Widok

Mamy wcześniaków...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
odezwijcie się proszę.
Szukam informacji dot. lekarzy w Trójmieście którzy zajmowali się Waszymi dzieciaczkami i Waszych opiniach o nich.
Niedługo (ODPUKAĆ) móje szczęście powinno w końcu wyjść ze szpitala... pewnie z całą listą specjalistów których musi odwiedzić.

Bardzo istotne jest dla mnie aby np. lekarz miał wizyty domowe.
Z góy dziękuję za pomoc.

Bo ja wciąż zakręcona... a tu prawie 2 miesiące mineły :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na stronie www.gazeta.pl w forach wyszukaj sobie Forum Wcześniaki - napewno znajdziesz tam dużo cennych porad i informacji. Życzę zdrówka dla maluszka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
oczywiście poszukaj tam mam z Trójmiasta i popytaj
dziękuję - tam też wrzuciłam temat - szukam gdzie się da :)
hejka,
moja jest wczesniakiem z 36 tc - mamy pediatre z przychodni, do neurologa równiez chodzimy na nfz, we wtorek mamy wizyte w osrodku wczesnej interwencji naTysiąclecia

na ostatniej wizycie neurolog pow ze jak usg głowki bedzie ok to juz nie bedzie potrzeby wizyt wiec nie szukalam kogos "polecanego" - aha pani dr Olszewska przyjmuje na Kołobrzeskiej w przychodni

jezeli bede miala dalej jakies szczegolne zalecenia to wtedy zajme sie poszukiwaniem lepszych lekarzy, ale moja mala dfo tej pory ma wszystkie wyniki ok z niczym nie mamy problemu, urodzila sie z waga 2200 (obecnie wazy 4220) i dostala 9 punktow wiec pediatra w szpitalu mowila ze z niej nie jest taki wczesniaczek, ze takie rodza sie donoszone dzieci

a Twoja mala/maly w jakim tyg sie urodzila?
nie mialam stycznosci ze specjalistami dlatego na razie nikogo nie jestem w stanie Tobie polecic, ew. dam znac jak bylo w osrodku wczesnej interwencji bo tam na pewno tez bedziesz miala zalecenie udac sie z maluszkiem.
Ja chętnie udzielę Ci wszelkich informacji. Mój synek urodził się w 34 tygodniu ciąży i jak nas wypisywali to też byłam przerażona tym wszystkim. Ale najlepiej wyślij do mnie maila, podam Ci nr telefonu to pogadamy (jeśli chcesz oczywiście) bo jest trochę do opowiedzenia :) Nie da się tak wszystkiego wypisać.
image
witam
ma w rodzinie wcześniaka, mała urodziła sie w 32 tyg, nie dawno wyszła ze szpitala. wiem tylko że rodzice chodzą normalnie do przychodni na kontrolę, ale jeśli chodzi o specjalistów to na razie jest leczona na Zaspie, bo ma kłopoty z serduszkiem.

jak dzidziuś wyjdzie ze szpitala, to na pewno lekarze pokierują Was i wskażą lekarzy, do ktorych powinniście sie udać.

pozdrawiam i życzę zdrówka dla maluszka:)
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki za informacje...
wyśle na pewno maila.
wiem, że są przychodnie itp, jednak miałam nadzieję, że niektórzy lekarze prowadzą prywatne praktyki i np. okuliste bede mogła wezwać do domu...

a moje szczęście urodziło się dużo za wcześnie... :( ...w 29tc z wagą 990gr.
Trzymajcie za niego kciuki.
megi mocno trzymam kciuki za twoje maleństwo.

My teraz z nasza kruszynką latamy po lekarzach z wizytami domowymi to trochę kiepsko jest oczywiście gdzie się da tez próbujemy aby do domu wezwać ale dużo jest badań gdzie jest wymagany sprzęt i wówczas z maluszkiem trzeba jechać.

w wypisie ze szpitala dostaniesz liste gdzie udać się z maleństwem i numery telefonu. Jak chcesz mam namiary na prywatnego neurologa i rehabilitanta. pisz na @ jak coś ile mogę pomóc to podpowiem my teraz to przerabiamy więc jesteśmy na bieżąco.

Cudownie że Twoje maleństwo już niedługo będzie w domku.
image
Megi-i super, ze wreszcie cos napisalas! zastanawialysmy sie co u ciebie i caly czas 3malysmy kciuki :) napisz w naszym watku co z maluszkiem :)
image

image
juz teraz zadzwoń na Tysiąclecia i zapisz się tam się czeka czasmi w szpitalu nie mówią. Ośrodek wczesnej interwencji. Nasz synek urodzil sie w 32 ma juz 8 miesięcy i jest cudowny. Jak co pytaj moje gg 12090721
Ja też jestem mamą wcześniaka (ur. w 35. tygodniu ciąży) - wielu rzeczy mogę już nie pamiętać, bo trochę czasu minęło, ale postaram się pomóc, jakby co.

Zaraz po urodzeniu Młody miał robione usg główki i jamy brzusznej, ze względu na dysproporcję między nimi. Na usg główki chodzimy do teraz do przychodni przy Wałowej - zapomniałam nazwiska Pani doktor, która robi tam usg, ale jest ponoć polecana przez wszystkich lekarzy neurologów w Trójmieście (usg robi tam tylko ona, więc trafić do niej to nie problem). Trzeba się tylko odpowiednio wcześnie rejestrować, bo czas oczekiwania to kilka tygodni. No i wiadomo - skoro przyjmują na nfz to znaczy, że usg masz za darmo. :)

Do chirurga chodzimy do Przychodni przy Szpitalu Wojewódzkim. Przyjmowała nas zawsze dr Korybut - Orłowska (jest w środy), ale żeby się do niej dostać, musisz zaznaczyć, że Ci na niej konkretnie zależy. No i oczywiście, jak wszędzie, czas oczekiwania jest dość długi (chyba ze dwa miesiące).

Kontrolę neurologiczną nad małym sprawowała dr Konkel (jeździliśmy do niej do przychodni Gdańsk - Południe na Jeleniogórską), ale jej akurat nie mogę Tobie polecić - strasznie dziwna osoba, jej humory przenoszone na dzieci były dla mnie nie do zniesienia, swoje opinie wyraża w sposób, który młodego i przerażonego rodzica dosłownie "zwala z nóg", co chwilę zmienia zdanie i do tego jest okropnie spóźnialska.

Polecam Ci bardzo Poradnię rehabilitacyjną przy Szpitalu Dziecięcym przy Polanki - strasznie trudno się tam dostać, ale naprawdę warto - nad Ośrodkiem Wczesnej Interwencji przewaga jest o tyle, że w Poradni sesje rehabilitacyjne trwają codziennie przez dwa tygodnie, a w Ośrodku - raz na tydzień. Oczywiście nie odradzam Ośrodka, my chodziliśmy równolegle i tutaj i tutaj, kontrolując jedynie, żeby terminy się nie pokrywały (to ze względu na wytyczne nfz-u).

W Ośrodku byliśmy też na kontroli u psychologa i logopedy - wszystko bezpłatnie, w ramach nfz. Jeśli będziesz zapisana do Ośrodka przysługuje Ci możliwość korzystania ze wszystkich "ichnich" specjalistów do 8-ego roku życia dziecka.

W Poradni przy Polanki do rehabilitacji kwalifikuje dr Prajs - jak dla mnie - lekarz z najlepszym podejściem i do dziecka i (co ważne szczególnie na początku) - do rodziców. Nikt nie wyjaśniał mi wszystkiego i nie odpowiadał na moje pytania z taką cierpliwością, jak Ona. Nie jest chyba neurologiem (wydaje mi się, że jest pediatrą ze specjalizacją z neurologii dziecięcej), ale jest fantastycznym specjalistą i - jeśli tylko masz możliwość - zapisz się do niej koniecznie.

Co do okulistów - najlepsza opieka jest w Poradni Leczenia Zeza i Niedowidzenia na Żabiance przy Wejhera. Cały zespół specjalistów, którzy przebadają Twoje dziecko "wzdłuż i wszerz". Zrobią m.in. badanie dna oka, żeby wykluczyć nadmierne ciśnienie śródczaszkowe. Tam też trzeba się zapisać odpowiednio wcześnie - czeka się chyba ok. kilku tygodni.

W tej chwili nic więcej nie przychodzi mi do głowy, ale jakbyś miała jakieś wątpliwości to daj znać - postaram się pomóc. :)

No i wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twojego Maleństwa - oby jak najszybciej można było zakończyć "przygodę" z poradniami i szpitalami. :)
Znalazłam nazwisko pani dr od usg - pracuje też w Szpitalu Wojewódzkim - dr Mariola Rutkowska.

No i tak gwoli przypomnienia - na ta wszystko musisz mieć skierowania od pediatry - takie jest nowe zarządzenie (teraz to już każda jedna wizyta musi mieć "papierek"), więc warto o tym pomyśleć odpowiednio wcześniej. Ja do mojej pediatry (chodzę z Młodym od początku do naszej rejonowej przychodni) chodziłam z cała listą pytań, które spisywałam sobie na bieżąco i z listą skierowań do wypisania (czasem nawet dziesięciu), żeby potem nie jeździć tylko po samo skierowanie. :)
polecam dr. Pilarczyk z Zaspy, prowadziła naszego syna-miał wagę 910g !
teraz jest w 1 klasie.
Megi jak dobrze, ze sie odezwalas!!!! modlilam sie za Twojego maluszka!! duuuuzoooo zdrowka dla Twojego skarba!!!
image
image
Ja również modlę się za Twojego maluszka:))Dobrze będzie!!!!
Sciskam mocno!
image
meg-i podaję fajną str. dużo przydatnych info od mamusiek wcześniaków

http://forum.gazeta.pl/forum/f,15302,Wczesniaki.html
image
To ja jeszcze dodam stronę Fundacji Wcześniak - może znajdziesz tam coś, co Ci się przyda. :)

http://www.wczesniak.pl/
Sara03 - moj synek tez urodzil sie w 36 tyg, dostal 9 pkt i ze szpitala zostal wpisany jako zdrowy. Ale powiedz dlaczego chodzicie do neurologa? Czy sami zdecydowaliscie go monitowac, czy to polecenie lekarza?
Boje sie czy czegos nie zaniedbalam.... Zaden z lekarzy, ktorzy badali synka nie zalecil nam konsultacji z neurologiem ani zadnych iny`h:(...
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (18 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

do góry