Widok

Mamy wcześniaków...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
odezwijcie się proszę.
Szukam informacji dot. lekarzy w Trójmieście którzy zajmowali się Waszymi dzieciaczkami i Waszych opiniach o nich.
Niedługo (ODPUKAĆ) móje szczęście powinno w końcu wyjść ze szpitala... pewnie z całą listą specjalistów których musi odwiedzić.

Bardzo istotne jest dla mnie aby np. lekarz miał wizyty domowe.
Z góy dziękuję za pomoc.

Bo ja wciąż zakręcona... a tu prawie 2 miesiące mineły :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a za tuczonko BMF-em trzymam kciuki:):)
Ola,

własnie nasza dr ma tam dzownic i jakies woje kontakty uruchomic,
kupe kasy prv to kosztuje, ale zdrugiej srony my nie mamy czasu zeby czekac.

Ola, a te badania robilisice juz tam na swiezo? ona na prv wizycie zlecił i jest mozliwosc na miejscu ich zrobienia, czy odyslaja do domu i trzeba przyjechac jak ma sie wyniki?
A wogole jak oni przyjmuja prywatnie to w CZD, czy w jakis gabinetach obok, czy gdzies dalej?
ja jakas przerazona jestem wogole jechaniem do innego maista, tutaj jednak zna sie kazdy kont.

A jeszcze jedno, czy ktos wie gdzie wykonac EKG dziecku?
tylko nie szpital, nie mozemy teraz ryzykowac jakis infekcji.
Majowa trzymam kciukasy
z doswiadczenia wiem ze do CZD ciezko sie dostac
ja zrobiłam to mykiem :)
poprostu prywatma wizyta za 350zł ola boga :/ plus swierze badania za ponad700zl wrrr i podróż do Hematologa ktory pracuje w czd i tak jak 2 miesiace straralam sie o miejsce tak w 2 h bylam już na oddziale :)
powodzenia aaaa mam juz proszek dzis 1 raz dodaje :D ciekawe czy bedzie szybki efekt
MajowaMaju, to niezbyt przyjemna informacja, ale widocznie tak trzeba.

Bedziemy 3mac za Was kciuki.

3maj sie dzielnie i koniecznie napisz jak cos sie wyjasni.

Wszystkie wczesniacze mamy sa razem z Toba!

image
Majka nie moze kolejnego leku - ma białko mleka w składzie. Nasza Pani dr. zdecydowała że wysle nas do Centrim Zdrowai Dziecka do W-wy, powiedziała ze potrzebna szersza diagnostyka, że majak nie ma już z czego rosnąć, wspomniała o badanaich genetrycznych, no cos wyjazni sie w tym tyg, jak zadzwoni czy sa wogole miejsca.
oooo dzięki za podpowiedz niech tylko pogoda się zmieni i lece do apteki :D
No to my tak samo, byle jadla czesciej niz wiecej a rzadziej, to dla jeje jelit jest bardziej obciazajce.

My jak Mjaa sie urodzla dawalismy do mleka taki proszek zwiekszajacy kalorycznosc, kupowalismy w aptece, neisty miała problem z kupkami, wiec musielismy odstawic, teraz wyleciało mi z glowy ale napewno przypomne sobie, o i mam, przejzalam zapiski BMF - na zamowienie w kazdej aptece, moze to by wam pomogło. Miałam spory zapas w domu ale niedawno zaniosłam na zaspe dla wczesniaków.
tak oczywiscie Sinlac to stały nasz przyjaciel ....
kaszki kleiki wszytko co by rozruzało ją
Pola tez od moze 2 tyg robie po 150ml ale jak raz na 3 dni na noc tyle zje to swięto wiecej wylewam tak naprawde
do pol roku 100 nie przekraczałyśmy jeszcze żeby czasto jadła tak co 3h ale nie 4-5 w dzien to minimum a w nocy spi równe 9h jak nie wiecej
Mamoalanka,

Forlax na nas niestety nie działa (zaczelismy dawac pod kontrola lekrza jak miala 8 m-cy, w ulotce jest napisane ze jest od 8 roku zycia), niestety 10 dni bez kupki, Diskomann Junior, laktuloza tez na nas nie działa.
Ostatnio podpowiedział nam Fibraxine le ma bialko mleka wiec odpada.
Jestesmy od lutego na Duphalac'u jednak systematycznie trzeba zwiekszac dawke, zaczynalismy od 2 x5 ml, teraz jest to juz 3 x 15 ml, i tak przez kilka dni nie ma kupki. Niestety suszonych sliwek , ani kompotu z suszonych sliwek Majka nie moze, dostaa takich wzdec ze nie mogla spac w nocy juz wogole.
Probowalismy juz chybab wszystkich babcino-domowych sposobow, ogranicza nas czesto jej alergia, ze nie mozna jej podac jakiego produkto. Ona ma diete mega rozluxniajaca - normalnie powinna byc porobiona chyba po pachy:)
Majka ma 11 zebow, ale jakos mi to nier robi, znam donoszone dzieci ktore w jej wieku maja po 2, taka uroda dzieci, nie wiem czy z wczesniactwem moze miec to cos wspolnego.

Ola,

a ty próbowałas podawac Poli sinlac? my mielismy taki plan zeby miareczke-dwie dosypywac do gotowego obiadku lub robionego tak dodatkowo dla zwiekszenia kalorycznosci, do deserku owocowego, zeby nie bylo za geste a bardziej kaloryczne.

Sinlac moze nieco zatwardzac, co dla Majki nie jest wskazane, ale jesli nie ma z tym problemów, to bym spróbowała.

Majka generalnie je małe objetosci, mleka 120 zaczela wypijac dopiero na roczek, teraz pije 140, dlatego tez tym dzieciom trzeba wzbogacac kalorycznosc, zeby w tej małej porcji bylo ich tyle zeby tyły.
MUSIALABYM POGADAC Z PEDIATRA BO sEBA MA 9MIES.ALE LEKARZE ODLICZAJA TE 3MIES.DO TYLU,TRAKTUJA GO JAK BY MIAL 6MIES.SEBA NAWET I TAK NIEWYGLADA NA POL ROKU.
126 szkoda ze odpusciłaś trzeba było chodzić na wirówki a na ćwiczeniach powiedziec że Vojta to nie dla was ze prosisz o inne ćwiczenia :) moja Pola nie tylko Vojtą tam cwiczy

a roznica miedzy owi a witominem jest diametralna
to pewnie ta sma co my

tez blondynka

pok chyba 20

tez zapisani bylismy na wirowki ale tez odpuscilam

psych nie dalam rady

generalnie przejezdzajac tamtedy nie moge patrzec na ten osrodek

strasznie mi sie kojarzy

a Wam gratuluje wytrwalosci!podziwiam!

image
Dr Dzięgiel prowadzi
a ćwiczymy z 2 na zmianę ale zabij mnie nazwisk nie pamiętam
obie blondynki jedna w okularach
a przed ćwiczeniami mamy wirówki
a u kogo na witominie cwiczycie

my tez chodzilismy na witomino, ale synek nie przepadal za rehablitantka

rycza ldo czerwonosci

nie mogl sie za chiny przyzwyczaic do tych cwiczen

to byla meka dla nigo i dla mnie

jestesmy na bobacie i jest ok

image
moja Pola zjada max 150ml mleka co prawda pepti ale ogolnie je mniej wiecej to samo moze taka jej uroda

jesli chodzi o Vojte to my nią ćwiczymy na witominie i w domu przy 1 pozycjach owszem byl bunt ale bez mega placzów i spazmów a w domu ćwiczeia koniecznie przy elmo i uśmiech z buzi nie znika
nie wiem czy to wynika z tego że jest taka pogodna i malo placze czy juz tyle jest macana i poprostu się przyzwyczaiła
aha jeszcze odnosnie rehabilitacji

chodzilismy i na vojte i na bobata

ja nie bylam w stanie z nim cwiczyc vojta, ryczal niemilosiernie, kobieta od vokty jakas niebardzo,synek jej nie znosil

zrezygnowalam

cwiczymy tylko bobat

efekty sa az za bardzo

jest mega szybki, silny i ruchliwy

(to na pocieszenie dla mam ktore nie maja sily na vojte)

image
Juz pisze

ok 7 jemy mleko (bebilon 2, 150-180ml, chociaz ostatnio nie chce ciagnac z butli wiec trzeba dodac troche kleiku i lyzeczka podac)

10-30-kaszka na wodzie-180 lub 210ml

14-miska zupy gotowanej przeze mnie(warzywa, mieso drob, cielece,jajko, ryz bialy, brazowy, rozne kasze itp w roznych konfiguracjach)

17.30-deser-jogurt,banan,truskawki itp

19-20-kolacja mleko lub mleko z kleikiem(taka sama sytuacja jak o 7 rano), zazwyczaj 180ml

do picia soki, woda lub herbatka
do podjadania flips,chlebek lub bulka

generalnie syn moze jesc juz niemal wszystko wiec na dniach mam mu zamiar podac jogurt,twarozek,kanapkii z wedlina-takie dorosle jedzenie

image
Joasiu a czym karmicie się ??
Ja tak bardzo bym chciała żeby Pola chociaż mineła te 7kg
my ciąglę rozmiar 58 /62 jak coś jest na 68 to z zawyżona numeracją :(
a jak już moje dziecko zapłacze to czasami mam ochote nie podchodzić zeby chociaz posluchac jak to miec dziecko w domu
MajowaMamo

Glowa do gory!!

Ja na pocieszenie powiem tak:
moje dziecko ur. w 34tyg ciazy z waga 2050g, 46 cm na chwile obecna jest wieksze nic donoszone dziecko, urodzone tydz wczesniej

synek wazy teraz ok 11 kg, ma ok 77cm wzrostu, nic kompletnie po nim nie widac ze jest wczesniakiem
gondole mutsy musielismy zamienic na spacerowke w 4mcu zycia, byl taki duzy, na spacerowke teutonia, bo mutsy okazala sie za mala

w tej chwili robi 1sze kroczki za raczke
nic oprocz mama,baba i takie tam gaworzenie nie mowi

nie mamy zadnych problemow zdrowotnych,(nie liczac 3x zapalenie ukladu moczowego, anemia i transfuzja krwi,1 przeziebienie,przykrywanie lewego oczka 2godz dziennie aby cofnac lekka wade wzroku i rehabilitacji 1-2 w tyg)

na poczatku bylo ciezko bo plakal non stop, nie widaomo o co chodzi, pierwsze 3mce byly koszmarem, nie chce tego wspominac nawet, tez zaliczalismy lekarzy przynajmniej raz w tyg, ale po 3mcach jakos sie uspokoilo, synek w wieku 3-4mcy zaczal przesypiac cala noc i teraz jest pieknie

nikt nie powiedzialby ze jest wczesniakiem, nawet lekarze jak na niego patrza to nie domyslaja sie ze to wczesniak

ma 2 zabki, jest przy tym bardziej marudny i nerwowy ale zadnych innych objawow zabkowania nie ma

mielismy z synkeim wielkie szczescie ze pomimo wczesniactwa, tak pieknie wyszedl i tak szybko na prosta

zycze Tobie oraz wszystkim mama wczesniakow, aby ulozylo sie u Was tak jak u mnie

oraz aby Wasze dzieci pokonaly wsyztskie trudnosci w takim tempie , w jakim zrobil to moj synek

image
A probowalas forlax?na mojego malego tez nie dzialao nic.Zadne laktulozy itpForlax jest dla starszych dzieci,ale ja mu go daje odkad skonczyl rok.Porozmawiaj z pediatra.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

płyta indukcyjna czy gazowa? (26 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

do góry