Widok

Mamusie lipcowo-sierpniowo-wrześniowe 2010 cz.12 :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
***LIPIEC***
3.07 marta - synek, Szpital Wojewodzki
4.07 Ania22
4.07 fita1 - córcia Gaja :) Szpital Wojewodzki
7.07 gwiazda - synek Mateuszek :) Szpital na Zaspie
8.07 zielonakoniczynka
10.07 papciunio
11.07 kk - synek :)
11.07 mjakmama - córeczka Emilka Szpital na Zaspie
14.07 Milenium - córcia :)
15.07 yecath - synek Wojtuś, szpital w Wejherowie
15.07 nyzosia - córcia Helena, Szpital w Redlowie albo na Klinicznej
15.07 stopkrotka - synek Wiktor, Szpital na Klinicznej
17.07 Madziuska - synek :)
17.07 atta9 - synek :)
18.07 gosiaro - córeczka :)
20.07 Taśka - synek :)
20.07 kama
21.07 aszka79 - córeczka Lenka Szpital na Zaspie
21.07. Agatka - córeczka :)
21.07 sylwiir - córeczka :)
22.07 malaniunia - synek :)
22.07 Moniczka.P - synek ;)
23.07 ssabinka - synek Filipek :) Szpital w Redłowie
27.07 dedes- bliźniaki
30.07 weronika-co-ma-bzika

***SIERPIEŃ***
1.08 Kasiaka - córeczka Dorotka :)
2.08 Kiciuchna - synek Adam, szpital na Zaspie
3.08 aśku_85 - synek Marcelek:) szpital w Wejherowie
4.08 antcia - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 karollla - synek Konrad , Swissmed Gdańsk
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama -córeczka Emilka Szpital Wojewodzki albo Klinicznej
10.08 Gabi - synek Mikołaj :)
12.08 Manka
13.08 panna z mokrą głową - synek!
16.08 Weronikka - synek :)
18.08 Morela - synek Mateusz, Szpital na Klinicznej
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81
05.09 Madziulka
08.09 AniaMorena
09.09 Ostola - corka , Cork University maternity Hospital
16.09 Sylwia781122
17.09 Sylwia127
19.09 ta_mala_co_sposoben_dziala
20.09 AlexGDY
29.09 piggy

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=158532&c=1&k=16#fs
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
melduje sie :)

strasznie mnie wkurza gadanie "ciąża to nie choroba" jeśli ktoś ma stresującą, mecząca prace to dlaczego nie ma pójść na zwolnienie?? a w jakiej dokumentacji lekarz kłamie wypisując zwolnienie? nie słyszałam o przypadku by pracodawca mógł zakwestionować zwolnienie??!!! Ja tam uważam że ciąża to piękny stan i warto go wykorzystać na leniuchowanie. Ja co prawda pracuje i chce pracowac jak najdłużej.
image
image
Ja mysle ze stres w pracy to wystarczajacy powod do zwolnienia lekarskiego. Moj lekarz tez tak mysli. To sie pozniej mocno odbija na dziecku.
Przy dlugin zwolnieniu lekarz musi wyslac dokumenty do ZUSu, czy nie? Nie mniej jednak w Irlandii lekarz musi wypisac zwolnienie z podaniem jego powodu. A z klamaniem, to kilka forumek podalo tu przyklady jak to lekarze pisza nieprawde... Ja bym o to lekarza nie poprosila!
A leniuchowanie? Coz ja uwazam ze wcale nie jest zdrowe...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
Nie ma co ukrywac ze raz sie kobieta czuje wspaniale a raz zle w czasie ciazy ,i zgadzam sie z Madziulka ze to wspanialy czas na leniuchowanie ,pozniej po narodzinach juz na takie rzeczy czasu nie bedzie:)
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
leniuchowanie to nie tylko siedzenie na kanapie :)
image
image
A propos leniuchowania, to przestrzen lotnicza w Europie sie otworzyla, wiec wyglada na to ze w sobote uda nam sie w koncu wyleciec w nasza wyczekana podroz poslubna. Wprawdzie na Sri Lance lenic sie nie bedziemy bo mamy zamiar objezdzic ile sie da, ale potem na Maledivach mam zamiar robic absolutne NIC!
Troche sie jeszcze boje za bardzo cieszyc na wyjazd, bo z tym wulkanem to tak naprawde nic nie wiadomo, sytuacja moze sie zmienic z minuty na minute....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Co do samolotow to moj Maz mial na niedziele lot,oczywiscie przebukowalismy na wtorek i tez nie wylecial wiec udalo sie 'dorwac' ostatnie 3 bilety na prom bo musial sie dostac z kolega do Norwegii bo tam pracuja i w rezultacie poplyneli we wtorek i jeszcze jechali samochodem i w sumie dzis dotarli na miejsce...spora roznica samolotem 3-4h a promem i autem dwie doby;/;/;/

Ostola napewno sie uda w koncu wyjechac ,podroz poslubna musi byc, w koncu lepiej pozno niz wcale;)
image.
image
No szok jak nam cala Europe zparalizowalo na tydzien. Dzieki Bogu ja sama bylam akurat w Irlandii i ominela mnie watpliwa przyjemnosc koczowania gdzies na lotnisku...

No ale tym razem MUSIMY wyleciec, bo nam sie cholerka nalezy! ;-)
Jak sie ma mozliwosc i sie czujesz na silch zeby odbyc taka podroz to nie ma na co czekac:)

My naszczescie wyjechalismy w podroz pare dni po slubie :)
image.
image
No my nie moglismy po slubie, bo raz ze marzyl nam sie Wietnam a tak w lipcu pogoda nie ciekawa. A po drugie nie wypadalo zostawic gosci bo sporo sie pofatygowalo z roznych czesci swiata na nasz slub. Ale pojechalismy sobie na chwile na Mazury ze znajomymi i rodzinka, ale powiem szczerze ze ja nie odpoczelam wcale, bo bylam ciagle tlumaczem / organizatorem / pomagaczem... Tym razem mam zamiar zupelnie egoistycznie dbac TYLKO i WYLACZNIE o swoje dobre samopoczucie podczas tego wyjazdu.

A z tym czuciem sie na silach na podroz to nie przesadzajmy, ja jestem dopiero w 20stym tygodniu...
Ja bylam w 12-13 tyg i nie mialam sily nawt na lot do Niemiec na Sylwetsra wiec to roznie bywa:)

Trzymam kciuki zeby Wam w koncu ta podroz wypalila.
image.
image
witam w nowym watku :)

Ostola, tez trzymam kciuki, oby tym razem sie udalo no i wypocznij dobrze :)
image
Ja też się melduję w nowym wątku:)
A ja jestem po kolejnych zajęciach w szkole rodzenie:) Było wesoło:)
imageimage
ja byłam wczoraj...ćwiczenia mnie wykańczają...:)
Wam też taki wycisk dają ?

image
U mnie nie ma ćwiczeń. Sa tylko oddechowe na początku a potem wykład. Ćwiczenia są dodatkowo w soboty ale ja na nie chodzę.
imageimage
Ha dzisiaj jestem pierwsza:) Wczoraj ledwo zyłam a dzisiaj od 6 spac nie moge i jestem naladowana energia:)))))
Miłego dnia...
imageimage
Ja sobie zaczęłam przypominać ćwiczenia z SR i staram się robić w domu, mąż mnie dopinguje :D Ale coś kiepsko mi idzie :P
Np. przysiady- to masakraaaaa :D
image

image
ja własnie zbieram się do pracki...
jak dobrze ze to juz piatek:))))

miłego dzionka

image
A ja miałam pierwszy skurcze łydek - naczytałam się o tym na forum i widocznie zaowocowało... Idę do apteki po jakiś magnez, bo nie dam rady.
Ja mam osobne ćwiczenia w SR w soboty i pójdę pierwszy raz, żeby sprawdzić, czy będę chodzić. Zajęcia są płatne i to nie mało, więc jeśli nie będą jakieś wyjątkowe, to je po prostu oleje...
image image
Byłam twarda do 8 rano:) O 8 mnie zmogło i poszłam w kimke:) Teraz dopiero wstałam więc zaczynam dzień jeszcze raz:)))
imageimage
hihi nyzosia 2 razy dzień zaczynasz :)))
image
image
JA wczoraj zaliczyłam zajęcia na SR fajnie było położna prowadząca opowiadała kiedy przyjchać do szpitala, kiedy i z jakich wskazań robi się CC ćwiczeń nie było były tylko oddechy. Najbardziej naśmiałyśmy się jak opowiadała jakto było kiedyś że jak wchodziło się na sale porodową to słychac było tylko jeden wielki wrzask a teraz panuje cisza.
image
A ja wczoraj zakończyłam SR ;) i podsumowując - było lepiej niż na początku sądziłam :) zajęcia początkowo krótkie, potem były coraz dłuższe, coraz częstsze, sporo się dowiedziałam, trochę oswoiłam z myślą o porodzie i pielęgnacji noworodka, więc ogólnie - mogę polecić SR Dobry Początek :)
image
Stopkrotka - ja zaczynam zajęcia od maja w tej szkole :) związku z tym mam parę pytań ;) chodziłaś na gimnastykę? wszystkie zajęcia były z mężem? "zwiedziliście" szpital? ćwiczenia oddechowe są na każdych zajęciach? troszkę ich dużo;)

a tak poza tym to już nie wytrzymuje z tymi moimi nieszczęsnymi kamieniami, dziś znów od rana miałam atak:( podobno to jest taki sam ból jak pierwsza faza porodu, aż się boje pomyśleć o porodzie przez to ;/
hehe :) więc tak:
Na gimnastykę chodziłam, ale były to tylko jedne zajęcia typowo gimnastyczne, plus drugie oddechowe. Więc nie za dużo ;)
Jeżeli chodzi o mężów... no generalnie niektórzy byli na wszystkich zajęciach, łącznie z karmieniem ;) i byli mile widziani, bo na każdych kilka słów było kierowanych tylko do nich, ale tak naprawdę "niezbędni" byli tylko na masażu (przy czym nawet tutaj możesz zamiast męża wziąć przyjaciółkę/mamę itp), i na kąpieli (ale ja na tych też byłam sama i po prostu ja się nauczyłam kąpać :) ). Mój mąż niestety nie mógł chodzić ze mną ze względu na godziny i jakoś dałam radę, więc jeśli o to chodzi to się nie martw :)
Szpitala nie zwiedzaliśmy, położne Wam to wytłumaczą, ale można się z nimi umawiać indywidualnie na zwiedzanie.
Tak jak napisałam - ćwiczeniom oddechowym były poświęcone tylko jedne zajęcia, później już do nich nie wracaliśmy.

Nom :) jak coś Ci jeszcze przyjdzie do głowy, to pytaj śmiało :)
(i współczuję kamieni :( ... )
image
No dziewczyny a ja po USG, najprawdopodobniej CÓRECZKA! :) Pani doktor powiedziała ze jeszcze nie na 100% bo w przypadku dziewczynki to może sie jeszcze zmienic, no ale prawdopodobnie dziewczyna:)
no to gratki Aniu!:)

ja mam oddechowe na każdym spotkaniu:) dotlenie sie za wszystkie czasy:)
Ania gratulujemy córeczki :)
image
image
super! powoli nam sie wyrownuje stosunek chlopcow do dziewczynek...

Hihihi wlasnie przeczytalam to zdanie... Smiechowe... ale zupelnie nie zamierzone ;-)

Kochane Dziewczyny! To ja sie z Wami zegnam na 2 tygodnie (no chyba ze jutro z rana znow sie jakis wulkan uaktywni). Mam zamiar bawic sie wysmienicie i sie z moja cora zrelaksowac za wszystkie czasy!

Powodzenia i trzymcie sie zdrowo!
O.
Ostoła udanej podróży, wypocznijcie dobrze:)
***LIPIEC***
4.07 Ania22
8.07 zielonakoniczynka
10.07 papciunio - dziewczynka Maja, Szpital Wojewódzki
20.07 kama
27.07 dedes- bliźniaki

***SIERPIEŃ***
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
12.08 Manka
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81
05.09 Madziulka
08.09 AniaMorena
16.09 Sylwia781122
17.09 Sylwia127
19.09 ta_mala_co_sposoben_dziala
20.09 AlexGDY
29.09 piggy
image

image
A ja juz dzisiaj zamowilam wozek w bobowozkach :) i niezbedne do niego rzeczy :) super tak sie ciesze. Mutsy 4rider kolor Cargo new black ale fotelik maxi cosi podobno sa najlepsze i bezpieczne ale jego juz w jasnym bezu:) A teraz biore sie za pisanie pracy licencjackiej. W weekend teraz zjazd :( A od poniedzialku ide juz na praktyke do podstawowki ciekawe jak to bedzie.

Kupujecie moze laktator?

Gratuluje coreczki :)

image
image
image
ja chyba kupię laktator ale dopiero po porodzei bo bez sensu wydawać kasę na coś czego mogę nie używać
Ania gratuluje córeczki:))) Zwieksza się konkurencja mojej niuni:)

Ostola baw sie dobrze! Ale ci zazdroszcze!!!!!

Ja na razie też nie kupuje laktatora...jak będzie trzeba kupie po porodzie.

imageimage
Witajcie Mamusie w sobotni poranek, zapowiada sie ladny dzien, w sam raz na jakis wypad w plener :)

Tez sie zastanawialam nad laktatorem i myslalam, ze raczej nie bedzie mi potrzebny, bynajmniej na poczatku, ale ostatnio moja kuzynka mnie uswiadomila, ze kilka dni po porodzie ma sie nawal mleka i trzeba odciagac. A ja myslalam, ze laktator mi sie przyda dopiero jak bede wracala do pracy, wiec tez odkladalam jego kupno na po porodzie... No ale dobrze, ze zostalam uswiadomiona, no i dostane laktator w spadku po kuzynce :)
image
no z tym laktatorem...to ja ide w wygode:)
czasem można pospać troszkę w nocy a tatuś mleczko może dzidzi podać...niech tyż troche powstaje:))

pogoda fajowa...ja umówiłam się z kumpelką na Gdyni...także ide się jodzić...noi ploteczki:)))

udanego weekendu wszystkim!

image
Pogoda faktycznie robi się ciekawa. A o 6 rano za oknem bylo fatalnie!!!!

Idze dzisiaj pokazć mężowi wózki jakie wybrałam:) A potem może gdzieś na wycieczkę się wybierzemy.

Chciałam dzisiaj iść na sushi do Domu Sushi w Gdańsku - wykorzystać okazje że jest za pół ceny - ale nie można się dopchać! Wszystko zarezerwowane:(
imageimage
kurcze to dziś są te ceny tańsze....zapomniałam...
pewno cały gda bedzie porezerwowany...

image
Ja chciałam iśc do malonowego ogrodu na jedzonko ale jak dzwniłam by rezerwować to facet powiedział ze 2 dni temu już mieli cała rezerwację zapełnioną ;) więc jutro idziemy do estragonu. Byłam w tesco i kupiłam małej body CHeroke po 4 zł hahahah
Nooo restauracje są oblegnie. Ale może jutro będzie troche lepiej??

Zaciagnlam męża do ogladania wózków i stwierdził że jemu bardziej odpowiada Mura Maxi Cosi. Więc teraz zostaje mi tylko namówienie sponsorów - czyli moich rodziców - na ten właśnie wózek:)

imageimage
z tymi restauracjami to jest tak ze wiekszosc jest porezerwowanych ja tez rezerwowalam
Alez u nas dzisiaj cisza... Ale to chyba dobry znak, zapewne wiekszosc z nas wykorzystuje super pogode :)
image
podoga wysmienita :) wczoraj bylismy w parku oliwskim a dzis na jedzonku w estragonie :)
ja przesiedziałam tą super pogodę w szkole, a za tydzień ma podobno lać, buuu

mój mały ma dzisiaj syndrom skorupki, myśli, że jak mocno skopie to pęknie i będzie mógł wyjść ;D

pozdrowionka :)
image
Ja dzis i wczoraj tez spedzilam czas na uczelni :( a tak ladnie na dworzu :( A jutro tez w zamknieciu bo na praktyki trzeba isc ojej

Dobrze chociaz ze u synka wszystko dobrze:) bo bardzo czesto daje o sobie znac a nieraz to az zaboli:P
Juz bym chciala miec go w objeciach...

image
image
image
No nasze dzieciaczki już dają o sobie mocno znać. Moja też tak się wierci że czasami to boli:) Ale przynajmniej wiemy że mają się dobrze skoro się tak kręcą:)))

Pogoda super. Wczoraj byliśmy z mężem na dwa razy na spacerku - normalnie się zmachałam. A dzisiaj opalałam na balkonie:))) Muszę się smarować filtrem 60 bo inaczej jestem spalona tak to słonko już daje. Bardzo się ciesze że już zaczyna się sezon balkonowy:))))

imageimage
Hej dziewczyny :)

u mnie też mały nabiera siły i czasem jak kopnie to zaboli, ale to w sumie śmieszy i oczywiście rozczula ;)
niestety od kilku dni budzi się - i mnie - o 4:30 i zaczyna zabawę. 45minut i znowu śpi ;) a ja zostaję z myślami "rany, co to będzie jak już urodzę i będę go karmić w nocy co 2godz - czy ja dam radę ?!?" ;)
image
aaa, i co powiecie na nową reklamę Whiskas junior? http://www.youtube.com/watch?v=tmCBHL2iRu4 mnie "mamuusiu" rozkłada :D
image
Stopkrotka, to karmienie co 2 godziny w nocy to na szczęście tylko przez pierwsze 1-2 tygodnie :) Chyba, że trafi się wyjątkowo marudny egzemplarzyk :D

No i pocieszę Was, że moja Tośka od ok. 2 m-ca życia przesypiała nockę "zaliczając" tylko jednego nocnego cycka :) Mam nadzieję, że synek też nie będzie mnie budził, bo ja kocham być wyspana :D
image

image
heloł dziewczyny :)
image
no to mam nadzieję, że trafi mi się egzemplarzyk "śpioch" ;D i po dwóch tygodniach będzie spokojnie :)

hej karollla :)
image
A ja juz zaczełam czuc pierwsze ruchy:) Coreczce chyba nie bardzo sie podoba kiedy siedze skulona przy komputerze i zaraz daje znac:) Smieszne uczucie:)
Hi Mamusie :)

ja dzis wrocilam do pracy po trzytygodniowej przerwie. Tak sie balam, ze zaspie, ze co chwile sie budzilam i sprawdzalam ktora godzina... Mimo wszystko fajne uczucie, znow byc w pracy, tym bardziej, ze kazdy sie cieszy, ze jestem z powrotem :)

Milego dzionka dziewczynki :)
image
hejka :) weekend super udany cały poza domem :) u mnie dzidzia jeszcze aż tak nie szaleje, najbardzej czuje jak rano jade autem do pracy :)
image
image
Moja daje znaki nad ranem iwieczorem - no i oczywiście przed jedzeniem kopie z radości :)
Ehhh faktycznie Gdańsk byl oblegany caly weekend.Nawet nie wyjeżdżaliśmy w tamtym kierunku hehe.Za to wczoraj bylismy w zoo.Kolejki byly ogromne, ale my jeszcze byliśmy o dobrej porze, przed południem.
Ja sobie laktator odkupiłam, ręczny.Tak w razie czego.Pózniej może zainwestuje w elektryczny jak okaże sie niezbędny.
image
Dziewczyny a powiedzcie co myslicie o urzadzaniu pokoju dla malucha przed narodzinami? Ja z jednej strony chcialabym miec wszytsko gotowe i pieknie zrobione, ale z drugiej rodzina mi doradza zebysmy z tym poczekali i urzadzili dopiero jak malenstwo sie urodzi. W sumie i tak na poczatku maluch bedzie spał z nami, wiec potrzebne tylko łozeczko, ciuszki, kosmetyki, inne duperele no i wozek po paru tygodniach. Nie wiem sama jak to zrobic bo nie jestem pewna czy jak maluszek sie urodzi to bedzie mi sie chcialo latac po sklepach i szukac mebelkow itp
Hej Aniu,

ja gdybym miala taka mozliwosc urzadzilabym pokoj dziecka jeszcze przed jego narodzinami, ale jako ze mamy tylko dwupokojowe mieszkanie maluszek bedzie z nami w sypialni. No i oczywiscie planujemy do jego narodzin skompletowac odpowiedni ekwipunek ;)
image
No własnie a w mojej rodzinie zawsze wszyscy nie chcieli "zapeszyc" i wozka nawet nie kupowali przed, tylko jakies najpotrzebniejsze rzeczy. Ja oczywiscie nie dopuszczam mysli ze cos miałoby sie zdarzyc, ale moze cos w tym jest zeby zaczekac z tymi rzeczami ktore na poczatku nie beda potrzebne...?
Witam po super weekendzie:))
cały weekend spacerowałam i mała dziś szaleje ;) laktatora na razie nie kupuje bo jak to powiedziała moja znajoma - nie warto bo po 1 nie wiadomo czy będzie pokarm 2 pierwszej siary i tak nie wolno odciągać, wiec kupie go po porodzie :) w weekend remontowaliśmy sypialnie i pokój dziecka zarazem, oczywiście musi spać z nami :) wiec już mam to z głowy, cale szczęście, teraz tylko mebelki tj łóżeczko.
A dlaczego wózek po kilku tygodniach?
Wózek to niezbędna rzecz, ja mam zamiar od razu po wyjściu ze szpitala chodzić na długaśne spacery :)
image

image
Ja rodze we wrześniu wiec chyba na pierwszy spacer nie wybiore sie od razu. Przynajmniej o ile mi wiadomo na pierwszy spacer wychodzi sie po jakims czasie?
Ja nie jestem przesądna, tak w ogóle to witam, przedtem szalałam na weselniku ......:):) ja już miałam zrobiony pokój dla Małej jak byłam w 15 tc, pomimo tego że na 80% mowili, że dziewczynka, a zrobiliśmy go właściwie przy okazji robienia sypialni:) jak pszłam na 4D to śie śmiałam, że lekarz nie ma innego wyjścia jak powiedzieć mi że to na bank dziewczynka bo nie będziemy przemalowywać pokoju:) my też już mamy wózek ( 3 w 1) a także cały komplet pościeli ( wyposażenie do łózeczka) nawet pieluszki,chusteczki ,butelki itp. po prostu kupiliśmy bo akurat teraz były na to pieniądze, poza tym moim zdaniem jak się systematycznie kupuje to sie tak nie odczuwa tego ODPŁYWU gotówki.....laktatora szukam, ale te elektryczne są w cenie...szczególnie te Medela, a o nim sa najlepsze opinie... SR mam zacząć w maju.
Tak, ostrożne mamy najpierw werandują dzieci - my z chłopakami wyszliśmy tego samego dnia co wyszłam ze szpitala. Świeże powietrze nei szkodzi ;) Co do pokoju tez przed urodzinami był urządzony pomalowany, rolety, wykładzina, łóżeczka złożone naklejki na ścianach itp po szpitalu przyszli na gotowe i od samego początku spali u siebie.
ja rodzę w lipcu więc pogoda na spacery w sam raz:)
Ja córcię urodziłam w lutym, jeszcze były mrozy, najpierw ją werandowałam kilka dni a potem od razu spacery. Śpimy w temperaturze ok. 17 stopni- Tosia jest bardzo odporna na choróbska, w ciągu 14 miesięcy była tylko dwa razy przeziębiona (no i ostatnio ten rotawirus). A teraz, latem, to na pewno od razu wyjdziemy na dwór z synkiem!

Co do pokoju, ja jestem zdania, że najlepiej zrobić wcześniej. Żeby wszystko zdążyło wyschnąć, wywietrzeć, niektórzy tapetują, malują ściany, meble itp a potem długo jeszcze można wyczuć zapach kleju czy farby. Zresztą to czysta przyjemność w ciąży przygotowywać pokój dla malucha :) Potem nie ma tyle czasu na różne pomysły, jeżdżenie po sklepach itp.

image

image
Hej dziewczyny, ja chociaż mało się tu udzielam, to sie pochwalę że i moje maleństwo zaczyna już powoli "pukać" mnie w brzuch. Na razie to dosławnie tak jakby ktoś mnie palcem pukał od środka:)
Ale to już napewno to, bo powtarza się już od środy:)
ja w 16 tc poczułam delikatne ruchy ( takie przelewanie wody w środku) a teraz (28 tc) to już sa mocne uderzenia, ostatnio mój mąż przyłozył policzek do brzuszka i oderwał od małej:):)
my mamy 2 pokojowe mieszkanko i dzidzia razem z nami będzie spała, ale chcemy i tak jej zrobić pokoik, kiedyś to będzie i tak jej pokój :) wozek i pokoik i wszystko inne napewno bedzie zrobione przed porodem

Ruchy dzidzi to coś pięknego :) ja wlaśnie zjadlam ciasto snikersa i chyba maluchowi smakowalo to mnie pare razy szturchnął :))))
image
image
MY MAMY 3 POKOJE ALE I TAK SYPIALNIA PO PRZEBUDOWIE ( NOWA DUŻA SZAFA + DUŻE LOŻE) TO NIE MA MIEJSCA NA ŁÓŻECZKO, POZA TYM MY MAMY MEBLO ŁÓZECZKO NA PRAWIE 2 METRY, JEST Z SZUFLADAMI I PRZEWIJAKIEM OD RAZU WIĘĆ I TAK NIE ZMIEŚCILIBYŚMY GO DO SYPIALNI...MAM NADZIEJĘ ŻE MAŁA OD RAZU PRZYZWYCZAI SIĘ DO SWOJEGO POKOIKU...
hehe:)
no to ja tyż w temacie...jutro ide wkońcu na wizyte poprosić o l4 (swoja droge stresuje sie czy dostane...) i kupuje farbe...i malujemy ścianki...powiem Wwam że to naprawde frajda robić coś z takim poczuciem że to dla maluszka:)))

image
My w naszym mieszkaniu musielismy zrobić rewolucje już w styczniu. Mamy dwa pokoje na dole ale mamy też strych nad całym mieszaniem do którego prowadzą bardzo strome schody. Zanim byłam w ciązy na strychu mieliśmy sypialnie ale że teraz bałabym się po tych schodać chodzić w nocy a potem z małą na pewno nie wejde więc już w styczniu przeprowadziliśmy się na dół i przygotowaliśmy pokój pod naszą sypialnie i miejsce dla małej. W sumie mam już dla niej szafe i miejsce na łóżeczko:) No i po narodznach mała będzie mieszkała z nami.
Całe szczęście że mamy ten strych bo nie wyobrażam sobie jakbyśmy mieli się inaczej pomieścić:)))))
imageimage
faktycznie super jest jest robić kącik dla dziecka :) już wyobrażam sobie jak stoi łóżeczko i mała jest z nami :)) póki co czekam na męża jak wróci z pracy i dokończy tapetować i malować sufit, nawet ja wczoraj dostałam kopa energetycznego do prac domowych :)) tylko dziś mój kręgosłup odmawia posłuszeństwa ;)

słuchajcie dziewczyny jesteście juz w 100% przekonane co do wyboru szpitala ? bo ja już sama nie wiem im bliżej tym bardziej się boję i panikuję ;)
Hej dziewczyny,

jakie mialyscie wyniki po glukozie. Bo jakos nie moge swoich zinterpretowac. W piatek robilam test obciazenia 75g, na czczo mialam 81, a po dwoch godzinach jest 61... A ja myslalam, ze wskaznik ma rosnac, oczywiscie nie za bardzo, no ale bylam przekonana, ze po wypiciu glukozy bedzie jej wiecej a nie mniej. W srode ide do mojej gin, ale moze ktoras z Was juz sie z czyms takim spotkala?
image
mi glukoza wyszła po 2 h tragicznie 150- czyli za duzo:(

ja jestem w 100% pewna szpitala, szkoła rodzenia mnie utwierdziła w wyborze:p

powiedzcie mi urlopowiczki...bo nie wiem na ile gin jednorazowo wystawia Wam l4? jest szansa na miecha? bo tak sa wizyty jak cuś...kumpela latała co 2 tygodnie...i oczywiscie buliła jak za wizyte:[

image
My dzisiaj robimy fundamenty pod pokój dziecinny, musimy go szybko dobudować do naszego domku, szybko urządzić, bo ja już chcę prać i prasować ciuszki dla synka, muszę mieć gdzie je układać :D
image

image
Morela, pierwszy raz słyszę o takim wyniku glukozy :/ napisz później co z tego wynikło, bo sama jestem ciekawa ...

a co do zwolnienia, to ja dostaję zawsze na miesiąc, ale słyszałam też, że czasem dają na trzy ... zależy chyba od lekarza
image
Ja dostaje zwolnienie albo na 28 dni (to jest max jaki lekarz może dać) albo na 2 tygodnie - zależy jak mnie chce lekarz widzieć:) Ale jak nic sięl nie dzieje to dostaje zwolnienie na 28 dni więc nie powinno być problemu:)

Z tym wynikiem glukozy to faktycznie ciekawe. Ja za dwa tygodnie idę powtórzyć badanie...
imageimage
dzięki za info:)

image
nyzosia maksymalnie może dać na 28dni? myślałam, że może dać na dłużej ... dobrze wiedzieć :)
image
z ta glukoza to coś dziwnego hmmm ja po godzinie mialam 102 czyli urosla jakies 30 jednostek.

My też robimy male przemeblowanie mieszkanka ale tak z tego ciesze :))) cudownie jest cos robic dla malego maluszka
image
image
Stopkropka tak mi lekarz mówi jak wypisuje zwolnienie: " zwolnienie na 28 dni bo tyle maksymalnie mogę dać". I babeczki w rejestracji pilnują żeby to było dokładnie 28 dni. Więc tak mi się wydaje.
imageimage
cześć piękne :)

ja też planuje malowanko całej chałupki, ale myślę, że to tak na początku czerwca. W tym miesiącu chcę już kupić łóżeczko, a wózek w przyszłym, tak żeby na początku lipca być już spokojną, że mam większość rzeczy i pewnie już wtedy spakuję torbę do szpitala ;-) coraz bardziej się stresuje tym porodem :P jeszcze mąż mnie nakręca, że on myśli, że mały przyjdzie na świat gdzieś w połowie lipca ;-)

ja już odpoczywam, ale powiem Wam, że narazie traktuje to jak urlop, jakoś nie mogę pojąć, że już nie pójdę do pracy w ciągu najbliższego miesiąca, 3.. pół roku.. :P

Z tym wynikiem glukozy coś jest nie tak, może po prostu pomylili wartości?

Piggy, gratuluje ruchów! :) będziesz pytać lekarza o płeć, czy czekasz do porodu? :)

Mikołaj dzisiaj przeszedł samego siebie, wypchał mi brzuch z jednej strony ;D normalnie miałam taką gulkę, która się ciągle zwiększała, aż się przestraszyłam i go trochę przycisnęłam, to się schował :D mąż też był pod wrażeniem. Chyba wie, że o nim pisze, bo znów mnie terroryzuje ;-) w nocy mogę spać tylko na lewym boku, bo jak na prawym to jest ostry bunt ;-)
image
ps. mi lekarz dał teraz zwolnienie do końca miesiąca i powiedział, że jak przyjadę następnym razem to mi wypisze na miesiąc. Teraz chodzę co 4tyg do niego, to jak może wypisać na 28dni to akurat
image
Widzę że wszytskie zabieracie się za remonty. My też :) Wczoraj kupiliśmy farby i będziemy malowac nasza sypialnie, w której bedziemy razem z synkiem na początku. Dziś powynosiłam ciuchy z szafy bo trzeba ją przestawic i załamałam się ile ego zachomikowałam :) Trzeba zrobic wiosenne wietrzenie:)

Poza tym dzis byłam na pierwszym wykładzie w SR na Zaspie. Dużo cieżarówek az szok przeżyłam:) Wykład ciekawy o pielęgnacji maluszka. Jestem zdecydowana na Zaspę.
image
image
A czy wiecie kiedy zaczyna sie kolejny SR na Zaspie? Bo dla mnie jeszcze teraz za wczesnie było
laseczki...
ostatnio pytałam Was o fotelik do samochodu z isofixem (kupa kasy) czy bez...właśnie jestem po obejrzeniu uwagi na tvn- było o crash testach fotelików...mówili o chicco i emaljunga...ja dalej wierce dziure i przegrzebuje neta żeby znaleźć wyniki na inne modele...maxi cosi to dość popularny fotelik...o to co znalazłam...

http://moto.onet.pl/1602276,1,artykul.html

image
no właśnie za późno przełączyłam na tvn.. i widziałam końcówkę. Czyli jaki fotelik można spokojnie zakupić? Bo się już pogubiłam. W ogóle to to jest rzeź, że dopuszczają taki szajs do sprzedaży... powinna być wielkimi literami informacja, że fotelik nie jest bezpieczny
image
podali tylko emaljunge i chicco jako niebezpieczne ale zaznaczyli że jest ich więcej...

dziś o 22. na tvn turbo poszerzony reportaż na ten temat...!!!a ja odnalazłam stronke pro test- oni robili crash testy...i gamonie za udostepnienie całego materiału chca sma za 8 zł:)
wszedzie wyzysk...ale moze ktoś sie pokusi...podaje linka:

http://www.pro-test.pl/tests_article/7346,0/Test fotelików samochodowych_Nie każdy bezpieczny!.html

image
No to nieźle!!!! A ja chciałam kupić FamilyFixa!!! I co teraz?
imageimage
Sprawdzam suwaczek ;)
image
image
no i co jest :(
image
image
nie mam zielonego pojecia:( ale te crash testy wyglądały porażająco..
a na tvn turbo nic konkretniejszego tyz nie powiedzieli..

image
Przepraszam że ja tak nie na temat ale musze sie podzielic wiesciami z dzisiejszego USG. Bedziemy mieli córeczke! Strasznie sie ciesze bo pierwszego mamy synka.
Pozdrawiam :) :) :)
image
image
Nie przepraszaj, gratulacje :)) !
image
oj, ja to jeszcze w ogóle nie jestem w temacie jeśli chodzi o wózki i foteliki. Wydaje mi się że jeszcze mam mnóstwo czasu, ale pewnie szybko zleci:)
Gabi, a jeśli chodzi o płeć, to wolałabym czekać do porodu, ale mnie mąż mocno naciska, czy już widziałam siusiaka:)) więc pewnie na połówkowym się dowiemy. O ile maluch zechce ujawnić:)
Dzisiaj byłam właśnie u lekarza i dr zmierzył główkę i kość udową, sprawdził łożysko i wszystko jest ok:)
Nie no same dziewuchy nam się ujawniają. A jakiś czas temu martwiłam się że tylko ja będę miała córeczkę bo same chłopaki były:)))
Gratuluje córeczki!!!!
Moja młoda dzisiaj daje czadu. Ja nie wiem co ona robi w tym brzuchu ale tak się kręci że czasami mam wrażenie że mam tam węża boa a nie dziecko:))))
imageimage
Dzien dobry Kochane :)

monika81 gratuluje coreczki :)

co chodzi o fotelik, to ja chyba poszperam troche w testach, tylko w sumie chcemy fotelik z mocowaniem na rame wozka, do tej pory bralismy pod uwage MaxiCosi bez bazy,i tak sie teraz zastanawiam czy inne foteliki tez beda kompatybilne z wozkiem...

wlasnie przegladalam sobie testy ADAC i jest tylko jeden Maxi Cosi z testow z 2007 roku z wynikiem dobrym...

Ponizej link, gdyby ktos chcial sobie przejrzec :)

http://www1.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/ergebnistabelle_suchmaske.asp?ComponentID=276015&SourcePageID=275983
image
I jeszcze jeden link z testami :)

http://fotelik.info/pl/testy/grupa:0-13/ocena/malejaco/index.html
image
ja podobnie jak Ty morela..chciałam kupić fotelik maxi cosi bez bazy...bo troche drogo...tyle że w razie przypływu kasy baze chciałam dokupić i to dokładnie ta family fix..która teraz wycofują...a ludzie którzy już ja zakupili..wymieniają..

bez kitu dziewczynki biorą górę nad chłopcami:)
ja dziś ide na wizyte w odwiedziny do mojego maluszka:) ale najpierw praca....i oczekiwanko do 19...

image
Nie martwcie się, że za wcześnie na zakupy wózkowo-fotelikowe. Ja już może przegięłam, ale kupiłam wózek w czwartym miesiącu (mega promocja, poza tym, chciałam mieć to wszystko za sobą). A teraz zaglądałam do wątku mam majowych i czytałam, że kilka nie ma jeszcze wózków i - co gorsza - na te modele, które je interesują czeka się kilka tygodni. Więc lepiej mieć wszystko wcześniej przygotowane, żeby potem z wieeelkim brzuchem się nie stresować i latać po sklepach ;)
image image
szczerze to ja nie wyobrażam sobie chodzenia po sklepach w 9 mcu ciąży zwłaszcza w licu czy sierpniu - wózek też zamówiłam 2 tyg temu i czekam - wolę miec wszystko wcześniej niż potem biegać z wielkim brzuchem i kupować :)
Ja podobnie jak Wy dziewczyny wozeczek juz mam ,fotelik tez i juz od jakiegos czasu pomalu kompletuje ciuszki i takie tam,pozniej nie dosc ze bedzie ciezko,moze nie byc tego co bysmy chcialy a do tego tyle to kosztuje ze jak sie te koszty rozlozy jest lzej i znacznie lepiej niz wydac tak wielka kwote za jednym zamachem;)
image.
image
A ja Wam polecam rozejrzenie się po okolicznych lumpeksach. Niezniszczone, wyglądające na nowe body za 2,5? Możliwe. Znalazłam naprawdę mnóstwo nowych, ślicznych ciuszków za śmiesznie małe pieniądze. W sklepie za body trzeba zapłacić 15-20-30 złotych. No to jest różnica, prawda? ;)
image image
Hej dziewczyny :)

faktycznie, dziewczynki powoli gonią chłopców ... i dobrze :)!
ja też już kupiłam wózek i fotelik, i teraz szczerze mówiąc zastanawiam się, jaki w ogóle fotelik wzięłam! jakoś tak przy zakupie nie pomyślałam w ogóle o tych testach, po prostu kupiłam taki który jest "w zestawie" z wózkiem, a teraz widzę, że "jedo berbero" to na tyle nowa firma, że jeszcze w żadnych testach jej nie ma :/ ... no ale mam nadzieję, że nie będzie zły ...
image
dziewczyny czy wy też musicie być równo co miesiąc u lekarza i mieć wpisaną datę w karcie ciąży nie później niż z czterotygodniową przerwą??
image

ja nic o tym nie wiem, ale i tak mam wizyty co 4 tygodnie;)
ja jestem co 4tyg u lekarza, ale nie zaznaczył, że muszę być koniecznie równo co 4, np tym razem wyjątkowo idę 3 dni później, zamiast w poniedziałek to w czwartek
image
ja też kupiłam fotelki w zestawie z wózkiem - nie jeżdżę na długie trasy i nie ukrywajmy że jeżdżąc po mieście nie ma aż takich wypoadków jak pokazują na tych testowych filmach - w ruchu miejskim są kolizjie a nie wypadki gdzie ktoś jedzie 200km na h - czasami wkurza mnie takie nakręcanie firm sprzedających sprzet dla dzieci - na zasadzie jak nie kupisz firmowego fotelika to twoje dziecko jest zagrozone i jestes zla matka
ja teraz wizyty mam co 2 tyg - i chodze w czwartki - lekarz za każzdym razem sprawdza mi szyjke, usg, tablety daje i teraz zwolnienie
jakie tablety?
image
asku_85 fajnie masz :), my czekamy do jutra i tez podejrzymy nasza kruszynke

My na razie kompletujemy te mniejsze rzeczy, glownie ubranka, powoli zaczniemy rozgladac sie za innymi akcesoriami dla maluszka i dla mnie :), w czerwcu zamierzamy kupic lozeczko, zamowic wozek, fotelik i szafe dla naszego malenstwa. Lozeczko mamy upatrzone, wozek tez, projekt szafy w glowie mniej wiecej jest, tylko nad fotelikiem i przewijakiem sie zastanawiamy. Mam nadzieje, ze w polowie lipca bedzie juz wszystko w komplecie.
image
Gabi daje mi receptę lub pisze jakie tabletki mam brać ostatnio dostałam żelazo teraz pewnie magnez bede brała
a nie bierzecie takich tabletek gdzie macie ogolnie porcje witamin dla kobiet w ciazy? Ja biore centrum Materna
acha, myślałam, że coś poważnego

monika81: gratuluję córeczki :)
image
mjakmama z tymi wypadkami w mieście to się nie zgodzę. W mieście niektórzy też zapier... a poza tym testy robione są przy miejskiej prędkości czyli jakieś 60 km/h i co się dzieje?
Martwię się tymi fotelikami bo jeżdżę bardzo dużo i jeździmy do teściów 100 km więc potrzebujemy porządny fotelik.

Wózka jeszcze nie zamówiłam ale chyba w końcu zdecydujemy się ma Murę a na nią nie trzeba tak długo czekać.

A co do ciuszków to ja już mam komplet - większość od znajomych i ciucholandów na prawdę w super stanie:) Szafa zapełniona czeka na niunię:)

W maju kupuję termometr, chustę do noszenia i łóżeczko. Na czerwiec zostawiam sobie wyprawkę dla mnie do szpitala i kosmetyki dla młodej:)
imageimage
mjakmama ja też chodze w czwartki co 2 tyg i też dostaje zwolnienie i tez dostaje tabletki ale na nadciśnienie.
Mi sie udało że fotelik graco już mam od kumpeli tzn musze go tylko odebrać od kumpeli. Z wózkiem mam problem bo nie mozemy się zdecydowac idę w tym tygodniu i mam nadzieję że już wybiorę.
image
Dziewczyny ja tez mam juz łóżeczko, pościel i kołderki, przewijak. Wózek i fotelik Maxi Cosi zamówiony, czekam na nie z niecierpliwościa. Dziś zaczelismy remont- masakra. Dopiero widzę ile przez 2 lata się kurzu wszedzie nazbierało za dużymi szafami. ALe przed narodzinami trzeba mieć wysprzątane.
Szkoda ze pogoda sie tak popsuła dzisiaj, nie?
image
image
aszka szansy ze sie spotkamy w szpitalu nie ma ale u lekarza tak :) jak rodziłam poprzednim razem piguły krzyczały jak się przechodziło z sali d o sali np do koleżanki
Aszka79- co do fotelików to mówią, żeby lepiej nie brać używanych bo każde dziecko go w jakiś sposób wyleży i dopasowuje się do jego kształtu. Ale sama nie wiem
image
image
też to słyszałam.. i przez to jest mniej bezpieczny
mi też koleżanka chciała dać fotelik, ale już dwójka dzieci z niego korzystała, także podziękowałam
image
Według mnie juz lepiej wziac lepszy a uzywany niz kupowac jakies styropianowe, my jestesmy w tej komfortowej sytuacji ze stac nas na lepszy, ale jakby tak nie bylo to wziełabym uzywany
też tak myślałam, tylko że się okazuje, że te lepsze wcale nie są lepsze ;-) a jeszcze używany i jak dziecku ma być niewygodnie, to wolę kupić nowy
image
Kiciuchna a jaki wózek wybraliście? Mure 4? Gdzie kupiliście?

Te foteliki to jakaś masakra. Już sama nie wiem co kupić. A do tego mąż właśnie przesłał mi zdjęcia z gazety.pl z karambolu na Kwiatkowskiego... wygląda słabo. I jak tu się nie bać jeździć z dzieckiem a jeszcze nie mieć pewności że fotelik będzie sprawny!!!! Nawet te drogie foteliki nie dają gwarancji bezpieczeństwa jak widać!
imageimage
Dzięki dziewczyny za te linki do testów fotelików.
Musze to poczytać, póki jeszcze nie kupilismy.
Okazało się, że wózek dostaniemy używany od rodziny- Mutsy Urban Rider.Bardzo się cieszę!
image
dziewczyny jezeli foltelik byl uzywany to nic naszemu dzieciatku sie nie stanie...co innego gdy fotelik uczestniczyl w wypadku ale wtedy juz sie raczej nie nadaje do ponownego uzycia bo one tez maja jakies strefy zgniotu i sa popekane.. ja planuje kupic maxi cossi w zestawie z wozkiem ale mysle o zakupie uzywanej bazy do auta... :)
image
hej dziewczyny
ja dziś mam połówkowe
dziś mój mąż brał udział w tym karambolu na estakadzie- na szczęscie nic mu sie nie stało, auto do kasacji, na foteliku oszczedzać nie będziemy.
My ostatnio oglądaliśmy wózki w akpolu i podobał nam się v-max ale to chyba zadna firma co?
image
image
Uaktualniam liste o moja córeczke:)

***LIPIEC***
4.07 Ania22
8.07 zielonakoniczynka
10.07 papciunio - dziewczynka Maja, Szpital Wojewódzki
20.07 kama
27.07 dedes- bliźniaki

***SIERPIEŃ***
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
12.08 Manka
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81
05.09 Madziulka
08.09 AniaMorena
16.09 Sylwia781122
17.09 Sylwia127
19.09 ta_mala_co_sposoben_dziala- córeczka, Szpital na Zaspie
20.09 AlexGDY
29.09 piggy
Madziulka to dobrze że nic mu się nie stało bo karambol wyglądał nieciekawie!!!!

Karollla a gdzie będziesz zamawiać wózek?
imageimage
mjakmama no z tym spotkaniem w szpitalu różnie moze być hehe bo mi teraz termin się zmienił na 13 lipca ale to różnie bywa.
JA tam bardzo mało będę z dzieckiem podróżowac tyle co do teściów więc nie mam zamiaru wydawać kasy na fotelik kumpela też mało co jeździła więc fotelik jak nowy. A jak tak czytam i słucham co mówią o fotelikach to chyba żaden nie jest super bezpieczny
image
Nyzosia my mamy wózek Jedo FYn a fotelik Maxi Cosi :)
image
image
na chwile obecna widzialam najtanszy zestaw mura na allegro za 2899zł ale moze do lipca cos jeszcze opuszcza :D
image
Hmmm wózek głęboko-spacerowy plus nosidełko tak? I wszystkie kolory do wyboru? W sumie to tylko 100 zł taniej niż w bobo wózkach.
A własnie jaki kolor wybrałaś?
imageimage
tak, dodatkowo jest jeszcze spiworek, kolor wybralam fast forward czarny :) od dawna mi sie podobał
image
No jak jeszcze śpiworek to się opłaca:)) Ja chce kolor blue note - wszystko w tym kolorze a on jakiś mega popularny jest.
imageimage
patrzylam na stronach zagranicznych ale tam chca jeszcze wiecej kasy :( przeraza mnie ten wydatek...nie dosc, ze porod 5,5 to jescze wozek 3...masakra...a gdzie reszta...ah..
image
To prawda...koszty są spore. Ja zbierałam na swiss med ale stwierdziłam że wole sobie albo niuni za tą kasę kupić coś innego i jednak będę rodziła w państwowym szpitalu. Ale mnie najbardziej zależy na znieczuleniu więc jak pojadę na kliniczną to dam rade:)
A co do wózka to mam o tyle dobrze że moi rodzice zdeklarowali się że kupią więc mam problem z głowy:)
Ale za to kupiłam monitor oddechu z nianią za 300 zł więc też kasa poszła. I wymyśliłam sobie że chce termometr na podczerwień a to też co najmniej 100 zł.
imageimage
trzeba bedzie pasa zacisnac i jakos przezyc do sierpnia :) :) a monitor gdzie kupowalas?
image
Na allegro. Używany od ludzi z Gdańska więc mi się udało:)

Zawładnęłyśmy wątkiem:)
imageimage
kurcze...dziś czuje sie fatalnie...dwa razy zasłabłam...a podróz busem z pracy...poprostu koszmar...stoje jak sardynka, miejsca jeszcze nigdy nikt mi nie ustapił, wszyscy tylko podziwiaja moj brzuszek:) jedna reką sie trzymam a druga osłaniam brzuszek przed reszta pasażerów...i zgon...ciemno przed oczami...musiałam wysiąść...
nasze społeczeństwo powinno sie edukować...cholera jasna troche życzliwości dla kobiet przy nadziei:)

mam nadzieje że dziś odbyłam swoją ostatnią podróz do pracy...i teraz wyczekuje na dowiedzinki synusia az do 19:)

image
Dziewczyn macie czasami zachcianki?
Mnie własnie wzięło na grześka w czekoladzie i szklankę mleka :) Musiałam lecieć do sklepu po zapas. Pycha
image
image
nyzosia termometry na podczerwień do ucha lub dotykowe sporo zaniżają temperaturę - był już o tym wątek ;)
Ja w pracy tylko do 4 maja a potem spędzam czas z moimi bysami :)
Kiciuchna, ale się uśmiechnęłam, bo ja właśnie wróciłam ze sklepu z tym samym zestawem :D grzesiek w czekoladzie i mleko, hehe
image
Heheh Gabi no to widzę że naszym chłopcom to samo smakuje :)
image
image
aśku ja wczoraj miałam taka chwilę słabości, w głowie mi się zakręciło i czułam, że prawie odpływam....Na szczęście siedziałam wtedy na wykładzie z SR , napiłam sie i przeszło.
Co do ludzi to cie rozumiem.Tez sie na to wsciekam.Co prawda jezdze autem, ale jezeli chodzi o stanie w kolejkach itp. to zero zrozumienia!!!
image
Kiciuchna, słodziaki z nich będą ;-) mój np. na ogórki kiszone to się zbytnio nie łakomi :P

Mi też czasami robi się słabo, także to chyba norma. Ostatnio mnie pierwszy raz kobieta w sklepie przepuściła, oczywiście młoda, z małym dzieckiem ;-)
image
Ja na brak życzliwości nie mogę narzekać. W autobusie mi ustępują miejsca w kasach przepuszczą a na szczególnie miłe i pomocne są panie w kasach w Biedronce! Tak więc ja puki co nie spotkałam się z jakaś znieczulicą. Ale bardzo współczuję dziewczynom którym się to przytrafiło:(((

Co do termometrów to ja bym chciała bezdotykowy. Taki żebym wszystko mogła nim pomierzyć:)

A w ogóle właśnie wróciłam z meczu Prokomu:) Głośno było jak nieszczęście ale moja mała grzecznie spała:))))
imageimage
Hej dziewczyny!
Dziękuję Wam za gratulacje :)
Moja córeczka bedzie Martynką.

Jeśli chodzi o foteliki to ja mam wlaśnie emmaljunge i wózek również po synku.Jestem bardzo zadowolona no może z fotelika mniej bo jest bardzo cięzki ale wózek super.Nawet nie wiedzialam ze ma kiepskie wyniki w testach bezpieczeństwa.

Mi też czasami robi się slabo i wlasnie jutro odbieram wyniki morfologii, może to anemia?

Jeszcze mała sugestia jeśli chodzi o uprzejmość ludzi w autobusach i kojejkach miło by bylo gdyby czasem ustępowali też mamusią z maluszkami a nie tylko kobietą w ciąży. Nie uważacie?
image
image
Ja na uczelni zauwazam duzo uprzejmosc innych studentow w stosunku do mnie a w komunikacji miejskiej to nie wiem jak to jest bo nie jezdze ,ale z tego co pamietam jak jezdzilam i z kumpelami ktore byly w ciazy to ciezko niestety z tym bylo;/

Ja juz ciuszki mam pokompletowane te do pol roczku od znajomych,z ciucholandow i duzo z przecen z Auchan i Tesco:)
image.
image
Mi w ciąży i pierwszej i teraz często ustępują miejsca a jak stoję w dlugaśnej kolejce z synkiem który już się mega niecierpliwi nikt nawet nie spojrzy :(

Co z tym suwaczkiem help!!!
image
image
hehe:)

i po odwiedzinkach..maluszek waży 900 g. a ja jestem na l4:)))
teraz wkońcu bede mieć czas dla siebie i na myslenie o maluchu:)
kiedyś w kasie z pierwszeństwem dla kobiet w ciązy...babcie mnie opiepżyły że co to wogole...uhhh:)

image
Jak mnie takie cos denerwuje, te stare baby za przeproszeniem sa własnie najgorsze. Nie dosc ze Cie nie przepuszcza jak sie naprawde gorzej czujesz to jeszcze beda na Ciebie gadac za plecami. A ile to sie od nich mozna nasłuchac ze młodzi ludzie sa tacy niewychowani w tych czasach bo w autobusie miejsca nie ustepuja... Ja jak sie bede naprawde gorzej czula to nie bede miała skrupułow, jak jest kasa z pierwszenstwem to mam pierwszenstwo i tyle;)
Ja miałąm wielkie szczęście raz w tranwaju. Tuż przedemną wsiadła starsza pani i przy samych drzwiach było wolne miejsce, starsza pani chciała usiąść ale jak mnie zobaczyła to zaraz zwróciła się do mnie ze mam siadać ja że nie że postoje te kilka przystanków ale pani sie uparła i usiadłąm. Starsza pani okazała się dość gadatliwa i okazało się ze ma 85 lat w szoku byłam że taka bacia ustąpiła mi miejsca:) Miłe to było.
Ale innym razem w banku już tak miło nie było. Kolejka dobre 15 osób strasznie się wlekła nie dość ze nikt nie przepuścił mnie tego to nie oczekiwałam ale nikt nawet nie ustąpił miejsca udawali że mnie nie widza, jedna pani oczywiśćie była za mną zaczeła głośno mówić ze kobieta w ciąży że powinno się przepuścić ale oczywiścia nikt nie zareagował. Dlatego dochodze do wniosku ze takim starszym koło 50 - 70 o ile zdrowi i nie o kulach miejsca ustępowac nie będę a jak będą coś gadac to im powiem że trzeba było mi w ciąży miejsca ustępowac hehe
image
Dzien dobry Mamusie,

podobnie jak malaniunia zauwazam duza uprzejmosc ze strony studentow :) A tak poza tym raczej traktowanie jak wszystkich innych, ale z drugiej strony jeszcze nie czuje sie na tyle zle, zeby ktos mi musial miejsca ustepowac w kolejce...

asku_85 milego wypoczynku, fajnie ze Twoja dzidzia juz taka duza :) Ciekawa jestem jak nasz maluszek rosnie, czekam do 17 i sie dowiemy :)
image
Co do zachcianek, ja w 1. ciąży miałam dwie dziwne zachcianki- jednorazowo. Raz miałam ochotę jednocześnie na banana i kapustę kiszoną i jadłam to jednocześnie :D A za drugim razem mialam ochotę na Grześka toffee z serkiem topionym Hochland w plasterkach. Nigdy więcej to na szczęście się nie powtórzyło :)

Wczoraj kupiłam wózek podwójny dla dzieciaczków. Implast Spider. Używany, bo na nowy absolutnie nie mam kasy. Zobaczymy, jak się będzie używało... :) Także mam już kilka opcji wożenia maluchów: wózek podwójny, chusta dla Wojtusia+spacerówka dla Tośki, wózek wielofunkcyjny+kiddy board. Ciekawe, co się okaże najwygodniejsze dla mnie i dzieciaków :)
image

image
hej dziewuszki :) kurcze czy Wam tez sie osłabily zeby? mi strasznie... juz drugi zabek mi sie ułamal...czekam do 12;00 i musze szybciutko zarejestrowac sie do dentysty..u nas niestety nawet do prywatnego czekam ok 2 tygodni :( :(

odnosnie uprzejmosci....

a raczej nieuprzejmosci...mialam ostatnio sytuacje rowniez w busie...mlode malzenstwo stalo za mna i wykorzystujac tlum sila wepchneli sie w kolejke..okej...ja tam nie jestem z tych co musza siedziec... calą droge stalam przed nimi slyszac jak "po cichu" rozmawiali... najbardziej rozbawilo mnie kiedy dziewczyna mowi: "zapytaj.." a on: "ku...wa a co ja jestem"... "pier...ole"... jak nic nie mowi to mam to gdzies... za chwile dodal... "ja tam nic nie widze, moze sie tak najadla"....myslalam, ze padne ze smiechu!!!! nie jestem osoba, ktora domaga sie miejsca, bo jade zaledwie 20 min i moge smialo postac, ale nienawidze ludzi, ktorzy patrza ci bezczelnie na brzuch i komentuja dosłownie: "ciekawe komu dala"... patrza z pogarda, no bo jak brzuch to pewnie wpadka... jak mnie to wkurzaaaaa!!!!!
image
ach dziewczynki:) co do znieczulicy babć właśnie w tym przedziale wiekowym trzeba przywyknąć...ja codziennie dwoma autobusami do pracy i z powrotem...to az smiech bierze jak wsiadają- wysiąść nie dadzą stratują innych po drodze w wyścigu o miejsce...
także ja nie mam skrupułów...wolne to siadam i nieustępuje...rzeczywiście najwięcej życzliwości otrzymuje od ludzi młodych- w wieku studenckim- to miłe...
ale od dzis na l4 więc walka o miejsce w autobusie mnie nie dotyczy:)))

zastanawia mnie moja energia...nie musiałam dzis na 8 wstawać...no to wstałam i to z mega przyjemnością, zrobiłam mężowi śniadanko noi nam też oczywiście, ugotowałam zupe i zaraz lece na zakupy- kurcze przypływ chęci do życia i energii..mogłam wczesniej poprosić o l4 a nie przez miesiąc chodzić zdołowana z deprechą:)

image
karolla za****** jesteś:)))

ja też uwielbiam te komenty w stylu: w ciązy czy to wzdęcie?:pppp

image
życie.... :) :) :) na szczescie juz niedlugo tez ide na zwolnienie :)
image
hehe, a propos znieczulicy, to mi też jeszcze nikt nie ustąpił miejsca, a babcie widząc, że siedzi "młoda osoba" (bo że w ciąży to już nie widzą) prawie wchodzą mi na kolana ;p
ale ja jestem miękka i przeważnie (jeszcze) ustępuję...

a ostatnio miałam sytuację, która przebiła wszystko - stałam na poczcie w kolejce i już pomijam to, że oczywiście nikt nie zwracał uwagi, że kobieta w ciąży stoi, ale dwie osoby próbowały wbić się przede mnie :D może z brzuchem stałam się niewidzialna ;)
image
Ja naprawde jak trzeba to ustepuje takiej babci "normalnej" ale napewno nie takiej co stanie nade mna i steka, skarzy sie jakie to niewychowanie dzisiaj....
dokładnie tak jak piszesz Aniu:)

image
Karolla ale na buraków trafiłaś!Szok, że tacy ludzie się zdarzają!
image
Heheh te babcie lecące do autobusu i pchające się przy wejściu są super:) Ale jak tylko wejdą do autobusu to energia je opuszcza i prawie padają:))))
Jeszcze teraz nie jest z nami najgorzej - ciężej będzie za 2 3 miesiące wtedy na prawdę ciężko będzie stać.
A kasy z pierwszeństwem najbardziej lubi wykorzystywać mój mąż:))) Zawsze mnie tam pcha:))))
imageimage
heheh mój mąż robi tak samo:) 'idź, tam zobacz kasa z pierwszeństwem':))

image
a propos znieczulicy - bylam ostatnio w operze i w przerwie wszystkie babki rzucily sie do toalety. zanim dotarlam tam powoli po schodach z brzuchem to kolejka zrobila sie naprawde ogromna i oczywiscie zadnej z pan nie przyszlo do glowy zeby przepuscic ciezarna z dodatkowym cisnieniem na pecherz:) ale tak to juz niestety u nas jest...
mi się nawet nie zdarzyło żeby ktoś mnie przepuścił w kasie dla ciężarnych, a trudno żebym się z brzuchem przepychała przez wózki z zakupami. Ostatnio nawet w takiej kasie stało przede mną dwóch młodych chłopaków, to jeszcze mnie obgadywali że mam wielkie cycki i myśleli, że nie słyszę ;-)
image
O matko kochana!!!! Bezczelność ludzi nie zna granic!!!!! Masakra!!!:)
imageimage
hej :)
byłam wczoraj na połowkowym i bedzie CÓRCIA :))))) ale sie cieszymy. Lekarz wszystko sprawdził, zważył. No i mam pytanie ile ważyły wasze pociechy? tak mniej wiecej bo moja teraz 460g czy to nie malo?
image
image
Madziulka super :D ja tak myślałam, że u Ciebie będzie dziewczynka :)

mój w 21tyg ważył 485
image
Jak ja bylam na Usg to byl 19 tydzien i nasz maluch wazył 233gramy.
ja pikole....

ta kasa jest dla nas do cholery...pewnie jak niema ciężarnych, czy kobiet z dziećmi to niech se stoją,,ale jak nas widzą to bez łachy powinni przodem puścić...wiecie co???

powinnyśmy naszą rozmowe tzn. te nasze przypadki życzliwości gdzieś w gazecie opisać takiej ogólnie czytanej...może jakby ludzie poczytali to by im sie głupio zrobiło...w m jak mama są listy czytelniczek apropos życzliwości innych ale tą gazetke wiadomo kto czyta- MY:)

image
Mój Marcelek w 22 tyg ważył 500g:)

image
Moja mała w 23 tyg ważyła 446 g. Więc wychodzi na to że jest najmniejsza:)
Ale nie ma co się stresować. Ja wole rodzić dziecko które waży 3-3,5kg niż ponad 4:))))
imageimage
chyba każda z nas tak woli nyzosiu:) ale jaki my mamy wpływ na to? zaden:)

image
Moja Pani doktor powiedziala ze lepiej jak dzidzia jest troche mniejsza niz wieksza bo to znaczy ze nie jest przekarmiona. No chyba ze nie miesci sie w widełkach to gorzej.
bylismy tez wczoraj w mama i ja i chyba wybralismy wozek :) najlpiej nam sie jezdzilo X-landerem XA, tylko coś mnie ta mala gondola martwi a tak to z*******y wózek
image
image
Ania to prawda. Najważniejsze żeby wymiary dzidzi mieściły się w widełkach:)

Madziulka a jaka jest ta gondola? Jak masz termin na wrzesień to w sumie potrzebujesz gondoli na pół roku. My z lipca mamy gorzej bo potrzebujemy na jakieś 8-9 miesięcy.
imageimage
Dziewczyny a moze nastepna runda brzuszkowych zdjec?:)
jestem zaaaaaa kolejną porcją fotek brzuszkowych :)

wiesz co ta gondola jest podobno z tych srednich gondol, mysle ze max do pol roku ale wlasnie chcialabym sie podpytac kogos kto uzytkowal gondole na kiedy starczy

http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1156

taki mniej wiecej w kolorze bordo :)
image
image
Madziulka, gratuluję dziewczynki:))))

A powiedz gdzie robiłaś połówkowe, za ile i czy byłaś zadowolona z lekarza?
miało byc oczywiście na ile starczy a nie na kiedy hehe
image
image
Hmmm 79 cm to normalna długość - powiedziałabym nawet z tych dłuższych:)
Ja kupuje wózek z taką długością i liczę na to że do wiosny nim przejeżdżę. Więc Ty od września spokojnie powinnaś dać radę.
imageimage
no to mowicie zeby sie tym nie martwic i kupowac hihi :) tak nam sie podoba ten wózek :D

piggy na połówkowym byłam w pro Feminie u dr. Olszewskiego i jestem bardzo zadowolona, mam full zdjęc, plytke z całego badania no ale to dodatki. A co najwazniejsze wszystko dokladnie zbadał, zmierzył, zważyl itd naprawde bardzo dokladnie przeprowadzil to usg. Zapłaciłam 200 zł
image
image
Średnio widzę 8-9 miesięczne dziecko w gondoli... :)
Takie dziecko już chce siedzieć na spacerze, oglądać świat, jeść flipsy- a to w gondoli na leżąco odpada.
Ja mam zamiar przełożyć Wojtka w wieku ok. 5-6 miesięcy do spacerówki (oczywiście z opcją leżenia na płasko w trakcie snu), tak jak zrobiłam z córeczką.
image

image
Hmm jak będzie trzeba to przesadzę młodą do spacerówki wcześniej. Ale ze względu na zimę chciałabym żeby gondola posłużyła mi jak najdłużej. Synek mojej koleżanki jest z lipca i do dzisiaj jeździ w gondoli:) Więc dzieciaczki są różne. A kupować małą gondolę na 4 miesiące jest bez sensu w przypadku dzieci z lata.
imageimage
Madziulka gratulacje :))
image
nyzosia w x-landerach gondola ma 75 cm nie 79 byłam w sklepie i pani przy mnie mierzyła.
image
Madziulka gratuluje corci, sliczna fotka :) a co chodzi o wage to mysle ze w normie, jak bylam na polowkowym w 20tc0dni to moje malenstwo wazylo 352g

My wlasnie jestesmy po kolejnej wizycie, ale nasz Maluszek bawil sie z nami tym razem w chowanego i nie pokazal nam swojej buzki, wiec w ramce zostaje zdjecie sprzed miesiaca..., no a poza tym wszystko dobrze, wazy 713g a termin wg USG przesunal sie o 5 dni wczesniej.
image
hej hej,

mam takie pytanko, czy któraś zaopatrzyła się w podgrzewacz do butelek?? doradzcie coś bo przymierzam sie do zakupu...mam butelki dr brown, aventu i canpolu i chciałabym aby podgrzewcz obsługiwał wszystkie rodzaje butelek:) tzn. zeby sie mieściły...dajcie znać o swoich podgrzewaczach, wszystkie mają te same poziomy grzania??

i jeszcze jedno pytanko do doświadczonych mamusiek:) jak to jest z przygotowaniem ubranek dla dzidzi...tzn wyprane w 90 stopniach? i wyprasowane?, ale kiedy prasować ciuszki mozna wczesniej czy dopiero chwile przed uzyciem?

image
Mi sie wydaje ze 90 stopni to stanowczo za duzo, max 60, chociaz ja wiekszosc piore i tak w 40. Prasowanie ponoc zabija najwiecej bakterii:)
dziewczyny, nie ma co przesadzac... normalne pranie w 40stopniach wystarczy w zupelnosci...no chyba, ze pieluchy tetrowe to mozna w 60 stopniach... co z tego, ze ubranka beda bez bakterii jak wszedzie ich dookola pelno...
image
no właśnie...ja wogóle nie robie prania w 90 stopniach, ale tak ostatnio wyczytałam na śpioszkach: przed zastosowaniem wyprać w 90 i wyprasowac...czyli nie popadac w paranoje?:)))

a czy te ciuszki mozna wyprasowac i schować do szafeczki czy prasowac przed ubraniem? no bo zarazki i bakterie jak piszesz karollla sa wszedzie...

nikt nie ma albo nie zastanawiał sie nad tym pogrzewaczem?

image
ja mam czesc nowych ubranek a czesc z lumpeksu..wszystkie raz juz wypralam i leza w szafie...w lipcu ponownie wszysrkie wypiore i wyprasuje i nic wiecej robic nie bede :) :) a co do podgorzewacza..to nie zastanawialam sie nad tym...ale z tego co slyszalam mozna sobie poradzic bez niego
image
Ja podgrzewacza nie kupuję - poprzednio robiłam mleczko i albo mieszalam przegotowana zimną wodę z ciepłą lub żadziej zalewałam letnią i wkładałam butelkę do kubka z wrzątkiem i mleczko się ocieplało. :) Ja mam już wszytskie ciuszki poprane w 40 stopniach i poprasowane i poukadane rozmiarami - prałam tylko raz i tylko te używane, nowych nigdy nie prałam.
nie no, ja nowe też na pewno wypiorę i wyprasuję
na tych co mam jest info żeby prać w 40 stopniach, więc po 90 pewnie nic by po nich nie zostało :P

mam dzisiaj wizytę u lekarza, ciekawe ile mały waży.. :)

udanego dzionka :)
image
Ja tez się zobaczę dziś z córcią - też mam wizytę ;)
dziewczyny mam pytanie, czy kupujecie jakies przewijaki? ale takie tylko na lozko czy cale komody? widzialam nawet takie z wanienka...jest sens kupowac cos takiego... moze macie jakies doswiadczenia z tego rodzaju gadzetami?

znaleziony na allegro:

image

Uploaded with ImageShack.us
image
ja chyba zaopatrze się w najprostszy przewijak ustawiany na łóżeczko:)
u mnie nie ma miejsca na taki przewijak...mały pokój więc nie chce go dodatkowo zagracać:)

image
ja tez tylko taki na łóżeczko - wydaje mi się, że w tym co pokazałaś wanienka jest strasznie mała :)
widziałam jeszcze taki zupelnie prosty z ikea... taki wyzszy stolik, na ktorym mozna polozyc mate do przewijania albo wanienke.. teraz jest promocja i kosztuje 99zł.

image
image
Fajny!Ja mam ten przewijak biały, dmuchany z ikea, ale bez stelaża.Będę przewijać na biurku lub pralce pewnie, bo nie ma miejsca u nas na taki mebel.
image
Hej dziewczyny, a czy któraś z Was oglądała wózek ATLANTIC firmy BABY DESIGN ESPIRO. Bo jestem na etapie zastanawiania się czy Atlantic czy X-Lander. X-Lander jest ok. 500 zł. droższy i sama nie wiem.Któraś z Was może coś słyszała o tych wózkach.Podobno Atlantic jest dosyć krótko na rynku i co roku robi jakieś ulepszenia.Głęboko spacerowy kosztuje ok. 1100-1200 zł.
image
moja ciąża już chyba jest widoczna hihi bo mnie przepuscili w kasie pierwszenstwa :))) a co z naszymi fotkami?

obkupiłam troszke młodą - zakupiłam skarpetki, spodenki, bodziaki. Powiem Wam że jak dziewczynka sie nie urodzi to sie mocno zdenerwuje bo mnie rozczulaja te ubranka na dziewczynke że tylko takie kupuje i jakos tak malo uniwersalnych mam hihihih

co do prania to ja mysle ze zaczne wszystko prac i prasowac jak bede na zwolnieniu.

Co do przewijaka to ja mysle ze kupie taki na lozeczko, bo na taki mebel to nie mam miejsca. My zaczynamy juz projektowac mebelki bo juz sie zaczynamy nie miescic w szafkach hehe a to dopiero poczatek zakupow :)))
image
image
ja ogladalam ten wozek ale powiem szczerze ze mi bardziej x lander podszedl
image
image
Hej dziewczyny,

Ja przewijak też kupuję na łóżeczko bo nie mam miejsca. Ale jakbym miała to bym kupiła taką komodę z przewijakiem w Ikea - spełnia dwie funkcje:)
A te wanienki z przewijakiem są bardzo fajne ale trzeba mieć dużo miejsca w łazience a po drugie wanienka jest malutka więc starcza na krótko. Ale przewijak super:)

Byłam dzisiaj z mamą/sponsorem w bobowózkach i już sama nie wiem jaki wózek chce. Mama kręciła nosem na spacerówkę w maxi cosi...Faktycznie wygląda ona dziwnie ale z tego co wyczytałam dziewczyny są z niej zadowolone...Już sama nie wiem:(((
imageimage
Hej :)

tak mi narobiłyscie ochoty na grzeski i mleko ze musialam isc do sklepu;)
dziś mam ochotę na pasztet i kanapki z nutella ;))

macie już pomysły na łóżeczka? ja miałam kupić komplet na allegro radek II ale sama już nie wiem ;/

nyzosia - zawsze jak pójdziesz z kimś to zamiesza w głowie ;))) ja wybrałam wózek i fotelik bartetina, wydaje się fajny.
A ja juz dzisiaj nie mogłam wytrzymac i korzystajac z pogody zaraz zrobimy z mezem grilla:) Karkoweczka i kiełbaska mmm jak ja od dawna o tym marzyłam!:)
Po dzisiejszej wizycie mój synek waży 1378g :) i już ma główkę na dole w stronę wyjścia:) Mam 26/27 tydzień ciązy a wg USG maly wygląda na 30tc. Jak tak dalej pójdzie to albo urodzę koszykarza :)

CO do przewijaka to mam zwykły na łóżeczko bo na inny nie mam miejsca.
Co do łóżeczka to kupiliśmy Klupś Rafał z szufladą, jest naprawdę śliczne i solidne w porównaniu do innych modeli tej firmy.
image
image
Dziewczyny mam jeszcze pytanie, czy z waszych piersi jak ściśniecie sutek to też wycieka mleko/siara? Czy to normalne?
image
image
tak mi pierwsza siara wyciekła w 24tc ale tylko z lewej, a teraz tez czasami mam parę kropelek już w obu, tez się zdziwiłam ze tak szybko ;)
kiciucha co do łóżeczka jest śliczne ale troszkę drogie przynajmniej na allegro ;/ można wiedzieć gdzie kupowałaś?
Ja kupiłam w M jak Mama. Fakt do tanich nie należy ale wziełam to lepsze ze względu na to, że ma posłużyć dla kolejnego bobasa:) Aha i to łóżeczko nie ma wyjmowanych szczebelek więc nie każdemu ono pasuje.
image
image
ja też już po wizycie, mój skarbek waży 887g :)
ogólnie wszystko ok, wyniki rewelacja , szyjka zamknięta, także lecimy dalej ;-)

trochę jestem zła bo wpłaciłam już kasę na szkołę rodzenia, którą znalazłam na ulotce u lekarza, a on mi dzisiaj polecił inną, jakąś alternatywną, gdzie podobno mówią tylko potrzebne rzeczy i nie trwa ona aż 8tyg, do tego później umawiają cię z położną na indywidualna rozmowę i można wziąć ją do porodu, a na tym mi właśnie zależało.. a teraz to d*** bo kasy tam gdzie wpłaciłam nie zwracają, a za dwie nie będę płacić..

ja zrezygnowałam z kupna komody do przewijania ze względu na brak miejsca, będę miała przewijak na łóżeczko
image
Gabi a co to za sr?
ja mieszkam we wrocławiu..
image
a właśnie, mój mały też jest obrócony główką w dół, a ostatnio nie był, ale chyba się jeszcze będzie przemieszczał, bo to trochę za wcześnie, nie?
image
Hej dziewczyny,

Ja też myślę o przewijaku na łóżeczko+ten dmuchany z ikei, na więcej nie mam miejsca ;)
Co do łóżeczka Klupś, to czy ono kosztuje około 350zł? bo chyba też je oglądałam w M jak Mama i faktycznie są bardzo ładne, a jeszcze nie są najdroższe.
O pasztetowej nic nie mówcie ... chodzi za mną od dawna ... a podobno nie można :(
Nom... a poza tym jutro zaczynam odliczanie do wizyty, dokładnie tydzień, już się nie mogę doczekać :)

Gabi nie przejmuj się, może ta szkoła do której idziesz też okaże się dobra ... myślisz, że nie ma opcji, że lekarz został "poproszony" żeby promował akurat tą alternatywną SR? (trochę teoria spiskowa ;) ale..)
image
stopkrotka, na pewno po części tak jest, ale tą drugą pewnie też promuje bo u niego dostałam ulotkę :P żal mi tylko możliwości umówienia się na poród z położną, ale pewnie przesadzam i wystarczy iść do szpitala i spytać, a obchodów jeszcze nie robiłam ;-)

350zł to chyba nie dużo jak na łóżeczku, jak byłam ostatnio oglądać w sklepie to takie porządniejsze były po 700 - 1000 zł i to bez udziwnień.
Ja myślałam o tym z kolekcji miś, kiedyś je wrzucałam a potem też któraś z Was, ale ostatecznie chyba się zdecyduje na bardziej klasyczne, znalazłam na allegro za 350zł z zakrytą szufladą
image
Hehe ;) no tak, pewnie wystarczy się przejść i zainteresować :) ale ... jest jeszcze trochę czasu :)

tak, cena 350zł za łóżeczko też wydaje mi się do przyjęcia, tym bardziej że właśnie pozostałe które widziałam kosztowały tak jak napisałaś 700-1000zł, a nie były jakieś niesamowicie wypasione ... zresztą ... poza szufladą i tym żeby było "stopniowane", nie sądzę żebym wymagała czegoś jeszcze.
image
Łóżeczko o którym pisałam (kupiłam w mama i ja) kosztowało 669 zł i jest z tych porządniejszych ale nie ma wyjmowanych szczebelków. Mam je już złożone i jest naprawdę śliczne. W sklepie było jedno na wystawie i jedno w magazynie a tak to trzeba czekać ok 2 tygodni.
A ja się martwię,w poniedziałek byłam na usg i okazało się że mała jest głową do góry i do tego owinięta pępowiną. Na dodatek jest bardzo nisko i nie wiadomo czy uda jej się obrócić:( A myślałam że jak dotrwam do tego 30 tygodnia to już będę spokojniejsza, nic z tego!
Dzien dobry kochane :)

ale dzis fajne ciepelko od rana :)

My niby juz mielismy upatrzone lozeczko w ikei zwykle proste biale i bez zadnych udziwnien, ale ostatnio tak sie zaczelam zastanawiac, czy nie byloby lepsze z jakas szuflada, no i chyba bedziemy sie rozgladac na nowo.

Piszecie o ulozeniu Waszych maluszkow, u mnie ostatnio byl glowka do gory, a swoja droga, kiedy powienien obrocic sie glowka w dol? bo jakos jeszcze nie dotarlam do tej informacji...
image
Morela, 05:52? szalona :D a widziałaś ile stopni było o tej godzinie? u mnie o szóstej 18stopni !!

Fita1 współczuję :(( też się tego obawiam ... jak chcesz to napiszę Ci na maila(albo tutaj) ćwiczenie, które pokazywała nam położna - można je zrobić w ok.36tygodniu żeby dziecko się obróciło i podobno czasem pomaga. Chyba, że ta pępowina będzie przeszkadzać.

Łóżeczko za 669 zł to już sporo wg mnie ... ale jak można to czemu nie :) ja będę szukała tak do 400, koniecznie z szufladą.
image
stopkrotka o 6 zaczynam prace, a lubie byc zawsze nieco wczesniej w biurze i na poczatek dnia zagladam na forum, od jakiegos czasu taki maly nalog ;)
image
czesc dziewczyny :)
image
cześć:)

mój maluszek też jeszcze główką do góry...budzi mnie o 5:)
a pogoda serio o 6 wygladała ciekawiej niz teraz...ciekawe co dalej bedzie...a pomyślcie że inni mogli przespać to piękne słonko poranne i teraz widzą już tylko chmurki:)

image
A wczoraj wieczorkiem jak cieplutko było.
Bylismy na spacerku nad morzem o 22giej i bylo pięknie!!!!!!!
image
ja od poniedzialku mam okropny katar i glowa mnie boli :( moj maluch chyba to czuje bo jest bbaardzo spokojny...czasem tylko puknie,zeby dac znac o sobie...ale jakos mi tak dziwnie, ze do tej pory wiercil sie prawie caly czas a teraz taka cisza i spokoj :) :)

dzis bede myla okna, wiec sie poruszamy :) :)
image
Moja kruszynka waży 1590 ;) i też jest głową w dół ale jeszcze może się obrócić więc nic nie jest powiedizane - dzieci przeważnie do 15 tyg ciąży przyjmują pozycje wyjściową. Ja mam łóżeczko bez szuflady bo szczerze mówiąc nie mam co w niej trzymać poscieli tam nie włoże bo przewaznie cały dzień była w łóżeczku, pieluch też nie bo za nisko by mi się schylać.
pomyłka miałam napisac że dzieci do 35 tyg ciąży przyjmują poz wyjściową a nie do 15 ;)
toć własnie tak czytam i czytam mjakmama i niedowierzam:)
wszystko jasne...
a lekarz coś ci mówił jaka wage przewiduje w dniu porodu Twojej pociechy??

image
O jak juz duzo wazy:) super:) ja jestem ciekawa ile moj bedzie wazyl a to jeszcze tak dlugo :( ostatnio w 26tygodniu wazyl 914g a teraz idziemy jak bede w 29tygodniu i 4 dni troche wiecej niz 4 tyg przerwy. Mysle ze spokojnie bedzie 1500g wtedy:P

image
image
image
Hej :)

stopkrotka to mnie zmartwiałaś pasztetowa ! ja jak jeszcze nie wiedziałam ze jestem w ciąży to przez cały tydzień tylko ja jadłam bo tak mi sie jej chciało a teraz od dwóch dni ! co z nią jest nie tak?

co do ułożenia to moja córcia tez jest głową w dol ale jeszcze się kreci tzn obraca ;)
Nie mówił ale kolosa miec nie będa niby to normalne że w tym tyg dużo przyrasta :) ja byłam 2 tyg temy i urosła o ok 500 gr - ale wagę podawaną koryguje się niby o 200 bo to jest granica błędu :)
hej dziewczyny :) majówka się zbliża wielkimi krokami, mam nadzieje że pogoda pozwoli ją fajnie spędzić. Ja dzis na badaniach byłam tsh ft4 mocz i morfologia a we wtorek wizyta.

