Widok

Noworodek zasypia podczas karmienia piersia

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy ktoras z was tez tak miala z swoja dzidzia. Moj syn (obecnie ma 2 tygodnie) zasypia podczas karmienia piersia i nie idzie go niczym dobudzic. Karmie go juz w samej pieluszcze, draznie po stopce, przemywam morka chusteczka a on po ok. 10 minutach od rozpoczecia jedzenia pada. Polozna na wizycie stwierdzila,ze to dlatego,ze jest nidozywiony etc. (wg. wskazan jej wagi do wskazania wagi szpitalnej przez 2 dni nic nie przybral) kazala nam robic badania, wystraszyla nas niemilosiernie. Ale pojezdzilismy dwa dni z rana zwazyc go w przychodni na tej samej wadze i wyszlo,ze przybral az 60 g/dobe. Ale i tak sie martwie, ze za malo je, bo wg wszystkich zalecen wskazan itp. powinien jest min. 15 minut z kazdej piersi. W poniedzialek mamy isc go zwazyc ponownie. Poki co karmie go tak jak karmilam, do momentu az zasnie. Proponuje druga piers,ale raczej juz nie chce jesc. Martwie sie,ze w poniedzialek wyjdzie ze nic nie przytyl i ze rzeczywiscie biedny zaglodzony jest - choc nie wyglada ani nie zachowuje sie na dziecko zaglodzone. Duzo spi i jest leniwy,bo taki jest od urodzenia, nie placze ani nie lamentuje,bo od urodzenia nie placze, jest spokojnym kochanym dzieckiem.
Macie jakies sprawdzone sposoby na budzenie dzieci?? Albo mialyscie takie przypadki i co robilyscie wtedy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po pierwsze - przez 10 lat dziecko spokojnie zdąży się najeść.
Po drugie, że jest leniwe od urodzenia, to mu powiesz za 10 lat, ale nie po 2 tygodniach ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja miałam tak z synkiem przez pierwsze trzy dni jego życia. Czy Twój maluch się sam wybudza na karmienie? Jeśli tak i przybiera na wadze minimum 18g dziennie, moczy przynajmniej 6 pieluszek to nie masz się czym martwić tym że je krótko może mocno efektywnie ssie. U mnie synek tylko zaczynał ssać już spał i dokarmiała strzykawką z palcem w buzi malucha, można też zamontować kawałek rurki od kroplówki do strzykawki i karmić jednocześnie piersią.

Tak karmilam w szpitalu sns’em,teraz juz tylko piers. Raczej trzeba go wybudzac na karmienie,moczy pieluszki ksiazkowo,kupki tez robi ksiazkowow. W poniedzialek okze sie czy przybiera czy przybranie na wadze z czwartku na piatek bylo wypadkiem przy pracy.

>przez 10 lat dziecko spokojnie zdąży się najeść.
Ups, dopiero widzę, że napisałam 10 lat, zamiast 10 minut ;)

Jeśli wszystko jest książkowo, to nie masz się czym martwić :)

moja córka mało jadła, mało przybierała, teraz ma 10 lat i wciąż mało je i jest szczupła, pediatra nigdy nie mówiła, że za mało przybiera, chociaż na siatkach centylowych miała zawsze minimum wagowe i maximum wzrostu; do tej pory tak jest; jeśli dziecko wygląda na najedzone i pediatra nie mówi ci, że coś jest nie tak, ciesz się życiem z dzieckiem :), z tego co piszesz, to może to wcześniak jest???? (że taki spokojny :), ale może charakter rzeczywiście :), badania krwi można później zrobić, ale to i tak pewnie nie raz będzie miało dziecko robione, przy okazji jakiś konieczności;
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja średnia jadla tylko po 3 minuty z każdej piersi i byla tłustym bobasem. W dodatku w wieku 5 tygodni zaczęła sypiac w nocy po 10-11h ciurkiem! 10 minut wystarcza Twojemu dziecku, skoro przybiera w normie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poza tym piszesz ze położna nastraszyla Cię, bo porownywala wagę szpitalna sprzed 2 dni ze swoją wagą... każda waga może mieć trochę inne wskazanie, zwłaszcza przy małych wzrostach wagi jak u noworodków! O jakims niedożywieniu i badaniach można mówić po co najmniej kilku dniach na tej samej wadze i o tej samej porze...

Tez mo siecwydaje,ze sie majada bo nie wyglada na zaglodzone dziecko, ale wiecie zalecenia min. 15 przy kazdej chocby nie wiem co. Przestalam wymagac od niego 15 min z dwoch piersi bo mi zygal czyli sie przejadal. Glupia polizna stresuje matke karmiaca
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

15 minut z każdej piersi to bzdura z prlu. Dziecko ma jeść tak długo i tak często ile potrzebuje. I generalnie lepiej oprozniac jedna pierś podczas karmienia i przy kolejnym podawać drugą. Przez takie karmienie z dwóch nie do końca robią się zastoje.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Olej zalecenia, bo zwariujesz. Mój synek jadł max 7 minut, rósł jak szalony, a położna stwierdziła, że to rekord w jej praktyce, że żadne dziecko jej nigdy tak szybko nie rosło. Po prostu dziecko ciągnęło jak odkurzacz i te kilka minut było wystarczające.

Położna też chce żyć ale trzymaj gardę nad własnym dzieckiem i własnym "kawałkiem podłogi".
anonim super się wypisał zaraz pod Twoim wpisem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki, Lukrecjo ;)

Jest takie zalecenie, że 15 minut na każdej piersi? Nie znam żadnego dziecka, który po uregulowaniu laktacji tak długo by jadło. Nic się nie przejmuj takimi regułami z sufitu

Jest wg. Zakecen who i w szkole rodzenia o tym mowia i polozna nad opieprzyla,ze nasz syn je 15-20 min lacznie z obu:o
Dzieki dziewczyny,dodalyscie mi otuchy:) jutro kolejne wazenie ale jakos mniej sie juz go boje:)
Moja corka (8tyg) je 5-10minut i od urodzenia przyboera srednio 31g na dobę. ;) ostatnio w 5 tyg przybrala 1300g.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

do góry