Widok

Minął się z powołaniem: kapłaństwo traktuje jak zakład pracy, a parafian jak instytucję charytatywną.

Jestem wstrząśnięta postępowaniem Księdza Proboszcza z Człopy (diecezja koszalińsko-kołobrzeska). Ludzi załatwiających w kancelarii parafialnej pogrzeb, ślub czy chrzest traktuje się jak maszynki do robienia pieniędzy. Około trzy lata temu, uczestniczyłam w naukach związanych z chrztem, lecz ich tematyka daleko odbiegała od błogosławieństwa chrztu. Ksiądz proboszcz, zamiast nauki, wyciągnął rachunki za światło, świece, wino mszalne, komunikanty, etc. W tym momencie pojawiła się w mojej głowie jedna myśl "Chrzest nie został opłacony", więc sięgnęłam po torebkę, by wyjąć z niej pieniądze. Gdy zobaczył to mój brat, zakomunikował mi, że chrzest już wcześniej został opłacony. Ten "pan" próbował wyłudzić ode mnie pieniądze! Gdyby tego było mało, nadal kontynuował mrzonki o swoich rachunkach. Powiedzenie "co łaska" w tej parafii to niedorzeczność, a chciwość księdza rośnie z dnia na dzień i jest coraz większa. Kilka dni temu zmarła moja babcia. Dzień przed pogrzebem, mój kuzyn udał się do parafii w celu opłacenia uroczystości. W tym momencie, ksiądz zaczął wyliczać ile należy "zapłacić za babcię". Jak się okazało, miała być to kwota ponad pięciu tysięcy! Kuzyn usłyszał również, że jak ksiądz chował mamusię, to wystarczyło mu pieniędzy, a nawet zostało z nadwyżką. Kuzyn położył na stół trzysta złotych, ale ksiądz wyśmiał go i domagał się 10% z pogrzebowego, a kwotę tzrystu złotych potraktował jako ofiarę. Zaczął ubliżać kuzynowi, więc ten nie był mu dłużny. Ksiądz na tym nie poprzestał i dalej poniżał członka parafii, a przecież nie tylko w Biblii zapisane jest, by szanować drugiego człowieka: według konstytucji, po 25 roku życia każdy obywatel zasługuje na szacunek (miano Pan, Pani). Gdy kuzyn zdecydowanie odmówił dołożenia większej kwoty pieniędzy, ksiądz wygonił go z plebanii i powiedział mu, że gdy sobie wszystko przemyśli i dojdzie do tego, że dał za mało, ma wrócić po pogrzebie i przynieść dużo większą kwotę. To skandal, co wyprawia ten człowiek! Ludzie przeżywają męki psychiczne, cierpiąc po utracie bliskiej osoby, a on tylko liczy pieniądze. Na dodatek cudze.
Pan Jezus nie jeździł ferrari.
Jan Chrzciciel chrzcił każdego, bez względu na przynależność.
Pan Jezus kazał Łazarzowi powstać i iść.
Ani jeden, ani drugi nie przyjmował jałmużny.
Wręcz przeciwnie - to oni oddawali jałmużnę potrzebującym.
Czy ludzkim czynem jest wypędzenie człowieka z parafii, z miejsca które ma służyć każdemu, z domu, który wybudowali parafianie poprzez swoją ciężką pracę? To, co zrobili księża bracia Tomasz i Emil Tarczyńscy zostało rzucone w niwecz. Gdy było ogrzewanie, nikt nie marzł w kościele. Niestety, obecny proboszcz dopuścił do rekonstrukcji instalacji grzewczej. Organiście, panu Ostafinowi, deszcz leci na głowę podczas mszy świętej. Dlaczego? Blacha jest oderwana i tylko patrzeć, jak przy dobrej wichurze odleci i kogoś zabije. Przeczytamy w nagłówkach gazet: Śmierć ludzi podczas mszy świętej. Wymagania księdza nie mają granic. Na plebanii utrzymuje dwie gosposie, a przecież to hańba, by za pieniądze parafian utrzymywać na plebanii zbędne osoby.
Jestem zwolenniczką tego, by na każdej plebanii pojawiła się kasa fiskalna i, by za każdę usługę wydawano faktury VAT. Za przykład księdza, mogę polecić księdza proboszcza z Tuczna - ideał, wzór pod każdym względem.

Uwaga!
Księdzu proboszczowi z Człopy marzy się piękna łazienka. Ludzie, nie bądźcie głupi, jeśli pragnie luksusów, niech sam na nie zapracuje. Tak ciężko, jak wy.
Ten fakt zostanie przedstawiony kurii biskupiej z prośbą o wilczy bilet dla tego pana.
A co na to kuria? Jak długo można patrzeć przez różowe okulary na poczynania dziejące się na plebanii?
Przecież alkohol dla gosposi też kosztuje.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Taki ze mnie kościelny, jak z Ciebie skarbnik czarnego. Chociaż cennik znasz dobrze??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to żadna tajemnica, wystarczy wpisać w google "zasiłek pogrzebowy"
na tamten świat się jeszcze nie wybieram. Nieźle się z Tobą pisze...
dzięki
przepraszam za te inwektywy.
temat religii, a w szczególności katolickiej, działa na mnie jak płachta na byka i ponosi mnie wtedy niebezpiecznie.
z religią jak z prawem : jedno i drugie powinno znaleźć się w szkole jako religioznawstwo i prawodawstwo administracyjne, wtedy każdemu
ziomkowi łatwiej byłoby poruszać się w dżungli klerykalno-administracyjnej. Chociaż, skoro jesteśmy wolni, to każdy ma prawo wyboru!!! Krytykę lubię, wobec siebie również, ponieważ łatwiej przez pryzmat własnej osoby,czy postawy, obiektywnie oceniać innych.
Czarni czy Biali, cóż za różnica na dobrą sprawę w pojedynkę możemy sobie tylko poszczekać a stworzyć sforę przy dzisiejszym egoiźmie konsumpcyjnym i tyłkowłażeniu - niemożliwe.
no to pozazdroszczę takiej obiektywnej postawy.
mnie stać chwilowo co najwyżej na oceny subiektywne.
i może choć tego za bardzo nie widać, to staram się jednak oceniać fakty, a nie osoby (jeśli już podejmuję się poważnej polemiki jakiegoś problemu).
czarni, biali, czy zieloni, w rzeczywistości zupełnie mnie nie interesują.
no dobra, zieloni trochę - segreguję śmieci.
resztę mam w głębokim poważaniu. żyję jak okrzemki w morzu, z dala od polityki, religii, telewizji, ceny ropy i innych skomplikowanych dylematów.
najważniejsze dla mnie są moje zwierzęta i żelarstwo.
reszta może nie istnieć :)
i o to chodzi. każdy może sobie wierzyć w co chce i dysponować swoją kasą, jak mu się podoba. z księżmi jest dokładnie jak z piekarzami, mechanikami samochodowymi, czy adwokatami. są wśród nich ludzie przyzwoici, są też szuje, złodzieje i łajdaki. zajadłej krytyki kleru jako takiego - tak z definicji i dla zasady - doświadczyliśmy już w minionej epoce. skończyło się brutalnym skatowaniem ks. jerzego popiełuszki, stefana niedzielaka, stanisława suchowolca i sylwestra zycha. no i parokrotnym pobiciem jednego z najbardziej szlachetnych ludzi w polsce - ks. isakowicza-zalewskiego, który jako jedyny w kościele ma odwagę nazwać zbrodnię zbrodnią a kapusia kapusiem.
przeważnie nie używam dużych liter. to nie lekceważenie kogokolwiek. to nawet nie bunt. to po prostu lenistwo
Jak ktoś ma kontakt z uczniem człopskiego gimnazjum, to niech z nim pogada o tym megazboczonym wikarym.
zgodze sie z wami
"żyję jak okrzemki w morzu, z dala od polityki, religii, telewizji, ceny ropy i innych skomplikowanych dylematów.
najważniejsze dla mnie są moje zwierzęta i żelarstwo.
reszta może nie istnieć"

A jeśli podrzędni, samorządowi politycy, których masz w dupie zadecydują o plajcie miejsca, w którym zarabiasz codziennie kasę co wówczas zrobisz waleczna amazonko?
Nakarmi Cię wtedy link do internetowej strony traktującej o inicjatywach międzyludzkich w wąskich gronach społecznych? Taaaa absurd goni absurd.
Podajesz jakieś linki o samoorganizacji w lokalnych społecznościach, a jednocześnie szczycisz się, że stronisz od ludzi i do niczego nie są Ci potrzebni.
A jeśli telewizyjne media wykreują nową, subiektywnie zawyżoną cenę oleju napędowego i w następstwie na tyle podrożeje mięcho, którym karmisz swe zwierzaki, że nie będzie Cię na nie finansowo stać. Co wtedy zrobisz? Czy zdanie Johna Donne że "nikt nie jest samotną wyspą" trafi Cię wówczas "diamentową kulą prosto w sam środek Twego czoła"?
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
Manson! - jesteś wielki:D;P Gratuluję i pozdrawiam;)

Mnie się już nie podobal, kiedy wypytywał o nazwisko i rodowód zamiast zająć się sprawą, z jaką dzwoniliśmy w zeszłe Święta.. ;]
Powodzenia!
zupełnie się z tym zgadzam! ten ksiądz nawet na niedzielnej mszy mówi tylko o pieniądzach a co dopiero na plebanii,jesli ktoś przychodzi zamówić chrzest, czy pogrzeb.Osobiście też zostałam przez niego źle potraktowana. Na naukach przed ślubem mówił tylko o pieniadzach i że musi dużo płacić za ogrzewanie. Juz nie wspomne ze jak byłam na plebanii zimą ksiadz proboszcz przywitał mnie w któtkim rękawku z malboro w reku, a na plebanii panował istny ukrop. I tylko narzeka ze musi dużo płacić! W kościele zimą można zamarznać, jak tylko zmienił sie proboszcz od razu nie było ogrzewania. Jak był u mnie po kolędzie również mówił ze parafianie nie daja na kościól, że on tez nie ma a musi opony wymienić w samochodzie! jeszcze nie zdążył dobrze wyjsc a już zajrzał w koperte! ( i napewno sie zdziwił:)) Tak samo sprawa wygląda z chrztem św. jeśli da sie 300 zl to ochrzci nieślubne dziecko, a jesli sie tyle nie ma zeby ,,wspomóc parafię" to ksiadz niejedna osobę już z plebanii pogonił. O nim to można ksiażke napisac, co wyczynia w naszej parafii!!!

a co było w kopercie???

mam nadzieję, że życzenia świąteczne? :)
rysunek z uśmiechniętą buzią :)
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
Jeden chłop wylazł w parku na ławkeś i zaczyna sie drzec :
- Precz z hipokryzja !
Ludzie patrza zdziwieni, a chłop :
- Precz z pazernoscia !
Coraz wiecej gapiów przystaje, a ten dalej :
- Precz z pedofilia !
W koncu jakas babcia nie wytrzymała :
- Panie , cos sie pan tak do tych ksiedzy przyjebał ?!?!?
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Stworku, to było zaje...;)
w kopercie były życzenia noworoczne:) miałam przygotowane 2 koperty, w jednej była skromna kwota(20 zł), dla młodego ksiedza a druga była z zyczeniami dla proboszcza. Akurat do mojego mieszkania trafił proboszcz..............:)
Jak nie ma w aucie zimówek, to niech jeździ rowerem jak ,,Ojciec Mateusz". Wyjdzie mu to z pożytkiem dla zdrowia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Częstokroć samochwalcy przykrości doznają.
Mówił dzwon: "Gdy ja wołam, wszyscy mnie słuchają".
"Prawda — rzekł mu ktoś z boku — ale przydaj i to:
Nigdy byś nie zadzwonił, gdyby cię nie bito".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wielka Ciememeńko,
po raz pierwszy tego roku polazłem do lasu z piłą łańcuchową.
Życie jest piękne, a męskie rozrywki najpiękniejsze :-))
Przez cały dzień bez polityki, religii, cen ropy i innych skomplikowanych dylematów. Choć okrzemkó tez nie było.
A po powrocie zasłużony qoofel zimnego budweiser.
Życie jest naprawdę piękne.

Inne tematy z forum Hydepark

a to na rano ;) (346 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (3 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (720 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

do góry