Kurcze ostatnio mam taki apetyt że masakra, pożarłabym wszystko :/

patrzeliśmy za łóżeczkami i w sumie fajne z szuflada ( bo to obowiazkowo) widziałam na allegro za niecałe 400 zł i to juz Z materacykiem i innymi pierdołkami.
image
image
Jezeli chodzi o pasztetowa, to ja tez mam na nia ochotę i jem od czasu do czasu.Moim skromnym zdaniem nie ma co popadac w przesadę.Ogolnie jem to, na co mam ochote , a cole i fast foody z umiarem, pasztetową od świeta itp ;-)
No i surowego mięsa nie tykam, bo nie przechodziłam toxoplazmozy.
image
fita, bardzo Ci współczuje, trzymam kciuki, żeby wszystko się dobrze skończyło i żeby maluszek się obrócił.

ja z colą się ostatnio trochę rozbestwiłam.. ale to przez męża, bo przynosi do domu :P

za to po pokazie w dzień dobry tvn hamburgerów, które po miesiącu wyglądają jak dopiero co podane, to mi się odechciało niezdrowego żarcia :)

ale Wam zazdroszczę tego morza, u mnie taki gorąc.. wiele bym oddała żeby przejść się po plaży :) Namawiam męża żebyśmy pojechali chociaż na 3-4 dni, ale jakoś się nie zapowiada, bo ma dużo pracy :/
image
z ta cola naprawde cos jest. O ile kawy potrafie sobie odmowic, a przed ciaza pilam 3-5 dziennie, to coli jakos czasami nie potrafie, a przed ciaza pilam ja bardzo rzadko...
image
ja tez cole piłam przed ciąża rzadko, a teraz odmówić sobie nie moge i jakoś niezdrowego żarcia tez ehhh
i ja tak lubie pasztet, a Wy mi tu mówicie że nie bardzo można, a wiadomo dlaczego?????????
image
image
Hej dziewczyny,

Ja pije i cole i kawę:) Choć nie za dużo. Staram się maksymalnie ograniczyć.

Moja mała też była ostatnio główką do góry i do 35 tyg. nie będę się stresowała:)

Wczoraj pisałyście o wyciekach z piersi i jeszcze wczoraj chciałam wam napisać że nic się u mnie nie dzieje ale dzisiaj rano zauważyłam na piżamie kropelki...Tak więc zaczyna się dziać:)

Pasztet pieczony chyba jest ok ale pasztetowa nie wiem czy właśnie nie jest za surowa dlatego nie można jeść. Tak jak metka i np. kiełbasa polska.

Madziulka ja też największy apetyt miałam po 20 tyg. Teraz już się uspokoiło. Więc może coś w tym jest:)

A co do łóżeczka to ja zostaje przy tym z szufladą. Zawsze coś tam się wciśnie a jak się nie wciśnie to przynajmniej nie będzie widać kurzu pod łóżeczkiem małej:)))))
imageimage
ja tyż jak cola w lodówce to cięzko mi sobie jej odmówić...a u mnie to ciężka sprawa bo mam cukrzyce ciążową i wogóle takich napojów pić niemogę...:( pewnie dlatego tak sie chce:)

image
bo zakazany owoc smakuje lepiej :)
image
image
a ile tej coli mniej wiecej pijecie?? musze wiedziec czy nie ejstem sama:P
aśku_85 ja popijam cole zero:))) Tłumaczę sobie że ona nie ma cukru więc mogę:)))))
imageimage
hmm szklanke dwie :)
image
image
ja tam nie robie sobie zadnych wiekszych ograniczen. Mam ochote to jem, mam ochote to pije. Wyznaje zasade zero alkoholu, zero surowego miesa i owocow morza bo nie mialam tokso...a cala reszta.. jak mam ochote to jem ;D :D teraz troszku diete zmienilismy ale nie ze wzgledu na mnie tylko na meza bo ma problemy z przelykiem i zoładkiem...wiecej zielonego, salaty, warzyw... ja jem wszystko na co mam ochote...ale sama widze po czym sie dobrze czuje a po czym mi ciezko i tylko tym sie kieruje :)
image
Nyzosia ja tez kiedys piłam cole zero, ale dowiedziałam sie ze ta cola ma zamiast cukru słodziki ktore sa duzo gorsze niz ten cukier, wiec teraz pije zwykla cole:)
jak kobieta w ciązy ma dobre wyniki to ma prawo jeść co chce i pić kiedy chce, ale przy cukrzycy już musi patrzec na to co spożywa...bo ma to wpływ również na dzidzie...mi ta cukrzyca minie z porodem a u niego moze powodowac problemy zdrowotne...ale fakt nie da rady tak jak lekarz kazał :zero cukrów prostych i dietka:) chce sie big maka:)))

apropos zaraz bede mierzyć cukier- 2 godziny po głównym posiłku...nie do końca wiem jak to sie robi...ale chyba dam rade się ukłuć:p

image
Heh, no to widzę, że z colą mamy wszystkie tak samo :) a jeszcze ostatnio mąż mi kupił colę waniliową ... mmmm :))
Co do pasztetowej (sorki jeśli wcześniej pisałam o niej "pasztet") to do końca nie wiem czemu nie można jej jeść ;) ale chyba właśnie przez to, że może zawierać ciut surowego mięsa ... ale głowy nie daję, wiem tylko że nie można. Przy czym racje też mają dziewczyny, które piszą żeby nie popadać w paranoję :)
Sama unikam serów niepast. ale tych i tak nigdy zbyt wiele nie jadłam, surowych ryb, surowego mięsa ... i tyle :) kawę, herbatę, colę, wszystko już zaczęłam pić, podjadam czasem fastfoody i jest ok :) życie jest piękniejsze hehe ;)
image
Przyszła mamo mam pytanie napisałaś, że wybrałaś wózek bartetina. Powiedz w tych wózkach w spacerówce jest przekładana rączka?Powiedz jaki jest koszt tego wózka w wersji głęboko-spacerowej?
image
Wiem że ta cola zero może być jeszcze gorsza od zwykłej, ale trochę nie zaszkodzi:)))

Poza tym ostatnio pozwoliłam sobie na krewetki!!! Na początku unikałam owoców morza ale ostatnio wpałaszowałam krewety!! Ale były dobre!!!
imageimage
jaa normalnie watek o jedzeniu i juz jestem glodna ;)) teraz mam ochote na big maca albo wies maca!! :)) i cole mmmmm;) chyba wysle meza po zestaw na wynos ;) dzis caly dzien pisalam prace i mala sie juz buntuje bo laptop ciut ciezki chyba dla niej ;)

jezeli chodzi o jedzenie to unikam tylko surowego, owocow morza i chyba tyle ;)

wiecie co, wczoraj wieczorem mialam chwile wspomnien, jak dolaczylam do watku chyba w 7 tc a teraz juz prawie 26 !:)) ale to szybko mija ! jeszcze 14tyg i porod ! ;) juz zaczynam pomalu swirowac z tego powodu ;) jeszcze troche i bedziemy sie chwalic naszymi skarbami ;)))

kasiak - wozek ok 1050 + fotelik 250, raczki nie ma przekladanej ;/ ale jest super w prowadzeniu i ma duzo gondole co bylo dla mnie priorytetem.
http://dzieci.pl/page,5,pgid,12119086,title,Ciemna-strona-bycia-w-ciazy,fototemat_ciaza.html

ciekawy ten link ;)) szczegolnie dl faceta;)
chodzi za mną mc donald:)

image
Chyba zrobię sobie kolacje...

Aaa i właśnie teście kupili młodej łóżeczko na allegro. Stanęło na Radek II z szufladą plus do tego materac i pościel:) Odbiorę w przyszłym tygodniu. Już nie mogę się doczekać:)
imageimage
nyzosia - ja tez chyba kupie ten zestaw, jest bardzo ladny a nic innego mi sie nie podoba albo jest za drogie;/

ja juz po kolacji ;) ziemniaki w mundurkach, sledzie w smietanie i cola a ze mi jeszcze malo to zagryzam flipsami ;))) eheh brak umiaru;)
Hej stopkrotka, poproszę o te ćwiczenia na maila fidlerb@wp.pl
myślę że sama nie będę tego próbować, bo się boję że się jeszcze bardziej zapętli. Ale może uda mi się namówić lekarza od usg, żeby to przećwiczyć podczas badania usg w 34tyg. Chociaż cały czas mam nadzieję że mała do tego czasu sama się zdecyduje i ustawi się prawidłowo.

Ja też nic nie wiedziałam o pasztetowej, a wczoraj akurat jadłam. ale była smaczna mniam.
no właśnie nie ma co popadać w paranoje ja nie jem surowego miesa, owocow morza i serow feta itp a tak to wszystko ;)

odebrałam dzis wyniki i moje TSH wzrosło z 2,4 do 3,06 :( a ft4 jestp oniżej normy poniżej 11, jak to możliwe przecież biore euthyrox czy on nie działa czy co??? dziewczyny robilyscie badania na tarczyce jak wasze wyniki sie ksztaltowaly?
image
image
Ok fita, zaraz Ci prześlę,

a ja dzisiaj byłam w malinowym ogrodzie na bufecie piątkowym :)) uuuu się najadłam :D tylko właśnie były piękne krewetki których nie ruszałam ... nyzosia, gdybym wcześniej przeczytała Twój wpis, eh ... pewnie bym się skusiła ;)
image
A ten link o ciemnych stronach ciąży - niezły ;) dużo prawdy ...
image
Ja mam niedoczynnosc tarczycy i biore eltroxin 150, i ostatnie badanie ft 4 miałam chyba 16...
ostatnie badanie ft4 ktore robilam jakis miesiac temu moze nawetp onad bylo ponad 14 a teraz nagle ponizej 11 ehhh dobrze ze we wtorek wizyta
image
image
stopkrotka dzięki za maila
nie ma za co
image
Nowy, majowy wątek :) http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=160593&c=1&k=16
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry