Widok

Mamy Marcowe i Kwietniowe 11*

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam na nowym watku:))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Melduję się w nowym wątku:)
Gdzie was wywiało w taką pogodę:)
Nasza Lista

1. lucy80 02.03.2011 Synek - Jaś :)
2. ninkaa 02.03.2011
3. ivvka 05-03-2011 CÓRECZKA:) SR Zaspa, szpital Zaspa
4. monmie 06.03.2011 CÓRECZKA:))szpital Wojewódzki
5. Aga 07.03.2011 - Córeczka Amelka ;)
6. Basia7 08.03.2011- CÓRECZKA :)
7. ulka26 09.03.2011 SYN! Staś :) szpital i SR Zaspa
8. I W O N K A >("_")< 09.03.2011 - CÓRECZKA - NIKOLA - PORÓD ZASPA
9. Asia 12.03.2011 - CÓRECZKA :) szpital Wojewódzki
10. nacia173 12.03.2011- SYNEK :)))
11. KasiaKoziołek 12.03.2011
12. IzaSJ 15.03.2011 - Synuś:) - Kliniczna
13. Kaczuszka85 17.03.2011, synek Kubuś
14. walerka 18.03.2011 - Córeczka - Julka
15. margos 18.03.2011 - SYNEK - Staś - Kliniczna
16. Madzik 19.03.2011 -Córeczka - Różyczka, szpital wojewódzki
17. nati 01.04.2011
18. sonia85 02.04.2011 - SYNEK!!! SR Zaspa, szpital Zaspa
19. Mlenia 02.04.2011
20. kasiek01 09.04.2011 _ Synek - Szpital Wojewódzki
21. tea18 09.04.2011-SYNEK!!:) SR Zaspa, szpital Zaspa
22. enjoy 10.04.2011 SYNEK!
23. Martus_pl 11.04.2011 SYN:)
24. compaq7 15.04.2011 - SYNEK !!! Kubuś :)
25. Manieczka0 18.04.2011
26. paskudka 22.04.2011 - Córeczka
27. Adziabu 22.04.2011-Synek- Szpital Wejherowo
28. Janka2 29.04.2100 Córeczka :)
29. Mała Me 30.04.2011 - Córeczka Lenka :), Szpital Wojewódzki w Koszalinie
Witam i wklejam link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-Marcowe-i-Kwietniowe-10-2011-t211403,1,16.html
Ja jestem po wizycie dlatego mam taki dobry humorek.
Co do tych leukocytow co pisalam to chodzilo mi w moczu,mam troszke wiecej ale podobno leca w gore pod koniec.
Moja córcia wazy dzisiaj 3195g jestem w szoku bo na zeszlej wizycie miala 1820g:). W kazdym badz razie glowa nisko,szyjka miekka ale jeszcze zamknieta.Usg dzisiaj pokazalo termin na 25lutego no ale zobaczymy.Jezeli dotrwam do marca to prawdopodobnie bedzie miala ponad 4kg co mnie troszke przeraza.
Asia porody rodzinne w Wojewodzkim sa juz otwarte.Podobno wczoraj mieli 5 porodow i to tylko rano w nocy nic.

Musialm jeszcze posiew dac do laboratorium zaplacilam 32zl na podbielanskiej w Invicie chcieli 50zl.

A na sam koniec kupilam sobie stanik w Kamama we Wrzeszczu,kobietka naprawde potrafi doradzic.Wybralam Alles sa naprawde super.
A ja mam doła. Właśnie odebrałam wyniki wymazu na paciorkowca i niestety wynik jest dodatni. Ma tego cholernego paciorkowca. I teraz już się stresuję, czy z moją córcią będzie wszystko dobrze. Ach...

Monmie porody rodzinne nie były wstrzymane. Wstrzymane były odwiedziny. A jak jest teraz?
Asia tak chodzilo mi o odwiedziny wiec mozna.
Nie martw sie bedzie ok gin mowil ze to nie jest z tym tak zle tylko trzeba przypomniec przed porodem ze sie go ma wtedy podadza antybiotyk.
o ile dobrze zrozumialam to jezeli nie da rady podac przed porodem to po porodzie podadza dziecku.
Niby tak, ale jak sobie przeczytałam czym to grozi dziecku - jak nie daj boże złapie to ode mnie - to się przeraziłam... Niby wiem, że wszystko powinno być ok, ale jednak stres jest... I myślenie się włącza...
A co do odwiedzin to super informacja.

Cieszę się, że z Twoja córcią wszystko dobrze. Ale w porównaniu do mojej to Twoja się dosyć duża zapowiada. A ile ważyła Twoja pierwsza córcia przy porodzie?
to ja tez sie melduje. no duza dziewczyna sie zapowiada, super ze wszystko ok.
udalo mi sie kupic fajny prezent na urodziny dla meza wiec sie ciesze bo nie musze juz kombinowac.
zostal mi dokladnie tydzien pracy, hmm dziwne uczucie
Wiadomo czlowiek odrazu sobie wkreca najgorsze opcje.Ale mysle ze lepiej wiedziec i mozna zadzialac gorzej zyc w nie wiedzy.Jestem ciekawa czy na NFZ tez zlecaja ten posiew?

Moja Bianka wazyla 3560g wiec sie dziwie sama.Chyba ze urodze 25lutego to bedzie lzejsza :)
Melduje się :)

Margos99 zazdroszczę Ci tych 3 kilo:)

U mnie ciężka noc po cięzkim dniu:/ Cały dzień praktycznie wszystko od żołądka w dół mnie bolało. W nocy to chwyciły mnie skurcze dosyc bolesne ale całe szczęście nieregularne, a męza nie ma :/ Nad ranem się uspokoiło ale zasnaełam dopiero ok 9 rano. Musiałam odespac, tylko qrcze pewnie znowu bedą problemy z zasnięciem. Ale przynajmniej nie boli mnie tak jak wczoraj :)
Zastanawiam sie jakie szczepienia podaja maluchom w szpitalu?
i ja witam się ze wszystkimi mamusiami
termin mam na 15 marca :) Będzie Maja albo Nadia (nie możemy się zdecydować)
planuje szpital w wojewódzkim.
od kilku dni przebywam ma zwolneniu i terazm mam troche czasu :)
Witam prawie wieczorowo :)
witamy nowa mame :P
Mi o 11 wylaczyli prad i dopiero 5 minut temu wlaczyli . masakra jakas to wszystko przez ta pogode ..
nic nie mozna bylo zrobic ani prasowac ani prac nic :D
hej dziewczyny,

myslalam ze tylko ja dzis mialam okropny dzien..poprostu dawno sie tak nie wkurzylam ale na koniec dnia juz nie bede opowiadac mojej historii:((

co do badan to w moczu mam za duzo leukocytow i bakterie i jeszcze raz musze zrobic posiew;/na paciorkowca mam znowu antybiotyk Duomox...
wiem AsiaK co czujesz...niby podadza antybiotyk i bedzie ok tylko gorzej jak ten antybiotyk na dziecko nie zadziala jak na mnie w ciazy...juz 2 raz robie kuracje lecznicza na to paskudztwo..ehhh...

Monmie moja corcia wazy 3137g a z USG termin mam na 23.02.11 :)bardzo podobnie jak u Ciebie...ciekawe kiedy to nastapi..wolalabym w marcu urodzic ale w marcu to moze juz wazyc dobrze ponad 4kg...
Oj dziewczyny widzę w wiadomościach że niezłe wichury u Was szaleją.

Dorodne już Wasze córeczki:) Ivvka to moze za 2 tygodnie bedziesz swoją córcie tuliła w ramionach :)
niom bardzo bym chciala..:)))))tylko zeby byla zdrowa...ahhhh...
Ivvka ma byc dobrze:) Wierzę że lekarze bedą wiedziec co robic. To się zdarza bardzo często, i wy już jesteście na to przygotowani. Zobaczysz podzadzą antybiotyki, bedzie ok:)
Jak wszystko bedzie ok to bede przeszczesliwa:)
Widzę że z wątku marcowo kwietniowego zrobi nam się lutowy:)
Ja mam wizytę w czwartek a dzisiaj tylko zrobiłam badanie moczu i krwi:)
we krwi jak zawsze jakieś nieprawidłowości no ale nie będę po raz enty przejmować się tym samym:)
Ivvka a Ty bierzesz jakiś antybiotyk w ciąży na tego paciorkowca tak? Bo mi mój lekarz mówił, że w ciąży to nic tylko dopiero przyy porodzie. I nie wiem właśnie czy mam mu z tym zaufać czy udać się może do kogoś na konsultacje? Tylko sama nie mam pomysłu gdzie...

Jak tak czytam w necie to w sumie najlepiej by było żeby poród zakończył się CC. Bo wtedy ryzyko jest prawie zerowe. Ale czy mogę zażądać CC? W Polsce nie ma chyba takiej praktyki, tylko właśnie terapia antybiotykiem. Ale to też mnie przeraża, że takie Maleństwo a już dostanie antybiotyk. Oj tyle wątpliwości się pojawiło. Bo niby antybiotyk podany w trakcie porodu lub po nim powinien zadziałać, ale ryzyko jest. A potencjalne skutki zakażenia Maleństwa tym świństwem są straszne!!! Aż strach się bać!!!
ale tylko jak nie wiesz ze go masz, jak juz wiesz to antybiotyk podany na czas eliminuje ryzyko. ja sie zastanawiam zeby poprosic o wywolanie porodu kolo 39 tyg, strasznie panikuje ze cos sie stanie, lozysko przestanie dzialac i mala umrze, mam taka faze od poczatku ciazy i jakos sie uspokoilam a teraz znowu mi wrocilo, moze dlatego ze tu ostatnio bylo o tym w wiadomosciach stalo sie to znanej osobie, kompletna panika u mnie.
kazdy sie stresuje czyms innym, fajnie byloby miec juz nasze maluszki z nami cale i zdrowe
Tyle kobiet ma tego paciorkowca i w sumie chyba juz wiedza co z nim robic.Zawsze sie dobrze mowi ze bedzie ok,pewnie jak mi wyjdzie dodatni to bede panikowac.Ale to nie jest takie powazne a na necie lepiej info nie szukac bo mozna odrazu zawalu dostac.

Ivvka ja tez mam troszke wiecej leukocytow i bakterii ale mam brac zurawine.
Duomox jest bardzo slabym antybiotykiem moze dlatego nie moze wybic kolonii.Tylko ze jest najmniej inwazyjny w ciazy.

Jestem ciekawa jak dochodzi do powstania lub zarazenia paciorkowcem.
AsiaK ja biore po raz drugi antybiotyk Duomox, pierwszy raz bralam w 25 tygodniu ale jak 2 raz robilam wymaz to nadal paciorkowca mam...teraz drugi raz to samo...tez czytalam w necie, że jedni mowia zeby leczyc inni ze nie bo antybiotyk oslabia i moga sie przyczepic inne bakterie..
zdaje sie na lekarza ale tez sama nie wiem czy dobrze robie:(

Walerka to nie jest tak do konca, ze jak wiemy to juz luzzzz bo czytalam tez na roznych forach, że dziecko kobiety zmarlo pomimo, ze wiedziala iz ma paciorkowca juz w ciazy i pomimo, ze podali antybiotyk i matce i dziecku :(
stres jest ale trzeba byc dobrej mysli!!!nic mi nie da, ze sie teraz zalamie...musze myslec, ze bedzie dobrze choc nie jest to łatwe...
Witam dziewczyny w nowym wątku:)

Moja ginekolog powiedziała mi przed wymazem, że jeżeli będę miała dodatki wynik na paciorkowca - to odrazu mam sie stawić do przychodni żeby zastosować kurację antybiotykową, więc raczej należy go leczyć przed porodem, wynik miałam akurat ujemny więc nie byłam od tamtej pory na wizycie, mam dopiero za tydzień.

Tea18 a czy Ty przypadkiem nie zwiedzałaś traktu porodowego razem ze mna na 16godzinę? Bo to ja pytałam położną co można zrobić aby dzieciątko przekręciło się do porodu???? - Odpowiedź padła, że na to nie ma lekarstwa - a chodzenie na kolanach to mit. Dziecko może się samo przewrócić do ostatniej chwili. Jeżeli jesteśmy pierworódkami a dziecko się nie przekręci - to na Zaspie czeka nas poród przez cesarskie cięcie (nie praktykują tam porodów ani kleszczowych ani próżniowych) a u wieloródek czekają do ostatniej chwili jak na łóżku porodowym się nie obróci to dopiero pada decyzja o cesarce.
Generalnie bardzo mi się podobała ta porodówka na Zaspie, czyściutko, intymnie, cichutko, położna co nas oprowadzała bardzo miła i odpowiadała na wszystkie pytania bez krecenia nosem.
Dowiedziałam się jeszcze, że na zaspie wogóle nie wykonują lewatywy nawet jak ma się swoją, jeżeli pacjentka chce robi sobie w domu na własne życzenie. Teraz przynajmniej czuje sie pewnie i wiem gdzie się udać jak bede rodziła, do jakiego pokoju zgłosić, gdzie trafie pokolei jakie sa zwyczaje itd:)) polecam takie odwiedziny:)))

Dziś też miałam zły dzień przez to wiatrzysko nie wychodziłam ani z łóżka ani z domu, nawet kompa nie odpalałam, tylko czytałam sobie książkę. Dopiero co postanowiłam sprawdzić co nowego na forum:))

aaa na szkole rodzenia dowiedziałam się, że to mit że każdej kobiecie przed porodem opada brzuch - bo poród może się rozpocząć mimo wysoko ułożonego brzuszka. W niektórych przypadkach opada potem sie unosi, wiec to nie jest regula ktora trzeba sie kierować.

Co do porad wszystkich dookoła to też jestem przewrażliwiona - postanowiłam za priorytetowe przyjmować porady położnych ze szpitala i z SR bo kurcze co książka, co gazeta, co koleżanka, co ciotka, co teściowa to jakies niestosowne pouczenia i uparte ucieranie gatki ze to one napewno maja racje, a człowiek wtedy głupieje, dlatego postanowiłam przyjąć jedną zasadę i nie słuchac nikogo pozaza poradami z SR:)))

Dziś skończyłam dopakowania torby, i wypakowałam to co niepotrzebne, już jestem gotowa chyba na 1000%

tak dla ciekawostki to mi tez z usg wychodzi porod na koncowke lutego:)))) ale wolalabym w marcu, przynajmniej cale wakacje bede z mala na macierzynskim:)))

milego wieczorka i do jutra dziewczyny:))
jako doświadczona mama nie wierzylabym tak ślepo SR, zreszta sama zobaczysz jak juz urodzisz, niektore przekazywane tam rzeczy to kompletne bzdury.
nie dokońca napisałam żę ślepo - bo dużo czytam na tematy macierzyństwa, ale jak wszyscy do okoła próbują wmówić swoje racje to naprawde kazda z nas zaczyna sie denerwowac i glupiec, powiem, ze te kobitki ze szpitala wydaja sie bardzo kompetentne i doswiadczone. Kuzynka tez chodzila do tej samej SR i tez kierowala sie tylko wskazowkami od nich i byla bardzo zadowolona z pewnym metod ktore tam poznala.

Co mnie przeraziło to metody walczenia z kolka u niemowlat jakie pomysly maja niektore mamy to szok, byanjmniej wiem ze kładzenie na wirujaca pralkę które prowizorycznie uspakaja dziecko moze doprowadzic do mikrowylewow w mozgu, a znam osobe co tak robila, albo niektore mamy grzebia termometrem w pupie dziecka aby oddalo gazy, co potem moze powodowac problemy z samoistnym oddawaniem gazow i stolca, bylo jeszcze wiele innych dziwacznych metod wymienionych..... na ktore wpadaja zdesperowani rodzice, w SR przynajmniej mozna bylo zapytac i upewnic sie ktore z porad otaczajacych nas mam sa godne polecenia i przedewszystkim nieszkodliwe.
to tylko jeden z przykladow jak walczyc z kolka, ale biorac caloksztalt spraw zwiazanych z opieka nad noworodkiem to ja najpewniej czuje sie po wskazowach z SR..... moze i sie myle to moja subiektywna opinia na ten temat:)))
Tak sie zastanawiam :D moze to i glupie ;)
Ale jak dziecko jest polozone miednicowo to nie moga chyba odejsc wody i zaczac sie porod co?
Bo juz zglupialam ;)
Jezeli jest tak odwrocona to wtedy lekarz daje skierowanie na cesarke ?
Czy jak to wyglada? ;)
Iwonka to chyba żeśmy się poznały;D
A nawet chwile ze sobą rozmawiały;p
No o ile dobrze kojarzę kto zadał pytanie bo w tym tłumie ciężko na wszystko zwrócić uwagę:D
Ale sala do cesarki to się chyba nie podobała co nie?:D
Witam nowa mamusie!

Teraz widze wszystkie juz by chcialy rodzic, a pewnie po porodzie zatesknimy za tym spokojem jak dzieci siedzialy sobie w brzuszku :-)

AgaAmelka
Pewnie, ze moze zaczac sie porod, mimo ze dziecko jest ulozone miednicowo, choc jest on poprostu ciezszy i czesto i tak konczy sie cesarka. Czytalam, ze na probe porodu naturalnego, gdy dziecko ulozone jest miednicowo kobieta musi wyrazic zgode, ale nie wiem czy to aktualne i czy ktos sie do tego stosuje.
Acha, monmie i ivvka wielkie juz te Wasze dziewczyny! Mozna rodzic :-)

A margos jestes chyba rekordzistka z tymi Twoimi trzema kilogramami na plusie w 8 miesiacu!
ja tak liczac to mam z 4 kg ;D bo na poczatku wazylam ok.68 potem schudlam na poczatku z 5 kg i do tych kg co na poczatku dodalo sie kilka kg i teraz waze 72 ;)
taki grubas ze mnie :)
hej dziewczyny

ja na temat wagi sie juz nie wypowiadam:)dla mnie tylko 3kg na plusie w 8 miesiacu to szok:)jak Ty to zrobiłaś?:)
Oj ja to się na pewno o dodatkowych kg już nie wypowiem :)
Jutro idę na morfologię a 15 dopiero na wizytę więc się okaże ile ważę. :/
no szok te 3kg. u mnie 14kg na plus ale sie nie dziwie bo slodycze mi wyjatkowo wchodza, zaczyman sie ograniczac bo mi puchna nogi i palce a to moze byc przyczyna. przyplatalo sie tez wyzsze cisnienie, jeszcze nie powod do zmartwienia ale uwazac musze. ja sie tylko zastanawiam gdzie mi te kg poszly bo mam tylko brzuch i nic innego mi nie przytylo tzn nie wyglada, okaze sie po porodzie jak bede sie wciskac w moje rzeczy.
dla mnie to wole szok ja nigdy w zyciu nie przekroczylam 60kg a teraz 71.
wyspalam sie i od razu mi lepiej, a co do lutowych mam to pewnie majowe tez nam sie zdarza
No to aktualizuję, ze z dzisiejszego ważenia to już tylko 2,5. Śmieję się, że jestem jedyną ciężarną, która pozdejmowała obrączkę i pierścionek zaręczynowy, bo spadały.:) A tak serio - teraz się śmieję, ale oczywiście przez komentarze życzliwych i wszystkowiedzących nie raz się przez to strasznie stresowałam - że na pewno za mało daję małemu wszystkiego...No ale gin, diabetolog i dietetyk tyle razy mnie upewnili że wszystko jest w jak najlepszym porządku - że przestałam się przejmować.

Zwłaszcza, ze mały mały nie jest - idzie akurat równiutko w 50 cenntylu.
A jak to zrobiłam? Przepis prosty - najpierw 3 miesiące wymiotów, a potem trochę obżarstwa a potem znowu brak przybierania, a nawet minimalne chudnięcie przez cukrzyce ciężarnych. Swoja drogą - dieta eliminująca cukry proste i bazująca na produktach o niskim indekcie glikemicznym i dużej ilości błonnika naprawdę jest niesamowita:) I nawet można się przyzwyczaić.
O margos napisz mniej wiecej co jesz mi napewno sie przyda taka wiedza dla pocieszenia to ja teraz przytylam 2,5kg od zeszlej wizyty.
Ja zawsze mialam wage 65kg przy 173cm i czulam sie z tym w maire ok.2lata temu rzucialam palenie i w tym czasie przykleilo mi sie 10kg jak zaczelam ostro z tym walczyc to zaszlam w 2ciaze no i placek.
Ale napewno po porodzie ostro biore sie za siebie.
No ale po porodzie jeśli zamierzasz karmić piersią to trzymanie jakiejkolwiek diety raczej się nie uda:) Choć cukry proste (słodycze, czysty cukier), białe pieczywo, białe makarony itp. zawsze można odstawić, bo i tak nie mają zbyt wielu wartości dla maluszka.
A ja jem dużo warzyw, owoce (choć nie więcej niż 2 dziennie), ciemne pieczywo, brązowy ryż, kasze, pełnoziarniste makarony, wszystkie ryby, mięso głównie chude, jajka...Choć myślę, że najważniejsze jest to, ze codziennie jem 5 posiłków o tej samej godzinie - 9,12,15,18,21. I od tego staram się nie robić odstępstw. I tyle...

Czasem też grzeszę - żeby nie było:) ciastkami owsianymi i gorzką czekolada - które wierzcie mi - wydają się być największym rarytasem na świecie:D
Ciemne pieczywo tez jem juz od poczatku ciazy,warzywa i owoce ale ja wiem co mnie zgubilo SLODYCZE :) Ich napewno tykac nie bede.
W pierwszej ciazy maialm 27kg na +, karmilam piersia i zrzucilam to w ok 7miesiecy.Nawet mozna powiedziec ze 30kg mi zeszlo wiec bylam ciut szczuplejsza niz przed ciaza.Pocieszam sie :))
Zdecydowanie sala do cesarki mi sie nie podobala:P Wyglądała jak rzeźnia hehe:) a w ktorym momencie rozmawialysmy? pod drzwiami położnej na ławeczce, czy juz przy zwiedzaniu??? ja mialam tego dnia okulary na sobie i koszule w krate, blond wlosy do brody, a Ty Tea??

co do innych polozen min posladkowych czy miednicowych porod zaczyna sie naturalnie tak jak w innych przypadkach, i nie trzeba sie umawiac na cesarke tylko jak sie zacznie akcja porodowa i stwierdza ze dziecko jest w zlej pozycji to jezeli jestes pierworodka to (bynajmniej na Zaspie) kwalifikujesz sie do Cesarskiego Ciecia i odrazu kieruja na odpowiednia sale.

Aaa Tea ty juz skonczylas cwiczenia??? ja mam do 18tego lutego dzis mam drugi etep porodu.
Nie ja dopiero 4 ćwiczenia mam za sobą( a byłam na jednych)
Hmm jak się nie mylę, a mam nadzieję że nie to na ławeczce siedziałaś po środku dwóch innych ciężarówek , prawda?:) Ławeczka bliżej windy..
I chciałaś podłogi myć na czworaka by dzidzia się przewróciła?:)
o tak zgadza sie:) a ty?? no to beda tez chyba moje 4 cwiczenia na 16 tez masz dzis? gdzie stalas?
Siedziałam obok Ciebie:D Po lewej:)
I potem jak chodziłyśmy też parę zdań zamieniłyśmy:)
Włosy blond, trochę za ramiona:P
Wielki brzuchal i czerwony płaszczyk;p
Ćwiczenia miałam wczoraj bo ja mam wt i czw:)
a no tak tak duzo mowilas:P ze niesposob nie zapamietac:) w takim razie milo poznac kolezanko:))) hehe powiedz podobala Ci sie ta porodowka? bo ja musze przyznac ze calkiem fajne sa tam warunki, mi sie podobalo:) tyle ze goracooooo tam bylo i tego sie boje, ale juz kupilam wode odswiezajaca do twarzy w spreju, jak maz ucieknie mi ze strachu to bede sama sie tam pryskala po twarzy jak komisarz ryba z kilera:P heheh
Ja dużo mówiłam?:) Nieee no gdzie tam:) tylko trochę :)
Może mnie jednak z kimś pomyliłaś:D
Gorąco było strasznie, przyznam szczerze że na koniec zwiedzania to mi już było słabo:(
Dokladnie slabo sie robilo, dobrze ze na tych korytarzach bylo dosyc chlodno, bo w tych "boxach" salach porodowych to masakra:) noo takze ulga ze na kolanach nie musze chodzic:P a nagdam sie tej malej zeby sie wkoncu obrocila a ona dalej swoje wypycha glowke pod zebrem moim:P hehe
A mozesz mi zdradzic swoje imie tak jakbysmy sie mialy spotkac jeszcze przypadkiem na wykladzie jakims:)) bo na porodowce to pewnie nie bo widze ze masz termin na miesiac po mnie:))
Dorota:)
Jak tam siedziałam to się zastanawiałam która to ty bo wiedziałam że idziemy na tą samą godzinę na zwiedzanie:P Miło Cię poznać:P
A jeżeli dużo mówiłam to pewnie z nerwów:D
No ja na najbliższe wykłady planuje chodzić więc kto wie może się jeszcze spotkamy:)
Ja do malomownych tez raczej nie naleze:)) skoro bylas chora i ominelas jakies cwiczenia to sluze moimi notatkami moze Ci strescic najwazniejsze rzeczy jakie zanotowalam nie ma problemu:)) trzeba sobie wkoncu pomagac:)) Mam nadzieje ze dzis na cwiczeniach tez bedzie ta polozna co zwiedzala z nami porodowke bo bardzo fajna sie wydawala, chociaz ta druga tez jest konkretna, tylko bardziej powsciagliwa.
Ide sie dzemnac z 30 min bo dzis 2 godz mam a niedospalam sie dzis wiec nie chce tam usnac hehe.
milego popoludnia:)
ja niby jem wszystko pelnoziarniste bo moj maz jest troche maniakiem zdrowego jedzenia ale dopycham sie slodkim i to jest problem.
moje dziecko duzo sie przeciaga, cieszy mnie to bardzo bo wiem ze jest ok. od srody zaczynam prac prasowac i zakupy tego czego jeszcze nie mam.
Względna cisza dziś na forum ;)
Taka pogoda, że pewnie wszystkie na spacerkach :)
Miałam dziś mieć wynik z wymazu na paciorkowca, ale jeszcze nie ma, więc stresuję się dalej...
Witajcie:-)

Ja po wizycie u gina. Niestety anemia mi się przyplątała. Ale dostałam żelazo i mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze:-) Poza tym wyniki dobre. Mały dalej główką w dół. Pani objaśniła mi jak leży, bo nie mogłam go wyczuć:D Prowadzę dzienniczek ruchów, bo jak jej powiedziałam, że synek przez dwa dni taki osowiały był to kazała mi liczyć. Ale po dwóch dniach tak dużo się rusza, że czasem nie mogę nadążyć, więc to chyba nie ma sensu..Jak myślicie??

Termin porodu z usg wychodzi mi 04.03.2011, a z miesiączki 17.03...ciekawe jak to jest z tymi terminami. Orientuje się któraś z Was?
Najbardziej prawodopodbny termin to jest ten z USG robionego w okolicach 12 tygodnia, bo do tamtego etapu dzieciaczki rozwijają się w miarę równo.

Na te teraz podobno nie ma co patrzeć i lepiej już sugerować się z miesiączki, bo tu już decyduje wielkość dzieciaczka, a jak wiadomo dzieci rodzą się różne - od 2500 do 4500.

Mi się pokrywa ten z USG w 12 tygodniu z tym z miesiączki - czyli 18.03. A z ostatniego USG wyszło mi 07.03.
a jesli chodzi o liczenie ruchow to nalezy liczyc kazdy ruch czy jakby partie ruchow?
U mnie z miesiączki wychodził na 03.03 a na usg 02.03, czyli mała róznica :)
A do 02.03 zostały mi równiutkie 3 tygodnie:)))
u mnie jest w druga strone bo ja mam dlugie nieregolarne cykle wiec z miesiaczki wychodzi 04.03 ale robilam bete kiedy powinnam dostac okres i wyszla negatywna a 11 dni pozniej mialam test pozytywny, musiala mi sie przesunac owulacja o okolo 2 tyg. teraz na usg wychodzil 21.03 a z 12tyg usg - 18.03. a wlasciwie to nie ma roznicy bo dzidize przeyjda jak sie zdecyduja. moja kolezanka jest francuskai tam ciaze sie liczy 41 tyg a nie 40.
wow Lucy to wlasciiwie tu to juz jest uwazane za donoszona ciaze, gratulacje
Co do ruchów - ja liczę każdy ruch osobno. Ale to chyba nie ma sensu, bo on tyle razy czasem się ruszy, że nie zdążę zapisać:-)
Witajcie wieczornie,
witam nową mamusię :)
Dzisiaj przeleżałam cały dzień w łóżku, złapał mnie ból gardła i katar w jednej dziurce :) gorączki nie mam, ale pocę się niesamowicie. Płukanie solą gardła przede mną.

Dostałam taką kartę ruchów dziecka od 28 tygodnia na szkole rodzenia. Wygląda to tak, że codziennie powinno się wyczuć minimum 10 ruchów dziecka. Wybieracie sobie godzinę, od której zamierzacie liczyć te ruchy i jeśli naliczycie 10 ruchów zapisujecie ile godzin minęło od danego momentu rozpoczęcia. Jeśli dziecko porusza się mniej niż 10 razy w czasie 2 kolejnych dni lub nie odczuwa się ruchów wcale przez 10 kolejnych godzin należy powiadomić o tym lekarza prowadzącego.
acha bo ja myslalam ze trzeba naliczyc 10 ruchow na godzine, moja czasami sie rusza wiecej niz 10 na godz a czasami ruszy sie od czasu do czasu ale regolarnie. mysle ze gdyby sie nie ruszala wiecej niz 5 godz to bym juz jechala do szpitala.
kurcze, 10 ruchow na dzien to strasznie malo, moj synek potrafi chyba z 20 zrobic podczas jednorazowej aktywnosci.
Dzisiaj mam wizytę i robione USG :) Strasznie się ciesze że zobaczę maluszka:)
Ostatnio okropnie mnie bolą okolice intymne i brzuch:( myślałam że w nocy nie wyrobie:( Dzisiaj lekarz obejrzy to przynajmniej będę spokojniejsza bo tak to bym chyba sama gdzieś pojechała na kontrole..
Czy wasze maleństwa też tak męczy czkawka? Mój ma ze 2 czasem 3 razy dziennie..
zazdroszcze wizyty. Julka tez ma czkawke czesto ale one tego nie odczuwaja jak my, ich to nie meczy, naturalny proces cwiczenia przepony
Mój Staś też czkawkę ma często - zwłaszcza wieczorami.

Też zazdroszczę wizyty - ja jeszcze muszę czekać do przyszłej środy. Za to jutro muszę jechać utoczyć sobie trochę krwi - ehhh, nie lubię tego...I nie lubię czekania na wyniki.

Ale dziś mam ciążową sesję wieczorem. Już się nie mogę doczekać - muszę się zrobić na bóstwo :D:D:D A to jak wiadomo na tym etapie to nie jest wcale łatwa sprawa:)
Margos99 a kto Ci robi sesję?:) musisz później koniecznie podzielić się rezultatami:) Oczywiście tymi skromniejszymi:D
Wiem że czkawka to nic nadzwyczajnego dla bobasków ale i tak mi go szkoda:)
A wiesz - mi też było szkoda - bo ja strasznie przechodzę czkawki. Ale podobno dzieciaczki zupełnie inaczej to odczuwają. A sesję robi nam przyjaciel fotograf. Jak zrobi i wrzuci na swoja stronę to na pewno podeślę Wam linka.
witam dziewczyny po krótkiej przerwie:) Nareszcie mam porządny internet, bo poprzedni masakra!

Mój Mały też ma często czkawkę a poza tym, rusza się i wygina prawie non stop:) A ja już ledwo żyję, strasznie mi dokucza już ta ciąża, ale jakoś muszę jeszcze te parę tyg. wytrzymać.

Margos99 naprawdę zazdroszczę tej sesji:)
ja chcialam sesje ale jakos nie umiem sie zebrac a powinnam bo siostra meza jest zawodowym fotografem.
hej dziewczyny...

wczoraj mialam wizyte i drugi raz mialam robione usg na nowym sprzecie i lekarz na moim przykladzie robil testy:)widzialam tez mala w 3D/4D :)i dostalam kilka zdjec...jakie ma slodkie usteczka i nosek:)

a po badaniu ginekologicznym lekarz stwierdzil, ze to chyba nasza ostatnia wizyta:)niezle co??
mialam pierwszy raz robione KTG- wszystko ok:)

teraz czekam na wyniki posiewu moczu i mam przyjsc w przyszla srode o ile dojde:)
No to nieźle... Ale w sumie na naszej liście jesteś 3 w kolejności. A więc może przeskoczysz o dwie pozycje do góry i zajmiesz zaszczytne pierwsze miejsce na liście mam rozpakowanych :)

Ja już coraz częściej zaczynam myśleć o tym, że fajnie by było mieć córcię już nie w brzuszku. Znowu zaczęły dokuczać bóle spojenia, do tego stopnia, że w nocy mam duże problemy, żeby przewrócić się z boku na bok. O chodzeniu nie wspomnę... Ale staram się jakoś to przetrwać, pocieszając się, że już tak nie dużo czasu zostało do porodu.

A torbę już masz spakowaną?
A posiew moczu jest zlecany standardowo przed porodem? Czy jakoś dodatkowo? Bo mi nic nie mówił mój lekarz na ostatniej wizycie, żebym zrobiłam posiew moczu na kolejną wizytę.
No torba prawie spakowana:)jakies drobne rzeczy musze dopakowac:) musze przygotowac tez ubranka dla malej i dla mnie na wyjscie ze szpitala...

ciekawe kiedy i kto bedzie z nas pierwszy rozpakowany:)

Co do posiewu moczu to nie wiem czy lekarz mnie nie skierowal dlatego ze mialam niezbyt dobre wyniki moczu...chce sprawdzic czy nie ma jakiejs kolejnej bakterii...
Hejka

Ivvka super ze wszystko ok i malutka juz gotowa :)

Asia nasz gin powiedzial tez ze moze sie nie spotkamy do 1marca bo do tego czasu mam zwolnienie.Nie kazal juz mi nic robic,oprocz tego paciorkowca.Bo we wtorek mialam swieze badanie moczu i morfologie,hbs.A to podobno miesiac jest wazne przed porodem.
powiedzial tylko ze jak bede miala za wysokie cisnienie i do tego bol glowy to mam jechac do szpitala.
Zastanawiam sie posiew moczu.Wydaje mi sie ze sie robi wtedy gdy w moczu jest cos nie tak.
Mój synek jakoś nie miewa czkawek...nie wiem czy to też nie jest źle.
Ale tak ogólnie to dosyć sporo się rusza, zwłaszcza wieczorami.
Dzięki za odpowiedź odnośnie tego posiewu. Ja ostatnie ogólne badanie moczu miałam dobre, dlatego pewnie nie mam robić posiewu.

Ja już też mam prawie torbę spakowaną, a właściwie przygotowane rzeczy, które należy zabrać.

Też jestem ciekawa, która będzie pierwsza?!
Monmie - mi też powiedział wprawdzie, że może do kolejnej wizyty nie dojdzie, ale z drugiej strony powiedział, że oznak zbliżającego się porodu jeszcze nie widać. Choć przez miesiąc to DUŻO się może wydarzyć...

Chociaż jak byłam z pierwszą córką w ciąży to byłam u niego we wtorek i powiedział, że nic się jeszcze nie zapowiada, a w czwartek już urodziłam. A więc czasami różnie to bywa!
No wlasnie natury nie oszukamy i nie wiadomo, ktora bedzie pierwsza:)
Asia ja w pierwszej ciazy tez mialam podobnie.Rano mialam delkatne skurcze nieregularne,pojechalam do mojego gina i stwierdzil ze jeszcze tydzien potrzymam a tu tego samego dnia w nocy na porodowce wyladowalam.
Teraz powiedzila ze szyjka miekka dosc jest ale jeszcze zamknieta.
Ja tu sie rozpisuje a musze po moja corcie do przedszkola jechac.
Mam przeczucia ze Ivvka bedzie pierwsza :)
az nie wierze ze to juz tuz tuz.
wlasnie jakie cisnienie jest za wysokie i czy wazne kiedy bo ja rano mam niskie (110/60) ale wieczorami mam 140/90 i nie wiem czy sie przejmowac tym czy nie.
mi moj ginekolog powiedzial ze nie dociagne do terminu, co by mnie cieszylo a zobaczymy jak to bedzie
Córcia ma czkawkę jak zjem coś słodkiego, dlatego że jej smakują słodkie wody płodowe i zbyt łapczywie je połyka :)

A mnie się dzisiaj nic nie chceeee. Ale jaaaak... Spałabym tylko.
Oby tylko ostatni nie byli pierwszymi ;)

Mam nadzieję że mały wyjdzie w miarę o czasie:)

Wczoraj w jakimś programie słyszałam jak lekarz mówił że optymalny termin porodu to wyliczyc średnią między terminem z miesiączki a usg :)
U mnie te terminy się pokrywają praktycznie. Z miesiączki na 12.03 a z usg na 15.03. A jak będzie to zobaczymy. Ja mam jakies przeczucie, że jeszcze w lutym córcia będzie z nami... A czy się moje przypuszczenia sprawdzą to zobaczymy...
Witam po długiej przerwie troche was czytałam ale nic nie pisałam jakoś cięzko mi było przez chorobę. Ale już czuje sie lepiej troche kaszel mam ale jestem dobrej mysli. Dziś mam wizyte u lekarza i zobaczymy co słychac bo jakos przez te antybiotyki to troche sie boję czy nie zaszkodziły. Ja to bym chciała tak 2 tyg szybciej urodzic zobaczymy czy sie tak da ;pp
Nacia ja też bym tak chciała...
ale mam dzis 35 tydzień i zostało 35 dni jak równo :P Ciekawe Asia ile z tych naszych planow sie powiedzie :))
Bo wychodzi na to, że powinnyśmy urodzić tego samego dnia :) Zobaczymy co będzie, bo wpływ na to mamy ŻADEN!!!
No właśnie - wpływa największy maja nasze dzieci - i zrobią co im się podoba:) Już nami rządzą:)

Nie wierzę, ze gadamy o porodach o tym kto kiedy....Gdzie ten czas zleciał? Ja nie wiem...
A wydaje się że tak nie dawno dopiero się test ciążowy robiło a to już prawie tuż tuż. Mi z usg wychodzi 30.Marzec...to by mi się nawet podobało. Nie chciałabym przenosić bo wiem że będę się zamartwiać i denerwować :/
Przenosić bym też nie chciała dlatego wole miec niespodzianke przed terminem :)) W wekend chyba zaczne pomału torbe pakować do szpitala a mam małe pytanko jak ubierają dzieci w szpitalu body i spiochy czy kaftanik i spiochy czy moze body kaftanik i spiochy nie mam pojęcia co dla dziecka wziąść do szpitala ;/
Ja wzięłam body i pajace, ale wiem, że mamy niektóre wolą kaftaniki i śpiochy, bo łatwiej ubierać. Ja wychodzę z założenia, że po powrocie do domu, skoro kupiłam praktycznie same body - i tak będę musiała ubierać malego przez głowę, więc wolę zacząć od początku w szpitalu.

Położna, która przychodzi do nas na szkołę rodzenia mówiła, ze z punktu widzenia pępka to nie ma znaczenia czy kaftan, czy body, śpiochy, czy pajace. Więc ja biorę to, w co i tak potem mam zamiar głownie ubierać mojego kopacza (aktualnie okopuje mnie po wszystkich wnętrznościach i przypominam sobie co jadłam na sniadanie dzięki temu ;P)
ja tez postawilam na body i pajace, mam wrazenie ze kaftaniki sie zawijaja, chociaz ostatnio widzialam takie polaczenie jak body ale tez sie rozpinalo z przodu, chcialam kupic ale tylko na 50cm znalazlam
No chyba najlepiej byloby urodzic tak kilka dni przed terminem, troche z zaskoczenia, zeby pozniej nie wyczekiwac w stresie.

Moj maly tez ma czkawki nawet kilka razy dziennie.

A jesli chodzi o ubranka do szpitala to wlasnie walcze z tym tematem, bo juz wiekszosc rzeczy upralam i uprasowalam.
Z tymi ubrankami to ja też nie wiem - ostatnio się zastanawiałam, czy pod kaftanik i półśpiochy mam założyć body? qrcze ja już głupieje z tym wszystkim, im więcej o tym myślę, tym mam większy mętlik w głowie - też tak macie czy tylko ja zaczynam wariować? ;)
Dzisiaj mam kiepski dzień, brzuch mnie rwie, a Mały tak się napina, że wszystko mnie boli. Widziałam, że większość z Was ma już wybrane imię a my nadal nie możemy się zdecydować. Oczywiście wszyscy wokoło doradzają... A u nas stanęło na : Tymon, Mateusz lub Igor. Może jak się urodzi to któreś będzie pasowało:)
Igor ;) najlepsze wedlug mnie ;) Mateusz oklepane ;P a Tymon nie w moim guscie ;d
Ja postawiłam na body i pajacyki. Jakieś śpiochy tez mam bo dostałam. Ale nie mam zielonego pojęcia jak ubierac i w domu i na spacery. Mam nadzieję że instynkt macierzyński dobrze bedzie działał :)

Iza mi się zawsze podobało Tymon i gdyby nie sprzeciw męza to może bym nazwała tak synka:) Jan to jedyne imię męskie do jakiego się zgadzamy:)
Jeśli chodzi o takie bieliźniane ubranka - to najpraktyczniejsza opcja to moim zdaniem body + pajacyk.

Jeśli chodzi o rzeczy do szpitala to dla mniej wprawionych mam polecałabym chyba jednak kaftanik + śpiochy. Albo wersja pajacyk + body, ale rozpinane z przodu. Wiem, że jak ktoś nie miał wprawy z małymi dziećmi to na początku ubieranie idzie bardzo wolno, a w szpitalu jak jest obchód poranny i badają dzieci to nagle jest hasło proszę rozebrać dzieci. Najlepiej szybko :) To takie moje obserwacje z pierwszego porodu.

Z kolei opcja kaftanik i półśpiochy wydaje mi się mało praktyczna ze względu na gołe plecki maluszka.
A co do imion - to u nas gdyby był synek to pewnie nazywałby się właśnie albo Igor albo Tymon, z wiekszym wskazaniem na Igora. Ale oba śliczne :)
Ale się rozpisałyście:)
Też niestety mam problem co do wyboru imienia dla synka i mam nadzieję że jak go zobaczę to będę wiedziała po prostu i już:)
Dzisiaj miałam wizytę:)
Mój synek waży już około 2.5kg:) Po wielkości to mógł by już wyjść 16 marca;D Jest śliczny i ma takie pyzowate policzki:)
No i pozycję zmienił i ma główkę już na dole , ale mój gin powiedział że jest jeszcze czas i zawsze jeszcze może się przewrócić :)
Całą drogę do lekarza to w brzuchu wariował a już w gabinecie to cisza i udaje grzecznego aniołka:)
Mój synek będzie miał na imię Tymon :) Mi już od dawien dawna to imię się podobało. Drugą opcją był Marceli.
Mi z tymi ubrankami też ciężko wykombinować...kaftanik to jest tylko do pasa prawda?
Tak Soniu - kaftanik sięga tylko do pasa. To tak bluzeczka tylko, że nie wkładana przez głowę, tylko cały zapinany z boku lub zawiązywany.
Ja kupiłam ostatnio 3 kompleciki kaftanik i półśpioszki, żeby zabrać do szpitala, oczywiście ze względu na łatwość ubierania, nie chcę się od początku stresować ;P a tak to większość to pajace i body, wydaje mi się że są najbardziej praktyczne:)
Co do imion, mój mąż nadal nie opowiedział się za zadnym z nich i mówi pieszczotliwie "toto" :/
Tymon i Igor bardzo ladne imiona.

pod pajaca trzeba jescze cos nakladac? myslalam, ze nie :-)
Poranne hejka kurcze co raz cięzej w nocy mnie budzi ból spojenia ech i przekręcić się nie idzie. Ja dzisiaj zamawiam szafki do pokoju w końcu trzeba ruszyć bo ten czas zasuwa co raz szybciej no dziewczyny niedługo się rozpakujecie ciekawe która pierwsza :)
Co do imion to u nas juz postanowione że będzie Igor :) tak nawiasem to podobne imiona nam się podobają Tymon też bardzo ładnie moja koleżanka ma Tymka :) i Tosię
hej

ja wczoraj przez prawie caly dzionek mialam gosci a jeszcze z sr na cz nie bardzo przespana noc takze wczoraj zasnelam o 23 jak aniolek:)az mąż byl zdziwiony ze tak ladnie dzis sobie spalam:)tylko o 24 i 6 bylam w wc:)super jak chociaz raz na jakis czas sie taka nocka trafi:)

dzis zmykam do fryzjera na balejaż:P nie wiem jak wysiedze tam 3godziny bo juz mi coraz ciezej no ale co sie nie robi zeby lepiej sie czuc jak sie spojrzy w lustro hehe ;)

Milego dzionka!!!
Wlasnie sprawdzilam wynik z posiewu moczu i musze sie pochwalic, ze wynik UJEMNY :)czyli nie ma w moczu zadnych bakteriii!!!!
jejku ale sie ucieszylam!!!!!!bo jak bym jeszcze w moczu miala bakterie to chyba bym sie zalamala..ale jest super:)
nastrój mi sie poprawil:):):)ojojoj :)
Witam!
Ja po morfologi...teraz moje ulubione czekanie na wyniki :/
Czekam też na paczkę z allegro ma mi dzisiaj przyjść laktator :D
witam piątkowo;)
ja jutro jadę zrobić wyniki powinnam mieć zarąbistą zniżkę w tym laboratorium ;P obawiam się trochę jak mi wyjdzie teraz morfologia i tarczyca, ostatnio się pogorszyło...
Ja jeszcze nie zamawiałam laktatora, mam nadzieję, że zdążę przed porodem;P Ja ostatnio kupiłam kombinezon misiowy i czekam aż przyjdzie:)
Pod pajaca zakłada się body, ale pod kaftanik i półśpiochy już chyba nie?
Ja tez dziś się fryzjeruje, a jutro ruszam do kosmetyczki:) Coś mam potrzebę się "wyszykować". Mam nadzieję, ze to nie znak, ze się zbliża godzina zero, niech jeszcze posiedzi ten mój synek...chociaż skurczy przepowiadających coraz więcej...

A co do nocek - bardzo Wam współczuję. Ja śpię jak dziecko, w nocy raczej nie wstaję - zasługa pessara...Tyle, ze natura chyba zaczyna działać, bo coraz wcześniej się budzę. Kiedyś mogłam spać do 11 bez problemu, a teraz już od 7-8 jestem na nogach.
No pod kaftanik i półśpiochy to już nie body - ale kaftaniki się strasznie podwijaja na pleckach - więc chyba juz lepiej kaftanik i zwykłe śpiochy - żeby plecy były zasłonięte - tak mi się wydaje, ale może się mylę.

Ja też dziś byłam na badaniach morfologia, mocz i tarczyca (Iza - z tą tarczycą to już tak jest że do końca ciąży będzie chyba raczej gorzej - przynajmniej tak twierdzi mój endo - także ja się spodziewam kolejnego podniesienia dawki).
Witam porannie ;)) Pierw zaczne co do imion Igor bardzo mi sie podoba i zastanawiamy sie też nad tym imieniem. A myślałam że ja jakaś inna jestem że nie wiem jak ubierać ale widze że sama nie jestem to jest pocieszajace :)) A we wtorek mam badanie na paciorkowca i w czwartek odstawiam leki na podtrzymanie i ciekawe jak to sie potem potoczy. Laktator też już od miesiaca planuje zamówić ale cięzko jakos mi to idzie. I dziecko chyba na żołądku mi siedzi ;( tak dziwnie sie czuje.
Do szpitala mówią, że kaftanik i body, przy pępuszku łatwiej podobno, bo się nie uraża. Ja kupiłam zwykłe pajace ze stópkami i nie mam zamiaru ubierać nic pod pajaca- zwłaszcza, że temperatura na oddziale to zwykle około 25 stopni.
Ja mam hashimoto, więc z tą moją tarczycą czeka mnie jeszcze nie lada przeprawa niestety...
Nacia ja jakiś czas temu odstawłam leki na podtrzymanie i najważniejsze sie nie przemęczać i dużo dużo odpoczywać i będzie oki:)
Ja też mam we wtorek wizytę u gin i oddaję próbki na paciorkowca, zaczynam się tym strasznie stresować!
Margos - a jak Twoja sesja się udała?
Do 18 lutego musze wytrzymać mam ostatni egzamin a potem niech sie dzieje co chce. Po egzaminie jeśli oczywiście zalicze to mogę rodzić :PPP
Witam wszystkich

Mialam rowniez ciezka noc dzisiaj.Ja porostu nie moge sie obrucic z boku na bok musze sie łapać mojego meża za barki bo inaczej mam zastój.I zostane w takiej nieokreślonej pozycji.Najbardziej mnie dziwi ze mój maż krzyczy że go to boli to co do jasnej .... ja mam powiedziec :)

Zazdroszcze wam fryzurek nowych.Ja odpuszczam bo wiem ze nie wysiedze juz w grudniu ledwo siedzialam.Ale za to do kosmetyczki sie wybiore.Pedicure,henne moze jeszcze sie skusze na jakis masaż twarzy.

Co do paciorkowca to ja mam dzisiaj wyniki do odebrania i tez sie boje strasznie ze chyba meza wysle. A jak on nie da rady to w pn odbiore sama .Mam nadzieje ze bedzie ujemny.
Iza - sesja super. teraz niestety czeka mnie oczekiwanie na zdjęcia, tak gdzieś do końca lutego. Już nie mogę się doczekać. Było fajnie:)

Współczuję Hashimoto - mi problemy z tarczycą zaczęły się dopiero w ciąży i mam nadzieję, że po ciąży przejdą...
ja tez naleze do mam, ktore maja problemy z tarczyca..problem pojawil sie w ciazy i caly czas biore euthyrox ;/ tym jakos sie nie martwie..moze nie zdaje sobie sprawy z powagi problemu:)
dla mnie bardziej powazna sprawa jest paciorkowiec:(

trzymam dziewczyny kciuki za wasze wyniki aby byly UJEMNE!!!
U mnie na początku ciąży pojawiła się lekka nadczynność.. Ale moja doktorka stwierdziła, że to po prostu urok ciąży i nie będzie mnie truć lekami. Muszę zapytać ją na następnej wizycie, może warto to jeszcze skontrolować...
ja mam niedoczynnosc i biore euthyrox i przed ciaza i w trakcie obecnie jetsem na 100 ale juz mam nie zwiekszac bo wyniki ladne. ja z kolei mam za mala tarczyce do mojego ciala i nie nadaza produkowac. a wogle to przyznam sie ze spanikowalam dzis, mloda nie ruszala sie jak zwykle i pojechalam do szpitala zeby mi sprawdzili czy wsio ok. no wiec wszystko ok, troche za szybko jej serce bilo ale sie unormowalo potem, chyba tez sie zestresowala jak ja. nie wiem jak ja wytrzymam te 5 tygodni, chyba poprosze zeby mi wywolali szybciej bo nerwowo nie wytrzymam
Hej dziewczyny:))
Sprawdzilam na usg z 12 tygodnia jaki mi wtedy termin wychodzil - 06.03.11 a z miesiaczki 09.03.11 a z obecnych usg to ok 20 lutego:) mam nadzieje ze jednak marzec bedzie bardziej realny:))
Kurcze dzis w nocy po raz pierwszy mialam bole przepowiadajace, nie napisalam skorcze - bo to byly bole ale jakieeee straszne to jak miesiaczka razy 10.... dobrze ze odpuscilo bo juz bym byla gotowa rano do szpitala jechac.....
Dzis moj mezus ma urodzinki wiec zjedzie sie pewnie stosik rodzinki i znajomych wiec musze sie wziasc w garsc i jakies ciasto ukrecic i przystaweczki jakies przygotowac, eh nie mam sily dzis... ale i tak na 16 mam cwiczenia w SR z ostatnije fazy porodu (czego nie zamierzam opuscic) :P wiec musze byc twarda:D

Milego dzionka bo pewnie dopiero jutro tu zajrze:)
Powodzenia z wynikami dziewczyny - oby wszystkie byly w normie!!!
aaa jeszcze pale PS. jakbyscie byly mile zaglosowac na nasza fotke w konkursie walentynkowym:
http://nk.pl/#walentynki/2011/galeria/11005
to bedziemy bardzo wdzieczni:)))
Głos oczywiście oddany:)
Jak bym miała rodzić z USG to już 16 marca a to dla mnie zdecydowanie za szybko:)
nie moge oddac bo nie jestem na naszej klasie.
a ja bym chciala tak w 38-39 tyg, bo co ja bede robila w tym domu. nogi mi puchan wiec az tak bardzo mobilna nie bede jak myslalam.
Walerka - ja umieram z nudów w domu od października ;P masakra, bo teraz nawet sprzątać nie mogę, tylko się toczę z boku na bok ;)
Ale wolałabym jednak urodzić 15.3 w terminie :)
Ja tam wszystko robie co moge oczywiscie :D
wlasnie zamiotlam caly dom i wymylam podlogi :)
ale zmeczyc sie mozna nie powiem :D
jeszcze chodzac po schodach w dol i w gore :P
Tez wlasnie posprzatalam dom i zaczelam baldachim montowac a on caly czas jakos mi sie rusza,nie potrafie go umocowac do łóżeczka.
Bede musiala na meza poczekac a on jeszcze po wyniki jedzie.Ja naprawde tez sie wykoncze juz od tych badan.

Co do skurczy to ja mam juz prawie zawsze w nocy przepowiadajace,niektore z nich sa bolesne czasami.
ja tam nie mam zadnych :)
no moze raz wczoraj mialam jak schodzilam po schodach to po lewej stronie na dole mnie na chwile cos zlapalo :)
moj baldachim tez sie rusza :) i spada z stelaza jak sie go ruszy wiec go nie dotykam :) wiec to chyba normalne ;D
Iwonka- zagłosowane :)

Dzisiaj troche pochodziłam po sklepach, zaliczyłam kosmetyczkę:)

Ja już nie moge się doczekac porodu bo mam dosyc tych mdłości i tej cholernej zgagi ://// Juz dosłownie nie wyrabiam, jak nie mdli to pali... i do bani są te wszystkie środki na zgagę...ehh
Mi jakos zagada od 2dni odpuscila bo normalnie czasmi to juz przekraczala ludzkie granice.
Wogle ta pogoda dzisiaj do d......

Aga mam nadzieje ze nie spadnie ten baldachim skoro tak sie ruszaja.
podobno mozna brac rennie i migdaly :)
ja tam juz sie wsumie przyzwyczailam :P
glos tez oddalam ;P
I ja tez oddalam ;)
Ale dziś pogoda. Nic tylko spać...

Mnie też zgaga męczy, na szczęście Rennie pomaga. A co do skurczy to ja już też miewam. Praktycznie codziennie, ale przyznam, że one bolesne bywają. A podobno przepowiadające nie bolą... Najgorsze, że spojenie tak mnie boli, że normalnie ruszać się nie mogę. A w nocy to już dosłownie koszmar... Ale już coraz bliżej do końca...
Ostatnie kilka dni nie miałam juz zgagi, ale za to pojawiły sie mdłości. Za to dzis wróciła ze zdwojoną siłą... renni już nie pomaga :(

A co do bólów, to chyba tylko łokcie mnie nie bolą ;))
Asia mam pytanie czy na IP sie przebiera w koszule do porodu i jakie sa nastepne procesy wazą sprawdzają cisnienie czy to juz na porodowce?
Dziewczyny wlasnie dostalam wyniki z posiewu sa ujemne o matko az mi kamien z serca spadl.
Zazdroszczę ujemnego posiewu :)

Co do procedury w Wojewódzkim? To ja ważenia i mierzenia ciśnienia w ogóle nie kojarzę. Wiem, że na izbie na pewno robią ktg i badanie. I jak stwierdzą, że to faktycznie poród to później jeszcze lewatywa na izbie i trafia się na górę na porodówkę. I tam położna przeprowadza wywiad. Ale czy mierzyła ciśnienie? Być może, tylko, że nie pamiętam. Ale na pewno nie było tego na izbie.
Asia dziekuje za informacje. Bardzo ciesze ze nie mam tego paciorkowca.Ale za to cisnienie mam ponad 140/90 i musze brac tabletki do porodu.Naczescie biore je od 2dni wiec jeszcze do tego mialabym miec paciorkowca to pewnie nawet tabletki na nadcisnienie by mi nie pomogly ;)
Monmie to super że wyniki dobre, to może i cisnienie spadnie :)
Lucy dobra mysl :)
monmie gratuluje ujemnego wyniku!!!pewnie jak sie uspokoisz to cisnienie zejdzie w dol:)

Lucy80 ja tez czasami mam zgage ale bardzo rzadko ale jak komus tak ciagle dokucza to szczerze wspolczuje..okropne to jest;/

Widze, że coraz wiecej przyszlych mam miewa juz skurcze przepowiadajace:)no nasz czas dobiega do finalu:)

Ja dzis sie wysiedzialam ufryzjera za wszystkie czasy!!!od 14 do 16.30...zachcialo mi sie balejazu z 2 kolorow...masakra...ale juz cale szczescie w domku jestem:)
Iwonka tez oddalam glos na nk:)
Monmie ja oczywiście się cieszę, że u Ciebie posiew wyszedł ujemny! A ciśnienie na pewno Ci spadnie. Ja z kolei jeżeli chodzi o ciśnienie to zawsze mam niskie, a więc picie kawki w moim przypadku wskazane jak najbardziej.

Już trochę się uspokoiłam odnośnie tego paciorkowca. W końcu moje denerwowanie się i tak nic nie zmieni. Wręcz może zaszkodzić. Mam tylko nadzieję, że ten antybiotyk podany mi w okresie okołoporodowym pomoże i małej nie trzeba będzie juz faszerować antybiotykiem. I stwierdziłam, że chyba szybciej wybiorę się do lekarza, żeby mi powiedział jak wygląda procedura postępowania z kobietą zarażoną paciorkowcem przy porodzie. Mam kilka pytań - czy nie lepiej by było wykonać CC, czy może lepiej rodzić na Zaspie, gdzie opieka neonatologiczna jest najlepsza, w razie gdyby mała sie tym jednak zaraziła. A więc kilka wątpliwości mam i postanowiłam, że syzbciej się do niego wybiorę i dokładnie o wszystko wypytam. No chyyba, że córcia postanowi przed moją wizytą wyskoczyć z brzuszka...

A teraz własnie pakuję torbę do szpitala :) Chyba niczego tym nie przyspieszę...
AsiaK jak bedziesz wiedziala cos wiecej na temat tego paciorkowca to daj znac.
Ja pytalam mojego dr ale on tylko powiedzial, ze musze pokazac ten wynik dodatni w szpitalu i powinni mi podac antybiotyk...mowil tez, ze jest duze prawdopodobienstwo, ze dziecko sie zaraz przechodzac przez kanal rodny.
Mi kazał brac teraz antybiotyk ale wiem,że niektórzy lekarze sa innego zdania.
My nie jestesmy w stanie nic zrobic..wszystko sie okaze po porodzie..trzeba byc dobrej mysli choc nie jest łatwo!!!
Moja torba jest spakowana oprócz kosmetyczki i suszarki.
Asia ja tez sie pytalam naszego gina co mam zrobic jak bedzie dodatni wynik w szpitalu.Znajac jego poczucie humoru powiedzial ze mam podniesc reke i powiedziec ze mam paciorkowca bo w calym zemieszaniu moga zapomniec ze pokazywalam wyniki.

Tak sie zastanawiam bo jak sie urodzilam to zostalm zarazona gronkowcem.Moja mama mowila ze w szpitalu.Dostalam antybiotyk i i bylam w 7dni.Gdzies wlasnie czytalam ze dzieciaczki lapia i mamy mysla ze to przez szpital.A gronkowiec i paciorkowiec to sa te same szczepy bakterii.Dodam ze to byly lata 80siate.
Dokładnie łatwo nie jest!!!

A pytałaś się może swojego doktora czy właśnie to zakażenie paciorkowcem nie jest wskazaniem do CC? Ja oczywiście wolałabym rodzić naturalnie, ale jeśli wykonanie CC wiązałoby się z mniejszym ryzykiem zakażenia tym paskudztwem dziecka to wolałabym, żeby ciąża zakończyła się właśnie przez cesarkę.

No właśnie o to czy na pewno mam nie brac teraz antybiotyku też się chcę zapytać. A u Ciebie w którym tygodniu wykryto tego paciorkowca?
Monmie ja już też torbę spakowałam - i zostało mi dokładnie to co Tobie do spakowania + dokumenty - ale to na ostatnią chwilę. Także jakby co to jestem przygotowana.
No i jeszcze boję się dłuższego pobytu w szpitalu przez tego paciorkowca. Ahh... ale co zrobić??!! Już bym się chciała obudzić po wszystkim. Ze zdrową córcią w domku :)
A moze zadz do niego bo jak mala Helenka zdecyduje sie szybciej wyjsc?Poprostu zapytaj jaki on ma punkt widzenia na to.

Wynki to chyba te ostatnie trzeba tylko ?
A ja nie mam jeszcze ruma bo moja ksiegowa w pracy jest beznadziejna od poczatku wszystko robi odwrotnie.
paciorkowiec i gronkowiec to zupelnie inne bakterie i gronkowcem raczej sie zarazasz w szpitalu bo rezyduje na sprzecie oraz wiele osob jest nosicielem a nie zdaja sobie sprawy np pielegniarki. w uk to jest najpowazniejszy powod zakazen po operacjach, tak samo jak zoltaczka w Polsce.
widze ze znowu inne podejscie, tu 38 tygodni to juz donoszona ciaza.
szczerze wspolczuje lezenia od pazdziernika, ale czego sie nie robi dla maluszka.
moje cisnienie sie unormowalo jak zrezygnowalam z kawy herbaty i wszystkiego co ma kafeine, no cos przezyje ale musze przyznac brakuje mi tego.
Walerko wlasnie nie wiedzialam do konca czy gronkowiec i paciorkowiec to te same bakterie Czyli wychodzi na to ze w szpitalu mnie tym zarazili.
Tak u nas z ta zóltaczka to jakas masakra.Kawy nie pije juz a cisnienie nie bardzo chociaz teraz na noc spadlo.
U mnie lekarz wykryl paciorkowca juz w 25 tygodniu a drugi raz wymaz mialam robiony w 34 lub w 35 tygodniu.
Paciorkowiec chyba nie jest wskazaniem do CC. Ja tez wolalabym urodzic SN ale poddalabym sie CC gdyby to mialo uchronic moje malenstwo przed ta wstretna bakteria(ale co zadecyduja lekarze na Zaspie to nie wiem:/).

Jesli chodzi o gronkowca to moze sie dzidzia zarazic w szpitalu.Moja kolezanka jak urodzila to jej corka sie zarazila..byly juz w domku i musialy wracac znowu do szpitala.
A ja tak nie na temat- od 12tej nie mieliśmy prądu! Szlag by trafił całą energę i jej techników. Po 17 się wkurzyliśmy i pojechaliśmy do kina, bo w domu zimno jak w psiarni. Płyta na prąd, czajnik na prąd, piec zapala też na prąd, pompa wodna (mamy swoją wodę, nie z wodociągów) też oczywiście na prąd. A to już nie pierwsza awaria wielogodzinna w tym roku. Trzeba agregat kupić...
Witam

ale dzis cisza:)
Każda chyba odpoczywa wkońcu weekend ;)) A mi sie nic nie chce ani sprzatać ani uczyć sie mam strasznego lenia. Moze po południu na zakupy sie wybiorę coś przyjemnego bedzie ;))
Hejka

Mi tez sie nic nie chce ,mielismy jechac do Pizza Hut ale na dworzu jakos tak nieprzyjemnie i w koncu zrobie obiad w domu.
Mysle ze jakies pieczone mieso z warzywami.A na deser ukrece drożdżówke.Ale jutro nie dam sie tak wrobic i bede kazala sie gdzies zawiesc ;)
W końcu raz mi sie odpoczynek nalezy.Pytam sie mojego meża co bedziecie jesc jak bede w szpitalu bo sie martwie o corcie najbardziej o biady a on ze beda do babci jezdzic :p
Chyba porobie jakies kotlety i zamroze zawsze juz cos beda mieli.
Bo z tymi facetami to gorzej niz z dziecmi.Co do opieki to wiem ze dadza sobie rade ale kuchnia odpada.No chyba ze moja corcia bedzie jadla 3xdziennie platki na mleku;)
Momnie ja Cie podziwiam..masz sile jeszcze obiad i drozdzowke zrobic?:)wow ja to z dnia na dzien coraz gorzej...jak chodze to mam bolesne skurcze;/zamiotlam tylko troche w domu ale na mycie podlóg juz nie mam sily..
Maz wlasnie robi obiad...gulasz z warzywami..sciagnal sobie przepis z neta i pichci:)do tego zrobil mi sniadanie i 2l soku z roznych owocow...chyba nie doceniam jaki mam skarb w domu:)
ciagle tylko narzekam, ze zanim cos zrobi to 10 razy musze go prosic(tak z niektórymi rzeczami niestety jest)...faceci... :)
wogole to mam wrazenie, że brzuch mi opadł..kurcze jeszcze chociaz z tydzien bym chciala z brzuszkiem pochodzic:)
pochodzisz nie martw sie.
tu niestety gronkowiec zlocisty oporny na antybiotyki jest bardzo duzym probleme i zdarzaja sie przypadki smierci niemowlakow zakazonych przy porodzie albo matek zarazonych przy cesarce, on sie tu nazywa MRSA. chyba gorszy niz zoltaczka bo na to mozna sie przynajmniej zaszczepic.
my dzis jedziemy dalej domy ogladac, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ivvka ja tez mam takie wrazenie ze troszke opadl albo sobie juz wmawiam.

Co do tej drożdżowki to juz mi sie nie chce :)Ale juz corci obiecalam.

Walerko bedziecie domek kupowac?

Ja gronkowca przezylam ;)
Paskudka macie pompe ciepla w domu ? ;)
Dzis w ogole ciezki dzien :D
napadalo sciegu :) dobrze ze potem chociaz sloneczko swiecilo to cos sie chcialo czlowiekowi :)
my wlasnie po obiedzie :P
nie mozna tak duzo jesc bo az ciezko po schodach wchodzic :d
Ivonka zagłosowane !! Pozytywne zdjęcie!!

Byłam wczoraj na wizycie i lekarz powiedział abym uważała teraz bo dziecko zaczyna naciskać na szyjkę i opada. Od 17 tygodnia mam twardy brzuch i on mówi,że tak nie powinno być, przepisał nospę forte 3 razy dziennie, ale nie było poprawy z brzuchem, wiec odstawiłam nospe..zastanawiam się czy to nie jest taka moja uroda, ze ten brzuch jest twardy gdy stoję. Gdy siedzę lub leżę brzuch jest miękki.. a teraz mam myśli, że moze ta nospa tak mnie rozkurczyła, że ciagnie w dół dziecko i napiera. Juz sama nie wiem dziewczyny
a dziekujemy za glosiki dziewczyny:) lubie to zdjęcie bo budzi sympatie:D hehe
Kurcze coraz czesciej mam te skorcze przepowiadajace, u mnie one objawiaja sie takim bolem miesiaczkowym x 3.... nad ranem mialam co 10 min ale juz sie uspokoilo cale szczescie bo troche sie juz przestraszylam ze to moze byc juz:P
Ja tez wczoraj krecilam drozdzowke ale zakalec mi wyszedl:P juz sie nie nadaje do kuchcenia za bardzo roztargniona jestem, tydzien temu robilam babke czekoladowa i wylozylam blache papierem do pieczenia, zeby mi sie nie zsunal przy wlewaniu ciasta do blachy zaczepilam sobie klamerki po bokach i wyobrazcie sobie ze zapomnialm ich zdjac przed wlozeniem do piekarnika:D i takie kolorowe plastikowe ciasto wyszlo heheh:))
Jutro czeka mnie tez pieczenie bo jutro rodzina przyjezdza na urodzinki meza:) mam nadzieje ze wyjdzie mi cosik lepszego:P ale jak na dzien dzisiejszy to nic mnie sie nie chce kompletnie.....
Miłego weekendu dziewczyny zycze 3majcie sie cieplo:))
ano kupujemy i jeden mi sie bardzo podobal ale troche drogi, musimy przeliczyc nasze finanse i zobaczyc czy nas stac.
pozwolilam sobie na kawke, ciekawe jakie mam cisnienie.
Iwonka niezle przygody mialas z ciastem:)ale dzielna jestes i sie nie poddajesz a to bardzo wazne:):)
hej:)

Iwonka pewnie fajna kolorowa była ta babka ;D

Ja się troszkę denerwowałam bo mały jakos zbyt spokojny się zrobił, wieczorem żadnych ruchów. Już chciałam do szpitala jechac. Wypiłam dzis kawkę, zjadłam lody i mały dostał speeda :)))

Walerka fajnie że kupujecie domek:)
widze ze mamy podobnie, jedno ci powiem oni zawsze mowia ze lepiej jechac nawet jak to falszywy alarm, a rowniez zrobia wymaz z pochwy , przymajmniej mi zrobili, wiem ze nic tam nie ma i potrzymaja cie i puszcza do domu.
AgaAmelka pompę wody ze studni głębinowej :P
aha :)
myslalam ze pompe ciepla bo tez na prad jest :P
Naprawdę fajnie jest mieć maluszka w brzuszku ale ile ja bym dała żeby już był kwiecień i żeby mały był już z nami:)
Ta ciąża zaczyna mi naprawdę ciążyć:D
Mój brzdąc to chyba będzie sportowcem, jakimś bokserem albo karateką bo energii na bicie i kopanie mamusi to ma pełno:)
Albo morze lekarzem bo próbuje poprzestawiać mi wszystkie wnętrzności..
Teraz na serio mogła bym oddać brzuch mężowi i niech on się męczy:)
a ja mam dzis caly dzien na cos ochote...chodze, jem i leze...jakis dramat:)jeszcze tak nie bylo:)jutro musze gdzies wyjsc bo zjem wszystko co mam w domu:D i juz wogole nie bede sie mogla ruszac i to z obżarstwa :D
ja az tak duzo nie jem :)
tyle ile mi wystarcza :d
a Ty ivvka masz dzis juz 37 tydzien :P
strasznie szybko ten czas leci :)
ja 37 bede miala w poniedzialek :D
tea juz niedlugo zaraz nie bedzie miejsca i bedzie sie bardziej przesowal albo wypinal.
oficljalnie mam komode, ale okazalo sie ze przewijaka nie moze zlozyc bo brakuje paru czesci, a ze pozyczony od brata ktory mieszka daleko to chyba musimy kupic inny bo nie bedziemy sie widziec az do narodzin a ja juz zaplanowalam co tam bede trzymac, no coz zycie
Już powiedziałam mężowi, że w drugiej ciąży to on chodzi :)
a ja sobie nie wyobrazam jakby to bylo gdyby faceci w ciazy chodzili, bo gdyby zachowywali sie tak jak podczas choroby lub gdy im cos boli to by byla katastrofa. a przynajmniej ja bym miala masakre, juz wole jednak sama chodzic w ciazy. moglby ewentualnie za mnie urodzic :-)
iwonka, na zdjecie glos poszedl oczywiscie :-)
Wow, parę dni człowieka nie ma i tyle do nadrobienia:-)

Ja mam kolejną wizytę 01.03. Moja gin nic nie mówiła na temat szybszego porodu..:-) A szkoda:-)

Mały szaleje jak nigdy. Ktoś napisał wcześniej, że powinno być 10 ruchów na dzień. Ja jak prowadziłam dzienniczek to w godzinach np. 9-12 potrafił ruszać się 152 razy heh:D

Wczoraj troszkę się przestraszyłam. Byliśmy w kinie i normalnie tak mi się duszno zaczęło robić, że musiałam wyjść. Potem to się powtórzyło w kawiarni. Coraz lepiej się zaczyna robić:-) Miałyście takie sytuacje??
Kosmisia ale ruchliwe to Twoje malenstwo:)moja córcia sie przewaznie rusza po jedzonku a tak to leniwa raczej jest i spi...lubi sie tez ruszac jak jezdze autem i np zalatwiam cos w banku czy w innym miejscu:)
A te dusznosci to pewnie wynik ucisku. Jak ostatnio robilam KTG to wlasnie sie mnie Pani pytala czy nie jest mi duszno bo lezalam na plecach i mowila ze moze byc ucisk i wtedy trzeba bedzie zmienic pozycje lezenia.
Dziewczynki, a napiszcie co i jak po porodzie z higieną. Czytałam, że trzeba się często się podmywać. Będziecie używać tantum Rosa? na ulotce napisane jest, że płukać 1-2 razy na dobę, a w necie wyczytałam, że dziewczyny po każdym siusianiu polewały. To jak to ma w końcu być? Po każdym siusianiu wystarczy przemyć tylko i osuszyć ręcznikiem papierowym? Czy podmyć się wodą lub płynem do higieny i potem spłukać tą mieszanka i osuszyć? :D
Kosmisia dobre pytanie bo ja też nie wiem jak to ma wszystko wyglądać po porodzie :(
Mój mały czasem się tylko wypina i przesuwa ale czasem ma takie dni że mam wrażenie że zaraz mi z brzucha wyskoczy....tak tam broi :)
We wtorek mam wizytę...jestem ciekawa ile już waży.
A i mi się też czasem robi duszno...taki chyba urok końcówki ciąży
Ja na razie kupiłam trzy saszetki tantum rosa i jakąś śmieszną buteleczkę z rurka która niby ułatwia przemywanie:) tantum rosa aplikator czy jakoś tak:P
No ja kupilam sobie tantum rosa..wydaje mi sie, że nalezy sie podmywac po kazdej wizycie w toalecie i pozniej polewac tantum rosa..pani na SR mowila ze mozna polac tantum rosa na gazik jalowy i na chwile zostawic taki oklad:)
Ja czytalam ze po octenisepcie (jest to tez dla dzieci do pepka)
dziwczyny juz po 2 dniach mialy wygojone :) i ze po kazdej wizycie w toalecie sie psikaly ;)
Witam :)
Ja mam octenisept. Myślę że chyba będę go używac po każdej wizycie w toalecie:) ponoc suszarka dobra do osuszania:)

Dzisiaj byłam zwiedzic porodówkę. Teraz wiemy co i gdzie :) Niestety mają tylko jedną salę do porodu w wodzie i to bardzo fajną. Mam nadzieję, że nie będzie zajęta jak przyjdzie moja pora:)

A jak Wasze nastroje? Mój mąż stwierdził że chyba juz nie będzie się do mnie odzywał, bo wszystko mnie drażni. Fakt ryczę, krzyczę z byle powodu...ehhh
No właśnie ale co by było gdyby on był w ciąży znając zchowanie w czasie zwykłego przeziębienia- koniec świata :)
ogolnie ok, jakos tak dziwnie ze za 2 dni zaczynam nowe zycie jako gospodyni domowa. dzis wypralam pierwsze ubranka i tak to slodko wydlada suszac sie.
jak czesto chodzicie do ginekologa na tej koncowce - co 2 tyg?
wow równe 3 tyg do końca, teraz to wszystko może się zdarzyć.... :))) tez nie mogę sie juz doczekać i ciągle śni mi sie nasze maleństwo jak karmie je piersią:)))
wczoraj siostra i mama uprasowały i powiesiły mi baldachim, wyglada przeslodkooo, potem może wstawie focie:)))
ciasto wczoraj wyszło przepysznie, imprezka urodzinowa przesympatyczna, a siostra, mama i teściowa tylko sie przescigiwaly w ogarnieciu naczyń do zmywania hehe:))) takze ja sobie troche odpoczęłam, po calym poranku przygotowań:)

A dziewczyny duzooo miłości nie tylko na Walentynki Wam życzę, od wszystkich bliskich i przyjaciół!!!
Witam

Jestem po ciezkiej nocy myslalm ze pojade na porodowke.
Położyłam się spac okolo 21 bo strasznie zmeczona bylam.
No i zaczelo sie pierwszy raz wstalam o 24 z skurczmi i bolami jak na @ idacymi az z krzyza lapaly tak co 10min a jak mala sie ruszala byly mocniejsze.Potem 01.30 i 4.20 i tak sie meczylam bolaly i puszczaly.
Po tej ostatniej akcji jakos sie wyciszylo do rana.Teraz zjadlam snaidanie ciagle mam parcia na toalete i lekko pobolewa jak na @.
Ale mysle ze jeszcze potrzymam.Bo do porodu inne sa skurcze.Chyba ze zaczyna sie tam wszystko przygotowywac ..

Walerko moj gin kazal za 3tyg chyba ze bedzie sie cos dziac.
Monmie no niezle z ta Twoja akcja nocna:)Ty bynajmniej wiesz jak wygladaja te skurcze porodowe:)ja z pierwszym dzieckiem wiec ciekawe czy to dobrze rozpoznam:)
Ja mam tylko bolesne skurcze jak chodze..tak raczej spokojnie...
Mąż dziś wyjechal w delegacje i mam nadzieje, że malutka nie bedzie chciala jeszcze wyjsc:)

Walerko mnie lekarz chce zobaczyc po tygodniu od ostatniej wizyty(ide w srode)...moze dlatego, ze mam baaaaaaaaaardzo krotka szyjke..jest tyci tyci:)
monmie, Twoja relacja nocki brzmi groznie, ale Ty to juz prawie w terminie, wiec nie ma co sie przejmowac.

Mnie sie tak suszarki z tymi maluskimi ubrankami suszacymi sie podobaly, ze nawet fotki telefonem zrobilam :-) A tak wogole to juz zaczelam nakrecac film na kamerce, taki wstep z przygotowan na przyjscie synka, w roli glownej moj brzuch oczywiscie, a w tle przygotowywany pokoik.

A wizyty mam teraz co 3 tygodnie.
Ivvka ropoznasz bo te porodowe to w nie bolą i jest uczucie takiego mrowienia jak bys podlaczyla brzuszek do elektrody:)

A ja siedze i dalej mam delikatne skurcze z malymi bolami.

Dzwonilam do ksiegowej i bede mialam ruma jutro za styczen a ta za luty 15 marca. To ta za styczen jest aktualna przez caly luty bo j juz nic nie rozumiem?
No ja chodzę co 2 tygodnie, ale ja mam dużo różnych dolegliwości, może dlatego:)

U mnie noce też coraz czaęściej wypełnione przepowiadającymi i to właśnie takimi z krzyża - okropność. Ale na szczęście w dzień mija. Chciałabym żeby mały wytrzymał jeszcze 2 tygodnie, albo chociaż do wyjęcia pessara.

A na dziś - duuuużo milości Wam życzę:) Dajcie się porozpieszczać:)
To ja mam dziwnie z tymi wizytami lekarz powiedział że już wiecej mi nie potrzeba i we wtorek tylko badanie na paciorkowca i koniec wizyt bo twierdzi że szybko urodzę. Musze go jutro jeszcze raz zapytać bo wy co 2 tygodnie a mnie wcale widzieć już nie chce dziwne to dla mnie.
Monmie dzieki za info o skurczach porodowych;)

Ja RMUE za styczen tez dopiero na dniach dostane i mysle, że ta RMUA powinna byc wazna do konca lutego.
Tak - RMUA zawsze jest za poprzedni miesiąc także spokojnie. Ta styczniowa jest ważna do końca lutego. Zresztą w szpitalu przyjmą Was i bez tego, podpisuje się tylko taki kwitek, że doniesie się w przeciągu tygodnia potwierdzenie ubezpieczenia. Jak ja wylądowałam w szpitalu w 13 tygodniu to nikt nie robił żadnego problemu, dowieźliśmy po kilku dniach potwierdzenie i tyle. Także bez stresu:)
Na pewno jest ważne do końca lutego:)
A nie lepiej mieć podbita książeczkę ubezpieczeniową?:)
Łatwiej i szybciej ją podbijesz niż dostaniesz następny druk..
Witam porannie :)
ale mi sie fajnie dzis spalo :D
mimo ze mala ciagle sie wypychala i kopala :D ale to jej ulubione zajecie jak ja spie lub zasypiam :) wtedy ona jest pelna energii :D
Aha fajnie Wy macie wizyty co tydzien , dwa albo trzy a ja mam co miesiac :)
nastepna mam teraz 23 lutego :P
zobaczymy co tam ciekawego mi powie :D
i tak wiem ze mala sie nie przekrecila bo jak kopie to ewidentnie czuje to na dole ;)
Coraz bardziej sie nastawiam na cesarke:P
ale no trudno to nie odemnie zalezy wybor ;)
Cześć
Mnie od wczoraj okropnie boli brzuch tak na dole...nie wiem czy to są te skurcze przepowiadające ale wątpie bo boli prawie cały czas i chodzić przez to nie mogę... :(
A mały tak skacze że normalnie czasem mam wrażenie że wyskoczy z tego brzucha :P
Mnie też ostatnio tak na dole bolał brzuch, ale po paru godzinach mi przeszło. A ogólnie to ja żadnych skurczy przepowiadających nie odczuwam i zaczynam się zastanawiać, czy to normalne?
Wizyty u gin mam też co 2 tyg. ale ja skomplikowany przypadek jestem;P we wtorek idę znowu to się dowiem jak nasz Mały.
AgaAmelka - a może Malutka chce ci niespodziankę na koniec zrobić;))
Iza - to się ciesz, bo te przepowiadające to już naprawdę potrafią boleć. Ja bym się nie martwiła gdybym ich nie miała:) Ale jak wiadomo - każda ciąża jest inna:)
ja sobie sama ustawiam to bede chodzic teraz co 2 tyg, lubie ogladac mala i sie uspokajam
Witam :)
mam termin na 3.03.2011, ale z usg to będzie gdzieś tak z tydzień wcześniej :P
mam już córeczkę teraz czekamy z mężem na synka :) mały jest bardzo ruchliwy :) Czy któraś z was będzie rodzić na zaspie?? Ja się jeszcze zastanawiam, ale raczej wybiorę ten szpital. Jak wy się czujecie?? Ja już nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam
Witam nowa mamusie :)

Jak sie stosuje octanisept przy pepku? pryska go sie na jałowy gazik i wtedy przemywa?
lucy a kupowalas octanisept w polsce czy tutaj?
Witam, ten octanisept jest naprawdę super :) Tak mówiła położna na SR. Ponoć jest bardziej skuteczny niż tantum rossa a co do pępka to się go spryskuję i wtedy owija gazikiem :P
witam nowa mamusie:)

ja chce rodzic na Zaspie, termin z OM mam 5.03 z usg 23.02 a z ostatniego badania na fotelu, ze to juz niebawem :D
Moze sie spotkamy w szpitalu;)

Kupilam tantum rosa i oktanisept..tak piszecie, że on taki swietny to moze tylko oktanisepu bede uzywala juz sama nie wiem:)ale w razie czego mam jedno i drugie;)
Iza :D nie sadze :)
ma juz malo miejsca a podobno do 36 tygodnia jezeli sie nie przekreci to potem marne szanse :P ale no coz zostaly jeszcze 3 tyg ;) zobaczymy jak to bedzie :D
Witamy nową, ale juz doswiadczoną mamusię:) wpisz się Monika na listę :)

Walerka octenisept mąż kupił w Polsce.
I z okazji Walentynek życzę wszystkim mamusiom DUUUŻŻŻŻOOO MIŁOŚCI !!!

image
wszystkie teraz siedza ze swoimi facetami :) dlatego taka cisza :)
a moj w pracy :( jak wyszedl o 6 rano tak go do teraz nie ma ;(
ale no coz tak to jest jak sie nie ma ustalonych godzin pracy ...
Nie martw się ja też siedzę sama i tak będzie do 23 prawie więc też nie mam żadnych walentynkowych planów:(
Już 3 rok z rzędu mój jest w pracy na walentynki:(
no a my mamy dzis rocznice bycia razem ;D ale powiedzial ze mi to wynagrodzi ;)
zawsze jak jest jakies swieto to on dlugo w pracy zostaje bo sie maszyna na zlosc psuje ..
zlosliwosc rzeczy martwych ;/
to i ja dolaczam do mam siedzacych w samotnisci hehe:) moj wraca jutro:)
Ile to razy słyszałam od męża że mi coś tam wynagrodzi a tydzień później skleroza :D I tak za każdym razem:)
wrocil :D
wlasnie wariuje i spiewa pod prysznicem :D
To co ty tu robisz:D idź i dołącz:) W końcu walentynki :D
Pytanie do dziewczyn ze szkoły rodzenia na zaspie:)
Jutro mam mieć ćwiczenia z II fazy porodu , ale wątpię żeby mi się udało na nie dojechać.
Czy bardzo dużo stracę jak mnie na nich nie będzie?
I co dokładnie miałyście na tych ćwiczeniach?
niestety mnie na tych cwiczeniach nie bylo wiec nie pomoge :/
Szkoda:(
A ile ćwiczeń miałaś jeszcze po tych o II fazie?
po II fazie bylo jeszcze chyba z 5 cwiczen
a ja popijam herbate mietowa, curry wieczorem pewnie skonczy sie zle dla mnie wiec siedze i czekam az mi sie w zoladku ulozy bo i tak pewnie nie zasne
witam nocnie,
maz krecac sie zbudzil mnie, a ja sie tak rozbudzilam, ze nie moge zasnac juz od godziny, wiec wstalam, hmmm... ciekawe czy mnie jeszcze zmorzy do rana?
Mi nawet się jeszcze nie udało zasnąc :/ A rano muszę wstac bo mam wizyte u połoznej
Tea ;)
cos Ty ;p juz sie nie zmiescimy razem pod prysznicem :) a pozatym on pracuje na dworzu w blocie wiec sobie wyobraz jaki czysty wraca z pracy :p
Ehh gdzie te czasy gdy człowiek zwinny jak kot:D Dobrze że ja mam wannę bo nie wiem czy sama bym się pod prysznicem zmieściła już nie wspominając o mężu:)
U mnie noc też tragedia ale wcale nie ze względu na dolegliwości ciążowe tylko rury w bloku albo inne cholerstwo...W nocy tak coś zaczęło wyć że już się bałam że coś się stanie, a przestało dopiero po 3h:(
Nie no znowu coś wyje:(
uroki mieszkania na parterze że wszystko co w piwnicy się psuje to u mnie strasznie słychać:(
witam porannie

wspolczuje nie przespanej nocki:/znam ten ból..

dziewczyny ile kupiłyście rożków??

wiecie gdzie mozna w Gdansku tanio dostac laktator medeli mini elektric?patrzylam ostatnio w mama i ja ale tam byly tylko takie zestawy po 588zl chyba jakies podwojne..
Nie kojarze aby byly w Akpolu...i cos mi sie wydaje, ze tylko zostaje opcja internet...
Opcja Internet albo szpitale. Wiem, ze na Klinicznej sprzedają medelę - ale taniej niż w necie nie będzie na pewno:)

A ja mam chyba dużą kabinę, bo jeszcze spokojnie się we dwoje mieścimy pod prysznicem :D

Ale zgadzam się - jest coraz ciężej...no i moje nocki ciężkie przez skurcze...
Hejka wow ale wy buszujecie po nocach:)

Dostalam wczoraj od meza bukiet róż czerwonych a moja corcia 1 zóltą i byla obraz obrazona.Wiec musiałam sie z nia zamienic ;P

Piszecie o kapielach razem jeny ja juz nie pamietam jak to jest.A o czym tu dalej ale pocieszam sie ze jescze troszke.A tak pozatym to normlanie sie kochacie ze swoimi?bo moj to sie boi ze malej cos zrobi :)I co ja teraz mam zrobic.
A co do wanny to ja ledwo z niej wstaje sama ;)
Ivvka ja mam tylko jeden do szpitala.
A w domu bede zawijac małom w taki kokon z pieluchy flanelowej.
ja niestety od polowy ciazy ze wzgledu na dolegliwosci mialam zakaz od gina na baraszkowanie:(((
a checi byly nie raz duze ale co zrobic;)

Lece na pedicure;)
Hej
Ja też kupiłam jeden rożek do szpitala....w domu raczej nie będzie potrzebny.
Ja mam dzisiaj wizytę u gina....na szczęście bo się trochę stresuje. Ostatnio tak mnie wszystko boli jak na okres i miejsca intymne...normalnie ledwo chodzę. :(
ja rozka wogle nie mam, nie stosuje sie tego tu.
ja sie zaczelam regularnie budzic o 4 tak na godzine i potem zasypiam chyba juz wiem kiedy bede miala jedno z karmien :-)
dzis moj ostatni dzien w pracy. wystarczajaco sie napracowalam teraz czas zaczac przygotowania
fajne ceny sa na amazon.co.uk darmowa wysylka do polski to mozna sie skusic - ja kupilam tam medela ale reczna.

ps. wczesniej sie nie odzywalam ale od dawna was czytuje - nie mialam czasu pracowalam a termin ma na 4 kwiecień i bede mieć synka Jasia
Witamy koleją mamusię:) i Jaśka:) Mój synek to też bedzie Jaś:)
tak normalnie sie kochamy :D
duzo mu tlumaczylam i pokazywalam :)
i jest ok :P bez zadnego kryzysu :)
co do rozkow :D ja mam 4 haha ;d bo dostalam 2 od siostry jeden kupilam a drugi byl z posciela ;)
Hej:)
Jestem juz po wizycie. Wyglada na to że wszystko ok. Zależy jakie bedą wyniki badania moczu, bo po sprawdzeniu papierkiem lakmusowym coś im tam nie pasowało. I zważyły mnie...matkooo. Nie wchodziłam już na wagę od dłuższego czasu tym szok większy ;)
Gdy połozna obmacywała mi brzuch, mały dzielnie się bronił i boksował :))
Mam jeden rożek, dostaliśmy w prezencie w komplecie razem z poscielą dla małego.
to dobrze ze sprawdzaja. jezeli ph sie nie zgadza to niestety moze to byc objaw ze masz jakies bakterie chorobotworcze, bo paleczki mlekowe daja odczyn kwasny. ja jutro mam spotkanie z anestezjologiem ktory powie mi co moge a co nie moge brac w trakcie porodu. mam nadzieje ze na gazie uda mi sie urodzic bo jakos epidural corac mniej mi sie usmiecha.
Walerko,gaz jest super, a bylam przeciwniczka wielka, ale epidural jest jeszcze lepszy, i nie martw sie na zapas, ja nie polecam zatrzyku miesniowego, bo za bardzo wplywa na dziecko wg.mnie...

a i moja rada, ktorej nie dostalam a ostatnio przeczytalam, jesli ktoras z was ma indukowany porod tzn.jest po terminie, badz podaja oxy na przyspieszenie akcji, bo za dlugo to trwalo jak bylo u mnie, Walerko wiesz o co chodzi, to epidural jest wskazany, a ja bronilam sie, choc u mnie i tak bym takiego giganta nie wyparla hihi...oczywiscie duzo zalezy kto sie wkuwa, bo jak zle wkuja sie, to epidural nie zadziala, a naprawde nie powinno sie czuc bolu, czuc cos czujesz, ale to nie jest bol... ( chodzi o porod w UK)
ivvka za to jak juz bedzie po wszystkim to bedzie sie dzialo......;)

Widac ze Jas to dzielny chlopak bedzie :)

Jednak umowialm sie do fryzjera na wieczor ale jakos tak zimno jest.
Sama nie wiem czy isc ale bede piekniejsza ;)
czesc dziewczyny dzis w nocy miałam takie skurcze ze myslalam ze to juz....zaczełam sie wiec pakowac wsiedlismy do samochodu i...skurcze ustaly :) wiec kazałam mezowi wracac hehe :)
narazie cisza :) ale mąz zadzwonił do pracy ze teraz musza sobie radzic sami on bedzie tylko pod telefonem
a ja w pewnym momencie takiego pietra zlapałam ze nie pytajcie ;)
to pewnie normalne przed pierwszym porodem :)
a zapomniałam napisac ze jak byłam w piatek u lekarza to nasza córcia juz wazy koło 3700 !! to bedzie jakiś klocuszek jak by sie miała w terminie urodzić :)
Karina ja mialm tez juz taka akcje ale spokojniej podzeszlam do tego bo to bedzie mój drugi poród.Narobilas mezowi stracha ;)
Faktycznie duza dziewczynka:)
iza dzieki za podpowiedz tylko ze u mnie epidural to zwiekszone ryzyko krwawienia bo biore leki na rozrzedzenie krwi.
w prxypadku takich skurczy to dobrze jest wziac kapiel bo to moze zatrzymac no i pozwala okreslic czy to juz czy jeszcze nie, bo jak to porod to kapiel nic nie da a jak przpowiadajace to powinny przejsc.
ja mam wizyte w piatek ciekawe ile mala wazy, bo ostatnio tylko 2.1kg (34tydzien). mam nadzieje ze kolo 2.5kg wazy. a co do mojej wagi to jakos sie zatrzymala i nie rosnie juz tak drastycznie, jednak troche odstawienie slodyczy cos dalo a moze i to prawda ze w ostatnim miesiacu juz sie tak duzo nie tyje
Monmie ja dzis cos slabo sie czulam, bol glowy i gardlo strasznie mnie rano bolalo i tez nie chcialam isc na pedicure i henne ale poszlam i czuje sie o niebo lepiej:)takze mysle, że z tym fryzjerem to dobry pomysl na wieczor;)

Karina a na kiedy masz termin i gdzie chcesz rodzic??
na poczatku miałam termin na 15 teraz lekarz w piatek powiedział ze wychodzi 1-2 marzec...wiec jakby się wszystko przesuneło o 2 tygodnie szybciej wiec juz sama niewiem...a mała już duza wg usg wazy 3700 wiec wydaje mi się już duza w szczegolnosci ze moja siostra urodziła 3350 swoja corcie...
a rodzic bede w Wojewódzkim (tam pracuje moja szwagierka)
stracha mezowi narobiłam fakt :) latał biedak jak niewiem :) ale na telefonie z pracy cały dzień siedzi :) i wszystkim opowiada ze akcja juz sie prawie zaczeła ale mala uparta jak mamusia i nie wychodzi :)
A ja dzis po prawie nieprzespanej nocy najpierw zrobilam sobie mega spacer z psem, a pozniej zabralam sie za mycie okna (wiem, ze nie powinnam ale malowali mi balkon i tak je uswinili, ze patrzec nie moglam).

Witam nowa mamusie!

Karina, duza dziewucha Ci rosnie, to w sumie nawet lepiej by bylo jakby troszke szybciej wyjsc chciala, bo pozniej moze byc ciezko.

Rozek mam jeden, ale mam tez spiworek i mysle, ze raczej tego bede uzywala.

Monmie, to moj maz tak jak Twoj, tez sie boi, ze dziecku krzywde zrobi :-) Jeszcze w 2 trymestrze ok, a teraz to juz swiruje i moje tlumaczenia i podrzucanie tematycznych artykulow nic nie dzialaja. Az dziwne, ze my kobiety az tak sobie nie wkrecamy jak oni.
w sumie też bym chciała już hi hi :)
co do mycia okien to tez powiedzialam sobie ze nie tkne...a tydzień temu umyłam bo juz nic nie bylo widac :)
tlumacz ze po porodzie tez celibat przez 6 tygodni ;d
wiec moze poskutuje ;)
naszczescie nie mam z tym problemow ;p
bylo duzo tlumaczenia podrzucania artykulow i sie chlop przelamal ;)

slyszalyscie o tym tramwaju co sie wbil dzis w budynek? ;)
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Gdansk-tramwaj-uderzyl-w-budynek-Pasazerka-motornicza-rozmawiala-przez-komorke-n45561.html

dobrze ze zdarzylam na poprzednia 10 bo tak to bym juz jechala ta 7 i nie bylo by zbyt ciekawie bo zawsze sie pcham na poczatek tramwaju ..
Witam nowa Mamę:)

Kurcze ja już nawet nie pamiętam, co to znaczy baraszkować... mam zakaz od połowy ciąży :( No ale potem nadrobimy;P

Ja dzisiaj byłam u gin - Mały rośnie tak jak trzeba, waga ok. 2900 (aparat się przyciął i nie chciał dokładnie zważyć). Ale rośnie mi prawdziwy facet - gin się śmiała, że ma dużżżżże jajka hehehe;P
No i powiedziała, że może dotrzymam do terminu, ale równie dobrze mogę i urodzić za 3 dni. Jak przekazałam to mężowi to zzieleniał ze strachu ;D
AgaAmelka - to miałaś szczęście że nie trafiłaś na ten tramwaj.
Karina- duża dziewucha się szykuje:)

Mój maż na poczatku też się obawiał, ale w jakiejś książce wyczytał, ze nie ma powodów do obaw. Płyn owodniowy zamortyzuje jakiekolwiek ruchy i tez aby ojcowie sobie nie pochlebiali, bo nieważne jak duży to do macicy i tak nie dosięgnie ;D
Ech Dziewczyny - ja mam zakaz od 13 tygodnia, więc jak tu piszecie to mi normalnie "ślinka" cieknie :D Ale po wyjęciu krążka będziemy szaleć jak tylko gin pozwoli - na szczęście m. nie ma żadnych oporów:)

Ja zaraz ruszam do Manhattanu - m. kazał mi sobie coś kupić, bo nie wiadomo jak będzie - kiedy takie następne szwędanie się po sklepach w poszukiwaniu przyjemności się zdarzy:)
ja ide do fryzjera za tydzien. zostawiam jak najpozniej zeby potem nie bylo ze nie dosc ze niewyspana, rozmemlana to jeszcze z odrostem.
wiecie ze sex to jeden z metod na przyspieszenie porodu, sperma zawiera oksytocyne, my tez mielismy zabronione a poszalec teraz trzeba bo nie ma sie co oszukiwac po porodzie juz nie jest to samo tam na dole (jedna z zalet cesarki)
Dziękuję dziewczyny za ponowne przywitanie:)

niby siedze na wolnym juz a nie mam na nic czasu...no a jak malutka przyjdzie na swiat to juz wogole nie bede go miała (albo się bardziej zorganizuję)

Ja wczoraj poszłam sobie na małe zakupki :) Kupiłam prezenet dla mojego bo za miesiac ma urodzinki a z malenstwem nie bede łaziła po sklepach wiec schowalam go głeboko do szafy i niech sidzi grzecznie

Kupiłam tez dwa pajacyki bo nie mogłam się oprzec :) chociaz kolezanka przyslala mi duzo ciuszków ostatnio z Londynu (nowych) ale takie zakupy ciesza jak nic ;)
Mój mąż jakoś nie ma oporów do baraszkowania...chociaż robimy to zdecydowanie rzadziej niż przed ciążą.
Ja się dzisiaj zabrałam za porządki w mieszkaniu aż mnie wszystko boli :)
No i byłam u gina...mały waży 2170g mi się wydaje że to mało ale lekarz powiedział że w normie.
No dokladnie mialam szczescie :)
sonia moja wazyla w tym samym czasie 2100 i mi tez powidzieli ze w normie, plus ze nie bedziemy rodzic gigantow, mozesz sie nastawic tak na okolo 3kg w zaleznosci kiedy urodzisz.
ale mi dziwnie ze juz nie ide do pracy, nigdy sie ni podejrzewalam o pracoholizm
Walerka korzystaj ze słodkiego lenistwa:)))
no ja okresem pologu tez juz straszylam meza, bo wtedy to juz sie nie da nic zrobic. a tak wogole to rozmawialam ostatnio z kolezanka, ktora mowila, ze dyskomfort podczas sexu odczuwala do roku po porodzie! masakra jakas!
Mój mąż też ma opory :( a ja jestem taaaaka wyposzczona, że oesu!
Będę go męczyć 2-3 tygodnie przed terminem, bo jakoś się mi nie widzi rodzenie siłami natury ponad czterech kilo szczęścia :)

Eh, ciągle się nie mogę zdecydować- zaspa czy kliniczna...
witam po kolejnej nie przespanej nocy...mała się wierci ale nic pozatym...cisza :) ale mąż dalej w domu hehe ;) powiedział ze juz robi sobie wolne :) wiec go dzis wyciagne na dłuzszy spacer ;)

moj opory miał jakis czas temu teraz nie ma wyjscia hehe :)
Z tym seksem po porodzie to też różnie bywa...ja słyszałam także opinie że jest o wiele lepszy niż przed ciążą...
hejka
o seksie po porodzie czytalam wczoraj na forum;)rozne sa opinie..
lece teraz do gina!!!!
Milego dzionka!!!
Dzień doberek:)

38 tydzień mi się zaczął :) Jezeli sprawdzi się to co mówiła Walerka, ze 20 tygodni od pierwszych ruchów dziecka to rodzę w sobote ;D

Kurcze mam taką irytujacą kluchę w gardle że spac nie idzie.
Hejka

Co do sexu po porodzie to raczej bylo normlanie moze nawet lepiej :)

A u mnie wychodzi w takim badz razie w niedziele ;)ja to bym wolala szybciej wezme tego mojego chlopa w obroty i tyle.

A tak pozatym to wlasnie cala kuchnie posprzatalam i teraz juz padlam ale wszedzie widze brud normalnie jakas pokrecona jestem ostatnio.
wow lucy a chcialabys juz?
moj oficjalny pierwszy dzien lenistwa, wstalam o 10 i ogladam dzienna telewizje, zaraz ide na kawe z kolezankami tez w ciazy. jak na razie maciezynski jest super ale dam glowe ze bede znudzona za pare dni. mam nadzieje Julka sie zdecyduje przyjsc za 2-3 tygodnie a nie 5-6.
zastanawiam sie czy jechac do tesciow na weekend (to jakies 3 godziny samochodem od nas) czy to troche nie jest za ryzykowne. maja tam bardzo dobry szpital ale wolalabym wracac do swojego domu po porodzie a nie do tesciow.
wlasnie zauwazylam na moim suwaczku ze dziecko przenioslo sie do ostatniego kwadratu - 9 miesiac. ekcytujace i troche przerazajace
Nie miałabym nic przeciwko, gdyby mały pojawił się już teraz:) No ale skoro mu tam dobrze... ;)

Ja się juz lenię od 4 tygodni, ale nawet mijaja szybko mi te dni:)
Witam w słoneczny zimny dzień. Ja dzis od rana jakiegos lenia mam ale siedze i wybieram wózek jaki kupimy i chyba bedzie x lander kolor vulcano jak sądzicie pasuje także dla chłopca? A ja dziś pierwszy raz całą noc przespałam jak nigdy a i tak jakaś zmęczona jestem i śpiaca. Musze sie zabrać za sprzatanie i obiad ale mi sie nie chce ;((
Lepiej się rozkoszujmy tymi ostatnimi tygodniami lenistwa....bo nie długo to będziemy na brak snu narzekać
No ja tez sie zastanawiam zaspa albo kliniczna ale chyba wybiore zaspe :) chociaz jak bede jechala do szkitala to bedzie mi to obojetne byleby nie wojewodzki :)
mam jakis uraz do niego po tym jak mojej siostrze wypychali malego lokciami ..
a pozatym nie mam ochoty rodzic silami natury w wojewodzkim jak mala nie jest glowka w dol .
Boje sie komplikacji
Nacia pewnie ze pasuje :) tez chcialam volcano bo akurat jest na niego promocja tylko dlatego :) a tak to chce energy bardzo fajny ten czerwony :) i kupimy go ale to jakos niedlugo :) sluchaj jak chcesz to znalazlam uzytkownika gdzie maja wszystko w wozku (gondola spacerowka fotelik torba folie wyszystkie i moskitiera)
no tylko musisz doliczyc koszt parasolki jezeli chcesz ale to wiesz kwestia 70 zl.
Ja bede od nich zamawiala tylko tak dopiero pod koniec lutego :) tylko zalezy czy chcesz fotelik x-car czy maxi cosi ;) mi sie bardzo podoba x-car jest taki fajny kubelkowy takie wrazenie sprawia :P
No właśnie bo ten jest tańszy i nam sie podoba, szary też jest ładny ale już za 2 tyś to sporo kasy. My chyba na dniach zamówimy na allegro jest dużo ofert ale znalazłam jedna gdzie jest wszytko to co chcemy :))Jutro odstawiam tabletki i ciekawe jak to bedzie czy urodzę szybciej czy nie mam nadzieje że nie przenosze.
No ja tez znalazlam gdzie jest wszystko :)
i juz nie moge sie doczekac az bede go miala :D
on jest taki piekny :)
jeśli któraś ma problem z wyborem fotelika ja wybierałam kierując się wynikami testów zderzeniowych np tutaj są takie wyniki http://fotelik.info/pl/testy/grupa:0-13/ocena/malejaco/index.html
ten różowy chcesz tak?? jak bym miała dziewczynke tez bym go brała ogólnie wszytkie kolory mi sie podobaja x landera
My też kupiliśmy x-landera - Rocky i jest super! Tylko my się zdecydowaliśmy na xq, bo ma spacerówkę w obie strony. Generlanie polecam - po domu już szusowałam:)
niee czerwony :)

http://allegro.pl/x-lander-xa-2010-full-wypas-fotel-torba-gratisy-i1391425973.html ten dokladnie :)

no cos za cos xq ma niestety mniejsze kola z przodu a my tu mieszkamy blisko ulicy i zeby isc na spacer to trzeba isc w takie wertepy bo po chodniku to bez sensu spacerowac w spalinach, dzwieku ciezarowek itd..
zgadzam sie z Ania wybierajcie foteliki pod wzgledem bezpieczenstwa a nie wygladu. maxi cosi ogolnie ma jedne z najwyzszych notowan, zwlaszcza cabrio fix i pebble.
ja dzis bylam na lunchu i kawie, u lekarza, na zakupach i jestem zmachana wiecej niz po 8 godz pracy chyba musze sw koncu zajarzyc ze mam odpoczywac a latac jak nakrecona. kupilam 3 przesliczne pajace i rekawiczki zeby sie dziecko nie drapalo.
zaraz idziemy ogladac ten dom co nam sie podoba jeszcze raz, zeby podjac ostateczna decyzje.
Witam!! Chciałabym również dołączyć do Marcowych Mam - termin mam na 03-08. 03.2011. Oczekujemy drugiego synulka - Maciusia :)

W domu na brata będzie czekał 5,5 letni Pawełek.

Pozdrawiam wszystkich ;)
Walerka ja to ci zazdroszczę takiej aktywności, przynajmniej łatwiej Ci będzie rodzić:)
Ja przez ten ciągły odpoczynek zasiedziałam się strasznie, aż strach pomyśleć co to będzie...

AgaAmelka - wiesz może czy w Pruszczu można gdzieś KTG zrobić?
Witam nową Mamusię:))
Termin coraz bliżej:) a gdzie chcesz rodzić?
hej! rozdwojenie jaźni - Pawełka rodziłam na zaspie, teraz nawet mieszkam blisko szpitala. Lekarza mam z wojewódzkiego ale jakoś mi tam nie po drodze, więc pewnie Zaspa
muszę zobaczyć jak tam mój suwaczek, bo już nie wiem w którym jestem tygodniu.
Terminy mam tak różne - że muszę o tym napisać
z ostatniej miesiączki na 23 kwietnia,
z wielkości z 12 tygodnia na 15 kwietnia
a z obecnej wielkości dziecka to na 30 marca

Niezłe odchylenia co???
Viking - witamy:) Wpisuj się na listę:)

Compaq7 - to naprawdę masz niezłe róznice w terminach, ciekawe który będzie ten najbliższy :)))
Mi z miesiączki wychodziło 22 kwietnia,
12 t.c- 19
A po ostatnim usg też jakoś 15-16 kwietnia.
Dziwne, że udało się to tak ładnie wyliczyć i faktycznie się zgadza, bo moje cykle to była jedna wielka masakra.. od 24 do nawet 60 dni... Bywało, że i 5 mcy pod rząd nie miałam miesiączki, a te, które miewałam były cholernie bolesne i długie. Kilku lekarzy twierdziło, że mam policystyczne jajniki. Fakt, że wokół jednego jest dużo cyst, ale z drugim wg mojej obecnej pani doktor jest wszystko OK. A zajść w ciążę staraliśmy się gruuubo ponad rok.
Witam nowa mamusie:)
ja tez zamierzam rodzic na Zaspie i mieszkam niedaleko szpitala:)
ivvka - ja przy Lotni ;) ja muszę podejsc na Zaspę zapytac sie o zwiedzanie traktu bo przy expresowym CC to nie pamietam co i gdzie

dzięki serdeczne za powitanie - chętnie się dopiszę, tylko help - gdzie ??
Ja mam termin z miesiączki 2 kwiecień a z USG 30 marzec więc tak dużo się nie różni. :)

viking lista jest na początku wątku musisz ją skopiować i się dopisać w odpowiednim miejscu
to ja chętnie pomogę, a może ktoś by już nowy wątek założył..? :)
2. ninkaa 02.03.2011
3. viking 03.03.2011 Synek Maciuś
4. ivvka 05-03-2011 CÓRECZKA:) SR Zaspa, szpital Zaspa
5. monmie 06.03.2011 CÓRECZKA:))szpital Wojewódzki
6. Aga 07.03.2011 - Córeczka Amelka ;)
7. Basia7 08.03.2011- CÓRECZKA :)
8. ulka26 09.03.2011 SYN! Staś :) szpital i SR Zaspa
9. I W O N K A >("_")< 09.03.2011 - CÓRECZKA - NIKOLA - PORÓD ZASPA
10. Asia 12.03.2011 - CÓRECZKA :) szpital Wojewódzki
11. nacia173 12.03.2011- SYNEK :)))
12. KasiaKoziołek 12.03.2011
13. IzaSJ 15.03.2011 - Synuś:) - Kliniczna
14. Kaczuszka85 17.03.2011, synek Kubuś
15. walerka 18.03.2011 - Córeczka - Julka
16. margos 18.03.2011 - SYNEK - Staś - Kliniczna
17. Madzik 19.03.2011 -Córeczka - Różyczka, szpital wojewódzki
18. nati 01.04.2011
19. sonia85 02.04.2011 - SYNEK!!! SR Zaspa, szpital Zaspa
20. Mlenia 02.04.2011
21. kasiek01 09.04.2011 _ Synek - Szpital Wojewódzki
22. tea18 09.04.2011-SYNEK!!:) SR Zaspa, szpital Zaspa
23. enjoy 10.04.2011 SYNEK!
24. Martus_pl 11.04.2011 SYN:)
25. compaq7 15.04.2011 - SYNEK !!! Kubuś :)
26. Manieczka0 18.04.2011
27. paskudka 22.04.2011 - Córeczka
28. Adziabu 22.04.2011-Synek- Szpital Wejherowo
29. Janka2 29.04.2100 Córeczka :)
30. Mała Me 30.04.2011 - Córeczka Lenka :), Szpital Wojewódzki w
Koszalinie

Jakby co poprawiajcie!!
Sonia dzięki :)

Nasza Lista

2. ninkaa 02.03.2011
3. ivvka 05-03-2011 CÓRECZKA:) SR Zaspa, szpital Zaspa
4. monmie 06.03.2011 CÓRECZKA:))szpital Wojewódzki
5. VIKING 06.03.2011 SYNEK :) Maciuś , Zaspa ?
6. Aga 07.03.2011 - Córeczka Amelka ;)
7. Basia7 08.03.2011- CÓRECZKA :)
8. ulka26 09.03.2011 SYN! Staś :) szpital i SR Zaspa
9. I W O N K A >("_")< 09.03.2011 - CÓRECZKA - NIKOLA - PORÓD ZASPA
10. Asia 12.03.2011 - CÓRECZKA :) szpital Wojewódzki
11. nacia173 12.03.2011- SYNEK :)))
12. KasiaKoziołek 12.03.2011
13. IzaSJ 15.03.2011 - Synuś:) - Kliniczna
14. Kaczuszka85 17.03.2011, synek Kubuś
15. walerka 18.03.2011 - Córeczka - Julka
16. margos 18.03.2011 - SYNEK - Staś - Kliniczna
17. Madzik 19.03.2011 -Córeczka - Różyczka, szpital wojewódzki
18. nati 01.04.2011
19. sonia85 02.04.2011 - SYNEK!!! SR Zaspa, szpital Zaspa
20. Mlenia 02.04.2011
21. kasiek01 09.04.2011 _ Synek - Szpital Wojewódzki
22. tea18 09.04.2011-SYNEK!!:) SR Zaspa, szpital Zaspa
23. enjoy 10.04.2011 SYNEK!
24. Martus_pl 11.04.2011 SYN:)
25. compaq7 15.04.2011 - SYNEK !!! Kubuś :)
26. Manieczka0 18.04.2011
27. paskudka 22.04.2011 - Córeczka
28. Adziabu 22.04.2011-Synek- Szpital Wejherowo
29. Janka2 29.04.2100 Córeczka :)
30. Mała Me 30.04.2011 - Córeczka Lenka :), Szpital Wojewódzki w Koszalinie
hi hi ulka dzięki za pomoc :) ja przyjełam 6 marca do obliczeń bo z OM wychodzi mi 8 mrca z I USG 3 marca , a z połówkowego własnie 6 marca :)
szczęśliwa "trzydziestka" ;)
wszystko wg intuicji mamusi :)
Zazdroszę Wam takich małych różnic! :)
U mnie z OM 22.02, usg do 12 tc 09.03 a z poniedziałkowego usg 26.03...
masakra...
Założyłam nowy wątek...zapraszam

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=215397&c=1&k=160
dziewczyna kuzyna ktora pracuje jako polozna na zaspie i wyklada i trenuje polozne poleca zaspe i kliniczna
juz wiem co mi moga dac przy porodzie na bol i troche lepiej sie z tym czuje ale mam nadzieje ze uda mi sie naturalnie na tyle ile bede w stanie.
witam nowa mame, mam nadzieje ze podzielisz sie doswiadczeniem.
no to faktycznie rozstrzał niezły, bo u Ciebie wynosi ponad miesiąc. Miejmy nadzieję, że dzidziole same dadzą znać kiedy ich pora
Witajcie:D

Ja się obawiam, że nie rozpoznam tych właściwych skurczy. W sumie nie wiem jak one wyglądają. Ma twardnieć cały brzuch czy jak to jest? Kiedyś słyszałam, że to są takie skurcze jak przy okresie, ale ja to odczuwałam tak, że mnie jakby ściskało w środku coś i za chwilę puszczało. Czy to właśnie takie uczucie połączone z twardnieniem brzucha?

Ja mam wizytę 01.03., a potem za tydzień.

Normanie, aż nie mogę uwierzyć, że to już tuż tuż. Pamiętam, jak byłam w 7 tygodniu i nie mogłam się doczekać 9 m-ca:D

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

do góry