Widok

Nie dałam rady wypić glukozy

Zdrowie Temat dostępny też na forum:
Co teraz ? Czy jest jakaś alternatywa do tego badania ?
Nie jestem w stanie przełknąć tego płynu i nie zwymiotować . Ani woda ani cytryna nie pomagają. Czy słyszałyście o jakimś innym sposobie pomiaru tego cukru? Znajoma mówiła ,że można to zastąpić pomiarem krwii z palca.Wiecie coś na ten temat?
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 15
Nie kumam czemu jestescie takie zlosliwe? Kazdy ma inna tolerancje takiej dawki glukozy i wlasnie o to w tym badaniu chodzi. Ja sie nad soba nie rozczulalam, wypilam choc bylo ohydne, ale po godzinie zwymiotowalam choc walczylam z soba zawziecie, po prostu nic nie moglam zrobic. Za drugim razem wzielam cytryne i jakos dalam rade, ale tez nie bylo latwo.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7
Robiłam obciążenie glukozą trzy razy. Dwa razy w ciąży (50 i 75) i kontrolnie kilka tygodni po porodzie.
Wiadomo, że dobre to nie jest. Ale bez przesady. Wypijałam na bezdechu, duszkiem, bez cytryny i nie popijałam wodą. :)

a może w zamian można by najeść się czekolady? ;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5
dlatego ja nie rozumiem złych komentarzy jedyne wyjście poradzić się lekarza i tyle.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też za pierwszym razem zwymiotowałam to. przy drugiej ciąży piłam po woli a potem spacerowałam przez tą godz z butelką wody mineralnej i dzięki temu jakoś przetrwałam bo tez myślałam że zakończy się tak samo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
właśnie podobno nie powinno się chodzić, tylko siedzieć bo przy chodzeniu też szybciej się ten cukier spala i może wyjść niższy wynik...
ja wzięłam książkę i starałam się nie myśleć, jakoś się udało :P
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2
dokładnie, niestety po wypiciu nie powinno sie ani chodzić ani pic ani nic innego. Dlatego ja za pierwszym razem nie dałam rady. Ale za drugim i 3 jak popijalam ociupine bo w rezultacie był to porządny łyk wody to dałam radę i tez czytałam sobe gazety aby nie myśleć o tym.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
też mnie informowano (w AM - moja lekarka i pielęgniarki), że nie należy chodzić, bo wynik nie będzie miarodajny :] trzeba być w spoczynku pomiędzy pobraniami krwi :]
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dobrym sposobem na wypicie glukozy jest wymieszanie jej w CIEPŁEJ wodzie z odrobinką cytryny, spróbuj wypić duszkiem jeszcze jak jest ciepła i zamieszana łyżką (kręcąca się ;)), nie ma wtedy grudek, ani zawiesin, smakuje jak ciepła woda z cytryną i miodem. Trzymam kciuki i głowa do góry :)!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zastanawiam się co to za "jednostka" która jest taka chamska w stosunku do innych, normalnych mam i z pewnością nie wie co to jest KULTURA. Mam nadzieję ze taka prostacka jednostka nie posiada dziecka, bo aż się boje jakie wartości przejmie od mamusi.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ja zrobiłam inaczej, skorzystałam z podpowiedzi pielęgniarki. Nie dodawałam cytryny do glukozy tylko wzięłam z sobą przeciętą na pół cytrynę i po wypiciu oblizywałam ją gdy tylko zaczynało mnie mdlić... :) pomogło-polecam :)
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja ledwo co dalam rade wypic glukoze;/ prawie 3 razy zwymiotowalam, ale to byl moj blad bo bralam malyi lyczkami jak mi juz ponad polowa zostala to zagryzlam cytryne, zatkalam nos i jak to sie mowi na otwarte gardlo wzielam wszystko naraz;) oczywiscie znow prawie puscilam pawia, ale szybko cytryna i woda poszla w ruch i jakos przetrwalam ;) mnie smak nie odpychal co konsystencja ;) trzymam kciuki za Ciebie ;)
ja sie nie dziwie ,ja mialam wymioty juz w gardle i prawie stracilam przytomnosc na siedząco( 2h)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Przecież przy tym badaniu nie można w ogóle chodzić. A ona ma sobie iść na bajaderke, o god!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
No tak, bo ktoś tu nie do końca zaczaił. Do tego badania trzeba być na czczo, a na to wpakować 75 glukozy(już jak wspominam to mam odruch). W dodatku ciąża. Dla wielu mam skończy się to cofką.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
mnie sie udalo dzis wypic glukoze- zawsze jadlam duzo slodyczy, wiec dla mnie nie byla słodaka, bo spodziewałam sie czegos duzo gorszego. gorzej z konsystencja, jak mi ja rozcienczyli babka mi jeszcze wypisywala kwitek i z glukozy zrobil sie budyn- o czym nie wiedziałam. zakropilam cytryna, zeby to troche tą pakę rozrzedzic i poszło. pielegniarka powiedziala, ze moge wypic kilka lyczków wody niegazowanej w czasie 2 h, bo po jakiejs godzinie ma sie taka kluche na zoladku. było chłodno , wiec wyszłam przed przychodnie i usoadłam na ławce, a po kilku minutach wrocilam do poczekalni.
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
Zastanów sie co piszesz
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja znowu wypiłam roztwór glukozy 75 normalnie bez problemu i jeszxze sobie mówię że to nic takiego. Ale po pół godziny taki odjazd miałam że wyszlam na dwór. Co z tego jak przyszlam się usiąść spowrotem to poty takie dostałam że po 1h zwymiotowalam. No ale panie pobraly mi krew. Rozmawiałam z gin to mówiła że zobaczymy jak te wyniki wyjdą że po 1h powinno się coś przyjąć tej glukozy. A jak nie to powtórka. Oby nie. Czekam teraz za wynikami
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziecinada ? Dzisiaj wypiłam glukozę ze smakiem u po 25 minutach nagle zwymiotowałem o czym Ty piszesz kobieto ...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie można pić wody ani jeść po wypiciu glukozy przez dwie godziny aż do pobrania następnej próbki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja też rady nie dalam.....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Ciemieniucha - skuteczne metody (51 odpowiedzi)

Może doradzicie coś skutecznego na ciemieniuchę. Moja mała ma na środku główki cały placek....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (27 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (19 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

do góry