Widok

Mamy niejadków łączmy się:)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Chciałabym założyć wątek dla tych wszystkich mam które nie mają już siły na karmienie swoich pociech.Razem łatwiej przez to przejść,tylko błagam nie piszcie Ci co mają chwilowy kryzys,ale Ci co naprawdę mają problemy z jedzeniem swoich dzieci.

Mój syn od urodzenia nie jadł za wiele,nigdy nie płakał za mlekiem,póżniej weszły pokarmy stałe,to też trzeba było wciskać,jak skończył rok przestał pić mleko,chlebem gardzi,kaszek nigdy nie lubiał,więc ze śniadaniami mamy odwieczny kłopot,z reguły obiadek je najładniej,ale też trzeba pilnować i to co nie zje sam dokarmić,czasem jak jest zupa,to potrafię go karmić 30 min.,oczywiście nie w jednym miejscu,bo nie usiedzi,kolacji nie jada prawie wcale,lubi za to większość warzyw i owoców i na tym mógłby być cały dzień ale przecież od tego nie utyje.Teraz są upały i jeszcze gorzej u niego z jedzeniem.Rano ledwo pół kanapki albo często dwa gryzy,póżniej serek i idziemy na spacer,przychodzi tak zmęczony upałem że odrazu idzie spać,wtaje około 16.00 i dopiero je obiad.Praktycznie 3 posiłki na dzień to trochę za mało,ale to i tak sukces że je cokolwiek w takie gorące dni,w tamtym roku przez upał który trwał około 14 dni schudł mi tyle co przybrał w miesiąc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jesli mogę ci coś doradzić to rob spore przerwy po 5 godzin między posilkami , unikaj soków słodkich , słodyczy i innych zapychaczy - lepeij niech zje suchą bułkę niż batonika
noo to moj syn prawie 7 lat też jakby nie czuł glodu , święto lasu jak powie , że chce coś jeść a widzisz zyje , ma się dobrze nie choruje i wagę ma o dziwo całkiem przyzwoitą i wzrost tez :-)
wyluzuj trochę ...jesli wyniki ma dobre to chyba nie ma co sie zamartwiac
Już pisałam moje dziecko nie zje żadnej kaszy nawet z owocami.
To nie jest tak że on jest tzw niejadkiem i nie lubi tego czy tamtego.Moje dziecko nie odczuwa potrzeby jedzenia,może nie jeść cały dzień i nie zawoła o nic.
Chciałbym żeby pisały mamy które mają ten sam problem i zrozumieją mnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dołączam się do wątku:)
Co prawda moja córeczka ma 5,5 latek,ale z jedzeniem mamy problem praktycznie od urodzenia.Obecnie waży 17 kg,taka waga piórkowa hehe.Kaszek nie jadła,mleko modyfikowane do 4 roku życia piła ,bo zwykłego nie ruszyła,od ok 1 m-ca zaczęła pić mleko z kartonu,ale ok 1/2 kubka,na obiad zje trochę zupy,a z kolacją to koszmar,czasem parówkę (nie całą),plasterek sera,jajko ale tylko białko.Jako kilku miesięczne dziecko robiłam jej szereg badań,krwi,usg,wszystko ok.Z owoców zje jabłko,niecałego banana,warzywa omija,słodycze w niewielkich ilościach i nie wszystkie.Za to pije hektolitry.Jak była młodsza to bobofruty,teraz już dość długo wodę cytrynową,no i czasem colę:)
Ja juz nie zwracam uwagi i nie denerwuję się jak kiedyś.
Natomiast mój synek 14 m-cy zjada wszystko,uwielbia jeść,zjada więcej od córci hehe.Pozdrawiam .
ja tam się już przezwyczailam , ze syn je to co lubi a jak nie ma tego co lubi to nie je :-) więc dostaje wciaż to samo w zasadzie , nasze stałe pozycje to :
- platki z mlekiem na śniadanie ,
- obiady mięsne + surowki ktore lubi , lub wybrane zupy pomidorowa , rosól, wrzywna , lubi brokuły , ostatnio polubił mizerię
- kanapki z serem/szynką /serkiem topionym
- lubi jajka , ogorki, pomidory , z owocow arbuza, skubie truskawki , lubi kiwi , malo jada jablek od czasu do czasu banana ale za bardzo nie chce
uwielnia wcinać suchą bulkę i zapić wodą :-) hehehe generalnie potrafi zapomnieć o jedzeniu a w uplay to juz je minimalnie
nie sądzę aby dal się zaglodzić :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
"lubi za to większość warzyw i owoców" no to super przecież, mądry chłopak :-) Ja bym mu w takim razie przygotowała wegetariański jadłospis.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę że powinnaś zmienić synkowi jadłospis, na taki który będzie mu odpowiadała i przez to pobudzał jego apetyt. Piszesz ze synek lubi owoce to dodawaj je do każdego posiłku. Na śniadanie np. ugotuj kaszę JAGLANĄ a do niej dodaj banana a sezonowo truskawki. Taki pomysłów jest mnóstwo. Na niejadka nie ma sposobu innego jak taki aby podawać mu to co lubi bo inaczej nie je.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry