Widok

Mamy wcześniaków...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
odezwijcie się proszę.
Szukam informacji dot. lekarzy w Trójmieście którzy zajmowali się Waszymi dzieciaczkami i Waszych opiniach o nich.
Niedługo (ODPUKAĆ) móje szczęście powinno w końcu wyjść ze szpitala... pewnie z całą listą specjalistów których musi odwiedzić.

Bardzo istotne jest dla mnie aby np. lekarz miał wizyty domowe.
Z góy dziękuję za pomoc.

Bo ja wciąż zakręcona... a tu prawie 2 miesiące mineły :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
megi-jak sie ciesz ze sie odezwalas i ze wyszko uklada sie dobrze caly czas dziewczyny z naszgo watku trzymja kciuki za was
image
pati25 - ja na wypisie ze szpitala (kliniczna) mialam zalecenia - poradnia neurologiczna i osrodek wczesnej interwencji, wiec jesli u ciebie nie bylo takiego zalecenia i pediatra do tej pory również na nic co nalezaloby skonsultowac z neurologiem nie zwrocil uwagi to mysle ze nie masz powodu do zmartwien
ale jesli czulabys sie spokojniesza po takiej wizycie to moze pogadaj z pediatra i moze ci wypisze skierowanie, ja dzis bylam u dr Olszewskiej z przychodni na Kołobrzeskiej i jak dla mnie wizyta u niej jest ok,
Witaj!! moja córeczka urodziła się w 35 tc, ale moja ciąża była bardzo ciężka trudna i smutna. Po raz ostatni trafiłam do szpitala 6 tygodni przed urodzeniem Juleczki powodem było walące na kolana nadciśnienie tętnicze i tam juz zostałam do 5.10.2009 do stanu przedrzucawkowego i w 3 minuty znalazłam się na stole. Mała ważyła 1750gr miala 48 cm obwód główki 30cm... urodziłam mrówke, ale dostała 10 punktów zabrali ją odrazu na oddział wcześniaków (na szczęście nie na neonatologie) do inkubatora w 5 dobie miala bezdech w 10 wyszła do łóżeczka adaptacyjnego kiepsko trzymała cieplo była w 3 becikach w pokoju było 26stopni i była letnia.. z kazdym dniem i każdym przytytym gramem stawała sie silniejsza i bardziej podobna do człowieka. Dostawała antybiotyki ciągłe kroplówki codziennie nowe wkłucie w jej maleńkim ciałku w końcu zbliżała sie upragniona waga 2 kg mała została zaszczepiona zbadana przez neurologa okuliste miala usg jamy brzusznej i głowki i wróciłysmy do domu myślałam, że teraz będzie już z górki ciąża fatal sie skończyła może być tylko lepiej. Tylko tak myślałam:(
DZIEWCZYNY!!!! NASZE MALEŃSTWA MAJĄ OGROMNĄ WOLĘ ŻYCIA!! ale niestety są w wielu przypadkach niedojrzałe...
Musimy im pomóc... od momentu wyjścia ze szpitala wszystko jest w waszych rękach..
w moim przypadku wszystko potoczyło sie z tygodnia na tydzień..
niedojrzały układ pokarmowy zostałyśmy wypisane ze szpitala tylko z zaleceniami... mleko dla wcześniaków pre-nan cena puszki która starczyła na 5 dni 38zł na recepte o połowe taniej ale nikt mi nie powiedzial i nie wypisał recepty nikt nie powiedzial ze takie mleko mozna dostać w aptece jeśli się je zamówi ... to był dla mnie pierwszy szok
kontrola w poradni okulistycznej - zaden problem wczesniaki z niską wagą urodzeniową są przyjmowane na wejhera niemal od ręki
usg głowki - w szpitalu gdzie rodziłam czyli na zaspie też krótki termin robi sie to przede wszystkim żeby zobaczyć czy mózg jest w pełni dojrzały symetryczny i rozwinięty to ważne!!! od tego badania wiele zależy
JEŚLI ZAUWAŻYCIE ,ŻE WASZE DZIECKO ŚPI CHĘTNIEJ NA JEDNEJ STRONIE LEŻĄC NA PLECKACH ZWIJA SIE W ROGALIK. UKŁADA SIĘ NIE SYMETRYCZNIE TO NIE CZEKAJCIE NA WIZYTE W OŚRODKU WCZESNEJ INTERWENCJI TYLKO UMÓWCIE SIĘ Z REHABILITANTKĄ PRYWATNIE!!!! każdy tydzień jest ważny
mimo w pełni rowiniętego mózgu układ nerwowy nie był w pełni rozinięty.
usg bioderek wykazało, że lewe bioderko jest niedorozwinięte i musimy pieluchować (szybkie terminy są na Wałowej w środe zadzwoniłam w piatek już był termin wizyty:)
i od tego momentu bylo tylko gorzej Niunia odwracała głowę tylko w prawą stronę nie mogłam jej kłaść na lewym boku, bo bioderko zaczęła się wyginać w łóżeczku w rogalika ja wtedy czekałam juz miesiąc na wizyte w Ośrodku wczesnej interwencji czekam na nią do dziś, bo panie w tym ośrodku są dość chorowite ostatnimi czasy...
na ostatniej wizycie w poradni patologii noworodka prawie umarłam słysząc wyrok. Dziecko moje jedyne pierowrodne i ukochane ma wzmorzone napięcie mięśniowe w rączkach podczas badania staje na paluszkach u nóg nie wodzi wzrokiem za palcem nie przewraca sie z plecków na brzuszek ani odwrotnie nawet na boki sie nie przewraca to mnie niepokoiło, ale przeważnie wszyscy mówią, że wcześniaczkom trzeba dać więcej czasu... i tu troche nas oszukują, bo podczas badań wymagaja od naszych maluchów tego samego co od dzieci urodzonych o czasie!! DIAGNOZA BRZMIAŁA : "ZA 3 MIESIĄCE JUZ BĘDĘ MOGŁA STWIERDZIĆ DZIECIĘCE PORAŻENIE MÓZGOWE"
pani dr dodała również ze ?Julcia będzie miała je jak w banku, bo nie ćwiczymy... smutną prawdą jest że bycie mamą wcześniaka jest bardzo trudne bardzo smutne na początku i bardzo nerwowe oraz kosztuje fortunę. Od tego dnia od tej godziny stanęłam na rzęsach, żeby załatwic jej rehabilitantke płakałam w tefon i prosiłam zeby kto kolwiek chciał do nas przyjść i pokazać jak to robić, zapisalam ją do masarzysty żeby zrelaksować jej te napięte mięśnie, intensywnie myślę o basenie, tylko musze zapytać pediatry o zdanie teraz jest szał, ale nie jest za późno. Julcia ma 3 miesiące więc zdążyłyśmy na czas.. jest to jednak małe pocieszenie, bo wcześniej nikt mi nie powiedzial, że wcześniaki sa w największej grupie ryzyka wszystkich chorób!!!!!!! od dziecięcego porażenia mózgowego przez downa autyzm do zapalenia płuc i wielu innych infekcji.
Zresztą z pełną odpowiedzialnością i doświadczeniem które niestety musiałam zdobyć na własnej skórze mogę powiedzieć, że wszystkie dzieci powinny ćwiczyć być masowane i noszone!! wcześniaki i dzieci urodzone w terminie tzw stymulacja rozwoju jest potrzeba naszym wcześniaczkom żeby dogonić a nawet przeginić równieśników, którzy mogli być dłużej w brzuszku mamy i jest to możliwe!!!! My dopiero zaczynamy ćwiczymy od 2 tygodni, ale jest poprawa!!
jeździmy na Chylonie na masarze do cudownego pana, któremu będe do końca życia wdzięczna za to co robi dla mojej kruszyny bo old pierwszego masarzu nie wystapiła ani jedna kolka. Skończyło sie płakanie płacz i ból mojego dziecka i moja desperacja co zrobić jesli bujanie w wózku nie pomaga wigrujący fotelik masowanie brzuszka kąpiel ciepłe okłady ani suszarka...
Moje dziecko jest bardzo szczęśliwe podczas masarzy, żadko do tej pory się tak śmiała.. 10 masarzy wystarczyło, żeby chciała współpracować podczas ćwiczeń juz nie mam problemu z ubieraniem jej bluzeczek z myciem paszek mięśnie są zrelaksowane ja i mój skarb też. Wcześniactywo nie jest planowane gdyby było każda z nas byłaby pediatrą i rehabilitantką w jednej osobie!! jeśli nikt z naszego otoczenia nie ma doświadczenia z wcześniakami i my nie zawiele wiemy lekarz zapisze przy wypisie tylko kontrole i nie porozmawia z wami o ryzyku jakie niesie za soba wcześniactwo i nie uświadomi was jak wiele musimy przejść z naszymy dziećmi ile rzeczy sie nauczyć, to poszkodowane będą tylko i wyłącznie nasze bezbronne i niewinne okrszki!!!!!!!!!!
Każda z nas zrobi przecież wszystko dla swojego dziecka, trzeba nas tylko delikatnie nakierować reszte doczytamy:) ( w internecie jest mnóstwo informacji o rehabilitacji o obnizonym bądź wzmorzonym napięciu mięśniowym o wcześniactwie o DPM co robic i jak postępować co powinno nas zaniepokoić itd.)
droga pati!!! lekarze są beztroscy bo nie chodzi o ich dzieci!!! nie trafiłam jeszcze na lekarza z powołania!!!
Idź do rodzinnej i popros o skierowanie na usg główki!!! bo bez tego nie powinna byc zaszczepiona!!!
zapisz sie do ośrodka wczesnej interwencji!!! poczekasz z 3 miesiące ale w tym czasie poproś o konsultacje z neurologiem i umów sie chociaż na jedną wizytę z prywatną rehabilitantką!!! pokaże ci fajne zabawy ktore są jednocześnie ćwiczeniami, np metoda Bobath`a polega na dotykaniu głaskaniu rączek, żeby dziecko nie zaciskało piąstek i jest pare innych przyjemnych ćwiczeń także polecam!!!
poproś o skierowanie na usg bioderek!!! to też priorytet
usg brzuszka tez jest ważne!!
wcześniaki mają często anemie wcześniaczą, moja córka miała i podawałam jej żelazo, ale dowiesz sie czy jest ok jeśli dostaniesz skierowanie na badania!!! jak nie będzie chciala dać idź do innej!!! ja tak robiłam i Bogu za to dziękuje!!
Neurolog bada odruchy psychoruchowe
patrzy czy dziecko podnosi główkę czy zaciska piąstki czy staje na stópkach czy na palcach czy sie uśmiecha reaguje czy gaworzy, najlepszym obserwatorem jesteś TY!!, ale oko fachowca jest równie ważne jak Twoje obserwacje jeśli cię cos niepokoi idz do neurologa!! czytaj co dzieci powinny robić w określonych etapach i martw sie jeśli Twoje dziecko tego nie robi. Życzę powodzenia dziewczyny!! nie dajmy sie zwariować ani oszukać lekarzom. Takie czasy, że musimy się dokształcać... moja mama nie miala takich problemów, ani takiej wiedzy wszystko działo się samo ja niestety muszę ćwiczyć z moim dzieckiem i chodzić od lekarza do lekarza nic nie dzieje się samo... pozdawiam wszystkie maleństwa i trzymam kciuki za Wasze sukcesy!!

mamo Julki, przykro mi, ze nikt Cie nie poinformował o tym, że wcześniaczki z natury obarczone są wieloma ryzykami rozwojowymi. Ja liczę się z tym, że wcześniaczka mogę urodzić, dlatego sporo się w tym kierunku edukuję.

Zwykle dzieci urodzone w tym tygodniu co Twoja Julka ważą dużo więcej, ale waga Twojej małej spowodowana była zapewne stanem przedrzucawkowym, a to spore obciążenie i dla matki i dla dziecka.

Zgadzam się, że lekarze są bezstoscy bo nie chodzi o ich dziecko. Dlatego ja im z natury nie ufam, szczegolnie tym z Białegostoku, gdzie obecnie mieszkam. Boje się porodu właśnie ze względu na nich, bo wiem, że będzie im "wszystko jedno".

Nie zgodzę się tylko z tym, że wcześniaczki są obarczone ryzykiem zespołu downa...bo to choroba genetyczna a nie wrodzona, nabyta... ale fakt faktem autyzm czy porażenie mózgowe są powikładniem po niedotlenieniu mózgu, które ze względu na słabiej rozwinięte płuca u wcześniaka, jest bardziej prawdopodobne.

Podsumowując, każdy rodzic wcześniaczka musi kontrolować zdrowie swojego maluszka, a właściwie każdy rodzic nawet dziecka urodzonego o czasie. Moja przyjaciółka o czasie urodziła ale na szczęście coś ją tknęło i gdy zauważyła, że maluch śpi na jednej stronie i zwija się w rogalik, zaczęła działać... okazało się, że w mózgu ma mały krwiaczek - dzięki rehabilitacji - rocznej - po zwiększonym napięciu mięśniowym ani śladu.

Morał jest jeden - obserwujmy swoje maluchy i w razie niepokoju - działajmy. Wyrzucą nas drzwiami, to wchodźmy oknem.
image

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mamo Julki - Dominika,
My na razie wstrzymujemy się z masażami - tak poradziła rehabilitantka z Akademosa. Będziemy chodzić 2 razy w tygodniu na rehabilitację do Akademosa i dodatkowo do ośrodka wczesnej interwencji od końca stycznia. Na szczęście Maja ładnie trzyma główkę i rehabilitantka powiedziała, że jest bardzo silna.
Na poprzedniej wizycie w poradni na Zaspie lekarka nie zrobiła małej morfologii, a teraz okazało się, że ma lekką anemię. Ale nie kazała nic zmieniać - cały czas daję jej żelazo i mleko NAN active.
cześć Ewuniu!!! Ty dobrze wiesz o czym mówie:)
ulka też pięknie trzyma głowkę!! zreszta widziałaś zdjęcia.. nie zaciska już piąstek główkę obraca w każda stronę chętnie i bez problemu niestety prawa strona jeszcze czasami jest bardziej atrakcyjna od lewej:)
od tygodnia w naszym domu jest cisza wieczorami... od kąd masuje ją fachowiec kolki minęły... a z ust lekarzy usłyszałam wiele...niedojrzały układ pokarmowy nic sie nie da zrobić../dzieci maja kolki za miesiąc powinno przejść lub ze z powodu wzmorzonego napiecia ma skórcze i ta ostatnia możliwość była chyba trafna, teraz ma luźne rączki i nie płacze!! a były momenty krytyczne kiedy biedulka płakała 3-cią godzine łezki jej leciały a ja miałam świadomość że to ją musi bardzo boleć a ja nie mogłam nic zrobić...:( teraz wieczorami sobie gadamy i ćwiczymy bez stresu i bólu:) myślę ze masaz samego brzuszka by nie zaszkodził
wyszłyśmy juz z anemii teraz podaje jej tylko witaminy i kwas foliowy dodatkowo neurolog zapisała nam syrop, który powoduje lepszą koncentracje i dotlenienie mózgu nazywa sie Neotropil narazie nie ma żadnych skutków ubocznych.
Dzisiaj błyśmy na szczepieniu i znowu jestem zażenowana... no trudno co lekarz to opinia nie będe słuchać tych wszystkich mądrości króre wygaduja lekarze będe z nią ćwiczyć i będe dobrej myśli bo jeszcze trochę a zwarjuje...
kto jest pediatrą Twojej kruszyny?? napisze Ci już prywatnie albo zadzwonie i opowiem co nas dzisiaj spotkało... żenua!!
spytaj sie swojej pani dr czy możecie chodzić na basen... są fajne zajęcia dla niemowlaków!! i szukam koleżanki do wspólnego pływania:)
ewwa - a jaki jest koszt tych cwiczen w akademosie?
ja musze czekac do konca stycznia i dopiero mam dzwonic na tysiaclecia po terminy...

dziewczyny a jak szczepilyscie wasze wczesniaki? mi ped i neurolog pow ze dla takich dzieciaczków zalecaja szczepienia skojarzone????
cześć!! mi dr trzpis zaleciłam infanrix heksa szczepionka skojarzona
niunia była zaszczepiona na poczatku grudnia i nie było zadnych efektow ubocznych dzisiaj byłysmy drugi raz i jest marudna ma temperature i nie ma apetytu... czytalam o tych szczepionkach i zdania mam sa podzielone jedne polecaja inne odradzaja i argumentuja swoja niechęć do szczepionek dosyć dosadnie, ze dziecko zostało przewiezione karetka z drgawkami...
póki co ja chyba polecam ... mniej bólu mniej wkłuć
w tanich aptekach szczepionka kosztuje 170 zł w innych nawet 250 mi sie udało kupić w domu leków za 200zł ale ta szczepionka nie zawsze jest dostępna w aptekach wiec musisz wczesniej pytać
powodzenia!!!:)
Sara, co do szczepień, to może nie tyle skojarzona, co acelularne - dające mniej skutków ubocznych. Normalnie się za nie płaci, a mi pediatra chciała zaszczepić małą w ramach nfz, z uwagi na wcześniactwo. Ja jednak i tak wzięłam skojarzone.
*
A do akademosa chodzę w ramach abonamentu w Medicoverze. Jak chcesz, to podam Ci nr do pani z którą mamy tam ćwiczenia i zapytasz ile to kosztuje. Tylko podaj maila.
oki, poprosze - czekoladowenatchnienie@wp.pl
hej ja mam synka urodzonego w 26 tc z wagą 720 gramów i długością ciałka 29 cm.... JA Z WIZYT DOMOWYCH KORZYSTAŁAM U PANI NEUROLOG Bogumiły Maćko- Trzpis dobry lekarz na rehabilitacje tylko i wyłącznie polecam PANIĄ lLIANNE kLIMONT byłam z synem u wielu rehabilitantów i tylko ta pani nam pomogła ona przyjmuje w ośrodku wczesnej interwencji ale ja chodziłam do nie prywatnie... a jeżeli chodzi o lekarza ogólnego do maluszka to doktor Mria Korpal-Szczyrska kobieta anioł :) mój synek pomimo wczesnego urodzenia rozwija się prawidłowo pozdrawiam i życze wytrwałości
Hej. Przepraszam, że tak późno się odzywam ale od tygodnia jak już zabraliśmy naszego synka to nie wiem w co ręce włozyć :)
Przez too wcześniacze postękiwanie spać w nocy nie mogę i wyglądam aktualnie jak zombii ;))

Przedewszystkim dziewczyny dziękuję - za pozytywne myślenie, modlitwe i pomoc. Ciężko się w tym wszystkim odnaleźć.. ciężko jest się pogodzić..
Mój misiek ważył tydzień temu 2,1kg. Wizka jeżdzenia z takim okruszkiem w tą pogodę po lekarzach mnie przeraża... udało mi się zorganizować pielęgniarkę na zastrzyki Epreksu do domu, więc chociaż tyle szczęścia.
Za tydzień jedziemy na kontrolę do szpitala, a potem okulista. Do reszty jeszcze się nie umawiałam. Jednak z tego co widzę z waszych wypowiedzi ważny jest rehabilitant - koniecznie zależy mi na takim co dojeżdza do domu no i sprawdzonym...
Będę Wam POTFORNIE wdzieczna za namiary na lekarzy itp na maila:
kochana1@wp.pl
szczególnie rehabilitanta.
Misiek miał robione wszelakie USG i rendgen 2 dni przed wypisem więc myślę, że aż tak nie muszę się z tym śpieszyć tymbardziej, że wyniki były w normie.

Jak tak pomyślę... 6 miesięcy w ciąży... z czego 4 świadome... w sumie dopiero co zaczynałam czuć kopniaki małego a tu nagle... zostałam mamą kilogramowego malucha. Kurcze. Do dziś nie umiem się odnaleźć... w tym wszystkim :/
Jak widzę wpisy mam tu czy na forum wcześniaków jak ich dzieci miały ponad 1,5 kg przy urodzeniu i były nazywane "kruszynkami"... uśmiecham się pod nosem... ja na takie dzieci mówiłam "dzieci giganty"... gdy mój Gabryś zjechał do 870gram... kurde wiele bym dała za wymazanie tych wspomnień z głowy...

Tak więc kochane mamuśki bardzo proszę raz jeszcze o info na maila z namiarami i szczerą opinią.
W podziękowaniu wklejam zdjęcie mojego silnego chłopca :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Megi-i - śliczny i silny ten Twój synuś! Bardzo się cieszę,że macie swojego Aniołka już w domu. Życzę dużo zdrówka i siły;-) Nadal będę się modlić o zdrówko dla Gabrysia;-)
image
image
jaki słodki maluszek :) trzymajcie sie cieplutko :) i powodzenia życze , trzymam za Was kciuki.
witam, jestem podowjna mama wczesniakow\; pierwsza prowadzila dr gluszczak z zaspy a druga jej kolezanka dr pilarczyk , polecam, ma wizyty domowe; rehabilitacja (nie wiem czy jeszcze aktualna) anna chroboczek z zaspy - u nas zdzialala cuda. neurolog z wizytami prywatnymi - dr pienczk; okulista co prawda nie domowe wizyty ale swietna dr koberda na dworze jelitkowski, usg dr kosiak na przy\morzu; zycze duzo wiary i sily; te dzieciaczki maja ogromna wole zycia i szybka ndrabiaja zaleglosci!!! ;)
megi - jaki piekny młodzieniec :-) moja wazyla 2250 i dla mnie byla kruszynka, wiec nie wyobrazam sobie jaki twoj synek byl malusi
a co do ciazy to mi tez "za krótko" trwala mimo ze tylko albo az 4 tyg przed czasem urzodzilam ale teraz czesto sobie wspominam jak mala byla w brzuszku i wieczorem/nocami kopala mnie :-) teraz spi sobie slodko w lozeczku i przybiera na wadze w mega tempie :-)) straszny głodomorek

a co do rehabilitanta to ja nie mam namiarów na żadnego ktory dojezdza do domku, jezdze tylko z mała do osrodka

usciski dla synusia :-)
megi cudownie że już w komplecie jesteście w domku :)

powoli się ogarniecie to kwestia czasu, myślę że początki u wszystkich są ciężkie a zwłaszcza przy wcześniaczkach.

rozumem Cię z tym wychodzeniem do lekarzy ja też bardzo się bałam chodzenia z córcią po przychodniach i jeszcze w ten mróz, ale zawsze ja szłam zająć kolejkę i dopiero jak nasza kolej przyszyszła to mąż przychodził z auta z małą. To jest dobre rozwiązanie, żeby w gromadzie innych dzieci nie była.

jutro napiszą do Ciebie @ z namiarami na rechailitantów co do domu przyjeżdzają.

Cudny twój synuś i widac że mu w domku dobrze :)

trzymajcie się ciepło
image
megi-caly czas trzymamy za was kciuki i sie modlimy.przepiekny gabrys.niech rosnie zdrowo:)cieplutko pozdrawiamy
image
dziękuję bardzo - czekam na maila.
jeny... jak mi się spać chce... :)

a dziewczynom z wątku "mamy luty/marzec/kwiecień" BARDZO dziękuję za ciepłe słowa i wsparcie...
nie odezwałam się w Waszym wątku bo... jednak czytanie o Waszych brzuszkach, pobolewaniach, kopniakach malusich... ciągle jest dla mnie bardzo bolesne... w sumie dopiero za tydzień miałabym termin...
Dzięki wielkie dziewczyny!
Trzymajcie się ciepło!
megi-i podaj proszę Twój adres @

ewwa jakbyś mogła napisz proszę jak załatwiłaś rehabilitację przez medicover, bo mi dziś powiedzieli ze takich maluchów nie rehabilitują :(
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Aliexpress-ktos zamawiał? (20 odpowiedzi)

Jak w temacie widze kilka fajowych rzeczy ale mam obawy.. nie do jakosci a do tego czy dotra...

Dziecko z ADHD a sąsiedzi (16 odpowiedzi)

Czy ma ktoś problem z sąsiadami. Moje dziecko ma 7 lat i ma zdjagnozowane ADHD i problemy z...

dr Maciej Stukan (11 odpowiedzi)

dziewczyny znacie tego lekarza może??on przyjmuje chyba na ujeścisku na jeleniogórskiej

do góry