Widok

Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
lyneth dzięki za linka. Mi też bardziej się ten nowy wzór podoba. Zastanawiam się tylko czy nie kupić używanego, ale to się zobaczy.
Czytałam, że te leżaczki to super sprawa i ma się chwilkę spokoju i można później karmić na nim.
Ja z leżaczkiem i innymi "d*perelami" wstrzymam się do chrzcin.
Jak rodzinka będzie pytać co kupić to im powiem ;) jeśli nie będę pytać to pewnie coś w prezentach znajdziemy. Jeśli nie prezenty to pewnie pieniążki i za to dopiero kupimy ;) Żeby nie było, ze pazerna jestem -najważniejsze, żeby byli razem z nami.
jak to jest na porodówkach? jeśli ja nie chcę leżeć bezwzględnie tylko na podkładzie, to mogę założyć te siateczkowe majtki poporodowe? jakoś nie widzi mi się leżenie bez żadnych majtek, tym bardziej, że będziemy musiały wstawać dosyć często do dziecka i co wtedy z tymi podpaskami (to też się nazywa podkład?). położne będą krzywo patrzeć, bo łamię zalecenia czy jak to jest?

Aabym kogo bym nie spytała wszyscy mówią, że leżaczki to wybawienie. a fizjoterapeutka odradzała, bo dziecko na początku niby powinno tylko leżeć? nie powinno za długo w nim przesiadywać, bo to ponoć ogranicza jego ruchy. i na początku płasko. dlatego warto kupić taki z regulowanym oparciem. a później z kolei mogą pojawić się opóźnienia w zdobywaniu nowych umiejętności - obrotów, siadania, czworakowania... no nie wiem, jeśli będziemy go używać z głową i zapewniać dziecku różne miejsca i pozycje swobodnego leżenia czy siedzenia na pewno do tego nie dojdzie. może faktycznie nie warto go używać na początek tylko tak od 3 miesiąca jak dziecko chociaż główkę będzie trzymać.
ja tez sie na razie wstrzymam, ale mysle ze warto miec taki bujaczek, chociażby zeby się wykąpać jak dzidzia sie buja ;) przeciez takiego szkraba nie mozna z oka spuszczac

Bezpłatne warsztaty - Kampania Bezpieczny Maluch

http://nauka.trojmiasto.pl/Bezpieczny-Maluch-imp380922.html

Kto się wybiera? :)
Będzie na pewno super :)
Można wygrać fotelik Maxi-Cosi

http://www.bezpiecznymaluch.com.pl/warsztaty
Dokładnie, do tego używałam bujaczka :)
Wybierasz się na warsztaty Bezpiecznego Malucha? To już za niespełna dwa tygodnie - 19 września :)
http://www.bezpiecznymaluch.com.pl/warsztaty
Przyjdź na bezpłatne warsztaty organizowane w ramach Kampanii Bezpieczny Maluch (19 września), tam będzie można rozwinąć ten temat :). Ponoć Paweł Zawitkowski współpracuje z Kampanią :).
ja się wybieram i liczę, że poszczęści mi się i ten fotelik będzie mojej Maleńkiej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na warsztatach Bezpiecznego Malucha będzie można dostać płyny do prania :). Tak było w maju :)
Trzymam kciuki! Jak nie fotelik, to może chociaż materacyk do łóżeczka - też fajny, bo od Fiki Miki ;)
A i jeszcze pewnie będą Fikuszki też od Fiki Miki :)
My na leżaczek dostaliśmy kasę od Teściowej i właśnie ostatnio jak była, to chciała go zobaczyć, dlatego już kupiliśmy, bo niedługo znów przyjeżdża, ale myślę, że faktycznie warto się wstrzymać i dostać w prezencie od rodzinki. Zawsze kilka osób może się złożyć, a rzecz przydatna.

Mi się wydaję, że jak od czasu do czasu położę maluszka w leżaczku, to nic mu nie będzie; przecież nie będzie w nim leżał cały dzień! Tylko np. jak będę coś w kuchni robić lub w łazience. Tam kocyka nie rozłożę, żeby małego widzieć. A taki do 18kg to faktycznie dłużej posłuży; koleżanki karmiły w nich dzieci.

Nam też położna mówiła, że one nie są za bardzo zdrowe, bo dziecko samo się w nim buja i kiwa leżaczkiem góra - dół i przez to może ominąć pewien etap rozwoju. Faktycznie synek koleżanki tak szalał.

Ale zwróciłam uwagę, że jakby są dwa rodzaje: taki na metalowych nóżkach bez podpórki z tyłu, gdzie kiwa się cała góra - taki jak mi się podoba ten zielony i taki jak kupiłam, z możliwością blokady na sztywno i tą podpórką z tyłu. Wtedy on stoi sztywno i dziecko samo nie ma szans nim bujać. Tak mi się wydaję. Zostanę przy niebieskim, sprawdzonym.

Jak dam radę to na warsztaty pojadę, zobaczę bliżej terminu.
A jak to w szpitalu się będzie leżeć to nie mam pojęcia. Pewnie i tak bez gadania będziemy robić, co nam każą ;) Teraz to się tak fajnie planuje, a potem może nie być na to czasu, choć mi się też nie uśmiecha leżeć w samej koszuli! Zobaczymy jak będzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
muzynia - a widzę, że 19.09 to czwartek, nie mamy wtedy SR na Zaspie?

Zawsze dobrze zorientowana jesteś :)
Mam pytanko czy już sobie przygotowywałyście wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski?
no właśnie!!! to data taka sama jak 5 września, jej tez położna nie podała a potem ćwiczenia były, zapewne tego 19 też tak jest, ale cóż rano chyba można będzie nie przyjść -zapewne więcej z nas będzie chciało iść na te warsztaty
witam w sobotni poranek:)

pogoda dziś piękna na spacer, nieprawdaż? ja na razie biorę się za generalne porządki.

mama listopadowa ja jeszcze nie przygotowałam sobie wniosku o macierzyński. w sumie to nawet nie myślałam, że muszę to już niedługo napisać... ja będę szła od razu na rok najprawdopodobniej. a wy?

jak już jesteśmy w temacie pracy, to mam do was pytanie o wysokość wynagrodzenia za sierpień. ja wczoraj dostałam przelew z firmy i ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu dostałam ok. 100 zł więcej. jak to zus rozlicza? też miałyście taką sytuację?
ja dostałam pierwsza wyzsza.. a później już nizsze...i w tym miesiącu miałam tak samo jak zeszłym razem.. ale za wrzesień będzie nizej, bo ma 30 dni ...
*joahne ja dostałam dokładnie tak samo jak za lipiec, po prostu może w sierpniu wyszło im więcej dni "przepracowanych" dlatego dostałaś więcej

Mnie zastanawia natomiast fakt, że dostaje pensje od pracodawcy a nie od zusu, nie, żebym się czepiała, ale jest to po prostu dziwne. Wychodzi na to, że Zus przelewa "moją" kasę pracodawcy a dopiero on mi... Ciekawe ile obcina ;)

Ja dziś za Waszym przykładem piore dzidziusiowe ciuszki, tzn tą część którą mam w domu u rodziców :) Szkoda mi marnować tak piękną pogodę.

Pampki kupiłam Pampers Premium Care 1, na razie 3 paczki, plus jedną mam w torcie :) Jakoś na początek nie chciałam innych. W zasadzie ani mąż ani ja nie jesteśmy alergikami, ale ja mam dość wrażliwą skórę i tak też traktuje malucha.

Trochę mnie też niepokój ogarnia, bo do tej pory naprawde jakoś z niczym mi się nie spieszyło i uważałam, że mam jeszcze masę czasu... Ale weszłam w 31 t.c i zdałam sobię sprawę, że moja siostra urodziła się w 32 tygodniu ciąży mojej mamy, mimo, że nic na to nie wskazywało. Niby z moją ciążą jest wszystko ok, ale nigdy nic nie wiadomo. Pamiętam jak jako 15- latka latałam po sklepach i robiłam małej wyprawkę... Masakra ;) I być może dlatego mnie tak wzięło ;)
Leżenie jednak u mnie się sprawdza..za uważyłam że jak w ciągu dnia odpoczywam te kilka godzin to ta szyjka mnie mniej boli i w nocy mogę lepiej spać i z mniejszym bólem przy zmianie pozycji ciała :) także się oszczędzam

Dziś za waszym przykładem zabrałam się za pranie pieluszek tetrowych i bawełnianych a potem jak zdąże to upiorę pierwszą partię ciuszków :)

Co do płac to jak miesiąc ma 31 dni to dostajemy więcej niż w miesiącu który ma tylko 30 dni :) stąd te różnice

A co do pracodawcy to jest tak że on pierw nam płaci a potem sobie ściąga kase z Zusu ale raczej na 100% bez oszustw...bo on odzyska tyle z ZUS-u ile nam przeleje :) wszyscy się kontrolują wzajemnie hehe
happymum ma racje - w firmach powyzej 20 osob na etacie placi pracodawca, a w nastepnym mcu do 15-stego - jak jest termin na zus, odejmuje siebie nadplate, na szczesie dzieki temu nie ma mowy o oszustwach :) Ktoras z Was pytala jak sie liczy podstawe - to srednia z 12stu ostatnich mcy zakonczonych, wiec jesli w tym czasie mialyscie premie to pensja bedzie wyzsza. A jelsi podwyzke dostalyscie dopiero niedawno, to niestety nizsza. W kolejnych mcach jest ciagnieta ta sama podstawa.
Duzo z Was mysli o rocznym macierzynskim? ja sie caly czas zastanawiam... ale mysle ze warto skorzystac, bo to niezapomniany czas dla dziecka, z z drugiej strony nie sądzę żeby te przepisy dlugo sie utrzymaly,b o za duzo kosztują budżet ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry