Widok

Nadwaga przed planowaniem ciąży

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ważę o jakieś 10 kg za dużo tłumaczę to lekami jakie brałam ale generalnie to moja wina. Planuję drugą ciążę i martwię się czy to bezpieczne dla przyszłej ciąży. Wiem, że powinnam schudnąć przed zajściem w ciążę ale wiecie jakie to trudne:-(
Jak sobie przypomnę ważenie w gabinecie to już mi słabo:-), taki wstyd:-(
Czy są to jakieś mamy z nadwagą przed ciążą?
W pierwszej ciąży bardzo przytyłam ale wtedy nie miałam nadwagi a teraz?....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej.
ja miałam nadwagę 20 kilo przed ciążą, w trakcie ciąży dodatkowe 24kg, i świetnie cię rozumiem jakie schudnięcie jest trudne, ale nie pocieszę cię, bo to i tak pikuś w porównianiu z bólem obciążonych stawów, kiedy wchodzi się po schodach.przysięgłam sobie że na następną ciążę będę o te wszystkie kilogramy chudsza i będę się pilnowała w ciąży żeby nie przytyć więcej niż 15 kilo, bo dokładnie tyle schudłam po 2 tygodniach od porodu.planuję rozpocząć odchudzanie, ale mam ciągle jakieś wymówki, a to karmiłam piersią, a to nie ma czasu itp.więc kochana, bierz się do roboty, d*pę w troki i do odchudzania ;) i sobie też tego życzę.
pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
coś takiego...
W pierwszej Ciąży przytyłam 22kg, przy porodzie straciłam 11 kg.
Karmiłam Dziecko piersią aż do zajscia w Drugą Ciążę a i tak 6 kg miałam do przodu (w piersiach ;)).
Drugą Ciążę zabrał mi zasniad groniasty częściowy i wtedy dopiero kg mi przybyło.
Teraz, przy Trzeciej Ciąży (prawie finisz) przytyłam 13 kg i czuję się jak Jaba ze "Star Wars". Nie miałam i nie mam ani jednego rozstępu. Kocham Mój Brzuszek!
Przy moim wzroście waga jaką mam dziś, powinna mnie przerażać a wcale tak nie jest i jestem bezwstydna... wcale się tej wagi nie wstydzę :)
Mój wiek też nie sprzyja utracie wagi ale chrzanię to.
Po porodzie liczę na karmienie piersią, bieganinę przy Dzieciach i przeprowadzkę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja po pierwszej ciąży też schudłam ładnie, po 2 latach przytyłam, potem znowu schudłam i teraz znowu jojo mnie dopadło:-( jedno jest pewne, jeśli uda mi się zajść w ciążę będę musiała bardzo mocno się pilnować aby jak najmniej przytyć.
No mój wiek, po 30tce, też nie sprzyja:-(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja przed pierwszą ciążą też chciałam schudnąć, ważyłam 66 kg przy wzroscie 1,60, ale jakoś nie wyszło i z taką wagą zaczęłam ciążę
po 9 miesiacach ważyłam 77, po powrocie ze szpitala 70 a po trzech miesiacach karmienia 62, po kolejnych trzech - 55 :)
niestety po powrocie do pracy waga wróciła do moich "standardowych" 62 kg i jakoś nie chce być mniej :)
ale pamiętając swoje samopoczucie przy każdej z tych ilosci kilogramów jestem pewna że przed drugą ciążą zrobię wszystko zeby zbić wagę na te 55 bo może przytyję więcej niż 10-12 kg a tego moje kolana nie zniosą
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Niestety, nadwaga przed ciążą to masakra w ciąży. I tyle.

Osoby ze znaczną nadwagą nie powinny praktycznie w ciąży utyć. Tyle teorii. W praktyce jest to wykonalne - przestałam tyć, a nawet schudłam 2 kilo z przybranych już kilogramów, gdy od 7 miesiąca przeszłam na dietę niskoglikemiczną w związku z fatalnymi wynikami krzywej cukrowej.

Cukrzycę opanowałam do dnia porodu, natomiast odchorowały to wszystko moje kolana, dwa ostatnie miesiące nie mogłam chodzić przez rwę kulszową, a najgorzej oberwało się moim kostkom i stopom. Dopiero niedawno przestały boleć i zaczęłam normalnie chodzić.

Reasumując: nie zajdę w drugą ciążę, póki nie schudnę, bo mogę tego nie przetrwać. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tam stara ale jara ;)
Sama WAGA to żadna wytyczna dla przebiegu ciąży.
Liczą się geny i tryb życia.
Nie wiem co to cukrzyca, problemy z tarczycą, rozstępy itp.
Sama jestem ze starszym Dzieckiem więc muszę pomykać, nosić zakupy, prowadzić samochód z Brzuszkiem na kierownicy i po prostu radzić sobie.
"Wylaszczać" będę się po porodzie a teraz Dziecko musi mieć wszystko czego potrzebuje do rozwoju.
Myję się, dbam o siebie i własne dobre samopoczucie.
Na wszystko jest czas.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Właśnie byłam na zakupach mam zamiar zacząć zdrowo jeść, kupiłam arsenał warzyw, mięska drobiowego, jabłek i lekkich jogurtów:-). Planuję podpierać się dietą o niskim IG nawet ściągnęłam sobie aplikację na telefon i łatwiej było mi dziś robić zakupy:-)

Zastanawiam się czy któraś z Was stosowała się do tych wskazówek- http://www.dropinia.pl ? Czy udało się komuś schudnąć w taki sposób?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry