni. Bardzo fajne zajęcia :).

Co do częstotliwości wizyt, to zobaczę w poniedziałek na wizycie. Zastanawiam się, czy nie umówić się do jakiegoś lekarza w LuxMedzie na wizytę i nie poprosić o skierowanie na badania. DO tej pory robiłam wszystko prywatnie też w LuxMedzie. Z tymże mam tam abonament i gdyby mi jakiś lekarz stamtąd wypisał skierowanie, mogłabym u nich badania też zrobić bezpłatnie. Nie wiem tylko, czy to nie przesada z mojej strony. Boję się, że pójdę tam do lekarza i mi powie coś niemiłego :/

Za Waszym przykładem też zamówiłam pościel z Darlandu :P.

No to do samego końca, jeśli dajesz radę to dobrze, bo jeszcze w domu się nasiedzisz :) Niestety zajęcia w szkole rodzenia na moje są prowadzone trochę chaotycznie, nie wszystkie punkty są przerabiane, nadal nie wiadomo co spakować do torby do szpitala a powinno to być na pierwszych zajęciach, jest sama teoria i nawet nie ma piłki żeby pokazać jak należy ćwiczyć przed porodem. Generalnie coraz mniej jestem przekonana do Klinicznej, wychodzi na to że Wojewódzki zapewnia bardziej komfortowy poród, tylko trochę większy stres po porodzie.

Niestety dowiedziałam się że u mojego lekarza częstość wizyt się nie zwiększa, jedynie z 4 do 3 tygodni i to tylko wtedy jeśli się coś dzieje, a ewentualnie co 2 tygodnie przychodzi się po 38 tygodniu! Przecież to jakaś przesada, chyba częściej prywatnie będę chodzić :/
Sharana tak, ciągle w pracy, zamierzam zejść na L4 w kwietniu. Oczywiście o ile lekarz nie będzie miał innego planu :P
To widzę, że programem szkoły rodzenia idziecie podobnie, my tez w poniedziałek mieliśmy o dziecku w szpitalu, plus szczepienia po wyjściu ze szpitala i konieczność podawania witamin D i K. Za tydzień będzie mama. Też z niecierpliwością czekam na pielęgnację, bo tyyyyle teorii można posłuchać, że chciałoby się z kimś mądrzejszym i dobrze obeznanym w temacie pogadać :)
Była ta kobieta z Pbkm, a tak to był temat o tym jak jest pielegnowane dziecko w szpitalu, jak badaja codziennie lekarze, za co dostaje punkty, jakis taki mało ciekawy temat, bo głównie informacyjny. Za tydzien bedzie o tym co dzieje się z mamą, a potem chyba o roli taty. Nadal czekam az bedzie o pielegnacji dziecka w domu bo wlasciwie to jest najwazniejsze.
Mój lekarz niestety prowadzi wizyty ekspresowe z ktorych nic nie wiem, takze trudno powiedziec czy zwiekszy czestotliwosc wizyt, nawet ruchow mi liczyc nie kazal. Przybralam 10kg czyli tak samo jak w pierwszej ciazy, chociaz musze sie czasem hamowac bo z apetytem roznie jest :)
do góry