Widok

Nadżerka przyczyną niepłodności?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie. Sytuacja wygląda tak: od niemal roku staramy się z mężem o dziecko. Jak do tej pory z rezultatem żadnym :(
Przebadałam się i wygląda na to, że owulacja przebiega prawidłowo i hormony też w normie. Mam jednak nadżerkę. Lekarze do tej pory byli zdania, że póki nie daje objawów nie trzeba jej leczyć. Jednak teraz po tych wszystkich badaniach lekarze wskazują właśnie nadżerkę jako mozliwa przyczynę niepowodzeń i zalecają wymrożenie. Ale z drugiej strony mnóstwo kobiet zaciążyło pomimo posiadania nadżerki.
Czy spotkałyście się z sytuacją, że parze starającej się o dziecko jakis dłuższy czas dopiero po usunięciu nadżerki udało się zajść w ciąże?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam nadżerkę a za sobą kilka ciąż, jakoś w to nie wierzę... ale zdecydowanie popieram wymrożenie, bo i tak trzeba z tym zrobić porządek. "Zjadłam zęby" na bezpłodności, więc jakby co to pisz na e-mail, podpowiem Ci, co jeszcze można zbadać, meseczina@o2.pl
Z lekarzami, to różnie bywa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam. Nadzerka nie jest przyczyną....proponuje aby mąż zrobił badanie jakości plemników, można jeszcze zrobić badanie na droznosc jajowodow....ją po tym badaniu zaszłam w ciążę po 2 latach starania.
Ja jestem w 10 tygodniu ciąży. Na ostatniej wizycie (2 tygodnie temu) ginekolog powiedział, że z nadżerką koniecznie trzeba będzie coś zrobić po porodzie (tzn. wymrozić). Do tej pory mówiono mi, że jest na tyle mała, że nie trzeba interweniować. Tak więc widocznie powiększyła się ostatnio, a ja i tak zaciążyłam (czego również Tobie życzę).
Dodam jeszcze, że mam podwyższoną prolaktynę po obciążeniu - wynik 18 razy wyższy od podstawowego. Norma zakłada max sześciokrotne podwyższenie. Jednak 2 różnych lekarzy w ciągu pół roku stwierdziło, że nie trzeba tego leczyć. Dopiero ostatni lekarz przepisał mi Dostinex (pół tabl./tydzień) i ponowne zbadanie prolaktyny po 3 tyg.
Nie mam żadnych objawów hiperprolaktynemii...
ja tez nie mialam, a mialam baaadzo podwyzszoną przed i po tabletce - biore dostinex, tez czekam na zabieg droznosci jajowodów bo niby z owu jajnikami i endo wszystko super
ja też miałam podwyższoną prolaktynę ponad 20 razy ale nie była to przyczyna niepłodności mnie pomogło badanie hsg które najwyraźniej udrożniło mi jajowód, a staraliśmy się 4 lata (mamy synka 2 miesięcznego)
Dziewczyny, macie nadżerkę i rózne rzeczy słyszycie od lekarzy? dam Wam dobrą radę. Idźcie do dr Ewy Żmudzińskiej ( np w Invicta). To jest ginekolog,ale wykonuje również kolkoskopię, jako jedna z niewielu w Trojmiescie jesli nie jedyna...Pójdzcie do niej, a Wam wyjaśni co to jest nadżerka i co się z nią robi.

Ja o swojej nadżerce słyszę od 13lat, wg lekarzy zjawia się i znika, zalezy do którego lekarza poszłam...sposoby na nią wszelakie, a żadnego nie zastosowałam i bardzo dobrze. Nadżerka do płodności ma się tak samo jak bocian, pszczółka czy inna kapusta...Ja przez 4 lata nie moglam zajść w ciążę i nadżerka nie ma tu nic do rzeczy. Ponieważ teraz jestem w ciąży i co chwile jestem u lekarza jak nie jednego to drugiego to raz od jednego słysze ze mam nadzerkę, a od drugiego że nie, a potem odwrotnie. Zgłupieć można. Do dr Żmudzińskiej chodzę regularnie na kolposkopię, bo mam gorszy problem, ale ostatnio podczas takiego badania pod mikroskopem rozmawiałam z nią na temat mojej znów nagłej nadzerki. Wreszcie zostałam oświecona i wyprowadzona z błędu, w który nas lekarze wprowadzają, np. by zarobić.
Jest stereotyp że nadżerka jest zła, prowadzi do powikłań itd. Dlatego polecam pojść do dr Żmudzińskiej. Przynajmniej jeden lekarz który zna sie na zmianach nabłonka płaskiego i innych tematach związanych z narządami rodnymi kobiet.
nie wydaje mi się, aby nadżerka była przyczyną... ja leczyłam się wieleee lat i nigdy czegoś takiego nie słyszałam, jeśli u Ciebie jest wszystko ok to twój mąż musi koniecznie przebadać plemniki: ważna jest ich ilość i żywotność
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
No właśnie ostatni lekarz zasugerował, że najwyższa pora przebadac męża. Nie wyobrażam sobie tego i boję się wyniku "z wyrokiem" :(
Mam nadżerkę od dawna, lekarz twierdzi,że gdy już nie będę chciała zajść w ciążę to ją wymrozimy. Mam już córcię i zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu mając nadżerkę. We wrześniu zaczynam starania o drugą dzidzię. Nadżerka nie wpływa na płodność,ale na początku ciąży u mnie powodowała plamienia.
Pewnie wymroże tę nadżerke , a potem będziemy szukać dalszych przyczyn...
Też mam/miałam nadżerkę. Lekarze nie kazali jej wymrażać przed zajściem w ciążę, któryś z nich nawet powiedział że to pomaga w zajściu. Po porodzie nadżerka niby zniknęła.
imageimage

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

do góry