Widok

Mamy lipcowo- sierpniowe 2014 cz.3.

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Lista:
diablica 48 - 02.07, trojaczki-córeczki
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07
sylwia - 05.07
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
alana - 11.07, córeczka
Rozyczynka - 11.07
Martika-11.07.
blatella - 14.07
joi-joi - 14.07
kasja - 17.07
chaton - 19.07
jola - 30.07
ola86 - 30.07
krokus - 31.07
zerka - 31.07

Sabbi- 03.08
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
Koralik-7.08
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Lisia32 - 15.08
Monika K. - 17.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-lipcowo-sierpniowe-2014-cz-2-t518189,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zrobiłyśmy wątek prawie w tym samym momencie :) 40 sekund różnicy :)
to ten rozumiem że oficjalny ? :)
byłaś szybsza... :) więc tak:)
Rozyczka- my z synkiem też mieliśmy super portrety :) Młody w rzeczywistości był identyczny jak na zdjęciach.
A dzisiaj maleństwo bardzo zasłaniało bużkę i mimo największych starań portret jest, ale raczej mało reprezentacyjny ;)
blatella wrzuć jakieś fotki ;-)
no kto by się po mnie spodziewał, że kogokolwiek w czymś wyprzedzę ;)

ok, to już sobie ten wątek wrzucam na pulpit :)

gratuluję córeczki!

ech, no ja taka jestem niezadowolona z mojej wizyty, no ale głodna byłam, a wybieraliśmy się rodzinnie na naleśniki, więc już tylko o tym myślałam ;)

Martika, masz migreny czy na pogodę tak? teraz ma się zmieniać, ostrzegają meteopatów...
Ale mi zrobilas ochote na nalesniki. Niedobra Ty! :P
oo ja tez ja tez chce nalesniki! :))
Dziewczyny a macie tak, że ciągle jadłybyście tylko jedno? Ja mam non stop parcie na pizze i po prostu niedługo oszaleje :P wiem, że to niezbyt zdrowe jedzenie, ale mogłabym jeść pizze codziennie.

Ja też ostatnio popołudniami odczuwam straszne bóle głowy, musze zmierzyć ciśnienie może faktycznie coś w tym jest.
Ogólnie to nie mam migren. Ostatnio mnie coś dopadło. ;-(
blatella gratuluję córeczki :)
A ja właśnie wyjęłam z pieca chrupiący chlebek i delektuję się jego smakiem. Mniammmm! ;-)
Nie umiem wrzucać fotek :( Próbowałam według instrukcji , ale coś nie wychodzi.
Kurcze, nigdy nie piekłam chleba. Martika- Ty normalnie w piekarniku pieczesz? czy w tym specjalnym ustrojstwie?:)
Bateria ja również gratuluję córeczki!

Ja nie mam szczególnej ochoty na jedną rzecz, ale z Nie zdrowych rzeczy to czasem mnie napada na zupkę chińska. Najchętniej to bym owoce jadła :) szkoda ze nie jest sezon czereśniowy :( ale chociaż z kompot zjadlam ;)
Blatella sorry słownik :/
Ja z bolami glowy mam roznie. Kilka dni nie idzie wytrzymac i boli na okraglo a poxniej tydz przerwy. Cisnienie mam wrecz idealne wiec to nie od tego.

Ja tez mam ochote na pizze a wg frytki. Za kazdym razem jak przejezdzam obok Mcdonald'a musze sie skusic. :) ale denerwuje mnie to, ze jak zrobie obiad to juz go nie przelkne. Jestem glodna ale jak sie nawacham tych zapachow to juz nic mu nie smakuje.... A potem zle sie czuje. I kolko sie zamyka...
Pamiętam ze w pierwszej ciąży lekarz mi mówił ze z niedoboru magnezu może głową boleć i brałam 2 tyg regularnie i przeszło :) wiec teraz biorę się za siebie i będę się pilnować z tym magnezem :)
Ja biore od miesiaca wiec to jeszcze nie to :p
Blatella piekę chleb na zakwasie normalnie w piekarniku. Upiekłam 2 blaszki, a już jednej nie mam. Wpadli goście, pół zjedli i drugą połówkę zabrali na wynos. ;-)
Martika w zwiazku z tym, ze ja potrafie tylko z mieszkanki upiec chleb badz na tyle laskawa i podziel sie przepisem tylko jasnym jak dla kobiety ze zbudynieniem mozgu w ciazy:-)
Przepis jest bardzo prosty, tylko trzeba mieć zakwas. Można go zrobić samemu, albo zapraszam do mnie, odstąpię trochę. ;-)

SKŁADNIKI:

1 kg mąki pszennej
½ szklanki dyni
¾ szklanki otrębów pszennych
¾ szklanki płatków owsianych
¾ szklanki siemienia lnianego
¾ szklanki słonecznika
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki wymieszać, dodać ½ litra wody gazowanej i ½ litra wody niegazowanej, przegotowanej. Po ½ godz. odłożyć 3 łyżki ciasta na zaczyn do pieczenia kolejnego chleba (przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie).

Ciasto wyłożyć do foremek wysmarowanych olejem i odstawić na 12 godzin do wyrośnięcia.

Następnie wierzch chleba posmarować olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 1 godz. 15 min.

Przed pieczeniem pierwszego chleba należy zrobić zaczyn z odpowiednio mniejszej ilości składników i odstawić do lodówki na czas od trzech dni do tygodnia.

Ziarna można dać takie jak to lubi. Ja daje bez dyni.
Chleb wychodzi naprawdę pyszny i może stać nawet kilka dni i jest cały czas świeży.
Dziewczyny, macie jakieś doświadczenia z rosnącymi stanikami?
Nie wiem, czy takie cudo się sprawdzi, ale dwa tygodnie temu kupiłam większy normalny stanik i zaczyna mi być w nim ciasno!
ja chce kupic taki http://allegro.pl/biustonosz-gatta-cienkie-ramiaczko-r-l-natural-i3906110316.html

a chlebkiem rozumiem od 4 lat pieczemy w maszynie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak o stanikach też poznam Wasze zdanie. Ja mam problem bo nigdy nie miałam małego biustu ale teraz to jest on ogromny (jestem przerażona) a co będzie dalej. Kupiłam ostatnio stanik większy o rozmiar od teraźniejszego ale wolałabym jakiś regulujący żeby co 2 mc nie kupować nowych bo co ja później z nimi zrobię :( już nie wykorzystam wiec szkoda mi kasy a w czymś muszę chodzić
Ja w zeszłym tygodniu kupiłam sobie 2 nowe staniki rozmiar d,przed ciążą mówiłam b/c i te nowe też już są ledwo pasujące. Szkoda że ten biust nie zostanie po ciąży.Dziś byłam z córką na sankach i ubolewam że nie mogłam chociaż raz sobie zjechać :)
Mi piersi przestały rosnąć mniej więcej po I trymestrze więc może poczekajcie chwilkę. A na sam koniec zacznijcie sie rozglądać jak znowu z mlekiem zaczną rosnąć.
Tak prawdę mówiąc to ja zawsze kupuje takie tanie za 15-20zł i na nie nie narzekam ;p A w tym z linku allegro chyba bym umarła. Do tej pory piersi mnie bolą, zwłaszcza sutki i muszę mieć usztywnienie.
ja tez zawsze miałąm malutkie bardzo malutkie B,a teraz jest jakas masakra ,biust rosnie na potęge ;)
Dziewczyny, jak by któraś z Was szukała to moja siostra ma na sprzedaż ciążowe spodnie jeansowe (takie z pasem na brzuch) H&M r. 38, nowe z metką. Chce za nie 80 zł (cena z metki 149 zł). ;-) Można przymierzyć we Wrzeszczu.
Martika dzieki za przepis jak bede miala chwile to sprobuje zrobic. A zakwas moge zamienic na drozdze czy to nie bedzie to?? Ale tu dzisiaj cisssszaaaaa...
Wydaje mi się, że to nie to samo, ale znawcą nie jestem. ;-)
No straszna tu dzisiaj cisza!
cisza bo w niedziele wszystkie mamy odpoczywaja ;)
Dziewczyny dziś w ddTVN bedą mowic o tym jaki stanik kupic jak jest sie w ciazy, na co zwracać uwage, i jak dobrac rozmiar :))
Martika to moj synek- nie pamietam juz w którym miesiacu ciąży: http://imageshack.com/a/img690/3198/unav.jpg

Alana- dobrze , ze napisalaś. Mi póki co biust nie zwiększył rozmiarów, ale pewnie to nieuchronnie nadejdzie.
ja apropo stanikow wychodze z założenia że nie ma co pieniedzy na to żałować, to inwestycja w to jak beda nasze piersi wyglądac po ciazy i karmieniu :)

ja dalej mam dylemat gdzie sie umowic na połówkowe :)
Blatella śliczna fotka!

Alana-może spróbuj do Brzóski-naprawdę jest dobrym lekarzem. Ja ją mogę polecić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Super zdjęcie Blatella, moja córka nigdy nie chciała pokazać ani buzi ani pipki:) Ja jutro mam wizytę, całe szczęście na 9,20 rano. Mam zamiar wyciągnąć od gina jakiej płci jest mój maluszek.
Ja w weekend mało się udzielam, staram się poświęcić możliwie najwięcej czasu córci.
Mój synek też się zawsze zasłaniał, ale nie tak jak córcia. W piątek lekarz próbował chyba z 10 razy zrobić jakąś ładna fotkę ,ale nie dość że miała główkę przygiętą do klatki, to jeszcze obie rączki ciągle coś majstrowały przy buźce :). Dobrze, że z drugiej strony się pokazała :)
Tak sobie oglądam te ubranka dla dziewczynek i, jak wcześniej wszystko mi się podobało, tak teraz ciężko mi się na coś zdecydować. Jeśli już są ładne pajace to mają zapięcia na nóżce, albo zupełnie gdzieś na pleckach, albo są wkładane przez główkę. Za to eleganckie sukieneczki bardzo mi się podobają :) http://www.next.co.uk/x53916s3
http://www.mothercare.com/Mothercare-Flower-Party-Dress-with-Knickers/712609,default,pd.html
To Ty Blatella masz synka a teraz będzie córcia tak? Zbudynienie mózgu już mi się udziela. Powiem Ci,ze dla niemowlaków może tak nie ale dla takiej dziewczynki 5-6 lat to dopiero jest pole do popisu. Ja jak moja była malutka to tak z tymi ciuszkami nie szalałam bo to szybko wyrasta i wygodnie musi być niemowlakowi jak większość czasu leży. Teraz moja ma 5 lat to i płaszczyk i jakieś dodatki typu apaszka,opaska itp i zdecydowanie więcej sukienek niż kiedyś.
Ja jestem zakochana w ubrankach z Kappahl. ;-)

Dziewczyny, wiecie może jak wypada rozmiarówka w sklepie Happy Mum?
super pamiatka Blatella ;)) odkad dowiedziałam sie ,że nosze chłopaka to zaczełam bac sie porodu.....te chłopaki takie wielkie ostatnio sie rodzą .....znajoma urodziła ostatnio syna prawie 6 kg i 62 cm a ja sie zastanawiam jak ;)))
Tak- mam synka 19 miesięcznego ,a teraz najpewniej będzie córeczka - Ola :).
Afro666 - mój synek był "standardowy'- 55cm, 3600g- także spokojnie :)
Drugie dziecko ponoć zawsze większe.
Druga córka mojej siostry miała 4500g i 62 cm- siostra rodziła naturalnie i obyło się bez nacięcia :)
Zaktualizuję :)
Lista:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
alana - 11.07, córeczka
Rozyczynka - 11.07
Martika-11.07.
blatella - 14.07, córeczka Ola / Kliniczna lub Wojewódzki
joi-joi - 14.07
kasja - 17.07
chaton - 19.07
jola - 30.07
ola86 - 30.07
krokus - 31.07
zerka - 31.07

Sabbi- 03.08
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
Koralik-7.08
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Lisia32 - 15.08
Monika K. - 17.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
U mnie akurat drugie dziecko było mniejsze.
Pierwszy syn 3650 g., a drugi-3230 g.
Jak widać chłopacy nie zawsze rodzą się wielkoludami. ;-) - To na pocieszenie!
uffff ;)
Kurcze, napaliłam się żeby kupić sobie fajną spódnicę ciążową. Gdzie oprócz Klifu jest sklep Happy Mum? Znalazłam na stronie taką co by mi pasowała, ale on line nie ma rozmiaru-może będą mieć coś podobnego w sklepie.
Martika jak byłam w pierwszej ciąży to na pewno był w Alfa CENTRUM, ale teraz to nie wiem
Martika na stronie happy mum mają listę sklepów i stoisk, już wklejam http://www.happymum.pl/sklep3_blind/index.php?page=adresy
Wychodzi na to, że w Alfie nie ma. Tez mi się wydawało, że tam jest. ;-(
na klonowej na piętrze tez jest troche ubrań happy mum
Dzięki! Może uda mi się podjechać do Klifu, bo tam jest.
sklepu happy mu w alfie juz nie ma.

Jeśli chodzi o ubrnia tej firmy to mają je w gdańsku w sklepach ka-mama - we wrzeszcze na przeciwko puchatka po schodkach do góry i na hali targowej w gdańsku.
firmowy sklep happy mum niestety tylko w gdyni.

Ale wg mnie warto się też przejechać do sklepu ka-mama we wrzeszczu - jest tam super babka, która dobrze doradza (ale nie wciska) i ceny ma niższe niż w firmowym sklepie :) no i ma ciuchy roznych firm.
Dzięki Luna, że piszesz. Mieszkam we Wrzeszczu to najpierw postaram się tam podejść.
happy mum w Klife jest mały dosyc :) Pamietam ze jak byłam tam to byłam bardzo rozczarowana iloscia asortymentu :)
sabbi, bauaganiarka macie już widoczne brzuszki?;)

ja nie ogarniam sklepów ciążowych, jeszcze nie potrzebuje takich ciuchów, bo nic nie przytyłam, ale powoli się rozglądam
Może i ja się wypowiem. W spodnie sprzed ciąży się nie mieszczę, dlatego chodzę w spódnicach na gumce. ;-) Powoli zaczynam rozglądać się na spódnicami ciążowymi, bo może jeszcze z przecen uda mi się coś upolować. W spodniach generalnie nie lubię chodzić, więc fajna spódnica by mi się przydała. ;-)
Dziewczyny dobrze ze mowicie o odziezy ciazowej. Obiecalam sobie ze tym razem kupie sobie cos wystrzalowego ciazowego. Musze sie przejechac do wrzeszcza. Zaczelam II trymestr i czuje sie na serio dobrze:-) oby ten stan trwal do 4sierpnia Wam i sobie tego zycze kladac sie spac:-)
Muminka to Ci mega zazdroszcze. Ja mam juz 5 kg wiecej i w spodnie tez nie wchodze. Jedynie legginsy da sie przezyc ;)
To ja mam chyba pecha. Co prawda nie wiem ile ważyłam przed ciąża ale od początku listopada do teraz przytyłam 2 kg ale jestem ogromnie duża brzuch mam spory w żadne spodnie nie wchodzę. Podejdę do h&m zobaczyc spodnie ciążowe. A o powiększonym biuście też pisałam cała jestem okrąglutka (u mnie to genetyczne). W leginsach zimowych też mi ciasno po chwili uciska mi brzuch :(
U mnie brzuch staje się już widoczny. W zwykle dżinsy się nie mieszczę już jakiś czas. Wieczorem to jest wręcz wielki. Jestem w drodze do ginekologa, jak mi nie powie plci to go chyba pogryzę :)
Jolcia.kobietom w ciazy sie nie odmawia bo go myszy zjedza:-) wiec powinnien powiedziec! Daj znac.
Ja na szczęście nie mam problemu z ubraniami ciążowymi. Moje koleżanki z chęcią pozbywają się swoich, mam już ich chyba więcej w szafie niż ubrań nie-ciążowych ;) Ja póki co mieszczę się w swoje spodnie sprzed ciąży, ale tylko te zapinane na biodrach, a mam ich większość na szczęście :)

Ja mam jutro wizytę. Stresuję się jak cholera, tak bardzo, że postanowiłam zabrać ze sobą męża :) Na poznanie płci w ogóle nie liczę bo to dopiero 13tc. Liczę tylko, że będzie wszystko ok.
Dominik urodził się 22 listopada 2007 roku
Filip urodził się 14 sierpnia 2014 roku
U mnie w pierwszej ciąży jak szłam na połówkowe to gdy weszłam do gabinetu to lekarz zapytał czy jestem w ciąży. A teraz ;-( Ech...

Jolcia-daj koniecznie znać!
u mnie też już widać brzuszek ciążowy. W tym miesiącu już na pewno zaopatrzę się w jeansy ciążowe. Co prawda mam z poprzedniej ciąży, ale tamte nadają się raczej do chodzenia w domu i na dworze, ale nie są już "wyjściowe".
Jak by ktoś potrzebował r. 38 to patrzcie na ogłoszenie kilkanaście postów powyżej. ;-) Zawsze trochę taniej niż w sklepie. ;-)
ja nie mam w ogóle brzucha, a to 15 tydzień, już się martwię:(
muminka1 to powinnaś się cieszyć. Ja w 1 ciąży tez się właśnie martwiłam, a teraz bym się cieszyła jak by tak było. Spokojnie, jeszcze będziesz miała go dosyć. ;-)
muminka mam koleżankę, która jest właśnie w 9-tym miesiącu, co prawda widziałam ją ostatnio jak kończył się 7 miesiąc ciąży, a wyglądała jakby była w 4-tym. Z dzieckiem jak najbardziej wszystko w porządku i taki jej urok. Swoją drogą nie wiem od czego to zależy?? Hmm... może za dużo jem :)
Ja nie miałam brzucha i nie miałam, aż pewnego dnia obudziłam sie rano a tu piłeczka :) Jak się położyłam na usg to nawet lekarz stwierdził, że rośnie jak na drożdżach :) Ale w spodnie przedciążowe się mieszczę :)
Już po.Łożysko się podnosi więc jest szansa że nie będzie przodujące. Ja z Ola w ciąży przytyłam 6 kg,miałam bardzo mamy brzuch a córka zdrowa i przeciętnej wielkości.Lekarz dziś też nie chciał mi powiedzieć plci ale uparłam się i podejrzeliśmy.Wygląda na to że będzie druga dziewczynka,widziałam krocze i między nóżkami nic nie widać ale 100%mi nie daje.
To super, że wszystko ok!
Gratuluję drugiej córci! A który to tydzień, że nie był pewnien?
Jutro zaczynam 16 :)On nie lubi tak wcześnie mówić,sprzęt ma super,doświadczenie też wiec liczę że będzie Zuzia.
Ja mam wizytę za tydzień i mam nadzieję, że moje dziecię się ustawi odpowiednio i w końcu się ujawni. ;-)
Z tego co ja sama dziś widziałam to byly nóżki a między nimi nic wystającego ani dyndającego.
Mi lekarka powiedziała, że na tym etapie mogę być obrzęknięte wargi sromowe i może coś wystawać, więc dlatego mam dylemat. Tym bardziej, że na zdjęciu z usg narządy bardziej przypominają żeńskie. No ale mogę sobie gdybać. Zawsze mam 50% szans, ze trafię. ;-)
JA ide do lekarza dopiero za 3 tygodnie... Masakra jak długo.

To zazdroszczę CI tych 6kg... Chociaż w jednej. Ja dobije do tylu przed 20 tygodniem ;p

Jeśli u mnie rzeczywiście będzie dziewczynka (bo na razie tylko nie widać ptaszka) to przesąd, ze na nie się brzydnie się sprawdza. Moja twarz wygląda tak jakbym zaczynała dojrzewać ;p Okropieństwo ;p A w dodatku pod okiem pękły mi w 2 miejscach naczynka... A co będzie przy porodzie. Starch się bać.
;) ja mam juz + 9 kg ;( to tak na Wasze pocieszenie
Ja mam -1kg, z czego się cieszę, bo po poprzedniej ciąży jeszcze jakieś +10kg, a od kilku dni brzuszek już ciazowy, taki, co nawet rano jest ;) czyli wszystko w brzuchu poszło do gory, bo macica się rozpycha.

Dorwalam termin do 'mojego' gina na czw, kurcze chyba pójdę, bo tak po tej ostatniej wizycie bez usg sobie pomyślałam, że to, że ją nie zobaczyłam dzidziusia to jedno, ale np serca dziecka powinien był posłuchać, co? Niby tydzień wcześniej było usg to z pomiarami... Sie teraz zastanawiam, czy iść teraz czy za te 4 tyg...
włąsnie dziewczyny w którym tygodniu lekarz słucha serca maleszka?
Hej dziewczyny,
trochę mnie tu nie było. Byłam u lekarza pod koniec stycznia czyli tak mniej więcej był 16 tydzień i sprawdzał serduszko przy okazji czy jest ok.
Teraz idę 25 lutego to może dowiem się kto tam w środku się kryje.
Tak właśnie zauważyłam jaki ten świat mały bauaganiarka chyba razem do szkoły chodziłyśmy gimnazjum 26???
Mój słucha serduszka za każdym razem od pierwszej wizyty, która była w 6t i 5d tak jak zawsze mam USG.

Afro - między naszymi małymi tydzień różnicy wiec niedługo tez dobiję ;p
koralik oby tak nie było, bo baby w sklepie dziecięcym już się dziwinie na mnie patrzą;p
jolcia gratulacje;)
rozyczynka oj tam szybko zgubisz te kg, a co do trądziku mam tak samo;/ masakra jakaś, a to Tobie też się podoba Roan Marita? my dziś byliśmy w mama i ja i oglądaliśmy;)postanowione;P
No ja sie tez cally czas zastanawi am nad nim i nad takim w kropeczki z neta. Oj zeby Marita miala onne kolory to bym sie nie zastanawiala. A Ty jaki kolor bierzesz
rozyczynka mąż wybrał granatowy z białymi kółkami;)
No mój tez chce koniecznie ciemny a mi sie tak te kremowe podobają ;) ten czerwony jest jeszcze spoko ale chłopaka w czerwonych chyba nie chcę wozić ;p I nie moge się zdecydować... Marita czy Julietta w kropeczki
kurcze bo ja jeszcze nie słyszałąm serduszka mojego maluszka
tak Ola, Gim26, eksperymentalny rocznik ;)

no mi też na każdej wizycie gin słuchał serduszka, w każdej ciąży, w tej trochę w kratkę, bo na 4 wizyty tylko raz byłam u lekarza prowadzącego ;)

tak co do biustonoszy jeszcze, to wcale nie tak na chwilę kupujemy, bo jak na razie potrzebne są coraz większe, tak później (niestety ;) ) przydadzą się te mniejsze, choć dojdą jeszcze te do karmienia u niektórych :]

Jolcia super z łożyskiem!

a z wzorów wózkowych to mi się zawsze marzył w kratkę, nawet znalazłam ładne http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=629&%3CosCsid%3E tylko drogie i nieprzetestowane ;) jeszcze tego jestem ciekawa http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=5857

lecę, Mauryc się obudził...
rozyczynka ale Ty chcesz Maritę czy Maritę Prestige?;> bo my Maritę Prestige, a tam dużego wyboru kolorów nie ma;)
Ale zasuwacie z pisaniem ;)
Ostatnie 2 tygodnie mieliśmy remont dziewczynek pokoju także na kompa czasu nie było :/
Ja brzuch juz mam , także o spodniach sprzed ciąży mogę zapomnieć , latam w legginsach bo tak najwygodniej. Ciążowych ubrań trochę mam ale coś jeszcze dokupić trzeba.

Zazdroszczę tym co znają już płeć :) Chciałabym wiedzieć co urodzę bo mam straszną ochotę na większe zakupy ;) póki co jak coś kupuję to w uniwersalnych kolorkach.
hej :)

dziewczyny co jest takiego w Roanie Maricie ze duzo ich na ulicy :> wymiencie mi jego zalety :D w sensie czemu on a nie inny wozek klasyczny na paskach? ja własnie chce wozek klasyczny w tym stylu i dlatego pytam :)

brzuch mam, i w spodnie ciażowe sie wbiłam bo wygodniej :) ale najlepiej w leginsach :)
Podobał mi się jasny ten z prestige s-151 ale jest za jasny... Jak patrzałam na Maritę to niby nie różnią sie prawie wcale, ale widziałam różnice tylko na zdjęciach, a z tego poboba mi się czerwony i 19-sk granat.

Alana - są ładnie wykonane i tanie. Bynajmniej mi się tak wydaje.

Jakby któraś z Was była zainteresowana legginsami ciążowymi to takie zwykłe mają w Netto za 20zł i fajnie się trzymają pasa
a ile kosztuja Roany same gondole bez spacerówki ? :)
A tego to nie wiem. Ja ogladałam zestawy z fotelikiem za ok 1600
sorry ze pytam a sama nie szukam, ale net mi tak muli ze ledwo forum odświeżam ;)

ja chce sama gondole, bo spacerówki wielkiej, ciezkiej nie potrzebuje :D a jesli to zawsze pozniej mozna dokupic :) na razie upatrzyłam sobie tego Navingtona Caravel, ale najpierw chce sie przejechać po sklepach i poogladac wozki :)
No ja ogląałam i ten mi się i wizualnie i kwotowo podobał. Nie chcę drogiego bo i tak do 2 dziecka pewnie nie będę go uzywała.

A dla tyh co się rozglądają za Maritą to na stronie http://www.etygrysek.pl/ sa tańsze niż w normalnych sklepach. I to sporo.

W Navingtona Caravel sa fajne duże kółka ;) Mi się bardziej jednak podoba Roan bo ma taką "miększą" gondolę. ;) Ale też bardzo fajny ;)
A mam pytanie do mam większym stażem. Noworodkowi trzeba kupic kołderkę 120/80 czy mozna taka większą 100/135. Czy to jest duża różnica i czy to bezpieczne dla takiego maluszka
takiego malucha noworodka nakrywałam kocykiem, potem jak sie zaczeła ruszac to spiworek, bo sie bałam ze sie udusi, ale noworodek sie nie rusza wiec czym sie nie nakryje to spoko :) w zaleznosci od pogody, kołdra na lato to mysle ze za gruba :)
No ja sie właśnie naczytałam o uduszeniach przez kołderkę i juz ją sobie odpuściłam. A do kiedy jest mniej wiecej takie ryzyko?.
chyba dopuki nie nauczy sie samo odkrywac w razie co :)
a to kazde dziecko inaczej ale mysle ze tak koło 8-10 miesiac :)
A te śpiworki to te bez rękawków tak?.
https://www.google.pl/search?q=spiworek&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=O2LxUqGLG8rRtQbc-IGYCw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1680&bih=931#facrc=_&imgdii=_&imgrc=3MHvEUfpsxfGLM%253A%3BZmr0LnZXcUqUWM%3Bhttp%253A%252F%252Fmerlin.pl%252FMaly-spiworek-do-spania-Kubus-Puchatek_Pore-prime-e-Havlik%252Cimages_big%252C30%252CDIS401802.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fmerlin.pl%252FMaly-spiworek-do-spania-Kubus-Puchatek_Pore-prime-e-Havlik%252Fbrowse%252Fproduct%252F206%252C898734.html%3B274%3B410
I rączek już niczym nie zakrywałaś?.
Hej,
Dziewczyny ale postow:) o wozkach sie nie wypowiadam, bo juz mam po starszym synku Espiro i jestem zadowolona.
Co do kolderki to ja przykrywalam synka taka 120X90 od samego poczatku, bo urodzil sie w listopadzie wiec bylo zimno, tez najpierw byl opatulony w rozek i potem kolderka przykryty. Lubil byc opatulony z kazdej strony. o tych podduszeniach to dziwne bo takie male dziecko prktyczni sie nie rusza, mozna raczki polozyc na kolderke ewntualnie i ciezko byloby tutaj by dziecko samo sie przykrylo.
Spiworek tez jest dobrym rozwiazaniem dla takiego malucha z tym ze u nas nieprzeszlo bo musial pod szyjke byc przykryty taki typ:)

brzuszek mi tez wyskoczyl na dniach, ale co by tu juz chceci 17 tydzien, wiec cos tam musi byc. Na razie nosze jeszcze rzeczy normalne do pracy,ale lada moment trezba bedze pozmieniac:)
co do śpiworków, to mojej isostry 2 córy nie chciały kompletnie w nich spać więc to zależy od dziecka jak się trafi. "zimowa" spała pod kołderką 135x100 od razu, a letnia pod kocykiem, a w zimę pod kołderką :)
U mnie dzieci spały od początku pod małą kołderką. Przy młodszym próbowałam śpiworka, ale niestety nie chciał w nim spać. Okręcał się nim dookoła i płakał w nocy.
ja dla synka miałam kołderkę, ale tą mniejszą nie 135x100, jakoś nie zauważyłam żeby się odkrywał, ale teraz jak się kruszynka/kruszynek urodzi w sierpniu to pomyślę o śpiworku - koleżanki miały i sobie chwaliły
alana mnie urzekł najpierw wyglądem, a potem przystępną ceną i funkcjonalnością, z resztą mi takie wózki zawsze się marzyły;) duża gondola, duże kółka;)
rozyczynka no mi też się jasne podobały i nawet na wystawie stał jasny, ale został granatowy;)
Powiem Wam jeszcze, że wczoraj wybrałam się do sklepu Kamama we Wrzeszczu, bo chciałam kupić sobie spódnicę. Naprawdę bardzo miła i pomocna Pani tam sprzedaje. Wczoraj się wahałam i nic nie kupiłam, ale przemyślałam sobie w domu, poszukałam w necie i jednak wracam to tą kieckę, którą wczoraj mierzyłam. ;-)
Teraz to ja już wg nic nie wiem z tą kołderką ;p
Mój mały na początku, bo było lato, był przykrywany kocykiem i to cienkim , bo były upały. Śpiworek miał kupiony , ale go nie znosił. Jak nadeszła zima, zmieniliśmy kocyk na kołderkę (tą większą 130 x 70 cm), ale Młody zazwyczaj śpi na niej,a nie pod nią :). Generalnie nie lubi ciepełka :). Moim zdaniem póki co możecie odpuścić kołderkę. Rodzimy w wakacje , więc mrozów nie będzie, a później sama wybadasz co dzieciąto lubi.
blatella mój mały podobnie,ile razy budzę się w nocy, tyle też muszę przykrywać syna bo zawsze kołderka jest obok, a prawie nigdy na nim. To chyba ma po tatusiu bo ja najchętniej przykryłabym się kocem i kołdrą :)
koralik to tak jak ja ;) koc kołdra i wełniane skarpety ;)
no ja też zaliczam się do mega zmarzlaków a mój mąż wręcz przeciwnie ciekawe jak mały będzie wolał :)
Dla dziewczyn z Moreny i nie tylko :) zachęcam do głosowania :http://www.stawpiekarnicza.pl/
Cześć dziewczyny,
ja dziś byłam na usg i jestem już spokojniejsza :)
Nie wiem jakim cudem ale moja ginka powiedziała mi też płeć, i to z taką pewnością, że jej normalnie wierzę :)
Ma być dziewczynka :)
Moja rodzina wręcz oszalała z radości, że w końcu jakaś pipka będzie, a moja mama cieszy się, że w końcu będzie prawdziwą babcią :)

Martwię się tylko, bo dziś odebrałam wyniki różyczki (ale niestety dopiero po wizycie, bo nie zauważyłam, że babka z rejestracji od razu mi ich nie dała) i nie są zbyt dobre. Wynika z nich, że jestem nosicielką wirusa różyczki czy jakoś tak. Rozmawiałam na ten temat z położną i kazała się nie denerwować tylko spokojnie przyjść na wizytę za miesiąc.
monika - jakei masz wyniki na rozyczke?
IgM 2,42
IgG 95,61
Wychodzi, że oba reaktywne.
Dodatkowo na dole mam info aby zgłosić się do lekarza prowadzącego...
tutaj jest dosc fajnie opisana interpretacja wynikow:
http://portal.abczdrowie.pl/rozyczka-igg-i-igm

mysle, z epolozna sie zna na rzeczy i nie ma co panikowac na zapas, ale ja umowilabym sie szybciej do lekarza prowadzacego zebys byla spokojna.
Monika, a z norm wynika, że w obu klasach wynik jest pozytywny, czy w 1 pozytywny a w 2 negatywny?
Z ta płcią to na razie bym się na 100% nie przywiązywała, bo na tym etapie ciężko ze 100% pewnością określić co będzie. ;-)
W obu reaktywny, czyli pozytywny.
Wydaje mi się, że gdyby nie była pewna, nie powiedziałaby mi.
Nie słyszałaś Martika tej pewności w jej głosie ;)
Ale oczywiście nie mam zamiaru kupować różowych ubranek itp. :D
Kurczę, zastanawiam się, czy nie podjechać do lekarki w piątek. W końcu na wyniku jest napisane, żeby jak najszybciej zgłosić się do lekarza prowadzącego, a położna lekarzem jednak nie jest...
Monika - podjedź, jedyne co stracisz to trochę czasu a zyskasz święty spokój, a tak to będziesz o tym myśleć i myśleć. A nie masz telefonu do swojej lekarki, zeby zadzownić i się spytać?
No właśnie nie, jedynie prosto do położnej, a nie wiem czy będą łaskawe przekazać jej telefon.
Monika ja też bym się zgłosiła do lekarza prowadzącego zdecydowanie szybciej niż jesteś umówiona na wizytę.
Ja też po wizycie i usg i prawdopodobnie będzie chłopiec, w mojej rodzinie królowa jednak będzie tylko jedna. Lekarz oczywiście zaznaczył, że 100% pewności nie ma.
Pojadę w piątek, bo znowu nie będę mogła spać.
Koralik witaj w klubie KROLOWYCH!!! :-)
Sabbi super, że się odezwałaś bo próbowałam sobie przypomnieć która z Was będzie królową w domu i nie pamiętałam, no to jesteśmy dwie :)

moje picie wody przyniosło oczekiwane rezultaty, płynu owodniowego mam na szczęście zdecydowanie więcej niż podczas ostatniej wizyty
Monika, pewnie, że lepiej skonsultować się z lekarzem-będziesz spokojniejsza.
Mi w 14 tyg lekarka tez powiedziała, że wygląda jej na dziewczynkę. Inna lekarka w końcówce 16 tyg. nie była już taka pewna i nadal nie wiem kto u mnie mieszka. Na razie jak coś kupuje to staram się unisex. Może dowiem się 11.02.-mam nadzieję.
Koralik a ile pilas od ostatniej wizyty dziennie i kiedy ona byla. Ja tez mam ten problem i chleje ile moge =P ale zaczyna mnie juz od tego mdlic...
Rozyczka ostatnią wizytę miałam 2 tygodnie temu i to właśnie wtedy lekarz mi powiedział, że mam za mało wód płodowych, wczoraj okazało się, że już ich ilość jest w normie. Oprócz 2 kubków herbaty i jednej kawy piłam około 4-5 szklanek wody i pomogło :) ostatnio stwierdziłam, że chyba zamieszkam w toalecie, tak często ją odwiedzam:)
Ja dziennie 1,5l wody i dwa kubki na ciepło z tym, że moje kubki są wielkie ;p JA niestety idę dopiero 27 na wizytę. I chyba się wykończę do tego czasu ;p Najgorsze jest wstawanie w nocy... brrrr ;) Miałam nadzieję, że Ci pomogła mniejsza ilość ;)
halo, halo dziewczyny co tu taka cisza....

rozyczka w nocy wstaję "tylko " dwa razy więc nie jest tak źle, ale w dzień to biegam co chwilę
Wczoraj mialam mega slaby dzien wiec zapakowalam siebie i mlodego i przyjechalismy do mojej mamy. Dzis poszla do pracy a ja swiruje w tym wielkim domu sama z 2,5latkiem. Do tego nie mam cisnienia i mocy na cokolwiek. Dopiero wyjdziemy na spacer ale gdzie tu chodzic jak jestesmy na wsi:-) jak pomysle ze bede tu mieszkac za miesiac lepiej zeby byla juz wiosna w pelni!
Sabbi a ja pochodzę ze wsi i pamiętam, że jak przyjechałam tutaj na studia to zupełnie nie mogłam się odnaleźć, tam cisza i spokój, tu wiecznie hałas i mnóstwo ludzi; teraz się już bym nie zamieniła, choć uwielbiam spędzać czas na wsi, dla mnie życie tam inaczej się toczy, tak spokojniej, bez pośpiechu.
Przyszłam z synem ze spaceru, całkiem przyjemnie na dworze :)
Koralik ja zawsze w miescie. Lubie to zamieszanie, ze sie kogos zawsze spotka. Wbrew pozorom bo mieszkam z Nowym Porcie mamy gdzie pospacerowac itd. A u mamy jeden chodnik w prawo i w lewo:-) ale nie ma co marudzic byle do wiosny a wtedy hamak na tarasie, syn do piaskownicy, na zjezdzalnie i bedzie mozna funkcjonowac. Nawet spacer polami bedzie fajny. Racja sympatycznie dzis na dworzu nawet uruchomilismy jeszcze dzis sanki:-)
Ale cisza ;)

ja teraz mieszkam na wsi i latem w ogole nie chce mi sie stad ruszać :) ale zimą ciagnie mnie do miasta, a ze mam nie daleko to prawie codziennie jezdze :)
oj cisza, cisza, niby wiatru nie ma, a wszystkich gdzieś wywiało :)
No to ja mam do Was pytanie z innej beczki. Jak jest sie na zwyklym zwolnieniu lekarskim to po 182 dniach trzeba skladac wniosek do ZUSu o zasilek rehabilitacyjny. Orientujecie sie czy na L4 ciazowym tezjest taki wymog bo jak tak to ja 2 tyg przed porodem bede musiala jeszcze po ZUSach kursowac =\
W ciazy jest wyjatek. Mozna 270dni roku byc na zwolnieniu. Musi byc tylko kod "B" wpisany
Dokładnie wpisanie na zwolnieniu kodu B- ciąża możesz przebywać na tym zwolnieniu do 270 dni.
No to bardzo mnie to cieszy =)
A u mnie po wczorajszym dniu w pracy- znowu zjazd formy. Jak tylko wróciłam zaczęłam wymiotować i tak jest do teraz :(.
Dziewczyny, które macie starsze dzieci w przedziale 2-3 latka: jak rozwiązujecie sprawę łóżeczka? Mój Mały śpi w takim ze szczebelkami póki co,a chciałabym ewentualnych zmian dokonać jak najszybciej. Czy dla malucha kupujecie kolejne łóżeczko, czy starszakowi zmieniacie łóżeczko na większe, a to zostawiacie dla drugiej dzidzi?
Mój synek w kwietniu skończy 2 lata. W wakacje planujemy przeprowadzkę, więc wtedy zamierzam kupić mu nowe łóżko, a łóżeczko odziedziczy najmłodsze dziecię. ;-)
A jakie łóżko chcesz mu kupić Martika? tylko z barierką? bo ja mam wrażenie , że mój to póki co nie da rady z takiego nie spaść :)
Tak, takie z barierką-kiedyś musi się nauczyć. ;-)
Blatella - jestem z Tobą. ;) Mnie mdli w dalszym ciągu na okrętkę.

I jeszcze mam jakieś dziwne koszmary na zmianę z erotykami... Na te drugie nie narzekam ale ile można ;p

A nie zastanawiałyście się nad czymś takim. http://wicio.webiq.pl/allegro_pl/kamiplus.jpg
To i tak masz dobrze ;) ja w ogóle mam problem ze spaniem do 3 nie mogę zasnąć a jak już zasnę to co godzinkę się budzę. Prawdziwy koszmar
Ja chcę takie jak tu:

http://dladzieci.mukaki.pl/projekty/pokoj-aleksa-i-poli/
Kurcze, a ja się czuję jak bym w ogóle w ciąży nie była. ;-)
też planujemy zmienić łóżko dla starszego, a młodszy potomek odziedziczy łóżeczko po bracie :)
My zmienilismy lozko mlodemu jak skonczyl 25 miesiecy z prostej przyczyny bylo mu ciasno i tak spal ze mna. A od tej pory spi sam w swoim pokoju:-) kupilismy lozko 90/200 w ksztalcie wyscigowki.
Mój Mały ma dopiero 19 mc, nie wiem czy takie lozeczko sie sprawdzi kurcze.
Dziewczyny, czy macie zamiar nabyć monitor oddechu? Ja przy dwójce dzieci nie miałam i nawet nie rozważałam tego zakupu, dopóki dzisiaj nie przeczytałam na jednym z blogów, wyznania matki, której to urządzenie uratowało życie córki. Tak mi to stracha napędziło, że rozważam teraz zakup.
maritka - ja mysle powaznie nad monitorem oddechu - to nasz pierwszy maluch, a jak siedze z corka siostry przykładowo, to mimo, ze ma ona juz ponad rok, to wisze z głową nad łóżeczkiem i nasłuchuję czy oddycha wiec ze swoim maluchem to jeszcze gorzej bede miala pewnie jakieś schizy;)

musimy i tak kupic nanie na wyjazdy wiec jak zaczelam ogladac, to stwierdziłam, że dołożymy troszke i kupimy z monitorem oddechu - maja co prawda rozne opinie, ze czasem sie wlacza "flaszywy alarm" przy mocnym śnie, ale wole biegac bez powodu niz sie filmować cala noc czy wszystko ok ;) czytalam tez ze falszywe alarmy czesto sa zalezne od zle dobranego materaca.
nie wiem tylko czy kupować z jedna plytka czy z dwoma :)
Blatella kup lozko z bokami albo doczepisz boki z ikei i bedzie dobrze. Maluchy fajnie wygladaja maly czlowiek w wielkim lozku. Jak przenieslismy mlodego jeszcze od razu od koldre 140/200 to nie moglam sie napatrzec. A teraz coraz wiecej miejsca zajmuje:-)
Ja nie nabywam monitora oddechu, dla córki też nie miałam. Chyba,że dziecko urodzi się jako wcześniak lub z jakimiś problemami z oddychaniem to wtedy tak.
Ja też mam jakieś dziwne sny o znajomych z przed lat lub śnią mi się minione zdarzenia, jak nigdy
Ja właśnie czytałam o dziewczynce, która urodziła się o czasie i zupełnie zdrowa, a okazało się, że ma bezdechy i dlatego tam się zaczęłam zastanawiać.
Cześć dziewczyny,
byłam dziś u mojej lekarki, dobrze, że poszłam. Zrobiła naprawdę wielkie oczy jak zobaczyła wyniki tej mojej różyczki i ze zdziwieniem stwierdziła, że ten wynik wskazuje na to, że mam czynną różyczkę. Jednak ja nie mam żadnej wysypki, a z żadną chorą osobą też nie miałam kontaktu. Dała mi skierowanie na kolejne badania, które mam zrobić jak najszybciej i znów przyjść do niej z wynikami...
Mówiła też, że być może przechodziłam różyczkę i te przeciwciała czy coś tam "zapomniały" zaniknąć.
Tylko, że ja nigdy nie miałam różyczki.
Chyba, że jestem jakimś wybrykiem natury i przechodziłam ją bezobjawowo :D
Może jakiś błąd w labolatorium. Trzymam kciuki żeby wynik był ok. Daj znać jak zrobisz badania co wyszło. Może te przeciwciała utrzymują się po szczepieniu (kiedyś chyba każda dziewczynka była szczepiona jeśli nie chorowała wcześniej.
Monika ja również trzymam kciuki za Twoje wyniki. Ja jakoś nigdy nie odwiedzałam specjalnie lekarzy, ale w ciąży uważam,że najlepiej wszystko sprawdzić co nas niepokoi bo to zdrowie naszym maluszków jest najważniejsze.
Ze szczepienia na pewno nic by nie zostało, bo przecież to 2 dziecko i na pewno była badana na różyczkę z poprzednim. Może masz na tyle silny organizm, że sie nie uaktywniła. Na pewno jakoś idzie temu zaradzić, skoro każą tak wcześnie robić te badania. Trzymam kciuki!!!
Kurze, rozyczek jest teraz dość mało, aż dziwne żebys chorowała i to bezobjawowo- może mialas jednak wysyłkę w ciągu ostatnich 3 mc? Ją bym powtórzyła.
Dziewczyny wydaje mi się, że co prawda już pisałyście na ten temat, ale jakie witaminy bierzecie?? Wybór jest ogromny, a mi się kończy darmowe opakowanie od lekarza i nie wiem które są godne uwagi. Dzięki za wszelkie porady
Kia ja w chwili obecnej nie biorę żadnych, morfologię mam póki co dobrą i lekarz powiedział, że wprowadzimy witaminy jeżeli wyniki morfologii będą słabsze. Powiedział, że jeśli mam apetyt i jem wszystko to nie muszę ich brać. W poprzedniej ciąży pamiętam, że bralam nie zależnie od wyników morfologii. Pewnie wszystko zależy od lekarza prowadzącego.
Ja biorę Femibion Natal 2 plus z dha, wcześniej brałam Femibion Natal 1. Polecił mi je lekarz jeszcze w ciąży z córką, wtedy nazywały się Feminatal.
Ja też nie biorę witamin.
ja biore te same co Jolcia
Ja biore Falvit bo po nich nie mam mdlosci jak po pozoqgptalych. Ale one nie sa chyba jakies mega fajne zwlaszcza ze sa tanie. Ale wyniki mam idealne wiec je biore.
Rozyczynka - właśnie nie kojarzę żebym z moim pierwszym dzieckiem miała badanie na różyczkę.
Co jest najlepsze, to po poronieniu rok temu zapytałam lekarza (akurat byłam u innego, bo do mojej ginki były jakieś strasznie długie terminy) czy nie muszę robić jakichś dodatkowych badań, to powiedział, że nie, bo po pierwszym poronieniu nie szukają jego przyczyny. A teraz jestem zła, bo może gdyby wtedy dał mi skierowanie na badania, wyszłoby, że nie miałam różyczki i mogłabym się zaszczepić jeszcze przed ciążą, tym bardziej, że zanim nam się udało, ponad pół roku staraliśmy się bez skutku, więc był na to czas.
Ale mogę sobie tylko gdybać teraz.
Staram się zachować spokój, w poniedziałek jadę na badania. Mam tylko nadzieję, że nie będę musiała długo czekać na wynik.
Co do witamin to też nie biorę ale mam zamiar kupić sobie jakieś.
Monika, np. w labolatoriach Diagnostyka wynik jest tego samego dnia jak coś.
W invikcie też w kilka godzin są wyniki.
Monika - to by było dziwne, gdyby nie zrobili Ci badania na różyczkę. Może po prostu nie wzrociłaś uwagi na te ich skróty. 4 lata temu znajoma miała robioną więc Ty też powinnaś mieć. Zwłaszcza, że to choroba zagrażająca dziecku. Nie masz nigdzie starych wyników?. A może sprawdz to w karcie pacjenta u wcześniejszego lekarza
W Świętokrzyskiej też są wyniki tego samego dnia, ale przy badaniach specjalistycznych gdzieś je wysyłają dalej.
Jestem prawie pewna, że w pierwszej ciąży nie miałam badania na różyczkę, lekarz zlecał tylko podstawowe badania. To było prawie 7 lat temu więc dokładnie nie pamiętam :) Zresztą w drugiej, poronionej ciąży też nie kierowali mnie na żadne specjalistyczne badania, dopiero teraz dostałam na wstępie skierowanie na 14 różnych badań.
No nic, postaram się nie stresować (co jest mega trudne, bo głupia zaczęłam czytać trochę w necie na ten temat) i zaczekam na wyniki.
Wiecie co to jest najgorsze, coś się dzieje i zawsze zaglądamy na google i czytamy najgorsze scenariusze :) te pozytywne jakoś nie zostają w głowie tylko te złe. Wiem po sobie gdybym żyła w błogiej nieświadomości i słuchała tylko lekarzy o 3/4 mniej bym się stresowała.
Ale chyba to jest ta kobieca ciekawość
Sylwia01 ja wiem jeszcze z doswiadczenia ze pierwsza ciaza jest spokojniejsza bynajmniej w moim wypadku. Teraz wiecej wiem, wiecej histori sie nasluchalam od znajomych i naczytalam w necie. I pomimo tego ze mam mniej czasu dzieki swojemu synkowi na wsluchiwanie sie w swoj brzuch boje sie bardziej czy wszystko jest w porzadku. Ach my kobiety! Moj maz wie ze to bedzie drugi cudny, zdrowy chlopak szybko urodzony o czasie i tyle! a ja dojde do siebie znowu tak szybko i tyle!:-) faceci!
co do różyczki, to zalezy od lekarza prowadzącego - czasami jej nei dają - nawet kiedyś byłam świadkiem rozmowy lekarki z położną, która mówi, ze nie daje swoim pacjentkom, w ciązy, bo co to zmieni? mówiła, że daje tylko przed zajsciem w ciaze, jak sie ktos stara, wiec to chyba jednak kwestia lekarze.

co do witamin - ja biorę falvit mama (co któryś dzień, bo po wszytskich witaminach mi niedobrze :P ale po tych najmniej :) ), dodatkowo od 22 tc biorę omegamed pregna, bo nie jem ryb.
morfologie mam książkową, więc dlatego witmainy biorę sporadycznie ;)
Sabi masz racje. Jak rozmawiałam z moją mamą lub teściową to mi mówiły że kiedyś to jak kobieta zachodziła w ciąże to ją normalnie przechodziła i wiadomo że się zdrowe dzieci rodziły. Nawet nikt nie myślał że coś może byc nie tak.
zgadzam się z tym,że my,kobiety bardziej wszystko przeżywamy, ale ja cieszę się z faktu, że mężczyźni mają pozytywne myśli, jeśli u mnie w domu było by dwóch panikarzy czyli ja i mąż to kiepsko by było :) ktoś musi być oazą spokoju
Cześć dziewczyny :) Witam w jakże cudownym wątku :D
mój termin się waha od 21-23 sierpnia :) także proszę może o dopisanie 23.08.2014 :)
może się uda na rocznice ślubu 20.08.2014 :) fajnie by było :)
Witam wszystkie mamuśki gorąco :)
hej laski :))

roksana napisz cos wiecej i dopisz sie do listy :) skopiuj dodaj siebie i wklej w poscie :)) To Twoja pierwsza ciążą? Masz jakies dolegliwosci ? :)

mi ta ciaza mija jakos tak obok, az mam wyrzuty sumienia, ze nie moge sie skupic na kopniakach, na zakupach, co poczuje kopniaczka chce sie polozyc zeby czuc wiecej juz musze za starsza biec :( nawet nie wiem który to tydzien, ale zaraz zobacze na suwaczku :) gdyby nie to forum wcale bym nie pamietała ze w ciazy jestem :)
To ja zaktualizuję :)
Lista:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
alana - 11.07, córeczka
Rozyczynka - 11.07
Martika-11.07.
blatella - 14.07, córeczka Ola / Kliniczna lub Wojewódzki
joi-joi - 14.07
kasja - 17.07
chaton - 19.07
jola - 30.07
ola86 - 30.07
krokus - 31.07
zerka - 31.07

Sabbi- 03.08
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
Koralik-7.08
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Lisia32 - 15.08
Monika K. - 17.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
Ja się też nie czuję wcale jak bym była w ciąży i żeby zobaczyć ile to tygodni zaglądam na suwaczek Alany, bo mamy ten sam termin. Hihi..
Koralik z tymi panami to jest różnie u mnie to jak coś jest nie tak to mąż się od razu załamuję i widzi wszystko w czarnych barwach i ja każe mu się ogarnąć i czekać na wyniki badan :) Boże jak czytam to co napisałam to śmiać mi się chce :) No ale uzupełniamy się :D

Ja też nie ogarniam tych tygodni wogle nie myślę o ciąży nawet witaminy biorę mechanicznie :) No ale po coś te suwaczki mamy :)
dziękuję za aktualizacje :)
przed wczoraj miałam temperaturę 38.3 strasznie sie przeraziłam - bo przeziębienie mnie wzięło ale wzięłam dwa paracetamole i wszystko przeszło na drugi dzień.
Poza tym - dziewczyny czy mierzycie sobie co jakiś czas tak po prostu temperaturę? Ja zawsze mam troszkę wyższą tak z 37 , 37,2 .
Ponoć to normalne w ciąży.
w piątek byłam u gin na badaniach już myślałam , że będzie robił te wnikliwe badania w 11-14 tyg, ale dzidzia za mała jeszcze bo ma 4,5 cm .. no i za 10 dni znów muszę iść..
Jeśli chodzi o temp to ja nie kontroluję , ale też zaliczyłam już silne przeziębienie w te wielkie mrozy. Ja usg prenatalne miałam równo w 12tc i 4 dniu i mój malec miał już 5,9cm, ale jak to lekarz powtarza, ze moja dzidzi to "mutant":) jest strasznie duża :)
Alana, a kiedy masz teraz wizytę u lekarza?
Ja idę jutro na samo usg, bo ostatnio dziecko się nie chciało pokazać. Muszę podjechać po zwolnienie, więc umówiłam się z lekarką, że wskoczę na samo usg-może się w końcu zagadka wyjaśni. Chociaż po ostatnim usg jestem przekonana, że to chłopak. ;-)
sylwia mój też przeżywa, ale "wewnętrznie", nie okazuje tego, ale pamiętam sytuację z pierwszej ciąży jak nie wszystkie pomiary wychodziły prawidłowo, to ja płakałam, a on powtarzał, że wszystko na pewno będzie dobrze. Dopiero później przyznał się, że się bał.
Jeśli chodzi o temperaturę to też nie mierzyłam.
Idę w czwartek :) a na polowkowe za 2 tygodnie do Dorna w końcu tak postanowiłam ze do niego pojde :) Martika a ty masz już dwóch chłopaków tak ? O ile dobrze pamiętam :)
czesc Dziewczyny,

Witam nowa mamusie:) pogoda jest taka super ze sie nie chce w pracy siedziec.
wrocilam wlasnie z wizyty USG takiej dodatkowej no i wg Pani lekarz na 100% bedzie dziewczynka, wiec ciesze sie niesamowicie:) bedzie parka. zostawiam sobie jeszcze ten 1% niepewnosci, ale co to jest 1%:) lekarka byla przekonana 2 razy pokazywala wargi sromowe, wiec trezba wierzyc.
reszta wynikow tez jest dobra wiec piekny dzien jest.
jesli chodzi o pytanie a propo lozeczka dla starszaka, nasz juz dosyc dawno (ma 2 lata i 4 mies) spi w duzym i w swoim pokoju. strasznie sie obijal w tym malym i ciagle gdzies tam nogi mu wychodzily w szczebelkach, wiec musielismy mu kpic wlasne. ma cos na ksztalt auta z tym ze obicia ma miekkie po bokach, bo teraz mu sie tez czesto zdarza uderzyc glowka podczas snu, wiec co do tych drewnianych nie bylam przekonana.

lubi swoje lozeczko i juz w ogole nie chce nigdzie indziej spac, wiec pierwsze loczeczko zostanie dla Malenstwa.
pozdrawiam
Alana, tak-mam już 2 synów. ;-) Liczyłam po cichu, że może do 3 razy sztuka i uda się tym razem córka, ale jakoś po ostatnim usg nie chce mi się wierzyć, że to może być dziewczyna.
Ja na połówkowe idę 03.04.
Kasja-gratuluję córki!
http://www.StawPiekarnicza.pl/
Jeszcze raz zachęcam do głosowania.głosowania? Bbyłoby fajne miejsce na spacerki szczególnie jak dojdzie do tego park proponowany przez GPNT.
Witam nowa mamusię .
Hej Dziewczyny:) Chciałam się z Wami podzielić, że u mnie trochę lepiej, powoli wracam do świata żywych:) i osób jedzących coś więcej niż owsianka.
Mdłości mam sporadyczne, apetyt ciut lepszy ale za to strasznie mi słabo, ostatnio zasłabłam w drodze do sklepu i najadłam się strachu, ale podobno to również normalne więc liczę, że niedługo mi przejdzie.

Witam nową Mamuśkę:)

Alana ja też w czwartek mam wizytę więc może do zobaczenia w poczekalni:)
Martika - Masz polówkowe w moje urodziny ;p

Inspired - to mnie pocieszyłaś z tymi zasłabnięciami bo mi się też zdarzają.

Ja temperatury nie mierzę, ale czasami ciśnienie i tak ogólnie mam praktycznie książkowe, ale puls dochodzi do 100 co mnie na początku przeraziło ;) Ale niby to normalne ;)
Dziewczyny a czy u Was wielkosc dzidzi różni sie z OM i z usg?
U mnie cały czas była większa z USG o tydzień. W 16 tyg tyg wyrównało sie do różnicy 1 dnia do przodu ale to przez małowodzie.

To zalezy w wiekszości kiedy miałaś owulację. Bo nie każda z nas ma w 14 dniu cyklu ;)
U mnie na 1 USG ciąża była młodsza o 6 dni niż wg miesiączki. Na kolejnych usg się wyrównało.
U mnie z USG jest troche do przodu, bodajze 3-4 dni.
U mnie w tej ciąży na początku były 4 dni różnicy tzn maluszek był mniejszy a później już pomiary usg zgadzały się z OM.
Nie czuję się ostatnio jakbym była w ciąży, wszystkie dolegliwości mi minęły i teraz to mnie martwi :(
Jolcia, u mnie jest to samo, nie martw się. Drugi trymestr jest najlepszy! ;-)
Najgorsze jest to,ze nie czuję jeszcze ruchów. Do następnego wtorku muszę wytrzymać,wtedy mam wizytę. Tak jak czułam się fatalnie na początku i narzekałam to teraz narzekam,że czuję się dobrze.
Jolcia - z chęcią oddam mdłości ;D
mdłości miałam 2 miesiące non stop przez całą dobę więc dziękuję :) Chętnie przyjmę kopniaczki.
ja przypominam sobie że jestem w ciąży gdy wstaje :D bo mam już brzuszek i ciężko mi się wstaje z tą moją piłeczką albo gdy dotykam brzucha czuje tą piłeczkę wód płodowych no i maluszka raz czyje raz nie ale na razie się tym nie martwię :)
No tego nie oddam ;)

Postaraj się wyczuć je jak leżysz na wznak z rękami na brzuchu. Kaszlnij kilka razy albo pośmiej się. Moje Maleństwo to pobudza ;)
Ja brzuch też mam już większy niż z córcią na tym etapie ale wydaje mi się,że czułam ją już konkretnie. Może dziecko mniej ruchliwe po prostu. Jeden objaw, który mi się pojawił to zaparcia.
A ja już drugi dzień mam zgage :/
A ja wczoraj wróciłam do pracy i od razu jakoś lepiej się czuję. Przestałam się zamartwiać i spokojnie czekam na wyniki, jutro mają być. I mam nadzieję, że będzie dobrze :)
Dziewczyny a kiedy poczulyscie pierwsze ruchy? Mówię o pierwszych ciazach :)
w pierwszej w 18 tygodniu takie pierwsze lekkie kopniaczki i zastanawiałam sie jeszcze czy to to :))
Ja w pierwszej ciąży około15 tygodnia.Teraz jeszcze czekam:(
Ja już się nie mogę doczekać aż poczuję jakieś ruchy Maleństwa :)

Dziś wylądowałam w Happy Mum i kupiłam kilka ciuszków, bo niestety moje spodnie strasznie mnie cisną gdy siedzę w pracy.

Czekam już z utęsknieniem na wizytę w przyszły wtorek bo zastanawiamy się co za Ktoś siedzi w moim brzuchu i mamy nadzieję, że może się nam pokaże.
Jestem po wizycie. No i podobno będę miała córkę! ;-) Jakoś jeszcze nie mogę w to uwierzyć. Mam nadzieję, że już nic jej nie wyrośnie miedzy nogami. ;-)
heheh Martika tak myslałam :D po tamtych dwóch kreskach na drugim zdjeciu co wstawiłas :D no i ciesze sie z TOba :)) gratulacje!

Inspired to do czwartku :P heh
;-)
Ja niestety nie mam dobrych wieści.
Z Dr Lenckowskiej jestem bardzo zadowolona choć niestety na USG wyszły nieprawidłowe przepływy - obecna fala wsteczna .
Czytałam co nieco na forach i jestem totalnie załamana :(
Dodam,że przy tym NB+ i NT 1,4 ale jakoś i tak nie daje mi to spokoju .
W piątek test PAPP-a i od niego zależy co dalej ..

Martika a nie chciałaś mi wierzyć, jak pisałam,że na 100% córa.
Ewik nie załamuj się. Fala wsteczna to tylko jeden marker który zazwyczaj się normuje w późniejszych tygodniach. Inne parametry masz bardzo dobre. Widze że nie znasz mojej historii wiec Ci krótko opisze. Też chodziłam do Lenckowskiej na pranatalnych wykryła mi nt 3.1, nb +, przepływów bar możliwości zbadania wyliczyła mi ryzyko na 1:36 po testach pappa powiedziała że moje dziecko jest chore i mam sie zastanowić nad terminacją ciąży. To było w wigilie nie muszę mówić co czułam umówiła mnie do genetyka (oczywiscie w invikcie) i powiedziała że mam zrobić amniopunkcje bo inaczej nie usunę ciąży bez tego wyniku. Oczywiście poinformowała mnie o poronieniach po badaniu. Poszłam czym prędzej do Preisa i tam zamiast amniopunkcji zrobiłam test Nifty bezinwazyjny i wyszło że mój urwis nie ma wady genetycznej!!!!! teraz czekam na echo serca u kardiologa po podejrzewaja wade serca. Mam wspaniałych specjalistów wokół siebie którzy każą badac a nie ostatecznie wyrokują. Nie przejmuj się dużo dzieci ma złe przepływy które z biegiem tygodni się normują !!!
Sylwia jak tu trafiłam to czekałaś już na wyniki a że ja tym razem wolę nie analizować każdego przypadku,żeby się nie nakręcać to przyjęłam tylko do wiadomości,że jest wszystko ok :)
Najbliższe dni to dla mnie prawdziwa męka, więc podejrzewam co czułaś :(
Też rozmyślałam w nocy czy nie iść do Preisa ale najpierw poczekam do tego piątku i testu PAPP-a.
Na czym polega ten test Nifty ? I jaki jest jego koszt ? Też daje tak wiarygodny wynik jak amnio?
Lenckowska mi powiedziała,że mam się nie martwić bo bardzo rzadko się zdarza,żeby sama fala zwrotna oznaczała wadę genetyczną ale wlazłam niepotrzebnie w wyszukiwarkę i jak czytam,że 80% dzieci z ZD ją ma i tylko 10% z prawidłowym kariotypem to od razu kończy się moje logiczne myślenie :/ :/
Ewik no i widzisz sama napisałaś że nie potrzebnie zaczęłaś czytać. Nawet Lenckowska Ci mówi że nie masz się czym przejmować. Zrób wiec test pappa. Test nifty jest drogi 3 000 i jest to badanie DNA krwi dziecka które oddzielają od krwi matki ale ja miałam wskazanie przez wysokie nt. Wiem że teraz wszystko stresuje ale poczekaj na test nie wiem czemu tak późno masz, ja miałam tego samego dnia robiona pappe. Ufaj lekarzom a nie google.
Na pewno wszystko jest dobrze !!!!
Ewik, przede wszystkim trzeba myśleć pozytywnie i nie nakręcać się, bo to może tylko zaszkodzić. Na pewno będzie wszystko dobrze. Zobaczysz!
A ja dziś skorzystałam z pogody i kupiłam sobie w lumpeksie za 20zł super dżinsy ciążowe. Szok w profesjonalnych sklepach są za 200zł,żałuję,że kupiłam już 2 pary spodni wcześniej bo bym miała za tą kasę kilka par z lumpka ale trudno. Wybór mieli dziś duży tylko dla takich drobnych jak ja to gorzej.
Oglądałam też maluszkowe rzeczy w stanie idealnym i w maju ruszam na zakupy:)
Jolcia , a gdzie chodzisz? Bo ja też lubię :)
Ewik trzymam kciuki aby wszystko bylo dobrze

Jolcia tez bym chetnie wyruszyla do lumpka, choc jestem zdania, ze dla dziewczynek jest zdecydowanie wiekszy wybor i te rzeczy takie sliczne, jak nowe, a dla chlopcow gorzej
Ja chodzę u nas w Wejherowie, mamy tu pełno lumpeksów. Bodziaki były śliczne malutkie białe,kremowe więc unisex. Ja jestem ciekawa czy mi we wtorek gin potwierdzi tą dziewczynkę bo 100% mi nie dawał.
Coś ostatnio same dziewczynki się ujawniają. ;-)
Przyznać się kto będzie miał chłopca! ;-)
A chłopaków podobno widać wcześniej :)
martika ja sie juz przyznalam, choc jak to lekarz powiedzial: w 100% procentach pewnosci nie ma
Tak tylko doświadczeni lekarze nie chcą mówić za wcześnie tzn. przed 16 -18 tygodniem ciąży, bo to troszkę jak wróżenie z kart.
Książkowo z tego co mnie uczono na studiach to płeć dziecka określa się ok 20tyg ciąży. < oczywiście niekiedy można to oceni już w 16 tyg

A tu cytat z książki " badający musi upewnić się, że w przypadku dziewczynki widzi wargi sromowe, a w przypadku chłopca penisa i mosznę. Brak członka nie jest wystarczającym dowodem na to, że dziecko jest płci żeńskiej."
hej dziewczyny;)
w końcu II trymestr przyniósł mi ulgę, nie wymiotuję już:))
Monika i co masz wynik? ja dopiero dziś odebrałam wynik z nfztu zrobiony na początku grudnia i lekarka jak przeglądała wyniki i IgG różyczki stwierdziła, że jak przechodziłam kiedyś to przeciwciała są normalne, ale nie zleciła IgM i kurde się teraz martwię...;/ mam nadzieję, że nie mam IgM aktywnego...;/
Mi wywrozono w 12tygodniu chlopca:-) dzis ide do swojej pani doktor i moze cos zobaczy choc to dopiero albo juz 16 tydzien. Tylko jej ufam wiec zobaczymy:-) Ewik bedzie wszystko dobrze tak jak z Sylwia!!
Tak czasem się potwierdza w końcu zawsze jest 50% szans. :), w 16 tc to pewnie lekarz będzie już prawie pewien co tam nosisz pod serduchem. Powodzenia
Martika gratuluję :-)

Muminka1 - Niestety jak wracałam z pracy wyniku jeszcze nie było, a jak o 17 dzwoniłam to już był. A babeczka w rejestracji powiedziała, że nie może mi przez telefon udzielić takiej informacji, choć prosiłam ją, żeby podała mi tylko liczbę przeciwciał...
A znowu jutro moja lekarka nie przyjmuje, dopiero w piątek i mam teraz dylemat czy jechać specjalnie jutro tylko po wyniki czy pojutrze za jednym razem od razu do niej. Chyba dopiero jutro zdecyduję.
Na tyle co bylo widac na usg chociaz nie chcial sie pokazac za bardzo... Wolal pokazywac wszystko inne to bedzie chlopak! I nadal KROLOWA BEDZIE TYLKO JEDNA:-) potwierdzenie oczywiscie na polowkowym w ostatnim tygodniu marca:-) albo na porodowce.
Na tyle co bylo widac na usg chociaz nie chcial sie pokazac za bardzo... Wolal pokazywac wszystko inne to bedzie chlopak! I nadal KROLOWA BEDZIE TYLKO JEDNA:-) potwierdzenie oczywiscie na polowkowym w ostatnim tygodniu marca:-) albo na porodowce. Najadlam sie pomidorow z cebulka na kolacje... Moge isc odstraszac wampiry dzisiaj.
Dziewczyny a boli Was brzuch?. Mnie pobolewał na początku tak jak na okres. Teraz znowu mam takie bóle i dodatkowo kręgosłup mnie rwie od kości ogonowej
Nie boli mnie brzuch chyba że wieczorem mam wzdęcia ale to czuję ruchy gazów. Kręgosłup mnie boli jak długo stoję.Czasami pachwiny mnie klują.
Gratulacje synka:)
A kość ogonowa też mnie boli Np jak wstaję po dłuższym siedzeniu.
Sabbi do trzech razy sztuka! Hihi... ;-)
Gratuluje synka.
Ja na stanie mam już 2-są cudowni obaj! ;-)
No u mnie to jest taki ból jakbym się "przedźwignęła'' i ktoś by mi wsadził szpilkę między kostki. Zamówiłam sobie piłkę do fitness'u. Niby pomaga. Zobaczymy. Tylko martwi mnie teraz ten ból podbrzusza. A wizyta dopiero za 2 tygodnie.
Mnie boli brzuch dość często i jak byłam u lekarza to kazał brać nospę. Pomaga. Co do kości ogonowej to też mnie strasznie boli, szczególnie jak długo siedzę. A że siedzenie to większa część mojego dnia, to w niektóre dni ledwo chodzę.
Martika kolo 40-tki sprobuje 3raz:-) u Ciebie musi byc szal ze trafila sie dziewczynka.
Sabbi, mąż nie wie (bo chce niespodziankę), a ja bym całemu światu ogłosiła. ;-) Aż boję się cieszyć, że to może okaże się nieprawdą. Dziwne to uczucie, chyba boję się uwierzyć, żeby nie zapeszyć. Jestem ogromnie szczęśliwa. To chyba sen. ;-)
rozyczynka - mnie brzuch często boli jak na okres - w plecach łupie itp.

Połóż się na płasko i zoabcz, czy jest twardy na około pępka - bo jak tak to niedobrze. Jak nie to raczej wszystko ok i po prostu się wszystko rozciąga. ja od ok 18-19tc mam dodatkowo okrutny ból kości łonowej - jak wychodze spod prysznica, wstaje, chodze, przekręcam się w łóżku - koszmar.

Jeśli masz twardy brzuch weź sobie nospę i dużo leż.

Może też organizm się domaga, żebyś "zwolniła"
Monika Ewik będzie dobrze!
rozyczynka mnie też rwie kość ogonowa i to jak, że czasami chodzić nie mogę...;/
mi lekarka wywróżyła córkę, zobaczymy, czy w walentynki to się potwierdzi;)
gratulacje wszystkim, które wiedzą, kto mieszka w ich brzuszku;)
no i zazdroszczę Wam kupowania ciuchów ciążowych, mi brzuch w ogóle nie rośnie...;/
Muminka, a a Tobie zazdroszczę, bo bym chciała, żeby mi brzuch jeszcze nie rósł. A że to moja 3 ciąża to wyglądam jak w 6-7 miesiącu w pierwszej. ;-(
Mój też jest zdecydowanie większy niż w poprzedniej ciąży, zastanawiam się jak będę wyglądała w 7-8 miesiącu.
Ciesze sie bardzo xe juz wiecie co tam macie =] i rowniez zazdroszcze tym z niewidocznymi brzuchamh :)

Pepek jest ok wiec sie uspokoilam. Zwolnic to niestety nie mam juz z czego bo jestem na. L4 a dzieci ni mam wiec duzo leze ;p

Dzisiaj poczulam takiego kopniaka nad ranem ze az zasnac znowu nie moglam i czekalam na kolejne ^D
Ja czekam na te kopniaki. Dziś mnie zamula na całego.
Jeny, mnie też... Właściwie codziennie ;) np jeszcze w pizamach jesteśmy, dzieci bajki oglądają, a ja wymiekam na kanapie; dziś chyba do Ikei na obiad rodzinie wyciagne, bo nie mam siły na gotowanie i zakupy.

Ja też mam już brzuch widoczny, powoli spodnie rozpinam, choć waga stoi od początku.

Miłego dnia!
Mam nadzieję się rozkręcić, bo nie lubię takich dni rozciapanych...
Martika a Twoj maz wytrzyma??? ja bym mu przez sen szeptala do ucha... corka,corka,corka:-) ja dzis intensywnie i juz padam ale moj syn zapalu do szalenstw nie stracil wiec jeszcze godzine pobiegam za nim.
Zyje tym ze w sobote mlody spi u babci a my bedziemy w niedziele wylegiwac sie w lozku do 16....:-)
http://www.awf.gda.pl/index.php?id=734

chodzilam na ćwiczenia przez kilka tygodni i są bardzo fajne:)

gdybyscie były chetne to nowy nabór bedzie w kwietniu.
Hmm Żabianka to trochę daleko z Rumi... Czy ktoś może wie, gdzie obecnie w Rumi są zajęcia dla ciężarnych? :)
Sabbi, on raczej nie jest z tych ciekawskich, więc chyba wytrzyma-zobaczymy. ;-) A przez sen pewnie nie będę mu szeptała, bo jakoś na razie sama w to nie wierzę. ;-)
Dziewczyny-jak po dzisiejszej wizycie u lekarza-pochwalcie się!
W Rumi są bezpłatne w przychodni koło Tesco jeśli wybierzesz położną stamtąd. Ale jak rodzisz w Wejherowie to może lepiej tam. Ta Pani co prowadzi szkołę później odwiedza mamy po porodzie w szpitalu.
Hej hej :)
u mnie wszystko ok :) córcia waży 291 gram, 76 percentyl wiec pewnie bedzie duża jak siostra, a siostra pomimo ze urodziła sie w 36 tyg, dokładnie 35 i 4 dni ważyła 3100 :D wiec jak donoszona heh :) no i potwierdził córke :)

Inspired na która miałas wizyte ? moze sie minełysmy, bo ja na 13:40 :)
Alana, gratuluje raz jeszcze.
Masz już wybrane imię dla drugiej córy?
Zdjęcie na potwierdzenie płci Ci lekarz dołączył? ;-)
a nie dołaczył własnie bo mu sie papier skończył i zadnego zdjecia nie dostałam :D

Martika bedzie to dla nas problem chyba bedziemy robic wyscigi do urzędu, bo kompletnie sie nie zgadzamy :D ja chce Blanke albo Bianke, mąż Maje albo Lile :D a ja sie nie zgadzam na jego w zadnym wypadku a on na moje :D alternatywy zadnej nie mamy :D a Ty masz juz jakis pomysł ? jak z mezem imie uzgodnisz skoro on nie chce znać płci ? :D
Alana, my pewnie imię uzgodnimy po porodzie. W przypadku drugiego syna też tak było, bo nie mieliśmy pomysłu do końca jak go nazwać (mimo, że znaliśmy płeć). Ostatecznie imię dostał dzień po urodzeniu. ;-)
Mi się podoba Laura, Klara albo Liwia-może jemu też się coś z tego spodoba. ;-)
Przyznam, że mi tez się nie podobają typy imion Twojego męża, więc Cię rozumiem. Może zróbcie losowanie. ;-) Moja siostra tak zrobiła i niestety nie wypadło na jej typ.
Blankę ma moja przyjaciółka.
Alana - my mamy ten sam problem. Jak już któreś z nas rzuci niewinną propozycję to już jet afera... ;p
JA chcę mieć rzadkie mąż "normalne" i weź się tu dogadaj... Ostatnio wyjechał z Kacperkiem (nie mówię, że imię brzydkie bo tak n ie jest) Ale to drugie imię w rankingu najczęściej nadawanych w 2013r. Nie chcę żeby nasze dziecko nazywało się jak pół przedszkola... A on znowu nie chce żeby było inne.

Teraz sobie wymyślił, że on wymyśla dla chłopaka ja dla dziewczynki. Ale przyjdzie co do czego (bo czuję intuicyjnie dziewczę) to i tak mi nie popuści. I masz tu babo placek ;p
Rozyczynka a jakie są Twoje typy imion?
Jeśli chodzi o chłopca to od dłuższego czasu Nikodem. Z dziewczynką mam problem ;p Bo jak juz sobie coś upatrzę to po tyg przestaje mi się podobać. Al;e myślałam o każdym, z Waszych wyborów t.j. Livi Lili i Blance. Ines Berenika Nadzieja. Gdybym poszła na kompromis (w co wątpię) Oliwia i Zuzuanna
Martika a jak nazywaja sie Twoi synowie?
bo masz takie same typy imiona jak ja :) Mamy juz Laure i druga na początku chciałam Liwie :) ale mąż powiedział ze nie, to wymysliłam sobie tą Blanke bądź Bianke i juz nie popuszcze, ewentualnie moge do tej Liwi jeszcze wrócic :D
My mamy Kacperka i póki co jest jedyny w żłobku :). Imię wybraliśmy jak się dowiedzieliśmy, że jestem w ciąży w Tajlandii. Strasznie źle się czułam i leżałam przed tv oglądając bajki o duszku Kacperku, bo tylko to rozumiałam. Imię zostało,a o tym , że jest takie popularne dowiedziałam się dopiero w Polsce. Nawet chciałam zmienić, ale już wszyscy się przyzwyczaili i został Kacperek.
Z tych mniej popularnych w żłobku mamy Falco, Natana i Florę :)
dziewczyny jeśli chodzi o imiona to nie ma co się popularnością sugerować - moja siostra ma np Zuzię i niby Zuź jest od groma, a w przedszkolu nasza Zuzia jest jedyna, a jest 3 Alanów, 3 Bereniki, 4 Tamary.
Wątpię by te imiona był na szczycie popularności :P

My z mężem też toczyliśmy boje (zwłaszcza o imię dla chłopca) - stwierdziłam, że dalsze dyskusje odłożymy, bo "i tak będzie dziewczynka" - a jak sie okazało, że jednak chłopak to znów była awantura (moje top 10 odrzucił), w końcu jedynym imieniem na któe względnie się zgadzamy we dwójkę jest Jasiu, ale za to życzliwa teściowa na każdym kroku krytykuje - dramat...

Co do nazywania "Tata - syna, Mama - córkę", to uważajcie z takimi układami ;)
Mojej siostry przyjaciółka ma córkę - Karolinkę.

Urodziła drugie dziecko i dzwoni do mojej siostry (nie chcieli znać płci)
ona: "jest chłopak"
siostra :"no to super! masz parkę!"
ona: "super?! mój syn się nazywa JEREMA!!!!!"
Z tą popularnością to nie ma co przesadzać. Nie przewidzimy przecież, że jak teraz nazwiemy jakoś swoje dziecko, czy za rok czy dwa to imię nie będzie popularne. Dla pierwszego syna imię miała wybrane 100 lat przed ślubem-od zawsze chciałam mieć syna Szymona. ;-)Nawet jak planowaliśmy z mężem dziecko to mówiliśmy, że robimy Szymona. ;-)
No i mam. Imię zrobiło się popularne, ale od zawsze chciałam Szymona, a mężowi na szczęście się podobało, więc tak zostało. Póki co jest jedyny w przedszkolu. ;-)
Drug mój syn to Tymek, ale nie Tymoteusz tylko Tymon.
Jak bym miała mieć 3 syna to bym miała problem-skończyły mi się typy imion. Już z drugim był problem. Trzeci może by był Hubert albo Maksym. ;-)
Mam nadzieję, że z mojej córki syn się już nie zrobi. Poczytałam wczoraj trochę w necie i kurcze, sama nie wiem czy się nastawiać, że będzie to córa czy jest jeszcze szansa na zmianę płci. Po co ja to wszystko czytałam. ;-(
U nas córa jest Ola, niby popularne ale jedyna Ola w jej przedszkolu, druga ma być Zuzia (jeśli potwierdzi się dziewczynka). Zuzie ma 4 w swojej grupie ale bardzo chce siostrę Zuzie a my właściwie nie mamy innego pomysłu. Trochę nie podoba mi się wersja dla dorosłej Zuza ale chyba tak już zostanie. Jeśli okaże się chłopak to najprawdopodobniej będzie Kacper.
U nas też będzie Ola ( no chyba, że jednak dzidzia zrobi nam niespodziankę i okaże się chłopcem)- uwielbiam to imię od początku swojego życia. Szkoda, że mojej mamie nie udało się go przeforsować dla mnie :)
Podoba mi się jeszcze Alicja i Pola, ale to już zostawimy dla ewentualnego trzeciego bobasa :)
Ole to fajne dziewczyny :)
A ja mam wielki mętlik. Byłam pewna że będzie dziewczynka to z mężem ustaliliśmy Nikola a gdyby co chłopak to Błażej a jak się okazało że będzie chłopak to nagle Błażej już się mojemu mężowi nie podoba i podaje mi imiona dzieci naszych znajomych na propozycję ( ale mnie tym wkurza:). Jakąkolwiek propozycje z mojej strony zbywa bez argumentów gryyy
My na szczęście z mężem nie mamy takiego problemu. Chociaż nie znamy jeszcze płci. Od zawsze nam się podobało imię Alicja a dla chłopca mąż zaproponował Mateusz i nie mam nic przeciwko bardzo mi się to imię podoba:)

Na USG idziemy 27 lutego i mam nadzieję, że wtedy dowiemy się kto jest w brzuszku:)
no ja mam dziś wizytę, niedługo powoli się zbieram;)
co od imion, jeśli dalej dziś ukarze się dziewczynka to będzie Hania, Tosia albo Gabrysia, a jak jednak dziś będzie chłopczyk to nazwiemy go Franek;)
u nas z imieniem dla dziewczynki nie byłoby problemu, ale ponieważ będzie chłopiec, i to drugi to mamy niezły dylemat. Póki co nie mamy pojęcia jak będzie miał na imię nasz syn. Podoba mi się imię Kuba i nawet nie patrzyłabym na to, że to jest tak popularne imię, tylko, że za dużo Jakubów jest w naszej rodzinie
Hej dziewczyny, byłam dziś u lekarza, okazało się że wszystko w porządku i niepotrzebnie się martwiłam... Lekarka stwierdziła, że być może faktycznie bezobjawowo przechodziłam różyczkę lub też, co bardziej prawdopodobne, po szczepieniu (sprawdziłam - w 2000r.) nie zanikły jedne z przeciwciał tak jak to się normalnie dzieje. Dokładnie nie zrozumiałam o co chodziło ale najważniejsze, że jest wszystko ok :):)

I z radości nakupowałam dziś trochę ciuszków dla bobasa, już nie mogłam się powstrzymać :)

Co do imion to u nas jak będzie dziewczynka będzie też albo Ola, albo Zuzia, albo Daria. Nad imieniem dla chłopca nie myślałam zbyt długo, bo w końcu ma być dziewczynka :) Jeśli wyjdzie siusiak to potem będziemy się martwić ;)
Dziewczyny kamień z serca!
Byliśmy dzisiaj na tych badaniach , wyniki 01.03 ale na USG już nie ma nieprawidłowości :D
Fala wsteczna NIEOBECNA! Poczułam taką ulgę jak jeszcze nigdy !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Monika.K super wiadomości, takie wieści mogłabym czytać codziennie :) najważniejsze,że wszystko dobrze, szkoda tylko tego niepotrzebnego stresu
Ewik kolejna wspaniała wiadomość, cieszę się razem z Tobą :)
Cóż na burza co do częstości występowania imion ;) Dla mnie to jest istotne, bo ja nie spotkałam osoby z moim imieniem i nie zazdroszczę tym którzy mają inaczej.

Super dziewczyny, że wszystko dobrze!!!!!. Oby to byly nasze ostatnie zmartwienia! ;) Naprawdę te nasze poszukiwania w necie niczemu nie służą. Ja teraz czytam o porodach i coraz bardziej się boję zamiast uspokajać.

Ja już tez jak wchodzę do sklepu to od razu szukam działu dziecięcego i nie ma mowy, żebym czegoś nie kupiła ;D

Przyszła moja piłka fitness. Zobaczymy czy pożegnam się z bólami kręgosłupa. Bo na smukłą talię chyba nie ma co liczyć hihi ;D
MOnika Ewik super, że w jest okej!!;)
ja po wizycie, dzidzia ma ponad 12cm i jednak już mamy 17tc;)wszystko dobrze i to najważniejsze;))
Muminka - rośnie jak na drożdżach ;D Ty tak jak ja urodzisz bycze dziecię ;D
Hej Mamuśki:)

U mnie wszystko w porządku, niunia ( póki co cały czas potwierdzają, że dziewczynka) rośnie i nawet jest wymiarowo tydzień do przodu:)

Alana ja byłam na 18 i też zdjęcia nie mam z tego samego powodu:)
akurat mąż nie zdążył na wizytę więc był niepocieszony ale trudno.

Mimo, że na wynikach morfologii miałam sporo strzałek, lek. powiedział, że jest ok. Moje omdlenia mogą być spowodowane tym, że organizm potrzebuje więcej kalorii niż mu dostarczam i muszę po prostu więcej jeść, szczególnie mięsa- brr na samą myśl mi niedobrze ale cóż;/

Co do imion to też mamy z mężem odmienne zdania:) Mi podoba się Antosia, Amelka albo Maria, Bianka też bardzo ładne, ale póki co poczekam na ostateczne potwierdzenie czy dziewczynka, na przyszłej wizycie powinno być już na 100%

Monika Ewik super, że u Was już wszytko OK:)
rozyczynka a nie przytyłam jeszcze ani grama;) ciekawe, ciekawe czy to co mówisz się sprawdzi, bo my z mężem byliśmy mali w chwili urodzenia;) jak było u Was?;)
Inspired u mnie też wciąż dziewczyna;) mi też się podoba Antosia;))
Amelia kiedyś mi sie podobała dopuki nie dowiedziałam sie ze to nazwa choroby :) Amelia to wrodzony brak kończyn, wiec odpada jak dla mnie :D ale no to kwestia gustu :) Antośka fajne też, ale nie podoba mi sie pełna forma Antonina, ale za to zdrobnienie Tosia super :)

nastepna wizyte mam 11 marca, ale w miedzyczasie połówkowe wiec jakos zleci od wizyty do wizyty :)
No ja bym w takim wypadku tez zrezygnowala z Amelki :)

Ty sie ciesz Kobitko ze nie tyjesz!!! =) ja mam normalnie wrazenie ze wszystko co nieprzyjemne w ciazy mnie spotyka. Jeszcze tylko zgagi nie zaliczylam ;p
Dzięki Bogu lekarzem nie jestem więc mi to nie przeszkadza:) Mi sie akurat bardzo miło kojarzy:)
Muminka1 ani grama? nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie:-) ja juz omijam wage z daleka i mysle jak omijac wszystkie dobre rzeczy na ktore mam nieustanna ochote! Jakby byla dziewczynka to mialam wybrane imie od kiedy zaczelismy sie starac bylaby Aleksandra i mezowi tez sie podobalo. Jak chlopak chcialam Aleksander- Olus no ale maz sie nie zgadza. A ze bedzie drugi chlopak to nie latwo cos fajnego wybrac bo najfajniejsze imie juz zostalo prawie 3 lata temu nadane. Moze Tomek??? musze tylko posluchac ilu Tomeczkow biega po placach zabaw ale to na wiosne....:-)
a do mnie ktos dzis nadal sygnal z zewnatrz:-) 3 stukniecia pod rzad, nie wiecie co to znaczy??? :-) chce jajko, jajecznice czy omleta na sniadanie:-)
sabbi, różyczynka, ani grama, a nawet mam wciąż mniej niż na początku i nie wiem czy to takie niesprawiedliwe, bo w sumie do tygodnia wstecz wymiotowałam wszystko co zjadłam, trafiłam nawet na SOR, więc po prostu nie miałam jak przytyć;) po za tym ja nie czuję w ogóle ruchów dziecka, nic kompletnie;/ pewnie dlatego, że to 1 ciąża;)
sabbi Tomek ładne imię, mi z męskich to się np Adaś podoba;) a 3 kopnięcia to chyba omlet z 3 jaj;D
muminka, to moja pierwsza ciąża i ja pierwsze lekkie ruchy zaczęłam czuć w 21/22tc
i to nie wiedziałam, czy są ruchy, a takie, że byłam pewna, że "to to" to ok tydzięń później. więc spokojnie. TYlko, że ja się do chudych raczej nie zaliczam ;)

mama moja mówiła "MAtko co to będzie jak tyjesz w takim tempie!" bo przez pierwszy trymestr mimo tego, że mdliło mnie non stop, to przytyłam :P

Każda babka inaczej ma. Moja przyjaciółka w pierwszej ciąży przytyła 6-7kg, w drugiej 27/28kg - po 2 miesiącach po urodzeniu wygląda jak przed 1 ciążą! :)

3 kopniaki, to na pewno jajecznica z 3 jaj!

Ja wychodze z założenia, że teraz mogę jeść to na co mam ochotę (czytałam nawet w mądrej książce, że nasze zachcianki, to zachcianki malucha :) ), później przy karmieniu trzeba bedzie trzymać dietę pod to co malucha uczula...

Ja musze sobie w dodatku zrobić jakiś słodki tydzień, bo niedługo mam robić glukozę i boję się, że będę miała zakaz słodyczy :P
Ja też jeszcze nic nie przytyłam, 1 kg i bede ważyć tyle co przed ciążą ale wydaje mi sie, że to się zakończy jak na dobre wróci min apetyt:)
A jak zaczęłam robić porządki (chyba poczułam wiosnę) i przy okazji przejrzałam to co mi zostało z ubranek po synku (a sporo już sprzedałam i rozdałam) i stwierdziłam że z tego co mi zostało to moja córa będzie wyglądała jak chłopak. A zatem pokusiłam się o końcówki wyprzedaży i zakupiłam kilka dziewczyńskich ubranek. ;-)
Przyznam jednak, że nie wiem czy to ja mam jakiś odosobniony gust czy po prostu w sklepach nie ma nic ciekawego, bo bardzo mało ubranek mi się naprawdę podobało. Dobrze, że mam doświadczenie na dziale chłopięcym, bo pewnie tam też będę zaglądać po ubranka unisex (bo jak same wiecie dla dziewczynek w większości róż).
Tak jak zawsze mówiłam, że nie przytyje w ciąży to teraz mówię, ze nie ważne jak będę wyglądała w niej ale po niej ;D Zobaczymy efekt ;p

Wtedy założymy nowy wątek "MAMA WRACA DO FORMY" ;D
Martika - ja mam to samo. Ostatnio jak weszłam na dział to wyszłam z niczym. Ciuszki H&M sa boskie i tak kilka znalazłam ale tak... Szału nie ma.
Ja też uwielbiam ubranka h&m dla córki. Nie zdarza się żebym tam weszła i nic nie kupiła :)
Ja za to uwielbiam Kappahl i Zarę. H&M już trochę mniej.
Ostatnio byłam własnie w Kappahlu i bylm zdziwiona, ze maja takie cudne ubranka dzieciece:)
Wg mnie w Kappahl mają lepsze dla dzieci niż dla dorosłych. ;-)
W Kappahl'u nie oglądałam jeszcze żadnych więc nie wiem ;) Pewnie przez to, że nigdy dla siebie nic tam znaleźć nie mogę ;p A jakościowo tez sa takie jak z H&M. Bo np cenowo podbne sa w C&A a po wypraniu robią się jak te tanie. A szczerze to wole mieć 6 par porządnych niż 12 par szmat po pierwszym praniu.
A ja już bym chciała wpaść w szał zakupowy ale jestem zablokowana przez to,że nie wiem Kto we mnie mieszka :) Niby od tego feralnego USG czuję chłopaka ale bez absolutnie żadnych argumentów na USG ;)

Przytyłam na początku 2kg a teraz schudłam przez ten cały stres 4kg ..
Ale jakoś szczególnie nie narzekam bo z Synciem przytyłam 30kg !!
Na szczęście bez rozstępów, tylko ten celulit ...
Masuj sie to cellulit zejdzie ;)

Ja kupuję ubranka uniwersalne. Wbrew pozorom nie jest ich tak mało ;p A ja tak do końca z tą płcią (jeśli będzie dziewczynka) też nie będę wierzyć. N chyba, że pokaże się ptaszek ;p Za duzo się nasłuchalam o schowanych siusiakach ;p
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=523676&c=1&k=160

zapraszam do nowego :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry