Widok
Nadżerka przyczyną niepłodności?
Witajcie. Sytuacja wygląda tak: od niemal roku staramy się z mężem o dziecko. Jak do tej pory z rezultatem żadnym :(
Przebadałam się i wygląda na to, że owulacja przebiega prawidłowo i hormony też w normie. Mam jednak nadżerkę. Lekarze do tej pory byli zdania, że póki nie daje objawów nie trzeba jej leczyć. Jednak teraz po tych wszystkich badaniach lekarze wskazują właśnie nadżerkę jako mozliwa przyczynę niepowodzeń i zalecają wymrożenie. Ale z drugiej strony mnóstwo kobiet zaciążyło pomimo posiadania nadżerki.
Czy spotkałyście się z sytuacją, że parze starającej się o dziecko jakis dłuższy czas dopiero po usunięciu nadżerki udało się zajść w ciąże?
Przebadałam się i wygląda na to, że owulacja przebiega prawidłowo i hormony też w normie. Mam jednak nadżerkę. Lekarze do tej pory byli zdania, że póki nie daje objawów nie trzeba jej leczyć. Jednak teraz po tych wszystkich badaniach lekarze wskazują właśnie nadżerkę jako mozliwa przyczynę niepowodzeń i zalecają wymrożenie. Ale z drugiej strony mnóstwo kobiet zaciążyło pomimo posiadania nadżerki.
Czy spotkałyście się z sytuacją, że parze starającej się o dziecko jakis dłuższy czas dopiero po usunięciu nadżerki udało się zajść w ciąże?
Ja jestem w 10 tygodniu ciąży. Na ostatniej wizycie (2 tygodnie temu) ginekolog powiedział, że z nadżerką koniecznie trzeba będzie coś zrobić po porodzie (tzn. wymrozić). Do tej pory mówiono mi, że jest na tyle mała, że nie trzeba interweniować. Tak więc widocznie powiększyła się ostatnio, a ja i tak zaciążyłam (czego również Tobie życzę).
Dodam jeszcze, że mam podwyższoną prolaktynę po obciążeniu - wynik 18 razy wyższy od podstawowego. Norma zakłada max sześciokrotne podwyższenie. Jednak 2 różnych lekarzy w ciągu pół roku stwierdziło, że nie trzeba tego leczyć. Dopiero ostatni lekarz przepisał mi Dostinex (pół tabl./tydzień) i ponowne zbadanie prolaktyny po 3 tyg.
Nie mam żadnych objawów hiperprolaktynemii...
Nie mam żadnych objawów hiperprolaktynemii...
Dziewczyny, macie nadżerkę i rózne rzeczy słyszycie od lekarzy? dam Wam dobrą radę. Idźcie do dr Ewy Żmudzińskiej ( np w Invicta). To jest ginekolog,ale wykonuje również kolkoskopię, jako jedna z niewielu w Trojmiescie jesli nie jedyna...Pójdzcie do niej, a Wam wyjaśni co to jest nadżerka i co się z nią robi.
Ja o swojej nadżerce słyszę od 13lat, wg lekarzy zjawia się i znika, zalezy do którego lekarza poszłam...sposoby na nią wszelakie, a żadnego nie zastosowałam i bardzo dobrze. Nadżerka do płodności ma się tak samo jak bocian, pszczółka czy inna kapusta...Ja przez 4 lata nie moglam zajść w ciążę i nadżerka nie ma tu nic do rzeczy. Ponieważ teraz jestem w ciąży i co chwile jestem u lekarza jak nie jednego to drugiego to raz od jednego słysze ze mam nadzerkę, a od drugiego że nie, a potem odwrotnie. Zgłupieć można. Do dr Żmudzińskiej chodzę regularnie na kolposkopię, bo mam gorszy problem, ale ostatnio podczas takiego badania pod mikroskopem rozmawiałam z nią na temat mojej znów nagłej nadzerki. Wreszcie zostałam oświecona i wyprowadzona z błędu, w który nas lekarze wprowadzają, np. by zarobić.
Ja o swojej nadżerce słyszę od 13lat, wg lekarzy zjawia się i znika, zalezy do którego lekarza poszłam...sposoby na nią wszelakie, a żadnego nie zastosowałam i bardzo dobrze. Nadżerka do płodności ma się tak samo jak bocian, pszczółka czy inna kapusta...Ja przez 4 lata nie moglam zajść w ciążę i nadżerka nie ma tu nic do rzeczy. Ponieważ teraz jestem w ciąży i co chwile jestem u lekarza jak nie jednego to drugiego to raz od jednego słysze ze mam nadzerkę, a od drugiego że nie, a potem odwrotnie. Zgłupieć można. Do dr Żmudzińskiej chodzę regularnie na kolposkopię, bo mam gorszy problem, ale ostatnio podczas takiego badania pod mikroskopem rozmawiałam z nią na temat mojej znów nagłej nadzerki. Wreszcie zostałam oświecona i wyprowadzona z błędu, w który nas lekarze wprowadzają, np. by zarobić.
nie wydaje mi się, aby nadżerka była przyczyną... ja leczyłam się wieleee lat i nigdy czegoś takiego nie słyszałam, jeśli u Ciebie jest wszystko ok to twój mąż musi koniecznie przebadać plemniki: ważna jest ich ilość i żywotność
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych