Widok

Nauki przedmałżeńskie

Chwarzno - Wiczlino Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam

Dziewczyny kiedy planujecie isc na nauki przedmalzenskie? Noi wazne pytanie gdzie ...
Jak to wszystko wyglada- to juz pytanie do tych co maja to soba ( od pierwszego spotkania) ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
uppp do ja-dwisia;)
sonia czy możesz mi napisać jak wyglądają nauki w Katedrze??, jaki ksiądz je prowadzi i jak to jest z poradnictwem??mój mail anulia12@tlen.pl
mam pytanie??? czy to chodzi o Jeziutów na ul. Tatrzańskeij w Gdyni???
i jeszcze chcialbym wiedziec w jakich godzinach odbywaja sie te nauki?? skoro weekendowe to pewnie w sobote i w niedziele od samego rana.
Ja polecam "Wieczorki dla Narzeczonych"u Jezuitów.
9 spotkać ale świetnie poprowadzonych !!
Mamy na szczęście już dawno za sobą te nauki. Strata czasu i nic więcej. Odbywały się przy Katedrze Oliwskiej.Nie byliśmy na wszystkich bo już nie mieliśmy siły i cierpliwości!masakra,ale można było się pośmiać.Nie prowadził ich ksiądz tylko taki starszy katecheta,który również gra na organach, pan Wacław.Poradnictwo rodzinne prowadził również katecheta,nawiedzony jakich mało.Życzę wiele cierpliwości osobom,które są przed.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A czy orientujecie się czy zaświadczenie które zostało mi wydane w liceum na Religii, że ukończyłam kurs przedmałżeński zwalnia z nauk?
a twoj narzeczony ma rowniez takie zaswiadczenie?

moj R mial ja nie mialam i musielismy chodzic oboje ;P
właśnie oboje mamy to zaświadczenie z liceum i się zastanawiam czy jest aktualne i akceptowane
czy wiecie gdzie prowadzone są nauki o innych porach niż (jak we Wrzeszczu) 19-20 wtorki
o 20 we wtorki pracuję więc nie mogę

szukam innej opcji

czy ktoś wie kiedy są nauki w Gdyni na Wzgórzu Maksymiliana?
a jest mi ktoś w stanie powiedzieć gdzie są nauki weekendowe i ile kosztują? najlepiej strony internetowe z takimi informacjami. Wiem że jezuici w gdyni mają ale niestety najblizszy wolny termin jest we wrześniu.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Witam.
Mam pytanie z innej beczki do kunegundy81 (albo kogoś kto jest w temacie). Czytam, że braliscie z narzeczonym ateistą ślub miaszany. Mój narzeczony też jest niewierzący, a raczej "wierzący niepraktykujący". Mój proboszcz, który ma nam udzielać slubu na spotakniu przedmałżeńskim powiedział mu, że musi mieć od swojego proboszcza jakieś "zaświadczenie o odejsciu z Kościoła". Czy Wy też się spotkaliscie z takim wymogiem? Pytam bo proboszcz narzeczonego nie dał mu nic takiego bo twierdzi, że nie jest potrzebne. Teraz jesteśmy w kropce bo nie wiemy jak mamy rozmawiać z władzą kościelną.
My robiliśmy nauki weekendowe w kościele św. Ojca Pio na Ujeścisku w Gdańsku płaciliśmy 160zł, ale dostaliśmy obiad były przerwy kawowe z ciastem. Uważam, że było bardzo sympatycznie. Nie wiem czy wypada polecać nauki, ale ja polecam. Następny kurs jest w kwietniu tu masz szczegóły http://www.parafiapio.pl/?option=site&site=11
aha tam trzeba się wcześniej zapisać, ostatnio było bardzo duże zainteresowanie.
Pozdrawiam
My nauki zrobiliśmy w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa na Armii Krajowej w Gdyni:
http://www.nspjgdynia.pl/ -> kancelaria -> nauki przedmałżeńskie.
Polecam dla tych, którzy po prostu chcą "odklepać". 4 spotkania, we wtorki, na 18 - trwają nieprzerwanie ciągiem, można przyjść w dowolnym momencie, np na spotkanie nr 3, a potem robi się nr 1 i 2. Nic nie kosztują, można przyjść z ulicy, jest baaardzo dużo par, wiec jest się anonimowym, nie ma żadnych dyskusji, a jedynie niezbyt długi wykład księdza. Ale dodam, że najfajniejsze z tych wykładów prowadzili właśnie jezuici. A ponieważ wykłady prowadzone były przez różnych księży, to mieliśmy przekrój od katolickich zatwardziałych konserwatystów, po bardzo fajnych, życiowych księży :)
Poradnia rodzinna kosztuje stówkę niestety, ale to już ponoć w każdej parafii. My na szczęście trafiliśmy na panią, która w ciągu godziny odbębniła nam 3 spotkania, puszczając filmik z płyty. Stwierdziła, ze nic innego od siebie by nie dodała, nawet spotykając się z nami 3 razy, a jeśli chcemy sobie coś powtórzyć to wszystko znajdziemy w internecie. Także nie musiałam prowadzić kalendarzyka i dzielić się intymnymi informacjami z jakąś panią. Nie musieliśmy też spotykać się z nią przez 3 miesiące. Polecam:
http://www.nspjgdynia.pl/ -> kancelaria -> poradnia rodzinna
(nie ręczę za wszystkie 3 panie, mogę polecić tylko tę naszą).
Suszka A która to wasza;)??
A nie wiem czy mogę tak oficjalnie pisać, żeby pani czasem problemów nie miala i mogła kolejnym paron tak cudownie przekazywać informacje ;)
Widać, że te kursy z roku na rok coraz droższe! Teraz u dominikanów kurs 50 zł plus poradnia 100 zł. Jakość zajęć średnia. Do tego na jednej sali ciśnie się może 80 par.
My byliśmy na Morenie na poradnictwie za 100zł, 2 spotkania po 1,5 godz. a teraz jesteśmy w trakcie nauk w NSJ we Wrzeszczu - 4 spotkania po 1 godz - razem 40zł.
Ja wybieram się 11 kwietnia na Przymorze do okrąglaka - któraś z Was dziewczynki idzie?
:)
a wybiera się ktoś na weekendowe nauki do Matemblewa w Maju?:)
a o której godzinie są te nauki w Okrąglaku?
do góry