Widok

Mamusie lipcowo-sierpniowo-wrześniowe 2010 cz.9 :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
***LIPIEC***
4.07 Ania22
4.07 fita1 - córcia :)
5.07 marta - synek :)
7.07 gwiazda - synek Mateuszek :)
8.07 zielonakoniczynka
10.07 papciunio
11.07 kk - synek :)
14.07 Milenium - córcia :)
15.07 yecath - synek :)
17.07 nyzosia - córcia :)
17.07 Madziuska - synek :)
17.07 stopkrotka - synek :)
17.07 atta9 - synek :)
18.07 gosiaro - córeczka :)
18.07 aszka79 - córeczka Lenka :)
20.07 mjakmama - córeczka Emilka :)
20.07 Taśka - synek :)
20.07 kama
21.07. Agatka - córeczka :)
21.07 sylwiir - córeczka :)
22.07 malaniunia - synek :)
22.07 Moniczka.P
23.07 ssabinka - synek Filipek :)
27.07 dedes- bliźniaki
30.07 weronika-co-ma-bzika

***SIERPIEŃ***
1.08 Kasiaka - córeczka Dorotka :)
2.08 Kiciuchna - synek :)
4.08 antcia - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 karollla - synek :)
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi
12.08 Manka
16.08 Weronikka - synek :)
16.08 panna z mokrą głową
18.08 Morela - synek :)
28.08 karolka
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81
05.09 Madziulka
08.09 AniaMorena
10.09 Ostola
16.09 Sylwia781122
17.09 Sylwia127
19.09 ta_mala_co_sposoben_dziala
20.09 AlexGDY
29.09 piggy

Stary wątek : http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=152772&c=1&k=16
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oj jak dobrze, że jest nowy wątek :D Tamten był już wielgachny!
Ja byłam wczoraj na wizycie u ginki :)
Mały waży ok. 800 g, wszystko jest w porządku :)
Przez całe USG dłubał sobie w nosie :D
image

image
He he dobre te wasze dzieciaczki:)))
Ja też byłam dzisiaj na kontroli. Wszystko ok. Pan dr był ze mnie zadowolony bo zastosowałam się do wskazówek i wyniki mi sie poprawiły:)

Stopkropka 5h na spacerze???? chyba nie dałabym rady! Podziwiam.

Aaa dziewczyny kupiłam sobie poduszkę rogala. Nie tą z motherhood tylko tańszy zamiennik. I jest super!! Wreszcie mogę pospać troszkę na brzuchu a właściwie tak na pół brzucha:))) Ale przynajmniej młoda mnie nie kopie w tej pozycji a mnie nie boli kręgosłup:))
imageimage
Dziewczyny, melduję się w nowym wątku i od razu z płcią. W moim brzuchu rośnie całe i zdrowe chłopczysko :) Uff, to już po usg połówkowym!
Czułam, że to będzie chłopak, ale po cichu liczyłam na dziewczynkę. Za to tata dumny jak paw :)
image image
i pozwolę sobie dopisać ;)

***LIPIEC***
4.07 Ania22
8.07 zielonakoniczynka
10.07 papciunio
20.07 kama
22.07 Moniczka.P
27.07 dedes- bliźniaki

***SIERPIEŃ***
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi
12.08 Manka
13.08 panna z mokrą głową - synek!
28.08 karolka
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81
05.09 Madziulka
08.09 AniaMorena
10.09 Ostola
16.09 Sylwia781122
17.09 Sylwia127
20.09 AlexGDY
29.09 piggy
image image
witam,
jakiej firmy kupilas rogala i gdzie?
a u nas nadal nie wiadomo jaka płeć, to juz 23 tydzień i nadal maluch nie chce pokazać co ma między nogami, tak się układa podczas badania usg że pięknie można oglądać wszystkie jego narządy oprócz tego które ciekawi mnie najbardziej ;)
no coż, zobczymy co dalej będzie, póki co najważniejsze że zdrowe jest :)

mnie tez ineteresuje gdzie zakupiłaś rogala, i jakie koszty.

pozdrawiam
image
Nasze Maleństwo w 21 tc :)
panna z mokra glowa- gratuluje synka :) :) :) wiem jak to jest kiedy mezus peka z dumy, ze bedzie mial syna :) hihih

image
u mni ostatnio sporo pracy jestem teraz u mamy i jej pomagam przed swietami. Zaczelam wyszywac obrazki kanwe bo zawsze to lubilam a nigdy niemialam tyle czasu zeby to robic. Szczerze to wole to bo sie przy tym relaksuje niz wszywac zamek do kurtki o ktory moj maz mnie prosi no ale w koncu musze to zrobic hehe. Gratuluje synka:). Ja wlasnie biore biofer folik od poczatku ciazy mialam tez niedobr zelaza ale wyniki sie poprawily. Ciekawa jestem jak jest teraz niedlugo ide na badania no i musze wypic ta okropna glukoze ech.... Za 2 tygodnie wizyte mam i juz sie niemoge doczekac kiedy go zobacze pozdrawiam wszystkie kolezanki w ten piekny sloneczny dzis dzien:):*
melduje się w nowym wątku :)

panna z mokrą głową gratuluję synka :)

też myślałam o zakupie tej poduszki... musi być wygodna :) no i przyda się do karmienia

ja dzisiaj przeżyłam badanie na cukier, za 3h odbiore wyniki. Nie było tak źle, ale powiem Wam, że gdybym miała wypić dwa takie kubki, to na bank bym zwymiotowała ;-)
ps. miałyście racje, kubek jak do piwa, ale był zapełniony do połowy ;-)

image
takiego rogala widziałam w akpolu i można zobaczyć w mama i ja. zastanawiam sie czy jest sens wydawać kasę na taką poduchę kiedy można sobie między nogi taką normalną podłożyć.
Tez sie zastanawialam nad ta poducha, i o ile do spania raczej nie jest niezbedna i mozna skorzystac ze zwyklej jak pisze asia, o tyle mysle, ze przy karmieniu taka lepiej sie sprawdzi...
image
My mamy osobne kołdry i ja swoja zawsze tak sobie ułożę że dobrze mi sie spi, ale jak brzuchol bedzie wiekszy to nie wiem, czy to wystarczy.

Ja chyba jutro pojadę do akpolu.Może kupie cos dla dzidzi?
image
panna z mokrą głową - gratuluje chłopczyka! :))
gabi - gratulacje, że przeszłaś glukozę :) masz to już za sobą. mnie czeka na początku kwietnia.

i dołączam do pytania - nyzosia, gdzie kupiłaś rogala i za ile?
image
Już pisze o rogalu:) Kupiłam na allegro za 70,99 zł z przesyłką. Tu jest link do aukcji.
http://www.allegro.pl/item965613571_poduszka_dla_kobiet_w_ciazy_i_do_karmienia_rogal.html
Ekspresowa obsługa bo w poniedziałek kupiłam i w środę już miałam.

Dla mnie jak na razie warto było bo rogal jest sztywniejszy od zwykłej poduszki i fajnie można się na nim ułożyć. Ja kładę go między nogi jak leże na boku i dzięki temu nie przygniatam małej:) Może też służyć do podkładania pod nogi żeby trzymać je w górze. No i mam nadzieje że go wykorzystam do karmienia. A potem mała będzie miała zabawkę.
Rogal jest wypełniony kulkami styropianowymi. One się trochę zbijają więc później już nie będzie taka sztywna ale te kulki można dokupić i uzupełnić.

I mnie też czeka glukoza. 75!! Idę po świętach.

Ale dzisiaj gorąco co?? Ja się normalnie zmachałam!! A co to będzie jak przyjdą prawdziwe upały a my już będziemy na końcówce?? Masakra!

imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A jak kupilam taka w ksztalcie litery C i wlasnie czekam na przesylke

http://motherhood.pl/produkt/kojec-motherhood.html

Zobaczymy jak bedzie sie sprawowal.

Dziewczyny mam pytanie co do pozycji spania. Ostatni gdzies zaslyszalam, ze mozna TYLKO na prawym boku, bo na lewym uciska sie na aorte dziecka i na plecach tez nie bardzo, a na brzuchu to wiadomo... I juz sama nie wiem jak to naprawde jest. Budze sie co chwila w nocy zastesowana ze jestem nie w takiej jak trzeba pozycji...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
Ja się pozycją w spaniu nie przejmuje. Ostatnio wyczytałam że spać można nawet na brzuchu ale u mnie to nie przejdzie bo mała się buntuje. Więc takie większe dzidzie to dają znać że jest im niewygodnie:)))
Nie ma co popadać w paranoje bo myślę że bardziej zaszkodzimy dzieciom tym całym stresem i zamartwianiem się niż pozycją podczas spania:)
imageimage
No moja dzidzia to jeszcze nie daje o sobie znac ;-) Ale tez mysle, ze nie ma sie co dac zwariowac... W koncu dla dziecka to tez istone, zeby sie mama wysypiala... Czyli nie przejmowac sie?
Domyślam się że Twoja jeszcze nie da znać:) Ale później da:)

Wg mnie nie przejmować się. Działać instynktownie:)
imageimage
Heh, a ja słyszałam, że powinno się właśnie spać na lewym, a nie prawym boku ;) no i oczywiście, że na plecach nie bardzo, a na brzuchu można (o ile się da;) ). No i niby staram się spać na lewym, ale budzę się w różnych pozycjach, a mały w nocy jeśli już kopie, to bez względu na to na którym boku śpię (więc chyba nie robi mu to różnicy).
image
Podobnie jak stopkrotka czytalam, ze zaleca sie spanie na lewym boku i o ile sie da na brzuchu... Poki jeszcze mi brzuszek nie przeszkadza, spie w pozycji posredniej miedzy na brzuchu a na boku, no przynajmniej tak zasypiam, bo juz niekoniecznie sie budze :)
image
Czyli ile ludzi tyle opinii :)
myślę, tak jak nyzosia - najważniejsze działać instynktownie i będzie dobrze :)
image
witam w nowym wątku :)
sluchajcie powiem szczerze ze jakos nie patrze jak zasypiam. Ale najczesniej zasypiam na boku - roznie raz na prawym raz na lewym, ale budze sie najczensiej na plecach z wyciagnietymi rekoma - co mi sie nigdy nie zdarzalo wczesniej badz na brzuchu

hmm a czemu na plecach nie wolno????
image
image
Dziewczyny,
dzięki wielkie za gratulacje :)))) Właśnie próbuję się przestawić z mówienia o dzieciaczku z "ono" na "on" ;)

A w poniedziałek idę na kontrolę, pewnie czeka mnie glukoza. Naprawdę jestem ciekawa, jak toto smakuje :)

A z innych informacji - rozpoczęliśmy dzisiaj sezon ogródkowy, co prawda o 22 siedzimy w kurtkach zimowych, ale zawsze to ogródek a nie dogrzewany dom :) Miłego weekendu na świeżym powietrzu!
image image
Witam w nowym wątku. 2 dni temu poczułam ruchy dziecka uczucie takie że nigdy go nie zapomnę do dzisiaj pamiętam jak to było za pierwszym razem z moją córeczką, teraz już bardziej do mnie dociera że jestem w ciązy bo tak dobrze się czuje że czasami zapominam i robię żeczy których nie powinnam. Brzuszek mi rośnie jest już duży chyba tam jest jakiś "wielkolud" ale podobno przy 2 ciązy tak jest. Pozdrawiam i życzę udanego weekendu.
image
image
rzeczy miało być:)
image
image
AlexGDY, to szybciutko maluszek dał o sobie znać:)

Też słyszałam, że powinno się spać na lewym boku, ale dlaczego to nie wiem. Jak się budzę w nocy w innej pozycji, to się na ten bok przekręcam ;-)

A ta glukoza smakuje po prostu jak woda z dużą ilością cukru, także nie trudno sobie wyobrazić. Wczoraj przez to nie słodziłam herbaty, bo miałam nadmar cukru:P Wyniki chyba ok, bo przed obciążeniem 78, a po 124. Za to mam złe wyniki moczu :/ jakieś fosforany i odczyn obojętny.

Udanego weekendu:)
image
Wg "W oczekiwaniu na dziecko" i jeszcze jakiegoś innego artykułu zaleca się spanie na LEWYM boku. Po prostu wtedy nie uciskamy naczynia zaopatrującego łożysko w krew, więc dzidziuś jest lepiej "odżywiony". Na plecach długo jest po prostu niewygodnie bo "nosi " się wtedy cały ciężar brzucha , który może uciskać naczynia i nerwy i np. powodować drętwienie nóg. Myslę , ze to wszystko może mieć znaczenie jak brzuch jest wiekszy.Wtedy pewnie i tak przyjmuje się automatycznie najwygodniejsza pozycje.Ja śpię na boku , prawym lub lewym, z poduszka między nogami (zwykłą) i kawałkiem kołdry zwiniętym i podtrzymującym brzuch:)
Teoria teorią, a organizm sam podpowiada, w jakiej pozycji powinno się spać - ja, jak śpię przez chwilę na prawym boku ma zdrętwiałą nogę, więc muszę się przekręcić :)
Miłego weekendu, choć pada..
image image
Znalazłam to w necie:
"w ciąży przebiegającej prawidłowo nie ma medycznych przeciwwskazań do spania na prawym boku. Jednak pozycja na lewym boku jest korzystniejsza z paru powodów. Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, zmniejszając dopływ krwi do serca. Krew zostaje w dolnej części ciała stopy, nogi, miednica). To z kolei zmniejsza rzut serca i ilość krwi dopływającej do narządów (także mózgu i macicy). Może to spowodować omdlenie, a w dalszym etapie także słabsze dotlenienie płodu. Jeśli pojawi się kołatanie serca , mroczki przed oczami czy duszność, wtedy szybka zmiana na lewy bok przywróci prawidłowe funkcjonowanie. Na lewym boku ułatwiona jest też praca nerek, przez co skuteczniejsze jest usuwanie produktów przemiany materii i nadmiaru płynów z organizmu. W związku z przytoczonymi argumentami spanie na lewym boku zaleca się jako profilaktykę hemoroidów oraz obrzęków"

A zmieniając temat, pierwszy raz w tej ciąży poczułam że dzidzia ma czkawkę:) super wrażenie.
ja spałam na wznak ale głównie na lewym boku :) Miska po urodzeniu i do tej pory śpi tylko na lewym :)
Witam:)

Chcialabym kupic juz zestaw z butelkami ale nie wiem jakiej firmy. Zastanawiam sie nad 3, moze wy cos doradzicie?
Zastanawiam sie nad: AVENT, LOVI, tommee tippee.
oprocz butelek chcialabym podgrzewacz do butelek i sloiczkow laktator i stelizator do butelek.

image
image
image
ja miałam TT był super
ja korzystałam ze wszystkich tych trzech firm i najbardziej do gustu przypadł mi i córeczce LOVI, najłatwiej się czyści ;)
image

image
hopsa
image
Witam w poniedziałek :)

Ja mam dzisiaj popołudniu wizytę, strasznie się nie mogę doczekać, bo może się ujawni to moje dziecię ;-)
image
Hej dziewczyny,

Gabi bede trzymac za Ciebie kciuki, zeby sie dzieciatko odpowiednio pokazalo :)

Dzis bylam zrobic badania, a pojutrze bedziemy podgladac nasze malenstwo. Ech juz weekend mialam niespokojny, bo doczekac sie nie moge...
image
A ja nie mam żadnych badan w tym tygodniu:( Mam za to do napisania i oddania pracę dyplomową na studiach podyplomowych i w ogóle nie mam weny!!!!! A muszę ją oddać do piątku. Masakra. Zamiast pisać pracę wolałabym poszaleć po sklepach z rzeczami dla dzieci:) No i muszę sobie kupić jakieś eleganckie spodnie i koszule na święta i na obronę. Tak więc chyba zabiorę się do roboty, skończę dzisiaj tą prace i w nagrodę od jutra będę szaleć po sklepach:))))
imageimage
Gabi, Nyzosia - powodzenia :))
a Ty Morela się nie martw, na pewno wszystko jest ok :)
ja dopiero za 2tyg będę podglądać maluszka ... caaałe wieki czekania ;)
image
dzięki dziewczyny :) dam znać wieczorkiem, czy się udało, jak nie dziś to mam nadzieje, że na połówkowym na pewno, a powinnam mieć jeszcze w tym tygodniu :)

Nyzosia, trzymam kciuki za szybkie napisanie pracy :)
image
hej dziewczynki :) do mojej wizyty też jeszcze wieki dopiero 6 kwietnia ehh niech ten czas leci szybciej hehe

Gabi a 2 usg w jednym tygodniu będziesz miała?
image
image
Madziulka, tak się w czasie zgrało, że będę miała dwa w jednym tyg, bo ja mam w czasie wizyty w standardzie w cenie, a na połówkowe się dzisiaj zapisze i robi je inny lekarz
image
a do kogo idziecie dziewczyny na polowkowe? ja nie wiem do kogo sie zapisac, a czas nagli...
image
Dzieki stopkrotka za wsparcie :)

Nyzosia, wiem co przezywasz, tez jestem w trakcie pisania pracy... Zycze Ci duzo wytrwalosci i tworczych mysli....

A co chodzi o polowkowe, to ide do dr Olszewskiej, ona prowdzi moja ciaze i zakladam, ze przeprowadzi tez badanie polowkowe... Tak sie tylko zastanawiam, czy na najblizszej wizycie, czy pozniej...
image
Dzięki dziewczyny za wsparcie:) Ja Wam też życzę powodzenia w naukowych poczynaniach:))

A tym co idą podglądać maluszki strasznie zazdroszczę:)
imageimage
Morela - ja miałam połówkowe u Olszewskiej w 22tyg i z tego co pamiętam to mnie uprzedziła, że kolejnym razem dłużej i dokładniej pooglądamy maluszka. Tak więc wydaje mi się (chociaż głowy nie daję), że Tobie też by o tym powiedziała.

A ja dzisiaj zaczynam szkołę rodzenia :) ciekawa jestem co mnie czeka :)
image
Stopkrotka- do której szkoły rodzenia chodzisz?

Do dziewczyn które badały poziom glukozy 50g po 1h. Jakie miałyscie wyniki? Ja mam przed wypiciem 79 czyli w normie a pow wypiciu mam 142 i nie wiem czy to w normie czy za wysoko.
image
image
ja po wypiciu miałam 56 przed nie mialam mierzonej bo przy tej 50 nie jest to konieczne
Kiciuchna ja miałam 124, a norma jest chyba do 145, albo do 140...

dziewczyny, wiem już co siedzi w brzuszku... intuicja nie zawiodła - będzie syn :) pokazał się ślicznie i nie ma żadnych wątpliwości
Trochę mi żal tych sukieneczek no i mężuś też trochę zawiedziony bo strasznie chciał mieć córę, ale teraz najważniejsze żeby nasz maluszek był zdrowy :) a ja ruszam na niebieską stronę półek sklepowych;D
image
***LIPIEC***
4.07 Ania22
8.07 zielonakoniczynka
10.07 papciunio
20.07 kama
22.07 Moniczka.P
27.07 dedes- bliźniaki

***SIERPIEŃ***
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi - synek :)
12.08 Manka
28.08 karolka
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81
05.09 Madziulka
08.09 AniaMorena
10.09 Ostola
16.09 Sylwia781122
17.09 Sylwia127
20.09 AlexGDY
29.09 piggy
image
Gabi gratuluję synka:)))

Ale moja nunia będzie miała chłopaków do wyboru!!!! :)))))))
imageimage
dzięki :)

ano będzie miała ;D

ja coś czuję, że szybko będziemy się starać o drugie, bo mąż nie odpuści :P
image
Haha, Gabi - gratulacje :D
a co jeśli nast. też byłby chłopak? ... do skutku? :))

Kiciuchna - chodzę do SR Dobry Początek. No i jak na pierwsze zajęcia nie jest źle, ale ocenić będę mogła pod koniec.
image
Witam, wszystkie przyszłe mamusie, serdecznie zapraszam do nowo otwartego sklepu (1 kwietnia) M jak Mama z odzieżą ciążową. Centrum Handlowe Batory Gdynia II piętro.
A propo starania się do skutku to mój mąż mówi że jeszcze raz spróbujemy ale jak znowu będzie dziewczynka to trzeci raz nie będzie próbował:))))
imageimage
nie no, jak to mówią do trzech razy sztuka ;-) jednego syna ma, drugi w drodze, to może za 3 razem mu się uda ;D chociaż powiem Wam, że tu pewnie mają swoją rolę geny, mąż ma dwóch braci (też jego rodzice pewnie myśleli, że za 3 razem się uda ;) i po stronie ojca w rodzinie sami chłopcy się rodzili
image
Może być że geny. Mam koleżankę która ma tak jak Ty. Sami chłopcy i sama mówi że ona szans na dziewczynkę nie ma (sama ma 2 chłopaków, mąż ma tylko brata itd).
A u mnie w rodzinie od 3 pokoleń 1 jest dziewczyna a za 2 razem wychodzą chłopcy więc może i u nas się sprawdzi:)
imageimage
i tego życzę :) W mojej rodzinie też od zawsze pierwsza była dziewczynka, ale jak widać mężuś dominujący :P
ale fajnie, będzie synuś mamusi :>
image
Gabi gratuluje synka :)

Hm, a przy nastepnych staraniach moze sprobowac przed owulacja ;) Ciekawa jestem jak to z tym planowaniem plci bywa, niektorzy mowia, ze sie sprawdza, wiec nie szkodzi sprobowac... My na pewno skorzystamy, tym razem bardzo chcielismy malenstwo, nie myslelismy o plci dziecka, ale celowalismy w owu, no i wyszedl chlopak :)
image
czesc dziewczyny..Gabi to mamy kolejnego facecika na liscie :) gratuluje :)

image
Ja też nie wiem jak z tym planowaniem płci wychodzi. Moja mama twierdzi że zastosowali się do niej jak planowali mojego brata no i im wyszło:)
My natomiast też celowaliśmy w owu - robiłam testy - i wyszła dziewuszka.
Tak więc chyba teoria teorią ale natura wie swoje:)))
Ale spróbować nie zaszkodzi:)
imageimage
absolutnie nieprawda z planowaniem plci... nam wyszlo ze powinna byc dziewczynka jak nic!! a tu...dorodny synus :):)
image
my według tej teorii powinniśmy mieć dziewczynkę:P bo przytulanki były w weekend, a ja miałam owu we wtorek ;-)
image
Gabi gratulacje synka . A co o usg to pytałam dlatego że ja też tak bede miała w maju wizyta i w jednym tyg 2 usg bo polowkowe jeszcze. A wiecie jak to starsi itd po co tak często blablabla dlatego pytalam :)

ja mam za tydzien wizyte, juz odliczam dni :))
image
image
u nas tez tak bylo, ze kilka dni przed owu :) nawet urody mi troche odebralo jak to kolezanki stwierdzily :) :) jadlam slodycze, spalam na lewym boku i nic...mamy chlopakaaa :)
image
Madziulka nie przejmuj się gadaniem, nie ma żadnych dowodów, że usg jest szkodliwe dla maluszka

Ja też jem słodkie, ale jeśli chodzi o wygląd, to mąż mi mówi, że z dnia na dzień coraz ładniej wyglądam :P więc może coś w tym jest ;-)

Teraz myślę nad imieniem, hehe, a tyle się nagadaliśmy na temat imienia dla córci ;D
image
Haha a ja właśnie słodyczy nie jem:))) Wszyscy mi mówią że tak ładnie wyglądam że na pewno będzie chłopak. A to dziewuszka w brzuchu się kryje:) Tak więc chyba te wszystkie ludowe przepowiednie co do płci to można między bajki wsadzić:))))
imageimage
cześć dziewczynki....przyłączam się do Was:)
ja mam termin na 03.08 i też chłopczyk....:)
od początku nastawiona byłam na dziewczynkę...no bo małe dzieci to dla mnie dziewczynki nie inaczej:p no ale oswoiłam się z tą myślą już i nie moge doczekać sie mojego syneczka:)

ja jestem po teście na 75 g glukozy i szrzerze mówiąc wyniki mnie zaniepokoiły...na czczo okiej, ale po 2 h aż 150 a norma jest do 140...na szczeście dziś mam wizytę i dowiem się co i jak i co dalej...
~aśku_85 masz termin w dniu moich urodzin)))
image
super! termin mam w rocznice swojego ślubu i jeszcze wstrzeliłam się w urodzinki :)
My tez mamy termin w dniu swojej rocznicy slubu, czyi 16 wrzesnia
image
***LIPIEC***
4.07 Ania22
8.07 zielonakoniczynka
10.07 papciunio
20.07 kama
22.07 Moniczka.P
27.07 dedes- bliźniaki

***SIERPIEŃ***
3.08 aśku_85 - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama
10.08 Gabi - synek :)
12.08 Manka
28.08 karolka
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81
05.09 Madziulka
08.09 AniaMorena
10.09 Ostola
16.09 Sylwia781122
17.09 Sylwia127
20.09 AlexGDY
29.09 piggy

Ja mimo terminu chyba serio muszę się nastawiać na poród w lipcu, bo według usg ciągle mi się skraca :P ostatnio było 5.08, a wczoraj już 1.08 ;-) dzidzia waży 495g :)
image
no i zapomniałam powitać nową koleżankę, także witam :)
image
a mi suwaczek nie przeskoczył na 5 miesiąc hmmmm czekam więc dalej :)

dziewczyny a co Wy na jakies fotki brzucholków żebyśmy powklejały ? :)
image
image
Madziulka, bo mi się wtedy pomyliło, przeskoczy Ci w 17tyg 6d

możemy sobie zrobić taką galerię jak macie ochotę :P
image
Gabi, ciesz się:) szybciej dzidzia przyjdzie na świat..to bedzie więcej czasu na skorzystanie z wakacyjnej sierpniowej pogody..:) ja osobiście liczę na to że mój maluszek wczesniej się troszkę pojawi..:)
Ooooooooo jz prawie wszystkie sierpniowki znaja plec, zaraz my zaczniemy uzupelniac liste, no ja dopiero wizyta 22 kwietnia wiec moze wtedy wyjasni sie tajemnica
image
Wklejam normy dla testu obciążenia glukozą dla ciężarnych (mam nadzieję dla spokojności:)):

NA CZCZO:
- 60 - 100 mg% (3,36 - 5,6 mmol/l)- wynik prawidłowy
- 101 - 125 mg % (5,61 - 7,0 mmol/l) - nieprawidłowa tolerancja glukozy
- powyżej 126 mg% (powyżej 7,01 mmol/l) - cukrzyca ciążowa

PO TEŚCIE OBCIĄŻENIA GLUKOZĄ 50 G TZW.PRZESIEWOWYM:
- glukoza poniżej 140 mg% (poniżej 7,8 mmol/l)- wynik prawidłowy

- glukoza na poziomie 141 - 199 mg% (7,81 - 11,0 mmol/l)- wynik nieprawidłowy, wymaga dalszej diagnostyki (wykonuje się test obciążeniem 75 g glukozy)

- glukoza powyżej 200 mg% (powyżej 11,1 mmol/l) - rozpoznanie cukrzycy ciążowej - skierowanie do diabetologa

PO TEŚCIE OBCIĄŻENIA GLUKOZĄ 75 G TZW. DIAGNOSTYCZNYM:
Cukrzycę ciężarnych stwierdza się, gdy w teście :
- glikemia na czczo wyniesie powyżej 100 mg% (5,6 mmol/l)
- glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l)
- glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l)

Wartości poniżej wskazanych oznaczają, iż nie stwierdza się cukrzycy ciążowej.
Witam
ja też nie mogę się już doczekać wizyty 22 kwietnia może i ja się dowiem co pomieszkuje w moim brzuchu :)
Musze się zapisać na usg połówkowe i nie wiem do kogo się wybrać
POZDRAWIAM
image

Tez bym sie ucieszyla, jesli moj Skarbek pojawilby sie nieco wczesniej, zeby skorzystac z letniej pogody, ale poki co na kazdym badaniu termin z OM i USG byly niemal identyczne max. 2 dni roznicy..., zobaczymy jak bedzie jutro...
image
ale gdzie ta galeria? tutaj? czy osobny wątek? myslalam żeby np tutaj powklejac i pisac ktory tydzien? bo jak osobny watek to kazdy bedzie patrzył hehe :P
image
image
no ja dziś wieczorkiem się podpytam gin o termin:)
wiem jedno...wolę szybciej pare dni, niż być po terminie..wole z zaskoczenia niż tak wyczekiwać w stresie:)))

sami chłopcy na ten świat się pchają:)
ja tez cos tak czuje po kosciach ze bedzie chlopak... Ale jest mi obojetne... Byleby bylo zdrowe! A nasza amnio punkcja niestety sie przesunela i mam miec w przyszly wtorek. Mam nadzieje, ze tym razem sie uda i juz bedziemy wiedziec co i jak... No i przy okazji bedziemy znac plec....
mi naokoło wszyscy gadają że pieknie w ciazy wyglądam i bedzie chlopak, zobaczymy czy sie sprawdzi :)
image
image
Witam nową mamusię:)

Z tymi zdjęciami to fajny pomysł. Wiecie że ja nie mam jeszcze takiego zdjęcia z brzuszkiem? Teraz na święta muszę sobie porobić żeby mieć pamiątkę:) I po świętach mogę wkleić:)
imageimage
to mój brzucholek
image
image
image
Ojoj jeszcze strasznie maluski. Ja jestem dopiero w 17 tyg i mam juz duzo wiekszy. No ale ja w ogole jestem "grubszej kosci"...
Madziulka w ogóle brzucha u Ciebie nie widać!!!! Ja w tym czasie miałam dużo większy. Teraz też mam spory jak na 25 tydzień :)))
imageimage
Aaaa mam do was pytanie - do dziewczyn z lipca w sumie. Czy wasze dzieci jakoś szczególnie sie ostatnio uaktywniły??? Moja mała od 2 dni zachowuje się jakby się szaleju najadła!! Nie ma chwili spokoju. Cały czas kopi i kopie:) Ja się bardzo z tego powodu ciesze ale zastanawiam się czy to normalnie:)
imageimage
Madziulka, malusi Twój brzuszek, ale mi w sumie też zaczął bardziej rosnąć od 5 miesiąca :)

to ja również wrzucam fotkę pstrykniętą na szybko, ładniejsze później :P

image
image
nyzosia, u mnie też od paru dni jest duża różnica w aktywności małego, maleństwa rosną to bardziej czujemy ich wyczyny gimnatystyczne :P
image
Gabi bardzo ładnie Twój brzuszek wygląda:) Taki słodki jest:)))

U mnie z tymi r******i było tak że ja ich długo nie czułam - dopiero w 21/22 tygodniu poczułam tak lepiej, ale też nie za mocno. Dlatego teraz jestem zaskoczona że czuję ją cały czas i to tak wyraźnie:) Nawet mój mąż był w szoku że tak się rusza - w końcu i on poczuł jak mała kopie:)

Ale uwielbiam jak się tak kręci!!!
imageimage
śliczne brzusie:))
noi nie ma wątpliwości...synek:)

niestety musze zaniechać wszystkich słodyczy...ten cukier za wysoki kurcze trzeba się pilnować:)
Gabi super brzusio masz, mój to naprawde malusi - jakby przystopował, ale mam nadzieje ze wszystko jest w porządku.

Ale sie juz ruchów doczekać nie moge :)
image
image
ale brzuchole :) super :) ja foto wstawie jak bede miala wiecej czasu :):) ale juz moge powiedziec,ze mam wiekszy od Gabi... :(
image
Madziulka pewnie juz lada dzien poczujesz swoje malenstwo, u mnie pierwszy raz poczulam wlasnie pod koniec 17 tygodnia :)
image
No to i ja dorzucam swoj brzuszek, tak wyglada na koniec 20 tygodnia

image
image
dzięki dziewczyny :)
Madziula, na pewno wszystko jest wporządku i lada dzień poczujesz kopniaki ;-)
Morela, elegancki brzuszek :)
To teraz wychodzi, że mam największy brzuch, a myślałam, że właśnie nie jest duży:P jak byłam u gin w poniedziałek, to do pielęgniarki weszła ze mną dziewczyna z takim samym brzuchem jak ja i się okazało, że ona jest na początku trzeciego miesiąca ;-) także różnie to bywa. A tak w ogóle to od początku ciąży przytyłam 5kg, także teraz jest plan, że tyje nie więcej niż kg miesięcznie :P
image
narazie ze zdjęc Gabi masz największy hihi czekamy na brzuszek Karolii :)ja narazie nic nie przytyłam, w sumie nadal na minusie
image
image
Widzę, że jest tutaj konkurs na największy ciążowy brzucholek, to uwaga, mojego nikt nie przebije :) Przez długi czas nie było widać, że jestem w ciąży, ale jak nagle wyskoczył i zaczął rosnąć, jak szalony, to obecnie wygląda tak... Wg ginekolog to m.in. dlatego, że mam dużo wód płodowych, no i też dlatego, że to druga ciąża (tak szybko), bo kilogramowo wcale nie przytyłam specjalnie dużo (5-6 kg).

image

Chociaż teraz schudłam, córeczka jest w szpitalu, ma rotawirusa, zaraziłam się od niej i mam cały czas biegunkę, masakra :( Córeczka na szczęście zdrowieje już, ale mnie dopadło dopiero wczoraj, boję się, żeby synkowi w brzuchu nic nie zaszkodziło :(
image

image
yecath,prześliczny brzuszek :))! faktycznie spory, ja będę po Tobie gdzieś na drugim miejscu ;) wrzucę fotkę za kilka godz.
a morela jaka chudzinka! madziulka jeszcze maleńki, pewnie jeszcze wyskoczy, a gabi faktycznie słodki :)
faaajne te brzuszki :))
image
Sliczne te Wasze brzuchole! Fajny pomysl z brzuchatymi zdjeciami... Niech sie wiecej pojawi!

Laski pytanko, jak tam u Was z temperamentem seksualnym w ciazy? Bo u mnie im dalej w las tym bardziej sie nasila i tak sie zastanawiam jak to bedzie jak juz bede grubasna... no wiecie... technicznie...
Ostola, z mojego doświadczenia... Ja miałam dziki temperament do końca ciąży, nawet dzień przed porodem kochaliśmy się z mężem, bez żadnego problemu :) A dzidzie w brzuchu to lubią, bo wtedy są fajnie kołysane! ;) Trzeba tylko wybrać odpowiednie, wygodne dla Was pozycje :)
image

image
Ale fajne te wasze brzucholki!!!
image
yecath, dzien przed porodem? Wow! I to mi sie podoba!!! ;-) A jak mezulo? Nie czuje sie dziwnie pukajac potomka w glowe ;-)) he he he..
Coś Ty :D Dobrze mu jest, zadowolony :)
Teraz też mam spory temperament, ale córeczka lubi się obudzić akurat, gdy coś się szykuje... :) I wtedy nici z seksu!
Nie wyobrażam sobie, jak będzie z dwójką maluchów- będziemy musieli chyba nastawić sobie budzik w nocy, jak maluchy będą już mocno spały :)
image

image
Im bardziej sie trzeba bedzie postarac o chwile intymnosci tym bardziej bedzie ... smakowalo ... a i pikanterii moze dodac...
Yecath ja mam gdzieś taki brzuch jak Ty:) A że jesteśmy na tym samym etapie ciąży więc widać że to w miarę normalne:)))
Chyba zaraz pstryknę jakąś fotkę i Wam pokaże:)
No i uważaj tam na siebie. Słabo że Twoja mała choruje:(((

A co do seksu to mój mąż jednak ma za duża wyobraźnie i jest z tych co się martwi że puka dziecko w głowę:))))) Ale powiem Wam szczerze że ja nie mam jakieś wybujałego temperamentu w ciąży, chyba jestem z tych którym się nie chce:)
imageimage
Pierwszy raz wklejam zdjęcie. Zobaczy czy się uda

[URL=http://img522.imageshack.us/i/brzuchol
imageimage
image
imageimage
O matko jakie wielkie zdjęcie!!! ale się udało:)
imageimage
Nyzosia, to mnie pocieszyłaś, bo martwiłam się, że jest naprawdę ogromniasty... :)
Ja walczę z biegunką, już jest trochę lepiej, ale już nie mogę patrzeć na picie, wmuszam w siebie ogromne ilości wody i słabej herbaty, teraz robię napar z suszonych jagód, ale nie mogę dopuścić do odwodnienia organizmu- bo to już byłoby niebezpieczne nie tylko dla mnie, ale też dla synka.

Szwagierka zrobiła mi zakupy, m.in. w aptece. Wkurzyłam się, bo aptekarz jakiś niedouczony :/ Nie chciał sprzedać Orsalitu (elektrolity), jak usłyszał, że to dla ciężarnej. No co jak co, ale elektrolity akurat TRZEBA podawać podczas takich biegunek, ciężarnej tym bardziej...
image

image
Fajny pomysł z tymi naszymi brzucholkami :) ładnie się prezentują

Yecath trzymam kciuki, żebyś szybko wróciła do zdrowia i Twoja córeczka również

image
Ok, to teraz jeszcze moje brzucho ... i chyba przesadziłam z jego wielkością, że niby taki duży ;)

yecath wracajcie do zdrowia prędko!

image
image
Hehehe jak widać każdy brzusio inny. Ale najważniejsze że dzieciaczki zdrowe!

Yacath kuruj się...

Nie pochwaliłam się Wam ale w poniedziałek wylicytowałam na allegro wanienkę ze stelażem za 21 zł:))) Dzisiaj jadę ją odebrać do Sopotu. Bardzo się ciesze - pierwszy raz udało mi się coś upolować na allegro. Coś czuje że mnie to wciągnie....

imageimage
Ale śliczne i zgrabne te Wasze brzusie. Później i swój może pokaże:)
image
image
oj tak, tak.... nyzosia uważaj bo allegro niekiedy uzależnia, zwłaszcza wtedy gdy uda się zwinąć komuś cos sprzed nosa i wylicytować coś po niskich kosztach:)
Witam Dziewczynki brzuchole są super a ja byłam dzisiaj u lekarza i prawdopodobnie zamieszkuje u mnie dziewczynka. Lekarz nie jest pewny na 100% ale takie jest prawdopodobieństwo, więc moja córka cieszy się z siostrzyczki. Następna wizyta za 5 tyg. więc wtedy potwierdzi i czy przypadkiem nie zrobi się synek:).
image
image
To wklejam i mój ;-)

image
image
no i kolejny piekny brzusio :)

My własnie wrocilismy z wizyty. Synus rozwija sie prawidlowo, wazy 352g. Hm, fajnie bylo go podgladac, chociaz tym razem nie byl zbyt ruchliwy, ale mimo wszystko kolejne niezapomniane wrazenia. No i filmik dla rodzinki na swieta tez bedzie :)
image
no to pięknie...ja też świeżo po odwiedzianch u mojego syneczka:)
moj waży 500 g także już całkiem spory...i wierci się niesamowicie:))
Pikne te wasze brzuski dziewuszki :)

my też jesteśmy po wizycie i u nas prawdopodobnie będzie chłopiec, ale lekarz nie jest do końca pewny bo dziś maluch był bardzo ruchliwy i ciężko było go dobrze obejrzeć - hehe :) za dwa tygodnie mamy usg prenat. i może wtedy bedzie już coś bardziej pewnego.
imageimage
Morelko a gdzie miałas robione usg?Super masz tą miniaturkę zdjecia maleństwa w suwaczku!!!
image
Na na prawdę każdy brzusio inny:) Mimo że ciąże w podobnych terminach.

Morela faktycznie masz super zdjęcie buźki dziecka. Moja niestety się tak zasłaniała rączkami że nie mamy takiego ładnego zdjęcia:(
imageimage
powiedzcie dziewczynki, czy chodziłyscie albo wybieracie się może do sr?
Takie usg 4d to jednak fajna rzecz...żałuje ze se nie zdecydowałam...

image
gosiaro, nyzosia dziekuje :)
Na USG bylam u dr Olszewskiej we Wrzeszczu

aśku_85 jeszcze nic straconego, zawsze mozesz sie wybrac na 4D, naprawde niesamowite wrazenia i polecam

a nad szkola rodzenia juz sie zaczelam zastanawiac, tylko na razie jeszcze nie jestem do konca zdecydowana na szpital, sklaniam sie ku klinicznej, wiec pewnie tam tez pojde do SR.
image
Czesc dziewczyny.

Wczesniej tylko podczytywalam, ale postanowilam napisac, bo moze ktos mnie pocieszy. Otoz jestem jedna z tych "farciar", ktore nie maja przeciwcial cytomegaliowych igG (badane w 6 tc). Az mi sie nie chce wierzyc, ze przy takiej "pospolitosci" tej choroby, nigdy nie zachorowalam. Na dodatek piszą, że "ok. 80% kobiet w wieku rozrodczym przeszło chorobe i nabylo odpornosc". Wiem, ze to bez sensu, bo i tak nic nie da sie zrobic, ani zapobiec ani leczyc, ale mimowolnie laze po internecie, czytam o cytomegalii w ciazy i nie moge dac sobie spokoju... Z drugiej strony, jaki to by musial byc pech, gdybym zachorowala wlasnie teraz! Dodam, ze dla bonusu toxo tez nie przechodzilam ;) Moze ktoras z Was jest w podobnej sytuacji? Z gory dzieki!
ładne te wasze brzuszki mój mi się też podoba ale jakoś na zdjęciach tak ładnie nie wygląda hehe.
Ja we wtorek byłam na rynku na Przymorzu i kupiłam sobie dwie pary spodni ciążowych i fajną bluzeczke jak by któraś chiała coś sobie kupić to polecam babeczka ma bardzo duży wybór ciuszków dziecięcych ale ceny ma dość wysokie za to ma tanie spodnie ciążowe po 15 zł. Kobieta stoi z lumpami we wtorki i środy.
image
ja mam to szczęście...że moje koleżanki z pracy wszystkie już mamusiami są i dlatego mam pare fajnych fatałaszków ciążowych, spodnie..bluzeczki itp.
teraz jednak przeżucam się na legginsy i tuniczki:)

acha...ja też nie mam przeciwciał na toxo...nic się nie martw...
trzeba myć dokładnie łapki, owoce, warzywka noi w ziemi nie grzebać!
Ja tez nie mam ani przeciwcial na cytomegalie ani na toxo ale sie tym nie przejmuje bo po co?
dokładnie:)

ja powoli wprowadziłam diete bez cukrową...i już troszkę mniej się tym martwie...do nastepnych badań pewno...mam nadzieję ze bedzie ok.

ja na pierwsze zajęcia sr idę 14.04..jestem ciekawa czy zbytnio mnie nie wystraszą:P

image
to tak szybko sie idzie na szkole rodzenia? Myslalam ze cos kolo 28 tygodnia
...hmmm powiem Ci tak Ania..

kursy odbywają się co jakiś czas i trzeba się wstrzelić...ja zaczynam 14.04 bedąc w 24 tc. a nastepna seria zajęć jest dopiero pod koniec maja...położna powiedziała że to moze być już troszke za późno...noi że z mniejszym brzuszkiem łatwiej się ćwiczy:)

image[/URL
Hej dziewczyny.

Ja się też dzisiaj obkupiłam. Kupiłam sobie spodnie i koszule - na święta i na obronę:) Kupie sobie jeszcze jedne lniane spodnia na lato i to koniec. Więcej nie kupuje.
I tak się złaziłam że teraz ledwo żyje!!! Masakra!

A co do szkoły rodzenia to ja zaczynam we wtorek - idę do szkoły w przy szpitalu w Redłowie tam nie trzeba się wcześniej zapisywać tylko przychodzi się i już.

imageimage
ja do szkoły w wejherowie...tam są cykle 10 spotkań..i wtedy rusza kolejny cykl...ale jak widać każda szkoła inaczej działa...

kupujecie już wyprawki dla Waszych aniołków? niektóre rzeczy są tak słodziachne że ciężko się oprzeć...chociaż i tak uważam że mamusie dziewczynek mają tu większe pole do popisu jeśli chodzi o ciuszki:p
image
Hej dziewczyny,

właśnie wróciłam z drugich zajęć SR (dobry początek) i powiem Wam, że jestem lekko zawiedziona :/ nie wiem, czy moje wyobrażenia były jakieś specjalnie wyolbrzymione, czy te szkoły wszystkie tak działają, ale powoli mam wrażenie, że wywaliłam kasę w błoto :( no ale jeszcze zobaczymy, przede mną 5 spotkań i może kolejne będą bardziej ... owocne.
:(

A co do wyprawki to już powoli się rozglądam za pierdółkami typu butelki, termometry itp itd, a ciuszki prawie skompletowane :) ale kasy idzie na to ... uh, dlatego część używana.
image
a gdzie chodzisz na sr stopkrotka?

no kosztuje kosztuje i tyle tego jest...ja już powoli zaczynam zbierać własnie te drobne termometry, nozyczki itd:) ja tak mam ze nie lubie nic na ostatni gwizdek kupować:p

image
A tutaj: http://www.dobrypoczatek.boo.pl/, zajęcia są w gdańsku niedaleko stacji przymorze-uniwersytet
image
Ja na razie nie wpadłam w szał kupowania, jedynie ciuszki :) Ciuszki wszystkie już mam w ilości przekraczajacej nasze potrzeby... :)

Chcę kupić fotelik do auta i pościel w tym miesiacu.

No i pochwalę się: jesteśmy już zdrowe z córcią! Tosia jest już w domu, spędziła z tatą tydzień w szpitalu, była bardzo dzielna :) Mąż się nią pięknie zajmował :)
image

image
witam,

ja bym chciała iśc do sr do Pani Marii , chyba we wrzeszczu są zajęcia. ktoś też zamierza tam uczestniczyć?
pozazdrościć..tych skompletowanych ciuszków...yecath to super ze wszystko juz ok.:)

ja mam właśnie wszystkie drobiazgi łącznie z butelkami, flanelkami itd. oprócz ubranek...bo...szczerze mówiąc kompletnie nie mam pojęcia co i ile...niby czytałam ze śpiochy, pajace i body ale w sklepie jak na ciuszku nie pisze co to to sama nie wiem:) jestem lost:ppp

image
hej
bylam dzis u lekarza i maluszek tak fajnie sie ruszal buzke zakrywal nozkami machal mam takie fajne zdjecie jego stopek no i jego meskosci hehe. Czarno na bialym normalnie facet. Jutro jade na ta glukoze uuu. Tak sie ciesze ze wszystko dobrze:). Lacznie to przytylam z 6 kilo od poczatku to i tak niezly na mnie wyczyn bo mam problemy z tyciem. Niby chlopcy dodaja mamie urode a u mnie odwrotnie co jakis czas pojawiaja mi sie plamy na twarzy pryszcze. Niesprawdza sie to. Fajne macie brzuszki moj wilekoscia jest podobny jak zrobie sobie zdjecie to wstawie. Pozdrawiam
image
weronikka!

ja też na ostatnim usg dostałam zdjęcie "męskości" także wszelkie wątpliwości rozwiane..nam maluszek tylko buźki nie pokazał...
a co do tej urody...to ja do ciązy miałam cere nieskazitelną..a teraz pryszczy na czole mam tyle, krosta kroste goni:)

image
Ja z wyprawki mam juz ciuszki w nadmiarze, pieluszki tetrowe i flanelowe, kosmetyki, frida, wkładki laktacyjne, łóżeczko w tym mcu kupię pościel do wózka, do łóżeczka i kocyk i moze butle, smoczki i jakieś duperele.
Ooo dużo macie dziewczyny! Ja puki co mam ciuszki - po synku koleżanki, wyprawka od mojej babci która zgromadziła ją 10 lat temu:) i regularnie zaglądam do osiedlowego ciucholandu i zawsze coś tam kupie. W tym miesiącu zrobię rekonesans co już mam a co mi brakuje:)
No i mam wanienkę z allegro. I tyle...nic więcej.
Teraz poluje na monitor oddechu na angielskim ebayu:)
Mam plan żeby co miesiąc coś kupić żeby kase porozkładać a nie na raz majątek wydać.

Yacath super że jesteście już z córcią zdrowe!!!

Stopkrotka a czemu konkretnie jesteś zawiedziona sr?
imageimage
aaa co do urody to ja mam z*******e włosy!!! i ciągle rosną mi nowe. aż szkoda że wypadną po porodzie - bo ponoć mocno wypadają:(
imageimage
co do włosów to fakt...rosną szybciutko i mają piękny połysk...
alee...jak to wypadną???będę łysa?:pppp

image
Potwierdzam z włosami :) Mocno wypadają, tak ok. 3-4 miesiąca po porodzie to chyba najwięcej- do tego jeszcze maluch wyciąga rączki i ciągnie za włosy :):)

image

image
Łyse pewnie nie ale będzie ich mniej. Taka szkoda.....

imageimage
Dziewczyny a czy wiecie coś może na temat szkoły rodzenia w szpitalu na Zaspie?
tak tak, też miałam okres kiedy włosy mi rosły jak szalone (jak brałam luteinę więc pewnie przez hormony), ale na szczęście już przestały, bo to się nie ograniczało do tych tylko na głowie ;)

Nyzosia, jestem trochę zawiedziona bo mam wrażenie, że zajęcia są prowadzone z zegarkiem w ręce, na zasadzie - "pokażę wam teraz jak się oddycha ... teraz panie ... ok, następne ćwiczenie, ile jeszcze czasu mamy?" tak wiesz .. szybko szybko i średnio dokładnie. Trochę po łebkach i trochę mało tej wiedzy ;) Wyobrażałam sobie, że taka szkoła chwilę trwa, że wszystko jest dokładnie tłumaczone ... materiałów też żadnych nie dostajemy (podobno coś będzie na zakończenie kursu), tylko dwie siaty makulatury na pierwszych zajęciach (a gazetki sprzed roku, w tym... poradnik domowy;p).
No ale ok, nie chcę całkiem krytykować, może po całym kursie stwierdzę, że coś z niego wyniosłam.

Yecath - także się cieszę, że już wszystko dobrze :))

PS - a tak na marginesie gdzie Karollla ranny ptaszek? od dwóch dni jej nie ma, a zawsze pierwsza danego dnia :)
image
stopkrotka a mnie nei dziwi ze tak jest w szkolach rodzenia - ja slyszalam jeszcze ze promuja okreslone firmy npo butelek czy kosmetykow dlatego nie wybieram sie do sr
Od wczoraj przyjmują zapisy do SR w przychodni na Morenie. na NFZ, zajęcia zaczynają się 24 maja i trwają do 17 czerwca. Zajęcia pon, środa o 10, wtorki, czwartki o 17.tel. 583479093 wew.329.
Szkoła ma dobrą opinie wśród forumowiczek, więc się zapisałam. Chociaż jak dla mnie to trochę późno, bo u mnie to będzie gdzieś prawie 30 tc:(, do tego bliźniaczej:)
dedes, a czy żeby zapisać się do SR na NFZ to trzeba mieć jakieś skierowanie od lekarza, czy cokolwiek, czy tak po prostu idę i mówię że chciałabym chodzić na zajęcia?
czy jeśli ciąże prowadzi lekarz, do którego chodzę prywatnie to ma jakieś znaczenie?
Ja zapisywałam się telefonicznie , więc żadnego skierowania nie pokazywałam. Natomiast lekarz prowadzący mówił mi , że wypisze mi skierowanie w książeczce RUM-owskiej. położna wspomniała tez o zaświadczeniu od lekarza o braku przeciwwskazań do ćwiczeń.
Jak jest z lekarzem prywatnym to nie wiem. Myślę , że jeśli lekarz ma umowę z NFZ np. wystawia ci refundowane recepty , to też wypisze skierowanie. ja chodzę do lekarza w przychodni na abonament, ale lekarka przyjmuje tez równocześnie pacjentki na NFZ.
jestem prawie że pewna, ze lekarz prywatny nie może wystawiać skierowań w książeczce RUM... :(
image

image
no nie wiem, tak się właśnie zastanawiam jak to jest z SR. Chociaz wcześniej lekarz wystawił mi skierowanie do szpitala na HSG, normalnie na NFZ, mimo że byłam prywatnie.
Dziewczyny wczoraj byłam na usg. Mamy teraz 23 tydzień i mój synek waży 677 g. Kto nas pobije? :)
wow Kiciuchna....:)

no mój tylko 500 g. a ja myślałam że jest duży:)

image
Cześć mamusie :)

Ale fajne brzuszki wrzuciłyście, a fakt, że każdy inny i każdy ma swój urok :)

Wy juz macie tyle rzeczy kupionych a ja prawie nic, kilka ciuszków, musze się zabrać za zakupki ;-) w tym miesiącu na pewno kupie monitor oddechu no i musze zainwestować w ten wspomagacz ;-) do pasów do auta, bo się już nie zapinam

Mój maluch 495g w 20t 6d i wyskoczyło, że patrząc na wagę to 22t 2d. Zobaczymy ile będzie ważył w środę na połówkowym :P ale Kiciuchna Twój bobas naprawdę wieelki :)
image
Wow Kiciuchna faktycznie chyba ciężko będzie Was pobić!!!! Moja mała w 23 tygodniu ważyła 446 g:)) Może zostanie taka drobna bardzo by mnie to cieszyło.

Ja miałam dzisiaj jakiś kryzys. Wkręciłam sobie że mała się nie rusza. Ostatnio tak bardzo się kręciła a dzisiaj jakiś spokój. Bałam się że coś jest nie tak. No ale coś tam zaczęła w końcu się ruszać choć mało. Widać jakoś tak ma że jak szleje kilka dni to potem odpoczywa. A ja już byłam gotowa na pogotowie jechać żeby zobaczyli czy wszystko ok.

Stopkrotka ciekawe jak będziesz oceniać szkolę po całym cyklu. Mam nadzieje że się rozkręci i jednak coś z tych zajęć wyniesiesz oprócz makulatury:))))

imageimage
Ja byłam w poniedziałek u ginia i maleństwo waży 585 g rośnie rośnie i rozpycha się...

Lekarz stwierdził, że dzidzia urodzi się ok 26 lipca a co do płci to maleństwo nie chciało być podglądane i odwróciło się pupą i tyle było z mojej ciekawości ;D
Korzystając z chwili wolnego chcę wam złożyć życzenia WESOŁYCH ŚWIĄT. Byłam dziś w akpolu i kupiłam smoki i butle Tommee Tippee mają teraz antykolkowe z takim systemem który informuje czy mleczko nie jest za ciepłe.
ja również przesyłam Wam mamusie życzonka WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

pomyślcie jak te święta będą wyglądały za rok:))))

image
Nie wiem czy jeszcze wpadne wiec
Zdrowych, pogodnych Swiat Wielkiejnocy, pociechy z brzuszkow i fasolek i spokojnych ,szczesliwych pozostalych miesiecy ciazy
Kiciuchna mój synek w 24 tygodniu miał niecałe 800g i od tego momentu zastanawiam się jak ja go przecisnę :) wesołych świąt kobietki ;]
Hej moj ma 380 i mam 6 kilo na plusie zycze wesolego alleluja:)
image
Wesołych i spokojnych świąt dziewczyny!!
imageimage
hej dziewczynki!!! Święta, święta i po świętach...
a ja napewno na zawsze te święta zapamiętam...bo dzidziuś tak mocno kopał...że mężuś wkońcu sam poczuł dzidziusia:)))))

image
Hej! U nas święta spokojnie...
Moja mała strasznie szaleje. Którejś nocy nie dała mi spać tak kopała. Ale ja to uwielbiam bo wtedy wiem że u niej wszystko ok.

Dzisiaj chyba idziemy na pierwsze zajęcia do szkoły rodzenia...zobaczymy jak będzie.
imageimage
hej hej :)

a ja mam dziś wizytę, już doczekać się nie mogę :))) może nam się dzidzia ujawni :)))
image
image
Witam po świętach :)
u nas też kopniaczki coraz mocniejsze i coraz częstsze, fajnie mi się brzuch rusza jak mały dobrze przyłoży ;-)
dziewczyny od dwóch dni mam zgage!! a jeszcze niedawno się chwaliłam koleżance, że mnie nie dopadła ;-) musze dzisiaj koniecznie kupić migdały, bo zwariuje :/
image
ja zgage przechodziłam na początku masakra :/
image
image
Madziulka, trzymam kciuki żebyś się dzisiaj dowiedziała :)
ja mam jutro usg połówkowe i myślę nad tym czy nie przełożyć, bo mąż musi wyjechać w delegacje :/ tylko w sumie nie mam na kiedy przełożyć, bo czas nagli
image
Dziewczyny, podaję link do nowego - 10tego już wątku :) http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=156570&c=1&k=16
image
Witam
Borykam się z pewnym problemem jestem w 24 tyg. ciąży od 22 tyg. ciąży mam bóle miesiączkowe krzyżowe byłam w szpitalu dawali mi leki rozkurczowe.
Jestem już w domu pare dni był spokój bóle niestety wracają od 3-4 dni szczególnie wieczorem choć dzisiaj już od południa mnie kręciło wziełam scopolan w drażetkach wypróżniłam się ( bo zauważam ,że wtedy mnie też goni przy tych bólach) połozyłam się już lepiej ból minął na razie Choć jakiś lekki tępy ból czuje w krzyżu. Zauważyłam ,żę ból atakuje szczególnie jak usiąde.
3 dni temu byłam na wizycie,ale wszystko dobrze szyjka się nie skraca ani nie ma rozwarcia.
Nie wiem co mam już robić kiedy zainterweniować i jechać do lekarza .Jestem osobą szczupła czy takie bóle zawsze oznaczają coś niepokojącego?
Czy wy macie może takie bóle?

Work-zilla

Work-Zilla

. , .

. ? , . , . , , .

, , work-zilla. . , - . , .

WORK-ZILLA!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Sprawdzona odżywka do paznokci - jaka? (94 odpowiedzi)

Hej Dziewczyny, może miała któraś problem z bardzo słabymi, miękkimi paznokciami i sobie...

do góry