Widok

Niespokojny sen

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jaśko od pewnego czasu-podczas drzemki w dzień tylko- śpi niespokojnie.
Znaczy zasypia ładnie, ale wzdryga nóżką, czasem ręką...jakby mu się coś śniło, ale nie sądzę..

Może spowodowane jest to faktem, że chodzi teraz sam, duzo ma wrażeń...

Czy Wasze maluszki tez tak miały, mają??
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
od zawsze,ale odkąd mala zaczela sama biegac to zauwazylam,ze kręci sie wlasciwie cala noc,z przerwami na glebszy sen np poltorej dwie godziny.wyglada to dokladnie tak jakby sie jej caly czas cos sniło.

Niewiem czy ma to zwiazek z tym,ze praktycznie caly dzien sama chodzi..
Mozliwe,ze tak...
image
Może ktoś jeszcze..?
image

image

podbijam........
image

image

moja gabi od kiedy zaczela chodzic za raczke i stawiac pierwsze kroki to spi krecac sie po lozku i drga-podskakuje
to cyba wrazenia z calego dnia sie snia i dlatego tak jest
image[/url]
image
hmm, a może to po prostu fazy snu?
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
z tego co mi wiadomo to dziecko sni o tym co działo sie przez cały dzień
Łączy sobie "fakty" dźwięki z wizualnością i w ogole wiec ja stawiam na to że skoro dziecko chodzi i się przewraca i ma dużo wrażeń to dlatego drga w czasie snu
image[/url]
image
up up
image

image

moja mała od jakiegoś czasu budzi sie co godzina/dwie z płaczem. Nim dolece do jej łóżeczka to ona już siedzi:/ Ale jak ją położe to raczej zasypia. czasami tylko ma problem z zaśnięciem. Ale to częste zrywanie się z łóżka do małej odczuwam w pracy- jestem totalnie nie wyspana!
image
image
[url=http://www.suwaczek.pl/]image[/
No u nas to jest tak... zaczeło się w grudniu od tego ze mały miała zapalenie oskrzeli i trzeba było mu robić inchalacje, które bardzo na niego wpłyneły i sie wtedy zaczeły kłopoty ze snem.Zasypia ok ale na ręku... po 2,5h budzi sie z takim krzykiem jakby nie mógł sie sam obrócic na drugi bok i wtedy my do niego i na reku sie uspokaja i odkładamy do łóżeczka i tak co 2 czy 3h w ciagu nocy.Nie wiem juz pomyślałam ze to jakies robaki... albo nie wiem co ... no i oczywiście sie to odbija u mnie na pracy.może cos poradzicie.
mi pediatra od dawna juz mowi,ze wlasnie z powodu wielu wrazen z calego dnia Sarka spi jak spi czyli duzo sie wierci i czesto budzi .mowi,ze kazde dziecko inaczej odreagowywuje w nocy wrazenia calego dnia tzn.jedno mniej drugie bardziej.Wiele zalezy od wrazliwosci układu nerwowego.
Czyli cos w tym jednak chyba jest...
Natomiast moment,w ktorym dziecko zaczyna samo chodzic chyba dla kazdego dziecka jest jednak wielkim wydarzeniem i moze powodowac niespokojny sen.

Pysiu Krzysiu-nie przejmuj sie.moja Sarka budzi sie w nocy po 4-6 razy:P
Zawsze po obudzeniu byl odrazu wielki wrzask.od jakiegos miesiaca juz nie krzyczy tylko pojękuje,poplakuje...ale wstac do niej i tak musze.
image
cos poradzic?
hmmm.....u nas zadne sposoby nie działają,ale ja nie wyciagam malej z lozeczka.daję jej herbatke plus raz wnocy mleko,ale bron Boze wyciagac z łóżeczka.efekt bylby taki,ze rozbudzila by sie juz na amen i wtedy dopiero zaczalby sie cyrk.
pediatra mowi,ze to wszystko samo minie i sie zmieni,tylko nikt nie wie kiedy hehe.
image
z tego co wiem to dzieci nie śpią tak jak dorośli, fazy snu REM i tzw. "półsen" występują częściej, i kilka razy przy tym sie wybudzają a potem znowu zapadają w sen. Niektore mamy tego nawet nie zauważą, bo dziecko np tylko otworzy oczy i zaraz je zamknie i śpi dalej. Inne dzieci juz tak łatwo nie potrafią na nowo zapaść w sen i stąd może takie wrażenie "przerywanego snu".
Oczywiście trzeba też brać pod uwagę inne rzeczy np refluks, ból brzuszka , zły sen czy choćby nadmiar wrażeń :)

Bardzo ładnie jest to wszystko wyjaśnione w książeczce Każde dziecko może nauczyć sie zasypiać, polecam :) Być może to okaże się pomocne, mnie osobiście wiele rozjaśniło się w głowie po lekturze tej książki.
Eh, wszystko do przeżycia, jak się do pracy nie chodzi:)

Być może to jest właśnie od wrażeń, dzisiaj np było ok, ale przedwczoraj- tragedia, eh...
image

image

Dzięki za pocieszenie :) od małego Maly nam przesypiał noce dlatego teraz sie tak zastanawiam co sie stało ze tak sie budzi.Ale mam nadzieje ze to przejdzie :)
Jak sie do pracy chodzi to tez da sie przezyc:P
Najwazniejsze,ze dziecko zdrowe.

Pysiu krzysiu-ja najpierw wykluczylam czy malej nic nie jest.mam pewnosc,ze jest zdrowa,wiec czekam az nastanie dzien,w ktorym zacznie sypiac normalnie:)
image
No ja właśnie sie zastanawiam czy coś mu nie dolega ... po pierwsze zaczął nam dużo pić wypija od 8 do 19, 5 razy po 125ml herbaty. wcześniej ciezko było go przekonać do picia - ale może to od paluszków bo wcina je z chęcią nie dużo no ale są - daje mu te JUNIORY .albo wyżynają mu się te dalsze ząbki.albo faktycznie przeżywa w nocy wrażenia z dnia.jutro pójde do pediatry niech coś poradzi. Dostawał jeszcze od jakichś 2 miesięcy biszkopty LUPETITKI no i już je odstawiłam bo chyba uczulony na nie bo tam i tak i tak jest mleko i orzechy. a tak nam ładnie spał.No i chyba poswięcimy kilka nocy na to aby nie szedł z nami do łóżka po tym jak sie w nocy wybudza( ja wstaje o 5 do pracy )ale i tak jest niespokojny.
No po wizycie u pediatry i po badaniu cukru we krwi jutro jedziemy na odział na AM na diabetologie dziecięcą. Wiec spędzimy tam trochę dni bo jest podejrzenie cukrzycy :(((

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (43 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

do góry