Widok

Na co chorują teraz Wasze dzieci?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moja Mała (10 mies.) ma od środy katar i zaczyna kaszleć. Zastanawiam się czy nie rozwinie się z tego zapalenie krtani. A jak zdrowie Waszych dzieci?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
beti a nie ma zapalenia oskrzeli? u nas taki kaszel skonczyl sie lekkim zapaleniem oskrzeli i antybiotykiem taromentin a kilka dni pozniej okazalo sie, ze nie pomogl :( i zapalenie oskrzeli ze zmianami na oskrzelach plus zapaleni ucha. skonczylo sie to zastrzykami biofuroksyn 2x500 mg dzis juz 11 a czekaja nas jeszcze 4.
a czy któraś stosowała sumamed forte- my wziełyśmy ale nic nie pomógł ;-(
mała kaszle od 1,5 tyg jak gruźlik i juz sama nie wiem jak się tego kaszlu pozbyć! jest mokry i duszący ;-(
A niechce jej faszerować następnym antybiotykiem ;-(
mój jest teraz smarkaty :]
Nie czytam całości bo mi się nie chce ale widziałam na początku oburzenie jednej z dziewczyn że 2-letnie dziecko dostało eurespal ,mój syn miał 6 mies jak wylądował w szpitalu i również dostawał ten syrop. W tej chwili syn ma 8 lat wirusowe zapalenie oskrzeli w okresie niemowlęcym było jego jedyną poważną chorobą przez tyle lat nie dostał ani razu antybiotyku bo nie było potrzeby, czasami przyplącze się katar, jak na razie trzymamy się nie ma żadnego choróbska ale w szkole dzieci już zasmarkane z okropnym kaszlem widziałam.
inwestycja na kilka lat i do kazdej choroby dróg oddechowych http://www.novamed.pl/inhalatory
dzięki - podejrzewałam, że "czasy" się nieco zmieniły hehe
mamy specjalny inhalator/nebulizator,sól fizjologizną kupujesz w takich ampułkach,do zastrzyków też je kupuje się.....
wlewa się i inhaluje
Trochę głupio mi pytać i że nie wiem - ale jak robicie inhalacje z soli fizjologicznej? w jakiej postaci macie tą sól? czy macie na myśli dziecko siedzące nad garnkiem z gorącą wodą? mam wrażenie, że swoją córkę musiałabym przywiązać do krzesła, by się nie oparzyła... ale może to inaczej wygląda a ja żyję skojarzeniami z dawnych lat?
nie wiem czy ja sie licze bo ja z poludnia polski (krakow) :)

moje dziewczyny maja zapalenie oskrzeli a starsza dodatkowo zapalenie ucha a mlodsza zaczela zabkowac i dzis od rana goraczka 38 :(
Annika - no właśnie liczę na to drugie :)
Ale na drugi dzień jeszcze taki stan podgorączkowy 37.2 :/
albo poprostu zwalczał obce zarazki.....hehe,organizm sobie bez trudu poradził......
boogosiu,moja córka też tak miała i podejrzewam,że poprostu wyszło to z przeżyć w szkole.Jak się pojawiło,tak znikło .......żadnych dodatkowych objawów
u nas nic tylko alergia z braku lekow :( z powodu testow .a tak zdrowa i choidz do pzredszkola
A u nas dziwnie.
Po 2 dniach w żłobku gorączka 39st. Tylko jeden dzień, żadnych innych objawów. Ni trzydniówka ni nic.
Przeszło. Potem tydzień na wyjeździe wszystko ok. Ale poszedł znów do żłobka i po trzech dniach to samo, gorączka 38.5st. i nic innego. Żadnego kaszlu, kataru, nic.
Co to może być?
u nas już pojawił się katar,kaszel u obojga.........
syropek z cebuli,woda morska do nosa,inhalacje z soli
a starszej rutinoscorbin dodaatkowo.
Kaszlu już nie ma.....pozostał tylko katar
Tylko wtrącę, oklepujcie plecki dzieciom - oczywiście gdy mają "mokry"kaszel.Wiem, że nie wszystkie mamy to robią, ale u nas i wśród znajomych, którzy nie oklepywali a dzieci przez przez dłuższy czas maluchy męczyły się z kaszlem, poleciłam i podziałało zanim znowu rozwinęło się jakieś świństwo.
lekarka aż taką prostaczką?!

Jestem ostrożna co do leków i nie lubię jak mi lekarze wciskają zestawy antyalergicznych specyfików na zwykły katar żeby "cudownie" usunąć objawy, np. Zyrtec dla kilkumiesięcznego.
Jednak chyba można w miarę kulturalnie przedstawić argumenty przeciw Eurespalowi? Te "sympozja" to chyba pod budką z piwem -taki poziom.
kulka a jaki antybiotyk wam pomógł zwalczyc chorobę?
Nasz w sumie nie chorował nigdy jakoś dłużej ani poważniej.
Raz przy ząbkowaniu zapalenie dziąseł dostał.

Ale jak pojawia się przeziębienie- teraz odpuuuuukać narazie cisza- stosuję dokładnie te metody, o których pisze MamaMarty-zawsze zaczynam schemat od maści majer, soli fizjolog, itp- ale wydaje mi się, że większość mamć tak robi na początku.

Zanim pojawimy sie u lekarza , same próbujemy coś zadziałać.
Czasami jednak drobne katarki pprzeradzaja się w oskrzela, płuca , i niestety, ale maść majerankowa nie ma żadnych szans.
Ja może się wypowiem bo pierworodna astmatyczka i ten lek jest wskazany własnie dla astmatyków przy wirusowych zapaleniach dróg oddechowych.
Głównie dlatego żeby nie dostała zapalenia oskrzeli, które przechodzi bardzo źle.
Nauczyłam się jednak przetrwać okresy chorobowe innymi sposobami niż dawaniem Eurespalu.
Dlaczego? Dlatego że moja córka sypiała po tym syropie po kilkanascie godzin, szybko oddychała- po zmierzeniu tętna dochodziło nawet do 130 :/- bo często mówiła że boli ją jak oddycha i pokazywała lewa stronę klatki piersiowej (chodziło jej o serce).

Mi to wystarczy. Oczywiście nie na każdego tak działa Eurespal ale ja nigdy go nie podam żadnemu z moich dzieci i sama też nie będę brała.

Polecam za to sprawdzone przeze mnie sposoby dla dzieci a przede wszystkim niemowlaków: nasmarować Wickiem stopki, plecki między łopatkami, dać do picia herbatkę z czarnego bzu i dawkę uderzeniową wit.C.
Sól fizjologiczna do nosa jak katar i maść majerankowa. Jak kaszel to inhalacje z soli fizjologicznej i oklepywanie.
Na noc na brzeg materacyka jedną kropelke Oilbas i po 3-4 dniach przechodzi.

Eurespalu nie polecam.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry