Widok

Napady mokrego kaszlu w nocy-co robic?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Corka od kataru ma mokry kaszel od 3 dni, ale tylko w nocy i rano po przebudzeniu jak jej sie ta wydzielina nazbiera. W ciagu dnia daje jej syrop wykrztusny ale tak jak mowie malo kaszle, oprocz tego wapno, wit c, kataru jest mniej ale w nocy ma straszne ataki tego mokrego kaszlu, raz zwymiotowala przez to:/ nie wiem jak jej pomoc, pokoj jest wywietrzony, okno otwarte, w ciagu dnia ja oklepuje a mimo wszystko nie jest lepiej, kolejna noc sie nie wyspi:( mam pulmicort ale pewnie przy mokrym kaszlu to nie ma sensu, myslalam czy nie dac jej dipherganu, wiem ze przy mokrym kaszlu sie nie powinno ale moze chociazby sie przespala spokojnie. Jak jej pomoc?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 8
córka też ostatnio tak miała pomagało tylko wysokie układanie i kaszel sam przeszedł jak katar znikł po ok 7 dniach
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wlasnie te na to wpadlismy i podlozylismy ksiazki pod nogi lozka i jakby jest lepiej chwilowo, zobaczymy jak pozniej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Aniaa ja bym dała dipheran bo działa uspokajająco. Hela często miała takie akcje i ja jej podaje.
Kiedyś dziewczyny radziły mi robić w nocy inhalację - raz czy dwa zdarzyło mi się to zrobić bo nie można było jej uspokoić.
Możesz też w ataku podać wodę do picia - odwraca uwagę:) w ataku można też dać syrop na kaszel - sinecod dobrze działa.
Może nawilżacz z amolem?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9
może zrezygnuj z podawania wapna..jeśli to zapalenie krtani to wapna nie powinno się podawać..
też polacam diphergan.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Wapno moze zagęszczać wydzieline .
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Z tego co słyszałam od lekarzy jak dziecko nie ma problemów z odkrztuszaniem to nie podaje się nic wykrztuśnego tylko wyciszające syropy można też inchalować ale to juz powinien leki dobrac lekarz w zależności od tego czy są zmiany na oskrzelach czy nie,najlepiaj gdyby jednak dziecko osłuchał lekarz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
U mnie najlepiej sprawdzały sie inchalacje i tu w zależności od zmian pulmicort z berodualem lub atroventem lub sam atrovent z solą fizjologiczną po wszystkim najlepiej oklepac dziecko ale nocą lepiej dodatkowo dzieciaczka nie męczyć.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
Byla osluchana przez pediatre, jest czysto, gardelko tez bez zmian, nie ma goraczki, wiec kaszel od kataru raczej splywa. Ja wlasnie slyszalam ze przy mokrym trzeba dawac wykrztusne zeby ta wydzieline wykaszlec, tyle ze nie na noc, i nie powinno sie dawac tych hamujacych, i taki diphergan to wlasnie przy suchym kaszlu lub krtaniowym. No ale jak ma mi sie tak meczyc to jej dam ten diphergan jak znowu dostanie ataku kaszlu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Jeżeli kaszel wywołuje spływający katar to jest on suchy,mokry to ten gdy słychać ,że dziecko odkasłuje już odrywającą się flegmę w przypadku mojego dziecka ani przy suchym ani przy mokrym syropy wykrztuśne nie zdają egzaminu ,dziecko jeszcze bardziej sie męczy tylko inchalacje pomagają a przy mokrym już nie podaje syropów wyciszających tylko przy suchym ,gdy katar spływa i niestety u nas działają tylko te syropy na receptę żadne prawoślazy czy inne reklamowane w tv nie działają.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
Ja przy kaszlach czy to mokrym czy suchym Dipfergan zawsze daje na noc.No jeszcze jest ten nieszczęsny kaszel mieszany faktycznie może być tak ,że w nocy suchy a rano mokry i bądź tu matko mądra.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie wiem czy sie nie przejsc do lekarza po cos do inhalacji bo mam tylko sol i pulmicort, tylko nie chce corki do tej przychodni ciagnac zeby czegos gorszego nie zlapala. Poszlabym sama ale nie wiem czy mi wystawi recepte bez obejrzenia dziecka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8
A atrovent masz?Można spróbować z sama solą fizjologiczną dobrze działa na mokry kaszel jak nie ma żadnych zmian oskrzelowych przy uporczywym kaszlu dobrze jednak działa ten pulmicort.Pulmicort można 2x na dobę atrovent spokojnie 3x ale kurcze dobrze jednak żeby zdecydował lekarz dobrał dawkę w zależności od wagi dziecka a może po południu jest jekiś dyżur w przychodni bo wtedy zawsze mniej dzieciaków.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ania albo poproś aby zarejestrowali Was jako pierwszych lub ostatnich ,wówczas może nie będzie jeszcze albo już dzieci ,ja bym jednak poszła z dzieckiem , dla pewności dała bym dziecko zbadać jeszcze raz.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
moja młoda ma wlasnie taki kaszel, byłysmy wczoraj u lekarza. Oskrzela czyste, zadnych swistów. 2X dziennie inhalacje z berodulau + pulmicort + sól. Do tego na wieczór 5ml dipherganu. Jesli w nocy kaszel mozna tez podac doraznie 5 ml
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
Zarejestrowalam nas jako ostatnich, moze to bedzie jakies wyjscie:) Wlasnie z drugiej strony tez bym chciala zeby jeszcze raz ja osluchac, wiec pojdziemy normanie razem. Mam tylko pulmicort i sol, ale wole sama nie eksperymentowac, wypytam lekarke co i jak i nastepnym razem bede wiedziala co robic, bo u nas to pierwszy raz taki mokry kaszel, do tego pory mielismy zapalenie krtani ale to byl taki szczekajacy kaszel i wtedy stosowalismy pulmicort i diphergan.
Stoktora15 a nawet przy mokrym kaszlu mozna podawac diphergan w nocy?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Można .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
nam lekarka kazała uważać z pulmicortem i atroventem.
pulmicort to rodzaj słabego antybiotyku a atrovent rozszerza oskrzela i nie powinien być stosowany bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Tak jak najbardziej na mokry tez
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
pulmicort jest sterydem więc ja bym poszła do lekarza zanim go podasz :)
u nas takie napady kaszlu byly jak dzieci miały zapalenie krtani łapało je wieczorem i zimne powietrze plus podwyzszona pozycja w lozku pomagaly
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry