Widok

Mamy wcześniaków...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
odezwijcie się proszę.
Szukam informacji dot. lekarzy w Trójmieście którzy zajmowali się Waszymi dzieciaczkami i Waszych opiniach o nich.
Niedługo (ODPUKAĆ) móje szczęście powinno w końcu wyjść ze szpitala... pewnie z całą listą specjalistów których musi odwiedzić.

Bardzo istotne jest dla mnie aby np. lekarz miał wizyty domowe.
Z góy dziękuję za pomoc.

Bo ja wciąż zakręcona... a tu prawie 2 miesiące mineły :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na stronie www.gazeta.pl w forach wyszukaj sobie Forum Wcześniaki - napewno znajdziesz tam dużo cennych porad i informacji. Życzę zdrówka dla maluszka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
oczywiście poszukaj tam mam z Trójmiasta i popytaj
dziękuję - tam też wrzuciłam temat - szukam gdzie się da :)
hejka,
moja jest wczesniakiem z 36 tc - mamy pediatre z przychodni, do neurologa równiez chodzimy na nfz, we wtorek mamy wizyte w osrodku wczesnej interwencji naTysiąclecia

na ostatniej wizycie neurolog pow ze jak usg głowki bedzie ok to juz nie bedzie potrzeby wizyt wiec nie szukalam kogos "polecanego" - aha pani dr Olszewska przyjmuje na Kołobrzeskiej w przychodni

jezeli bede miala dalej jakies szczegolne zalecenia to wtedy zajme sie poszukiwaniem lepszych lekarzy, ale moja mala dfo tej pory ma wszystkie wyniki ok z niczym nie mamy problemu, urodzila sie z waga 2200 (obecnie wazy 4220) i dostala 9 punktow wiec pediatra w szpitalu mowila ze z niej nie jest taki wczesniaczek, ze takie rodza sie donoszone dzieci

a Twoja mala/maly w jakim tyg sie urodzila?
nie mialam stycznosci ze specjalistami dlatego na razie nikogo nie jestem w stanie Tobie polecic, ew. dam znac jak bylo w osrodku wczesnej interwencji bo tam na pewno tez bedziesz miala zalecenie udac sie z maluszkiem.
Ja chętnie udzielę Ci wszelkich informacji. Mój synek urodził się w 34 tygodniu ciąży i jak nas wypisywali to też byłam przerażona tym wszystkim. Ale najlepiej wyślij do mnie maila, podam Ci nr telefonu to pogadamy (jeśli chcesz oczywiście) bo jest trochę do opowiedzenia :) Nie da się tak wszystkiego wypisać.
witam
ma w rodzinie wcześniaka, mała urodziła sie w 32 tyg, nie dawno wyszła ze szpitala. wiem tylko że rodzice chodzą normalnie do przychodni na kontrolę, ale jeśli chodzi o specjalistów to na razie jest leczona na Zaspie, bo ma kłopoty z serduszkiem.

jak dzidziuś wyjdzie ze szpitala, to na pewno lekarze pokierują Was i wskażą lekarzy, do ktorych powinniście sie udać.

pozdrawiam i życzę zdrówka dla maluszka:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki za informacje...
wyśle na pewno maila.
wiem, że są przychodnie itp, jednak miałam nadzieję, że niektórzy lekarze prowadzą prywatne praktyki i np. okuliste bede mogła wezwać do domu...

a moje szczęście urodziło się dużo za wcześnie... :( ...w 29tc z wagą 990gr.
Trzymajcie za niego kciuki.
megi mocno trzymam kciuki za twoje maleństwo.

My teraz z nasza kruszynką latamy po lekarzach z wizytami domowymi to trochę kiepsko jest oczywiście gdzie się da tez próbujemy aby do domu wezwać ale dużo jest badań gdzie jest wymagany sprzęt i wówczas z maluszkiem trzeba jechać.

w wypisie ze szpitala dostaniesz liste gdzie udać się z maleństwem i numery telefonu. Jak chcesz mam namiary na prywatnego neurologa i rehabilitanta. pisz na @ jak coś ile mogę pomóc to podpowiem my teraz to przerabiamy więc jesteśmy na bieżąco.

Cudownie że Twoje maleństwo już niedługo będzie w domku.
Megi-i super, ze wreszcie cos napisalas! zastanawialysmy sie co u ciebie i caly czas 3malysmy kciuki :) napisz w naszym watku co z maluszkiem :)
juz teraz zadzwoń na Tysiąclecia i zapisz się tam się czeka czasmi w szpitalu nie mówią. Ośrodek wczesnej interwencji. Nasz synek urodzil sie w 32 ma juz 8 miesięcy i jest cudowny. Jak co pytaj moje gg 12090721
Ja też jestem mamą wcześniaka (ur. w 35. tygodniu ciąży) - wielu rzeczy mogę już nie pamiętać, bo trochę czasu minęło, ale postaram się pomóc, jakby co.

Zaraz po urodzeniu Młody miał robione usg główki i jamy brzusznej, ze względu na dysproporcję między nimi. Na usg główki chodzimy do teraz do przychodni przy Wałowej - zapomniałam nazwiska Pani doktor, która robi tam usg, ale jest ponoć polecana przez wszystkich lekarzy neurologów w Trójmieście (usg robi tam tylko ona, więc trafić do niej to nie problem). Trzeba się tylko odpowiednio wcześnie rejestrować, bo czas oczekiwania to kilka tygodni. No i wiadomo - skoro przyjmują na nfz to znaczy, że usg masz za darmo. :)

Do chirurga chodzimy do Przychodni przy Szpitalu Wojewódzkim. Przyjmowała nas zawsze dr Korybut - Orłowska (jest w środy), ale żeby się do niej dostać, musisz zaznaczyć, że Ci na niej konkretnie zależy. No i oczywiście, jak wszędzie, czas oczekiwania jest dość długi (chyba ze dwa miesiące).

Kontrolę neurologiczną nad małym sprawowała dr Konkel (jeździliśmy do niej do przychodni Gdańsk - Południe na Jeleniogórską), ale jej akurat nie mogę Tobie polecić - strasznie dziwna osoba, jej humory przenoszone na dzieci były dla mnie nie do zniesienia, swoje opinie wyraża w sposób, który młodego i przerażonego rodzica dosłownie "zwala z nóg", co chwilę zmienia zdanie i do tego jest okropnie spóźnialska.

Polecam Ci bardzo Poradnię rehabilitacyjną przy Szpitalu Dziecięcym przy Polanki - strasznie trudno się tam dostać, ale naprawdę warto - nad Ośrodkiem Wczesnej Interwencji przewaga jest o tyle, że w Poradni sesje rehabilitacyjne trwają codziennie przez dwa tygodnie, a w Ośrodku - raz na tydzień. Oczywiście nie odradzam Ośrodka, my chodziliśmy równolegle i tutaj i tutaj, kontrolując jedynie, żeby terminy się nie pokrywały (to ze względu na wytyczne nfz-u).

W Ośrodku byliśmy też na kontroli u psychologa i logopedy - wszystko bezpłatnie, w ramach nfz. Jeśli będziesz zapisana do Ośrodka przysługuje Ci możliwość korzystania ze wszystkich "ichnich" specjalistów do 8-ego roku życia dziecka.

W Poradni przy Polanki do rehabilitacji kwalifikuje dr Prajs - jak dla mnie - lekarz z najlepszym podejściem i do dziecka i (co ważne szczególnie na początku) - do rodziców. Nikt nie wyjaśniał mi wszystkiego i nie odpowiadał na moje pytania z taką cierpliwością, jak Ona. Nie jest chyba neurologiem (wydaje mi się, że jest pediatrą ze specjalizacją z neurologii dziecięcej), ale jest fantastycznym specjalistą i - jeśli tylko masz możliwość - zapisz się do niej koniecznie.

Co do okulistów - najlepsza opieka jest w Poradni Leczenia Zeza i Niedowidzenia na Żabiance przy Wejhera. Cały zespół specjalistów, którzy przebadają Twoje dziecko "wzdłuż i wszerz". Zrobią m.in. badanie dna oka, żeby wykluczyć nadmierne ciśnienie śródczaszkowe. Tam też trzeba się zapisać odpowiednio wcześnie - czeka się chyba ok. kilku tygodni.

W tej chwili nic więcej nie przychodzi mi do głowy, ale jakbyś miała jakieś wątpliwości to daj znać - postaram się pomóc. :)

No i wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twojego Maleństwa - oby jak najszybciej można było zakończyć "przygodę" z poradniami i szpitalami. :)
Znalazłam nazwisko pani dr od usg - pracuje też w Szpitalu Wojewódzkim - dr Mariola Rutkowska.

No i tak gwoli przypomnienia - na ta wszystko musisz mieć skierowania od pediatry - takie jest nowe zarządzenie (teraz to już każda jedna wizyta musi mieć "papierek"), więc warto o tym pomyśleć odpowiednio wcześniej. Ja do mojej pediatry (chodzę z Młodym od początku do naszej rejonowej przychodni) chodziłam z cała listą pytań, które spisywałam sobie na bieżąco i z listą skierowań do wypisania (czasem nawet dziesięciu), żeby potem nie jeździć tylko po samo skierowanie. :)
polecam dr. Pilarczyk z Zaspy, prowadziła naszego syna-miał wagę 910g !
teraz jest w 1 klasie.
Megi jak dobrze, ze sie odezwalas!!!! modlilam sie za Twojego maluszka!! duuuuzoooo zdrowka dla Twojego skarba!!!
Ja również modlę się za Twojego maluszka:))Dobrze będzie!!!!
Sciskam mocno!
meg-i podaję fajną str. dużo przydatnych info od mamusiek wcześniaków

http://forum.gazeta.pl/forum/f,15302,Wczesniaki.html
To ja jeszcze dodam stronę Fundacji Wcześniak - może znajdziesz tam coś, co Ci się przyda. :)

http://www.wczesniak.pl/
Sara03 - moj synek tez urodzil sie w 36 tyg, dostal 9 pkt i ze szpitala zostal wpisany jako zdrowy. Ale powiedz dlaczego chodzicie do neurologa? Czy sami zdecydowaliscie go monitowac, czy to polecenie lekarza?
Boje sie czy czegos nie zaniedbalam.... Zaden z lekarzy, ktorzy badali synka nie zalecil nam konsultacji z neurologiem ani zadnych iny`h:(...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry