Widok

Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *5*

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura ( lub Tymon jeśli okaże się chłopiec) - Zaspa
01.05 magda30- synek-OSKAREK-ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa, Zaspa
05.05 trzydziestka
06.05 enjoy
06.05 moonika: synek Mareczek, Redłowo
07.05 asia87
16.05 Ola
18.05 hope
18.05 Usiaa - ZASPA
24.05 ja3
26.05 graszka
26.05.2013 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa: Swissmed/Zaspa
31.05 aśku_85: Swissmed/ Redłowo

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Kliniczna/Swissmed
07.06. justyna1 - synek, Wejherowo
07.06 czerwcowa2014
08.06 monica88
12.06 mamma
17.06 Takaja_84
18.06 aniax
20.06 nusia85
22.06 kalitta
22.06 kamilku
25.06 kkasita
25.06 Mar-chew
29.06 LidkaJ
29.06 Niuta: Kliniczna
29.06 dariia

link do starego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Re-Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-4-t509494,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
co do monitora oddechu to w sumie to ja miałam kupiony dla spokojności sumienia tu z forum używany i szczerze mówiąc raz mnie obudził i jak podeszłam do młodego to był akurat w tym naturalnym bezdechu, więc go pogłaskałam to od razu odetchnął i spał dalej. Potem go sprzedałam dalej, ale teraz dla córy chyba też zakupię, tym bardziej, że wtedy mieszkaliśmy w jednym pokoju, więc młody był wciąż z nami, a teraz mamy swoje mieszkanie, więc mała częściej będzie spała w odosobnieniu.

Natomiast jeśli chodzi o nianię to w domku (i to piętrowym) to jak najbardziej się sprawdzi, ale w mieszkaniu to wydaje mi się to zbędny wydatek, bo wystarczy, że dzieciaczek z lekka zakwili i to naprawdę wszystko słychać ;) a jak uleje bez kwilenia (beknięcia) to i niania nic nie da :P No chyba, że ktoś ma nadmiar gotówki to spoko - można takie gadżety stosować nawet i w kawalerce ;)

Luna wyjęłaś mi utworzenie tego wątku spod klawiatury :P
Moim zdaniem najważniejszym zakupem przy dziecku jest wlasnie wozek, warto dobrze przemyslec i nie kupować byle czego. Mój starszy ma 2l 8m i jeszcze czasem używamy wozka. Nie żeby on tego chciał, ale mi czasami wygodniej.

Zakup niani tez jak najbardziej polecam, jeśli ktoś mam większe mieszkanie, a już w szczególności dom. My akurat mamy sypialnie po drugiej stronie mieszkania od pokoju synka, wiec bardzo nam się przydala. Ja około miesiąca tylko spalam u młodego na kanapie, a później wrocilam do sypialni. No i tez korzystamy z niani do tej pory.
Aktualizuje liste o plec mojego szkraba :-)

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura ( lub Tymon jeśli okaże się chłopiec) - Zaspa
01.05 magda30- synek-OSKAREK-ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa, Zaspa
05.05 trzydziestka
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika: synek Mareczek, Redłowo
07.05 asia87
16.05 Ola
18.05 hope
18.05 Usiaa - ZASPA
24.05 ja3
26.05 graszka
26.05.2013 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa: Swissmed/Zaspa
31.05 aśku_85: Swissmed/ Redłowo

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Kliniczna/Swissmed
07.06. justyna1 - synek, Wejherowo
07.06 czerwcowa2014
08.06 monica88
12.06 mamma
17.06 Takaja_84
18.06 aniax
20.06 nusia85
22.06 kalitta
22.06 kamilku
25.06 kkasita
25.06 Mar-chew
29.06 LidkaJ
29.06 Niuta: Kliniczna
29.06 dariia
devil - ja widziałąm tylko takie monitory z funkcją niani, ale patrzyłam na szybkiego ;) (więc może faktycznie są takie bez)

niania w mieszkaniu nam się raczej nie przyda - bardziej myślę, że na wakacje, bo już na pierwsze planujemy gdzieś pojechać ;) (wszyscy mi mówią, że jak urodzę, to mi się odwidzi ;) ale jak nie w te pierwsze to za rok na pewno się przyda)

ja dziś z kolei cały dzien myślę, czy nie iść gdzieś w poiedziałek na usg. co by mężowi sprezentowac pod choinką różowe lub niebieskie buciki :P
ale chyba sobie daruję, bo i tak nie mam żadnej gwarancji że powiedzą jaka będzie płeć :(
dziewczyny a bierzecie juz jakiej witaminy?

ja biore falvit mama i okrutnie mi po nich niedobrze, czy je wezme rano czy wieczorem.
albo to wybitny zbieg okolicznosci i mam ciagle mdlosci tylko w te dni kiedy wezme witaminy :P
Ja też planuję jechać już we wrześniu gdzieś na wakacje, w najgorszym wypadku do rodziny na wieś. Moja znajoma urodziła pod koniec maja w tamtym roku, a już w sierpniu jechali na wczasy do Karpacza, więc to chyba zleży od dziecka i rodziców.

O niani też myślałam, bo dzieciaczek będzie spał za zamkniętymi drzwiami , ale z drugiej strony mamy 55m mieszkanie, czasami słyszę zegar sąsiadów. Sama nie wiem.

Witaminy biorę centrum materna. Dobrze się po nich czuję, ale są wielkie i cena powalająca. Chcę się zapytać lekarki o coś tańszego.
Czy któraś może mi dać konkretne namiary do dr Leszczyńskiej. Chyba będę chciała iść na usg połówkowe jednak prywatnie.
Ja nie biore wtamin, poniewaz niedobrze mi po nich. W domu mam prenatal.
Przez cala poprzednia ciaze bralam elevit, drogi byl, a i tak hemoglobine mialam slaba i musialam brac ferroplex;P takie zelazo w ampulkach do picia
http://philipsavent.strefamarek.allegro.pl/philips-avent-niania-elektroniczna-video-610-00.html to jest dokładnie taka jaką mam i polecam z całego serca.

My pomimo monitora oddechu włączonego sprawdzaliśmy małą. Po urodzeniu miała takie utajnione rota. Nie wymiotowała ani nie miała luźnej kupki ale wpadła w taki meggga głęboki sen. Monitor działał ale dziecka nie dało sie wybudzić. Sama w końcu zauważyłam, że coś jest nie tak, że ona nie reaguje a nie po prostu śpi. Karetka... Bardzo to wszystko przeżyliśmy. Później dlatego mimo braku alarmu sprawdzaliśmy czy poruszy rączką jak dotkniemy itd baliśmy się. Na monitorze widzę, że się kreci, że brzuszek się unosi. Jestem spokojna.
My też ruszamy na wakacje, myśle że na sierpień bede robiła rezerwacje. Myślę o rezerwacji w Adlerze.
Z Madzią pierwszy raz ruszyliśmy jak miała 6 miesiący i tak już zostało. Potem co weekend. W tym roku pierwszy raz pod namiotem.
my myślimy nad Grecją ;)
w tym roku byliśmy z moją siostrą, szwagrem i 2 ich córami - młodsza miała wtedy 5 miesięcy - ale ich dzieci to anioły :P

Mała w zasadzie albo jadła albo spała - najmniej wymagający członek podróży :)

ale zobaczymy jak to u nas będzie - na pewno bierzemy pod uwagę opcję last minute - jak maluch będzie grzeczny i spokojny to pojedziemy :) a jak będzie płakał dzień i noc to pojedziemy pewnie na działkę do sobieszewa :P zawsze to na tyle blisko, że możemy się zapakowac i wrócić ;)
Luna - ja była w Grecji z moją Hanią jak miała 5 miesięcy. Grecja jest super krajem do podróżowania z małymi dziećmi... jak nie chciałam usiąść w pociągu to przytrafiło się, że greczynka sama mnie na to siedzenie zatargała ;P w Grecji nie stoi się w kolejce z małymi dziećmi - też zawsze się znajdzie jakaś greczynka, która Ciebie poinformuje - zdarza się, że wywołają z kolejki...
Monitor oddechu i elektroniczna niania na pewno sprawdzą się w piętrowych mieszkaniach i dużych domach, czy nawet w sytuacji gdy maluch od początku będzie w swoim pokoju.

U mnie niania się nie przyda, choć potwierdzam, że to fajny gadżet. Mam mieszkanie otwarte,wyburzyliśmy wszystkie zbędne ściany :) sypialnie przy salonie i wiem, że pierwsze miesiące na pewno maluch będzie spał w naszej sypialni, ja zresztą mam taki słuch, że usłyszę kroplę wody, która zleci z kranu w kuchni, która jest na końcu mieszkania.

Wakacje z malutkim dzieckiem są możliwe, wszystko jednak zależy od tego jakiego malucha mamy, ja sama planuje krótkie wyjazdy wakacyjne, z naszym małym maluchem, mam wielką nadzieję, że maluch będzie tak pogodny i spokojny jak my :)

Ja zastanawiałam się nad używanym wózkiem, tylko cena 1200zł za używanego xlandra i 1299zł za nowy zestaw 2w1mówią same za siebie. Sprawdzę zaraz wózki jedo co to za cuda :)
Jeszcze o witaminach, ja też obecnie biorę Falvit mama, ale z tego co kojarzę, to chyba należy je brać podczas obiadu :)
Jeszcze Wam podpowiem coś. W mama i ja, jak się zagada to zbijają cene do cen internetowych. Wtedy idzie sie z karteczką z ceną do kasy. Wiem, że kilka osób już tak zrobiło, łącznie ze mną ale ja mam tam kolege akurat na wózkach. Zawsze te 100 czy 200 zł się zaoszczędzi.
Fakt używane wózki są mega drogo wystawiane, ja ostatnio patrze żeby dokupić gondole to ktoś wystawił za 450 a za 515 zł jest nowa. Ale akurat te dużżże zestawy to i tak warto przemyśleć, do xlandera torba sama ok 150, parasolka ok 70 chyba... To sie uzbierają kwoty...
witam w nowym wątku!
My też planujemy wakacje w Grecji, na jakiejś wyspie:) oczywiście wszystko zależy jaki nasz synek będzie :) myślimy jechac pod koniec września, to mały podróżnik będzie miał już 5 miesięcy! W tym roku byliśmy właśnie pod koniec września w grecji, córa była zachwycona:) przepiękna pogoda,a już nie upał,w sam raz na podróż z dzieciami:)
niani elektronicznej nie kupujemy... mamy tak malutkie mieszkanko, że zawsze się usłyszy, a na początku będę spać w pokoju u dzieci,albo weźmiemy małego do naszego łóżka, jeszcze zobaczymy.
Córeczkę jak spała sprawdzaliśmy baaardzo często, czy oddycha,czy wszystko dobrze....z synkiem na bank będę tak samo:)
witaminy mam centrum materna,dobrze sie po nich czuję, ale faktycznie są wielkie!
a tak właściwie to jeśli mam być szczera to do dzisiaj potrafię iść do Młodego do pokoju i patrzeć czy oddycha :P taka mała schiza :P bo on zawsze tak cicho i spokojnie oddycha, że naprawdę muszę się wpatrzeć czy się klatka/brzuszek rusza :P a ma prawie 3 lata :P więc przy małej zapewne będę miała to samo :P zatem jak pisałam bez monitora chyba się nie obejdzie ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No tak to juz jest, rodzi sie dziecko i juz zawsze o cos sie martwimy :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
U Nas Mały od razu po przyjściu ze szpitala poszedł do swojego pokoju i z żadnej niani ani monitora nie korzystaliśmy, nie biegaliśmy też co chwilę sprawdzać czy wszystko ok, jakoś nie czuliśmy i nadal nie odczuwamy takiej potrzeby. Następne maleństwo też planujemy od razu położyć w swoim pokoju, bo jakoś nie wyobrażam sobie spania razem z dzieckiem - reagowałabym chyba na każde głośniejsze westchnienie i chodziła non stop niewyspana... Starszy tak przyzwyczaił się do samodzielnego spania, że nie potrafi zasypiać z nami w łóżku, musi być u siebie w łóżeczku.
A jeśli chodzi o witaminy to zarówno w pierwszej jak i w drugiej ciąży zażywam pharmaton matruelle i nie mam żadnych dolegliwości
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Co do wakacji to my planujemy w sierpniu wyjazd do PL, młody będzie miał jakies 3,5mc jeśli urodzi się w terminie. Boje się glownie tego jak zapakujemy się do auta z dwojka dzieci i psem, no i wszystkimi bagazami :-)

Z polskich witamin brałam ostatnio Femibion Natal 2 - fajne, bo maja tez druga kapsulke z kwasami omega 3, które tez sa bardzo zalecane w ciąży. Ale tanie tez nie sa.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry