Widok

Meningokoki - szczepić czy nie ...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
własnie się zastanawiam nad tym szczepieniem ... jakie są Wasze opinie ??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to sie dogadaj w zlobie
bo na ospe są 2 dawki w odstepnie 6 tyg

To ja już nie kumam... Czyli moja sie łapie do ukończenia 3 roku zycia, ale musi chodzić do przedszkola... A zacznie we wrześniu dopiero. Ale 3 lata kończy w październiku, więc jedna dawka i tak będzie płatna, tak?
dogadaj sie z przedszkolem zeby ci dali kwitek wczesniej

moje starsze miało chyba z 3 razy rota, wszystkie miedzy 5 miesięcy a 2 latkami- przeżyliśmy, ja dużo gorzej to przechodziłam od niego, nie szczepiłam, młodsza nie miała jeszcze nigdy, ma 3 lata. Ospy starszy nie miał mimo,że sie stykał bo panowała i w jego przedszkolu i w zerówce i nie wiem co o tym myśleć.Nie będę szczepić, moja lekarka raczej nie zachęca. Młodsza idzie teraz do przedszkola. Starszy mi nie chorował w przedszkolu w ogóle. Młodsze dziecko to już w ogóle nic nie łapie- nie szczepię.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
my pneumo mammy juz zglowy, ospe i meningokoki chcemy zrobic przed przedszkolem...
Moja opiekunka zapytała jakiejś pielęgniary o to szczepienie na ospę i ta powiedziała jej, że jest ileś tam szczepionek na ospę, za które płaci Sanepid. I pierwszeństwo mają rzeczywiście dzieci ze żłobków. A jak starczy, to przedszkolaki się też łapią.
decyzja podjęta: szczepię ... w sierpniu ...

Ja w środę idę szczepić na ospę do Medicoveru. Koszt 210zł. Akurat druga dawka wyjdzie na samym początku września, więc nie zdąży zachorować :D
mój idzie do przedszkola/żłobka od września a w marcu szczepiliśmy na ospę za darmo. Pani w przychodni powiedziała że zostało im dużo dawek więc zaproponowała nam darmową.
Na pneumo też szczepilismy na rota nie a teraz zastanawiam się nad meningo..
my dzisiaj byliśmy u Pani profesor i powiedziała, że jest konsultantem na polankach i to bzdura, ze całe piętro dzieci leży na zapalenie opon mózgowych

co do szczepienia na ospę, to powiedziała, że tak małe dzieci jak nasze mają jeszcze przeciwciała od matki i kazała szczepić na ospę w wieku 5 lat

nasze dziecko bardzo chorowało od wrzesnia, ona jako jedyna zaproponowała nam badania na refluks, okazało się że dziecko ma refluks i dlatego ciągle było chore na oskrzela i płuca. Teraz to leczymy i ma się poprawić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Cytrynka - czasem przeciwciala od matki nie wystarcza
nasza ZUza miala ospe rok temu
ale ja miałam ospę jak miałam 17 lat więc ja dużo ich przekazałam dziecku, tak mówi Pani prof
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

no pewnie że szczepić! Nawet nie masz co sie zastanawiać. Ja syna zaszczepiłam i na inne pozostałe zalecane szczepienia.
Alq

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry