Widok

Mamusie marcowe (9)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kasia masz identycznie jak ja..Pawelek zjada obiadki, deserki, kleik z owocami. kaszki ale tylko te bez mm no i mm tez nie pije..tylko powiedz czy widzisz po czyms ze on nie toleruje mm? bo ja zauwazylam jak chciałam nauczyć pic mm to zaraz plamki wokół ust wyskakiwaly a po kaszkach mleczno ryzowych wymiotuje..czy to sa oznaki nietolerancji? ale czego on tam może nie tolerować? jak lezal pierwsze 2 tyg w szpiatlu to normalnie pil mm i nic mu nie było... w nocy tez co 2 h jak z zegarkiem na reku.. nie mam pojęcia jak ja go oducze:/ Gosia Karmilas starszego synka 13 mcy to jak go oduczylas? bo ja chciałam skonczyc wczesnei ale widze ze się nie da i tez chce tak max do roku tylko nie wiem jak z nockami bo wiadomo ze w dzień cos zawsze zje ale w nocy?
A u nas pierś średnio co 2h max co 3h, obiadki wcina, kaszki, kleik z owocami. Nie mogę podawać kaszek mleczno-ryż, i nic co ma mm, bo młodego organizm nie toleruje. Zabkow nadal nie ma, nie pelza, nie siada ;-) nadal nie lubi wózka.... A w nocy też pierś co 2h.
Walczymy z potówkami czewonymi, z tym że nie przegrzewalam go nigdy, kąpiel codziennie a jednak wyszły! Niby gruczoły uczą się pracowac nadal. Nikomu nie życzę bo to jest okrutne.
W końcu kobieta zmienną jest;)czasem na szczęście:)
A mojej Majusi coś się nagle zmieniło i zaczęła ładnie jeść obiadki nawet chętniej niż mleko i deserki:)
Hej, my też kupujemy słoiczki odpowiednie do wieku więc jedzonko bardzo urozmaicone, sama nie umiałabym tak dobrać dań, poza tym, mimo że bez przypraw to niektóre takie smaczne ze sama bym zjadła ;)

Marysia ma już 2 ząbki, które wyszły prawie bezboleśnie i rośnie trzeci który daje Bidulce nieźle popalić bo kilka ostatnich dni było koszmarnych, mniej śpi, mniej je, marudzi i bardziej potrzebuje bliskości więc sporo ją nosimy. Wypróbowałam już 3 różne żele i krople i za każdym razem pomaga co innego albo nic. Wczoraj kupiłam 2 kolejne, zobaczymy.

Nie siada, nie pełza bo w sumie na brzuchu nienawidzi nawet leżeć więc u nas pewnie to trochę później nastąpi, ale pięknie woła am i mama. Uwielbiam to :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na moją też wszystkie w pasie za luźne nawet legginsy nie wspominając o dresikach, ale ona waży zaledwie 6500g i ma 71cm, taka z niej laska;)
mozliwe :). nasz nie jest tlusta, jest dluga, ale pieluszki juz 4+
czyli to 500 g w pasie mu brakuje :D
my gluten dopiero drugi tydzien. Majka ma nietolerancja laktozy , wiec z nowosciami ostroznie. przez miesiac bedzie jadla lyzeczke. sloiczki lubi dania i desery, chrupki kukurydzine, owoce w ssaku, kszki bezmleczne , kleiki. 11 wazyla 8700 i 72 cm, u nas z kolei wszystko w pasie za ciasne, moze sie wymienimy portkami?:)
witam,
mój młody opanował siadanie, raczkowanie i stanie przy meblach mając 5 miesięcy :) teraz ma 6 mcy, dwa ząbki i umie robić "brawo"
zastanawiam się czy z niego taki siłacz, czy to, że posiadamy psa wpływa na jego szybki rozwój?
niby to fajnie i pękam z dumy, że tyle potrafi, ale za to ciągle trzeba go pilnować, by guza sobie nie nabił i butów nie zjadał.
nosi rozmiar 74, waży 8200 ale wszystkie spodenki są za luźne w pasie- może jest za chudy, czy tak dziwnie szyją?
daję mu już ok 100 ml kaszki mannej, widzę, że żótko też dajecie- o tym nie wiedziałam :P
pozdrawiam !
Tylko łyżeczkę?My dajemy już więcej glutenu. Na wieczór mieszam jej pół na pół kaszki glutenowej z lipą i kleiku ryżowego. A czy Wasze pociechy mają już zęby?My jeszcze nie. A czy któreś z Waszych dzieci raczkuje tzn. czworakuje czy tylko pełzają?
u nas wstawanie i chodzenie wzdluz mebli opanowane. trzeba uwazac, gdzie Gwiazda sie porusza. teraz jestesmy u dziadkow wiec babcia nosi, ale coraz czesciej w nosidle:) rano powiedizala Taa ta i caly dzien co jakis czas powtarza, baba bylo jakis czas temu, na mama widac musze poczekac. ja na razie tylko sloiczki i soki. ostatnio wycisnelam sok z marchwi to byla zachwycona, zupke ugotuje jak wrocimy do domu. co 2 dzien zoltko i codziennie lyzeczka lipowej glutenowej kaszki.
u nas tez Pawelek już po całym pokoju "chodzi" Julica oczywiście pilnuje i tez zabiera zabawki które dla Pawelka sa niebezpieczne:) już widać po nim ze robi się coraz bardziej kumaty..
co do jedzenia to polubil kaszki ale te bezmleczne..nie wiem jak on wyczuwa w nich mm;) wczoraj kupiłam z Nestle 7 zboz bez cukru sliwkowe i sa bez dodatku mm niby trzeba do nich dolac mleko ale ja daje wode i zjada:) tak samo kleik kukurydziany czy kaszke ryzowa owocowa:) także mikka spróbuj z ta kaszka jest BEZ Cukru:)
kasienkas nasza Julcia tez nie bawila się zadnymi gryzakami grzechotkami itp. wogole ona mało bawi się zabawkami..woli ze mna ukladac naczynia sprzatac robic pranie itp.:) Pawelek wręcz odwrotnie bawi się wszystkim i oczywiście to wszystko laduje w buzi..a jak widzi ze ktoś je to caly się trzesie ze tez chce wiec musze cos mu dac do pochrupania:)
Mój też pełzak po całym pokoju gania ostatnio pod stół wszedł odpycha się na łokciach i kolanach śmiesznie to wygląda a starszy brat też ma ubaw tylko krzyczy jak zbliża się do jego zabawek :-)
Maja też jakiś czas temu zaczela walić sylabami - najbardziej spodobało jej się baba:)A poza tym zrobiła się całkiem mobilna- pełza po całym pokoju- najbardziej interesują ją kabelki
Dziewczyny jakie dania obiadowe serwujecie dzieciom oprócz jarzynowej?Ja dziś zamierzam pierwszy raz zrobić buraka z ziemniakiem i indykiem oraz kaszką jaglaną
Wczoraj pierwszy raz ugotowałam córci królika z warzywami. 2 łyżki zjadła papki i koniec. A dzień wcześniej wcinała kurczaka z tymi samymi warzywami i porcję całą zjada i podejrzewam, że więcej jeszcze by zjadła, bo sama buźkę otwierała, aż miło patrzeć a porcja zjedzona.

Od 6 miesiąca można dawać czarne jagody, co myślicie czy to mogłyby być borówki czy typowe czarne jagody ?

Od 2 dni Dominisia zaczęła sylabami sypać... i zaczęło się od da da da da ma ma ma ma ba ba ba ... ale fajowo się tego słucha.

Póki co tylko 2 razy przewróciła się z plecków na brzuszek, a wczoraj jakiś skok rozwojowy ni stąd ni z owąd przez cały dzień 12 razy się tak obróciła i chyba się to Jej spodobało, bo kilka razy pod rząd próbowała. Szok ! :)

Ten tydzień to tyle radości, jak się miło patrzy jak dzieciak robi postępy... ah...

Miłego dzionka i słonka :)
Majeczka taka pszczola rzeczywiscie wiec wszedzie jej pelno. teraz jestesmy na wyspie, u dziadkow, wiec pierwsza podroz samolotem zaliczona, 3/4 przespala, trohe sie bawila i jadla. my od kilku dni jemy lyzeczke kaszy nestle z glutenem i lipa, nie ma cukru, fajnie smakuje. co 3 dzien daje pol zoltka i jej smakuje. rano dostaje kasze bezlaktozowa humany z jablkami i dodaje troche owocw. czasem owoc do ssaka. na sen kleik ryzowy tez nestle. sloiczek potrai zjesc juz caly i czsem to za malo, a czasami pociamka kilka lyzek,

sok wycisnelam marchewkowy - dodalam wody i chetnie popila, jablkowy tez lubi, ale woda odpukac nadal smakuje. chrupki glownie dajemy po to by masowala dziasla.
Jak czytam co piszecie o jedzonku, to mam wrażenie, że moja mała niewiele je. Jejku...

Aga Twoja Majka to chyba bije rekordy rozwojowe ! Oby tak dalej.Zuch dziewczyna :).

Czym się kierujecie podając dzieciom produkty? Przeglądam te schematy żywienia, czytam różne fora, pytam pediatry i są takie rozbieżności. Wiadomo, że z początku różnica to czy dziecko jest na cycu czy na mm.

Widzę, że różne nazwy się pojawiają kleiki ryżowe, kaszki manne; kaszki ryżowe, kaszki kukurydziane, grysik... co i kiedy stosować... to bezglutenowe, tamto z glutenem. Mamma mia.. podobno grysik to jest kaszka manna. Pediatra mi zaleciła stosowanie chrupek kukurydzianych dopiero po 7 miesiącu, a jak jest z kaszkami kukurydzianymi.. nie wiem ..jeszcze..

Mikka, ważne spostrzeżenie.. te kaszki smakowe, zalecane już od 4mż często faktycznie mają sporo cukru. A dzieci to lubią...

Fendika, ja trochę zaczęłam wydlużać przerwy między mlekiem i papki jakoś lepiej zjada. faktycznie ciepłe danie podrażnia i lepiej dać w temp pokojowej, ja w sumie od początku tak daję.

Poza tym dalej ładnie śpi ino coraz bardziej marudna jak dziąsła zaczną swędzieć, na szczęście smarowanie maścią coś daje. Gryzaków w ogóle nie bierze, jakby nie istniały.
Kleik ryżowy z moim mlekiem, kukurydziany muszę kupić.
Podaję też manną na wodzie z owocami. Kaszek smakowych nie daję ze względu na cukier. Zastanawiam się jakie jeszcze kaszki można dawać żeby nie wprowadzać mm a nie ściągać ale chyba tak się nie da ;-) Klaudia taki cycuch się zrobiła że od 5 do 8 co godzinę! Dzisiaj nawet o 2 aż dziwne :-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry