Widok

Mamy wcześniaków...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
odezwijcie się proszę.
Szukam informacji dot. lekarzy w Trójmieście którzy zajmowali się Waszymi dzieciaczkami i Waszych opiniach o nich.
Niedługo (ODPUKAĆ) móje szczęście powinno w końcu wyjść ze szpitala... pewnie z całą listą specjalistów których musi odwiedzić.

Bardzo istotne jest dla mnie aby np. lekarz miał wizyty domowe.
Z góy dziękuję za pomoc.

Bo ja wciąż zakręcona... a tu prawie 2 miesiące mineły :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
126 szkoda ze odpusciłaś trzeba było chodzić na wirówki a na ćwiczeniach powiedziec że Vojta to nie dla was ze prosisz o inne ćwiczenia :) moja Pola nie tylko Vojtą tam cwiczy

a roznica miedzy owi a witominem jest diametralna
MUSIALABYM POGADAC Z PEDIATRA BO sEBA MA 9MIES.ALE LEKARZE ODLICZAJA TE 3MIES.DO TYLU,TRAKTUJA GO JAK BY MIAL 6MIES.SEBA NAWET I TAK NIEWYGLADA NA POL ROKU.
Mamoalanka,

Forlax na nas niestety nie działa (zaczelismy dawac pod kontrola lekrza jak miala 8 m-cy, w ulotce jest napisane ze jest od 8 roku zycia), niestety 10 dni bez kupki, Diskomann Junior, laktuloza tez na nas nie działa.
Ostatnio podpowiedział nam Fibraxine le ma bialko mleka wiec odpada.
Jestesmy od lutego na Duphalac'u jednak systematycznie trzeba zwiekszac dawke, zaczynalismy od 2 x5 ml, teraz jest to juz 3 x 15 ml, i tak przez kilka dni nie ma kupki. Niestety suszonych sliwek , ani kompotu z suszonych sliwek Majka nie moze, dostaa takich wzdec ze nie mogla spac w nocy juz wogole.
Probowalismy juz chybab wszystkich babcino-domowych sposobow, ogranicza nas czesto jej alergia, ze nie mozna jej podac jakiego produkto. Ona ma diete mega rozluxniajaca - normalnie powinna byc porobiona chyba po pachy:)
Majka ma 11 zebow, ale jakos mi to nier robi, znam donoszone dzieci ktore w jej wieku maja po 2, taka uroda dzieci, nie wiem czy z wczesniactwem moze miec to cos wspolnego.

Ola,

a ty próbowałas podawac Poli sinlac? my mielismy taki plan zeby miareczke-dwie dosypywac do gotowego obiadku lub robionego tak dodatkowo dla zwiekszenia kalorycznosci, do deserku owocowego, zeby nie bylo za geste a bardziej kaloryczne.

Sinlac moze nieco zatwardzac, co dla Majki nie jest wskazane, ale jesli nie ma z tym problemów, to bym spróbowała.

Majka generalnie je małe objetosci, mleka 120 zaczela wypijac dopiero na roczek, teraz pije 140, dlatego tez tym dzieciom trzeba wzbogacac kalorycznosc, zeby w tej małej porcji bylo ich tyle zeby tyły.
image image
tak oczywiscie Sinlac to stały nasz przyjaciel ....
kaszki kleiki wszytko co by rozruzało ją
Pola tez od moze 2 tyg robie po 150ml ale jak raz na 3 dni na noc tyle zje to swięto wiecej wylewam tak naprawde
do pol roku 100 nie przekraczałyśmy jeszcze żeby czasto jadła tak co 3h ale nie 4-5 w dzien to minimum a w nocy spi równe 9h jak nie wiecej
No to my tak samo, byle jadla czesciej niz wiecej a rzadziej, to dla jeje jelit jest bardziej obciazajce.

My jak Mjaa sie urodzla dawalismy do mleka taki proszek zwiekszajacy kalorycznosc, kupowalismy w aptece, neisty miała problem z kupkami, wiec musielismy odstawic, teraz wyleciało mi z glowy ale napewno przypomne sobie, o i mam, przejzalam zapiski BMF - na zamowienie w kazdej aptece, moze to by wam pomogło. Miałam spory zapas w domu ale niedawno zaniosłam na zaspe dla wczesniaków.
image image
oooo dzięki za podpowiedz niech tylko pogoda się zmieni i lece do apteki :D
Majka nie moze kolejnego leku - ma białko mleka w składzie. Nasza Pani dr. zdecydowała że wysle nas do Centrim Zdrowai Dziecka do W-wy, powiedziała ze potrzebna szersza diagnostyka, że majak nie ma już z czego rosnąć, wspomniała o badanaich genetrycznych, no cos wyjazni sie w tym tyg, jak zadzwoni czy sa wogole miejsca.
image image
MajowaMaju, to niezbyt przyjemna informacja, ale widocznie tak trzeba.

Bedziemy 3mac za Was kciuki.

3maj sie dzielnie i koniecznie napisz jak cos sie wyjasni.

Wszystkie wczesniacze mamy sa razem z Toba!

image
Majowa trzymam kciukasy
z doswiadczenia wiem ze do CZD ciezko sie dostac
ja zrobiłam to mykiem :)
poprostu prywatma wizyta za 350zł ola boga :/ plus swierze badania za ponad700zl wrrr i podróż do Hematologa ktory pracuje w czd i tak jak 2 miesiace straralam sie o miejsce tak w 2 h bylam już na oddziale :)
powodzenia aaaa mam juz proszek dzis 1 raz dodaje :D ciekawe czy bedzie szybki efekt
Ola,

własnie nasza dr ma tam dzownic i jakies woje kontakty uruchomic,
kupe kasy prv to kosztuje, ale zdrugiej srony my nie mamy czasu zeby czekac.

Ola, a te badania robilisice juz tam na swiezo? ona na prv wizycie zlecił i jest mozliwosc na miejscu ich zrobienia, czy odyslaja do domu i trzeba przyjechac jak ma sie wyniki?
A wogole jak oni przyjmuja prywatnie to w CZD, czy w jakis gabinetach obok, czy gdzies dalej?
ja jakas przerazona jestem wogole jechaniem do innego maista, tutaj jednak zna sie kazdy kont.

A jeszcze jedno, czy ktos wie gdzie wykonac EKG dziecku?
tylko nie szpital, nie mozemy teraz ryzykowac jakis infekcji.
image image
a za tuczonko BMF-em trzymam kciuki:):)
image image
wiec tak ja zadzwonilam do lekarze zeby się umówić na wizytę i zapytałam jakich wyników odemnie oczekuje itp on przyjmowal mnie w gabinecie u siebie w domu po czym poprostu prosze byc o tej i o tej w czd i do mnie zadzwonić :)
badania robiłam sama w brussie jeszcze w Gdyni
aaa wizyte mialam na 15 a zadzwonil dzien wczesniej o 19 ze jednak mam byc kolo 10 hehe wiec w te pendy wyjazd o 4 zeby zadazyć :/

ekg robiłam Poli w centrum diagnostyki na starowiejskiej wejscie od dworcowej czy jakoś tak :)
Kurcze Ola,
ja bylam wczoraj w CDM na dworcowej, robilismy tam wczesniej tez inne badania (usg glowki, echo serca, usg brzuszka i przełyku), i zapytalam o ekg, jak pwoiedziałam ze 15 m-cy to powiedzieli ze tak małym nie robia, a przeciez twoja Poleńka duzo mniejsza była. Powiadziano nam ze moze w szpiotalu spróbowac, ale nie chcialabym jeje po szpitalach włóczyć.
image image
czy iderzyłas do lekarza najpierw prywatnie, ok, postarmy sie cos zorganizowac.
Tylko u ans badania to raczej, narazie neiw eidza jakie, pewnie trzeba bedzie pojechac i dopierop tam po zapoznaniu sie z historia zdecyduja co robic, to pewnie bedziemy musili znowu jechac.

NO nic, bylismy wczoraj u endokrynologa, mala dostala leki na niedoczynnosc tarczyc, jednak mammay czekac na tel co do CZD, bo endokrynolog pwoiedziła ze jak bysmy w ciagu 2 m-cu mieli jakis termin to nie podawac jeje tych leków, zeby nie zaburzyły badań, wiec w sumie czekamy na tel od naszej pani dr.

Pani edokrynolog pwoiedziął ze jeje wagi sie nie czepia, natomaist powiedziała ze dla niej to najwazniejszy problem to wzrost, juz w ciagu tyg nam drugi lekarza to powiedział, a my wczesniej tylko waga i waga, Maja ma teraz 70-71 cm, wg tabel (ktore pani dr wczoraj wertowała) odpowiada to wzrostowi dziecka niespeołna 8 m-cy, i wtedy do tego porównuje sie wage, która dla wieku 8 m-cy jest na naciaganiej granicy dolnej, , czyli lekko ponizej.
image image
Tak Pola miała wtedy hmm4 albo 5 msc :/ wiec 4kg nie wazyła
debilstwo :/

No Pola tez w tych dolnych granicach ale puki co na spokojnie bo tyje mało ale systematycznie co prawda przez 3.5 msc tylko 298g
no zobaczymy teraz

u micza w rodzinie 3 dzieci bierze hormon wzrostu i dziala naprawde wiec spoko koko
zreszta poczekaj co powiedza w wawie trzymam za was mocno kciukasy i popytam o to ekg
kurcze, to ja niem dlaczego mi tak pwoiedziano z tym ekg, spróbuje cos jeszcze poszukac.
Tak hormon wzrostu niestety w Polsce dopiero od 4 roku zycia daja.

Maja urosła przez ostatnie pół roku 3-4 cm, wiec jakby przetsła rosnac idzie jej b. wolno. A powinna nadganiać.
image image
MajowaMaju co prawda po dlugim czasie od zarzywania magicznej substancji Pola wazy 7050g :D
Ola super!!!!

Ale teraz znam nowe cudowne srodki na podkręcenie wagi:P

Fantomal:
http://www.doz.pl/apteka/p47488-Fantomalt_proszek_odzywka_400_g, a ten jednak bez recepty patrze na doz.pl. dietetyczka kzała nam dosypywac po choc jednej miareczce do mleka do akszy, zeby było wiecej kalorii,
Clinutren
http://www.doz.pl/apteka/p3992-Clinutren_Junior_proszek_400_g
tutaj w linku Junior ale my mamy przepisanie nie Junior, tez dodoawac do czego sie da, mleka, kaszki, deserku.
(te dwa chyba na recepte, bo my recepty dostalismy, ale trzeba by sprawdzic bo czasem pisza zeby pisać, ten tez widze ze jednak bez recepty),
Nutridrinc (w każdej aptece) i jeszcze sa takie małe buteleczki jak z mlekiem, jedna porcja 100ml ma mase kalorii i bialka, zapomnialam nazwy ale wieczorem sprawdze w domu to ci napiszę.

rewelacje przywiozłam z Bydgoszczy bylismy tam w szpitalu na oddziale allergologii i gastroenterologii, wiec sprawdzone typy, podsuniete przez tamtejszą dietetyczkę.

A wagi Polci gratulujemy!!!

Maja przebiła 7kg jakoś w czerwcu, wiec miała juz rok i 3 m-ce.
image image
Ola,

Nutrcidrinci, nasza pani dr pwiedziała ze w drugim roku życia ok, choc na opakowaniu pisza 3 r.z., ale naszej lekrce ufam, ale wy musicie ejszcze troszke poczekac.
Zabij mnie ale nie sprawdziłam tego preparatu wczora, odlecialam z mloda o 20:)

dzis sprawdze na pewno, jutro z rana napiszę.
image image
Tam wyżej to miało byc Nutridrinki:)
image image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Sędzia Breza-Kłos (3 odpowiedzi)

Witam, czy kogoś rozwodziła sędzia Wiesława Breza-Kłos? Proszę o opinie.

nietrzymanie moczu po ciąży (29 odpowiedzi)

Słuchajcie czy któraś z Was miała po porodzie problem z nietrzymaniem moczu?

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

do góry