Widok

Nerwowe niemowlę? Pomocy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mamusie juz nie wiem co mamy robic nasza Maja jest bardzo nerwowa, zasypia tylko na rekach a jak probuje odlozyc to zaraz placze, podczas snu macha raczkami,wzdryga i ma tiki, czesto zaplakuje podczas snu. -brzuszek jeest ok, kupki robi,karmie butelka mleko nan i moje. W nocy spi po 2h . Co mam robic?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4
Mój synek też jest niezwykle nerwowym dzieckiem ( w sierpniu 2008r. skończył roczek ) , płacze bardzo często, nawet bije nas po twarzy, a w nocy do tej pory budzi się po 3-4 razy z wielkim płaczem - ciągle go nosimy i przytulamy !! Pediatra poradziła , abym udała się do neurologa i psychologa dziecięcego . U neurologa już byłam - stwierdziła że mały zdrowy, tylko bardzo nerwowy. Teraz zobacze co psycholog dziecięcy na to ......
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6
u nas to samo.neurolog stwierdzila,ze mala ma po prostu bardzo wrazliwy uklad nerowowy spowodowany prawdopodobnie dlugim i ciezkim porodem.Z tego co mowila,to jej to minie po pol roku albo po roku:].
Jednak kazala zrobic w razie czego usg przezciemiączkowe dla sprawdzenia.Proponuję Ci również wizyte u neurologa...dla sprawdzenia czy wszystko ok.
Dobrze wiem jak ciezko jest z takiego typu dzieckiem....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moj porod trwal 27 h i zakonczyl sie cesarka wiec moze to zeczywiscie jest przyczyna? bidulka ja tu o niej pisze ze jest nerwowa a ona wlasnie zasnela na 2,5 h jezu jak sie ciesze az mi sie wyc chce.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
beti to co piszesz nie świadczy o nerwowości: moje dziecko też zasypia na trękach jak większość dzieci w tym wieku, triki to u noworodków normalne, odrzucanie rączek np. i inne-poczytaj w internecie,, w nocy do tej pory budzi się na jedzeni co 2 h położna i pediatra mówi, że to ok -potrzebuje. W ciągu dnia też mało śpi ale jest pogodny i dużo się uśmiecha i nie sądzę, że to objawy o których piszesz świadcza o nerwowości. Tak ma małe dziecko.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Sa dni gdzie spi lacznie np. 4 h i drzemie na rekach po 10 min czasami, nie lubi byc przebierana, dotykana i ubierana, wscieka sie a jak juz wlaczy jej sie placz to b. ciezko ja uspokoic. Mam nadzieje ze jej przejdzie jak bedzie starsza i zacznie sie czyms interesowac tylko kiedy to bedzie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
goralko-Olu z calym szacunkiem,ale chyba nie wiesz jakie zachowanie dziecka ma na mysli autorka wątku.Zwykłe tiki i machanie łapkami to ma kazde dzieciątko,a tu chyba nie o to chodzi.:)
Betti-moj porod trwał 20 godzin i byl bardzo ciezki.neuroog twierdzi,ze to moze byc przyczyną nerwowosci dziecka.Moja corka niedosc ze w dzien prawie nie sypia(sa dni ze udaje sie jej spac max 2 godz ale rzadko),to ma straszne problemy z zasypianiem,gdyz ciagle sie wierci,wypina,wierzga calym cialem.jest w ciaglym ruchu.w trakcie jedzenia,nawet podczaa snu.czasem nawet maly ruch czy dzwiek doprowadza do placzu.Aha,przed kazdym zasnieciem praktycznie najpierw jest 20-30 minutowy "koncert"z wierzganiem sie,a potem dopiero zasypia.Wszystko szybko ją nudzi,nie umie skupic sie na jednej rzeczy dluzej niz 5-10 min(bujaczek,mata edukacyjna itp).Oczywiscie nie cierpi ubrań-jak lezy nago to jedyne chwile kiedy jest wrecz wniebowzieta.moze sie drzec wnieboglosy,ale jak sie ja rozbierze to odrazu jest cisza.Suma sumarum-neurolog chyba ma rację,ale usg i tak bede robila dla pewnosci.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5
Justi opisujesz moja coreczke. chyba porozmawiam we wtorek z moja pielegniarka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
mysle że dla takich dzieci bardzo ważny bedzie plan dnia, czyli mniej wiecej wszystkei czynnosci wykonywane o tej samej porze dnia, powtarzalnośc az do znudzenia, spacery, kapiele drzemki wszystko mniej wiecej w tym samym czasie, do tego ograniczylabym mu bodźce zewnętrzne czyli nie machanie grzechotkami, ściszone tv, mniejsza ilośc gości, nie zabieranie dziecka do sklepów itp.
wszędzie teraz o tym piszą, myśle ze jest w tym sporo racji, żyjemy w świecie pełnym hałasu, często sami jestesmy nerwowai wiec myśle ze takei wyciszenie dobrze zrobi dziecku napewno mu pomoże, taki maluch nie potrafi poradzić sobie z taka ilościa nowych bodźców dlaego płącze bo tylko tyle potrafi
polecam ksiązke Tracy Hoog "język niemowląt."
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
sprobujcie tez robic maluchowi przed snem wyciszajacy masaz,w necie sa instrukcje, polecam równiez puszczanie kołysanek np Grzegorz Turnau i Magda Umer - kołysanki utulanki moja małą zasypia przy nich od początku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja też polecam wizytę u neurologa.moja córcia też tak się zachowywała jak Ty opisujesz.lekarz powiedziala,że ma bardzo wrażliwy układ nerwowy.teraz ma 10 m(prawie:) ) i co jakiś czas chodzimy z nią na wizyty kontrolne do neurologa. mała nie dostaje żadnych leków,poniewaz nie ma takich wskazań,ale dla mojego spokoju sprawdzamy raz na 3 miesiące czy wszystko ok. na początku było tak jak Ty opisujesz,później to przeszło.teraz natomiast widzę,że wszystko odbiera 2 razy mocniej niż inne dzieci,tzn,jest bardzo wrażliwa,czasami aż się cała trzęsie jak np.coś się jej spodoba itd...
usg też mieliśmy robione

Każde dziecko jest inne,na tą nerwowość Twojego dziecka może wpływać wiele czynników.a ten 4 h łacz,to może po prostu kolki??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Kolki wykluczone:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
betti, niektóre dzieci mają "nadwrażliwość na dotyk", zaburzenia integracji sensorycznej, wcześniej w zyciu nie przypuszczałam, że coś takiego w ogóle istnieje..ale jest. poczytaj w necie, może coś w tym kierunku..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
mój synek tez był bardzo nerwowy od urodzenia lekarze tłumaczyli to stresem okołoporodowym(komplikacje przy porodzie) od czasu jak skończył 1,5 roku jest pod opieka neurologa i psychologa w tej chwili ma 8 lat wszyscy lekarze mówili ze z tego wyrośnie jak skończy 5 lat najwidoczniej nie wyrósł za to pewne zachowania udało się złagodzić trzeba tylko dużo cierpliwości:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Paulka-mam pytanie:
czy z Twoja coreczką jest juz lepiej?
Zastanawiam sie kiedy to mija..ta nerwowosc...bo to naprawde jest męczące...:/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
andzior-racja,jest cos takiego.....niestety:/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
tak,jest zdecydowanie mniej nerwowa,przesypia całe noce,nie płacze tyle.teraz to mogę powiedzieć ,że jest małym nerwusem,ale nie robi mi żadnych scen i szybko się uspokaja.jeśli czegoś nie dostanie,to wtedy się wkurza,uderza,ale ja nie zwracam na nią wtedy uwagi i się uspokaja.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Betti masuj maluszka przy przewijaniu przed czy po kąpaniu. Oliwka na rączki zaczynaj od główki do stópek na rączkach i stópkach chwilkę przytrzymaj. Nie jestem lekarzem, ale dowiedziałam się że dzieci po cesarce często tak mają tzn z tego powodu że receptory na skórze nie zostały za stymulowane jak podczas przeciskania się przez kanał rodny.
Mój synek tez był bardzo niespokojny nie chciał się prawie dać dotknąć jak był rozebrany, przebieranie było największą katorgą. Teraz ma prawie 4 m-ce masuję go od 3 tyg życia i w tej chwili uwielbia być na golaska - totalna odwrotność zaczyna marudzić wystarczy, że ściągnę mu rajstopki od razu uśmiech na buźce.
Spróbuj nie zaszkodzi na pewno.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
paulka-dziekuje za odpowiedź.pozostaje mi czekac,az u mojej corki tez to troche minie.na dzien dzisiejszy najwieksze sceny jakie robi to lezenie w lozeczku i uderzanie nóżkami tak mocno,ze az sie lozeczko trzesie:P.tez to ignoruję i po jakims czasie sie uspokaja.
Izo-dzieci urodzone drogą normalną ale czasowo dlugą tez wlasnie moga byc potem bardzo nerwowe.To tak jakby sie chcialo wyjsc przez zamkniete drzwi...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wiedziałam ,że też macie takie problemy z dziećmi jak ja. Miałam dość ciężki poród -KLESZCZOWY !! Ale później moj mały mial 2 razy USg i niby wszystko jest okey. Ale .... i tak wszystko go denrerwuje, często płacze,
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dobry ortodonta (47 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (140 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Zakup mieszkania - rozterki (62 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry