Widok

Nie chce jeść kaszki...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój 11 miesięczny synek nie chce jeść kaszki.
Kupuję różne smaki i różne firmy z nadzieją, że coś mu podpasuje. Ale nic... zjada 2-3 łyżeczki i reszta do wyrzucenia! :(

Przeważnie dostawał kaszkę z wieczora, więc próbowałam z rana i też nic. Tak już jest od około 2 miesięcy.

Aktualnie mam w domu 2 kaszki i owsiankę firmy Bobovita. Na początku nawet jadł tą owsiankę a teraz już nawet tego nie chce.

Co mam zrobić?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dodajesz owoców?

mój bardzo lubił kaszki z dodatkiem owoców :) był czas, że mleko też takie pił (tzn. do mm dodawałam 1-2 łyżeczki owoców ze słoiczka i do tego kleik ryżowy - takie miał mleko do picia, co 2-3 dni inny smak)

z kaszkami podobnie - kupowałam bezmleczne, robiłam na mm do tego pół słoiczka owoców.
Też już próbowałam z owocami... i nie chciał jeść :(
image
daj mu przez butle
Przez butelkę? Czyli zrobić rzadszą kaszkę? A takie mleczno-ryżowe nadają się do tego? Czy są jakieś specjalne do picia (bo ostatnio chyba widziałam ale nie jestem pewna...)?
image
Właśnie sprawdziłam w google są jakieś kaszki do picia firmy Nestle
image
możesz do zagęszczania mleka używać zwykłego kleiku, kaszki ryżowej, używałam też 8 zbóż :]

(ale lekko zagęszczałam, a nie tak, że było to pół płynne)
Tylko że my nie używamy mleka modyfikowanego. Małego karmię piersią.
Dlatego kupuję kaszki mleczno-ryżowe aby nie kupować mleka.
Z resztą parę razy próbowałam dać małemu sztuczne mleko to za każdym razem wszystko zwracał :/
image
My dajemy na wieczór zwykłą kaszke owocową do której się dodaje własnie wode a nie mm tylko robię rzadsza do butelki może tak spróbuj.
moja w wieku 10 m-cy powiedziała kaszkom NIE, próbowalam różnych, nawet fakt, że pozwoliłam Jej samej jeść łyżeczką (działalo 1 dzień) nie pomogło, więc dalam sobie spokój, co ok 7-10 próbuję czy Jej przeszło, ale nie, więc zmuszać nie będę, widocznie ma ich już dość i tyle
moja ma prawie 4 latka i jeszcze uwielbia te kaszki bobovity na śniadanie a ja się martwie czy to dobrze ?!
jeśli dalej chcesz karmić piersią - to odradzam podawaniem kaszek z butelki ;)

ja nie miałam tego problemu - bo był karmiony mieszanie i tylko butelką :) więc jakby nie było - ściągałam mleko :]
Spóbuj Sinlac. Mojej siostry syn tez nie chciał zadnej kaszki, ale sinlac mu zaspakował.
Moje córcie Patrycja, Paulina (2000) Kinga (2010)
image
tez sinlac polecam z dodatkiem nat. owoców , ew. kasze manne moze z sokiem malinowym albo malinami jak masz coś zachomikowane z lata itp
O ile się nie mylę Sinlac robi się na mleku modyfikowanym... prawda?

Hmm... no cóż trudno. Spróbujemy. A jakie mleko modyfikowane polecacie? Bo ja co do tego to nie mam pojęcia :P
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hmm ... Czyli co mam zrobić? Tak jak Iwonka pisała dać sobie na razie spokój i nie męczyć małego kaszkami? I spróbować za jakiś czas znowu?

Ale w takim razie czym zastąpić tą kaszkę? Zrobić mu kanapeczkę do jedzenia?
image
a czemu nie? :) koło roczku już czas na kanapki :]
moj syn też pluł kaszkami na gesto więc jadł, kanapeczki z szynką , jajecznicę na masełku, jajko na pólmiękko , paróweczkę od czasu do czasu, danonka czy inny jogurt, twarożek co jakiś czas itp
Jajecznicę? Ja kiedyś robiłam małemu z przepiórczych jajek i nawet wcinał. Parówki też lubi. Kanapeczki też jada.
Ale to na śniadanko przeważnie dostawał.

