Widok

Mozna używac podpasek zamiast podkładów po porodzie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ja używam takich cienkich bawełnianych, czy mogę ich używać od razu po urodzeniu dziecka zamiast tych wielgachnych podkładów?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na początku raczej na pewno nie, bo zwykła podpaska nie poradzi sobie z ilością wydzieliny po porodzie. Z czasem pewnie tak, ale na początku tylko te wielgachne podkłady się sprawdzają.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Z tego co wiem, to od razu po pordzie trzeba uzywać tych specjalnych podkładów, bo zwykła podpaska Ci nie wchłonie:/
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a czemu nie?
jak zwykła podpaska sobie poradzi to luz, nie każda kobieta bardzo mocno krwawi. Ale tego nie przewidzisz jak bedzie, wiec lepiej sie chociaż w 1 opakowanie zaopatrzyć.
Jak nie chcesz typowych podkładów to te większe, dłuższe podpaski tez beda ok.
image
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak leżałam na ginekologii to dawali takie długie podpaski, nie były wcale grube. To naprawde tak strasznie się leje że trzeba wymieniac co godzine?
Karolina to naprawdę różnie. U jednej sie leje u innej to wygląda jak zwykły okres. U jednej ciągnie sie to tygodniami, u innej po tygodniu/dwóch jest spokój. No nie przewidzisz.
ja odrazu po wyjsciu juz takch normalnych uzywalam ale pierwszy dzien to nie da rady innych ta doba pierwsza jest najgorsza, a pierwsze wstanie z lozka juz w ogole oni i tak po samym porodzie odrazu Ci daja takie podklady potem to juz Ty robisz co chcesz ale lepiej sobie kup jedna paczke bo mozesz sie mocno zdziwic:)
u mnie niestety wielkie podkłady się sprawdziły na początku:(ale tylko w szpitalu w domu już większe podpaski
ja teraz sobie sama dziekuję ze kupilam wkładki urologiczne,jak mi wody się sączyły to muszę przyznać że mnie nie zawiodły.Są anatomiczne i mają pasek kleju
aha i ze mnie siię nie lało jak z dzikiej świni.Od razu po porodzie tak,ale po kilku godzinach przeszeszło i miałam poprostu ciut bardziej obfity okres.
sorry Bimka ale nie znam przypadku kobiety z której po porodzie by się nie lało,
macica się powiększa wielokrotnie, kilkakrotnie zwiększa się ukrwienie, dochodzi również do szeregu innych zmian z tego wszystkiego macica po porodzie się oczyszcza, a takie oczyszczanie szczególnie w pierwszej dobie zdecydowanie nie przypomina okresu nawet obfitego,
uważam, że rozsądnie będzie zaopatrzyć się przynajmniej w jedno opakowanie podkładów i pokazać partnerowi jak wyglądają żeby w razie potrzeby wiedział co dokupić
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale od razu po porodzie jest tego wszystkiego jeszcze full i sie przydaja ja rodzilam wieczorem jak wstalam pierwszy raz w nocy to mega sie przydaly i tak bylo do dobrego popoludnia potem juz luzik dlatego uwazam ze ta jedna paczka nie kosztuje nie wiadomo ile a lepiej miec i nech sie nei przyda niz bym miala sie prosic poloznych i szukac gdzies.
2-3 dni są potrzebne ale w domu to już w swoich byłam. Naprawde się leje i to na maxa właśnie jak u zarzynanej świnki;) Nie przejmuj sie tym, po porodzie to naprawdę ta rzecz człowieka aż tak nie zajmuje i to szybko mija.
Dziewczyny, ja chyba czegoś nie rozumiem. Myślałam, że podkłady to takie długie i grube podpaski ale zajrzałam na internet i co widzę:

http://www.myszka-sklep.pl/p/pl/330/podklady+poporodowe+na+lozko+po+porodzie.html

To już nie wiem, czy po porodzie kleży się gołą d... na takim wielkim podkładzie czy ma się majtki i taką wielką podpaskę?
po porodzie generalnie nie zakłada się gaci tylko ma wielgachną podpachę między nogami plus coś powinno być jeszcze pod tobą ale to w szpitalu kładą raczej. Ja tam zakładałam majty i w tą "pieluchę" mimo,że niby nie można bo jednak nie bardzo mi z tym było leje sie z ciebie i jak tu do wc czy coś i tak bez gaci leżeć. Takie siateczkowe sobie kup jednorazówki poporodowe większe zeby ci się tam zmieściło co trzeba, takie to "oddychają" a o to chodzi żeby się szybciej goiło.2 razy rodziłam w dwóch róznych szpitalach i nikt się gaci nie czepiał.
taki podkład jak pokazałaś na zdjęciu możesz sobie dodatkowo kupić,aby pościeli w domu nei zaplamić. Po porodzie większe podpaski np bella mama i majteczki siateczkowe (nie fizelinowe),które sobie wypierzesz pod prysznicem,w ręcznik zawiniesz i już są suche. Ja rodziłąm na Klinicznej i tylko na obchód trzeba było zdjac te majtki i pokazać jak się krocze goii. Bez tych majteczek nie wyobrazam sobie funkcjonowania w szpitalu. Generalnie mozesz mieć swoje bawełniane majtki,sąsiadka z sali miała i też spoko.
to sie mowi podklady ale to sa podpaski take wielkie to co wkleiilas w ogole dla mnie sie nie przydalo tylo dla dziecka do przewijania jak do kogos szlam czy w domu nawet tez:)
one naprawde se przydaja ii lepiej miec niz nie
Ja z podkładów polecam Absorgyn (chyba najtańsze)..jeśli podpaski to napewno nie typu drainette (z siateczką) ale raczej softplain..ja już w domu uzywałam zwykłych bella maxi o ile dobrze pamiętam - żadne tam z dopiskami "mama" czy inne "porodowe" bo wg mnie one sie niewiele różnią od innych dostępnych na rynku a płaci się za nie więcej..
A czy w ogóle szpitale zapewniają takie podkłady poporodowe czy trzeba mieć własne?
lepiej mieć swoje podpaski,chociaż jak mi się skońcyły,to poszłam do położnych i mi dały.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mi się nie przydały ,zużyłam raptem 2 od razu po porodzie a póżniej zwykłe większe podpaski ,ale tak jak mówią wyżej miałam zapas bo tego nikt nie przewidzi
Ja leżałam na takim podkładzie przez 24 godziny po cesarce (był oczywiście zmieniany co jakiś czas) - wówczas możesz zapomnieć o tych długich wkładach bo nie ma jak podłożyć. Rodziłam w Swissmedzie. Poza tym lekarz ma wówczas wgląd w to co się dzieje i co dokładnie wypływa - i to jest dość często sprawdzane.

Później jak już wstaniesz po tej dobie sprawdzają się majtki jednorazowe i podkłady - przez pierwsze kilka dni. A później jak się unormuje - podpaski.
w wejherowie maja ale u mnie na sali kazda mala swoje, u nas lekarz raz dziennie sprawdzal wszystko czy ok bylo ale przez pierwszy czas to trzeba ich troche wymienic bo wiadomo tylko cos poleci czlowek juz ma ochote wymeniac i te majty z siatki tez sie przydaja jest ich 5 i mi tam starczyly bez zadnego prania bo przeciez jak sa podklady to ich sie nie brudzi poza tym najgorsza jest ta pierwsza doba potem to juz roznie, ale nigdy nie wiesz jak bedzie u Ciebie uwierz po porodzie to naj mniej sie martwisz ze masz pod tylkiem jakies wielkie podpaski:))
w listopadzie rodziłam na Zaspie i tam są na wyposażeniu takie podkłady dla pacjentek (darmowo). Mi się bardzo przydały !!!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (176 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

Ostrogi piętowe - jakie zabiegi najskuteczniejsze? (77 odpowiedzi)

Czy ktoś się borykał z tym problemem? Jakie zabiegi najbardziej pomagają?

do góry