Widok

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hey,
Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz niestety wymaga zaświadczenia z parafii siostry - a ona nie ma bierzmowania, dlatego zaświadczenia wydać nie chce:(

Może ktoś miał podobną sytuację i ksiądz wyraził zgodę. Proszę o informację w jakim kościele?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Moją chrzestną też została osoba przed bierzmowaniem, miała wtedy 14 lat. Proboszcz ją znał, i nie wyraził sprzeciwu, bo wiedział że bierzmowana będzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie przeczytalam wszystkiego ale wiem ze jest mozliwosc bycia chrzestnym przed bierzmowaniem podpisuje sie oswiadczenie ze sie bedzie przystepowalo do bierzmowania, jest to mocny wyjatek jezeli naprawde nie maozna nikogo innego wybrac na chrzestnego.

a co do papiergologii to nie jest bezsensu. no niestety jest to dowod dojrzalosci w wierze i odnnowienie przyzeczen chrzcielnych -swiadome .
to tak jak z slubem(cywilnym) przed 18.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
kobieta ,którą przedstawiłam, ma sakrament bierzmowania,nie ma ślubu kościelnego...............................
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie,wszystko zalezy od Ciebie czy wybierzesz na hrzestnego pijaka a nie od ksiedza.
Nie wyobrazam sobie zeby chrzestni mojego dziecka nie mieli bierzmowania.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
wg. Kodeksu Prawa Kanonicznego
Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki.
Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych.
Kan. 874 -
§ 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto:
* jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania;
* ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku;
* jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić;
* jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej;
* nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest.
§ 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli chodzi o świadka chrztu, to taka osoba może nim zostać pod warunkiem,że druga osoba mająca być chrzestną lub chrzestnym ma ślub kościelny... tylko wtedy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przykład: matką chrzestną ma być kobieta, która nie ma ślubu kościelnego... normalna zwykła kobieta, matka, chodząca na msze święte.. nie może być chrzestną bo ksiądz nie wyraził zgody dlatego,że nie ma tego ślubu kościelnego... dalej, jest mężczyzna, bije żonę, chleje, ma kochankę ale... ma ślub kościelny! i co?? no i to,że on może być chrzestnym ojcem. A dlaczego? Odpowiedz jest prosta! Bo ma ślub kościelny!
Na szczęście to wszystko zależy od księdza.....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Proponuję zapytać u o.Jezuitów we Wrzeszczu na Mickiewicza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie podobna sytuacja z bratem, potencjalnym przyszłym chrzestnym:) daria_982, podpytaj znajomego :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
znajomy nie miał bierzmowania a jest chrzestnym, nie świadkiem chrztu. Ale jak on to załatwił to nie wiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Agusia, to widocznie znali się na temacie tak samo jak większość :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dość infantylnym jest myślenie, że pieniądze które ksiądz dostaje za posługi idą do jego kieszeni - kościół jest jak państwo, cała kasa idzie do jednego wora a później jest dzielona na parafie i instytucje kościelne
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011


DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
no to coś się zmieniło :] opodatkowali kościół :) pamiętam jak na wykładach mówili nam wykładowcy, że kościół jest nieopodatkowany - kilka lat temu ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak dobrze pójdzie to proboszcz mu z tego cos odpali
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmm na czy ksiądz zarabia... chrzściny, słuby, taca, pogrzeby, spowiedzi domowe, bierzmowania, komunie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ewiaaa siedzisz wszystkim księżom w kieszeni że jesteś tak świetnie zorientowana ?? proponuję żebyś się zajęła własnymi finansami
a co do chrztu to chyba katoliczką nie jesteś, bo jakbyś była to byś wiedziała że chrzestny nie jest od tego żeby zająć się dziećmi jak rodziców zabraknie, tylko po to aby wspomagać rodziców w wychowaniu dziecka w wierze, a wierzący to taki który stosuje się do założeń kościoła
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011


DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3
A gdzie zarabiają?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
jezeli uczy religii...oni w iesiac zarabiaja na te wszystkie podatki i watpie zeby prze rozliczaniu sie z US mieli nadpłacać...tylko szkoda ze ich dochod nie jest opodatkowany...to by sie bardziej dla panstwa oplacilo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Agusia, kościół jest opodatkowany.
Każda parafia płaci podatek liczony od ilości "wiernych", nie tylko tych którzy chodzą do kościoła i dają na tacę, ale tych którzy należą do parafii, chyba że się zrzekną przynależności do KK.
Oprócz tego każdy ksiądz płaci zryczałtowany podatek tylko dlatego że jest księdzem, a drugi podatek płaci jako nauczyciel religii w szkole.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
dla mnie jest to smieszne chrzesny ma niby prowadzic dziecko przez wiare i sie nim zaopiekowac jak rodzicow zabraknie...co przeszkadza ze nie ma tego bierzmowania?? według mnie wazniejsze jest aby chrzesny był dobrym i odpowiedzialnym czlowiekiem ale nie mial wymagane papierki....
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 15

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (436 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Jakie zabawki edukacyjne polecacie? (34 odpowiedzi)

Chcę kupić jakieś zabaweczki Amelce ale nie mogę się zdecydować co jej kupić, za dużo tego...

powrot z zagranicy a praca w Polsce? (200 odpowiedzi)

dziewczyny czy ktoras z Was wrocila z zagranicy i znalazla prace w Polsce???

do góry