Widok

Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *21

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka lub Paulinka
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka- Córeczka Milenka
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - Córeczka
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-20-t313531,1,16.html

ZAPRASZAM NA POGADUSZKI, BO POPRZEDNI WĄTEK MA JUZ PRAWIE 400 POSTÓW ;)
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Obecna :)
I ja tez jestem ;)

Pomelo,apropo pomelo ;) nie wiem czy piłaś, ale jest tonic z pomelo- ja osobiscie za tonicami nie przepadam, wrecz nie lubie... a ten mi smakuje ;) Chyba z Jutrzenki... ;)

Tak,to ja mialam problem z filmikiem, w piatek bodjaze bylismy złożyć reklamacje,pytałam sie pani w recepcji, czy zostawić płytke jako dowód ( wydawało mi sie logiczne,ale babeczka nic nie mówiła) a ona, ze nie, ze nie potrzebne... wiec bylam zdziwiona i pomyślalam, moze zadzwonią i bedą chcieli przy mnie to obejrzec i od razu wyjaśnić... i we wtorek babka z recepcji zadzwonila, ze jednak musi byc płytka, bo pani kierownik musi zobaczyć :| szlag mnie trafil, ale pojechalam, zostawiłam... i czekam...

Apropo nacinania krocza na Zaspie, tez ten wątek był poruszany na ćw, pani powiedziala, ze jeśli nie muszą nacinac bo widzą, ze kobieta da sobie rade, to nie nacinaja... ale jesli jest prawdopodobieństwo pękniecia, to wiadomo,wolą naciąć ze względu na powikłania.... a te są ogromne.
Ja przed ciążą troche ćwiczyłam, mięsnie Kegla i takie pół siady na prostych plecach i szerokich nogach- teraz tez tak cw na SR... ale nie wiem czy to cos da... ale wole byc prosto nacięta niż krzywo popękać i potem - co najgorsze- mieć problemy ze zwieraczami a tego bym chyba nie przezyła :/
image

No jasne, ja też nie chcę popękać i wiem że nacięcie jest bezpieczniejsze...ale jak pisała oooll, można mieć mniejsze nacięcie, które nie będzie tak doskwierać i ja do tego będę dążyć.

oooll, skoro przy pierwszym miałaś małe nacięcie, to przy drugim pewnie już mieć nie będziesz :)
to ja też się witam w tym pochmurnym dniu :)

coś się dzisaj słabo czuje i jakoś mam takie dziwne uczecie po wizycie u gina,
niby wszystko jest ok, ale powiedział, że jedna częśc szyjki mi trochę miękknie, a ja jak na złość od tej wizyty czuję ruchy małej bardzo nisko, jak by w pochwie (ale nie kopniaki tylko te motylkowe), do tego boli i ciągnie mnie coś w pochwie i teraz już sama nie wiem, wkręcam sobie chyba.
nie chcę wyjść na panikarę ale moja mama urodziła pierwsze dziecko właśnie w okolicach tego tygodnia w którym jestem i niestety brat zmarł, więc teraz mam jakoś stracha.
czekam na koleżankę która pracuje na zaspie w szpitalu.
podpytam się jej i zobaczymy co powie, może podjedziemy na IP, żeby sprawdzić co i jak
image
Mikulka, już sobie nie wkręcaj , podjedzcie na IP i zostaniesz przebadana.

W DDTVN dyskusja o żłobkach.
Ja też witam :)
Już nie mogę doczekać się ćwiczeń, bo orzeszki w czekoladzie chyba mnie uzależniły:P Mam nadzieję, że Sopot też się rozkręci tak jak madison:) Wtedy ćwiczyłybyśmy 2 razy w tyg.:) Denerwuje się od rana bo dziś mam połówkowe :) Dziewczyny powiedzcie czy któraś z Was chodzi do szkoły rodzenia w Gdyni?

image
Witam się również i Ja:) Jestem dziś u mamy i zaraz zbieramy się z córą na spacerek nad morze:)
image

image
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Jestem i ja:)

Co do nacięcia krocza ro wolę mieć kontrolowane nacięcie,niż mam mnie porozrywac na wszystkie strony.

my ba SR rozmawialiśmy jakiś czas temu o planie porodu i oczywiście opolska powiedziała,zw w szpitalu biorą go pod uwagę, ale trochę sceptycznie do tego podeszła, bo plan planem,a życie i tak weryfikuje, po za tym mówiła,ze taki plan to powinny być oczekiwania przyszłych rodziców,a nie wzór ściągnięty z neta, a mówiła,że tak się najczęściej zdaza.
image
*polozna powiedziala :)
image
hej dziewczyny!
ja dziś mam labę, bo Mąż zawiózł Martysię na cały dzień do moich :D

na tanim ciuszkowaniu prawie na pewno będę, bo mam bliziutko :)

a co do planu porodu to ja jestem bardzo za, brakowało mi tego za pierwszym razem - dobrze jest wiedzieć, że ma się prawo do różnych rzeczy, o które później można mieć żal. No i ktoś, kto jest z nami wie konkretnie, czego ma 'pilnować', mój Mąż nie wiedział dokładnie, poza tym położna nie pozwalała za bardzo zaglądać, a ja chciałam, bo często pytania zadają w najgorszym momencie, w którym ciężko z myśleniem ;) no ale trzeba pamiętać, że to wszystko możemy sobie zażyczyć jeśli nie ma medycznych przeciwwskazań :)
mam bardzo szczegółowy wzór takiego planu jakby co :]

Mikulka z wariującą szyjką to leż przede wszystkim i w ogóle odpoczywaj, a jak się da to jasne, że jedź sprawdzić, co tam słychać, to Ty o długość pytałaś? ja mam 29mm i to jest tak średnio, jeszcze nie jakoś strasznie mało, ale - jak to mówi mój gin - szału nie ma ;)
ja przy baśce nie byłam nacinana, mam nadzieję że teraz też mnie to ominie
image

image
wiesz co, ja mam 32 mm ale mam tak na każdej wizycie - dokładnie tyle samo - więc długa niejest ale się nie rusza, ale ze względu na wywiad właśnie to teraz zrobił mi badanie dopochwowe i mówi że "jakby z jednej strony jest miękksza" więc prewencyjnie mam nie latać 15 kilosów dziennie tylko do kolejnej wizyty mam ograniczyć spacery do godziny.
tylko, że od tego badania boli mnie w pochwie ale co naważniejsze czuje takie dziwne drgania w pochwie, gdyby nie ta szyjka i strach przez historię mojej mamy to bym sprawę na maksa olała i pewnie bym nawet nie zwróciła uwagi, a tak....
kurcze, sama nie wiem
image
Mikulka, będzie dobrze i zgadzam się z lekarzem że Twoje maratony to przegięcie, dotlenianie dotlenianiem ...ale godzinny spacerek na prawdę wystarczy ;] a teraz poleż kilka dni, aż się uspokoi, 32 mm to normalna szyjka, nie zmienia się, także luz.

bauaganiarka, masz jakiś specjalny ? bo ja mam 2 wzory z gazety i książki i one się soba nie różnią.

To bardzo dobrze że się o tych planach mówi, ja mam zamiar mieć taki plan porodu, aby wszystko było jasne, czego sobie nie życzę , a co tak :)
Mikulka a nie chciałabyś zadzownić do swojego lekarza i powiedzieć o problemie?
image
Mamusie, jak możecie to wrzućcie taki plan porodu, bo nawet nie widziałam czegos takiego... :)
image
Witam dziewczyny!!
Jestem po badaniu glukozy, było ciężko ale dałam radę :) Najgorsze że teraz się kiepsko czuję kręci mi się w głowie, jest mi niedobrze i najlepiej bym się położyła spać :( A jeszcze muszę 4h przesiedzieć w pracy :(

Co do planu porodu to ja podchodzę jakoś sceptycznie- plany planami a życie swoim i wątpię czy będą tak respektować to co tam jest napisane. A pretensjami to oni chyba i tak za bardzo się nie przejmują. Ale mam zamiar zrobić taki plan, a może uda się go wcielić w życie.

Ktoś pytał o szkołe rodzenia w gdyni- ja wybieram się pierwszy raz w przyszły czwartek- zajęcia odbywają się w Szpitalu w Redłowie.
image
ja mam taki:
https://docs.google.com/document/d/1xvdpHcmUZ4w_3XWzgNY90t82Z13misif9ljThbdf0yM/edit

kurcze, mnie glukoza czeka w pn...
planuję pojechać (tzn Mąż mnie zawiezie), a wypić w domu i iść spać :P
ostatnio tylko tak dałam radę :/
Nie ma mnie pół doby a tu tyle do czytania. Suwaczek zrobiłam i ja, choć to co jest pod nim napisane to nie jst do końcva prawda, bo mój maluszek 20 lutego miał już 410 gr, ale co tam :)

Wczoraj byłam na I zajęciach SR Dobry Początek w Mama i ja, bałam się korasów a wyszło, że z Chełmu do Oliwy dojechałam w 20 min. ok. 16 godz.,nieźle co? Miałam sporo czasu to pobuszowałam po sklepie. Przyuważyłam i sprawdziłam, że są łóżeczka z szufladą takie, że są tyle nad podłogą by swobodnie i wygodnie było stać przy łóżeczku. Co do samych zajęć jestem bardzo zadowolona, babeczki bardzo sympatyczne z poczuciem humoru. Na zajęciach będziemy mieli również o ratownictwie, więc nie mam już wyrzutów sumienia, że nie idę na warsztaty 13 marca. Dostałam reklamówkę z próbkami pieluszek, oliwki, jakiś kremików/balsamów, czegoś do prania, buteleczką aventu i poradnikami.
Zajęcia trwały 1,5 h a mi minęło jak 10 minut, nawet kręgosłup mnie nie bolał:) Piękny dzionek, a ja niedospana, choć malutki spacerek po Wrzeszczu już zaliczony:)
imageimage
Jeszcze jedno, Mikulka weź Ty się uspokój ze maratonami spacerowymi, niby ciąża nie choroba, ale nie mamy już takich możliwości jak wcześniej. Trzeba się oszczędzać by potem nie żałować. Nie dziwię, się masz schizy po doświadczeniach mamy, sama pewnie już bym siedziała na IP, choć do wielkich panikar nie należę.
imageimage
to i ja się melduję na nowym wątku
mnie ciągle wywala z zalogowania- nie wiem czemu tak jest - ale dałam sobie juz spokój i gadam nie zalogowana - trudno ;))
Nacinanie krocza lepsze niz pękniecie, choc mnie ciachneli 2 razy ;/ bo po pierwszym podczas parcia stracilam przytomnosc.

Planu nie robilam, połozna powiedziala mi z czego moge korzystac, wiekszosc czasu spedzilam pod prysznicem ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
Jonka, ja w pierwszym momencie przeczytałam że straciłaś przytomność od nacięcia...hahha
Sylwia, to super z tą szkołą i te zajęcia z ratownictwa to duży plus. My jak znam życie i kolejki u lekarza 13 pewnie nie zdążymy na te warsztaty :/

Ja dziś idę na pierwsze ćwiczenia w SR, oczywiście spacerkiem, ale ja mam bardzo blisko, idąc parkiem robię spory skrót :)
Hejka,
Sylwia, ile zajec bedziesz miala podczas SR i ile placilas za kurs? Bo ciagle sie waham miedzy Twoja a Cudem Narodzin Sorry, ale nie mam polskich znakow na tym kompie
Azura tego sie nie czuje ;)heeeheeh
image
image
Bianka & Vincent ;)
W ogole te warsztaty bezpieczny maluch miały byc o 16:30 a ja dostalam maila, ze od 17.. i prawdopodobnie sie spoźnie z 10 min, bo na 16 mam na Zaspie SR, wiec tam sie troche urwe ;)
image

Jonka, no tak słyszałam że tego się nie czuje :D całe szczęście :P
Laski ja Wam powiem, o pordzie w ogóle nie myślę i się go nie boję, ale bardzosię boję,że nie dam sobie rady z maluszkiem, albo ze cos zrobię zle :(

Czy któras z Was wie jak to jest z siostra środowiskowa? Chodzą jeszcze takie i sprawdzaja, pomagają?

Mamusie które już rodziły: Czy znieczulają podczas zszywania po porodzie?
image
jest położna środowiskowa i pielęgniarka środowiskowa
Odwiedziły mnie obie ...

Położną u mnie w przychodni jest pani Guć i tę wizytę wspominam mile, kilka rzeczy wytłumaczyła, doradziła - minus że dość długo na tę wizytę czekałam, na dodatek się jeszcze spóźniła.
A pielęgniarka środowiskowa przyszła kichająca - wrrr - do noworodka !!!, nic nie doradzała, tylko pytania zadawała i sobie poszła. Tej to już teraz raczej do domu nie wpuszczę, bo po co ?
właśnie sobie poczytalam co u marcowych i 4 dziewczyny urodziły w lutym :P
ja mam termin z OM na 1.06 wg położnej, wg siebie na 28-29 maja a wg usg na 22 maja... i gdzies od 15 zamierzam chodzic na długie spacery co by nie urodzić klopsa ;) 23 maja moja babcia m urodziny i to by był najwspanialszy prezent dla niej, wiec moze sie uda ;)))
image

Położna ma obowiązek porzyjść do domu po porodzie, tylko trzeba ten fakt zgłosić do przychodni. Mnie przy pierwszym porodzie znieczulali przed szyciem krocza.
W ramach SR w Dobry początek jest 10 zajęć (250zł) i dodatkowo 1 zajęcia z pierwszej pomocy prowadzone przez ratowników ze szp.wojewódzkiego (50zł). Pq a już teraz wybierasz się na SR? Może poczekaj jak będę miała więcej zajęć i może ktoś się znajdzie z Cudu Narodzin, wtedy dowiesz się więcej i zdecydujesz:)
Plan zajęć:
1. Spotkanie organizacyjne. Kiedy do porodu. Co zabrać do porodu.
2. Poród.
3. Ćwiczenia (podział na grupy, u nas wyjdzie po 7 par na zajęcia)
4. Kąpiel i pielęgnacja noworodka.
5. Logopeda.
6. Masaż. Pediatra.
7. Karmienie.
8. Chusty.
9. Ćwiczenia.
10. Połóg. Psycholog.
11. Ratownictwo.

Na I zajęciach babeczki opowiadały o dokumentach jakie zabrać do szpitala i co spakować ze sobą. Rozmawialiśmy o skurczach, odejściu wód płodowych, krwawieniu. Dowiedzieliśmy się też gdzie najlepiej zaparkować auto ;) Na początku każdy musiał się przedstawić i powiedzieć parę słów o sobie. W trakcie zajęć bez problemu można zadawać pytania. Niekoniecznie trzeba wpłacać 250zł od razu.
imageimage
hymm
wiecie co ja przy matyldzie miałam super babke połozna - bardzo dużo jej zawdzieczam- jak młoda leżała na patologii noworodka i nie mogłam z nią być babeczka przychodziła do mnie do domu i mi dawała wsparcie i gadała gadała - jej słowa do dziś sa ze mną ;)
miałam to szczęście- że był kiedyś, nie wiem czy jest jeszcze konkurs na położną roku - przez miesięcznik mama i ja ( czy coś w tym stylu) i "moja" połozna była położną roku heheheh
to się pochwaliłam ;)))

więc można niekiedy nie wiedząc można trafić na perełkę ;)))))
i może przez te pozytywne wspomnienia z pierwszej ciazy i opieki jestem optymistycznie nastawiona
gorzej jak dostnę kubeł zimnej wody na głowe hehehehhehe
Ale to jest tak,że zapisałyście maluszka do przychodni i potem przyszła?

Ale się maluszki śpieszą :) Ja wg OM mam 04.07., a wg USG waha się między 20 a 27.06, ale mój lekarz mówił,żeby się nie nastawiać, bo pierworódki najczęściej rodzą po terminie zwłaszcza panów :)
image
A tam akurat 4 chłopakow przyszło wczesniej ;) wydaje mi sie ze to indywidualna sprawa- zobaczymy jak bedzie u nas ;)
Ja sie urodzilam 2 dni przed terminem, wiec mam nadzieje, ze młoda bedzie majowa bo czeka nas wesele 23 czerwca ;)
Dlatego sprzatanie, spacery i bieganie po schodach zaczne uskuteczniac od połowy maja ;P

Ja znam 2 położne z Zaspy ( mojej mamy znajoma i mojej kolezanki z liceum mama ) i mam nadzieje ze trafie na którąś z nich i jakos gładko pojdzie...
image

Dzieki Sylwia, w Cudzie Narodzin 350 zl...zawsze te 50 na pieluchy zostaje...heheh

A moglabys jeszcze mi napisac w jakich godzinach sa zajecia???

W Cudzie jeszcze dodatkowo na plus jest 'zwiedzanie' szpitala..to na plus...ale mysle, ze na takie zwiedzanie mozna udac sie indywidualnie...z reszta i tak pewnie bede szla na to spotkanie z anestezjologiem ws. znieczulenia...

a z drugiej strony...daleko do tej Mamy i mnie :-p
Zajęcia są w różnych godz. Na ćw. jesteśmy podzieleni na 2 grupy, I ma na 16:30, druga 17:30. Chusty i ratownictwo są na 17:00, reszta na 16:30. Ja też mam dużo bliżej do Cudu Narodzin, no ale to tylko 1 miesiąc i można się poświęcić. Szkołę Dobry Początek lub Cud Narodzin doradziła mi moja gin, ale z większym naciskiem na pierwszą, dlatego tam jestem. Do szpitala też zamierzam wybrać się na wycieczkę razem z mężem :) Na Klinicznej i Zaspie jest chyba za darmo SR.
imageimage
Ja przysżłam cały miesiac szybciej i od zawsze jestem w gorącej wodzie kąpana ;)
U mnie w domu moja mama zaciera rączki,żebym urodziła po terminie żeby na zodiakalnego Lwa trafić.
image
to teraz mi dalas do myslenia...hehehe...ale dziekuje slicznie za te informacje wszystkie
Masia, w mnie w domu tez protestuja przeciw Rakowi...ale chyba bardziej w Bliznieta bede celowac :D
heh ja moja mama przenosiła mnie i mojego brata o 2 tyg. Ale ja nie chciałabym iść w jej ślady i urodzić blisko mojego terminu aby z małym już w lipcu śmigać na spacerki :)
image
Ja tez bym wolała w czerwcu urodzić i po cichu liczę, że uda się w Dzień Ojca trafić, bo nasz maluch jak tylko slyszy tatę, albo wyczuje taty dotyk to w brzuchu zaczyna się istne szleństwo :)
image
masia - ja zgłaszałam to w swojej rejonowej przychodzi w końcówce ciąży

co do terminów - matylda miesiąc wcześniej się pojawiła, teraz ostatnio na usg - wychodziło mi 2 tygodnie do przodu termin porodu ... więc wow
ciekawe jak będzie- ale powiem szczerze też wolałabym w czwerwcu niż w lipcu rodzić ... choć z drugiej strony uważam że lwy to najlepszy znak zodiaku hehehehhe
bo sama jestem lwem heheheh
Dziękuję wam za info o połoznych, a ja z czerwca Bliźniak :)
Mam nadzieję, że trafi nam się ladne lato na spacerki z maluchami, później cały wrzesien i połowa października s ą jeszcze ładne i ciepłe, później byle do świat i maluszek bedzie brał prezenty do buzi :)
image
Hej Dziewczynki...

Ale mam dziś pechowy dzień... Nie zdążyłam zrobić glukozy, bo zmienili godziny pobierania i zabrakło Mi pół godziny na drugie pobranie,więc w poniedziałek czeka Mnie kolejna próba ;-((( A specjalnie zabrałam męża,bo miał zmianę popołudniową w pracy,a w poniedziałek już nie da rady ;-(,więc jak zejdę to Mnie nie wesprze ramieniem. Potem miałam problemu z kartą, bo mam abonament i nie mogli Mnie znaleźć w bazie,a nic, że chodzę tam od roku co chwilę. Następnie Moja endykronolog ma miesiąc urlopu i nie wiadomo czy będzie jeszcze w tej placówce pracować.Mówię Wam jakieś fatum ;-( Koniec tygodnia,a takie komplikacje... Dobrze,że chociaż słoneczko wyszło i wiosną zapachniało... No to się pożaliłam...
A jeszcze weszłam na forum,a tu dziewczynki nie lubią Raczków,a Ja jestem Raczkiem :-( I mówię Wam jestem fajna...

Ja Raczek - Mąż Bliźniak,więc tak czy siak mały będzie z pod któregoś z Naszych znaków...
A właśnie dziewczynki, które chodzą do SR na Kliniczną mogłybyście przypomnieć jak odbywają się tam zajęcia w tygodniu-dni-godziny?Czy jesteście zadowolone-warto?Jak teoria,a jak ćwiczenia?Czy chodzicie z Mężami i ile za Nich płacicie?Będę wdzięczna za wszystkie info...
Ja tez jestem bliźniak i młoda jak sie nie pospieszy za bardzo to tez bedzie bliźniakiem ;) Ciekawe w jakim odstępie bedziemy swietowac urodzinki, bo ja z 21 czerwca ;)
Kurcze, mógłby by juz byc maaaaj :)
image

A i jeszcze jedno pytanko wiecie może,czy można zapisać się do SR i na Zaspę i na Kliniczną???Czy można wybrać tylko jedną bezpłatną i refundowaną???Bo teraz mogłabym chodzić na Zaspę,a od połowy kwietnia na Kliniczną...

Nulka przybliż jak jest w SR na Zaspie.Kiedy zajęcia teoria i ćwiczenia?Ile trwa kurs?Kiedy i jakie dokumenty trzeba złożyć?Będę wdzięczna za każde info...

Buziaczki...
Ja jestem byczkiem ;) mąż lwem, córeczka wodnikiem, a synek bedzie hmmmm bliźnieta albo raczek ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
Wyklady są przez 8 tygodni, w poniedzialki na 17, ćwiczenia są 2 razy w tygodniu, ale to zalezy na jaka grupe trafisz, ja chodze we wtorki i czwartki na 16, są tez chyba na 17:30 i tak samo w środy i piątki.
Za męża nie płacisz, na wyklady moze chodzić zawsze, na cwiczeniach jest mile widziany 3 razy, jak są ćw z przewijania, kąpania i porodu rodzinnego na pozostałych jest głównie gimnastyka wiec i tak panowie by siedzieli i sie nudzili.
Potrzebne zaswiadczenie od gin, karta ciąży i dowód ubezp.
image

Dzięki Nulka ;-) A powiedz Mi kiedy można się zapisać-w którym tygodniu,jaki dzień,godzina i gdzie???Czy trzeba mieć od razu wszystkie dokumenty przy zapisie,czy można donieść np. zaświadczenie od ginki,bo idę dopiero 9 marce to by Mi wystawiła???I czy mogłabyś spytać się na następnych zajęciach położnej,czy można chodzić np. do SR na Zaspie,a potem na Kliniczną,czy refundowana jest tylko jedna SR wtedy???Będę bardzo wdzięczna... Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu oczywiście...
Zapisywac sie można w okolic 25-26 tydzien najlepiej, bo zajęcia z regóły zaczynasz od najbliższego wykladu, wiec szybko to idzie... i na dzien dobry musisz miec wszystkie zaswiadczenia...
A jesli chodzi o takie pytania, to zawsze możesz tam zadzwonic, bo ja z racji montazu szafy nie bede na najbliższych ćw, a na wykladzie bedzie pediatra- nie wiem czy położna tez..
image

A, no i zapisywac tylko osobiscie, od 15-15:50 od pon do pr, wchodzisz głównym wejsciem, idziesz prosto, po lewej masz ginekologie i obok windy jest pokoj z napisem SR
Ah, ten tydzien ciązy może być poźniej, bo na moich ćw ja jestem 'najmłodsza' dziewczyny są koło 30-31 tygodnia :)
image

Dziewczyny właśnie zadzwoniła do mnie psiapsiółka z info, że ma cytomegalię a widziałyśmy się parę razy odkąd jestem w ciąży, raz spała u mnie. Patrze, że badania dot.tej choroby miałam tylko IGm, czyli obecność wirusa w danym momencie w organizmie i było to robione w listopadzie. Kurka, nie wiem co o tym myśleć, mam tylko nadzieję, że się nie zaraziłam :(
imageimage
Widzę, że sporo z Was zwraca uwagę na znak zodiaku. Szczerze to mnie i mojego męża nie obchodzi jaki kto ma znak. Oboje uważamy, że jest to do niczego nie potrzebne.

Co do planu porodu to ja mam zamiar wypisać kilka ważnych punktów. Póki co mam 2 czyli uniknięcie nacinania krocza i jakby jednak trafiła mi się cesarka to żeby mąż był od początku z małym, żeby Tolek czuł bliskość któregoś rodzica.
[url=http://www.suwaczki.com/]image
image
Hej dziewczynki. Jeżeli chodzi o plan porodu to p. Iwona mówiła, że najlepiej zastanowić się na czym nam najbardziej zależy i wypisać 4-5 punktów. Twierdzi, że jeżeli rodzi parę babek i każda z nich przyniesie 2-3 stronicowy plan porodu, to nikt nie będzie pamiętał co i jak. Co do nacinania, to jak wpisze się w planie porodu a nie da się tego uniknąć to i tak będą ciąć. Bo to na czym nam zależy to jedna sprawa, a druga sprawa to to, czy jest możliwość wykonania tego bez krzywdy dla mamy i dziecka.
image
SR na klinicznej nie jest refundowana tylko finasnowana prez miasto i dlatego dla mieszkanek gdańska jest bezpłatna. Jest łącznie 10 zajęc 5 to teoria i 5 to
image
cos mi ucieło:) 5 to teoria, 5 to cwiczenia. Teoria jest 2 razy w tygodniu w poniedziałki i srody godzina uzależniona od grupy albo 17, albo 18:30, co do cwiczen to jeszcze nie wiem bo dobiero w poniedziałek konczymy teorie i wtyedy położna podzieli nas na mniejsze grupy i powie jak i kiedy przychodzic, ale godziny i dni powinny byc zblizone do tych z teori. Za panów jest opłata 20zł za 1 spotkanie. Same babeczki były tylko na teori z karmienia i bede na cwiczeniach z masazu krocza, a tak to sa zawsze mile widziani. Ja jestem bardzo zadowolona, połozna super prowadzi, ostatnio było spotkanie z ordynator oddziału neonatologicznego z polanek-tez bardzo ciekawe.
image
agusia85 możesz podać numer telefonu do Szkoły rodzenia w Redłowie? kto prowadzi w ogóle te zajęcia i ile kosztują?
hej dzewczyny, ja jednak nie pojechałam na IP, była umnie koleżanka lekarka i powiedziała, że ja środę było super to czemu w piatek ma być żle szczegónie, że nic się nie wydarzyło.
poza tym jak była to zapomniałam o dolegliwościach, a teraz młoda jak by ciut wyżej podeszła, na razie sobie poleguje.

sylwiaagnieszka, dowiedz się czy ona jest nosicielką czy ma aktyweną chorobę, jak aktywną zrób dla własnego spokoju igm.
image
Dziewczyny nie wiem czy mówimy o tej samej szkole rodzenia w Redłowie. Ale zawsze p. Iwona Guć miała w Redłowie szkołę rodzenia w szpitalu. Ale z powodu remontu szpitala zajęcia odbywaja się w Galerii Malucha na ul. Traugutta. No chyba, że ona się teraz przeniosła na stałe do galerii a otworzyli w szpitalu coś nowego.
image
Psiapsiółka ma aktywną cytomegalię i prawdopodobnie dlatego ok.miesiąc temu poroniła :( Ona sama już się wywiedziała u swojego lekarza i dała mi znać, mam nie panikować i przy nast.wizycie poprosić o skierowanie na badanie cytomeg. IgG i IgM, bo w listopadzie miałam robione tylko IgM. Jednakże dzięki Mikulka za radę :)
Jejjjj nie mogę przestać jeść, od 18:00 złapał mnie wilczy głód a młody daje po żebrach jak nigdy.
imageimage
sylwiaagnieszka, napewno sie nie denerwuj :) a po 2 zrób cyto, chyba na własną ręke mozesz, bo z tego co wiem, na to nie potrzeba skierowania bo i tak jest odpłatne- dla własnego spokoju :) ale trzeba wierzyc ze wszystko jest ok :)

Ja mialam dzis pracowity dzien az mnie wszystko boli, umyłam wszystkie okna, odkurzylam, zmieniłam posciel, zrobilam pranie i zrobilam zakupy- padam ! jutro tylko jeszcze musze umyc podłoge i z lekka ogarnac łazienke i bedzie błysk ;)
image

hej dziewczynki
jak zwykle sporo do nadrabiania :-)
mój mały od paru dni od samego rana strasznie szaleje i mam okopany cały prawy bok w połowie dnia :-/
Najgorsze jest to że od paru dni co jakiś czas miewam skórcze i zastanawiam się czy to z przemęczenia czy to te przepowiadające
Do gin idę dopiero 23marca
Z małą w tym czasie było tak ze ona siedziała już mi dość nisko(teraz też mam takie wrażenie) i lekarka kazała mi się wtedy oszczędzać a w rezultacie i tak przenosiłam 9dni córcie :-)
ciekawe jak teraz będzie

Miłego wieczorku życzę
image[/url]
image
Sylwiaagnieszka,
ta moja koleżanka pediatra w ciąży pracowała przceciesz normalnie i miała notorycznie kontakt z dzićmi z aktywną cytomegalią i nic jej nie było, wniosek, że nie tak prosto się zarazić.

a kolejna rzecz jest taka, że na początku cytomegalia jeśli płód się zraził daje mocne powikłania i na USG to by wyszło, a po 16 tygodniu już dla płodu jest całkiem spoko.
image
Sylwia, mysle, ze lepiej jak najszybciej sprawdz te przeciwciala...uspokoisz sie...a jak, odpukac !!!!!!!, byloby cos nie tak, to im szybciej wdroza leczenie tym lepiej
pq, cytomegali w ciąży się nie leczy
image
Sorry nie wiedzialam
No jak coś to ptakach, ale nie panikuję, nie całowałam się z nią przecież, nawet na przywitanie w polika, na ogół łapki przed jedzeniem myję, będzie dobrze :)

W czasie 7- 17 tyg.mojej ciąży nawet się nie widziałyśmy bo ona miała swoje (b.przykre) sprawy i nie chciała mnie martwić.

O skierowanie na cytomegalie poproszę gin bo mam to w pakiecie i nie płacę:)
Dobranocka i kolorowych snów:)

Przypomniało mi się odnośnie snów, też miewacie dziwaczne? Mi się śniło, że urodziłam 3 szczeniaczki. Miałam też bardzo drastyczne sny, o których lepiej nie pisać.
imageimage
Jeżeli chodzi o sny to ja też miałam swego czasu bardzo głupie o których nie chce pamiętać ale od dłuższego czasu nic takiego nie mam więc super :-)

Czy któraś z was w zbliżonym lub bardziej zaawansowanym terminie niż ja tez ma takie skurcze?
jak bardzo będą dokuczały to nospe wezmę i chyba będzie spoko
Nie ma co sie nakręcać :-)
image[/url]
image
ja będąc jeszcze w ciąży byłam w przychodni i wzięłam numer od ich położnej, jak urodziłam zadzwoniłam i przyszła, była dwa razy bo na raty ściągała mi szwy ale ja po CC. Doradziła bo młody miał wysypkę hormonalną jak kąpać i w czym, obejrzała go pogadała i poszła:)

Dawid jest rak, a teraz pewnie będzie bliźniak :)

a ja dziś mówię do męża że kurde wiosna idzie a to znaczy ze coraz bliżej do porodu :)

sylwiaa ja mam cytomegalie od początku, tego i tak się nie leczy, nic nie zrobią, jedynie podczas porodu warto żeby wiedzieli jeśli masz, więc może zrób badania, na klinicznej 78 zł bodajże za oba a będziesz wiedziała co i jak. i chyba skierowanie ci nic nie da bo to nie jest refunodwane badanie z tego co się orientuję ale może się mylę :)
jedynie dają leki na wzmocnienie odporności i to wszystko właściwie co dają w ciąży na cytomegalię.

Mala ja mam skorcze od 20 tygodnia. Pojawiaja sie czasami raz na tydzien, a czasem 2-3 razy dziennie, a czasem w ogole. zawsze w nocy, albo z rana. czytalam ze dopoki skorcze nie sa bolesne to nie ma co sie przejmowac. U mnie taki dkorcz trwa ok. 3 sekund. W czwartek mam wizyte u swojego gin.prowadzacego i chce mu o tym powiedziec, wiec dam znac co mi powiedzial. sorki za bledy, ale pisze z telefonu ;) milego dnia mamuski
witam weekendowo! ja dziś znowu pobudka o 6.50. dziwne rzeczy się dzieją,chyba się starzeje albo już jakiś mamusiowy instynkt mi się włącza:)
Dzien dobry Brzuchaczki:)

odnosnie dziwnych snow, to mi sie niedawno snilo, ze bylam za kolem podbiegunowym i chodzilismy po lodzie i dostalam taki super nowoczesny kombinezon-pianke, gdybym wpadla do zimnej wody - bylam bardzo zadowolona, ale gdy mialam go zalozyc, to nie moglam dopiac na ciazowym brzuchu;) Generalnie jeszcze ze dwa msc temu mialam mase takich dziwnych snow, a teraz spie twardo i nic mi sie nie sni. Wg. meza zaczelam nawet chrapac przez sen - musze byc jakos bardzo zmeczona, bo nawet sie w nocy nie budze...

Ale piekna pogoda - zaraz wyjdziemy z Maja na spacer. Ciesze sie, bo od kilku dni nareszcie dobrze sie czuje i zaczelam wychodzic i wiecej spacerowac - slonce dodatkowo poprawia nastroj:) Milej soboty Dziewczyny!
imageimage
I ja sie witam weekendowo :)

Nie pamietam juz czasów jak spałam po 12 czy 14godzin :/ jak mąż wychodzi do pracy to sie budze przed 6... poźniej do 7 nie moge zasnąć, i potem koło 9 sie budze i juz koniec... ehh :/ a myslalam, ze po wczorajszym maratonie to nie wstane ;)

A co do snów, z miesiac temu sniło mi sie,ze urodziłam źrebaka i trzymałam go w beciku i tak mu te małe kopytka wystawały ;)

A dzis jak sie obudzilam, to sama sie śmiałam, bo śniło mi sie, ze urodziłam bliźniaczki, Ole i Marte ;) ale nie wiedzialam, ze beda dwie, wiec wszystko mialam pojedyńsze, spały w jednym lozku, pojechalismy coś dokupić, dzieci na tylnim siedzeniu bez fotelików, byla zima, a one w samych śpiochach... potem jak po calym dniu wrócilismy to przypomniało mi sie, ze im pieluch nie zmieniłam.. i w sumie, ze nie jadły- masakra ;)
image

Witam weekendowo :) Pogoda świetna, a ja będę na zajęciach do wieczora bo zaczynam drugi semestr na podyplomówce ;(

Mi się raz śniło, że urodziłam małego króliczka.

Dziś rano zanim wstaliśmy Tolek bawił się z tatą, aż było widać z zewnątrz, że kopie. Ożywił się znacznie jak odsłoniłam piżamę na brzuchu, a że śpimy pod oknem to miał sporo słoneczka.

Pozdrawiam i życzę miłych spacerów :)
image
nulka, swietne te sny - niezle sie usmialam:))
imageimage
A ja sie zastanawiam, czy od października nie zaczac podyplomówki, tylko nie wiem czy dam rade... i finansowo i czasowo... bo mąż bedzie kończył swoje studia, plus jego zmianowa praca...wiadomo, wtedy pomoc rodziców byłaby nieoceniona...
image

ja też planuje podyplomówkę od padziernika. zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziś spałam okropnie, jak przysnełam to córcia płakała i znów ją brało także noc masakra. Także jak tak dalej pujdzie to będę chodzić jak zombi. W dodatku mam dziś gości i nie mam natchnienia zagonić się do kuchni. A zaplanowałam sobie troszkę roboty. Więc życzę wszystkim miłej soboty i biorę się do roboty.
nulka,
poszukalj czy nie będzie czegoś dofinansowanego,
jest dużo takich studiów i płaci się np. 300 zł zamiast 2500 za semestr,
bliżej terminu dać znać, to pomogę Ci poszukać :)

no my z waszych snów się z mężem uśmiałyśmy, ale natchnęło go do tego, że powiedział, że śniała się mu nasza Ania - że się bawili razem :)
jestem tylko ciekawa w co, ale już nie pytam bo się chłop zamknie w sobie jak za dużo pytań będe pytać....

ja dzisaj lecę nad morze na spacer (samochodem na godzinę) a później idziemy na urodzinowy obiad z rodzicami z okazjii urodzin Taty :))

miłego dnia
image
Ooo... Mikulka, chętnie skorzystam :) a gdzie takie dofinansowania ? na UG czy PG ?
Bo właśnie patrze, ze na UG nie ma tego kierunku, na który chce isc a na PG 2100 za semestr...
image

Madziuska2 mam pakiet rozszerzony w luxmedzie i sporo badań jest w ramach tego pakietu, cytomegalia też:) W ogóle cieszę, że wziełam rozszerzony bo przy tylu badaniach jakie robiłam od ponad roku to bym fortunę wydała.

Źrebak w beciku wymiata, moje szczeniaczki to małe pikusie przy nim, hehe :)
imageimage
nulka, a na co chcesz iść?
co semestr to inne szkoły mają dofinansowene projekty,
więc w czerwcu można się zacząć rozglądać.
image
Jak dobrze wstać skoro świiiiit..czyli o 10.20 :D

Pewnie połowa z Was już to widziała na trojmiescie.pl, więc podaje ten link tej drugiej połowie, która jeszcze go nie widziała:

http://dziecko.trojmiasto.pl/Pierwszy-marcowy-weekend-tanie-zakupy-magia-i-warsztaty-chustowe-n56059.html

Ja z Mężuchem się wybieramy conajmniej na jedne zakupy, a bo na dwa to byłoby za ambitnie w taką ładną pogodę ;)

PS. źrebak faktycznie wymiata :D :D :D sylwiaagnieszka ja tak jak i Ty we śnie urodziłam szczeniaka ;)
image
image
sylwia super, to jak pakiet to ja bym tym bardziej zrobiła to badanie.
Mój młody ma chyba różyczkę, byliśmy u dwóch lekarzy ale żaden nie był w stanie do końca powiedzieć co mu jest bo objawy nie pasowały do niczego i tydzień już siedzimy w domu, oszaleć idzie. Mam tylko nadzieję że przechodziłam różyczkę i nic mi nie będzie jeśli to to.

Hej dziewczyny! Ta mała dziewczynka w linku to moja Basia:) a obok maty FP stoję JA:)
Przyłapane na buszowaniu :)
image
Mikulka, myslalam o BHP http://pg.gda.pl/?kat=studiapodyplomowe&id=3 ewentualnie o tym http://www.ug.edu.pl/pl/info_dla_podyp/?tpl=ps_zarzzdrowie ale jak czytam o tych rachunkowosciach to nie wiem czy bym dała rade :/ bo ja z matmy to raczej noga bylam... i podoba mi sie jeszcze to http://www.amw.gdynia.pl/title,Zarzadzanie_kryzysowe_,pid,985.html ale to Gdynia, wiec troche daleko... i w AMW bylo jeszcze edukacja dla bezpieczeństwa, ale nie widze tego...

A co do tych wyprzedazy, pewnie bym sie skusiła... ale Olcia juz jest zaopatrzona w ubranka wiec za kolejne mogłabym zostac wyrzucona z domu :P
image

Kobritta, to bylo na wyprzedazach w Gdansku, czy w Gdyni? - wyglada na naprawde duzy wybor:))
imageimage
witam się w ten piękny dzionek:)

Wczoraj na połówkowym same dobre nowiny :) Wszystko jest wręcz idealnie, Mała do nas machała a później uniosła kciuk do góry więc jest ok :)))) Właśnie z mężem wybieramy się do aqua parku:)))
Hej Mamuśki, dzisiaj byłam na badaniach- piłam glukozę, sam smak jakoś mi bardzo nie przeszkadzał, ale miało to specyficzny zapach i musiałam nos zatykać. W każdym razie na mnie źle nie podziałało.

Co do bóli w kroczu (coś czytałam tutaj) też takie odczuwam. W środę mam wizytę i się wypytam lekarki. Podejrzewam, że to nic innego jak przygotowanie ciała do zmiany stanu:)

Pięknie dzisiaj choć troszkę wieje.
image
To było w Gdyni:)
image

image
Nie zaglądałam tu raptem dzień a tu tyle czytania, ale nadrobiłam. "Dziwnych" snów nie miałam jeszcze ale wszystko przede mną.
Jak dobrze pamiętam to Masia Ty chciałabyś urodzić w dzień ojca, ja też bym się nie obraziła zwłaszcza że mam taki termin z OM z USG wychodzi na razie 20.06, ale nie tylko dla tego a bardziej z tego powodu że mąż ma urodziny 27.06 ostatecznie chciałabym urodzić przed 29.06 bo wtedy mąż ma imieniny i mały też by mógł mieć :)
Miłego weekendu :)
image
image
Minika mam termin na 17.06 z OM, a mój mąż urodził się 14.06:) więc zobaczymy.
image
Ja poprzednio trafilam akurat w imieniny meza:)))
imageimage
no napisałyście tą śliczną ogodę ;)))
my dziś odwiedziliśmy bobwózki w gdyni obejrzeć wózki i dobrze bo zmieniłam troche zdanie
jooltz - odpada taki jakiś toporniaty na żywo
graco symbio akurat nie było
ale coraz więcej przemawia za to za jane ;))) i te kolorki jak słońce i owoce - wymiatają l))))

za to zdziwiłam się orbitbaby bo było i na żywo wygląda lepiej niż w necie heheheh
Hej Dziewczyny, ale dziś miałam dzien ... najpierw czekałam na męża zeby jechać na ta akcje z ciuszkami, ale kiedy się spóźnił mialam na niego takiego nerwa ze go olałam, trzasnełam drzwiami i wyszłam... i taki sposobem dotarłam do fryzjera heheh i sobie tak włosy ciachnełam że szok ;) Kiedyś była reklama kawy, jak kobietka siedziała, piła i tylko pokazywała zeby jeszcze troszkę obciąć i ja robiłam to samo tylko że kawy nie piłam hehhe ;) jestem mega zadowolona.

Mąż kiedy po mnie przyjechał był w mega szoku bo myślał że skoczyłam na zakupy do manhattanu poprawić sobie humor,a tu połowy włosów nie ma ;) hormony szaleja a ja jakaś wrażliwa sie zrobiłam
image
image
Bianka & Vincent ;)
Ja na szczęście w przypadku córeczki nie końca wierzyłam USG i kupowałam jak najbardziej unisexowe ciuszki - więc chociaż nie będę musiała robić zakupów ubranek 0-3 :).
Ostatnio tak myślałam, że super że oboje z mężem lubimy niebieski - bo zarówno rowerek, jak i łóżeczko turystyczne, obie wanienki i masa innych drobiazgów jest w tym kolorze - nie będzie głupio wyglądało i nie będzie trzeba nic dokupować.
Cześć Mamuśki!
Przez kilka dni nie miałam dostępu do netu i nazbierało się tyyyyle do nadrobienia, że ponad godzinę czytałam :)

My już po USG połówkowym, wszystko super i w końcu dzidzia pokazała co ma między nóżkami - będzie chłopiec :-)
Skoro znamy płeć to teraz przed nami wybór imienia, a z tym bardzo ciężko :/

Co do SR w mama i ja moja gin ją polecała ze względu na to, że te położne odbierają porody w wojewódzkim, ponoć te ze szkoły przy kolejowym nie...

Sylwia-czekam na Twoje kolejne relacje z SR mam nadzieję, że pomogą mi w podjęciu decyzji, bo również się waham :-)

Co do snów, to ja ostatnio miewam jakieś dziwne koszmary, nie wiem, skąd się biorą :/

Ale się rozpisałam :-)
Ktoś był na tanim ciuszkowaniu? Jak wrażenia, warto było?

Miłego wieczorku życzę :-)

Nieska gratulacje synka :)
image
image
Gratuluje synka :) Nasza malutka tym razem nie pokazała co ma między nóżkami ale mam nadzieję że nic się nie zmieniło, bo kilka dziewczyńskich ciuszków już kupione he he :)

image
Dzięki dziewczyny.
Ja też mam nadzieję, że u mnie płeć już się nie zmieni :-) Chociaż gdyby się zmieniła to płakać na pewno nie będę :-)

najważniejsze jak wszystko dobrze się rozwija :) Ja byłam nastawiona na synka i nawet lekarz tak myślał ale w 18 tyg mała pokazała co tam ma i gin powiedział że mam kupować różową wyprawkę :P Może synuś będzie następnym razem:)

image
Witajcie,
Nieska Gratuluję Synka

My zaczynamy 27 tc :)

image
Śliczny brzusio :)

image
Co do ciuszkowania to mi wczoraj nawaliła nawigacja w telefonie, a ja Gdańsk znam tyle o ile mi potrzeba, więc niestety nie znaleźliśmy tego miejsca mimo najszczerszych chęci.
Na szczęście jest dziś jeszcze jedna wyprzedaż w Gdyni i na nią się właśnie powoli zbieramy, a w międzyczasie spacer po Sopotkowie i może jakiegoś gofra uda mi się upolować na Monciaku ;)
image
image
Nieska, gratuluje synka :)

Azura, pięknie hodujesz brzuszek :))) ja jeszcze sie wstrzymam 1.5 tygodnia i wtedy zrobie fotke, regularnie raz na miesiac ;)

Myśmy ostatecznie podjeli decyzje ( chyba upadłam na głowe !! ) i zdecydowalismy sie na mebelki ... http://www.pinio.com.pl/kolekcja/barcelona/3 ...( mam nadzieje, ze są w bobowózkach do zobaczenia ) ale jak juz sie zdecydowalismy na te z bellamy w ciemno, to jak zaczełam czytać opinie w necie, ze beznadzieja, a ze nie można ich nigdzie zobaczyc, to wole dołożyć i miec dobre drewniane niz taniej , kupowane w ciemno i jeszcze kiepskiej jakosci...
Takie mebelki spokojnie wystarcza na 6 lat wiec nie ma tragedii ;)
image

a my dzisiaj przygotowujemy sie do imprezy urodzinowej- w sumie jestesmy wygodni bo robimy 2w1:) mąż miał urodziny 1, a ja bede miała 7, takze za jednym zamachem postanowilismy zrobic po srodku:)

Nulka mebelki piękne, ale szczerze mówiąc to jak byłam w bobo wózkach to tam zadnych mebelków do ogladania nie było, same wózki, a to i tak bardzo okrojony wybór w porównaniu do tego co na stronie.
image
To Wszystkiego naj ;) jakbym zapomniała ;)

Troche mnie zmartwiłaś, ze nie maja tam mebli, ale jutro usiąde na telefonie i bede dzwonic do roznych hurtowni, sklepów- moze gdzies w trójmiescie bedzie :))) musi byc, bo juz sie napalilam :P
image

Witam brzucholki w ten piękny, słoneczny dzionek:)
image
dzieki:) a faktycznie lepiej podzwonic niz jechac na darmo.
image
Azura brzuszek rośnie, widać różnicę :)
Ja dzisiaj jadę na Kinderparty- roczek synka przyjaciół, jak ten czas szybko leci nie tak dawno jeszcze siedział w brzuszku u mamy a już kończy rok.
Nieska a Ty myślisz by rodzić w wojewódzkim?
Rozmawiałam z koleżanką, która 2 lata temu rodziła w wojew. i teraz jakoś w połowie lutego i ponoć dużo się pozmieniało na plus, była bardzo zadowolona z opieki w trakcie jak i po porodzie. Liczę na to, że nie będzie tak strasznie jak niektóre kobitki opowiadają :)
imageimage
Cześć mamuśki.
Azura-super brzusio :)

Sylwia-my już zdecydowani na wojewódzki jesteśmy, po 1. -ze względu na gin, po drugie - najbliższy szpital :-) a nie chce ryzykować, że z klinicznej nas odeślą. Też słyszałam ostatnio kilka dobrych opinii o wojewódzkim, więc mam nadzieję, że będzie dobrze, a jak jeszcze trafi się położna z SR to dodatkowy plus :)

Witajcie Mamuśki :)
Dziękujemy pięknie, tak, tak...rośniemy na całego :)

Nulka mebelki przepiękne, a gdzie czytałaś że Bellamy są do niczego ?
to właśnie tutaj zobaczyłam te łóżeczko z komodą , na które zachorowałam. http://www.pinio.com.pl/kolekcja/carpenter/4, a Ty je znalazłaś w Gdyni (producent Bellamy )

Nadal waham się nad tym 140 voxem, czy takie 120 z komodą, ehh. tylko Pinio nie jest do zobaczenia w pomorskim, można zamawiać u producenta, a Bellamy robi takie same łóżeczko i jest z gorszych materiałów ?
a w Bobowóżkach jest na zasadzie zamówienia.
No właśnie czytam że to same płyty i nic drewna...tylko szczebelki :/ ale numer, też bym się zrobiła że to, to samo łóżeczko tylko inny producent.
Nieska właśnie moja kumpela raz trafiła na jedną babkę z SR a raz na drugą ;)
imageimage
http://www.opinie.egospodarka.pl/firma/Bellamy tu widać ile osob poleca, ile nie poleca konkretne produkty tej firmy...
http://www.ceneo.pl/;0152630797-10.htm
http://www.tosia.pl/sklep/product/p/1822/tab/opinie/bellamy,fino.html

oczywiscie, sa to pojdyńcze opinie...

Ja je znalazłam w ten vitalii, ale tam niewiadomo kiedy sie skończy remont, zresztą tych2 konkretnych modeli,które mnie interesują i tak na stanie nie mieli..
Jak bedzie z Pinio= nie wiem... dzis jest niedziela, wiec i tak duzo nie załatwie, wstrzymuje sie do jutra...
Poza tym mąż intuicyjnie od początku był do bellamy na nie, pomimo, ze z wyglądu bardzo mi sie podobały to jakos do jakosci nie bardzo.. mimo, ze ich nie widział ;)

Nie wiem, nie wiem,nie wiem... dla mnie wybieranie mebelkow okazało sie prawie karą anie przyjemnoscią... bo ciężko znaleźć cos co mi sie podoba w cenie ' normalnej ' ... jak widze komplety mebelków za 7 tysiecy... to mnie skreca, bo są sliczne... :P
image

Sylwia- więc przy odrobinie szczęścia i my na którąś z nich trafimy :-)

Mebelki..... -temat rzeka i ostatnio moja zmora :) Ceny wielu kompletów są... bez komentarza. Nie spodziewałam się, że tyle kasy będzie trzeba na nie przeznaczyć. Chociaż z drugiej strony - akurat to będzie inwestycją na kilka ładnych lat.

Hej Dziewczyny, czy kompletujecie już wyprawkę dla swoich Maluchów? moja córeczka urodziła się w czerwcu zeszłego roku i mam po niej mnóstwo ślicznych, niezniszczonych ciuszków - body, pajace, rampersy, sukienki, spodenki, bluzeczki, wszystko świetnej jakości - sprzedam za grosze, bo nie mam gdzie trzymać, a wakacyjnych dzieci w okolicy brak. może któraś z Was chciałaby obejrzeć?
proszę o kontakt na prv, przepraszam za zaśmiecanie. trzymajcie się!
Cześć Dziewczyny!

Mnie od wczoraj mały tak pokopał że szok. I od wczoraj kłuje mnie coś w prawym boku :/ jak się nie ruszam to jest ok ale jak chodzę itp to boli. Uczucie jakby kolki. Też coś takiego macie? W necie wyczytałam że to normalne bo wszystko się rozciąga, napina itd. No ale wiadomo że człowiek się od razu zastanawia czy wszystko ok.
Azura, ale o których mówisz ?
Bo te z Pinio jest napisane konstrukcja z litego drewna sosnowego, i szafa i lozeczko...

Te tez mi sie podobały http://www.amko.com.pl/lozeczko-120x60-i-komoda-amelia-baby-uo-sauthon-cat-1277-id-6722.aspx , samo łożeczko i komoda 3 tys a tez jest napisane ' Kolekcja wykonana z płyty MDF oraz płyty drewnopochodnej okleinowanej i lakierowanej na kolor satynowo-biały, z płyty drewnopochodnej okleinowanej na kolor biały (środki) oraz z litego buku i sosny lakierowanych na kolor satynowo-biały. Uchwyty (kwadratowe lub okrągłe)z buku lakierowane na kolor satynowo-biały. '

tu zestaw za 7 tys i tekst ten sam http://www.amko.com.pl/odysse-komplet-sauthon-cat-1159-id-4709.aspx

a tu zestaw za 12 tys i tez płyta mdf i drewno... http://www.babyvip.pl/pl/p/Meble-dla-niemowlat-ELODIE-PLUS-nowosc/2176

Mysle, ze wszystkie mebelki są z podonych materiałów, nie są całe zrobione z drewna... ciężki wybór :/

Co do kłuc to tez sie zdarza, ale to albo macica sie rozciąga albo maluch jakis nerw ucisnie i tez takie głupie uczucie jest...
image

nulka, te paso double z bellamy jest takie słabe http://cokupic.pl/produkt/Bellamy-Lozeczko-Paso-Doble-60X120

te robione przez Drewnostyl, czyli Pinio według opisu to lite drewno http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=3215&%3CosCsid%3E

między nimi jest 200 zł różnicy...ale już sama nie wiem i dla świętego spokoju kupię meble, które mi się podobają i mogę zobaczyć czyli voxa http://www.meble.vox.pl/kolekcje-mebli-baby/evolve/

Byliśmy na spacerze i tak mnie po nim zmogło że poszłam spać na 3 h, super...ciekawe jak ja dziś zasnę :/
hej hej,
ja dzisaj mam lenia. tz. lenia na pisenie po podczytuję was od rano,
w między czasie oczywiście byłam na spacerku i Azura, nie zazdroszczą bo teraz faktycznie ciężko będzie spać, no ale może jakiś dobry film będzie :)

mi się wydaje, że lepiej kupować coś co można zobaczyć bo to trochę sporo kasy jak na zakupy w ciemno, co nie zmienia faktu, że te mebelki piękne, ale vox też b. ładny no i porządnie zrobiony, i tak mam wrażenie, że weselszy :)
image
konstancjamarta, będę znać w środę płeć, więc jeśli będzie dziewczynka to chętnie obejrze ciuszki, skąd jesteś?
Hej dziewczyny:)
Śliczne mebelki... Szkoda, że nie można ich wszystkich dotknąć i zobaczyć... jedyne czego na razie jestem pewna to tego że chce białe mebelki :P Co więcej to się okaże:)

image
hej Kobitki :)
Czytałam Was chyba z godzinkę :P
Widzę, że wybieracie mebelki, ale Wam zazdroszczę :P Nasz maluch będzie musiał póki co zadowolić się łóżeczkiem i komodą (prawdopodobnie Klupś Safari ) i naszą obecnością w sypialni :D
Ale faktycznie teraz jest taki wybór, że szok, a ceny jeszcze lepsze ;/

Tydzień u rodziców, i niby powinnam być wypoczęta, ale moja rodzinka jest taka w euforii z powodu naszego bzyka że cały czas pytania, odwiedziny, przyjechałam do domku i poszłam spać :P Eh rodzinka :)

Ale jestem szczęśliwa bo już pod koniec tego miesiąca bierzemy się za odświeżanie pokoju, i szafę będziemy montować .
Nom i w marcu tatusiek obiecał, ze zabieramy się powoli za wyprawkę, więc jestem pełna nadziei :D

Azura cudowny brzucholek !!

Lecę się rozpakować :)
Pozdrawiam, do jutra :) buźka!
image
Pokoiki śliczne ale te ceny...
Ja dziś pół dnia spędziłam na oglądaniu : kuchni, sypialni, łazienek...nibyc cudowna sprawa ale zmeczyłam sie i jak w domu wszystko policzyłam co chce do nowego mieszkanka to sie za głowe złapałam o mężu nie wspomnę hehheheh ;)

Kate88 ja mam łózeczko i komodę z seri Klapuś Safari ;) polecam.
image
image
Bianka & Vincent ;)
Wy macie problem z mebelkami, a ja z wózkiem-mam taki mętlik, ze szok, az sni mi sie to po nocach:)
image
kate88,
my również kupujemy łóżeczko i komodę dla Synka i będą w naszym pokoju :)

Wózek już mam wybrany ale Akamara i tak mi się śnią po nocach wózki :)

Ale jestem wycapana... no szybko nie zasnę ;] będę buszować po meblowych, może znajdę coś ciekawszego :P

Pozdrowionka
no proszę, jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym pierwsza danego dnia o paranku was przywitała.
Tak więc witam serdecznie w ten piękny słonoczny dzień :)

ja zaraz uciekam do babci na naleśniczki - swoją drogą od jakiegoś czasu mam taki apetyt, że chyba zjadłabym wszystko....
ehhhhh
image
No nie wierze, juz po 9 a tu taka cisza??? :)

Azura, bedziesz dzis na wykladach? Podobno maja byc z pediatrą.

Mnie mój mąż wczoraj wieczorem rozczulił, bo głaskał brzuszek, całował a po chwili mówi.... mogłaby sie juz urodzić, juz sie nie moge doczekać az ją przytule i wysciskam :))))
A ja wtedy powiedzialam, ze niech jeszcze sie wstrzyma bo nie ma fury ani pokoiku :P i trzeba sie wziac ostro do roboty ;)

Jejka, zaczełam dzis 3 trymestr, 7 miesiac... ale czas pędzi :))
image

Hejka z rana :)
Ja już obudzona koło 6 :) zasnęłam koło północy i wystarczyło mi 6 godzin snu :P

Nulka, tak będziemy na wykładach, ma być o pielęgnacji noworodka z pediatrą.
Jeżeli chodzi o mebelki, to myślę jeszcze nad Marsylią :) http://www.pinio.com.pl/kolekcja/marsylia/2
No to sie pewnie spotkamy, ja bede dzis sama bez męża :(

Marsylia mi sie tez podoba, ale jesli chodzi o szafe to ten daszek jest nie do ściągniecia, wiec zadnych pudelek nie bedzie można postawic ani nic i troche szkoda miejsca... Łożeczko jest bardzo podobne, tylko tez ma ten daszek... a komoda chyba nawet bardziej mi sie podoba ;) ale przeciez nie rozkompletuje ;)
Fajne jest to, ze na tyc tabliczkach mozesz napisać co chcesz i u nas na łożeczku bedzie Oleńka ;) albo Ola.. ;)
I prawdopodobnie jak nie bedzie ich w trojmiescie, zrobimy sobie mała wycieczke do Poznania i tam oblukamy ;)

A apropo promocji, nie wiem czy to jeszcze jest, ale w Real jesli zrobisz jakiekolwiek zakupy, dostajesz razem z paragonem bon 10%,który można wykorzystać w srode... nie wiem czy to dzis jest, ale moj tata cos kupił w sobote i dostał.. wiec jak ktoś ma blislko, to warto zobaczyć :)
image

no właśnie komoda mi się w Marsylii bardziej podoba, a łóżeczka to sama zauważyłam że różną się w sumie tylko tym daszkiem ;]
U Nas też będzie tabliczka, Kubuś , albo Kuba :o)

Kupujemy łóżeczko, komodę i fotel bujany, to się na razie zmieści ;]
Racja z tymi daszkami na szafie, nic tam się nie położy, a sama teraz dużo trzymam na szafie , ale to będę myśleć później zawsze mogę ewentualnie dokupić szafę z Barcelony :)

Zatem do zobaczenia na Zaspie :)
Witam was wszystkie brzuchatki po pięknym weekendzie :)

Miałam 93 posty do nadrobienia :) Normalnie szał :) Jestem ciekawa ile wątków będziemy miały jak zaczniemy się rozpakowywać :)

Mam już wyniki glukozy i wszystko jest dobrze, bardzo się z tego cieszę :) Mogę nadal jest słodycze :D

Śliczne macie te mebelki, my w sobotę kupiliśmy szafę narożną do pokoju smyka. Mój tata jest kierownikiem sklepu meblowego i załatwił nam ją za grosze :) Szkoda że oni nie robią łóżeczek- to miałabym z głowy a tak muszę jeszcze poszukać :)

W sobotę byłam też u fryzjera- obcięłam włosy i zrobiłam sobie balejage :) Od razu miałam lepszy humorek :)

Mały wczoraj też mi dał do wiwatu cały wieczór kopał mnie w pęcherz a ja normalnie się bałam że nie dolecę do łazienki :) Śmiać mi się chciało na początku, ale potem to już do śmiechu nie było :). Co do snów to ja na razie nie mam, ale za to gdziekoliwek nie pójdziemy to wszyscy opowiadają o porodach i normalnie włos się jeży na głowie. Przez te ich gadanie ja też o tym coraz częściej myślę i zaczynam się lekko bać :/

Jutro przychodzi pani na moje zastępstwo i będę musiała ją zacząć przyuczać, a w czwartek jedziemy pierwszy raz na SR do p.Iwony Guć- zajęcia będą w szpitalu w Redłowie- takie zwiedzanie porodówki- jestem ciekawa jakie będą wrażenia.
image
Witam się i ja:) Wczoraj mieliśmy dzień pełen wrażeń i o 21.30 już spałam. Znajomi przywieźli nam kołyskę i szczerze powiedziawszy to chętnie bym ją już złożyła, tylko mąż mnie powstrzymuje. Muszę się również wstrzymać ze względu na malowanie w kwietniu.
image

image
Hej :)
Niby mam dwie głowy, bo swoją i Karolci, ale czuję się mimo to jakby mi ktoś pół mózgu wyciął bez pytania o zgodę.. :(
Właśnie się zorientowałam, że zapomniałam wysłać mojego zwolnienia do pracy. Dziś mamy już 5 marca, a ja u lekarza byłam 24 lutego :( FAK!
Zaraz podjadę na pocztę i będę się modlić aby wypłata znalazła się o czasie na moim koncie.
Wiecie może czy mogą być z tego powodu jakieś konsekwencje???
image
image
szczerze mówiąc to nie wiem czym to grozi :(

A u mnie był bardzo aktywny weekend- wreszcie piękna pogoda więc mała mogła się wyszaleć na spacerkach - tak szalała że wczoraj w ogóle nie spała i energii nie zabrakło jej aż do spania.

Fajne te wszystkie mebelki.
Myśmy nie kupowali nic poza łóżeczkiem - mam zamiar dopiero pokój meblować jak Elizka będzie miała 3-4 latka - póki co i tak śpi z nami w pokoju. Planuję jej przeprowadzkę jak wyjdą jej ostatnie dwie trójki.
Biała_katarzyno czas na dostarczenie zwolnienia lekarskiego to 7 dni, wydaje mis się że wszystko zależy od kadrowej jak to potraktują.

Generalnie jak u mnie zwolnienie nie dotrze na czas to ten okres traktują jako bezpłatna nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy, a gdy zwolnienie dotrze to ten czas nieusprawiedliwionej nieobecności w pracy doliczą do pensji z następnego miesiąca.

Bez paniki:) może najlepiej zadzwoń i powiedz że taka sytuacja się wydarzyła.
Skarbusia niestety jestem słaba z załatwianiem spraw przez telefon, więc chyba poczekam na to co się stanie hehe

Jakby co to numer do mnie też mają.
A to wszystko dlatego, że za dużo mam ostatnio problemów na głowie i ta sprawa musiała mi gdzieś ulecieć z pamięci.
image
image
BAKUŚ ZAPRASZA: RODZIC BLISKO NATURY
Cykl spotkań edukacyjnych w ośmiu polskich miastach, tj. w
Gdańsku (17.03.2012), PanDinek ul. Wawelska 10A/1
Bydgoszczy (24.03.2012), Akademia Szkraba ul. Gackowskiego 1c
Poznaniu (31.03.2012), Pracownia Gauganek ul.3 maja 49 c
Szczecinie (14.04.2012), Studio Tańca Kimama i Kawiarnia Tkacz Towarzyski ul. Tkacka 64d
Warszawie(21.04.2012), Fitness Club "GROCHÓW" Sala Zabaw Abawuś ul.Zamieniecka 90
Centrum Handlowe "Szembeka"
Wrocławiu (28.04.2012), Żłobek Niepubliczny WYSEPKA, ul. Szybka 6-10
Krakowie (05.05.2012) Famiga Ul. Lea 179
Olsztynie (12.05.2012) Filia nr 10 ABECADŁO C.H. "Alfa" Al. Piłsudskiego 16

Zapraszamy do polubienia http://www.facebook.com/Bakusie

I śledzenia wszystkich informacji na temat spotkań.

Zapisy pod numerem Tel. 792-443-052 Agnieszka Janiszewska

Spotkania poprowadzą eksperci, którzy poruszą m.in. tematy, takie jak: Dlaczego warto nosić maluchy w chustach?; BLW (Baby-led Weaning) - wprowadzanie pokarmów stałych do diety małego dziecka; Zabawy Akademii Szkraba czy kwestię diety starszaka.

wklejam, może któraś się skusi, ja idę raczej na pewno :)

Co do zwolnienia to wszystko zależy od pracodawcy, ja czasami po ponad tygodniu zanoszę i nie ma problemu. Raz mi tylko nie naliczyli zasiłku chorobowego, ale napisałam maila do kadr z prośbą o rozliczenie w najbliższym terminie i pieniążki po paru dniach były na koncie.
Wczoraj na kinderparty spotkałam kolejną mamuśkę zadowoloną z wojewódzkiego :)

Ja się właśnie zastanawiam czy urządzać młodemu pokoik czy na początku łóżeczko wstawić do nas do sypialni...
Na razie pokoik dla bąbla to tzw. pokój gościnno-biurowy, jest tam tylko wielka wersala i spore biurko. Sama już nie wiem. W oddzielnym pokoiku dla małego byłoby chyba wygodniej niż u nas w sypialni, bo w sypialni jest wyjście na taras- przez lato prawie non stop otwarte drzwi, poza tym chociaż jedno z nas (rodziców) mogłoby normalnie spać.

W salonie mamy dużą kanapę, po rozłożeniu i dostawieniu pufy mogą na niej spokojnie spać 3 os.
Przeanalizuję to jeszcze z mężem jak wróci, a wraca w czwartek yupiiiiiii :))))))nawet załapie się na czwartkowe SR, co prawda będzie tam przysypiał po parunastogodz.podróży, ale będzie:)

Fajne te mebelki co wstawiacie, tylko z jednego kompletu chciałabym jedno a z drugiego coś innego...ehhh
imageimage
Dziewczyny jestem przerażona, odebrałam wyniki glukozy i mam glukozę 50 g po 1 h- 166, a norma to chyba poniżej 140. Wizytę mam dopiero w środę i mam już taki bałagan w głowie, że szok...........
image
Jolaa - no to zrób jeszcze 75g - ważne jaki wynik będzie po dwóch godzinach .... Jak jutro zrobisz to akurat na środę będą wyniki.
jestem załamana, mam nadzieję, że mojemu dziecku nic złego się nie dzieje............
image
Jolaaa głowa do góry!
Czytałam o cukrzycy ciążowej, że jeśli jesteś pod stałą opieką lekarza to nie jest to wielki problem, na pewno odpowiednia dieta i częste kontrole. Nie martw się, na pewno będziesz miała jeszcze badanie 75g glukozy i wtedy się okaże.
imageimage
Lekarka odpisała mi, że czeka mnie dieta niskoglikemiczna, a reszta podczas wizyty lekarskiej...
image
Jolaa, zrób dokładnie jak mówi nikaa, od 50 juz się odchodzi, najbardziej miarodajne jest 75.
W środę zapewne lekarz Ci zleci zrobienie 75, także jak go ubiegniesz wyjaśni sie czy to cukrzyca ciążowa czy nie i w razie czego przejdziesz na dietę i będziesz badać pozom cukru.

Ja biorę się za porządki i parę rzeczy przestawić, muszę zacząć spać po drugiej stronie łóżka, bo mam już problem aby się przekręcić z zaporą w postaci kojca vel. kochanka...moje Kochanie robi się chyba zazdrosne że tak go ściskam między nogami ;) hahaha
Tak jak pisze nilkaa zrób może sobie glukozę 75g po dwóch godzinach, bo Doktorka to i tak Cię pewnie wyśle na powtórkę.
A jeżeli dalej będziesz miała podwyższony wynik to z tego co się orientuję będziesz najpewniej na diecie cukrzycowej i chyba będziesz musiała badać sobie poziom cukru.

Co prawda nie wiem jak wysoki poziom cukru może wpływać na dziecko, ale może do wizyty postaraj się wyeliminować z diety cukry, pieczywo, smażone mięso i zbędny tłuszczyk (masło, olej).
image
image
Witam kobitki :) Ale dziś pięknie na dworze, um... nawet skusiłam się na śniadanko na balkonie :D W płaszczyku i po 7 min zimna herbata, ale podobało mi się :P Tatusiek jak wrócił z pracy (pracuje przeważnie od 3 do 11, a dziś sobie poleniuchowałam dłużej :D ) to tylko stwierdził, że ewidentnie mnie nie potrafi zrozumieć :D Ale do towarzystwa dołączył :)

Jolaa- spokojnie nie denerwuj się, stres nie jest wskazany :) Tak jak wcześniej dziewczyny pisały, zrób tą drugą glukozę. Tylko się nie denerwuj!!

Akamara- oj co mętliku wózkowego to mój facet stwierdził, ze on już się na wszystko zgadza co wybiorę, byle bym wybrała :D
Najpierw chciałam wózek 2w1 na wahaczach, potem stwierdziłam, że dużo miejsca w aucie zajmować będzie, więc stwierdziłam ze może coś typu Xlander Xa, ale zdania mi się odmieniły i znowu wróciłam do wózków na wahaczach, przy czym nowym pomysłem był zamysł kupna drugiego wózka mniejszego na wyjazdy (mieszkamy daleko od jednych i drugich rodziców, więc wyjazdy będą dość częste), a teraz znowu doszłam do wniosku, ze bez sensu kupować dwa wózki, tym bardziej że te małe mają mniejsze kółka a u rodzinki to i do parku, nad jeziora i na działeczkę można iść- małe kółka się nie sprawdzą w tym terenie. Więc dziś znowu wróciłam do xlandera :D A chłop przy śniadaniu stwierdził tylko, że on już się na wszystko zgadza :D

Jonka 6- własnie chcemy kupić tą komodę i łóżeczko z szufladą firmy Klupś Safari, te z żyrafką, albo ewentualnie w misie :) Podoba mi się jeszcze regałek, ale to może w przyszłość, bo potrzebny nie jest, tylko mi się podoba :p i fajnie, że serię można rozbudowywać :) Więc jak już dzidzia będzie starsza i zrezygnujemy z sypialni na rzecz bzyka, to będzie można z tej samej serii dobierać, choć z drugiej strony motyw misia/żyrafy do ilu lat będzie dziecku odpowiadał? Ale to już odległaaa przyszłość :D Póki co kochamy nasze wielkie łoże i tatusiek nawet nie chce słyszeć że kiedyś będzie się go trzeba pozbyć i zadowolić się kanapą/sofą w dużym pokoju (mamy2pok mieszkanie :) )

Olala ale się rozpisałam :D
image
kate, dobre z tym wóżkiem, to myślałam że ja jestem tą wymyślającą :P

dobraaa, już mnie nie ma :D
heh ja jeszcze nie myślę nad wózkiem- jak będzie wiosna to wtedy zrobimy rundę po wszystkich sklepach i coś znajdziemy. Na razie el nino z babyactive jest moim faworytem ale może mi się odmieni :)

Jestem po pierwszym dniu szkolenia mojej zastępczyni- miała być jutro pierwszy dzień ale przyjechała dzisiaj- chyba jest z lekka przerażona :) Na dzień dobry dostała dużo suchych wiadomości i chyba troszkę się wystraszyła :) mam nadzieję jednak że sobie poradzi i będę mogła spokojnie odpoczywać na L4 no nic mamy 2 tyg i 3 dni musimy dać radę :)

Na razie szukamy okna do pokoju malucha i wybieramy kolor ścian :) Jak fajnie że zaczyna się już coś dziać :)
image
Jolaa nic sie nie denerwuj- duzo kobiet w ciązy cierpi na cukrzyce ciążową-na pewno bedzie dobrze.

Azura ja zamówiłam taki: http://www.doz.pl/apteka/p5801-Olej_ze_slodkich_migdalow_Profarm_100_ml - ciekawe czu zuzyje całe 100ml:)

sylwiaagnieszka mam wrazenie,że pracujemy w tej samej firmie, pakiet w lux-med, a do tego jak piszesz o kadrach to tak jakbym czytała o swoich:)
image
Jola,
nie martw się za bardzo tym wynikiem,
przede wszystkim jest dość niski, a co za tym idzie do regulacji dietą :)
a dieta jest naprawdę spoko i do przeżycia.
moje 3 koleżanki mają cukrzycę ciążową, i wszystko bez problemu,
cukrzyca zasadniczo nie wpływa na malucha, szczególnie taka kontrolowana.
image
Dzięki Akamara, ciekawe czemu mi nie wyskoczył, może że pisałam "olejek" :/

Ale dziś ludu w tym szpitalu, no szok...
za dużo to się nowego nie dowiedziałam, cieszy mnie tylko że dzidziuś leży skóra do skóry przez 2 godziny, bez badania, zależało mi na tym.
agusia85, mogłabym prosić nr telefonu do SR p.Guć? czy to trzeba bezpośrednio w szpitalu się zapisywać?
Akamara BPH?
U nas też dzisiaj na SR mówili, że dzieciaczek leży 2h na mamie :)
W ogóle podoba mi się w tej SR, jeśli taka atmosfera panuje na porodówce to ja żałuję, że będę miała cesarkę. Dzisiaj mieliśmy o porodzie, trochę śmiechu było, zwłaszcza jak babka opowiadała o dziwacznych sytuacjach z porodówki. Znowu dostaliśmy gratisy- butelkę lovi, wkładki laktacyjne + ulotki.
W czwartek będziemy ćwiczyć, tatusiowie też :P
Endokrynolog-gin. (ta o którą mam mieszane zdanie) jak mnie zobaczyła to powiedziała, że na pewno mam cukrzyce, bez badania zabroniła jeść słodyczy, a stwierdziła to po lekko spuchniętych dłoniach...
imageimage
Agusia85 my też będziemy na porodówce w czwartek:) Już się nie mogę doczekać:) Może Madzia w końcu urodzi-ma termin na 8 marca:)
Wiecie dziewczyny tak czytam i powiem Wam, że te szkoły rodzenia to dobra sprawa, naprawdę można się dowiedzieć tam wielu rzeczy i rozwiać wątpliwości:) Oczywiście jak słyszę teksty, że kiedyś nie było szkół rodzenia i też jakoś sie rodziło to mi się włosy jeżą na głowie:)
Jeżeli chodzi o tą cukrzycę to nie martw się... na pewno lekarz bedzie wiedział co robić i myślę, że ten wynik nie jest jakiś gigantyczny, tak czasem bywa, ale głowa do góry:)
image
Kate88 no ja mam z żyrafką ;) szafa tez jest w planie ale jeszcze mamy na to czas ;) łóżeczko też chcialam z szufladą ale mam bez i sprawdziło.
image
image
Bianka & Vincent ;)
a ja pozdrawiam z Bydgoszczy ;))
jakoś dałam radę pkp dojechać
chociaż ciężko było ze względu na tłok

czytam i czytam i mam mętlik w głowie
byłam już prawie zdecydowana na bellamame a tu prosze taka analiza i mi prawie przeszłoheheheh

ja dzisiaj zakupiłam sobie w c7a spodnie na wyprzedazy i sie ciesze
a mama mi z dojczów przywiozła całą wyprawkę ... jest tylko jeden zdecydowany szkopuł .... wyprawka dla malucha urodzonego jesienią hehehehehhehe łącznie z puchatym misiowym kombinezonem hehheheh
na 50 cm i co ja z tym teraz rzrobie hehehheheh
ciekawe czy udało mi się fotke wkleić ;-)
Jeżeli tak to to jest 28tc

http://img707.imageshack.us/img707/5624/img0032male.jpg
image[/url]
image
oj ale miałam czytania... Naoglądałam się dziś mebelków aż mam wrażenie że cały internet przeczytałam :P Mi również podoba się klupś safari i te z misiem, no i cena nie zabija:)Drugą część dnia spędziłam na szykowaniu słodkich pieluszek :P Jak mi sie uda to pojawi się zdjęcie :P Jakby któraś z Was zechciała to te są do kupienia :) taki fajny prezent na baby shover, chrzciny czy roczek :)

image

Uploaded with ImageShack.us

image
próbuje jeszcze raz :-)

image[/url]
image
super brzusio mała :)
image[/url]
image
Za drugim razem chyba się nie załadowało :) ja mam prawie taki sam brzucho w 22tc :P

image
ale nie mogę bezpośrednio fotki wstawić :-/
image[/url]
image
ale brzusio ;) chyba tez zaraz wstawie he he
image
image
Bianka & Vincent ;)
image

Może synek się wgra :-)
image[/url]
image
teraz brzusio :-)

image
image[/url]
image
Ale sliczny :) Gratuluje :))
:-)

image
image[/url]
image
Dostałam aparat i zaczynam nadrabiać robienie fotek :-)

dzięki za gratulacje :-)
image[/url]
image
image

udalo sie??
image
image
Bianka & Vincent ;)
Jonka Twój brzusio też super :) Chyba jutro ja będę szalała z aparatem :P

image
jonka super fotka i brzusio :-)
image[/url]
image
no reszta dawac fotki ;)

Polecam duzo fotek z brzuszkiem to super pamiatka ;) moze nie robilam sesji u fotografa robil mi mąż ale wyszla super ( z wczesniejszej ciąży) teraz tez mamy w planie ale troszke pozniej, no i odlew z gipsu obowiazkowy ;) uwielbiam takie rzeczy
image
image
Bianka & Vincent ;)
Odlew z gipsu świetna sprawa :) Ja na sesje wybieram się do koleżanki, ale to jeszcze trochę :) Poczekam, żeby jeszcze troszkę urosnąć:)

image
ale słodkie te wasze brzuszki :)
image
image
Super brzuszki!! Może trudno w to uwierzyć ale ja jeszcze nie mam żadnego zdjęcia z okresu ciąży :( Zawsze czuję się taka jakaś nieatrakcyjna i przekładam fotkę na później, które później nie następuje :) Ale muszę się sprężyć i poprosić męża aby zdążył przed porodem.

Co do szkoły rodzenia to ja pisałam do p.Iwony maila ale kazała przyjść na zajęcia i wtedy się zapisać. Więc zgodnie z tą radą w czwartek się wybieramy i zapisujemy. Pomelo a wiesz dokładnie gdzie jest to czwartkowe spotkanie?? Bo tam jest napisane że przy izbie przyjęć szpitala morskiego w redłowie. Jeśli wiesz to może mi wytłumaczyć jak tam dojechać samochodem? Będę jechała z Gdyni Witomina. Z góry dziękuję za pomoc :)

A mnie czeka kolejny dzień z praktykantką... ehh
image
Super Brzuszki!!!
Ja z fotografowaniem siebie w czasie ciąży mam niestety tak jak Agusia. W ogóle uważam, ze ciąża jest zdecydowanie przereklamowana...tzn nie mogę się doczekać mojej Malutkiej i kocham ja najbardziej na świecie. Ale ciąża to dla mnie koszmar. Cały czas źle się czuje, prawie nic fajnego nie mogę robić i wyglądam jak hipopotam. Chyba nie umiem być Matka Polka :pppp
Witam z rana :) Dziś kontrolna wizyta u ginki, potem joga dla brzuchatek i praca. Najbardziej z wizyt cieszy mnie słuchanie serduszka Tolka i już nie mogę się doczekać.

Sesję zdjęciową brzuszka planuję za około miesiąc, niech jeszcze urośnie. Zdjęcia zrobi mi mąż.

Zaraz po urodzinach też planujemy zrobić sesję malucha, coś w tym stylu:

http://kelleyryden.com/index2.php

Kocham te zdjęcia i Chciałabym aby nasz Tolo tez takie miał :)
image
Cześć mamuśki!!
Brzuszki przecudne! :) Postaram się dziś zbałamucić męża żeby i mój pstryknął to wiieczorkiem wrzucę.

Zaraz śmigam na połówkowe do Puzio i na nagranie płytki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale powiem Wam,że tak jak w ogóle się nie bałam tego badania, tak teraz zaczynam czuć niepokój. Mam nadzieje, że dziś nam potwierdzi co tam w brzuszku siedzi :)

Agusia ja dziś jak wrócę do pracy po badaniu tez będę miała tą dziewuszkę do przeszkolenia :)
image
Cześć Dziewczyny! Witam wtorkowo. U mnie za oknem troszkę śnieg sypie,ehh. Gdzie ta wiosna?!

Śliczne są wasze brzuszki. Widzę że muszę nadrobić temat ze zdjęciami bo mam tylko jedno z brzuchem. Wtedy też się Wam pochwale :)
Hej brzuchatki :-)
My wczoraj byliśmy w końcu na nagraniu w INVICCIE i było po prostu super :-)
Mały wyjątkowo współpracował i ładnie się pokazywał :-)
Trochę czasami zasłaniał buźkę ale za chwile odsłaniał i nawet kciuk przez chwilę ssał :-)
fotkę z nagrania wstawiłam tu wczoraj wieczorem :-)
Trochę nas "nastraszył" bo zauważył że nereczki są trochę za duże ale możliwe że jak mały zrobi siusiu to wszystko będzie ok ale kazał mi na to zwrócić uwagę przy następnym badaniu.
Przyszły tatuś strasznie się przejął i później o niczym innym nie myślał ale ja staram się być dobrej myśli i czekam na następną wizytę, Oczywiście się denerwuje ale nerwy nic tu nie pomogą więc staram się być spokojna.

Jeżeli chodzi o sesje z brzuszkiem to ja bardzo chciała bym mieć za około miesiąc, uwielbiam fotki i z córcią też miałam sesje- mam nadzieje że tym razem też się uda :-) a jak nie u znajomych to sami coś zrobimy :-)

Ale się rozpisałam :-)
Miłego dzionka życzę
image[/url]
image
Cześć brzucholki,

co do tej glukozy, pisałam z lekarką i napisała, że będę musiała po prostu stosować dietę niskoglikemiczną, czy jakąś taką. Więc na spokojnie do tego podchodzę. Pierwsze badanie cukru na początku ciąży było w normie, więc liczę na to, że z czasem mi się unormuje, spadnie.
Najgorsze jest to, że podczas ciąży mam mega chęć na słodkie i sobie tego nie odpuszczałam, no a teraz będę musiała się kontrolować. No, ale nie ma tego złego...Dzisiaj na Oruni pruszył śnieg:P
image
U mnie na Kowalach cały czas delikatnie prószy śnieżek , ale ja chcę już wiosnę !!! :-)
image[/url]
image
hej Dziewczyny,

sliczne brzuszki! Musze tez sobie porobic fotki - juz mam tak przeogromny brzuch, ze moglibysmy sie juz umowic z mezem na zaplanowana sesje u kolezanki fotograf. Elfik, te zdjecia maluchow sa przepiekne! Troche moze karkolomne z takim noworodkiem, ale sliczne;)

A czy ktoras z Was zamierza robic babyshower..? Do tej pory widzialam tylko na amerykanskich filmach, ale w sumie to fajna rzecz i moznaby podostawac troche przydatnych rzeczy;)
Ostatnio bylam pierwszy raz w zyciu na pepkowym, ale to byla troche inna sytuacja, bo maluch - wczesniak jeszcze byl w szpitalu na obserwacji, a oboje rodzice w domu, wiec zaproszeni byli i faceci i babki:)
imageimage
Witam :)
ja chyba za późno wstaję, żeby się na ten śniag załapać :)
image
Hej laseczki :)

Brzuszki macie śliczne, ale jak tak patrze, to mój jest mniejszy a juz sie ledwo tocze ;) az strach pomyslec co bedzie poźniej ;)
Ale tez zmusze męża lada dzien, to pstryknie i wrzuce :)

Takiej typowej sesji z brzuchem raczej nie bede robic, ale fotki noworodka/niemowlaka na 100% tak :) choćbym miala nie jeść 2 tygodnie znajde te 200zł ;) albo może jakis groupon sie trafi ? :)

Te torty pieluchowe są fajne, my z kolezankami same taki zrobiłysmy dla 4 kolezanki i wyglądała na bardzo zadowloną :)
A baby shower.. raczej nie planuje, pępkowe planuje mąż, ale mówi, ze postawi alkohol, zamówi pizze i przyjedzie do mnie i do małej ;)

ej laski, działa wam poczta na wp ? bo odebrac moge ale kurcze wysłać maila nie, a prowadze konwersacje z panem z Pinio ;)
image

Wow jakie fajne brzuchole :) Ja straciłam ochotę na cokolwiek, mam doła, mąż powiedział, że przełożyli mu powrót do domu. D...d...d..., znowu będę musiała iść sama na SR, wczoraj jako jedyna byłam w pojedynkę i przykro mi się zrobiło z tego powodu.

Też nie widziałam śniegu, ale jakoś nie smucę się z tego powodu, najchętniej zobaczyłabym go dopiero w listopadzie :P

Mój malutki od wczoraj rozbrykał się i prawie ciągle tryka mnie w prawy bok, kotka zaczęła się zastanawiać co się dzieje tam w środku, oby tylko polować nie zaczęła hehe.

Odstawiłam słodycze (czasami na coś się skuszę) i moja waga zaczęła stać w miejscu, wcześniej pochłaniałam tego naprawdę sporo zwłaszcza wieczorami.

Dobra, muszę wziąć się w garść i jechać na zakupy bo lodówka prawie pusta, choć nawet apetyt straciłam.
imageimage
Sylwia, lipa z przyjazdem meza :((((( wspolczuje
Moze wez jakas kolezanka na SR, zawsze razniej...
Witam dziewczyny :)

W centrum Gdyni też zaczęło prószyć... A wczoraj pod wpływem słoneczka chciałam ciepłe buty chować :P Mi się wydaje że baby shower to świetna okazja na skompletowanie wyprawki czy ogólnie potrzebnych rzeczy a przy okazji takie babskie spotkanie:) Przecież później będziemy niedostępne przez jakiś czas i nie będziemy miały tyle czasu dla koleżanek...Przy okazji można odlew z gipsu zrobić, objeść się pysznymi słodkościami itd :P co do słodkiego to każda okazja jest dobra, nawet jej brak he he :) Co do mebelków, czy któraś z Was wie coś o firmie drewex? oni mają podobny zestaw do klupś safari..

image
Sylwia głowa do góry, ja pewnie też będę chodziła sama bo mąż pracuje całymi dniami...Gdzie chodzisz na SR?

image
Ja miałam babyshower - fajna imprezka z tego wyszła :), jeszcze nie wiem czy teraz zrobię ale raczej tak, czemu nie - dodatkowe spotkanie z przyjaciółkami - potem już czasu na takie plotki brakuje.

Ehhh- a mi się ostatnio nic nie chce - ani w pracy ani w domu, strasznie się rozleniwiłam i nie mam pomysłu jak sobie z tym poradzić :(.
SylwiaAgnieszka, dobry pomysl z tym wzieciem kolezanki, tez mi sie zdarzylo, jak chodzilam na SR przed porodem Mai i bylo fajnie, bo Ona miala wiekszy dystans i bylo wesolo:)

Dziewczyny, w tym miesiacu pracodawca przeslal mi tylko czesc kwoty z wynagrodzenia chorobowego, a reszte powiedzial, ze da mi ZUS (skonczyly sie, te 33 pierwsze dni zwolnienia).
Orientujecie sie, jak to wyglada - tzn. jak dlugo to trwa nim dostane pieniazki z ZUS-u? I czy cos sama musze w zwiazku z tym zalatwiac..? Pamietam, ze juz ktoras z Was pisala, ze bardzo dlugo na to czekala...
imageimage
Sylwia, a duzo później mąż wraca ?

ja juz wczoraj bylam w adidasach ale pod wieczór troche zmarzłam :/

Właśnie zmierzylam sie w pępku- 100 !! :(
image

ja tez mysle, ze to fajny pomysl z babyshower, tylko zadna z moich kolezanek tego nie robila, wiec nigdy na takim nie bylam...
Taka nasiadowka w domu? Robi sie jakies specjalne zarcie, wystroj, konkursy..?:))
imageimage
banka, raz dostaje 2 dni przed ostatnim dniem zwolnienia, raz dostaje 2-3 tygodnie poźniej :/ nie wiem od czego to zależy...
image

Drewex i Klups to dwie glowne polskie firmy produkujace lozeczka (mebelki) dla dzieci. Obie maja bardzo dobre opinie.

Mi tez poczta nie chodzi na WP i zaraz mnie cos trafi - to sie stanowczo za czesto zdarza, wieczny problem z serwerem, gryyy
image
image
15 sierpnia 2009
Makuszka dzięki za informacje :) Czasami to się czuje taka zielona we wszystkim :) Baby shower robi sie w domu, najlepiej kupić jakieś ciasteczka, słodkosci, ogórki:P Musi być przyjemnie a nie męcząco(stanie przy kuchni)_ można jakieś konkursy, piccolo:P Przede wszystkim super czas z koleżankami :)

image
ja robiłam u siebie w domu - żarcie w większości poprzynosiły koleżanki - ja już nie byłam na siłach dużo robić :)

Było kilka konkursów ...
Witajcie :) :) : )
No w końcu pojawiły się brzuszki :D Śliczności :o)

Mała757, no piękne zdjęcie Synka, super że tak ładnie się Wam ustawił :)

Nulka, daj znać co tam ustaliłaś z Pinio :) My mamy na razie 91 cm w brzusiu :P

W dzień jest ładnie, ale pod wieczór to można zmarznąć ...bryy
Mi sie zawsze mażyła sesja z brzuszkiem, ale mam w miare zdolnego męża to mi akurat wczoraj popstrykał kilka fotek i musze wam powiedziec,ze jestem bardzo zadowolona (zaraz poszperam to moze ktores sie nada zeby tu wrzucic), a kasiore, ktora miałabym wydac na sesje z brzuszkiem przeznacze na sesje z malutką Aurelką-przesliczne sa takie zdjecia z noworodkami-Nulka tez licze na jakis grupon:)

Ja z zusem nie pomoge, bo kase dostaje od pracodawcy, zawsze na czas.
image
ja co do baby shower mam trochę mieszane uczucia, bo mam trochę wrażenie, że się ludzi naciąga na przeznty - no bo tak naprawdę zasadą tej imprezy jest przsyniesienie czegoś dla maluszka.
ehhhh, sama nie wiem, a z drugiej strony pewnie z przyjemnością kupuje się taki prezent....
ja chyba sobie odpuszczę poprostu

mam dzisiaj takiego lenia, że sama za siebie nie mogę, nawet nie chce mi się wyjść z domu na krótki spacerek (co mi się nie zdarza) ani zrobić obiadu,
nic, do 12 laba a później na spacer i do roboty :)
dziewczyny, które są na zwolnieniu, wy też tak macie, że jak siedzicie w domu to czujecie się odpowiedziane, żeby było obiad i żeby było czysto? bo dla mnie to nowe uczucie :)

aaaa, i w związku z moim obawami umówiłam się w piątek do lekarza, niech jeszcze raz upewni się a ja razem z nim, że szyjak trzyma :)
trochę jestem histeryczna ale trudno
image
Zapomniałam się pochwalić :P Właśnie pan demontuje nam kabinę prysznicową( mieliśmy wyciek) i po 3 latach walki z mężem będę miała wannę:)))))))))))))) maleńką ale zawsze :)

image
Mikulka ja też jestem na zwolnieniu i mam czasami wyrzuty sumienia że sobie leniuchuje zamiast cos zrobić... Pewnie dlatego zapisałam się na jogę i takie tam, żeby nie było że dom nie jest idealny :D

image
Heh, ja chwilami zaczynam przypominać kurę domową i bywa że jest mi źle że nie zrobiłam obiadu :D :D :D

Wiecznie bym tylko sprzątała, nie wiem czy już syndrom wicia gniazda mi się włączył, ale zaczynam się pozbywać zbędnych rzeczy, przemeblowywać na rzecz nowego Lokatora :o)
Syndrom sprzatania to mam cały czas, gorzej z gotowaniem :P Teraz pan kafelkarz mi nabrudzi a później remont to będę miała co robić :P
Pozazdrosciłam Wam brzuszków więc i ja swój wklejam :)

image

image
Azura mam tak samo:) Codziennie ze ściereczką, zamiatanie etc...
No, ale tak jak mówisz to chyba ten syndrom- powoli nas dopada:) Co do obiadków, to na co dzień jakiś kremik z brokułów+ drugie danie. No,a teraz dochodzi jeszcze podwójna robota, bo dla siebie muszę nieco inaczej gotować. Tak więc dzisiaj mój mąż- schaboszczaka, o którego się upomina a ja zapiekaną rybkę:) Żal mi tylko mojej Nutelli- taka samotna w szafce stoi.
image
Ja w brzucholku mam już 108cm :-)
myślałam że mały leży już głową do dołu bo brzuch mam jakoś niżej ale okazuje się że jednak nadal głowe ma u góry
image[/url]
image
Super Brzusio talkosia, ale jeszcze przed Tobą wielkie buum :) mi w tych tygodniach brzuch zaczął rosnąć w oczach ;]
a ja w brzuszku mam zaladwie 91 cm:)

image

image
no ja też mam ochotę wywalać wszystko jak leci, łącznie z ciuchami - obiecałam sobie wprowadzić system angielski - duże zakupy na wyprzedażasz a to co podniszczone wywalam i już :)
zacznę od kolekcji 40 par butów i zmniejszę ją do 15, plus z 3 pary sobie do kupię :)

talkosia - widzę, że pępek przekuty był, mój też ale kolczyka się pozbyłam tak w 14 tygodniu :)
image
Jolaa ja chętnie tą nutelle przygarnę :))

a mi to właśnie odwrotnie muszę się zmuszać żeby gotować bo najzwyczajniej nie chce mi się stać w garach, o tyle dobrze że mały je to co my to nie muszę podwójnie gotować, chociaż i tak zupka i drugie musi być.
Mam nadzieję że mi się też włączy faza na sprzątanie bo teraz to bym najchętniej się leniła a niestety nie ma takiej możliwości.

Akamara, super fotka :) no ja też mam 91, ale mój jest typowo chłopięcy czyli bardziej do przodu :)

A to mój kopiący Kubuś http://www.youtube.com/watch?v=lh5f3VLn93s :o)
Madziuska, wyprzedziłaś mnie z tą Nutella, ale jakby jednak Madziuska zrezygnowała,to tez jestem chętna ;)

Ja troche z nudów, troche chyba z tego ze za duzo czasu jestem w domu to co 2 dzien odkurzam,kurze, sprzątam łazienke.. jednak samo pomieszczenie kuchni wzbudza we mnie odrzucenie... :/ nie tylko gotowanie, ale ogolne nawet ogarniecie... takze czasem sie zmuszam do obiadu, ale nie codziennie... mąż na tym troche cierpi, no ale cóż... potem bedzie mało czasu, wiec niech sie przezwyczaja ;)

Akamara, ładnie sie rozrosłaś ;) a tak narzekałaś na mały brzusio :P ale fotka jak na męża nie fotografa super :)
Ja jak zaczynałam ciąże to mialam koło 90, troche załuje, ze nie zmierzylam sie wcześniej no ale trudno ;)
Ale tez ostatnio robiąc porządki znalazłam moje ulubione dzinsy i tez weszłam na luziku, nawet luźniejsze sie zrobiły.. i nawet sie zapiełam pod brzuchem, tylko ciaaaasno bylo ;)

Azura,a jak Ci sie na SR podobało ? Mialas może różową chuste na szyi ? ;)
image

Nulka jak miałaś glukoze badaną to wyniki były u dr od razu czy musiałaś je odbierać, mi ostatnio powiedziały że od razu do dr powędrują, a wcześniej tak nie było i się zastanawiam czy jechać szybciej dziś i się dowiadywać czy na spokojnie bo będą już w karcie :)

hey nulka, no dużo ludzi, trochę taka masówka :] Nie miałam chusty, my schowaliśmy się pod oknem na samym końcu, także słabo widoczni byliśmy :P
za tydzień karmienie i chyba daruje partnerowi wyprawę ze mną, a Ty nulka będziesz brała męża ?
Madziuska, wynik jest u położnej, wiec musisz u niej powiedzieć... ona ma w koszyczku :)

Azura, to Cie nie widzialam, bo siedziałam na samym przodzie za słupem ;) a zostałaś na rozmowie z ta babeczką o krwi pępowinowej ?
Moj maż ma w poniedzialek wolne, wiec pewnie bedzie chciał pojechać bo on lubi ;) ale moze faktycznie zagonie go do malowania pokoiku ?

Niech ta poczta zacznie działać, bo moje negocjacje nie mogą dojść do skutku i zaraz mnie cos trafi !! :/
image

nulka dzięki, to na spokojnie pojadę o ile się przedrę przez te korki bo to godziny szczytu będą :)

Azura nieźle już kopie, mały piłkarz może siedzi u Ciebie w brzuszku ;)
Kiedy mąż wraca- któż to wie :/ Niestety często są opóźnienia, wiele razy zdarzało się tak, że w dzień powrotu lub w następny mieliśmy jakąś imprezę tj. ślub, Michał miał zdążyć i d... wychodziła, ja kiecka kupiona, kosmetyczka zaliczona itp. wrrrr...Powinnam się już przyzwyczaić, we wrześniu będzie już 5 lat jego pływania. No trudno, opuszczone zajęcia w SR mogę odrobić w kwietniu, zobaczę jaki humor będę miała w czwartek, chodzę do Dobry Początek w Mama i ja.

Co do porządków i wyrzucania ubrań i innych zbędnych gratów to się przyłączam, ale myślę że robię to z nudów. Obiad codziennie musi być, choć gotuję tylko dla siebie, no może nie tylko ;)

Dzisiaj biorę się za sprzątanie mieszkania, obiad został z wczoraj, więc mogę oddać się myciu podłóg.

Foteczkę też może jakąś wrzucę, muszę tylko wyciągnąć aparat, a co tam idę teraz to zrobić :)
imageimage
Dziękuję dziewczyny, w sumie ta fotka to taka mała probka mozliwosci mojego mężusia:)

My na SR mielismy juz wyklad z karmienia i u nas położna zapowiedziała,ze przychodzimy bez panów i szczerze mówiac dobrze, bo to temat typowo dla kobitek, takze Nula jak sie uda zagonic męża do malowania to chyba lepiej na tym wyjdziecie:)
image
Madziuska, ostatnio mialam 40 min opoźnienia, wczesniej 2 godziny wiec napewno wyrobisz sie pomimo korków ;) hihihi

Azura, masz małego piłkarza :) Moja wczoraj mi zrzuciła miske z sałatką, a jak wzielam telefon zeby nagrac to zastygła i koniec fikania i na filmiku nic nie widać... :( wredtoka mała- po mamusi ;)
image

Azura ale fajnie ten Twoj Kubus dał sie nagrac, bo moja córa tak jak Nulki jak tylko tele laduje w łapkach to koniec ruszania sie:)
image
Jesteśmy i my :) W wersji "po domowemu"

image

image

image

imageimage
Dzięki Dziewczęta :) my cały czas mówimy że to będzie piłkarz, debiutuje na Euro 2012 :D

No Sylwia, Wy również zdecydowanie do przodu :) urośliście od spacerku :)
Naprawdę śliczne macie te brzuszki :)))))
Sylwiaagnieszka, mam kilka koleżanek, których mężowie pływają lub pracują gdzieś zagranica i wszystkie maja takie spostrzeżenia jak Ty. Pewnie taka praca ma wiele plusów, ale kobietom ciężko, zwłaszcza w takim okresie jak ciąża...za to pomyśl jaka będzie miał niespodziankę jak zobaczy Cie z dużym brzuszkiem...bo teraz to chyba najbardziej widać u nas zmiany.
Kolczyk w pępku też wyciągnęlam pewnie około 14 tyg. :P Troszkę dziwnie po kilku latach zobaczyc swój pępek bez tej ozdoby :) Sylwia suuuper brzusio :) Ja już mam 90cm a to dopiero początek he he

image
kurcze, ja tak patrze na te wasze brzusie i mój jakiś taki mizerny, mimo, że młoda duża....
no ale może jeszcze wystrzeli :)
image
Mój wystrzelił jakos 22-23 tydzien, wiec pewnie wszystkie sie doczekamy ;) Do 20 tygodnia prawie w ogole nie bylo widać ciąży, bardziej to jak wzdęcia wyglądało... ;)

Sylwia, zdecydowanie urosłać od ostatniej fotki ;) hihi

Słuchajcie a co z tym spacerkiem do Parku ? :) Są jakies chętne ?
image

Mikulka to przez cycki :P
Nie jest powiedziane, że każda z nas będzie miała duży brzuszek. Właśnie wczoraj na SR babeczka mówiła, że drobniutkie kobiety rodzą duże dzieci i nie ma to wpływu na przebieg porodu, bardzo często większe panie mają problemy z porodem. Tak samo jest z brzuchem, z małego niepozornego brzuszka może urodzić się dorodne dziecię.

Ja powoli rozładowuję swoje frustracje, poznęcałam się nad odkurzaczem a teraz kolej na mopa :P Od razu robi się lżej na sercu.
imageimage
Ja chętna na spacerek, czekam na termin. Mój jest wielki jak na swoje 23 tyg., widocznie taka moja uroda, tylko mam nadzieję, że dam radę toczyć się na końcówce. Być może mam duży bo mój maluszek nie może rozgościć się w całym i gniecie się tylko w prawej części, w macicy mam pokaźną przegrodę i lewa jest pusta.
imageimage
kurcze, śmiesznie to jakoś się układa.
ja osobiście byłam pewna, że w ciąży będę miała wielki brzuch, będę się ledwo ruszać i przytyję 45 kilo. no ogólnie byłam pewna, że będę słoniem lub wielorybem. a tutaj okazuje się, że nie jest tak źle.
ale gadał z babcią (a do niej jestem najbardzie podobna) i on mów, że jak w 50 roku urodziła moją mamę w środę w domu oczywiście to w niedzielę się ubrała w garsonkę obcisłą z przed ciąży i poszła do kościoła, i nic nie było widać, że rodziła a garsonka dobra (ile ważyła nie wie bo wagi nie było ale jak powiedziała duża nie była :)

więc może po porodzie wrócę do domku w nie ciążowych ciuchach :P
image
a ja mam 101 w "pasie" :-)
Ja jeszcze nie probowalam nagrac moj brzuch ale czas to zrobic zwlaszcza ze moja mala kopie jak Azury synek. Rosnie mi Maradona w wydaniu zenskim. Dzis nawala obiema stopami od 5 rano i najlepsze jest to ze obie stopy widac. Doslownie jakby na rowerze jechala i pedalowala :-)
image
image
15 sierpnia 2009
Dziewczyny pomocy!!! Rozmyślam jak ma wyglądać pokoik bo niedługo zaczynamy remont i nie mam pomysłu na podłogę. Mamy teraz ciemne panele i tak myślałam żeby położyć na nie jasną wykładzinę. Co myślicie?

image
ja mam w miarę ciemny parkiet w mieszkaniu i niestety widać strasznie kurz i pyłki, żeby było czysto to co 2-3 dni trzeba odkurzać a też w salonie mam jasyn dywan i z niego zapyla ten parkiet - trochę to niepraktyczne, moją sąsiadka ma bardzo ciemne panele i 2 dzieci i niestety on musi odkurzać 2 razy dziennie bo jest niestety syf (i wcale nie jesteśmy pedantkami)

chyba lepiej by było wybrać coś jaśnieszego - na pewno praktyczniej :)

no ale to moja opinia, bo wizualnie ciemne parkiety są super
image
Witam wszystkie mamusie:-)
od miesiąca jestem na pomorzu i siedzę w domku 24h/7
chętnie poznam inne mamy na wspólny spacer bądź herbatkę i ciastko:-)

image

image
moje gg 35353083

image

image
wiem właśnie... nie chce już tych paneli :/ chce je pokryć jasną wykładziną

image
ja jestem zdecydowanie za wykładziną, mieliśmy panele ale jak mały miał się urodzić to położyliśmy wykładzinę, często na podłodze buszowaliśmy, a jak zaczął pełzać czy raczkować to się nie ślizgał :)

tylko przy maluchu jasna nie wiem czy to dobry pomysł, jak zacznie jeść marchewki zupki itp, to jedzenie jest wszędzie nie tylko na foteliku do karmienia:)

Bożenka83 może z nami pójdziesz na spacer, jeśli znajdzie się więcej chętnych?

Rozumiem, że podłogi nie zamierzacie zmieniać. Jeśli wykładzina to dywanowa ale taka na której nie będzie widać mocno brudu tj.ciemniejszy beżowy, szary itp.
Też mam, niestety, ciemną podłogę.

Sama myślałam o dywaniku, zawsze można zwinąć i zawieźć do pralni a panele odkurzyć i przetrzeć.
imageimage
w sumie wykładziny nie są drogie a taki nawet dość jasny ale melanż się sprawdza,
poza tym to nie jest tak trudno uprać - teraz jest full środków :)

my póki młoda nie skoczy 7 miesięcy zostawiamy parkiet bo nie ma po co dziecku w pokoju gromadzić kurzu :)
image
Dziewczyny a kiedy planujecie spacerek????

O i jeszcze jedno pyt.: gdzie robiłyście glukozę i jak trzeba do niej sie przygotować? Ja planuje NCM Świętokrzyska
My mamy jasne panele, naprawde bardzo jasne... i tez widać kurz... :/ chyba nie da sie tego uniknąć...

Ja u małej w pokoju planuje dywan, nawet mam upatrzony.. http://www.okazje.info.pl/okazja/inne/haba-dywan-serduszka.html do białych mebli i żółtych ścian bedzie ok :) albo taki http://www.okazje.info.pl/okazja/inne/hb-3089-dywan-fabulosa-nowosc-2008.html http://ezakupy.leroymerlin.pl/details:4331/dywan+akrylowy+serduszka+rozmiar+120+x+160+cm te tez są fajny, a tańsze ;)

Spacerek mysle, ze trzeba cos wykombinowac, moze przyszły tydzien ? Trzeba zerknąc na pogode :) http://www.twojapogoda.pl/polska/pomorskie/gdansk/16dniowa ups, kiepsko ma byc ... :/
image

dzięki za pomoc:) chyba zdecyduje się na jasną wykładzinę:) A te dywany- cccuuuuudddddooooooooo!!! Pdbiły moje serce :)

Gdzie umawiacie się na spacer? Gdańsk?

http://www.suwaczki.com/tickers/thgftqywwcwen6yr.png%5B/img%5D%5B/url
ja jestem chętna na spacer ale dopiero w II połowie przyszłego tygodnia, chyb, że te dziewczyny, któr idą na warsztaty bezpieczne dziecko chcą się spotkać np. godzinkę przed warsztatmi i pomaszerować trochę starówką :) bo ja na pewno tak zrobię :)
image
No No No Sylwia brzusio już spory ;)

Azura nieźle kopie, faktycznie to chyba przez to Euro ;)

Mikulka ja bardzo chętnie pójdę na spacer przed warsztatami i może jakieś lody zaliczymy?? :P

Sluchajcie a co wy na to zeby spotkać jakoś w przyszłym miesiacu i porobić sobie fotki brzuszków? mam nadzieje że bedzie już ciepło to fajne fotki plenerowe możemy zrobić.
Ja udostępniam siebie jako fotografa i aparat ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
Hejka :)
też mam ciemne panele, ale jeszcze dywaniku nie wymyśliłam, myślałam o jakimś małym, co by określał kąt Kuby, ale jeszcze pomysłu nie mam.

Ja 13 mam wizytę, także nawet nie wiem czy dojadę na warsztaty, także ja na wcześniejszy spacer się nie piszę :/
Ja dziś znów dowiedziałam dentystę, ale całą szufladę mam wyleczoną i jestem mega zadowolona, na pół roku mam z głowy. Trochę wcześniej pospacerowałam i powiem Wam, że jeszcze jest zimno, dziś to w ogóle wyjątkowo, także wstrzymajmy się jeszcze trochę i możemy się umówić.

A plener fotograficzny to super pomysł, ja też mam aparat i pojęcie o fotografowaniu także nie ma problemu, tylko poczekajmy na ta prawdziwą wiosnę :)
Dziewczyny mój mąż robi mi zdjęcia co miesiąc w tych samych pozycjach, bo po ciąży chcemy zrobić filmik jak rośliśmy:) Tzn rosłyśmy:) I czas na zdjęcie będzie w weekend, więc wtedy umieszczę moje brzusio:) Ale postanowiłam zmierzyć się w brzuchu no i mam 1 metr i 3 cm:)Co za jazda mieć ponad metr w brzuchu:):)
Agisia85 zajęcia będą w szpitalu w Gdyni-wyjątkowo bo będziemy zwiedzać porodówkę. Z Witomina musisz jechać Małokacką w dół i przejechać prosto skrzyżowanie z Al. Zwycięstwa i potem w prawo i do końca. Na pewno zobaczysz szpital:)
Co do spotkania we wtorek ja jestem za, szczególnie zachęciły mnie te lody:):):):):)
image
Sylwiaagnieszka chętnie:-)
moje gg 35353083
image

image
Hey Dziewczyny,
chyba pobiłam tutaj rekord, ale właśnie kupiliśmy wózek :D tzn. daliśmy zaliczkę i wózek spokojnie w Mama i Ja poczeka miesiąc.
Oliwkowo kremowy ...cudeńko, a jak się lekko prowadzi :D

http://www.mamaija.pl/product_images/3306_27648.jpg

Zależało mi na wyprzedaży rocznika 2011 i udało mi się kupić go w super cenie, która jeszcze została zbita ze względu na ostatni egzemplarz w sklepie, a tego się nie spodziewałam :) :) :)

Warsztaty zm.in. pierwszej pomocy dla przyszłych mam 13.03.2012

Czy wszystkie mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe zarejestrowały się już na bezpłatne warsztaty "Bezpieczny Maluch"? Spotkania zorganizowane w ramach tej kampanii odbywaja się pod hasłem - Mamo tato nadchodzę! Przyjdź, przygotuj się bo jestem w drodze!
Dla każdej przyszłej mamy nasi Partnerzy przygotowali atrakcyjne upominki, a dla niektórych cenne nagrody :)
http://bezpieczny-maluch.com.pl/?page_id=20

Więcej informacji po przesłaniu zapytania na adres: bezpiecznymaluch@bezpiecznymaluch.com.pl

Zachęcamy do rejestracji!
Cześć mamuśki brzuszki czadowe :)

My jestesmy po USG połówkowym i wsyztsko super. Maluszek zdrów jak rybka, waży całe 620g i mamy udokumentowane i potwerdzone ze synek :):):)
Ale znowu zaczęło się gadanie ze strony mojej mamy,że moze niekoniecznie synka nazwać Franuś....
image
Franek to super imię, mi się bardzo podoba:) Nie ulegaj mamie :) Nasze imię też im się na początku nie widziało- Nadia. Teraz moja mama glaszcze brzuszek i mówi "Nadusia babcia do Ciebie gada" :P

Nasza mała na połówkowym w piątek ważyła 450g, więc niezła różnica :
) A myślałam że dużo waży... no cóż mam nadzieję że ja nie będę przybierać na wadze tak szybko jak mała bo już mam +8....

Lecę na jogę :)))))

image
hej z wieczorka :-)
Ja niestety chyba rozchorowałam się na dobre :-/
śpie pół dnia i czuje się coraz gorzej :-/
na szczęście moja córcia była tak wyrozumiała że sama się bawiła bo widziała że ja nie mam siły wstać ani oczu podnieść

Jeżeli chodzi o sesje brzuszkową to ja bardzo chętnie się na to pisze :-)
Uwielbiam mieć robione fotki ale również mogę komuś porobić jak by coś :-)
dajcie tylko znać gdzie i kiedy :-)
Mój przyjaciel robi super fotki ale niestety dopiero na koniec sierpnia będzie w Gdańsku więc brzuszkowa sesja z nim mnie ominie :-(

Pozdrowionka brzuchatki :-)
image[/url]
image
A ja wpadłam na sekunde, zaraz zabieram sie za kolacje dla męża :)

Masia, jaki Franek jest duzy ! Ola co prawda tydzien wcześniej wazyła około 430 gram :))) ale fajnie,ze wszystko ok i ze synuś potwierdzony :))

Pan z Pinio milczy, dam znać jak sie dowiem szczegółów ;)
image

Dzięki Talkosia :)
Mi podbają się starsze imiona Staś, Antoś, Franuś, ale nie wiem jak zwalczyć moją mamę. Cały czas gitare zawraca.

No nam od początku mówili,że maluszek jest z tych większych okazów ;) zresztą po tacie rośnie mały klops, ale po cichu liczę,że będzia ważyło moją wagę+wage taty podzieloną na pół czyli 3800 :) nie wiecej.

Jak byłam dzis u lekarza, to od razu mnie zapytał czy nadal pracuję. Powiedziałam,że tak i ze pracuje siedza przy komputerze. Powiedział,ze przez taki tryb zycia (praca siedzaca, do pracy i z pracy samochodem, po obiedzie komputer, telewizor, spotkanie ze znajomymi siedzace) mam mało płynu owodniowego. I od piątku od kiedy idę na zwolnienie musze chodzic ok. 30 min dziennie.
image
A na sesję ja tez się piszę chociaz czuję sie jak wieloryb :)))
image
to dziewczyny odnośnie spaceru przed warsztatami się domówimy w poniedziałek, oby wiedzieć co z pogodą a co za tym idzie czy lody i spacer czy tylko lody :)
image
ja też mam typowo siedzącą pracę i też się już zastanawiam jak długo powinnam pracować - w poprzedniej ciąży też mnie w tym czasie wysłano na zwolnienie i chyba teraz też już będzie czas troszkę odpocząć
Dziś ginka powiedziała, że w ostatnim miesiącu za dużo przytyłam i mam uważać na słodycze oraz zastanowić się czy zbyt kalorycznych posiłków nie jem. Od dziś koniec z wafelkami :(
image
a ile przytyłaś?
image

image
elfik a ile ci przybyło, że się czepia?
image
elfik, chyba Twoja ginka zartowala? Albo Ci zazdrosci bo sama przytyla w ciazy ponad norme, wygladala jak wieloryb a Ty wygladasz jak laska ciezarowka :-)
image
image
15 sierpnia 2009
mi mówią że za mało przytyłam bo zaledwie 4kg od początku ciąży, ale dzidzia w normie, a ja po prostu nie mam zachcianek:-/
jem tak jak przed ciążą tylko bardziej "słodko"...
image

image
Serwus Dziewuszki ;)
Wszystkie brzuszki rewelacja :D

Byłam dziś u swojej Doktorki na kontroli wagi Dziedziczki, przepływów, łożyska.
Lekarka dmucha na mnie i chucha i mnie to cieszy, ale..
Mimo, że wszystko jest dobrze - waga Małej to 988g, a dwa tygodnie temu ważyła 751g, więc jak widać przybiera. Nie należy co prawda do największych Dzieciaczków, ale rośnie :)
Dwa tygodnie temu była mniejsza o tydzień względem terminu z miesiączki, a dziś już tylko o 4 dni, więc jak się ucieszyłam, że idzie do przodu, ale moja Doktorka stwierdziła, że nie ma się z czego cieszyć, bo i tak pewnie wyśle mnie na wcześniejszy poród i to w sumie z nieznanych mi bliżej powodów. Tak mnie to zatkało, że nawet nie zapytałam się dlaczego??!!??!!
Teraz zamiast się cieszyć to mam myślówy..
image
image
Biała_katarzynko dobra,że z dzieciątkiem wszystko ok, ale tym wcześniejszym porodem to nie dziwie się że się martwisz,ale gdybyś wiedziała o co chodzi to pewnie było by łatwiej.

co do warsztatów to od przyszłego tyg ćwiczenia w SR wypadają mi właśnie we wtorki:( także na spacerek i te lody się pisze,a na warsztaty wpadne na godzinke-urwe się po prostu szybciej, mam nadzieję,że nie będzie glupio.
image
W sumie przytyłam 8kg z czego 3,5 w ostatnim miesiącu i czepiała się, że za dużo przez miesiąc. Tak czy siak słodycze muszę ograniczać bo za dwa tygodnie mam glukozę.
image
Hey Dziewczyny,
3,5 kg w miesiąc i już taki rygor ? ja w tym czasie mialam 4 kg na miesiac i moj gin nic nie powiedział.

Ale słuchajcie....:-) chyba pobiłam tutaj rekord, bo właśnie kupiliśmy wózek :D tzn. daliśmy zaliczkę i wózek spokojnie w Mama i Ja poczeka miesiąc.
Oliwkowo kremowy ...cudeńko, a jak się lekko prowadzi :D

http://www.mamaija.pl/product_images/3306_27648.jpg

Zależało mi na wyprzedaży rocznika 2011 i udało mi się kupić go w super cenie, która jeszcze została zbita ze względu na ostatni egzemplarz w sklepie, a tego się nie spodziewałam :) :) :)
Azura świetny wózek!!! Ile daliście?
Ja przymierzam się do BabyMerc-a tyle, że tylko producent je ma w ofercie, a siedzibę ma pod Katowicami i nie ma jak obejrzeć i dotknąć;/
http://allegro.pl/wozek-gleboki-baby-merc-q7-deluxe-fotelik-i2116120842.html
myślę, że cena jest super w stosunku tego co ma w komplecie.
image

image
Azura chyba będziemy razem rodzić:-)
jaki szpital wybrałaś?
image

image
jedyne 1,5h opóźnienia u dr, na pieszo bym doszła i bym się nie spóźniła :)
cukier w porządku, tylko morfologie mam słabą, mam bakterie w moczu, znów jakieś tabletki podostawałam, posiewy do zrobienia i wizyta za 2 tygodnie, coś czuję że jestem rekordzistką z ilością wizyt. 26tydzien a ja byłam już 10 razy.

aa mała waży 890gr, kojarzy któraś ile Wasze maluchy w około 26tygodniu ważyły ?? nasza jest ponoć tydzień mniejsza niż z OM.

Mikulka to jest to w scandicu 13go bezpieczny maluch ?? :) mi by ten spacer wcześniej nawet odpowiadał tylko pewnie musiałabym młodego wziąć i w między czasie mężowi go oddać :)bo to jest na 17 prawda?

Kurcze nasza córcia jak na razie chyba troszkę mała:P Ciekawa jestem czy dorówna mojej wadze urodzeniowej- 5,350 kg albo męża- ponad 4kg :P

image
Witajcie Brzuchatki,
ja tez bylam wczoraj na wizycie. To juz 32 tydzien, wiec bylo to szczegolowe USG. Arek wazy juz 1700g, wiec "kawal chlopa" z niego ;D
Ogolnie jest duzy, wedlug wszystkich pomiarow termin wychodzi tydzien, a wg. glowki nawet 2 tygodnie przed czasem!
W ciagu 4 tygodni przytylam tylko 1,30 choc wydawalo mi sie,ze co najmniej 5 kg, bo czuje sie bardzo ciezka. Za to miesiac wczesniej przytylam prawie 4 kg, wiec nie przejmujcie sie tak bardzo-zawsze jest duzy skok w pewnym momencie-w ciazy z Tomkiem miedzy 20, a 24 tygodniem przytylam 4 kg!
Jedyna zla wiadomosc jest taka,ze glowka malego jest bardzo nisko. Zakaz spacerow i "latania" po schodach :( Ciezki temat zwlaszcza,ze zaczynamy remoncik :D Ale jakos dam rade-jeszcze tylko 4 tygodnie na luteinie, wiec mam juz z gorki ;D
Pisalyscie o bolu w pachwinie-mnie tez bardzo boli-tylko po jednej stronie, no i okazalo sie,ze glowka malego naciska na nerw kulszowy. Pani doktor powiedziala,ze nic nie da sie na to poradzic, musze po prostu lezec i "odpoczywac". Sa lepsze dni-takie ze chodzilam z Tomkiem na spacery i gorsze-tak,ze do toalety dojsc nie moglam, no i powiedziala,ze juz tak bedzie-zalezy od tego, jak akurat maly w brzuchu sie przekreci. Coz... w przyszlym tygodniu maz bedzie mial jakies wolne dni, to pojedziemy na "dzieciowe" zakupy poki jeszcze jestem na chodzie, bo jak zalegne w lozku na dobre, to pozostaie mi tylko kolek w zebach zacisnac, bo nic na bol na tym etapie nie dostane :(
Mam nadzieje,ze Wasze bole to jednak cos innego niz u mnie.
W czwartek mam jeszcze konsultacje u gina z szpitala na Zaspie-ciekawe co on na to powie, ale obawiam sie,ze to samo :(
Trzymajcie sie cieplutko-wiosna juz blisko :D
My w przyszłym tyg też zaczynamy zakupy. Chcemy do końca urządzić pokoik, kupić rzeczy potrzebne do szpitala i dla małej, a na kwiecień zostawimy sobie lozeczko,materac, a wózek ro sama nie wiem, hehe to chyba będzie najtrudniejsze. Dlatego Azura zazdroszczę zakupu:)

Madziuska2 moja w 26tyg ważyła dokładnie 705gr (kruszynka:) i do terminu z OM była 2 tyg za mała, później byłamw 30tyg i troszkę odrobiła,bo za malutka była już tylko tydzień, a dzisiaj idę na to 3ważne usg i zobaczymy jak teraz sie miewa.
image
Co do wagi to ja pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży przytyłam 4 kg. A teraz tylko 1 kg, więc to naprawdę bywa różnie. Myślę, że ta lekarka trochę przesadza.... pewnie nie zaszkodzi żadnej z nas zdrowe odżywanie, ale bez przesady:):)dziewczyny dzisiaj piękny dzionek także spacerek wskazany:)
Ja wczoraj wyprasowałam chyba z tonę ciuszków dla chyba Agatki:):)i dzisiaj je rozdzielam i wkładam w komodę i rzeczy mężunia muszą znaleźć sobie inne miejsce:)trzymajcie się brzuchacze:)
image
hejka brzuchatki :-)
ja dzisiaj już trochę lepiej się czuje ale jeszcze nie jest super niestety.
Kasia i Tomek ja z córcią też bardzo szybko miałam ją bardzo nisko i musiałam sie trochę oszczędzać ale w efekcie końcowym przenosiłam ciąże i urodziłam 9 dni po terminie i to jeszcze był to wywoływany poród mimo że na koniec już się nie oszczędzałam i robiłam dużo rzeczy i dużo chodziłam :-)
Ciekawa jestem jak teraz będzie :-)

Taki piękny dzień a ja muszę w łóżku leżeć :-(
image[/url]
image
hej dziewczyny :)
myślę, że 3,5 kilo w 4 tygodnie to nic nadzwyczajnego - ale pewnie lekarzowi chodzi o to, żeby się nie rozpędzić z tematem - czyli takie żółte światełko :)

co do spacerku to chodzi o te warsztaty w scandicu, dzieci mile widzane, bezdzietne się muszą oswajać. dokładnie na godzinę się umówimy jeszcze :)

a jeśli chodzi o wagę płodu to moją w 24 tyg 0 dni ważyła 750, w piatek znów idę do lakarze więc też się dowiem,
ale mojej koleżanki córka, jak ją miezyli to raz był 2 tyg do przodu, raz tydzień do tyłu i tak w kółko a w rezultacie 4,500 kg, więc chyba nie ma się co zastanawiać bo popierwsze tępo wzrostu w różnych okresach jest różne, maszyny zawodne (na etapie 750 g wahanie jest już prawie 200g na samą maszynę czyli może również ważyć 950 jak i 550...)

ja zaraz uciekam do mamy bo chora biedna ale nie zarazliwie, więc nagatowałam jej rosołku i jej zawiozę a później się przespaceruję.
image
Azura, wózio śliczny :D i te kolory :D ile daliscie ?

Kasia i Tomus, to odpoczywaj teraz dużo co By Aruś jeszcze zaczekał conajmniej ten miesiac !

Biała katarzynko, ciekawe czemu Ci tak powiedziała.... dziwne.... a nie mozesz zadzwonic i dopytac ? Po co Ci taki stres ?

elfiik, ja tez przytyłam jakos miedzy 22 a 26 (+/- tydzien) 3 kg wiec uwazam, ze to przesada...

Madziuska, a umawiałaś sie do dr na te prywatne USG ? Na te pomiary przepływów ?
Moja mała na Jeleniogórskiej ważyła w 27-28 tyg 1130 albo 1150 ... ale ja jakos nie wierze temu usg z czarów PRL :P wiec czekam na 23 marca bo wtedy idziemy prywatnie i dowiem sie ile wazy moja kluseczka :))

Z panem z Pinio negocjacje sie udały ;) tzn 250zł rabatu plus transport gratis ( z Opalenicy, bezposrednio od producenta ) wiec jak dobrze pojdzie to w połowie marca z mężem robimy sobie wycieczke do Poznania i podjedziemy do któregos ze sklepów zobaczyc :) Czas ok 4-5tyg, wiec jeśli któraś nie jest pewna a ma czas, możecie zaczekać a poźniej zapraszam do siebie na ciacho- bedzie można obmacać mebelki ;)
image

Dzięki dziewczyny za wsparcie. Będę już uważać na to co jem, a ze słodyczy tylko galaretkę ;)
image
mikulka - nie wiem czy dobrze kojarze ale chyba pisałaś że jesteś psychologiem ... szukam namiarów na jakiehgoś jnego /rozsądnego psychologa dziecięcego w Gdańsku - chodzi mi o rozmowę - chcę się poradzić w sprawie mojego słonka ;)) bo wiem już że problem będzie w jednej materii a sama jakoś nie mam pomysłu jak go rozwiązać a chce to zrobić jak tylko pierwsze mignięcia się pojawiły heheheh
możesz pomóc ???

a tak w ogóle szalone popisałyście że heeeej
ja na wygnaniu mam słaby dostęp do neta to czytam was raz dziennie i zajmuje mi to z pół godziny jak nic

ja na 13 na spacerek przed się piszę, pracę kończę o 15.30 a zajęcia o 17 są - więc jaknajbardziej w międzyczasie się powłóczę ;)
w ogóle się zastanawiam czy nei wziąć wolnego - bo na 11 ide na usg połówkowe heheh więc z pracy wyjść muszę ;)

azura- wózek fajowy - ja dobrze kojarzyłam że chciałaś jane czy to akamara .... tak mi się kojarzyło że jedna z was hihihihi za pomyłkę przepraszam

w ogole szkoda ze nie ma podglądu wątku jak się odpowiada bo nie pamiętam co komu chciałam napisać hehehhe

ja nie wiem ile mam w obwodzie, wiem za to że moje tycie po pierwszym trymestrze zwolniło w końcu i w ostatnim miesiącu przytyłam tylko 0,5 kg - więc hura ;)))

miłego dnia !! w bydzi słoneczko- nie wiem jak w 3city - ale słoneczka zycze ;))
Nulka ja też mam kolejna wizytę 23marca :-)
Już nie mogę się doczekać żeby zobaczyć ile mały już waży i w ogóle :-)
My z wózkiem mamy też problem :-/ nie możemy się zdecydować jaki byśmy chcieli :-/
Ten zakup chyba zostawimy na sam koniec czyli gdzieś w połowie-końcu kwietnia - wtedy będzie trzeba już coś kupić :-)
image[/url]
image
oooli, jesteś niezalogowana więc nie mogę prywatnej wiadomośći wysłać,
napisz mi na privativ o co mniejwięcej chodzi a na tej podstawie Ci zaraz kogoś polecę.
Ogólnie dziecięcy jest moja przyjaciółka, a ma doświadczenie bo ma przedszkolo żłobek :)

czekama na info :)
image
Hej brzuchatki :)
Elfik chyba troszkę przesadza Twoja doktorka :) 3,5 kg czy tam 4 to nie tak dużo na miesiąc. Niby od któregoś tam tyg (nie wiem od którego :P) prawidłowy przyrost wagi to właśnie ok 1kg na tydzień...

Azura- super ten wózek, a powiesz siedzenie jest rozkładane czy kubełkowe w spacerówce? Tak z ciekawości :)

biała-katarzynko zadzwoń do swojej ginekolog, i dowiedz się konkretnie co miała na myśli. Kurcze nie może od tak sobie stwierdzić o wcześniejszym porodzie bez podania Ci jakichkolwiek powodów...
Tym bardziej ze w ciąży masz się cieszyć tym wspaniałym okresem a nie zamartwiać. Zadzwoń dla własnego spokoju.

Kochane muszę się Wam pochwalić :D Naszego Kacperka/Maksia czuję już od kilku tygodni, ale tatuś nie miał okazji, jak tylko dotykał brzuszka to cisza :D Heh śmiejemy się, że młody respekt czuje :D
A dziś w nocy to dał tak popalić że aż obudziłam tatuśka (obudziłam go o 00.15 a on biedny o 2 do pracy wstaje:P Nie mam litości:D ) żeby brzuszka podotykał, i oczywiście jak tylko rękę przyłożył cisza... więc namówiłam go żeby uchem posłuchał, i dostał takiego kopniaka w twarz że szok :D No i koniec z respektem :P heh a jaki szczęśliwy był, zę już nie spał do tej 2 :D ale przez to że chciał jeszcze raz poczuć i dotykał brzuszka, mały się uspokoił, i ja mogłam w końcu iść spokojnie spać :)

A zaraz się wybieramy do Mama i ja pooglądać wózki :D zmorę moją, i może po coś drobnego do akpolu wjedziemy :)

Pozdrawiam Laseczki!!

Ps. 13.03 też wstępnie planuję iść na te warsztaty, i jak plany się nie zmienią to z chęcią się wybiorę na spacerek :D
image
A ja na spacerek sie nie pisze, bo bede wczesniej od 16 na SR i pewnie sie chwilke spoźnie...
Jak bedziecie dużą grupką i to jeszcze z Akamarą, to napewno Was poznam ;)

Jejka, niech Ci panowie koncza montowac szafe bo po wczorajszym dniu nie wychodzenia z domu źle mi i musze sie przewietrzyć !!
image

kate88 u Nas jest podobnie :) Mama dostaje kopniaka za kopniakiem a jak tatuś przyłoży rękę to często nagle jest cisza :]
Hejka Dziewczyny :)

Dziękuję za komplementy wózka, który kosztował 1150 zł :) czyli mam w kieszeni jakieś 500 zł, a wersje z 2012 kosztują 1800, także uważam że zrobiliśmy super deal :)
ABC się zarzuca że nie mają dodatków, ale przy tej cenie to mogę je dokupić.
Super się kupuje w Mama i Ja, zaproponowali mi dodatki polskich odpowiedników, czyli np. parasolkę za 40 zł, a nie 80, tak samo z foliami czy torbą.

Jeżeli chodzi o fotelik, to myśleliśmy jeszcze nad nowszym dzieckiem Masi Cosi Pebble, ale niestety adaptery do Masi Cosi Cabrio nie pasują do Pebble, ale Cabrio jest lżejszy i sklepie Koleś mówi że jest nadal numerem jeden jeżeli chodzi o fotelik 0-13.

Także w kwietniu mam im dać listę dodatków i zostałam zapewniona że na każdy produkt będzie zniżka, nie tak znaczna jak na wózek, ale odczuwalna.

Super obsługa, Polecam Dziewczyny, nawet nie sądziłam że tak tanio mi się uda to załatwić.

Nulka zatem Gratuluję :) Ja pewnie w połowie miesiąca złożę zamówienie, pewnie wielkiego rabatu nie dostanę na 3 elementy ( łóżeczko, komoda i fotel ), ale zawsze nie będę płacić pośrednikom. A Ty ile elementów zamówiłaś ? cały zestaw ? :)

oooll, tak to ja chciałam Jane Trider, ale tylko i wyłącznie w kolorze Vermelion który w Polsce jest już nie do dostania, kontaktowałam się nawet z dystrybutorem.

kate88 siedzenie spacerówki jest kubełkowe, ale nie wpada się do niego, tzn. na pleckach jest w miarę prosto.
Jeszcze nie zamówiłam, zamówie koło 20ego, jak juz je zobacze na własne oczy ;)
A ja biore łożeczko z tapczanikiem, komode+przewijak i szafe wiec 4 czesci ;) wiec może podobny rabat dostaniesz :) Daj znać :)
A przynajmniej 250zł bedzie na materacyk i przewijak miekki ;)
image

no ja oczywiście też komodę z przewijakiem i koniecznie dekor :) Dam znać ile mi opuścili :)

A kiedy się wybieracie na wycieczkę do Poznania ? :)
mikulka- ja sie nie moge zalogować - wywala mnei ciągle nie mam pojęcia czemu ;(
napisz proszę do mnei na idaliasen@gmail.com - pusc strzałkę a ja ci napiszę o co chodzi ... ;))

ja znikam jeszcze kilka spraw załatwić i dzisiaj juz jade do 3city
wszedzie dobrze ale w domu najlepiej ;)))
A ja zdecydowałam się na łóżeczko turystyczne:
http://cokupic.pl/produkt/Babyono-Lozeczko-Turystyczne-Z-Wibracjami-I-Melodyjkami
kiedy urodziła się Zuzia mogę na palcach jednej ręki policzyć ile razy spała w łóżeczku drewnianym;/... poza tym pełno siniaków bo nawet ograniczniki ściągała. Turystyczne do tego z wibrą i będzie spokój na dłużej:-P no i jeszcze kwestia usypiania...po to właśnie wibra bo Zuzinka zasypiała dopiero porządnie wytrzęsiona:-)
image

image
Cześć brzucholki, ja po wizycie u lekarza. Nie mam żadnej cukrzycy, póki co mam nietolerancję glukozy, którą muszę leczyć- dietą. Dieta ma na celu bym dużo w ciąży nie przybrała i by dzidziuś nie był wielki (żebym spokojnie mogła urodzić siłami natury). Mały ułożony jest już główką do dołu i waży 740 g. Wszystko z nim oki:) Mam stosować dietę i badać poziom cukru glukometrem. Dzisiaj jadę na Zaspę zapisać się do szkoły rodzenia.
image
Azura, 15 albo 17ego...

Bożenka, a nie uwazasz, ze ciężko bedzie sie schylac non stop na sam dół biorąc lub odkladajac malucha ?
image

Nulka łóżeczka turystyczne mają dwa dna czyli dla takiego noworodka jest wyżej i nie trzeba się tak wchylać.
Ja przez chwile miałam takie u rodziców ale moja mała cały czas spaa w swoim drewnianym łóżeczku i było spoko :-)
image[/url]
image
Mamy prawie takie same łózeczko turystyczne i plan jest taki ze młody będzie spał w drewnianym a córeczka w turystyku na początek.
Mieliśmy w planie kupić jej normalne łóżko ale ona tak sie kręci w nocy ze nie szans
image
image
Bianka & Vincent ;)
Cześć mamuski :)
Człowiek na jeden dzień zajmie sie pracą a tutaj prawie godzink czytania ;)

Azura wózek boski nie mówiąc o cenie :))

Biała katarzynko jak wczoraj byłam u lekarza i rozmawiałam z nim odnośnie tego,że nasz maluszek taki duży jest to powiedzaił właśnie takie coś,że zawsze lepiej jak za duży nizeli miałby być za mały bo wtedy trzeba będzie rodzic przedwcześnie... Czy jakoś tak, ale nie wykazłam zadnego zainteresowania temu, bo mamy narazie wielką kluskę :)

A co do ruchów to u nas Franus szybko przestał się taty bać. Mało tego jak słyszy tate albo poczyje ze tata przytula sie do brzucha to w środku jest euforia. Smiejemy się,że tatus bedzie lepsza zabawką od kazdego misia czy samochodzika :)
Ale z rzeczy mniej fajnych muszę się poskarzyc bo jawnie dostałam dzis w nocy lanie od mojego syna! o 03:18 sie obudziałam i nie szło spac tak szalał-nie wiem czy serce z watrobą przestawiał czy jak... ;)
image
Dziewczyny a nie uważacie że maluchy tak kopią ze względu na pełnie? Mała dziś w nocy też przeszła samą siebie:P A księżyc jakis tam wpływ ma

image
nulka nie umawiałam się do naszej dr cały czas myślę nad tym czy iść do niej czy jeszcze do kogoś innego co by spojrzał na małą i nie mogę się zdecydować, ale mam jeszcze dwie wizyty u niej więc i czas na zastanowienie ;]

Niedługo mam kolejną wizytę, więc się o wszystko wypytam.
Jakoś strasznie się nie przejmuję tym co mi nagadała.
Co prawda lekarzem sama nie jestem, ale skoro przez dwa tygodnie Mała nadrobiła 3 dni z tygodnia, to jest szansa, że jeszcze nadrobi, a może i z nawiązką ;)
Każde dziecko rośnie swoim tempem i nie ma się co stresować zawczasu, bo może jeszcze będzie kluseczką ;)
Tak jak napisała Masia widocznie jest jakieś medyczne/zdrowotne wskazanie dla dziecka, aby pojawiło się na świecie szybciej.
Z tego co pisałyście, są też inne dziewczyny tu na forum (przepraszam, ale nie pamiętam już które ;)) których Dzieciątka też są troszeczkę mniejsze i nikt jeszcze Ich nie straszył wcześniejszym porodem.
Teraz dzieci będą Nam rosły jak na drożdżach i w każdej chwili mogą osiągnąć swoją odpowiednią wagę :) I ja w to wierzę :)
image
image
Biała Katarzynko, moja Mała miała w 24 tyg 480 g...i wg tego co mówiło USG była prawie tydzień do tyłu, a Dr jeszcze sam mówił, że się super rozwija i wszystko w porządku...jeszcze po badaniu, przy wyjściu dopytałam się, czy to oznacza, że ona urodzi się maleńka bo teraz jest taką kruszynką...a dr do mnie, że ona nie jest maleńka tylko taka akuratna, jest w sam raz a kilka dni w tą nic nie oznaczają...a ten dr już z pewnością nie jeden poród odebral i nie jedną ciążę prowadził...więc w ogóle nie wzbudziło to mojego niepokoju. Nie jestem lekarzem, ale myślę, że z Twoim Dzieckiem pewnie jest podobnie...a u kogo bylas???
biała katarzyno, moją bartową prxyhładowo straszyli, że ma mega małe dziecko, w 35 tygodniu mówil że ma niecałe 2 kilo,
a urodziła się w 39 ważąc 3600......
wiec niech się cmokną w pąpkę :)
image
No właśnie dlatego jakoś szczególnie nie biorę Jej słów do głowy, bo Ona już od pierwszej wizyty panikuję z powodu mojej wagi.
Moja koleżanka była w podobnej sytuacji i trafiła na lekarza, który nie panikował i Jej nie stresował i urodziła zdrowe dziecko.
Na szczęście jestem osobą rozsądną i logicznie myślącą, a przede wszystkim jestem dobrej myśli :)
Wszystkie wyniki mam dobre, Mała nie ma żadnych wad.
Wczoraj miałam robione usg dopplerowskie i wszystko jest prawidłowe.
Wkurza mnie tylko takie przed wczesne gadanie i wyrokowanie w 28 tygodniu ciąży, bo przecież jeszcze jest trochę czasu do końca ciąży.

pq chodzę do Dr Barbary Frankowskiej-Konopa.
image
image
olej babę, no litości, tydzień czy nawet 2 różnicy to żaden wyznacznik, szczególnie, że sprzęt to się o tyle myli
image
To jeszcze w drugą stronę- mojej kuzynce na USG cały czas mówili,ze córeczka za duża. Dzień przed planowaną datą porodu dzieciątko miało ważyć 4300 więc kuzynka była przerażona a urodziła się 3800 czy 3700 :)
image
Biala_katarzynko, jesli to "dr Basia" wlasnie Cie tak straszy, to witaj w klubie - widocznie ta doktor tak lubi..;)
ja bylam u Niej dwukrotnie na poczatku pierwszej ciazy i zrezygnowalam, dochodzac do wniosku, ze mimo iz jest swietnym lekarzem do chodzenia na kontrole, to na prowadzenie czyjejs ciazy ma kiepskie nastawienie do pacjenta...
Najpierw w 5 tyg powiedziala mi, ze tak, wprawdzie jest ciaza = pecherzyk ciazowy, ale wlasciwie to tak jakby jeszcze jej nie bylo, bo wszystko moze sie zdarzyc, wiec moge nie byc w ciazy...
Na kolejnej wizycie, w 11 tyg, na ktora juz wzielam meza, ktory dziwil sie czemu sie moja ciaza nie ciesze (nic dziwnego, po takich gadkach..!), powtorzyla nam, zebysmy sie jeszcze nie cieszyli, bo nic nie wiadomo... Dobrze, ze mialam na to swiadka, bo maz zakazal mi do Niej od razu chodzic i zapisalismy sie do innego gina...
Więc właśnie nie biorę sobie tego do głowy :D

Dziękuję Dziewczyny za słowa otuchy :*
image
image
moja mała też jest o tydzień za mała, moja dr mówi że najważniejsze że urosła, jak byłam w 24tyg była na 23 a teraz w 26 była na 25ty tydzień więc rośnie i że ważne że brzuszek i główka są na ten sam tydzień i rosną a nie że np główka zatrzymała się na 23 a brzuszek 25. Tak mi to tłumaczyła.

A ja tez sie zapisalam na 13stego na warsztaty, tylko jeszcze nie wymyslilam komu sprzedac w tym czasie Maje, wiec jak cos wymysle, to jak najbardziej tez sie pisze na spacerek:)))
A dzis kupilam sobie buty, wiec mam dobry humor:))
imageimage
banka to co napisałaś to jakby moja historia heheh
Po pierwszej wizycie u Niej wyszłam zalana łzami, a na drugi dzień jak do Niej poszłam, bo zapomniałam swojego NIPu do zwolnienie to jak mnie zobaczyła taką zapuchniętą to powiedziała, że bardzo ładnie dziś wyglądam :D
Trochę się cieszę, że nie jestem Jej jedyną "ofiarą" straszenia, ale się pytam PO CO?
I tak jesteśmy same z siebie zestresowane, więc od lekarza powinnyśmy dostać oparcie i pomoc.
Widocznie nie można mieć wszystkiego :)
Póki co jeszcze do Niej chodzę, ale jak tak będzie dalej to trzeba będzie iść do kogoś innego.
I zgadza się też to co napisałaś, że jako lekarz jest dobra, ale niekoniecznie do prowadzenia ciąży :)
image
image
Niestety niektórzy lekarze tak mają, ja w ogóle nie miałam zajść w ciążę, a jak zajdę to na pewno poronię, jeśli nie poronię to moje dziecko będzie miało wady wrodzone i od razu po porodzie umrze.... A jeszcze wcześniej na pewno mam gruczolaka przysadki... Jak widać mam się dość dobrze, dzieciątko jest i bardzo dobrze się rozwija. Ile łez i nieprzespanych nocy to moje, ale się nauczyłam, żeby lekarzy brać na dystans.
Ja prawie cały dzień w wyrku, coś mnie bierze, pojechałam tylko do carefoura na zakupy. Mam nadzieję, że choróbsko jednak sobie pójdzie.

Azura widzę, że temat wózka zakończony- gratuluje:)

Ja niestety nie piszę się na warsztaty 13.03, na spacer wtedy też nie bo mam lekarza, w ogóle przyszły tydzień mam lekarzowy.
imageimage
ja trafiłam przez przypadek do Mirosława Skóry i jak się później okazało jest jednym z najlepszych jeżeli chodzi o ciążę. Przyjmuje i prywatnie i na nfz, ale ciężarówki zawsze ściąga z prywatnego na nfz z czego jestem bardzo zadowolona. Poza tym to rewelacyjny lekarz i z wielkim doświadczeniem w położnictwie. Pewna Pani doktor która prowadziła moją ciążę 6 lat temu tak mi doradzała, że mam pić litr mleka dziennie bo to na kości dla malucha, a mała się urodziła ze skazą białkową;-/
Dlatego nigdy nie zaufam lekarzowi kobiecie, poza tym mężczyzna jest duuuużo delikatniejszy. Oczywiście pod warunkiem że to lekarz z doświadczeniem.
image

image
a mojej starszej właśnie się zaczęła ruszać dolna jedynka:-P
latka lecą:-P a pamiętam jak ją przewijałam:-)
image

image
Na szczęście nie jestem osobą, która bierze wszystko do siebie, ale znajomych córka urodziła dwa miesiące temu.
Jej lekarz prowadzący powiedział, że dziecko ma mnóstwo wad wrodzonych. Nieczynne nerki, niepracującą wątrobę, nierozwijający się mózg, coś z kończynami. Najprawdopodobniej miała poronić, a jak nie to urodzić martwe dziecko. Słowem wszystko było z tym Dzieciątkiem nie tak jak powinno.
Ten lekarz wysłał Ją z polecania do swojego kolegi, celem weryfikacji. Tamten potwierdził to wszystko co ten pierwszy.
Dziewczyna i rodzice załamani, bo przed Nimi wiele miesięcy strachu i niepewności..
Zaproponowano Jej leczenie szpitalne, ale opierało się ono na tak silnych lekach, że któreś z nich nie wyszło by z tego całe. Albo Ona albo dziecko. Nie zgodziła się na leczenie.
Kilka miesięcy później urodziła. I co się okazało zdrowe dziecko!
Miesiąc czasu trzymali Ich w szpitalu, żeby przebadać dziecko wszerz i wzdłuż i dziecko zdrowe.
Lekarz, który był Jej lekarzem prowadzącym na swoją obronę powiedział tylko, że to musiał być cud.
Ręce po prostu opadają..

To tak na temat mądrości niektórych lekarzy.
image
image
mogła go zaskarżyć i wyciągnąć całkiem niezłe odszkodowanie, przynajmniej dziecko żyło by jak mały książę lub księżniczka:-)

swoją drogą to pani pediatra tak załatwiła mojego brata, że z nierozpoznanym zapaleniem płuc przechodził miesiąc, a skończyło się na astmie oskrzelowej!! To było parę ładnych lat temu, a on do tej pory choruje!

KATASTROFA.... dodam że owa lekarka była przewodniczącą jakiegoś kręgu specjalizacji i na forum medialnym bardzo poważaną osobą...
image

image
Okropna ta historia z Maluszkiem, dobrze, ze w sumie z happy endem, ale co sie namartwili - potworne..!
imageimage
Bożenka Oni chyba już nie chcą wracać do tej sprawy.
A z Twoim bratem to też nie wesoła historia :(

Dla mnie te Ich przeżycia to taki punkt odniesienia do moich malutkich zmartwień :)
image
image
dlatego liczy się to co ma się w sercu i przeczucie samej matki!
To matka czuje że coś jest nie tak. A co do lekarzy to najlepiej sprawdzać u kilku niezależnych bo jak lekarz poleci innego to wiadomo że to jedna banda
image

image
ja to po takich przejściach mojej mamy to walczę jak lwica u lekarzy:-)

jak nie mam przy sobie ubezpieczenia, a panie z recepcji nalegają, że niby nie mogą przyjąć itp. to się wykłócam bo każdy ubezpieczony ma 7 dni roboczych na dostarczenie dowodu ubezp. poza tym ustawa mówi wyraźnie że dzieci są ubezpieczone przez państwo!

Także dziewczyny nie dajcie się zrobić w balona:-)
image

image
Hejka Dziewczyny, ale tematy na wieczór :/

Dziś w SR było super, ćwiczyłyśmy na piłkach i nie tylko, rozmawiałyśmy jak rozpoznać poród i kiedy się zbierać do szpitala, trochę o pierwszej fazie porodu, także było całkiem do rzeczy :)

Podoba mi się :)
Azura mój pierwszy zakończył się cesarką więc teraz pewnie też się tym skończy:-/

Ale widok maleństwa sprawia że nic nie jest ważne tak jak ono:-) dlatego zdecydowaliśmy się na drugie:-)
image

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (43 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

do góry