Widok
Powiem tak:
ja z Narzeczonym ogarnęliśmy temat już w sierpniu ze chcemy wziąć ślub :) na prawdę chcieliśmy sie pobrać w 2016 roku ;) ale jak zaczęliśmy jeździć i oglądać sale to z terminami była jakaś masakra wiec zdecydowaliśmy sie na 2017 z takim terminem jaki My chcieliśmy ;) i juz sie pomału zaczęły wypełniać terminy na 2017.. co dla nas to jakiś szok może to tez kwestia tego jakich sal sie szuka :) a wiadomo każdy chce mieć piękna sale :) my odpowiedniej sali szukaliśmy chyba z 3 miesiące wiec tez nam to trochę zajęło ;)
ja z Narzeczonym ogarnęliśmy temat już w sierpniu ze chcemy wziąć ślub :) na prawdę chcieliśmy sie pobrać w 2016 roku ;) ale jak zaczęliśmy jeździć i oglądać sale to z terminami była jakaś masakra wiec zdecydowaliśmy sie na 2017 z takim terminem jaki My chcieliśmy ;) i juz sie pomału zaczęły wypełniać terminy na 2017.. co dla nas to jakiś szok może to tez kwestia tego jakich sal sie szuka :) a wiadomo każdy chce mieć piękna sale :) my odpowiedniej sali szukaliśmy chyba z 3 miesiące wiec tez nam to trochę zajęło ;)
My salę ogarnialiśmy w sierpniu czyli dokładnie 2 lata szybciej , termin mamy ten co chcieliśmy , ale już ciasno się robiło z miejscami . Dj, kamerzysta i fotografa w październiku załatwiliśmy i to w sumie najważniejsze rzeczy co były do załatwienia . W kościele się dowiadywaliśmy i podobno 3 miesiące przed ślubem się rezerwuję datę bo są też potrzebne papiery z urzędu. Wesele mamy w sali w Lublewie .
Proponuję spotkać się z księdzem wcześniej i poprosić go o wstępną rezerwację terminu, my tak zrobiliśmy i miałam komfort psychiczny :)
Mimo tego, ze na 9 m-cy przed ślubem gdy do niego przyszliśmy ksiądz mówił "spokojnie spokojnie, jest dużo czasu"
Później dowiedziałam się, że pojawiła się jedna para której bardzo zależało na godzinie 16, i zrezygnowali z tego kościoła tylko dlatego, ze my mieliśmy juz zaklepaną godzinę i musieli przenieść się do innego oddalnonego o kilka km...
A nasz kościółek był na małej wsi, wcale nie oblegany.
Moja koleżanka na 14 miesięcy przed ślubem chciała zarezerwować jeden z kościołów w gdyni i została jej godzina 13 lub 18 więc mało dogodna...
Mimo tego, ze na 9 m-cy przed ślubem gdy do niego przyszliśmy ksiądz mówił "spokojnie spokojnie, jest dużo czasu"
Później dowiedziałam się, że pojawiła się jedna para której bardzo zależało na godzinie 16, i zrezygnowali z tego kościoła tylko dlatego, ze my mieliśmy juz zaklepaną godzinę i musieli przenieść się do innego oddalnonego o kilka km...
A nasz kościółek był na małej wsi, wcale nie oblegany.
Moja koleżanka na 14 miesięcy przed ślubem chciała zarezerwować jeden z kościołów w gdyni i została jej godzina 13 lub 18 więc mało dogodna...
Słyszałam i czytałam rożne rzeczy ;) ze utrudniają nie chcą bo wiadomo kasa im ucieka chociaż nie ma prawa go nie wydać i czasem trzeba zapłacić i to sa rożne sumy każdy proboszcz ma swoje ''zasady" zależy od humoru dla mnie to chore płacić za ślub gdzie i tak w tym kościele go nie będę miała.. także sama dyskusja podnosi mi ciśnienie.
no właśnie...Ja mam bardzo nie miłego proboszcza, z moim N raczej nie będzie problemu. Dlatego chcemy wziąć ślub w innej parafii niz moja, choć kościół jest przepiękny i bardzo bym tam chiala mieć ślub. no ale niestety. Boje sie ze nie da zgody na slub w innej parafii, bo taki jest. A co najgorsze to ze gdybyśmy musieli mieć slub w mojej parafii to nie uzna naszych nauk, ponieważ mieliśmy je w zeszłym roku w Gdyni w formie weekendowej. Obawiam sie tego ponieważ mój proboszcz nie uznaje nauk z katechezy ze szkoly i uważa ze tylko te które on prowadzi sa sluszne i wystarczające (26 spotkań co tydzien), a niestety my nie mozemy takich odbyc ponieważ mieszkamy za granica. Jak wczoraj szukałam na internecie wiecej informacji to az mnie sparalizowalo jak księża mogą robić pod górkę, a z pewnością moj proboszcz taki jest.
Hej,
-zgoda na ślub w innej parafii wystarczy od jednej ze stron
-pamiętajcie, że parafia jest tam gdzie macie stałe miejsce zamieszkania (co w moim przypadku bardzo ułatwiło sprawę)
-ja miałam to szczęście, że nie dość, że ksiądz z mojej parafii bz problemu wydał zgodę to jeszcze nic za to nie chciał.
Powodzenia :)
-zgoda na ślub w innej parafii wystarczy od jednej ze stron
-pamiętajcie, że parafia jest tam gdzie macie stałe miejsce zamieszkania (co w moim przypadku bardzo ułatwiło sprawę)
-ja miałam to szczęście, że nie dość, że ksiądz z mojej parafii bz problemu wydał zgodę to jeszcze nic za to nie chciał.
Powodzenia :)
Cześć dziewczyny :)
My zaczęliśmy rezerwować w połowie stycznia...
Ojj było ciężko.
Sale znaleźliśmy, termin był ok. Ale zespół... ahh traciłam już cierpliwość i nadzieję, że uda mi się coś znaleźć na 2017. Dzwoniłąm do około 7 zespołów, które nam się podobały i otrzymywałam info "albo styczeń albo listopad". Brakowało mi już sił :) W końcu udało się znaleźć zepsół, który miał tylko dwa terminy wolne w lipcu. Reszta tak samo zarezerwowana. Ale w końcu odetchnęłam z ulgą. Kamerzysty i i fotografa jeszcze nie szukaliśmy. Mam nadzieję, że chociaż z tym nie będzie problemu.
My zaczęliśmy rezerwować w połowie stycznia...
Ojj było ciężko.
Sale znaleźliśmy, termin był ok. Ale zespół... ahh traciłam już cierpliwość i nadzieję, że uda mi się coś znaleźć na 2017. Dzwoniłąm do około 7 zespołów, które nam się podobały i otrzymywałam info "albo styczeń albo listopad". Brakowało mi już sił :) W końcu udało się znaleźć zepsół, który miał tylko dwa terminy wolne w lipcu. Reszta tak samo zarezerwowana. Ale w końcu odetchnęłam z ulgą. Kamerzysty i i fotografa jeszcze nie szukaliśmy. Mam nadzieję, że chociaż z tym nie będzie problemu.
Hej
My mamy ślub 29 kwietnia 2017. Sala zarezerwowana, fotograf i zespół też. Niektórzy fotografowie mieli już zajęty ten termin także chyba lepiej już teraz zacząć szukać. Tak się nasłuchałam o tych terminach że w połowie stycznia zrobiłam rezerwację na wszystkie podstawowe usługi. Kamerzysty nie bierzemy.
My mamy ślub 29 kwietnia 2017. Sala zarezerwowana, fotograf i zespół też. Niektórzy fotografowie mieli już zajęty ten termin także chyba lepiej już teraz zacząć szukać. Tak się nasłuchałam o tych terminach że w połowie stycznia zrobiłam rezerwację na wszystkie podstawowe usługi. Kamerzysty nie bierzemy.
Dokładnie. My mamy ślub w czerwcu 2017, w listopadzie 10 zespołów z którymi się kontaktowało miało już termin zajęty. Byłam totalnie załamana. Ale się udało :-)
Mamy zarezerwowaną salę, zespół, fotografa i kamerzystę.
Jeszcze tylko u księdza wstępnie zarezerwować datę i rozejrzeć się za DJ na poprawiny (jeden do którego pisałam już miał termin zajęty).
Mamy zarezerwowaną salę, zespół, fotografa i kamerzystę.
Jeszcze tylko u księdza wstępnie zarezerwować datę i rozejrzeć się za DJ na poprawiny (jeden do którego pisałam już miał termin zajęty).
Witam, jęsli jeszcze nie macie fotografa zaprasam do mnie tanio i profesjonalnie uwiecznię Wasz Najpiekniejszy Dzięn w Życiu.
http://www.fotomadeksza.pl/
http://www.fotomadeksza.pl/
hej hej :) My bierzemy slub 2.06.2017 a zeby bylo zabawnie to dopiero dzis idziemy ustalac date w Kosciele. Uparlismy sie nasza parafie ( Dominikanie, stare miasto Gdansk ). wstepnie mielismy z nimi ustalony 10.06 ( sobota) ale jak zaczelismy szukac miejsca na wesele to zlapalismy sie za glowe i musielismy zdecydowac sie na piatkowy slub co niekoniecznie ejst dopuszczone u Dominikanow... takze ten.. mamy juz wybrane miejsce na wesele, jest jzu wplacona zaliczka ale nie mamy terminu w Kosciele :D
Bierzemy ślub 29.04.2017.
Nauki: wrzesień 2016 (forma weekendowa, dwie soboty). To była pierwsza rzecz, jaką załatwiliśmy, gdyż nie mamy możliwości uczęszczania na nauki w dni powszednie wieczorami. Przez pracę chodzimy o 20 spać.
Sala: Aura w Rębiechowie. Bogate menu, sala ładna, właścicielka bardzo miła. Niestety jeśli chodzi o salę, nie mieliśmy dużego wyboru. Wiele eleganckich sal miało już zajęty nasz termin.
DJ: Przemysław Kostuch. Bardzo pozytywny facet, przystępna cena.
Obecnie szukamy fotografa i kamerzysty. Spodobały mi się zdjęcia Shark foto studio. Jednak na forum naczytałam się sporo negatywnych opinii. Też mnie trochę zadziwia, że oddają aż 2tys zdjęć i wszystkie obrobione. Za takie małe pieniądze chce się komuś obrabiać tyle zdjęć?
Jednocześnie poszukuję w ogłoszeniach używanej sukni ślubnej. Mało która mi się podoba. Po przejrzeniu ponad 2tys ogłoszeń, wybrałam jedną i w sobotę jadę przymierzyć.
Następnym krokiem będzie załatwienie Kościoła.
Wszystko zamierzam załatwiać systematycznie, a nie na ostatnią chwilę.
Nauki: wrzesień 2016 (forma weekendowa, dwie soboty). To była pierwsza rzecz, jaką załatwiliśmy, gdyż nie mamy możliwości uczęszczania na nauki w dni powszednie wieczorami. Przez pracę chodzimy o 20 spać.
Sala: Aura w Rębiechowie. Bogate menu, sala ładna, właścicielka bardzo miła. Niestety jeśli chodzi o salę, nie mieliśmy dużego wyboru. Wiele eleganckich sal miało już zajęty nasz termin.
DJ: Przemysław Kostuch. Bardzo pozytywny facet, przystępna cena.
Obecnie szukamy fotografa i kamerzysty. Spodobały mi się zdjęcia Shark foto studio. Jednak na forum naczytałam się sporo negatywnych opinii. Też mnie trochę zadziwia, że oddają aż 2tys zdjęć i wszystkie obrobione. Za takie małe pieniądze chce się komuś obrabiać tyle zdjęć?
Jednocześnie poszukuję w ogłoszeniach używanej sukni ślubnej. Mało która mi się podoba. Po przejrzeniu ponad 2tys ogłoszeń, wybrałam jedną i w sobotę jadę przymierzyć.
Następnym krokiem będzie załatwienie Kościoła.
Wszystko zamierzam załatwiać systematycznie, a nie na ostatnią chwilę.
Ślubujemy 29.04.2017
"Też mnie trochę zadziwia, że oddają aż 2tys zdjęć i wszystkie obrobione. Za takie małe pieniądze chce się komuś obrabiać tyle zdjęć?"
Oznacza to, że dostajesz wszystkie lub prawie wszystkie zdjęcia jakie zostały wykonane. Domyśl się jaki procent z tego to zdjęcia na poziomie. Najczęściej oddaje się od 200 do max. 500 zdjęć.
"Obrobić" dwa tysiące zdjęć to nie problem. Wszystkie się "obrabia" hurtowo. Efekt marny. Sensowna obróbka jednego zdjęcia to minimum 10 min (choć czasem nawet godzinę). Pomnóż te 10min. przez 2tys. Wychodzi że fotograf musiałby obrabiać zdjęcia przez bite dwa tygodnie przez 24 godziny na dobę.
Oznacza to, że dostajesz wszystkie lub prawie wszystkie zdjęcia jakie zostały wykonane. Domyśl się jaki procent z tego to zdjęcia na poziomie. Najczęściej oddaje się od 200 do max. 500 zdjęć.
"Obrobić" dwa tysiące zdjęć to nie problem. Wszystkie się "obrabia" hurtowo. Efekt marny. Sensowna obróbka jednego zdjęcia to minimum 10 min (choć czasem nawet godzinę). Pomnóż te 10min. przez 2tys. Wychodzi że fotograf musiałby obrabiać zdjęcia przez bite dwa tygodnie przez 24 godziny na dobę.
Jeśli chodzi o makijaż to polecam Karoline z Centrum Odmladzania-robi swietne makijaże, a przed slubem moze tez wykonac zabiegi na twarz. Dodatkowo w jej salonie pracuje też osoba zajmujaca sie manicure a obok jest salon fryzjerski.
Ja kwiaty na swój ślub zamawiałam w kwiaciarni na Zaspie (pawilon obok peronu skm, blisko Green Club). Dekoracje mialam w cenie restauracji takze tu nie pomoge :)
Ja kwiaty na swój ślub zamawiałam w kwiaciarni na Zaspie (pawilon obok peronu skm, blisko Green Club). Dekoracje mialam w cenie restauracji takze tu nie pomoge :)
My też ślubujemy 29.04.2017. Na dzień dzisiejszy mamy już większość spraw załatwionych. Sala, DJ, fotograf, kamerzysta, kościół, nauki przedmałżeńskie, fryzjerka, kosmetyczka, wódka z naklejkami, winietki, podziękowania dla gości i świadków, suknia i wszystkie dodatki, smoking i dodatki, zaproszenia prawie rozdane (pozostały 3), papiery w USC.
Jesteśmy w trakcie poradni rodzinnej. Tuż po nowym roku musimy zamówić obrączki. Następnie wybrać dekorację sali i samochodu. Miesiąc przed weselem wybór menu i tortu.
A na Sylwestra będziemy się bawić w sali, w której będzie wesele :)
Jesteśmy w trakcie poradni rodzinnej. Tuż po nowym roku musimy zamówić obrączki. Następnie wybrać dekorację sali i samochodu. Miesiąc przed weselem wybór menu i tortu.
A na Sylwestra będziemy się bawić w sali, w której będzie wesele :)
Ślubujemy 29.04.2017
http://www.sala-aura.pl
Ślubujemy 29.04.2017
http://foto-krzyzanowska.com/ profesjonalna ugodowa i kreatywna, polecam
Jeśli szuka Pani wizażystki na makijaż ślubny to zapraszam na mojego fanpage'a może spodobają się moje prace
https://www.facebook.com/Lidia-maluje-1088454874571556/?fref=ts
https://www.facebook.com/Lidia-maluje-1088454874571556/?fref=ts