A co na kolacje? Znowu jakąś kanapkę?
Przed snem zawsze dostaje cyca.
image
no u mnie jak nie chce to nie zmuszam, bo to nic pozytywnego nie przyniesie, ja na drugie śniadanko robię kanapeczki, albo jajeczko i chlebek z masełkiem, czasami paróweczkę, a w porze jak dawałam kaszkę dostaje jogurt + owoca, wcina prawie całego bananka, albo gruszkę, co dam to zjada, więc tym bardziej nie będę Jej wciskać czegoś co Jej nie podchodzi
moja kanapeczki je od ok.3 m-cy,
no i obiadek je późno raczej bo ok.16:30 więc na wieczór juz tylko mleczko, ale jeśli nie jecie rano kanapeczek to jak najbardziej zrób kanapeczki
rano - cycek
przed południem - kanapeczka
po południu - obiadek
następnie - deserek albo owocek lub jogurcik
wieczorem - kaszka
przed snem - cycek

to jak to teraz zrobic?
image
Sinlac robi się na wodzie.

Moja tez jest na piersi(trzy razy dziennie), ale całe szczescie ładnie je kaszki. Moja je kukurydziano-ryzowe robione na wodzie.
Moje córcie Patrycja, Paulina (2000) Kinga (2010)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tam bym sie nie martwila,moja w ogole nie chce kaszek jesc od poczatku i nie zmuszam, dodaje 3 miarki do mleka rano i wieczorem tylko tak zeby posmak byl i tyle :)
Moje dziecko piło kaszkę UWAGA! przez miesiąc jak miał 5 miesięcy,pózniej jak wyczuł geściejsze mleko,nie pił go wcale,z łyżeczki też nie było o czym mówić,ale on jest niejadek.
Mój też jest niejadek. :(
Muszę się tyle nagimnastykować aby coś zjadł że powoli mam już tego dosyć. Ale wydaje mi się że to przez zęby. Ostatnio wyszły mu 2 dwójki i zaczął już trochę więcej jeść. Ale kaszki nadal nie chce :/
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hej,

A może ściąniesz swoje mleko laktatorem - leciutko podgrzejesz i dodasz samego kleiku ryżowego lub kikurydzianego nestle lub bobovity?

Moze to smak mleka modyfikowanego mu nie pasi w tych mlecznych kaszkach? I chce smaku Twojego?

Bo mój smok niestety był już na modyfikowanym ale jak mu zrobiłam cokolwiek na zwykłym to absolutnie nie smakowało. Teściowa nie wiedząc zrobiła tą samą kaszkę na wodzie i dodała jego modyfikowanego i zeżarł ze smakiem... Chodziło o manną - a ja myślałam, ze takiej nie lubi..

sama próbowałam swojego mleka i modyfikowanego i NIE MA porównania! Modifikowane przy kobiecym to świństwo...
niestety nie posiadam laktatora a już nie opłaca mi się go kupować, mały ma już prawie rok
image
też spróbowałabym z kleikiem ryżowym, kukurydzianym lub sinlackiem ale na mleku z piersi.

często zanim znajdzie się mm pasujące maluchowi to sporo czasu mija, nie mówiąc o tym,że pierś to pierś i rezygnacja z niej zazwyczaj jest ciężką walką u dzieci rocznych i starszych :/

zęby też napewno robią swoje....

ale możesz też spróbować zrobić na wodzie. dodać owoce ze słoiczka lub mrożone (wtedy niewielką ich ilość zalej wrzątkiem i dobrze wymieszaj, a jak temp. będzie już ok. dodaj kaszkę). tylko te mrożone owoce to jakieś z tych miękkich typu maliny, truskawki, czy co tam je. bo jak ząbki idą to dziąsła swędzą i drażnią małego a taki owoc inny niż słoik może być ulgą dla malucha jak sobie go pogryzie ;)

mój w tym czasie wcinał już owoce z dużego kawałka i w ten sposób poza gryzakiem masował dziąsła ;)

powodzenia!
nie chce to niech nie je dawaj jajecznice mozesz robic juz normalna ja na poczatku na parze ale potem jadl i taka jak my wrecz wcinał:))
parowki to wcinal przed rokiem mase az mu sie znudzily i teraz sporadycznie je je ale potrafil zjesc 1,5parowki na raz:)a tez z tych co trzeba sie pogimnastykowac zeby zjadla.
obiad to roznie.
kanapki niech je, placuszki moze z jabluszkiem tylko mniej slodkie.
jajo na twardo moj nie chcial samego jajka to dostaje z ociupinka majonezu i takie to spokojnie cale zjada. takie dziecko juz moze wcinac sporo wiec probuj, dawaj banany i inne owoce.u nas tylko banany, ewentualnie czasem mandarynka badz brzoskwinia. jablek nie lubi. no i gruszka w niewielkiej ilosci.ale zawsze jak ida zeby mojemu to i mniej je potem znowu wiecej.ale nie chce czegos nie zmuszam czekam az ciut bardziej zglodnieje i wtedy daje cos innego.
a na zwyklym mleku probowalaś? Jak ma rok to drobne ilości mleka krowiego dobrej jakości ( i.e nie z kartonika...) pewnie mu nie zaszkodzą...

A jak nie to bym kaszkę olala.. Jak je inne rzeczy i zapije mlekiem z piersi to przecież wyjdzie na to samo...
moja córka też nie je i nie jadała nigdy choć też kupowałam wszystkie możliwe smaki ...
Przestałam próbować ją do tego przyzwyczajać ... Nie ma sensu zmuszać ;)
image

Moja nie lubiła mleczno- ryżowych.. Nie ruszyła ich.. A jak już to jej się cofało czasami.. Ale jadła ryżowe.. :) z deserkiem ze słoika (najlepiej jabłko, gruszka) i dodawałam czasami swój pokarm.. A mleka z butli zero.. Tylko cyc i w późniejszym czasie zwykłe mleko ze szklanki, które mogła pić litrami.. :D

Spróbuj w ten sposób.. :)
Tylko, że on kiedyś jadł kaszki, wręcz uwielbiał.
Najwidoczniej mu się odwidziało ... z tego co czytam to inne dzieciaczki też tak miały. :)

Troszkę się bałam, że jak mały nie będzie jadł kaszki to, że będzie miał jakieś "niedobory" czy coś takiego. Bo prawie wszystkie dzieciaczki jedzą kaszki.
image
to rob placki moze dawaj kakao nie wiem chyba sa jakies takie dla malych dzieci moze po roczku dopiero itp serki dawaj jakies przeciez kaszki mozna zastapic roznymi rzeczami ser itp.
Moja nie jadła i jest zdrowa, nie miała, nie ma niedoborów, także się nie martw.. :) możw przejadły się jemu i po czasie polubi na nowo.. :)
..może*
moze ugotuj mu kasze manna na mleku MM alebo zwyklym ja swojemy zwykle podawałam jak mial 10 miesiecy..a jak dalej nie bedzie chcial to sobie odpuścice nie kazde dziecko lubi kasz...tak samo jak nie każdy lubi wątróbke czy inne dania..moz po prostu mu nie smakuja :)
image
a jakie mleko kupowałaś? w kartonie? w butelce?

z tego co czytałam to dopiero po 3 roku życia można zacząć wprowadzać krowie mleko.
image
ja zwykle z kartonu mu dawalam i daje ..wiem tez znamte ksiazki ale kiedy moj maz pil mleko ze szklanki maly podszedl piszczal ze cche pis ten mu dał zasmakowalo mu :).uczulenia nie mial lub innych dolegliwosci raz w tygodniu jak dam tu 300ml to nic wedlugm mnie sie nie stanie...chcociaz od 3 miesiaca jest na MM.
image
moje dziecko przestalo jesc kaszke w wieku roku i 2 miesiecy
dzis je krowie, nie je tego duzo, ale lepiej to niz nic
serki
kakao
a serki to u nas podstawa :)...kazdy jogurt opyli :) wlasnie moze daj mu jogurty :) tylko na początke moze telepsze nie takie co w skadzie widac tylko E E E E E :P
image
daję mu jogurty naturalne :)

a od kiedy można dać żółty ser?
image
Ewiaaaa co to jest to MM? :>
image
Mleko Modyfikowane :) ja dawałam zółty ser roztopiny np w zapiekance makaronowej czy pizyy bo na kanapkach zadko je ale moze twoj polubi :) sprawdz jak nic mu nie bedzie to raz na jakis czas jak dasz mu plasterek sera to niz mu nie bedzie :) moj z to uwielbia twarożek ze szczypiorkiem :)
image
czasami daje małemu mały kawałek serka urwę i daje mu żeby poznał nowy smak. to wcina z zadowoleniem i woła o więcej ale bałam mu się dawać więcej.

to może kanapeczki z serkiem spróbuję.
ja mu dawałam serek wiejski to wcinał. czasem dodawałam do serka wiejskiego deserek owocowy to też jadł ;)
image
widzisz :) zastąp mu czyms kaszki :)...polubi cos innegi :) moj tez lubi wiejski serek ten z truskawka :P
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

do góry