Widok

Menu

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Myślę że ten wątek może się przydać przy wyborze menu. Można by tu zamieścić menu i za ile ono jest zrobione. Będzie można porównać różne cateringi.
To ja zacznę trochę pisania jest
Kotlet z piersi kurczaka z porą(jak de volai)
karkówka faszerowana
kotlet z piersi z ananasem
zrazy po węgiersku
dwa sosy
trzy surówki
rosół z makaronem -to na obiad
galantyna z pstrąga
galantyna z kurczaka
jajko w majonezie
śledzik w occie
śledzik w oleju
dzwonki z pstrąga
pstrąg wędzony
węgorz wędzony
pierś z kurczaka w maladze
klopsiki w occie
półmiski szwedzkie
koreczki w melonach
ryba po grecku
karp smażony z jabłkiem
bigos
paszteciki z barszczem
strogonof
żurek na poprawiny
karkówka w sosie tatarskim
schab z pieczarkami
kurvzak pieczony
sałatka makaronowa
sałatka z gyrosa
sałatka kalafiorowa
sałatka chłopska
no i dla chętnych była jeszcze golonka po bawarsku, myślę że nic więcej nie zapomniałam
takie menu miała moja koleżanka za 100 zł na osobę i warto dodać że wszystko było świeże , smaczne i ładnie udekorowane W piątek ryby jeszcze pływały a w sobotę już były na półmiskach
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak się czyta ten post to aż mnie ssie:)
z tego co na razie widać to w restauracjach wychodzi wyrażnie drożej i nie koniecznie lepiej:)
To ja również podam moje menu, chociaż miałam już wesele ;)

MENU

Danie obiadowe:
* zupa krem z borowików
* ziemniaki, ryż, ziemniaki pieczone, frytki
* kotlet devolei, kotlet szwajcarski, indyk w sosie brzoskwiniowym, zrazy wołowe, pieczeń wieprzowa (szynka, karkówka)
* zestaw surówek: sałatka z buraczka, kapusta czerwona, sałatka z kapusty pekińskiej, kalafior, marchewka z groszkiem, brokuły
* deser: lody z gorącym sosem truskawkowym

Zimne zakąski:
* schab w galarecie (ze śliwkami)
* pstrąg w galarecie
* rolada z indyka
* sałatka amerykańska
* jajko w szynce
* półmisek szwedzki
* półmisek warzyw (ogórek, pomidor, papryka pikle)
* sałatki śledziowe 3 rodzaje
* sałatka jarzynowa

Zakąski ciepłe:
* befstrogonof
* pałki z kurczaka w sosie słodko – kwaśnym
* szynka pieczona
* barszcz z pasztecikami

Napoje: kawa, herbata

Poprawiny: żurek z białą kiełbasą

Cenza 150 zł./ os. Dzieci 50%

Wszystkiego było tak dużo, ze niemogliśmy tego pomieścić do samochodu po poprawinach :) A ludzi się zajadali i mówili, że wszystko przepyszne :) A gości mieliśmy różnych, również takich bardzo wybrednych, którzy jadają w najlepszych restauracjach :)
image
image
A to moje przykładowe za 165 zł:

ROZPOCZĘCIE IMPREZY
- Powitanie chlebem i solą
- Szampan

ZIMNA PRZYSTAWKA
- Łosoś wędzony podany na placku ziemniaczanym z sosem tzatziki

OBIAD
- Zupa grzybowa
- Roladki indycze nadziewane szpinakiem w sosie rokpol lub kurkowym
- Zraz wołowy
- De volaille
- Szaszłyk drobiowy
- Schabowy
- Sandacz w sosie krewetkowym
- Zestaw surówek (do uzgodnienia)
- Ziemniaki gotowane, kulki ziemniaczane (smażone)

GARMAŻ
- Tatar z łososia
- Tatar z polędwicy
- Carpaccio z łososia
- Schab z morelą w maladze
- Rolada z kurczaka w maladze
- Wędliny na platerach
- Deska serów
- Jajka w sosie tatarskim
- Łosoś faszerowany
- Pstrąg w galarecie
- Marynaty
- Pieczywo, masło

SAŁATKI
- Sałatka Grecka
- Sałatka Hawajska
- Owoce
KOLACJA
- Barszczyk czysty ½
- Rosół ½
- Łosoś gotowany
- Leczo
- Kurczak pieczony
- Kaczka faszerowana

- Około godziny 23:00 zupa węgierska oraz flaczki

- Około godziny 01:00 do wyboru: - szynka pieczona z kaszą na ostro serwowana przez kucharza
- prosię pieczone płonące z sosem pieczeniowym żurawinowo-chrzanowym i kaszą na ostro serwowane przez kucharza

NAPOJE
- Kawa herbata bez ograniczeń

tyle ze ja jeden tatar napewno wyrzuce i dam w to miejsce jakies eskalopki czy cosik takiego :)

image
image
bo my właśnie bez alkoholu :-)
to faktycznie eksperymentujecie tak jakby mało pod gorzałkę ale może macie nie pijących?
my minimalnie eksperymentujemy: ale mamy obiadek przedłużony, a nie wesele.

przystawki- rybki wędzone z sosem i grzankami, różnego rodzaju placki (z fety, z ryby, ziołowe), sery, grzybki, korniszony, tzw przegryzki
zupka- z kurek i rosołek (osobiście uważam, że nie ma lepszej zupy)
obiadek: kaczka pieczona czymś tam nadziewana, oraz wspomniany struś
deserek- naleśnik węgierski (nadziewany migdałami i rodzynkami, polany czekoladą płonącą).

naleśnika już bym zjadła.
no właśnie to zależy gdzie masz te wesele bo np mój kumpel był na weselu w pewnym hotelu w Rumi i obiad fakt był dobry ale do północy oprócz ciasta to nic nie było jak po północy postawili jakieś półmiski to było tego tak mało że on nic nie dostał bo siedział gdzieś w rogu a pan młody na koniec wesela jeszcze musiał coś dopłacić
nie kazdy lubi eksperymentowac z jedzeniem. nie mozna ludzi do tego zmuszac . co za problem ulozy menu ktore bedzie mialo elementy swojskie i wykwintne. my bedziemy mieli duzo wegetarian i musimy wkomponowac w menu bezmiesne potrawy, ale na weselach tyle tego jedzenia jest ze sie da latwo pokombinowac
image

image
no i nic na takiego łosia nie poradzisz:) jedyne co jadł w życiu to schabowy i mielony
weżmy np ten kotlet z porą bardzo smaczny w dobrej knajpie trzeba zapłacić za obiad z nim około 100 zł wszystkim smakował a znalazł się za przeproszeniem jakiś burak i mówi cyt:co oni tam za cholerstwo do środka włożyli?
wiecie jak to jest jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził:)
jak ktoś tak twierdzi to mi się nawet nie chce z nim gadać przecież wiadomo że Polacy lubią zjeść i ....
Strusie? ŚLimaki? buahahaha...
Robimy tradycyjne weselicho tak i więc jedzenie też bedzie tradycyjne. Smaczne i syte :) Zdając się na doświadczenie lokali biorę ich menu. A to bardziej "wykwintne" menu jak już, to jako dodatek do tradycyjnego.
image image
w odpowiedzi na post pyszotki- to przykładowe I menu było serwowane przez kucharzy i praktycznie wszędzie tam gdzie chcesz gdzie jest sala a nie ma obsługi
Zmienna - To się nazywa weselne menu! A jakiś czas temu musiałam się kłócić na forum z dziewczyną, która twierdziła, że rosołek, kotelcik, plasterek indyka i barszczyk na koniec wystarczy z ciepłych dań na weselu trwającym od 15!!! (Adria- Rumia)
nie zapominajmy, że menu to tak naprawdę jak są dobrzy kucharze to możemy sobie same ustalić, wszystko kwestia ceny:)
bylam na weselu w 5* hotelu i podali wyszukane dania i byly pyszne. uwielbiam odkrywac nowe potrawy, a slimaki to tylko przekaska a nie danie glowne a do tego winko...
ja u siebie planuje pieczonego strusia lub bazanta, mhhh... pychota
Z tymi ślimakami to trochę przesada,ale rosół i schabowy to ludzie mają aż za często...
Weselna wódka, a na zagryzkę ślimaki :) ciekawa jestem kto by spróbował takiej mieszanki? :) Faktycznie są przepyszne, ale raczej nie przejdą na polskim weselu, nie ukrywajmy ludzie na wtedy chcą dobrze zjeść, pobawić się i oczywiście wypić "%", a będą brać się za to co jest dla nich smaczne i przede wszystkim znane :)
Poza tym wesele to chyba nie miejsce (ani odpowiedni czas) na próbowanie i poznawanie nowości kulinarnych...
do góry